Marraskuu

1.11.tai Mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän välissä on juhlittu Kekriä

Kekri on ollut iloinen sadonkorjuun juhla, entinen vuodenvaihde. Palvelijoilla oli vapaaviikko, koska vuoden työt oli tehty. Näihin aikoihin osa etsi uuden talon, osa kävi tapaamassa sukulaisiaan.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut kekriin liittyviä tapoja ja uskomuksia. Kekriin on liitetty myös vainajien muistamista. Kekriperinteen elvyttämiseen sopii kaikki iloinen yhdessä tekeminen, leikit, laulutja tanssiminen. Sadonkorjuuteemalla voi hoivakodissa järjestää vapaamuotoisen tilaisuuden, jonne kutsutaan omaisia viettämään aikaa. Maa- ja kotitalousnaisten vinkkejä kekritapahtuman järjestämiseen.

 • Järjestetään sadonkorjuuaiheiset nyyttärit
 • Kekrivisa

Loka-marraskuussa, Vanhusneuvostopäivä

Vanhusneuvostopäivä on Avoimen hallinnon ohjelman yhdessä ministeriöiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa järjestämä vuotuinen kuntien ja hyvinvointialueiden vanhusneuvostojen jäsenten yhteistyötilaisuus.  Vanhusneuvostopäivän infotori

 • Keskustelunaihe Vanhusneuvostojen toiminta

6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä

31.10.–6.11. välille osuva lauantai, Pyhäinpäivä

Suomessa vietettävä pyhäinpäivä on yhdistelmä kahdesta katolisen kirkon keskiajasta lähtien viettämästä juhlasta. 1.11. vietettiin kaikkien pyhien päivää ja 2.11. kaikkien uskovien vainajien muistopäivää. Pyhäinpäivä on Suomessa perinteisesti hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia (Kiitos, sulle, Jumalani -virsi). Kynttilän voi sytyttää myös kotona ja katsella valokuvia. (Led-kynttilä on turvallinen kaikkialla).
Halloween eli vanha pyhäinpäivän aatto on anglosaksissa maissa 31.10. Suomessa tätä epävirallista päivää vietetään eniten jo edeltävänä lauantaina tai vasta pyhäinpäivänä.

 • Keskustelunaihe Pyhäinpäivän historiaa ja taustoja YLE:n sivulla (+1,5 min video)Hautausmaaretken mainos
 • Yhteisten elämäntarinoiden muistelu (Vahvikkeen vinkkejä)
 • Halloween
 • Karkki vai kepponen –perinteen muunnelmana voi käyttää Totuus vai tehtävä –kortteja. Jokaisesta vastauksesta tai tehtävän suorittamisesta tarjotaan palkkioksi karkki tai pikkuleipä.
 • Suomalaiset kummitustarinat
 • Onko sinulle kerrottu nuorena kummitustarinoita?
 • Kummitustarinoita Suomen kartanoista.
 • Pyhäinpäivän retki hautausmaalle (täydennä retki-ilmoitus>)

Marraskuun toinen ehjä viikko, Sokeiden viikko

Näkövammaisten liiton organisoima Sokeiden viikko nostaa vuosittain esille näkövammaisille tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja. Vuoden 2021 teema on Sano se sanoin, mikä nostaa puheeksi sanallisen kuvailun ja kuvailutulkkauksen. Muutamia sota-ajan poikkeusaikoja lukuun ottamatta Sokeiden viikko on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1921.

 • Kerää kassiin erilaisia kodin pieniä tavaroita kuten vispilä, nitoja, haarukka, ruuvimeisseli, lompakko, hammasharja, pullonkorkki, kynä, leluauto tms. Osallistujat työntävät vuorotellen kätensä kassiin – katsomatta sinne – tunnustelevat ja kuvailevat sanallisesti valitsemansa esineen muotoa, kokoa ja materiaalia kertomatta, mikä esine on kysymyksessä. Muut arvaavat. Mitkä esineet oli helppo kuvata, mitkä vaikeita? Mitkä esineet oli helppo arvata, mitkä vaikeita?

Viikko 45, Raittiusviikko eli ehkäisevän päihdetyön viikko

Päihderiippuvuus voi syntyä alkoholiin, nikotiiniin, lääkkeisiin Pullo ja sammunut mies pöydän ääressä(bentsodiatsepiinit) ja huumeisiin (kannabis, opiaatit, amfetamiini). Teemana vuonna 2021 on kannabis. Raittiuden Ystävät ry:n lehti Raitis on luettavissa netissä. Sieltä löytyy keskustelun virittäjäksi mielenkiintoisia henkilökuvia, tutkimustietoa ja pohdiskeluja. Ehkäisevän päihdetyön verkoston infosivusto.
Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suositus, huumeongelmaisen Käypä hoito -suositus.
Tietoa ja materiaaleja: A-klinikkasäätiö, Ehyt ry, THL, Raittiuden Ystävät ry,
A-klinikkasäätiön päihdekortti keskustelujen avuksi.
Anna lapselle raitis joulu -kampanja.
Iloa ilman viinaa: Tauti ja hoito -kortit ja niiden sanasto. Tulosta tautikortit eri väriselle paperille kuin hoitokortit. Selaa tautikortit läpi aina ennen käyttöä varmistuaksesi ryhmälle sopivuudesta. Tiputa pois sellaiset, joiden arvelet olevan jollekin osallistujista liian ajankohtaisia tai arkoja aiheita.

8.11. Laila Kinnusen syntymäpäivä (1939)Laila Kinnunen

Laulaja Laila Kinnunen (oikealta nimeltään Laura Annikki Kinnunen) oli oman aikakautensa lahjakkaimpia laulajia, joka teki 50-luvun lopulta alkaen useita vaikuttavia ja todella pitkään soitettuja iskelmälevytyksiä. Hän esiintyi paljon televisiossa ja radiossa ja lauloi myös Vieno Kekkosen ja Brita Koivusen kanssa. Laila Kinnunen oli myös musiikkiteatterirooleissa. Mainos-TV:llä alkoi 1960 alussa Kuukauden Suositut -ohjelmasarja, jossa Laila Kinnunen esiintyi kesään 1966 asti. Hän esiintyi elokuvissa Suuri iskelmäparaati, Iskelmäkaruselli pyörii, Nuoruus vauhdissa, Lauantaileikit. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Museovirasto/Musketti, Studio Kuvasiskojen kokoelma, Inventaarionro HK7155:1171B-65-. 1965 Helsinki. Finna)

 • Kuunnellaan Laila Kinnusen lauluja ja lauletaan mukana: esim. Lennä mun lempeni laulu, Rantamökissä, Lazzarella, Illalla, illalla, Lennä mun lempeni laulu, Sä kaunehin oot, Petteri Punakuono, Talven ihmemaa, Tonttuparaati, Tonttujen jouluyö, Tanssi rakkaani vain, Tietää tähti jokainen, Mandshurian kukkulat, Tiet, Ipaneman tyttö, samba Kun, Muistojen Bulevardi, Valoa ikkunassa, Unissakävelijä, Kellä kulta sillä onni, Miksi silmäs yhä palaa, Romantica, Savukuva, Tulipunaruusut, Epävireiset sydämet, En saa, Vain päivän tahdon kerrallaan, Toiset meistä, Hey mambo, Keskiyön aurinko, Pieni kukkanen, Jazzbasilli, Kuume, Olisin voinut tanssia koko yön, Kotikadullasi (My fair lady), Tietää tähti jokainen, Kaikki saavat toisensa, Kevätauer, Tanssilaulu, Epävireiset sydämet, Yhden nuotin samba, Yön äänet, Elegantti elefantti, James Bond-melodia Idän ja lännen tiet, Ipaneman tyttö, klassikkotango Pieni sydän, Vesivehmaan jenkka, Vain päivän tahdon kerrallaan
 • Visailu Laila Kinnunen

8.11. Simo Salmisen syntymäpäivä (1932 Vanaja)Simo Salminen

Näyttelijä, laulaja Simo Salminen oli ensimmäiseltä ammatiltaan kondiittori – joka opiskeli kuusi vuotta Ateneumissa kuvanveistoa ja harrasti uima- ja pellehyppyjä. Salminen voitti yhden pohjoismaiden mestaruuden pellehypyissä ja neljännen sijan lajin ensimmäisissä EM-kisoista. Spede Pasanen löysi Salmisen 1960-luvulla uimahyppykilpailusta ja pyysi häntä mukaan televisioon. Siitä alkoi näiden kahden yli kolme vuosikymmentä kestänyt yhteistyö. Spede ja Simo tekivät yhdessä 37 elokuvaa.Trio Simo Salminen, Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri on suomalaisen viihteen perusnimiä. Pronssinen Venla-patsas on kuvanveistäjä Salmisen suunnittelema. (Kuva rajattu CC BY-NC-SA 4.0 Petteri Erkkilä, Finna)

 • Katsotaan elokuva, jossa Simo Salminen esiintyy: esim. X-Paroni, Lumilinna, Molskis, sanoi Eemeli, molskis! Spede-visio, Pähkähullu Suomi, Uuno Turhapuro-filmit: Uuno Turhapuron aviokriisi, Uuno Turhapuro, Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon, Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy, Lottovoittaja UKK, Uuno Turhapuro – This Is My Life, Pohjan tähteet, Tupakkalakko, Speedy Gonzales – noin 7 veljeksen poika,
 • Kuunnellaan Simo Salmisen lauluja ja lauletaan mukana: esim. Rotestilaulu, Keltainen jäänsärkijä, Pornolaulu, Suurena miehenä, Minä olen paakari, Alle lujaa, Tenkka-tenkka-poo, Hartikainen ja Sörsselssön.

Marraskuun toinen viikko, Pohjoismainen kirjallisuusviikko Vanhojen kirjojen korkea pino

Tätä viikkoa on vietetty yli 20 vuotta nimellä Kirjastoviikko. Nimi vaihtui 2018 Kirjallisuusviikoksi. Viikko on Norden-yhdistysten liiton projekti, jonka tavoitteena on edistää lukemista ja pohjoismaista kirjallisuutta Pohjolassa ja sen lähialueilla. Nyt juhlistetaan ääneenlukua, pohjoismaista kertojaperinnettä ja kirjallisuutta, järjestetään ääneen lukua, näyttelyitä, keskusteluita ja kulttuurielämyksiä. Vahvikkeen Sanataide-laatikko
Vuosittain julkaistaan ideakatalogi, joka sisältää vinkkejä liittyen vuoden teksteihin. Katalogi sisältää myös tapahtumavinkkejä.

 • Ääneenlukuhetket: Iltahämärä aikuisille ja Aamuhämärä lapsille
 • Ääneenluvun jälkeen maistellaan pohjoismaisia makuja: norjalainen römmegröt, tanskalainen smörrebröd ja suomalainen karjalanpiirakka.
 • Kutsutaan kirjailija kertomaan teoksistaan ja lukemaan kirjoistaan otteita ääneen.
 • Lukuhetkeen voi lisätä pohjoismaista musiikkia tai laulaa yhdessä tunnettuja pohjoismaisia lauluja. Vahvikkeen Laulukirja
 • Piiloristikko:Kirjailijat, piiloristikon vastaukset

Marraskuussa, Kansallinen peliviikko, joka huipentuu Kansalliseen pelipäivään

Vahvikkeen Pelit-laatikko.
Kansallinen pelipäivä on teemapäivä, jonka tavoitteena on saada eri ikäiset pelaamaan yhdessä digitaalisia pelejä, lautapelejä, korttipelejä ja seurapelejä. Samana päivänä vietetään myös pohjoismaista ja kansainvälistä pelipäivää. Tällä viikolla järjestetään lukuisia pelitapahtumia eri puolilla Suomea ja verkossa sekä tutustutaan pelikulttuuriin luennoilla ja työpajoissa.Kaksi punaista pöytätennismailaa

