Kesäkuu

1.6. Kansainvälinen vanhemmuuden päivä YK

YK:n yleiskokous päätti vuonna 2013, että kesäkuun 1. päivää tullaan juhlistamaan tästä lähtien kansainvälisenä vanhemmuuden päivänä. YK kehottaa jäsenvaltioita juhlimaan maailmanlaajuista vanhempien päivää tiiviissä yhteistyössä erityisesti nuorten ja lasten kanssa. Mielenterveystalo: ”Vanhemmuuden tärkein tehtävä on lapsen elämänehtojen turvaaminen. Vanhempi huolehtii lapsen tarpeista, rakastaa lasta, kasvattaa häntä ja opettaa lapselle yhteiskunnan sääntöjä ja kulttuuria. Tärkeää on, että vanhempi on lapselle turvallinen aikuinen.”

 • Keskustelunaihe Omat kokemukset vanhemmuudesta ja vanhemmista, vanhempien tehtävät, vanhempien ja isovanhempien roolit ennen ja nykyään. Katsotaan Vahvikkeen kuvia ja jutellaan niiden herättämistä ajatuksista: äiti (tekstit), isä (tekstit), lapsi (tekstit)

1.6. Maailman maitopäiväMaitokannu ja maitolasi

Maito ja terveys ry:n sivustolta löytyy paljon tietoa maidon vaikutuksista, juuston valmistuksesta, maitotytön historiasta 1950-luvulta lähtien sekä tutkimustuloksia ravitsemuksesta ja reseptejä. Yhdistyksestä voi tilata maksutonta materiaalia.
Terveyskirjasto Duodecimista löytyy kymmeniä maitoon liittyviä artikkeleita (kirjoita hakukenttään: maito). Myös THL:n ylläpitämästä Fineli®elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy paljon tietoa maidosta.

 • Minkälaisia maitotuotteita kaupan hyllyiltä löytyy? (maidot, piimät, kermat, piimät, voit, juustot, jugurtit, rahkat, viilit, jäätelöt) Montako erilaista?
 • Virkattuja liinoja (kulhoja, prinsessan kruunuja, verhokappoja yms.) voi tärkätä rasvattomalla maidolla. Kevyempään tärkkäykseen vettä joukkoon.
 • Väritä Louis Pasteur. Pasteur (1822 – 1895) keksi bakteereja tuhoavan lämpökäsittelyn, jota hänen mukaansa edelleen kutsutaan pastöroinniksi.
  Sen avulla maito saadaan säilymään. (Kuva Gordon Johnson, Pixabay)

Suomen lippu 4.6. Puolustusvoimain lippujuhla

Päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 alkaen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä järjestetään ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati sekä jaetaan kunniamerkkejä ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Marskin ja Turvan nimipäivät (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

4.6. Kansainvälinen väkivallan viattomien lapsiuhrien päivä YK

Päivän tarkoituksena on huomioida fyysistä ja henkistä väkivaltaa kokeneiden lasten kärsimys ympäri maailmaa ja vahvistaa YK:n sitoumusta lasten oikeuksien puolustamiseen.

5.6. Maailman ympäristöpäivä YK

Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972. Tavoitteena on asenteisiin vaikuttaminen ja ympäristöä säästävän elämäntavan omaksuminen: älä roskaa, säästä vettä, kierrätä, sammuta turhat valot jne.

 • Luontoretki lähiympäristöön: jaa jokaiselle kasvin osa. Piirretty voikukkaTehtävänä on etsiä samaan kasviin kuuluva toinen osa.
 • Luontoretki pihaan ja metsään: maistellaan villiyrttejä ja kerätään niitä jalkakylpyihin.
 • Luontoretki sisätiloissa: jaa jokaiselle kasvin osa. Rakennukseen on ennalta sijoiteltu rasteja, joilta löytyy kasvien muut osat. Tehtävänä on etsiä parit. Haettavana kohteena voi lisäksi olla kuva kokonaisesta kasvista ja selostusta siitä.
 • Askarteluideoita: Oiva askarteluoppaassa on ohjeita kierrätysmateriaaleista. Eläkeliiton Elämää käsillä -hankkeen kierrätysmateriaalivinkkejä. Omasta kotikeittiöstä tai roskalaatikoista kerätyistä materiaaleista voi tehdä kierrätysvärejä.
 • Vahvikkeen Luonto-laatikossa on luontoaiheisia toimintaideoita: mm. luontopolkuja
 • Jos sää ei suosi ulkoilua, sisällä voi värittää luontoaiheisia kuvia: Vahvikkeen värityskirjat
 • Keskustelunaihe Suomalaiset järvet (lapsuuden rantakokemukset, saunominen ja uiminen, juomakelpoinen järvivesi). Katsotaan Vahvikkeen järviaiheisia taidekuvia.

