Lokakuu

  • Kulttuurivuosikellon lokakuuPuinen oksia ruskalehtineen maljakossa
  • Vihreän Veräjän luontoideoita lokakuulle.
  • Syystalven toimintaideoita Ideakansiossa s. 46-56.
  • Kerää syksyn kirjavalehtisiä oksia maljakkoon: Ruskalehtien säilöminen
  • Lokakuu on EU-alueella digitaalisen turvallisuuden teemakuukausi, European Cyber Security Month (ECSM). On ajankohtaista keskustella kaikesta, mikä liittyy nettiin tai digitaalisiin julkisiin palveluihin: Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.
  • Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa Saamelaisten lippu

Suomen lippu1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päiväMiina SIllanpää rintakuva

Sisäministeriö suosittelee liputtamista tänään. Sillanpää oli ensimmäinen Suomessa ministeriksi valittu nainen. Hän vaikutti lasten ja nuorten elämän turvallisuuteen, yhteiskunnalliseen tasa-arvoon, vanhustyöhön sekä kuluttajaliikkeeseen. Päivää on vietetty ensimmäisen kerran 2016, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Miina Sillanpään syntymästä (1866).Miina Sillanpään säätiö on syntynyt vuonna 1965, kun Taloustyöntekijäin Yhdistys säätiöi omaisuutensa ja nimesi säätiön puheenjohtajanaan 51 vuotta toimineen Miina Sillanpään mukaan. (kuva > Studio Alppila, Hki 1920-luku, Museovirasto/Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna, lisää kuvia)

1.10. Heijastinpäivä

Liikenneturva järjestää ympäri maata erilaisia heijastintempauksia. Liikenneturvan sivustolla on tietoa ja videoita erilaisista heijastimista.
Askarteluideoita: heijastavasta langasta virkatut tähdet.

1.10. Kansainvälinen ikäihmisten päivä (YK)

Tämän päivän tarkoitus on kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kaikilla ikäihmisillä on saatavillaan terveellistä ravintoa, suojaa, toimiva vesi- ja sanitaatiohuolto, koulutusmahdollisuuksia ja pääsy terveydenhuollon palveluihin.

  • Järjestetään sukupolvien yhteinen päivä. Ideoita opinnäytteestä: Sukupolvet yhdessä -päivän järjestäminen; tavoitteena perinnetaitojen ja –tietojen siirtyminen nuoremmille ikäpolville ja tutustuminen nuorten harrastuksiin ja elämään. Päämääränä ennakkoluulojen vähentäminen ja myönteisten asenteiden virittäminen.
  • Keskustelunaihe omat isovanhemmat, mitä opin isovanhemmiltani, ikinuoret julkkikset, itselle tärkeät iäkkäät ihmiset, iäkkäiden ihmisten roolin muuttuminen, iäkkäät vapaaehtoiset, iäkkäät yrittäjät, iäkkäät valtionjohtajat. Katsotaan juttelun tueksi kuvia iäkkäistä ihmisistäPiirretty kurpitsa

1.10. Kansainvälinen kasvisruokapäivä

Kasvisten, marjojen, hedelmien, juuresten ja vihannesten lisääminen ruokavalioon ehkäisee monia elintasosairauksia kuten sydän – ja verisuonitauteja, syöpää sekä diabetesta. Myös paino pysyy helpommin kurissa. Kasviksista löytyy herkullisia makuja, joihin kannattaa tutustua!

  • Tehdään kaupparetki ja haetaan sellaisia kasviksia, salaatteja ja hedelmiä, joita ei ole aiemmin maistettu. Tehdään pieniä suupaloja, joita vertaillaan. Makuja voidaan pisteyttää tai laittaa paremmuusjärjestykseen. Levyraadin numerot ja asteikot sopivat tähän (linkki)
  • Järjestetään maistiaiset ja kokeillaan nyhtökauraa, härkistä, tofua, tahinia, hummusta… Maistiaisiin voidaan liittää arvauskisa joko ilman vihjeitä tai esim. niin, että on yhdistettävä nimikortti oikeaan astiaan.
  • Keskustelunaihe marja- ja sieniretket. Katsotaan kuvia marjoista ja jutellaan marjastamisesta: herkullisin marja, herkullisin marjaruoka, mieleen jäänyt marjaretki
  • Tehdään retki paikkaan, jossa voi kerätä pihlajanmarjoja tai aronianmarjoja. Keitellään Marttojen reseptillä pihlajanmarjahilloa tai pihlajanmarja-porkkanasosetta. Marja-aronioista syntyy erinomaista kiisseliä, mutta siivilöi kuoret pois, sillä ne ovat karvaita (laita kuumaan kiisseliin jäisiä mansikoita). Marja-aronioita voi myös kuivata uunissa (50C) ja sekoittaa myslin joukkoon tai napostella kuin rusinoita. Säilytä kuivatut marjat ilmavasti. Pakastetuista marja-aronioista syntyy hyvänmakuista ja kauniin väristä viiniä.

1.10. Kansainvälinen musiikkipäivä World Music Day eli Fête de la MusiquePiirretty lintu laulaa, nuotteja

Kansainvälistä musiikkipäivää IMD vietettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa 1975 kuuluisan viulisti-kapellimestari Yehudi Menuhinin aloitteesta.
Toinen musiikille omistettu kansainvälinen päivä World Music Day eli Fête de la Musique on 21. kesäkuuta. Vahvikkeen Musiikki-laatikko.

1.10. Kansainvälinen kahvipäiväKäsikäyttöinen kahvimylly

Tätä päivää on vietetty vasta vuodesta 2015 lähtien. Vahvikkeen kuvia, jotka liittyvät kahviin.

1.10. Säätiöpäivä

Suomessa on lähes 3 000 säätiötä. Ne vaalivat kulttuuriperintöä ja toteuttavat lahjoittajiensa henkistä perintöä myöntämällä apurahoja sääntöjensä määräämiin tarkoituksiin hakemuksesta. Säätiöpäivää vietetään yli 20 Euroopan maassa samana päivänä.

