Joulukuu

Adventti

Sana adventti tulee latinan sanasta adventus, mikä tarkoittaa suomennettuna Herran tulemista. Adventti on joulun odottamista ja siihen valmistautumista. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät. Ensimmäinen adventtisunnuntai on välillä 27.11. – 3.12. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää yksi kynttilä ja lisätä kynttilä joka sunnuntai.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina kirkoissa lauletaan Hoosianna-virttä. Toinen adventtisunnuntai liittyy Jeesuksen paluuseen aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta. Neljäs adventtisunnuntai on nimetty neitsyt Marialle.

1.12. Avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku

Ison joulukalenterin numerot 1-24 (A4): tulosta,Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 1 kirjoita papereiden toiselle puolelle joka päivälle joku yllätys tai päivän ohjelmanumero, teippaa paperit seinälle ja käännä numerojärjestyksessä päivittäin. Viereisissä kuvissa liikunnallinen joulukalenteri Suomussalmen Vanhustentaloyhdistyksen seinällä. Numerot voi asetella numerojärjestykseen tai kuusen muotoon satunnaiseen järjestykseen. Kokonaisuuden voi täydentää joulukoristeilla tai -korteilla. Tulostettavat Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 2kirjaimet: JOULUKALENTERI JUMPPA

Kylli-tädin joulukalenteri Ylen Elävässä arkistossa (7 min)

1.12. Palovaroitinpäivä

Palovaroitinpäivän tehtävä on herättää keskusteluaja innostaa ihmisiä ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan. Palovaroitinpäivää vietetään myös muissa Pohjoismaissa. Palovaroitin on paitsi lakisääteinen, myös edullinen ja helppo tapa turvata omaisuutta ja ihmishenkiä.

3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä (YK)

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivaan valtakunnalliseen vammaisneuvostoon (VANE) kuuluu noin 90 vammaisjärjestöä. VANE:n sivustolta löytyy näistä tietoja. Neuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin, joka seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista.

3.12. Toivo Kärjen syntymäpäiväToivo Kärki pöydän ääressä

Säveltäjä, muusikko Toivo Kärki syntyi 1915. Hän on yksi Suomen merkittävimpiä muusikoita. Hänen sävellyksiään on levytetty noin 1330. Hän teki musiikin noin 50 elokuvaan, lukuisiin revyisiin, näytelmiin ja radiohupailuihin. Hän teki hedelmällistä yhteistyötä kymmenien laulajien ja sanoittajien kanssa. Toivo Kärki kuoli 1992. (kuva Wikimedia Commons)

3.12. Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä

Kansalaisareena on kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareenan sivustolta löytyy paljon tietoa ja ideoita vapaaehtoistoiminnan organisoimisesta, koulutuksesta ym.

Suomen lippu 6.12. Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivän iltana tasavallan presidentti antaa erikoishaastattelun Ylen suoraan itsenäisyyspäivän TV-lähetykseen, jossa vieraillaan Presidentinlinnassa. Lähetyksessä kuullaan presidenttiparin lisäksi veteraanien ja lottien sekä koronaviruspandemian aikana ansioituneiden henkilöiden ajatuksia ja elävää musiikkia. Yle Areenasta löytyy Linnan juhlat.

 • Visailu Suomen lippu (tietoa Suomen lipusta ja liputuspäivistä)
 • Kuunnellaan Ylen Elävästä Arkistosta Suomen itsenäisyysjulistus
 • Keskustelunaihe Mitä sinulle merkitsee isänmaa ja äidinkieli?
 • Kuunnellaan Finlandia. Esim. YouTubesta
 • Keskustelunaihe itsenäisyyspäivä ja linnan juhlat. Vinkkejä keskusteluun: Linnanjuhlat, muoti ja etiketti
 • Keskustelunaihe naisten muoti Naistenmuoti -kortit
 • Keskustelunaihe suomalaisten presidenttien rouvat ja muut merkittävät naisvaikuttajat.
 • Keskustelunaihe Suomen presidentit ja heidän lapsuudenkotinsa.
 • Keskustelunaihe kallis kotimaamme. Onko edelleen lottovoitto syntyä Suomeen?
 • Keskustelunaihe Mitä antaisit Suomelle syntymäpäivälahjaksi?
 • 100 esinettä Suomesta: yksi esine kultakin itsenäisyyden vuodelta. Selkeä nettisivusto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
 • Keskustelunaihe Kunniamerkit ja arvonimet. Ritarikunnat ovat Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Näiden kunniamerkkien lisäksi on erilaisia virallisia tai puolivirallisia ansio- tai muistoristejä ja -mitaleja. Tasavallan presidentti tekee kunniamerkkien myöntämispäätökset ja jakaa ne vuosittain itsenäisyyspäivänä. Presidentti jakaa myös arvonimiä. Tunnistatko kunniamerkkejä? Voit tuoda hallussasi olevia kunniamerkkejä muille ryhmäläisille ihailtavaksi. Tietoa kunniamerkeistä ulkoministeriön ja ritarikuntien sivustoilla.
 • Keskustelunaihe Itsenäisyyspäivän vieton perinteet ja mistä tavat ovat saaneet alkunsa. Itsenäisyyspäivän tunnelmia musiikin ja makujen maailmasta.
 • Katsotaan kuvia talvi- ja jatkosodan ajalta. Niitä löytyy osoitteesta Sotasampo.
 • Kuunnellaan ja lauletaan Isänmaallisia lauluja. Kuunnellaan presidentti Kyösti Kallion puhe itsenäisyyspäivänä 1939.
 • Pelataan Suomi-aiheisia muistipelejä sekä Suomi-tietopelejä. Tässä yksi Suomi-visa: Suomi-visan kuvat ja Suomi-visan ohje.
 • Kaksi isänmaallista lauluvisaa: helpompi ja vaikeampi. Molemmissa on samat laulut, mutta eroa on sanojen määrässä. Lisäksi ensimmäisessä visassa on ensimmäisen säkeistön alku ja loppu, toisessa visassa laulun alku ja loppu.
 • RyhmäRengin Suomi-aiheisia materiaaleja

Kausipelin Joululahjojen koriin heitto voi ottaa esille joskus itsenäisyyspäivän jälkeen. Joulun jälkeen se pannaan takaisin varastoon.

7.12. Marion Rungin syntymäpäivä (1945, Helsinki)

(Kuva rajattu CC BY 4.0 Wille Katzin orkesteri ja Marion Rung. Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja Alvar Kolanen, 1960–1969. Finna)

 • Kuunnellaan Marion Rungin lauluja ja lauletaan mukana: esim. Tom Tom Tom, Where Is The Love? Riviera, Rakkaus on hellyyttä, Brigitte Bardot, Mexico, Sydänkäpynen, My boy Lollipop, Kiva, kiva rakkaus, Pieni lintu, Pikku rahastaja, El Bimbo, Eviva Espanja, Ding-a-dong,
 • Pidetään levyraati Marion Rungin kappaleista. Numerot ja muita mielipiteen ilmaisun kortteja Vahvikkeen Musiikki-laatikossa.

7.12. Kansainvälinen siviili-ilmailun päivä

YK:n siviili-ilmailujärjestö ICAO perustettiin 7.12.1944 edistämään turvallista ja järjestäytynyttä kansainvälistä siviili-ilmailua. Suomi on liittynyt kansainväliseen siviili-ilmailun yleissopimukseen ns. Chicagon sopimukseen 1949 ja on yksi ICAO:n 191:stä jäsenmaasta. Suomen kansallinen siviili-ilmailuviranomainen on Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi). Siviili-ilmailupäivällä on joka vuosi joku teema.

Suomen lippu 8.12. Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä

Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää on liputettu vasta vuodesta 2011. Kuva Sibeliuksesta Vahvikkeen kuvapankissa. Vahvikkeen Musiikki-laatikko.
Helsingin suomalainen klubi on tuottanut monipuolisen Jean Sibelius –sivuston, joka esittelee säveltäjän elämänhistoriaa, teoksia ja Ainolaa. Sivustolta löytyy myös musiikkinäytteitä.
Sibeliuksen musiikkia: Sinfoniat 1-7 (1899-1924),Kullervo (1892),Finlandia(1899),Karelia-sarja, (1893). (Kuvassa Jean Sibelius 70-vuotiaana, kuvaaja Ivar Rafael Helander, Museovirasto, Börje Sandbergin kokoelma, Inventaarionro HK6869:1.23. Finna CC BY 4.0)

 • Keskustelunaihe lempimusiikki
 • Lauletaan Sibeliuksen säveltämiä joululauluja ”On hanget korkeat nietokset” ja ”En etsi valtaa loistoa” ja kuunnellaan hänen sävellyksiään.
 • Vietetään kerhon omaa pikkujoulua jouluisen musiikin ja tunnelman parissa.
 • Retkikohde Sibelius-museo Turussa on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Sibeliuksen koti Ainola Järvenpäässä on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo.
 • Aivojumppa Laula kuvasta
 • Keskustelunaihe Sibeliuksen ja hänen perheensä elämä. Katsotaan kuvia Sibeliuksesta ja Ainolasta: 51 kuvaa Flickrissä. Yle Areenassa on 3 minuutin video Sibeliuksesta.

Pikkujoulukoristelua

Piimällä, jugurtilla tai hammastahnalla voi maalata lumitähtiä ja muita koristekuvioita tai maisemia ikkunoihin ja peileihin. Vesi- ja peitevärit pysyvät lasissa, jos käyttää veden tilalla saippuavettä. Kuvioita voi töpätä superlonsienellä sabluunan läpi tai leimata pahvista käännetyillä leimasimilla. Rajauksia voi tehdä maalarin teipillä. Kuviot poistetaan märällä rätillä. Lapsenlapsia tai päiväkerhoja voi pyytää koristelemaan palvelutalon ikkunoita. (video)

Ajankulua pimeisiin iltoihin ja sisältöä pikkujouluihin

9.12. Kansainvälinen korruption vastainen päivä (YK)

Korruptio (latinan sanasta corrumpere ’turmelus, pahaan vietteleminen’) on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun. Korruptiossa esimerkiksi vastuullisessa asemassa oleva henkilö, kuten virkamies, lahjotaan antamaan lahjojalle etua säännösten vastaisesti. Korruptio on demokraattisia järjestelmiä häiritsevä ja hallinnollista epävakautta aikaansaava ilmiö. Se asettaa demokraattiset instituutiot, vaaliprosessit ja byrokratian toimivuuden kyseenalaiseksi. YK:n Korruptionvastainen yleissopimus (UNCAC) solmittiin 2003. Siinä sitoudutaan maailmanlaajuisesti korruptionvastaiseen työhön kaikissa maissa, jotta se ei estäisi yhteiskuntien kestävää kehitystä.

10.12. Ihmisoikeuksien päivä (YK)

Ihmisoikeuksia ovat oikeus elämään, syrjinnän kielto, orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus kansalaisuuteen, oikeus turvapaikkaan, kidutuksen kielto, oikeus yksityis- ja perhe-elämän suojaan, oikeus omaisuuteen, oikeus osallistua, mielipiteen- ja sananvapaus oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, oikeus riittävään elintasoon, liikkumisen vapaus, oikeus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielivaltaisen pidätyksen kielto, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus sosiaaliturvaan, oikeus työhön ja opetukseen, oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä, oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe sekä oikeus kehitykseen. Näihin oikeuksiin YK on liittänyt myös velvollisuuksia.

 • Keskustelunaihe Ihmisoikeudet: tulosta ihmisoikeuskortit tai kirjoita jokainen ihmisoikeus suurin fontein omalla kortilleen. Kortit voidaan levittää pöydälle kaikkien näkyville ja valita niistä yksi kerraallaan yhteisesti keskusteltavaksi. Voidaan käyttää kahta tai useampaa eriväristä otsikoitua paperia, joiden päälle kortit siirretään sen mukaan, miten kukin ihmisoikeus toteutuu Suomessa tai maailmassa tai sen mukaan, miten tärkeinä keskustelijat niitä pitävät. Ihmisoikeuskortit
 • Aivojumppa Joululauluja tavuittain: ohje ja tavuja, kohotavuja, kohotavuja 2