 • Pelipäivänä voi järjestää pelien vaihtopöydän ja peliesittelyitä.
 • Suomen lautapeliseura ry:n sivustolta löytyy tietoa pelitapahtumista ja peleistä.
 • Haastetaan eri sukupolvia yhteisiin peleihin.
 • Kutsutaan naapurit pelaamaan.
 • Hoivakotien tai palvelutalojen välinen peli voidaan pelata myös verkon yli.
 • Pelataan ilmapallotennistä (mainos). Hyviä mailoja ovat solumuoviset eristeputket. Niillä ulottuu istualtaankin mainiosti eikä putki satu, vaikka sillä vähän osuisi naapuriinkin. Haastetta peliin syntyy, kun lisätään toinenkin ilmapallo.

Marraskuun toinen viikko, Ravitsemusviikko

Ensimmäinen ravitsemusviikko on järjestetty vuonna 2020. Ravitsemusviikko tekee tunnetuksi ravitsemusta koskevaa tiedettä. Viikkoa järjestää Suomen Ravitsemustieteen yhdistys.

 • Keskustelunaihe Lempiruokani ja -juomani, muotiruuat, ruuan terveysvaikutukset
 • Tutustutaan ruoka-alan vierassanoihin (Kotimaisten kielten keskuksen ruoka-alan vierassanaluettelo). Tiedätkö, millaista on béarnaisekastike, pannacotta, pilahvi tai pyree? Mitä tehdään, kun graavataan, gratinoidaan, kandeerataan, paseerataan tai paneerataan? Tulosta visailu Ruokasanoja (4 sivua)
 • Keskustelunaihe Suomalaiset perinneruuat

9.11. Kristalliyön muistopäivä rasismia, fasismia ja antisemitismiä vastaan rikkinäinen ikkunalasi

Kristalliyöllä tarkoitetaan marraskuun yhdeksännen päivän yötä 1938, jolloin Saksassa tuhottiin satoja juutalaisten liikkeitä ja synagogia. Kadut peittyivät rikottujen ikkunoiden sirpaleista. Väkivalta ja tuhotyöt alkoivat tekosyyn varjolla, ja natsit yrittivät saada uhrit itse näyttämään syyllisiltä tapahtumiin. Samaa strategiaa käytetään edelleen monissa valtioiden välisissä vihollisuuksissa sekä traumaattisissa ihmissuhteissa.
Tähän aikaan marraskuussa järjestetään monessa maassa rasismin, fasismin ja antisemitismin vastaisia kynttiläkulkueita ym. tapahtumia.

Marraskuun toinen torstai, Maailman laatupäivä

Maailman laatupäivää (World Quality Day) on vietetty vuodesta 1989 eurooppalaisen laatuorganisaation EOQ:n (The European Organization for Quality) aloitteesta. Tänään kiinnitetään huomio sellaisiin tahoihin, jotka ovat kehittäneet hyvää toimintaa, tuotteita tai palveluita. Hyvästä laadusta kannattaa palkita – jos ei muuten niin vaikka kahvikupposella tai suklaalevyllä.

 • Keskustelunaihe Mitä ympäristössäni tai maailmassa parantaisin, jos minä saisin päättää?
 • Keskustelunaihe Millainen on laadukas palvelutalo tai hoivakoti?

11.11. Pohjoismainen ilmastopäiväLämpömittari

Pohjoismaista ilmastopäivää on järjestetty vuodesta 2009 alkaen eri teemoilla. Tarkoitus on innostaa ilmastokeskusteluun. Koululaisille tarjotaan erilaisia ilmastoaiheisista tehtäviä ja kilpailuita.

11.11. Sinkkupäivä

Sinkkupäivä on kiinalaisten keksimä. Sitä vietetään 11.11, koska päivämäärässä toistuu numero 1. Sinkuksi kutsutaan henkilöä, joka ei elä avio- tai avoliitossa. Sinkku tulee englanninkielisestä sanasta single (yksittäinen).Yli miljoona suomalaista asuu yksin. Sinkuksi kutsutaan myös singlelevy eli äänilevyä, jonka kummallakin puolella on vain yksi musiikkikappale.

Marraskuun toinen sunnuntai, Isänpäivä Lahjakorttimainos

Isänpäivää vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomalaisiin almanakkoihin isänpäivä merkittiin vuosina 1970–1972. Vuonna 1987 päivä hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

 • Keskustelunaihe Muistellaan isää tai isähahmoa, pohditaan isyyden merkitystä ja muuttumista. Onko ”Isän turva lapsen tarpeista voimakkain” kuten Sigmund Freud sanoi?
 • Askarteluidea valokuvakehys, kipsinen tai keraaminen kynttilänjalka
 • Aivojumppa Etsi kuvista eroavaisuudet Vanha mylly (voidaan ratkaista yhdessä pienten lasten kanssa), Etsi kuvasta neliapilat

Sananlasku

Suloinen on isän syli, äidin helma hempiämpi.
Millainen isä, sellainen poika. (Lapset kasvavat vanhempiensa kaltaisiksi.)
Laiskuus on kateuden isä.

14.11. Maailman diabetespäivä (YK)Diabetesmerkki: sininen ympyrä

Tänään on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä (1891-1941). Diabetespäivän taustalla onMaailman terveysjärjestö WHO sekä Kansainvälinen diabetesliitto IDF.Suomessa päivää on vietetty vuodesta 1991. Nykyään sitä vietetään 145 maassa. Diabetesyhdistykset, hoitoyksiköt, apteekit sekä terveysalan oppilaitokset järjestävät tänäänerilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Diabetesliitto tukee tapahtumien järjestäjiä tuottamalla tiedotteita ja aineistoja. Diabetes Wellness Suomi -säätiö on perustettu lisäämään tietoisuutta diabeteksesta sekä tukemaan tutkimusta ja hoitoa. Säätiön sivustolta löytyy monipuolista tietoa sekä esimerkiksi ruokareseptejä.Sininen ympyrä on diabeteksen maailmanlaajuinen symboli. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voi ehkäistä tai viivyttää ravinnolla, liikunnalla ja kunnon yöunilla. Vahvikkeen Terveys-laatikko.

Marraskuun toinen sunnuntai, Kansainvälinen kielivoimistelupäivä

16.11. Kansainvälinen suvaitsevaisuuden päivä (YK)

Tätä päivää on vietetty vuodesta 1996 alkaen. Suvaitsevaisuuden päivänä YK kannustaa kiinnittämään huomiota erilaisten kulttuurien, yhteiskuntien ja ihmisten väliseen yhteistyöhön, arvostukseen ja vuorovaikutukseen.

17.11. Maailman keskoslasten päivä

Keskosella tarkoitetaan vauvaa, joka on syntynyt ennen 37. raskausviikkoa tai painaa alle 2 500 grammaa. Maailmassa joka kymmenes vauva syntyy keskosena. Suomessa ennenaikaisesti syntyneitä on noin neljä prosenttia lapsista. Maailmanlaajuista päivää vietetään valaisemalla julkisia rakennuksia, siltoja, radiomastoja ym. violetiksi. Sympatiaa voi osoittaa myös pukeutumalla violettiin. Violetilla värillä kuvataan keskoslasten herkkyyttä ja erityisyyttä.

19.11. Maailman keuhkoahtaumatautipäivä (YK)

Duodecimin Terveyskirjastossa on tietoa keuhkoahtaumataudista.

19.11. Liisan nimipäivä

Sanonta
Kun ei pidä Liisa liukkaita eikä Kaisa (25.11.) kaljamia, niin ei ole hyvä leipävuosi tulevana vuotena.

19.11. Kansainvälinen miestenpäivä

Miestenpäivänä kiinnitetään huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen sekä myönteisiin roolimalleihin. Kansainvälinen naistenpäivä on 8.3.