Ympäristöpäivän ohjelmaksi sopii tutustuminen paikkakunnan veistoksiin. Esimerkki Jyväskylästä, Helsingin veistoskierros ja siihen liittyvä visailu.

Kesäkuun ensimmäinen sunnuntai, Kummipäivä

Urheiluseurat, järjestöt, yritykset ja seurakunnat järjestävät tänään kummeille ja kummiuden kohteille yhteisiä tapahtumia. Moni järjestö on organisoinut kummeja kehitysmaiden lapsille. Hoivakodillakin voi olla tällainen yhteinen kohde, jonka elämää ja vaiheita seurata. Hoivakoti voi myös olla kummiuden kohde.

 • Keskustelunaihe Mietitään millä tempauksilla kummikohdetta tuettaisiin nyt tai seuraavan vuoden kuluessa. Kummitädin ja kummisedän roolit nyt ja ennen.

6.6. Kustaan nimipäivä

Kustaan päivä oli ennen perunan istutuspäivä (kuva). Perunannostosta kuva. Viimeistään Kustaan päivänä laskettiin ennen karja ulos laitumelle. Viimeistään Kustaan päivänä piti lasten päästä järveen uimaan.3 raakaa perunaa

 • Hanki mahdollisimman monta erilajikkeista perunaa. Ne voidaan kypsentää ja vertailla makuja ja koostumusta.
 • Halkaistulla perunalla voidaan painaa kuvioita kankaalle, korttikartongille, käärepaperille.
 • Keitettyä perunaa voi käyttää liimapuikkona kiiltokuville ja silkkipaperikuvioille.

Kustaan päivä on Paula-tytön valintapäivä. Paula-tyttö on Pauligin kahvipaahtimon tunnustyttö, jonka nimi ja valintapäivä juontuvat Gustav Pauligin nimestä. Ensimmäinen Paula-tyttö valittiin 1950 ja perinne toistuu edelleen muutaman vuoden välein.

 • kahviaiheisia kuvia ja keskustelunaiheita

Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu: Pönttöbongaus

Kesäkuun alkupuolella järjestetään vuosittain kokoPönttö bongaus -logo Suomessa Pönttöbongaus-tapahtuma. Silloin tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja kerätään niistä tietoja.

Uskomus
Jos hyttyset tanssivat silloin, kun aurinko laskee, tulee kaunis ilma.
Jos hyttyset purevat niin, että sattuu, tulee sade.

Valtakunnallinen Dekkariviikko

Dekkarit ovat suosittua kesälukemistoa. Dekkariviikkoa on vietetty vuodesta 2014 alkaen. Suomi lukee -tutkimuksessa (2019) 28 prosenttia suomalaisista ilmoitti lukeneensa dekkareita viimeisen neljän viikon aikana. Selkokielisiä ja selkomukautettuja dekkareita (rastita: valitse hakusanalla ja kirjoita hakusanaksi dekkari)

8.6. Maailman merien päivä YK

Meret säännöstelevät juomavettämme, sään ääri-ilmiöitä, rantaviivaa, suurta osaa ruuastamme sekä hengittämäämme happea. Tulevaisuutemme riippuu siis paljon merien hyvinvoinnista. Siksi merien suojelu on tärkeää. Tällä hetkellä merissä on ihmisten tuottamaa muovijätettä jo suunnilleen saman verran kuin on maailman vuotuinen vihannessato.

 • Tehdään suolakylpy jaloille
 • Askarteluidea silkkimaalaus suolaa apuna käyttäen

9.6. Ahvenanmaan itsehallintopäiväTytöllä valkoinen huivi, kädessä pannukakkulautanen

Kesäkuun alkupuolella, Kansallinen Museoajoneuvopäivä Vanha punainen avoauto

Monet museot ja vanhojen ajoneuvojen harrastajat järjestävät tapahtumia ja näytöksiä teemana eri vuosikymmenten ajoneuvot. Museoajoneuvopäivään sopii kuvat vanhoista autoista, mopoista, moottoripyöristä (esim.), polkupyöristä, veneistä ja traktoreista sekä purukumien ja kahvipakettien autokeräilykuvista (keräilykansio); samoin vintage-henkinen vanhoihin vaatteisiin pukeutuminen, pienoismallinäyttelyt, autoaiheinen musiikki (Linja-autossa on tunnelmaa, Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut (sanat), Aja hiljaa, isi, nyt vain…), autoaiheiset dominot ja palapelit (keräilykuvapalapeli).

