Perusopastus

YLE:n Digitreenit on kattava sivusto kaikkien digitaalisten taitojen oppimiseen.

Tietokoneiden ja laitteiden hajoamista ei tarvitse pelätä. Kovin helposti niitä ei saa rikki ja käyttämään oppii, kunhan uskaltaa kokeilla. Kaikille tulee vastaan myös turhauttavia tilanteita, ja silloin voi tunteita purkaa vaikka lukemalla sitä varten kirjoitetun kalevalamittaisen runon Tietokonemanaus. Runon jälkeen kannattaa kokeilla laitteiden käyttöä uudestaan.

Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Digiturvallinen elämä -pelin, jonka avulla voi oppia digiturvataitoja helposti hauskalla tavalla. Pelaaja toimi aluksi arkipäiväisissä tilanteissa kuvitteellisen Tyrskylän kunnan työntekijän roolissa. Pelin voi ladata sovelluskaupoista Apple Store ja Google Play Store. Digiturvallinen elämä -peli on tietoturva-auditoitu. Se ei muodosta internet-yhteyksiä eikä vaadi laitteelta oikeuksia. Se ei myöskään kerää henkilötietoja. Pelin pelaaminenläpi vie aikaa noin 30-60 min.Osaamiskirja

Osaamiskirja digiperustaitojen opiskeluun on selkeä ja kattava tietopaketti digitaalisista perustaidoista. (53 sivua, kansikuva >)

Kirjastojen digiopastussivut.

Ikäihmisille vertaistukea ja opastusta netin käyttöön tarjoavia tahoja voi etsiä SeniorSurfin Opastuspaikat-kartan avulla.

SeniorSurf Suomi -ryhmä Facebookissa.

Tietotekniikka-apuatarjoavia oppilaitoksia

Valtakunnalliset tahot, joiden tarjonta kannattaa tarkistaa

  • Kansalais- ja työväenopistot, kesäyliopistot, aikuiskoulutuskeskukset, ammattikorkeakoulut
  • Kirjastot
  • Eläkeläisjärjestöt
  • Ikäkeskukset, ikäpisteet
  • Setlementtiyhdistykset
  • Ylen Digitreenit sisältää hyvää opastusta kännyköiden, tietokoneiden ja ohjelmien käyttöön

Monella paikkakunnalla toimii myös yrityksiä, jotka auttavat erityisesti ikäihmisiä tietotekniikan parissa.

Digitaidot-peli on digitaitojen oppimiseen kehitetty yhteisöllinen oppimismenetelmä. Yhdessä pelaaminen on mukava tapa tutustua älypuhelimeen tai tablettiin ja digitaalisiin palveluihin. Digitaidot-peli sisältää yhteensä 75 Tehtävä- ja 64 Totuus-korttia, jotka kuvaavat erilaisia arjen tilanteita. Kortit on jaettu kuuteen digitaitojen aihealueeseen, jotka noudattavat Osuvat taidot -hankkeen kehittämää digitaitojen perusosaajan taitotasoa: Laitteen käyttö ja hallinta, Tiedon haku ja arviointi, Turvallinen toiminta, Viestintä ja asiointi, Sovellusten käyttö ja hallinta, Sisältöjen tuottaminen ja tekijänoikeudet. Digitaidot-pelistä on kehitetty myös lyhennetty versio etäryhmien käyttöön. Painetun version Digitaidot-pelistä voit tilata Kuuloliitosta yhdistysten käyttöön maksutta osoitteesta: info(at)kuuloliitto.fi. Kerro tilauksen yhteydessä, mihin käyttötarkoitukseen peli on tulossa.

Esimerkkejä olemassa olevista materiaaleista

Jos yhteisösi järjestää iäkkäille ihmisille maksutonta ohjausta tietotekniikan käytöstä, voit käyttää alla näkyvä ilmoitusta: