Kesäkuu
- Kulttuurivuosikellon kesäkuu
- Helatorstai ja helluntai ovat toisinaan vasta kesäkuussa. Sisältöä: helatorstai, helluntai. Laulu Suvivirsi (esilaulu)
- Vihreän Veräjän luontoideoita kesäkuulle (6 sivua)
- Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa
1.6. Kansainvälinen vanhemmuuden päivä YK
YK:n yleiskokous päätti vuonna 2013, että kesäkuun 1. päivää tullaan juhlistamaan tästä lähtien kansainvälisenä vanhemmuuden päivänä. YK kehottaa jäsenvaltioita juhlimaan maailmanlaajuista vanhempien päivää tiiviissä yhteistyössä erityisesti nuorten ja lasten kanssa. Mielenterveystalo: ”Vanhemmuuden tärkein tehtävä on lapsen elämänehtojen turvaaminen. Vanhempi huolehtii lapsen tarpeista, rakastaa lasta, kasvattaa häntä ja opettaa lapselle yhteiskunnan sääntöjä ja kulttuuria. Tärkeää on, että vanhempi on lapselle turvallinen aikuinen.”
- Keskustelunaihe Omat kokemukset vanhemmuudesta ja vanhemmista, vanhempien tehtävät, vanhempien ja isovanhempien roolit ennen ja nykyään. Katsotaan Vahvikkeen kuvia ja jutellaan niiden herättämistä ajatuksista: äiti , isä , lapsi
1.6. Maailman maitopäivä
Ruokatieto yhdistys ry sivustolta löytyy paljon tietoa maidon vaikutuksista, juuston valmistuksesta, maitotytön historiasta 1950-luvulta lähtien sekä tutkimustuloksia ravitsemuksesta ja reseptejä. Yhdistyksestä voi tilata maksutonta materiaalia.
Terveyskirjasto Duodecimista löytyy kymmeniä maitoon liittyviä artikkeleita (kirjoita hakukenttään: maito). Myös THL:n ylläpitämästä Fineli® – elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy paljon tietoa maidosta.
- Minkälaisia maitotuotteita kaupan hyllyiltä löytyy? (maidot, piimät, kermat, piimät, voit, juustot, jugurtit, rahkat, viilit, jäätelöt) Montako erilaista?
- Virkattuja liinoja (kulhoja, prinsessan kruunuja, verhokappoja yms.) voi tärkätä rasvattomalla maidolla. Kevyempään tärkkäykseen vettä joukkoon.
- Väritä Louis Pasteur. Pasteur (1822 – 1895) keksi bakteereja tuhoavan lämpökäsittelyn, jota hänen mukaansa edelleen kutsutaan pastöroinniksi.
Sen avulla maito saadaan säilymään. (Kuva Gordon Johnson, Pixabay)
4.6. Puolustusvoimain lippujuhla
Päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 alkaen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä järjestetään ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati sekä jaetaan kunniamerkkejä ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä. Koirien nimipäiväkalenterissa tänään on Marskin ja Turvan nimipäivät (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).
- Marsalkka Mannerheim oli syntynyt 4.6. Muistellaan hänen elämäänsä (1867–1951). Marski-visa
- Kuvapankissa on puolustusvoimiin ja Mannerheimiin/presidentteihin liittyviä kuvia.
- Keskustelunaihe Suomen armeija. Tuleeko armeijassa pojista miehiä? Pitäisikö kaikkien naisten suorittaa asepalvelus?
- Maamme-laulun sanat
- Kevyttä tuolijumppaa marssilaulujen tahtiin.
- Heittopeli Ötökäntappopeli
4.6. Kansainvälinen väkivallan viattomien lapsiuhrien päivä YK
Päivän tarkoituksena on huomioida fyysistä ja henkistä väkivaltaa kokeneiden lasten kärsimys ympäri maailmaa ja vahvistaa YK:n sitoumusta lasten oikeuksien puolustamiseen.
5.6. Maailman ympäristöpäivä YK
Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972. Tavoitteena on asenteisiin vaikuttaminen ja ympäristöä säästävän elämäntavan omaksuminen: älä roskaa, säästä vettä, kierrätä, sammuta turhat valot jne.
- Luontoretki lähiympäristöön: jaa jokaiselle kasvin osa. Tehtävänä on etsiä samaan kasviin kuuluva toinen osa.
- Luontoretki pihaan ja metsään: maistellaan villiyrttejä ja kerätään niitä jalkakylpyihin.
- Luontoretki sisätiloissa: jaa jokaiselle kasvin osa. Rakennukseen on ennalta sijoiteltu rasteja, joilta löytyy kasvien muut osat. Tehtävänä on etsiä parit. Haettavana kohteena voi lisäksi olla kuva kokonaisesta kasvista ja selostusta siitä.
- Askarteluideoita: Oiva askarteluoppaassa on ohjeita kierrätysmateriaaleista. Eläkeliiton Elämää käsillä -hankkeen kierrätysmateriaalivinkkejä. Omasta kotikeittiöstä tai roskalaatikoista kerätyistä materiaaleista voi tehdä kierrätysvärejä.
- Vahvikkeen Luonto-laatikossa on luontoaiheisia toimintaideoita: mm. luontopolkuja
- Jos sää ei suosi ulkoilua, sisällä voi värittää luontoaiheisia kuvia: Vahvikkeen värityskirjat
- Keskustelunaihe Suomalaiset järvet (lapsuuden rantakokemukset, saunominen ja uiminen, juomakelpoinen järvivesi). Katsotaan Vahvikkeen järviaiheisia taidekuvia.
Ympäristöpäivän ohjelmaksi sopii tutustuminen paikkakunnan veistoksiin. Esimerkki Jyväskylästä, Helsingin veistoskierros ja siihen liittyvä visailu.
Kesäkuun ensimmäinen sunnuntai, Kummipäivä
Urheiluseurat, järjestöt, yritykset ja seurakunnat järjestävät tänään kummeille ja kummiuden kohteille yhteisiä tapahtumia. Moni järjestö on organisoinut kummeja kehitysmaiden lapsille. Hoivakodillakin voi olla tällainen yhteinen kohde, jonka elämää ja vaiheita seurata. Hoivakoti voi myös olla kummiuden kohde.
- Keskustelunaihe Mietitään millä tempauksilla kummikohdetta tuettaisiin nyt tai seuraavan vuoden kuluessa. Kummitädin ja kummisedän roolit nyt ja ennen.
6.6. Kustaan nimipäivä
Kustaan päivä oli ennen perunan istutuspäivä (kuva). Perunannostosta kuva. Viimeistään Kustaan päivänä laskettiin ennen karja ulos laitumelle. Viimeistään Kustaan päivänä piti lasten päästä järveen uimaan.
- Hanki mahdollisimman monta erilajikkeista perunaa. Ne voidaan kypsentää ja vertailla makuja ja koostumusta.
- Halkaistulla perunalla voidaan painaa kuvioita kankaalle, korttikartongille, käärepaperille.
- Keitettyä perunaa voi käyttää liimapuikkona kiiltokuville ja silkkipaperikuvioille.
Kustaan päivä on Paula-tytön valintapäivä. Paula-tyttö on Pauligin kahvipaahtimon tunnustyttö, jonka nimi ja valintapäivä juontuvat Gustav Pauligin nimestä. Ensimmäinen Paula-tyttö valittiin 1950 ja perinne toistuu edelleen muutaman vuoden välein.
- kahviaiheisia kuvia ja keskustelunaiheita
Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu: Pönttöbongaus
Kesäkuun alkupuolella järjestetään vuosittain koko Suomessa Pönttöbongaus-tapahtuma. Silloin tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja kerätään niistä tietoja.
- Lauletaan lintulauluja Peipon pesä – Metsälintu – Kolme varista – Leivo – Pii, pii, pikkuinen lintu – Nuku, nuku, nurmilintu – Aa-aa, allin lasta – Mä oksalla ylimmällä
Uskomus
Jos hyttyset tanssivat silloin, kun aurinko laskee, tulee kaunis ilma.
Jos hyttyset purevat niin, että sattuu, tulee sade.
Valtakunnallinen Dekkariviikko
Dekkarit ovat suosittua kesälukemistoa. Dekkariviikkoa on vietetty vuodesta 2014 alkaen. Suomi lukee -tutkimuksessa (2019) 28 prosenttia suomalaisista ilmoitti lukeneensa dekkareita viimeisen neljän viikon aikana. Selkokielisiä ja selkomukautettuja dekkareita (rastita: valitse hakusanalla ja kirjoita hakusanaksi dekkari)
8.6. Maailman merien päivä YK
Meret säännöstelevät juomavettämme, sään ääri-ilmiöitä, rantaviivaa, suurta osaa ruuastamme sekä hengittämäämme happea. Tulevaisuutemme riippuu siis paljon merien hyvinvoinnista. Siksi merien suojelu on tärkeää. Tällä hetkellä merissä on ihmisten tuottamaa muovijätettä jo suunnilleen saman verran kuin on maailman vuotuinen vihannessato.
- Tehdään suolakylpy jaloille
- Askarteluidea silkkimaalaus suolaa apuna käyttäen
9.6. Ahvenanmaan itsehallintopäivä
- Kuvia ja tietoa Ahvenanmaasta. (Infosivusto Visit Åland)
- Oletko käynyt Ahvenanmaalla? Millaisia muistoja sinulla matkoistasi on?
- Paistetaan Ahvenanmaan pannukakkua
Kesäkuun alkupuolella, Kansallinen Museoajoneuvopäivä
Monet museot ja vanhojen ajoneuvojen harrastajat järjestävät tapahtumia ja näytöksiä teemana eri vuosikymmenten ajoneuvot. Museoajoneuvopäivään sopii kuvat vanhoista autoista, mopoista, moottoripyöristä (esim.), polkupyöristä, veneistä ja traktoreista sekä purukumien ja kahvipakettien autokeräilykuvista (keräilykansio); samoin vintage-henkinen vanhoihin vaatteisiin pukeutuminen, pienoismallinäyttelyt, autoaiheinen musiikki (Linja-autossa on tunnelmaa, Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut (sanat), Aja hiljaa, isi, nyt vain…), autoaiheiset dominot ja palapelit (keräilykuvapalapeli).
12.6. Eskon nimipäivä
Ennen tehtiin Eskon päivänä viimeiset kylvöt kuten nauris ja hamppu. Eskon päivänä ilmaantuu ensimmäiset sääsket, Marjan etsikolta (2.7.) toiset. Etelä-Suomeen Eskon päivä tuo ensimmäiset paarmat.
12. 6. Kansainvälinen lapsityön vastainen päivä YK/ILO
- Lauletaan päivän aiheeseen liittyviä lauluja ja jutellaan niiden herättämistä ajatuksista: Paimenpoika, Työ ja leikki,
- Katsotaan kuvia suomalaisten lasten työnteosta ja keskustellaan muistoista, joita ne herättävät: Poika kiillottaa kenkiä, Poika kiillottaa kenkiä, Tytöt marjassa, Pojat perunannostossa,
- Keskustelujen tueksi 22 kysymyskorttia Muistoissamme 50-luku -korttipakasta: Työnteko
Kesäkuun toinen lauantai, Suomalaisen saunan päivä
Sauna-aiheisia kuvia Vahvikkeessa.
Suomen Saunaseura ry kerää suomalaiseen saunaperinteeseen liittyvää tietoa. Seura korostaa saunomisen merkitystä terveiden elämäntapojen ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä.
- Tulosta kaksi tarinahierontaa, joista toisen aiheena saunominen
- Tulosta sauna-aiheista materiaalia:ohje, selkoteksti,tehtävät, kuvat, sauna-tavupalat
- Nyt on aika tehdä vihdat joulusaunaan ja muutenkin talveksi. Viereisessä kuvassa on Mansikkapaikan vihtatalkoiden tulokset kelmuun käärittyinä ja valmiina pakkaseen. Kelmun tilalla käy pätkä sukkahousun lahjetta.