12.6. Eskon nimipäivä

Ennen tehtiin Eskon päivänä viimeiset kylvöt kuten nauris ja hamppu. Eskon päivänä ilmaantuu ensimmäiset sääsket, Marjan etsikolta (2.7.) toiset. Etelä-Suomeen Eskon päivä tuo ensimmäiset paarmat.

12. 6. Kansainvälinen lapsityön vastainen päivä YK/ILO

Kesäkuun toinen lauantai, Suomalaisen saunan päivä

Sauna-aiheisia kuvia Vahvikkeessa.Saunanpäivän logo
Suomen Saunaseura ry kerää suomalaiseen saunaperinteeseen liittyvää tietoa. Seura korostaa saunomisen merkitystä terveiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä.

Kesäkuun toinen lauantai, kansainvälinen Neulotaan yhdessä -päivä Puu, jonka runko ja oksat päällystetty kirjavin neulein

Päivä sai alkunsa vuonna 2005 ja sen idea on kokoontua neulomaan yhdessä siksi, että se on mukavaa ja koska neulontaharrastus sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, tytöille ja pojille. Neulomisen lisäksi kokoontumisissa voi vaihtaa kertynyttä lankavarastoa ja kierrättää neuleita. Kukin voi neuloa itselleen tai osallistua yhteisten myyjäistuotteiden tekemiseen. Neulekahvilan järjestäminen sopii erityisesti tälle päivälle. Kuvassa yksi idea eritasoisten neuletöiden esille laittamiseen: neuletilkut on harsittu yhteen puun ympärille hyvän mielen neulegraffitiksi (määräaikaista taidetta; poistettava syksyllä, ettei haudo ja vahingoita runkoa). Yksikin päällystetty oksa, kaide tai aidan pylväs voi olla näyttävä.

Ruskea lasipullo ja punainen pyöritysnuoli

Tulosta kesäiltojen iloksi perinteinen Pullonpyöritys -ohje. Pelissä voi käyttää myös tulostettavia Totuus vai tehtävä -kortteja.

14.6. Maailman verenluovuttajien päivä (WHO) World Blood Donor Day

Kesäkuun 14. päivä on vuodesta 2004 asti omistettu verenluovutukselle. Ihmisiä kannustetaan vapaaehtoiseen ja vastikkeettomaan verenluovutukseen. Siten voi pelastaa ihmishenkiä ja parantaa muiden terveyttä. Toimiva veripalvelujärjestelmä vähentää lapsikuolleisuutta, parantaa odottavien äitien terveyttä sekä vähentää tauteja kuten hiv/aidsia ja malariaa. Suomessa veripalvelujärjestelmästä huolehtii Punainen Risti. Sen tunnuskuva on kansainvälisesti suojattu.

15.6. Kansainvälinen ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun vastainen kampanjapäivä

World Elder Abuse Awareness Day tunnetaan Suomessa nimeltä Kätketyt äänet.Turvaoppaan kansikuva Kampanjan tavoite on, että tieto vanhuksiin kohdistuvista kaltoinkohtelu- ja väkivaltailmiöistä sekä iäkkäiden turvallisuutta edistävistä keinoista on kaikkien saatavilla.

18.6. Kansainvälinen piknikpäiväKevät- ja kesälauluja, vihkon kansi

Tulosta piknikille mukaan lauluvihko Kevät- ja kesälauluja (29 laulua)

20.6. Maailman pakolaispäivä YK

Tänään huomio kohdistuu pakolaisiin eli kotimaastaan sodan, vainon, väkivaltaisten konfliktien tai luonnonmullistusten takia muualle paenneiden henkilöiden tilanteisiin. (Evakoiksi kutsutaan oman kotimaansa sisällä toiselle paikkakunnalle sodan takia siirtyneitä henkilöitä). Infoa, lainsäädäntöä, oppaita.

Avoimet puutarhat Pitkä ruusukuja kohtisuoraan katsojaan

Avoimet puutarhat -päivää on vietetty vuodesta 2012. Tänään lukuisat puutarhat ovat avoinna vierailijoille klo 12-17. Puutarhan omistajat voivat ilmoittaa oman puutarhansa vierailukohteeksi ja Puutarhahakua käyttämällä voi etsiä sopivaa vierailukohdetta haluamaltaan alueelta.

 • Tehdään kävelyretki johonkin tänään avoimeen puutarhaan tai aina avoimeen puistoon tai ruusutarhaan tai siirtolapuutarhaan.
 • Tulosta visailu Tunnista luonnonkukkia (15 kuvaa) sekä visailun vastaukset ja tietoa

Juhannusta edeltävä sunnuntai, Yhteispohjoismainen luonnonkukkien päivä

Tätä kukkapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Leppäkerttu lemmikkikukassaSen tavoitteena on edistää kasvien tuntemusta. Kesä on nyt parhaimmillaan ja luonto tarjoaa upeita elämyksiä. Katso Vahvikkeen Luonto-laatikosta ideoita päivän viettoon.
Vahvikkeen kukkalauluja Yksi ruusu on kasvanut laaksossaOrvokkini tummasilmäValkoakaasiatKedon kukkien laulu
luontoaiheisia lauluja

noin 21.6. Kesäpäivän seisaus eli ”Mittumaari” Värikkäitä perhosia

Kesäpäivän seisauksena on vuoden pisin päivä.