2.10.Maailman maatalouseläinten päivä

Suomessa tätä teemapäivää on järjestetty vuodesta 1959. Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia

2.10. Kansainvälinen väkivallattomuuden päivä (YK)

Vuonna 2007 YK julisti tämän Mahatma Gandhin syntymäpäivän kansainväliseksi väkivallattomuuden päiväksi (teemapäivän nettisivut). YK toivoo valtioiden, järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen muistuttavan ihmisiä sovittelun ja rauhanomaisuuden merkityksestä ristiriitojen ja konfliktien ratkaisemisessa. Jokaisella ihmisellä on oikeus elää turvassa ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Sotien lisäksi väkivaltaa ilmenee koulukiusaamisessa, työpaikkakiusaamisessa ja perheväkivallan muodossa. Suvanto ry on erikoistunut iäkkäiden ihmisten luottamuksellisissa suhteissa tapahtuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan ehkäisemiseen. Yhdistyksen sivustolta löytyy käsikirja ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan vastaiseen työhön (96 sivua): Täällä on lupa puhua väkivallasta.

3.10. Kansallispuvun juhlapäiväVirpi Miettinen kansallispuvussa
Suomalainen kansallispuku täytti 130-vuotta vuonna 2015. Suomen kansallispukukeskus osallistui juhlavuoteen järjestämällä Kansallispuvun juhlapäivän.

(Kuva CC BY 4.0 Volker von Bonin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna. Kuvassa vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettinen. Hän sijoittui toiseksi sekä Miss Eurooppa – että Miss Universum -kisassa.)

VANHUSTENVIIKKO

Lokakuun ensimmäinen sunnuntai on Vanhustenpäivä. Se aloittaa Vanhustenviikon. Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954. Valtakunnallisessa pääjuhlassa jaetaan vuosittain Vuoden vanhusteko -palkinto.

Vanhustenviikon viettäminen alkoi 1970-luvulla. Viikon aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esitellään kuntien, järjestöjen ja seurakuntien toimintaa. Vanhustenviikolla on joka vuosi eri teema.  (Materiaaleja).SenioSurfin piirretty tunnuskuva

Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään sunnuntaina 6.10.2024 Keravalla ja Vanhustenviikkoa 6.-13.10.2024.

Vanhustenviikon tiistai on SeniorSurf-päivä. Katso video (1 min 20 sek).
SeniorSurf-päivänä seniorit pääsevät helposti tutustumaan tieto- ja viestintätekniikan maailmaan. Monet kirjastot, palvelutalot, tietotuvat ja muut yhteisöt avaavat ovensa ja tarjoavat henkilökohtaista ohjausta tietokoneen ja internetin käyttöön. SeniorSurf-tapahtumia järjestetään ainakin kaikissa Pohjoismaissa, joista päivä tuli Suomeenkin. Opastusmateriaalia. Kortit, joiden avulla voi virittää keskustelua tietotekniikasta: Hullunkuriset pariskunnat. Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko.

Vanhustenviikon torstai on Iäkkäiden ulkoilupäivä. Ota ajoissa yhteyttä oppilaitoksiin ym., joiden kanssa voi järjestää ulkoilutapahtumia ja -tempauksia.

4.10. Maailman eläinten päivä, josta alkaa eläinten viikko

Katolisessa kirkossa 4.10. on luonnonsuojelun suojeluspyhimyksenPikkupoika halaa koirakaveriaan (eläinten suojelupyhimys), 1200-luvulla eläneen Fransiskus Assisilaisen päivä. Ensimmäistä Maailman Eläinten päivää juhlittiin Italiassa 4.10.1931. Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty Suomen suurimman eläinsuojelujärjestö SEY:n aloitteesta vuodesta 1959 lähtien. Eläinten viikon teema. SEY on tuottanut aiheesta maksutonta materiaalia (aiempien vuosien oppaita).
Voisiko tänään hoivakodissa tai kerhossa vierailla koira, kissa, alpakka tai kani? Ideoita eläinten käytöstä vanhustyössä on Vahvikkeen Luonto-laatikossa.

4.10. Kansallinen korvapuustipäivä, leipomisen teemapäivä Korvapuusteja lautasella

Ruotsissa on vuodesta 1999 lähtien vietetty Kanelbullens dag -päivää ja sieltä idea on levinnyt myös Suomeen. Jos pullataikinan tekeminen ei ole mahdollista, pienimuotoisen leipomistilanteen voi järjestää kaupan pakastetaikinalla. Lisäksi tarvitaan voita, sokeria ja kanelia. Vastapaistetun pullan tuoksua saa myös kostuttamalla pullaviipaleita kevyesti vedellä ja laittamalla vähäksi aikaa leivänpaahtimeen. Työvaiheet: Korvapuustien leivontaa Karpalokodissa

4.-10.10. Kansainvälinen avaruusviikko

Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Hopean värinen satelliittiPäivät on valittu sen vuoksi, että maailman ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1, laukaistiin 4.10.1957. Kymmenen vuotta myöhemmin 10.10.1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

  • Keskustelunaihe satelliitit, GPS-paikannin (henkilöpaikantimista kotikäytössä Ikäteknologian sivustolla), kaukoputket, planetaariot, avaruuslennot, avaruusromu, kuunkierto, avaruusmatkailu,
  • Muistoissamme 50-luku selkokirjan luku Sputnik

5.10. Kansainvälinen opettajien päivä (UNESCO, YK)

Unesco julisti tämän päivän maailman kaikkien opettajien päiväksi vuonna 1994. Lokakuun 5. vuonna 1966 oli Unescon koolle kutsuma konferenssi hyväksynyt suositukset opettajien asemasta. Siinä esitetään opettajien oikeudet ja velvollisuudet sekä kansainväliset standardit heidän perustaidoistaan, jatkokoulutuksestaan ja rekrytoinnissa. Sitä on pidetty tärkeänä ohjeistona opettajien aseman edistämiseksi laadukkaan koulutuksen turvaamiseksi.

Lokakuun alussa, Puhevammaisten viikko

Vuoden 2021 teemana Puhevammaisten viikolla on Minä kerron. Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen. Suomessa on noin 65 000 puhevammaista ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai joiden puhe on hyvin epäselvää. Usein puhevammaan liittyy myös lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia. Suomessa on noin 65 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puhe- ja kommunikaatiovaikeuksia. Heistä noin 30 000 tarvitsee puhetta korvaavia apuvälineitä. Selkokielestä hyötyy noin 500 000 suomalaista. Papunet-sivustossa on tietoa ja materiaaleja puhevammaisille ihmisille sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Sivustossa on myös tietoa selkokielisten, saavutettavien verkkopalveluiden toteuttajille. Viikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Tikonen verkkolehti. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi.

Lokakuun toinen viikko, Euroopan Elinsiirtoviikko

Elinsiirtoviikko päättyy Euroopan elinsiirtopäivään. Tällä viikolla järjestetään aiheeseen liittyviä kampanjoita ja tapahtumia. Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen. Sairastettu syöpä ja jotkin virusinfektiot sekä virushepatiitti estävät luovutuksen. Elinluovutuskortti-sovelluksen voi ladata Android- ja iPhone-puhelimiin Elinluovutuskortti-sivulta. Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

6.10. Kansainvälinen Puhevammaisten päivä

6.10. Euroopan omaishoitajien päiväiäkäs aviopari, mies pyörätuolissa, hänellä happiviikset

Teemapäivän järjestää Euroopan omaishoidon toimijoiden verkosto Eurocarers, jonka jäsen suomalainen Omaishoitajaliitto on. Vuonna 2020 oli ensimmäinen Euroopan omaishoitajien päivä ja silloin tuotiin esiin omaishoidon merkitystä ja omaishoitajien tarvitsemaa tukea. Päivän teemana oli ”Olemme omaishoitajia. Meillä on merkitystä. Tarvitsemme tukea.”.

7.10. Suomessa ja Ruotsissa Birgitan nimipäivä

Pirkko, Pirjo ja Piritta ovat Birgitan muunnelmia. Puinen pyhimyspatsas

Uskomus Jos Birgitan päivänä sataa, vesisade kestää viikon.
Tänään on Pohjolan ainoan naispyhimyksen muistopäivä. Pyhä Birgitta (synt. 7.10.1303) perusti birgittalaisjärjestön. Hänet kanonisoitiin 7.10.1391. Hän oli poliittinen vaikuttaja ja Ruotsin ensimmäinen Euroopan laajuisesti tunnettu nainen. Hän on Euroopan suojeluspyhimys yhdessä Franciscus Assisilaisen ja Katariina Sienalaisen kanssa. Suomessa on useita kirkkoja nimetty Birgitalle (Lohjalla, Naantalissa, Lopella, Vihdissä, Tuuloksessa, Halikossa, Lempäälässä, Turussa).
(Kuva: P. O. Welin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Inventaarionro HK6429:319, Finna)

  • Keskustelunaihe Suomalaiset luostarit. Keskiajalla Suomen ainoa birgittalaisluostari oli Naantalissa. Naantalin kaupunki perustettiin luostarin ja sen kirkon ympärille. Turussa on 1986 perustettu birgittalaisluostari. Maailmassa on yli 40 birgittalaisluostaria.

7.10. Kansainvälinen kunnon työn päivä

Kunnon työn päivää (osaajapäivä) vietetään 60 maassa. Suomessa päivän järjestävät SAK, STTK ja Akava yhdessä SASKin (Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus) kanssa. Tänään juhlitaan kaikkea sitä, mikä työelämässä on jo kunnossa. Kunnon työn päivään voi osallistua tekemällä ”kunnon työn” eli mitä tahansa, mikä saa hymyn huulille. Ihmisiä kannustetaan jakamaan kuvia teoistaan omille yhteisöilleen.

Nainen ja mies kävelyllä selät katsojaan päin

Vanhustenviikon torstai, Iäkkäiden ulkoilupäivä

Ikäinstituutti haastaa yhteisöjä toteuttamaan tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoilu-unelmia ja järjestämään iäkkäille ulkoilutapahtumia valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä vanhustenviikon torstaina.

8.10. Hiljan nimipäivä, Hiljaisuuden päivä eli melun vastainen teemapäivä

Kuuloliiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteisen teemapäivän tavoite on nostaa esiin hiljaisuuden merkitys vastapainona lisääntyneelle melulle.

  • Keskustelunaihe äänisaaste, luonnon äänet, melun vaikutukset, hiljaisuuden retriitti, miltä hiljaisuus tuntuu, liittyykö kiire ja melu yhteen, kuuloaisti

Lokakuun toinen maanantai, Kolumbuksen päivä Columbus Day

Tämä on Yhdysvalloissa vuosittain vietettävä kansallinen juhlapäivä, jolloin muistetaan tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbusta ja Amerikan löytämistä. Päivää vietettiin vuoteen 1971 saakka 12.10., koska sinä päivänä vuonna 1492 Kolumbus astui ensimmäistä kertaa maihin Uudessa maailmassa.

  • Tähän päivään sopii virtuaalivierailut maissa ja paikoissa, joissa ei ole koskaan aiemmin käynyt.

Lokakuun toinen perjantai, Kansainvälinen kananmunan päivä

The International Egg Commission (IEC)Rikottu kananmuna julisti vuonna 1999 tämän päivän kansainväliseksi kananmunan päiväksi. Suomalainen syö kananmunia noin 10 kg vuodessa. Suomen Siipikarjaliiton sivustolta löytyy monipuolista tietoa kananmunista, broilereista ja kalkkunoista. Duodecim terveyskirjasto kertoo kananmunan ravintosisällöstä terveyden kannalta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli® – elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy erilaisten munaruokien tarkat ravintoainepitoisuudet.