- Laulu Saunavihdat
- Katsotaan Ylen saunakuvia
Kesäkuun toinen lauantai, kansainvälinen Neulotaan yhdessä -päivä
Päivä sai alkunsa vuonna 2005 ja sen idea on kokoontua neulomaan yhdessä siksi, että se on mukavaa ja koska neulontaharrastus sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, tytöille ja pojille. Neulomisen lisäksi kokoontumisissa voi vaihtaa kertynyttä lankavarastoa ja kierrättää neuleita. Kukin voi neuloa itselleen tai osallistua yhteisten myyjäistuotteiden tekemiseen. Neulekahvilan järjestäminen sopii erityisesti tälle päivälle. Kuvassa yksi idea eritasoisten neuletöiden esille laittamiseen: neuletilkut on harsittu yhteen puun ympärille hyvän mielen neulegraffitiksi (määräaikaista taidetta; poistettava syksyllä, ettei haudo ja vahingoita runkoa). Yksikin päällystetty oksa, kaide tai aidan pylväs voi olla näyttävä.
Tulosta kesäiltojen iloksi perinteinen Pullonpyöritys -ohje. Pelissä voi käyttää myös tulostettavia Totuus vai tehtävä -kortteja.
14.6. Maailman verenluovuttajien päivä (WHO) World Blood Donor Day
Kesäkuun 14. päivä on vuodesta 2004 asti omistettu verenluovutukselle. Ihmisiä kannustetaan vapaaehtoiseen ja vastikkeettomaan verenluovutukseen. Siten voi pelastaa ihmishenkiä ja parantaa muiden terveyttä. Toimiva veripalvelujärjestelmä vähentää lapsikuolleisuutta, parantaa odottavien äitien terveyttä sekä vähentää tauteja kuten hiv/aidsia ja malariaa. Suomessa veripalvelujärjestelmästä huolehtii Punainen Risti. Sen tunnuskuva on kansainvälisesti suojattu.
15.6. Kansainvälinen ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun vastainen kampanjapäivä
World Elder Abuse Awareness Day tunnetaan Suomessa nimeltä Kätketyt äänet. Kampanjan tavoite on, että tieto vanhuksiin kohdistuvista kaltoinkohtelu- ja väkivaltailmiöistä sekä iäkkäiden turvallisuutta edistävistä keinoista on kaikkien saatavilla.
- Tulosta Vanhustyön keskusliiton opas Tietoa ikäihmisille kotona asumisen turvaksi. Suvanto ry:n materiaalipankista löytyy päivän esitteet, painokelpoiset kuvat, aikaisempien vuosien seminaarien dioja ja muuta materiaalia.
18.6. Kansainvälinen piknikpäivä
Tulosta piknikille mukaan lauluvihko Kevät- ja kesälauluja (29 laulua)
20.6. Maailman pakolaispäivä YK
Tänään huomio kohdistuu pakolaisiin eli kotimaastaan sodan, vainon, väkivaltaisten konfliktien tai luonnonmullistusten takia muualle paenneiden henkilöiden tilanteisiin. (Evakoiksi kutsutaan oman kotimaansa sisällä toiselle paikkakunnalle sodan takia siirtyneitä henkilöitä). Infoa, lainsäädäntöä, oppaita.
Avoimet puutarhat
Avoimet puutarhat -päivää on vietetty vuodesta 2012. Tänään lukuisat puutarhat ovat avoinna vierailijoille klo 12-17. Puutarhan omistajat voivat ilmoittaa oman puutarhansa vierailukohteeksi ja Puutarhahakua käyttämällä voi etsiä sopivaa vierailukohdetta haluamaltaan alueelta.
- Tehdään kävelyretki johonkin tänään avoimeen puutarhaan tai aina avoimeen puistoon tai ruusutarhaan tai siirtolapuutarhaan.