 • Tee jalka- tai käsikylpy kukista ja yrteistä. Liota kasveja harsopussissa tai siivilöi liemi ennen käyttöä.
 • Kerää luonnosta sammalta, pieni risu, varpu, kivi, käpy, tuohen pala, kaarna jne ja laita pussiin tai laatikkoon, jossa on kädenmentävä reikä kyljessä. Ryhmässä tunnustellaan esineitä katsomatta niitä. Pidetään tunnistuskilpailu tai tarinatuokio, jossa kerrotaan, mitä mieleen nousee. Luovassa ryhmässä tarina voidaan rakentaa niin, että jokainen vuorollaan sanoo lauseen, johon sitoo tunnustelemansa esineen. Tarinan kertaaminen sopii muistijumpaksi.
 • Tulosta Kansanlauluvisa
 • Arvoitus Ei lähde vuolemalla, nuolemalla eikä luudalla lakaisemalla? Auringon valo lattialla

21.6. Maailman musiikkipäivä (World Music Day, Fête de la Musique)

Maailman musiikkipäivää vietetään yli 100 maassa.

23.6. Kansainvälinen leskien päivä YK

Tätä päivää on vietetty vuodesta 2011 alkaen.

24.6. Jussin nimipäivä

Sanonta
Jussin sateet ja Jaakon poudat on maamiehelle kullan arvoisia.

25.6. Merenkävijän päivä YK / International Maritime Organization

Piirreety nuotio

Suomen lippu Juhannus, Suomen lipun päivä

Juhannuksesta alkaa isokesä. Vuodesta 1955 alkaen juhannusta on vietetty kesäkuun 20.–26. päivän välille sattuvana lauantaina. Juhannus on kirkollinen juhlapäivä. Sitä vietetään Johannes Kastajan syntymän muistoksi. Juhannusaatto on suurella osalla väestöä palkallinen vapaapäivä. Suomen lippu nostetaan salkoon juhannusaattona klo 18 ja lasketaan vasta juhannuspäivän iltana klo 21. Rakennuksia koristellaan vanhan tavan mukaan sisältä ja ulkoa koivunoksilla. Juhannussaunassa (kuvia) kylvetään uudella vihdalla. Pihlaja, tuomi, syreeni, kielot ja monet muut kukat (kuvia) ovat kukassa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on tietopaketti juhannuksesta.
Kristityt ovat 400-luvulta alkaen viettäneet juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä (ev.lut).

26.6. Kansainvälinen päivä huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumausainekaupan vastustamiseksi YK

26.6. Kansainvälinen päivä kidutuksen uhrien puolesta YK

Helen Kellerin elämäkerran kansi

27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Maailman kuurosokeiden liitto (WFDB) ehdotti vuonna 2009 YK:lle, että se julistaisi 27. kesäkuuta kansainväliseksi kuurosokeuspäiväksi. Se on Helen Kellerin syntymäpäivä. Suomessa tätä päivää on vietetty vuodesta 2015 alkaen (Suomen Kuurosokeat ry). Helen Kellerin uskomaton omaelämäkerta ”Elämäni tarina” ilmestyi jo 1903. Helen Keller syntyi varakkaaseen yhdysvaltalaiseen perheeseen 27.6.1880. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisenä hän sairastui kuumetautiin, joka vei häneltä näön ja kuulon kokonaan. Yksityisopettaja Anne Sullivanin johdolla hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan pistekirjoitusta ja suoritti ensimmäisenä kuurosokeana henkilönä akateemisen loppututkinnon.

29.6. Pietarin, Petterin ja Pekan nimipäivä

Talven saunavastojen teko ajoitettiin ennen Pietarin päivän tienoille. Koivun tuohi on kerättävä esineiden punontaa varten parasta ennen Pietarin päivää, mutta kattotuohiksi kuun lopulla, kun se on paksua, mutta ei vielä murru. Ennen vanhaan rukiin siemen kylvettiin kaskimaille Pietarin päivän aikoihin.
Pietarin päivän tienoilla alkavat vuoden satotoiveet hahmoittua: jos ohra näyttää hiusta, saadaan varmasti leipää – mikäli käki lopettaa kukunnan.


<< ToukokuuHeinäkuu >>