9.10. Maailman postipäivä (YK)

Maailman postiliitto (UPU) perustettiin 9.10.1874. Tänään juhlitaan maailmanlaajuisesti postin merkitystä sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle.

Lokakuun toinen lauantai, Maailman saattohoitopäivä

Päivän tarkoitus on lisätä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon näkyvyyttä maailmanlaajuisesti tarjoamalla mahdollisuuksia keskustella niihin liittyvistä teemoista. Perustavin ihmisoikeus on oikeus elämään, joka on turvattu niin YK:n ihmisoikeusjulistuksessa kuin Suomen perustuslaissa. Oikeus hyvään saattohoitoon nousee tästä. Saattohoito ei tarkoituksellisesti lyhennä eikä pidennä elämää. Sen olemukseen kuuluu luopua elämää pitkittävistä hoidoista, kun ne eivät enää hyödytä hoidettavaa ja silloin sallitaan luonnollisen kuoleman tulla. Hyvä hoiva ja psykososiaalinen tuki jatkuvat loppuun saakka. Kun saattohoitopäätös on tehty, pyritään elämän laatu pitämään mahdollisimman hyvänä.

Suomen lippu 10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä, mielikirjapäivä

Tämä päivä on ollut liputuspäivä vuodesta 1950. Kirjastokaistalta löytyy videoita ja radio-ohjelmia kirjoista ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista. Koirien nimipäiväkalenterissa 10.10. on Killin ja Kiiskin – eli Seitsemän veljeksen koirien – nimipäivä (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

  • Keskustelunaihe lempirunot (Vahvikkeen runot ja lorut)
  • Visailu tunnetuista suomalaisista runoista
  • Keskustelunaihe Aleksis Kiven (s. 10.10.1834 Nurmijärvi) elämä. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja myös kansalliskirjailija kuten Mikael Agricola ja Elias Lönnrot. Aleksis Kivestä YLE:n sivulla (+ 2min video)
  • Vuonna 2020 Seitsemän veljeksen julkaisemisesta tuli kuluneeksi 150 vuotta. Kuunnellaan äänikirjaa Ylen sivulta.
  • Tämä on lukemisen teemapäivä. Mikä on viimeisin lukemasi kirja? Vinkkejä hyvistä lukuelämyksistä.
  • Lokakuuta on sanottu myös likakuuksi ja ruojakuuksi. Perinnetietoa lokakuusta.
  • Virkistytään visaillen kirjallisuuden kysymyksillä.
  • Askarteluidea kirjanmerkki tai kortti.

10.10. Maailman mielenterveyspäivä (YK)

Päivää on vietetty vuodesta 1992. Käytännönläheisiä vinkkejä mielenterveyden hoitamiseen: Ikä ja mielen hyvinvointi.
Mielenliikennemerkit menneen miettimiseen, nykytilanteen tarkastelemiseen ja eteenpäin suuntautumiseen.Varjokuvassa nainen hieroo miehen niskaa
Myönteisen muistelun kortit ovat sekä tulostettavissa että tilattavissa.

  • Tehdään pareittain syksyinen tarinarentoutus
  • Keskustelunaihe Tunteet ja niiden kanssa toimeen tuleminen. Tulosta Tunnekortit (27 sivua: 52 korttia) keskustelun ja pohdinnan tueksi.

10.10. Maailman puuropäiväLautasellinen puuroa, jossa marjoja ja banaaniviipaleita

Puurolla ei ole kalenterissa omaa virallista päivää, mutta skotlantilaiset ovat tartuttaneet kaurapuuroinnostustaan muihinkin maihin. Skotlannissa järjestetään joka vuosi kansainvälinen puuronkeittokilpailu 10.10. Luomupuuron syönnin maailmanennätys tehtiin 6.9.2017 yhtenä Suomi 100 -tapahtumana. Kaurapuuron terveellisyyteen voi tutustua Finelin sivustolla. Kansakoulun aikaan 1930-50-luvuilla ja myöhemminkin puuro on ollut hyvin tyypillinen kouluruoka. Riisipuuron kuva ja resepti,

  • Keitetään yhdessä erilaisia puuroja, maustetaan niitä, maistellaan ja vertaillaan: kaurapuuro, mannapuuro, tattaripuuro, riisipuuro, uunipuuro, ohrahiutalepuuro, ohraryynipuuro, Pajalan puuro, ruispuuro, ruismarjapuuro, ruispuuro, riisiomenapuuro. Kokeillaan puuroihin voisilmää, maitoa, hilloa, mehukastiketta, marjoja, kotitekoisia ja myynnissä olevia pikkulasten marja- ja hedelmäsoseita. Paistetaan tähteeksi jäänyttä puuroa. Kokeillaan myös tuorepuuroreseptejä. Yhdessä ateriointi tukee mielenterveyttä, samoin yhdessä kokkaaminen.
  • Tutustutaan eri maiden puuroperinteisiin (ja kokeillaan). Afrikkalainen perinne on syödä sormin ruokailijoiden keskellä olevasta yhteisestä astiasta, jossa on hirssi- tai maissipuuroa. Puuro pyöritetään palloksi sormilla ja kastetaan kastikkeeseen, jossa on vihanneksia, liha, kalaa tai kanaa.

Lettipäinen tyttö lukee läksyjä pöydän ääressä

11.10. Kansainvälinen tyttöjen päivä (YK)

Päivää on vietetty vuodesta 2011 lähtien.
Vahvikkeen lapsikuvia sekä lelu-ja leikkikuvia teksteineen.
Vanhoja kansanlauluja: tyttöjen lauluja. Tulosta runoiksi ja keskustelun virittäjiksi, vaikka sävel olisi outo. (Vertailun vuoksi poikien lauluja) (Kuva: Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma)

Viikko 41, Energiansäästöviikko Hehkulamppu.

