Perusopastus
Tietokoneiden ja laitteiden hajoamista ei tarvitse pelätä. Kovin helposti niitä ei saa rikki ja käyttämään oppii, kunhan uskaltaa kokeilla. Kaikille tulee vastaan myös turhauttavia tilanteita, ja silloin voi tunteita purkaa vaikka lukemalla sitä varten kirjoitetun kalevalamittaisen runon Tietokonemanaus. Runon jälkeen kannattaa kokeilla laitteiden käyttöä uudestaan.
Internet selaimet, kuten Chrome, Safari, Mozilla Firefox ja Microsoft Edge, ovat ohjelmia, joiden avulla voi selailla internetissä olevaa sisältöä. Niistä voi valita itselleen mieluisan, toiminta ja kuvakkeet ovat melko samankaltaisia. Lue lisää selaimista, niiden toiminnasta ja peruspainikkeista.
Monilla internetsivuilla käytetään kuvakkeita, kuten suurennuslasi, disketti ja rasti, jotka tarkoittavat kaikilla sivuilla samaa vakiintunutta toimintoa. Tutustu hyödyllisiin kuvakkeisiin ja niiden selityksiin.
Pikakomennot ovat tietokoneen näppäimistöllä tehtäviä toimintoja, jotka saadaan aikaan ilman hiiren käyttöä, vähintään kahden näppäimen yhdistelmiä. Tutustu pikakomentoihin.
Yksi hyödyllisistä pikakomennoista auttaa, kun haluat muuttaa jonkin nettisivun tekstin kokoa. Jos teksti on aivan liian pientä ja haluat suurentaa sitä, käytä näppäinyhdistelmä ctrl + eli paina Control-näppäin pohjaan ja samalla plus-merkkiä. Jos taas haluat pienentää tekstinä, toimii näppäinyhdistelmä ctrl – (miinus).
Vaikea digikieli
Uusien laitteiden ja ohjelmien harjoittelu voi joskus tuntua takkuiselta jo senkin takia, että niiden myötä vastaan tulee omituisia ja itselle vieraita termejä. YLEn digitreenien sanastosta voi hakea termejä kirjakielellä, puhekielellä ja englanniksi, sieltä löytyy satojen arkisten digisanojen selkeät selitykset.
Esimerkkejä olemassa olevista materiaaleista
- SeniorSurfin materiaalipankki
- ENTER ry:n Opiskele itse -sivut (digitaitojen tarkistuslistat, oppaita ja ohjeita)
- Mukanetti ry:n opastussivut
- JoenSeverin materiaalit (Pelko pois -oppaat, tietopaketteja)
- YLE:n Digitreenit on kattava sivusto kaikkien digitaalisten taitojen oppimiseen.
LähiVerkko-projektin tuottamat Netikäs-mediasivistysmateriaalit (2015) auttavat alkuun mediamaailman ymmärtämisessä. Erityisesti ikääntyneille suunnattuun sarjaan kuuluu kuusi osaa:
Media ennen ja nyt, Sosiaalinen media, Tietoturva, Tekijänoikeudet, Identiteetti, roolit ja vaikuttaminen sekä Digitaalinen pelaaminen.
InPromptu-hankkeen tuottama Osaamiskirja digiperustaitojen opiskeluun (pdf, 53 sivua) on selkeä ja kattava tietopaketti digitaalisista perustaidoista. ”Osaamiskirjan tavoitteena on antaa perustietoa, joka helpottaa digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöä. Toisaalta osaamiskirja voi toimia myös digiohjauksen tukimateriaalina ja lukemistona, joka jaetaan digiohjaukseen osallistuville etukäteen tai valmennuksen lopuksi.”
Kun kaipaat apua uusien taitojen harjoitteluun
Tutustu materiaaleihin ja tarvittaessa pyydä joku käymään asioita kanssasi läpi. Kannattaa myös selvittää, toimiiko paikkakunnallasi jokin taho, joka opastaa ikäihmisiä tietokoneiden käytössä. Avuksi tässä on mm. SeniorSurfin opastuspaikkakartta sekä valtakunnallinen, maksuton etäopastuspalvelu.
Lue lisää, mistä voit pyytää apua digitaitojen harjoitteluun.