- Tulosta visailu Tunnista luonnonkukkia (15 kuvaa) sekä visailun vastaukset ja tietoa
Juhannusta edeltävä sunnuntai, Yhteispohjoismainen luonnonkukkien päivä
Tätä kukkapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Sen tavoitteena on edistää kasvien tuntemusta. Kesä on nyt parhaimmillaan ja luonto tarjoaa upeita elämyksiä. Katso Vahvikkeen Luonto-laatikosta ideoita päivän viettoon.
Vahvikkeen kukkalauluja Yksi ruusu on kasvanut laaksossa – Orvokkini tummasilmä – Valkoakaasiat – Kedon kukkien laulu –
luontoaiheisia lauluja
- Tulosta luonnonkukkavisa 10 tutusta kasvista (Luettelo): Kysymykset vihjeineen sekä vastaukset kuvineen (41 diaa), Kysymykset vihjeineen (31 diaa), Vastaukset kuvineen (11 diaa), Tekstinä ohjaajan luettavaksi (yksi A4), RyhmäRengin ohjeita ja vinkkejä
- Tulosta Kukkadomino tai muistipeli: liimaa tulosteet kapalevylle tai paksulle pahville. Levitä vesiliukoinen liima aina paperille, anna vähän kostua niin, että paperi oikenee ja paina tiiviisti alustaan. Kuivumisen jälkeen leikkaa kortit irti. Terävä veitsi ja viivoitin tuottaa suoremman jäljen kuin sakset.
- Suomen luonnonsuojeluliiton materiaaleja ja ideoita: Luonnonkukkien päivä -sivusto
- Tehdään luontoretki ja etsitään kukkivia kasveja tai ihaillaan Vahvikkeen kuvapankin kukkakuvia ja jutellaan lempikukista ja kukkien kasvattamisesta
- Jos kukkia on käytettävissä paljon, tehdään jokaiselle kukkaseppele. Kukkaseppeleellä voi ilahduttaa henkilöä, joka ei kykene luontoon lähtemään.
- Keskustelunaihe Hoitokodin kasvit; Ikäinstituutin opas (92 sivua)
noin 21.6. Kesäpäivän seisaus eli ”Mittumaari”
Kesäpäivän seisauksena on vuoden pisin päivä.
- Tee jalka- tai käsikylpy kukista ja yrteistä. Liota kasveja harsopussissa tai siivilöi liemi ennen käyttöä.
- Kerää luonnosta sammalta, pieni risu, varpu, kivi, käpy, tuohen pala, kaarna jne ja laita pussiin tai laatikkoon, jossa on kädenmentävä reikä kyljessä. Ryhmässä tunnustellaan esineitä katsomatta niitä. Pidetään tunnistuskilpailu tai tarinatuokio, jossa kerrotaan, mitä mieleen nousee. Luovassa ryhmässä tarina voidaan rakentaa niin, että jokainen vuorollaan sanoo lauseen, johon sitoo tunnustelemansa esineen. Tarinan kertaaminen sopii muistijumpaksi.
- Tulosta Kansanlauluvisa
- Arvoitus Ei lähde vuolemalla, nuolemalla eikä luudalla lakaisemalla? Auringon valo lattialla
21.6. Maailman musiikkipäivä (World Music Day, Fête de la Musique)
Maailman musiikkipäivää vietetään yli 100 maassa.
- Lauletaan yhteislauluja; Vahvikkeen laulujen sanoja
- Pidetään levyraati; tulosta arviointikortit
23.6. Kansainvälinen leskien päivä YK
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2011 alkaen.
24.6. Jussin nimipäivä
Sanonta
Jussin sateet ja Jaakon poudat on maamiehelle kullan arvoisia.