Valtionyhtiö Motivan organisoimaa Energiansäästöviikkoa on vietetty vuodesta 1996 alkaen. Viikon aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja energian käyttötapoihin.Motiva Oy toteuttaa energiansäästöohjelmaa ja uusiutuvien energialähteiden edistämisohjelmaa. Nyt napataan energiasyöpöt, jotka haukkaavat paljon energiaa ja tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle.

  • Keskustelunaihe kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia; energiankulutuksen tehostaminen työpaikoilla, palvelulaitoksissa, liikenteessä ja kotona.
  • Visailu kerrostalot

Valtakunnallinen selkäviikko

Selkäviikkoa vietetään vuosittain lokakuussa sillä viikolla, johon osuu maailman selkäpäivä (16.10.). Paikalliset selkäyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia: ilmaisia lajikokeiluja, luentoja ja liikunnallisia tempauksia. Selkäliitto tuottaa yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa oppaita selänhoitoon eri elämäntilanteissa. Voit tulostaa oppaita maksutta tai tilata maksullisia painettuja oppaita Selkäliitosta.

13.10. Kansainvälinen Selkeän kielen päivä

Vuodesta 1996 alkaen Selkokeskus on Selkeän kielen päivänä palkinnut Vuoden selväsanainen -palkinnolla tahon, joka ovat toiminnallaan edistänyt selkokielistä tai helposti ymmärrettävää viestintää erityisryhmille. Vuodesta 2016 alkaen Kotimaisten kielten keskus on yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa jakanut palkinnon joka toinen vuosi selkokielen ja joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle. Jälkimmäinen annetaan virastolle tai ryhmälle, joka on edistänyt asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän virkakielen käyttöä. Hyvä virkakieli parantaa palvelujen saavutettavuutta sekä kansalaisten osallisuutta ja oikeusturvaa. Vahvikkeen Selkokieli-sivut

  • Tutustutaan Selkosanomiin ja Selkouutisiin. Selkosanomat on selkokielinen ajankohtaislehti, joka ilmestyy sekä paperisena että netissä. Nettilehti on ilmainen. Selkouutiset on Yle Uutiset selkosuomeksi. Selkouutiset on tarjolla sekä televisiossa että radiossa.

13.10 Maailman näkökyvyn päiväMustasankaiset silmälasit

Kiinnitetään huomiota sokeuden ehkäisemiseen ja näkökyvyn parantamiseen. Järjestetään näkö- ja diabetesseulontoja, kerätään silmälaseja kehitysmaihin, kerrotaan näönhuollon tärkeydestä ja näkökykyyn vaikuttavista sairauksista, kuten diabeteksesta ja MS-taudista.

  • Keskustelunaihe optiset harhat, mustikan terveysvaikutukset, valon merkitys, silmäsairaudet, näön apuvälineet (Vahvikkeen Apuvälineet-laatikko)

Viikko 42, Euroopan neuvoston paikallisdemokratian viikko ja Valtakunnallinen Demokratiapäivä

Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja avattiin allekirjoitettavaksi 15.10.1985. Siinä määritellään kuntien ja niiden valtuustojen sekä valtion välisiä suhteita. Vanhusneuvostot ovat vaikuttamisväylä iäkästä väestöä koskevissa asioissa. Demokratiaviikolla voi tuoda esille paikallisen vanhusneuvoston toimintaa ja huolehtia tiedonkulusta esim. palvelutalojen ja vanhusneuvoston välillä.

15.10. Kansainvälinen maaseudun naisten päivä (YK)Äiti esiliinassa, pieni poika sylissä

Maaseudun naisten päivänä nostetaan esille naisten tärkeä rooli maataloudessa ja syrjäseutujen kehityksen edistämisessä, ruokaturvan parantamisessa ja taistelussa köyhyyttä vastaan. Sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa naiset pitävät työnsä ohella huolta monista perheyhteisön tärkeistä toimista. Alkuperäiskansojen keskuudessa he joutuvat usein taistelemaan monenlaisia ennakkoluuloja vastaan ja tuottamaan luovasti ja innovatiivisesti elantoa perheelleen. Yhteiskuntien hyvinvointi on usein näiden naisten varassa. Vahvikkeen maatila-aiheisia kuvia, maaseutuaiheisia kuvia, kuvia naisista

  • Keskustelunaihe kotitarveviljely, maatalon työt vuodenkierron mukaan, naisten ja miesten työt ja roolit,

Viikot 42 – 43, Koulujen syyslomat

  • Syyslomaviikoilla voi järjestää yhteistä toimintaa eri ikäpolville tai kutsua soittavia, laulavia tai muita taitoja omaavia lapsia esiintymään.

15.10. Pilapiirtäjä Kari Suomalaisen syntymäpäivä

Finnassa on lähes 200 Kari Suomalaisen (1920-1999) piirrosta, joita voi käyttää täysin vapaasti. Osa niistä soveltuu väritettäväksi. Yhteensä Kari on piirtänyt melkein 6 000 kuvaa ja niistä on koostettu useita kirjoja. (Kuva CC BY 4.0 Kuvasiskot >)

15.10. Säveltäjä Kari Rydmanin syntymäpäivä (1936)

Kari Rydman on säveltänyt paljon soolo- ja kuorolauluja, kantaatteja, kamarimusiikkia ja elokuvasävellyksiä. Hänen tunnetuin sanoituksensa ja sävellyksensä ilmestyi 1976 saman nimisellä LP-levylläKari Rydman ja Jussi Raittinen laulavat Niin kaunis on maa. Se syntyi Rydmanin 10-vuotiaan oppilaan saatua surmansa koulumatkalla. Laulua on esitetty paljon sekä hautajaisissa että koulujen juhlissa. Yle Areenassa se on Päivi Hilskan ja Kuusankosken kirkon nuorisokuoron esittämänä. Kari Rydman on säveltänyt mm. Aaro Hellaakoskea, P Mustapäätä, Jussi Kylätaskua, Sakari Topeliusta. Hänen laulujaan ovat mm. Elämä on kaunis, Kaunein uni, Tule kanssani alttarille ja Kanttorin jenkka. (Kuvassa Jussi Raittinen ja Kari Rydman laulamassa Vanhan ylioppilastalon näyttämöllä noin vuonna 1970. Kuva rajattu, käännetty, vaalennettu. CC BY 4.0 Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Risto Simo SER, Finna)

  • Kuunnellaan Kari Rydmanin lauluja ja lauletaan mukana.