 • Miesten tavallisten toiveiden mukaisia toimintasisältöjä: Suomalaiset olympiavoittajat -peli ja keskustelunaiheita, palapeli Tunturi-mopo, kalastusaiheisia kuvia, (kalastusaiheesta Vahvikkeen keväässä 20.5.)
 • Miehen huoltokirja ja siihen ohje
 • Sananlasku Arvonsa mies ansaitseepi vaan ei liikaa ylistystä. Vatsan kautta käy tie miehen sydämeen (korvapuustit). Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Miehen kauneus ja makkaran vääryys, ei se mitään meinaa. Se mies ei heiniä tee, joka pilviä kahtoo. Kun mies itkee, pitää parran päristä. Ei se ole mies, joka hankkii; se on mies, joka hallitsee. Kuu on nuorten miesten aurinko. Parraton suutelu on kuin suolaton muna. Mies on työnsä näköinen.Aleksis Kivi: ”Naisen on parempi naida mies, joka rakastaa häntä, kuin naida mies, jota hän rakastaa.”Mies on isäntä talossa vaikka penkin alla.

Marraskuun lopulla Eurooppalainen robottiviikko

Suomessa on vietetty robottiviikkoa vuodesta 2013 lähtien. Suomessa toimii Robotiikkayhdistys. Nyt tutustutaan tekoälyn ja robotiikan mielenkiintoiseen ja nopeasti kehittyvään maailmaan.
Järjestelyissä mukana Evondos, Sosiaali- ja terveysministeriö, Tekniikan museo. Roboteista Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa.

20.11. Lapsen oikeuksien päivä

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. Suomalaisiin kalentereihin Lapsen oikeuksien päivä tuli vuonna 2002. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on valtioita sitova ihmisoikeussopimus. Lapsella on oikeus suojeluun, huolenpitoon, terveydenhuoltoon, koulutukseen; oikeus nimeen, kansalaisuuteen ja sukulaissuhteidensa säilyttämiseen sekä mikäli suinkin mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan.Pieni tyttö kurkistaa pilarin takaa hattu päässä
Tämä on virallinen liputuspäivä vuodesta 2020 alkaen.

Lapsi mukaan töihin -päivä

YK:n lapsen oikeuksien viikon (15.-21.11.) perjantaina monet lapset ovat päässeet tutustumaan vanhempiensa (tai kummien tai sukulaisten) työpaikkoihin.Päivän toivat Suomeen lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun keskusliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Ideoita

21.11. Maailman televisiopäivä (YK)

YK on nimittänyt tämän päivän television teemapäiväksi, sillä televisio on viestinnän ja globalisaation symboli modernissa maailmassa. World Television Day muistuttaa, että televisio tuo uutiset kaikkia lähelle ja tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja ymmärtää tärkeitä asioita globaalisti: konfliktit, taloudelliset ja sosiaaliset kysymykset… monet tärkeät keskustelut saavat kipinän tai vähintäänkin erinomaisen välityskanavan television kautta.

Viikko 47, Marraskuun lopulla Mielenterveysviikko

Mielenterveysviikkoa on vietetty marraskuun lopulla jo vuodesta 1974 alkaen. Tapahtumia

 • Ikäinstituutilla on mielen hyvinvoinnista ja sen Vahvikelinjan logovahvistamisen keinoista kertovat tieto- ja taitosivut. Ikäopisto on Ikäinstituutin kokoama mielen hyvinvoinnin taitopankki.
 • Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinjasta löytyy juttukaveria koulutetuista vapaaehtoisista, jotka Vahviketta hyödyntäen ylläpitävät keskustelukumppanin vireyttä ja voimavaroja tuomalla arkeen vaihtelua ja mielenkiintoista tekemistä. Puheluissa ratkotaan yhdessä aivopähkinöitä, visaillaan tai muistellaan mukavia ja jutustellaan. Mahdollisuus on myös puhelinjumppaan istuen tai seisten. Vahvikelinjaan voi tarvittaessa jättää soittopyynnön. Tulosta esite ja jaa. Vahvikelinja toimii myös jouluna!