25.6. Merenkävijän päivä YK / International Maritime Organization
- Tulosta Hassu matkailumainos Suomesta
- Laulu Rosvo-Roope
Juhannus, Suomen lipun päivä
Juhannuksesta alkaa isokesä. Vuodesta 1955 alkaen juhannusta on vietetty kesäkuun 20.–26. päivän välille sattuvana lauantaina. Juhannus on kirkollinen juhlapäivä. Sitä vietetään Johannes Kastajan syntymän muistoksi. Juhannusaatto on suurella osalla väestöä palkallinen vapaapäivä. Suomen lippu nostetaan salkoon juhannusaattona klo 18 ja lasketaan vasta juhannuspäivän iltana klo 21. Rakennuksia koristellaan vanhan tavan mukaan sisältä ja ulkoa koivunoksilla. Juhannussaunassa (kuvia) kylvetään uudella vihdalla. Pihlaja, tuomi, syreeni, kielot ja monet muut kukat (kuvia) ovat kukassa.
- Millaisia juhannusmuistoja sinulla on elämän varrelta?
- Tarinoita juhannustaioista ja uskomuksista.
Tulosta Kepeä kesäinen ennustus -kortit iloisen mielialan nostattamiseksi kaikenikäisten kokoontuessa. - Muistoja kokkojen polttamisesta ja nuotiotulilta.
- Herkutellaan vohveleilla tai pannukakulla ja jäätelöllä.
- Millaisia tunteita kesä on tuonut tullessaan? Tehdään hauskoja positiivisten tunteiden harjoituksia ja virkistytään visaillen.
- Suomalaiset kansallispuvut kuuluvat merkittäviin juhliin. Tietoa, kuvia ja juhannustunnelmia.
- Tulosta sauna-aiheiset tavukortit
- Lauluja Heilu, keinuni, korkealle! Juhannus on meillä herttainen, Kaunis, kirkas aurinko paistaa
- Tulosta Juhannuslauluja jumppaohjeilla
- Ikäpolvien yhteisenä toimintana voidaan rakentaa käpylehmiä, kaarnaveneitä, siipirattaita ja muita entisajan kesäleluja tai puno tuohisormuksia.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on tietopaketti juhannuksesta.
Kristityt ovat 400-luvulta alkaen viettäneet juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä (ev.lut).
26.6. Kansainvälinen päivä huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumausainekaupan vastustamiseksi YK
26.6. Kansainvälinen päivä kidutuksen uhrien puolesta YK
27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä
Maailman kuurosokeiden liitto (WFDB) ehdotti vuonna 2009 YK:lle, että se julistaisi 27. kesäkuuta kansainväliseksi kuurosokeuspäiväksi. Se on Helen Kellerin syntymäpäivä. Suomessa tätä päivää on vietetty vuodesta 2015 alkaen (Suomen Kuurosokeat ry). Helen Kellerin uskomaton omaelämäkerta ”Elämäni tarina” ilmestyi jo 1903. Helen Keller syntyi varakkaaseen yhdysvaltalaiseen perheeseen 27.6.1880. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisenä hän sairastui kuumetautiin, joka vei häneltä näön ja kuulon kokonaan. Yksityisopettaja Anne Sullivanin johdolla hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan pistekirjoitusta ja suoritti ensimmäisenä kuurosokeana henkilönä akateemisen loppututkinnon.
- Kuunnellaan Helen Kellerin elämäntarinaa Ylen Elävästä arkistosta
- Opetellaan pistekirjoituksen periaatteet. Kirjoitetaan oma nimi pistekirjoituksella.
- Luetaan otteita Helen Kellerin elämäkerrasta
- Väritä nainen lukemassa pistekirjoitusta
29.6. Pietarin, Petterin ja Pekan nimipäivä
Talven saunavastojen teko ajoitettiin ennen Pietarin päivän tienoille. Koivun tuohi on kerättävä esineiden punontaa varten parasta ennen Pietarin päivää, mutta kattotuohiksi kuun lopulla, kun se on paksua, mutta ei vielä murru. Ennen vanhaan rukiin siemen kylvettiin kaskimaille Pietarin päivän aikoihin.
Pietarin päivän tienoilla alkavat vuoden satotoiveet hahmoittua: jos ohra näyttää hiusta, saadaan varmasti leipää – mikäli käki lopettaa kukunnan.