15.10. Maailman käsienpesupäivä (YK, Handwashing Day)

Maailman ensimmäistä käsienpesupäivää vietettiin 2020 ympäri maailmaa yli 60 maassa, viidellä eri mantereella. Päivän tarkoitus on muistuttaa ihmisiä pesemään kätensä saippualla, sillä se on tehokkain ja edullisin keino estää ripulitauteja ja keuhkokuumetta. Lapsille sopivan pituista käsienpesuaikaa on opetettu kehottamalla laulamaan pesun aikana Hämä-hämä-häkki. Silloin, kun teurastus vielä suoritettiin maatiloilla paikan päällä, teurastuksen jälkeen keitettiin rasvoista sauna- ja pyykkisaippuaa. Valmistukseen käytettiin myös vahvasti syövyttävää lipeäkiveä. Nykyäänkin saippuaa voi valmistaa itse ja sitä varten on askarteluliikkeissä myynnissä massaa, silikonimuotteja ja tuoksuöljyjä. Netissä on paljon ohjeita ja videoita. Itse valettuihin saippuoihin voi lisätä tervaa, havupuun pihkaa tai tuoksuöljyjä.

  • Kokeillaan saippuan valmistusta.

Lokakuun kolmas lauantai, Isovanhempien päivä

Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen ja muille lapsille sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa. Päivää juhlistettiin ensimmäisen kerran Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta vuonna 1985. Isovanhempien päivä on koko perheen juhla. Silloin eri sukupolvet kokoontuvat yhteen mukavan tekemisen merkeissä. Monet koulut ja päiväkodit kutsuvat isovanhempia kertomaan omasta elämästään ja lapsiryhmiä kutsutaan vanhusten asuinyhteisöihin esiintymään ja pelaamaan tai askartelemaan yhdessä vanhusten kanssa. Vahvikkeen Ikäpolvet-laatikossa on ideoita ikäpolvien yhteiseen toimintaan.

  • Kuvamuistiharjoitus lapsille ja isovanhemmille sopii palvelutalojen ja päiväkotien yhteistapahtumiin sekaparein tehtäväksi. (Valitse vaihtoehdoista vain yksi paperi. Voit testata sopivan tason etukäteen sopivalla koehenkilöllä.)
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista löytyy leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.
  • Vuoden 2020 isovanhemmaksi valittiin Jorma Saahko, jonka lauluja ja jutteluita yhdessä lapsenlapsensa Lotan kanssa löytyy Youtubesta.

16.10. Maailman ruokapäivä (YK)

YK:n julistama teemapäivä, jolloin kiinnitetään huomiota ruuan riittävyyteen ja elintarvikekysymyksiin.

16.10. Maailman elvytyspäivä

Maailman Elvytyspäivän tarkoitus on lisätä tietämystä sydänpysähdyspotilaan hoidosta. Vuoden 2019 teema on ”Kuka tahansa maailmassa voi pelastaa elämän”. Suomen elvytysneuvosto on Euroopan Elvytysneuvoston jäsen. Euroopan Elvytysneuvosto on laatinut yleiset elvytysohjeet.

17.10. Kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi (YK)

Päivää on vietetty vuodesta 1993 alkaen.Avonainen kukkaro ja kolikoita

  • Keskustellaan pienellä rahalla pärjäämisestä ja kierrätyksestä. Miina Sillanpään säätiön Neuvokkaiden naisten vinkkejä.
  • Sananlasku Köyhä ei ole se, jolla on vähän vaan se, joka haluaa enemmän. – Seneca
    Suurin hyvä, minkä voit toiselle tehdä, ei ole rikkauksien jakaminen hänen kanssaan vaan hänen omien rikkauksiensa paljastaminen hänelle itselleen. – Benjamin Disraeli
    Ei niin köyhää, ettei auttaa voi, eikä niin rikasta, ettei apua tarvitse. – Suomalainen sananlasku
    Itkin, kun olin ilman kenkiä, kunnes näin ihmisen, joka oli ilman jalkoja. – Tuntematon
    Käärinliinoissa ei ole taskuja.

18.10. Satupäivä, Sadun nimipäivä

Satupäiväidea on lähtöisin Suomen Kirjailijaliiton Topelius-ryhmästä 1980-luvun lopulla, mistä alkaen joissakin kirjastoista vakiintuivat satuteemaiset tapahtumat. Vuonna 2008 Suomen Teatterit ry:n lastenteatterikampanjassa syttyi sama innostus. Vuodesta 2011 voimat yhdistettiin ja Satupäivää alettiin viettää monen toimijan yhteistyönä Sadun nimipäivänä. Satupäivän toimikunta on kerännyt päivän viettoon toimintaideoita: satusuunnistusta, paraateja, kirjanvaihtotapahtumia ja sadunlukijavierailuja päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin.

  • Väritetään fantasiakuvia (15 sivua)
  • Keskustelunaihe Lempisatuni lapsena, Tämän sadun osaan kertoa ulkomuistista,
  • Nauhoitetaan satukuunnelma ääniefekteineen

Luustoviikko Luuranko, jonka osat merkitty tekstein

Luustoliiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia: ilmaisia lajikokeiluja, luentoja ja liikunnallisia tempauksia. Kansalaisten huomiota pyritään tällä viikolla kiinnittämään luustoterveyteen, terveelliseen ravitsemukseen ja liikuntaan.