Marraskuun lopussa Valtakunnallinen omaishoitajien viikko

Tätä teemaviikkoa on vietetty vuosittain vuodesta 2003. Omaishoitaja on henkilö, joka auttaa perheenjäsentä tai muuta läheistä, joka ei sairauden tai vamman takia selviydy arjestaan omatoimisesti. Teemaviikkoa vietetään 22.–29.11.2020 teemalla Omaishoito koskettaa jokaista. Pirkanmaan Omaishoitajat ry:n kokoama Opas omaishoitajille. Tietoa omaishoitajuudesta löytyy myös Omaishoitajaliiton sivuilta.

23.11. entinen Klemetin päivä, nykyään Ismon nimipäivä

Vanha kansa on ennustanut Klemetin päivän suojasäästä leutoa talvea. ”Jos Klemettinä on suoja, tulee leuto talvi Matin päivään (24.2) saakka.”
Kun Klemetin liukkaat ja Katriinan (25.11) liukkaat olivat ohitse, alettiin odottaa joulua. Klemettiä on kutsuttu myös Litvetiksi. Klemetti oli niin harvinainen etunimi, että se poistettiin almanakasta 1994.

25.11. Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi (YK)

YK:n mukaan 70 prosenttia kaikista maailman naisista joutuu väkivallan uhriksi elinaikanaan.

25.11. Kaisan nimipäivä

Suojasää Kaisanpäivänä ennustaa leutoa talvea ja hyvää vuodentuloa. Samoin se tietää kaunista säätä jouluun asti. Kaisan päivänä ja jouluna on samanlainen sää, sanoi vanha kansa.

26.11. Välittämisen päivä

Välittämisen päivä on Vanhus- ja lähimmäispalvelun logo.liitto Valli ry:n vuonna 2018 ideoima jokavuotiseksi tarkoitettu kansantapahtuma ja teemapäivä,jonka aikana kannustetaan kaikkia osoittamaan omalla tavallaan välittämistä oman elinpiirinsä ikäihmisille. Päivän tarkoituksena on myös jakaa tietoa huoli-ilmoituksesta, jonka tarkoituksena on auttaa löytämään tukea tarvitseva vanhus.

27.11.-3.12.2021 Paloturvallisuusviikko

Suomen suurin turvallisuusaiheinen tapahtuma Päivä Paloasemalla® -tapahtuma aloittaa Paloturvallisuusviikon. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2008. Pohjoismainen palovaroitinpäivä on 1.12.. Nyt on aika testata palovaroittimet painamalla testinappulasta. Paloturvallisuusviikon kuluessa ehtii tarkistaa ystäviltäkin, onko paloturvallisuusasiat kaikilla kunnossa: paloturvallisuusvinkkejä (9 listaa)

28.11.2021 Ensimmäinen adventtisunnuntai

Vahvikkeen joululaulut

Marras-joulukuun vaihteessa Tekojen Tiistai

Tänään voi saada hyvän mielen auttamisesta. Tekojen Tiistai on osa kansainvälistä #GivingTuesday-kampanjaa, joka alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2012. Se on ostamiseen keskittyvän Black Friday -päivän vastapaino. Kampanja pyrkii innostamaan antamiseen ja hyvän mielen aiheuttamiseen antamalla ​aikaa, apua tai lahjoituksia ja tekemällä hyvää mieltä aiheuttavia tekoja. Kampanja on maapallon laajuisesti merkittävä lahjoitustapahtuma.

 • Ehdotuksia tämän päivän teoiksi: tunti vapaaehtoistyötä, vaate- tai tavaralahjoitus, rahalahjoitus (1 euro = 1 teko), verenluovutus, apu läheiselle, hymy naapurille, kaupassakäynti isovanhemmille, soitto lapsenlapselle… Sydänliiton ideoita tälle päivälle
 • Väritetään jokin kannustava lause ystävälle, perheenjäsenelle tai tutulle: Väritä kehyksiä 1 ja Väritä kehyksiä 2

30.11.1939 Talvisota syttyi


<< LokakuuJoulukuu >>