20.10. Maailman Osteoporoosipäivä

Päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä eli pukeudutaan valkoiseen ja kiinnitetään erityishuomiota luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin. Tulostettavaa luustoterveyteen liittyvää materiaalia on Luustoliiton sivustolla sekä Luustotieto-lehtiä netissä.

20.10. Kansainvälinen maisemapäivä

20.10. vuonna 2000 allekirjoitettiin Firenzessä Maisemayleissopimus. Sopimus koskee maisemansuojelua, -hoitoa ja -suunnittelua. Suomessa sopimus astui voimaan 1.4.2006. Sopimuksessa on nykyään mukana 40 Euroopan neuvoston jäsenmaata. Maisemat ovat osa kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää on vietetty vuodesta 2017 alkaen. Ideoita päivän viettoon

  • Tehdään maisemakävely
  • Keskustelunaihe mielimaisemani. Tehdään virtuaalinen maisemakierros tai katsellaan maisemakuvia. Vahvikkeen maisemakuvia

Lokakuun kolmannen viikon torstai, Kansainvälinen vertaistuen päivä Avita kaveria -logo

Yhdysvalloista lähtöisin oleva kansainvälinen vertaistuen päivä (Global Peer Support Celebration Day) on vuosittainen vertaistoiminnan ja -tuen juhlapäivä myös Suomessa. Päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2016.

Kaikkien vertaistoimijoiden tekemä työ on arvokasta ja tehdään suurelta osin vapaaehtoistyönä, joten se ansaitsee kiitoksen. Ikäihmisten tietotekniikan vertaisohjaajien valtakunnallista koordinaatiota ja vaikuttamistoimintaa tekee Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta. Kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Kansalaisareena

23.10. Suomalaisen käsityön päivä Kudin ja kutovat kädet, lähikuva

Tämä päivä on Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n lanseeraama vuosittainen tapahtumapäivä. Tänään tutustutaan suomalaisiin käsityöyrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa, perinnekäsitöihin ja uusiin käsityöinnovaatioihin. Vahvikkeen Käsityö-laatikko. Vahvikkeen käsityökuvia.

23.10. Unto Monosen syntymäpäivä (1929 Muolaa)

Säveltäjä, sanoittaja Unto Monosen kuuluisin sävellys on Satumaa. Sitä kutsutaan jopa kansallistangoksi (levyttänyt mm. Henry Theel ja Reijo Taipale). Muita hänen sävellyksiään ja/tai sanoituksiaan ovat mm. Kohtalon tango, Tähdet meren yllä, Erottamattomat, Kaipuuni, Syvä kuin meri, Marja, Yön tummat siivet, Orvon kyynel, Kenties kerran, Kotitie, Polttava liekki, Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, Helin ja Markun matka onnelaan, Kaksikymmentä suvea. Mononen sävelsi myös P. Mustapään (Martti Haavion), Aila Meriluodon ja Pentti Saarikosken tekstejä. Mononen kuoli vain 38-vuotiaana. Someron kaupunginkirjaston sivustolla on Unto Monosen elämäntarinaa.

  • Kuunnellaan Unto Monosen lauluja ja lauletaan mukana (Youtube).
  • Tanssitaan Unto Monosen sävellysten tahdissa – jos ei tanssiaskelin, niin käsitanssina istuen ja improvisoiden. Mononen julkaisi 50 tangoa ja 17 muuta sävellystä.

24.10. YK:n päivä

Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö. Se perustettiin 1945 toisen maailmansodan jälkeen edistämään rauhaa, turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. YK on julistanut kansainvälisiä teemapäiviä kuten Kansainvälinen rauhanpäivä, Maailman ruokapäivä ja Kansainvälinen lasten päivä. YK:n historia 3 min animaationa. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Kofin nimipäivä maailmanjärjestön aiemman pääsihteerin Kofi Annanin kunniaksi (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

  • Keskustelunaihe YK:n synty ja toiminta, ihmisoikeudet, pakolaisuus,

24.10. Rukouspäivä

Rukouspäivät ovat perinteisesti olleet varsinkin protestanttisissa maissa valtiovallan määräyksestä määräaikoina vietettäviä yleisiä kiitos-, katumus- ja rukouspäiviä. Suomessa niitä vietetään kaksi kertaa vuodessa: 18. tammikuuta on Kristillisen ykseyden rukouspäivä ja 24. lokakuuta rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä, joka on samalla YK:n päivä. Rukouksia selkokielellä

25.10. Maailman pastapäivä

Lähtölaukaus tämän päivän vietolle annettiin Maailman Erilaisia pastojaPasta-kongressissa Roomassa 25. lokakuuta 1995. Pasta on vehnäjauhoista ja vedestä tehty edullinen elintarvike, jota myydään kuivattuna ja tuoreena. Muotoja on kymmeniä: makaroni tarkoittaa suoria tai käyriä putken pätkiä, fusilli on kierteisiä nauhoja, ravioli on suuria, täytettyjä tyynyjä, cannelloni on suuria putkia, lasagne on levyjä, spagetti on ohutta ja pyöreää nauhaa, stelle on pieniä tähtiä, tagliatelle on litteää nauhaa, tortellini on pieniä, täytettyjä renkaita, penne on lyhyitä suoria viistosti leikattuja putkia, ravioli on pyöreitä tai kulmikkaita täytettyjä tyynyjä. Lisäksi on kotilon, perhosen, rusetin, simpukan ja pienien jyvien muotoista pastaa. Pastaa voidaan värjätä tomaatilla, pinaatilla tai elintarvikeväreillä.

  • Erimuotoisista pastoista voi askarrella mm. tauluja ja koruja. Maalatusta pastasta ei aina tunnista, mitä materiaalia se on.
  • Marttojen 20 pastareseptiä

25.10. Tauno Palon syntymäpäivä (1908, Hämeenlinna)Tauno Palo mustavalkoinen rintakuva

Näyttelijä Tauno Brännäs – 30-luvun lopulta alkaen Palo – oli Kansallisteatterin näyttelijä, joka aloitti elokuvauransa mykkäfilmissä Jääkärin morsian. Palo tunnetaan etenkin Ansa Ikosen kanssa tehdyistä elokuvista (12 yhteistä). Tauno Palo kuoli 24.5.1982 Helsingissä. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Museovirasto/Musketti Studio Kuvasiskot 1963. Finna)

  • Kuunnellaan Tauno Palon laulamia lauluja ja lauletaan mukana: esim. Kulkurin valssi, Rosvo-Roope (sanat), Nuoruuden sävel, Pot-pot-pot, Näenhän valoisan taivaan, Shamppanjakuhertelua, Soittoniekka, Väliaikainen, Toukokuu, Pohjolan valkea kesäyö, Ruusu on punainen, Erotessa, Pieni sydän, Mä ruusun tumman eli Miksi poistuit luotain, Tuulikki-valssi, jenkka Tuohinen sormus, tango Marjatta, valssi Syksyn tullessa, jenkka Sinä semmoinen, minä tämmöinen.
  • Katsotaan jokin elokuva, jossa Tauno Palo on pääosassa: esim. SF-paraati, Kulkurin valssi, Kaivopuiston kaunis Regina, Avioliittoyhtiö Tauno Palo, Vaimoke, Mieheke, Onni pyörii, Laulava sydän, Kuisma ja Helinä, Kaikki rakastavat, Onnenpotku, Menneisyyden varjo, Härmästä poikia kymmenen, Omena putoaa, Koskenlaskijan morsian, Jumalan tuomio, Serenaadi sotatorvella eli sotamies Paavosen tuurihousut, Vaivaisukon morsian, Laitakaupungin laulu, Professori Masa, Isän vanha ja uusi, Ratkaisun päivät.
  • Visailu Suomalaiset elokuvat

27.10. Kansainvälinen nallen päivä kuva 1, kuva 2Nalle, vanha lelu

Tähän merkkipäivään liittyy hauska tarina. Vuonna 1902 presidentti Theodore Roosevelt osallistui karhujahtiin, mutta kieltäytyi ampumasta karhunpentua. Lelunalleja alettiin kutsua presidentin lempinimen mukaan Teddyiksi. Nalle on yksi yleisimpiä lasten leluja. Suomessa on ollut nallemuseo sekä nalletohtorin vastaanotto. Tunnettuja nallehahmoja ovat Nalle Puh (s. 1926) ja Ti-Ti Nalle, mutta monessa satukirjassa seikkailee vain Nalle. Ti-Ti Nalle tekee nykyään virtuaalivierailuja.
Paljon laulettu lastenlaulu 1930-60-luvuilla oli R Ryynäsen sanoittama ja Georg Malmsténin säveltämä ”Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme. Lääkkehillä hoidelkaa nalleystäväämme…” (Kuva oikealla Kirsi Alastalo. Muistoissamme 50-luku kuvapakasta)

28.10. Simon päivä

Uskomuksia
Jos Simon päivänä on lauhaa, niin koko talvi on lauha.
Jos Simon päivänä puut ovat lehdettömiä, se merkitsee sulaa maata vappuna.
Jos Simon päivänä ovat kaikki lehdet pudonneet puista, niin silloin on Valpurista pälvi maassa, sanovat saamelaiset.

Sanonta
Simo siltoja tekee, Martti (10.11.) maita vahvistaa ja Antti (30.11.) aisoilla ajaa. Sanonta viittaa maan jäätymiseen ja talven tuloon.

29.10. on vietetty naisten viljankorjuujuhlia

Ennen vanhaan lampaat siunattiin kekrin aattona.Pikkulintu

Lintujen talviruokinta aloitetaan, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen.
Sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin on merkki siitä, että luonnossa alkaa olla ravinto vähissä.

29.10. Maailman AVH-päivä

Maailman AVH-päivänä kiinnitetään huomiota aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Suomessa 68 ihmistä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön joka päivä. Heistä joka neljäs toipuu täysin oireettomaksi ja yli puolet omatoimiseksi. Aivoverenkiertohäiriöiden paras hoitomuoto on ennaltaehkäisy, sillä kahdeksan kymmenestä AVH:sta voidaan estää. Yksi tärkeimmistä riskitekijöistä on verenpaine, joka tuplaa sairastumisriskin. Kohonneella verenpaineella on yhteys aivoinfarktiin, aivoverenvuotoihin, ohimenevään aivoverenkiertohäiriöön (TIA) ja sydänsairauksiin. Lisätietoja ja materiaaleja: Aivoliitto

Lokakuun viimeinen sunnuntaiaamu, kesäaika päättyy Herätyskello. Punaisella väli kolmesta neljään

Kellot siirretään kesään päin eli taaksepäin kello neljästä kello kolmeen. Euroopan parlamentti on vuonna 2019 äänin 410-192 päättänyt, että kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan voidaan luopua vuonna 2021. Jokaisen EU-maan parlamentti päättää vielä asiasta kansallisesti ja valitsee haluaako siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Kellojen siirtelystä luopuminen on ollut Suomen tekemä aloite Euroopan komissiolle. EU-parlamentin esityksen mukaan kellojen siirtely siis olisi päättynyt tänä vuonna, mutta asian valmistelu on viivästynyt muun muassa koronapandemian takia. Ehdotus odottaa yhä EU-neuvoston käsittelyä. Kellojen siirto vaikuttaa mm. julkiseen liikenteeseen ja lääkkeidenjakoaikatauluihin.


<< SyyskuuMarraskuu >>