11.12. Kansainvälinen vuoristopäivä (YK)

Neljäsosa maapallon maapinta-alasta on vuoristoa. Se vaikuttaa suoraan ja epäsuorasti ihmisten toimeentuloon, hyvinvointiin ja ravinnonsaantiin. Vuorten altistuminen saastumiselle, metsien tuhoutumiselle ja maanperän köyhtymiselle ilmastonmuutoksen, luonnonkatastrofien ja ihmisten aiheuttamien toimien takia on sen vuoksi suuri riski. YK haluaa tällä teemapäivällä kiinnittää huomiota vuoristojen kehittämisen vaikutuksiin osana kestävän kehityksen tavoitteita ja niiden suunnittelua.

 • Harjoitellaan tasapainoa. Tehdään mielikuvajumppa, jossa kiivetään vaikeakulkuista vuoristoa ja mutkitellaan tiheässä metsässä.
 • UKK-instituutin ohjeita: Liikunta ehkäisee kaatumisia ja kaatumisvammoja. Harjoitellaan yhdellä jalalla seisomista (tukea esim. tuolin selkänojasta) ja tuolilta ylösnousuja.
 • Keskustelunaihe Kaatumisen vaaratekijät: Tarkistuslista

12.12. Joulutähtipäivä

Tämä päivä on saanut alkunsa Yhdysvalloissa,joulutähti kukka jossa sitä on vietetty jo 1800-luvulla. Silloin kasveja harrastanut ame­ri­kkalainen suur­lä­het­ti­läs­ löysi Meksikon luonnosta vil­li­nä kas­va­via jou­lu­täh­tiä ja ihastui kovin. Hän toi kas­veja Yh­dys­val­toi­hin. Kasvi ni­met­tiin suurlähettilään nimen mu­kaan­ Poin­set­tiak­si.
Punakukkainen jou­lu­täh­ti eli tähtilatva tun­ne­taan useis­sa mais­sa ni­mel­lä Poin­set­tia.

 • Askarrellaan paperista lumitähtiä ja kiinnitetään niitä ikkunaan tai kootaan mobileiksi. Silkkipaperista leikatut lumitähdet voi kastaa sulaan kynttilämassaan ja tulostinpaperista leikattuihin voi liimata suolaa tai sokeria, jolloin tähdet kimmeltävät kauniisti.
 • Lauletaan ja jumpataan Arkihuolesi kaikki heitä!

13.12. Lucian päivä Lucia pienoismalli

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi eniten ruotsinkielisten kesken. Lucia-neito pukeutuu valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucian tehtävä on tuoda valoa talven pimeyteen. Talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. 2019 Suomen Lucia täytti 70 vuotta. Lucia-kulkue matkaa joka vuosi läpi Helsingin keskustan. Lucia ja Lucia-kuoro tekevät yleensä joulu- ja tammikuussa vierailuja sairaaloihin, vanhainkoteihin ja juhlatilaisuuksiin ja käyvät myös eduskunnassa sekä Suomen tasavallan presidentin luona. Folkhälsan ylläpitää perinteen jatkuvuutta ja organisoi vuosittain Lucia-keräyksen, jolla tuetaan ihmisiä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. på svenska

 • Lauletaan Pyhän Lucian laulu: ”Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa. Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy!”
 • Perinnetietoa Luciasta (Sancta Lucia), joka eli vuosina 283–304, YLE:n sivulla (+ 2 min video)

Palvelutaloissa voi järjestää joulukuusinäyttelyn, johon esim. kerhot, yhdistykset ja yritykset koristelevat oman kuusensa. Kuusista äänestetään kaunein tai arvataan kunkin kuusen koristelijat.

Noin miljoona suomalaista osallistuu vuosittain Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin. Se on yli 40 vuotta vanha perinne, joka on levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuuteen. Vuonna 2004 lauluvihkoja tilattiin jo yli 40 maahan. Helppo joululauluvisa
Joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen: Jouluradio

Vahvikelinja vastaa maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 13 – 15.
Tulosta Vahvikelinjan tiedote ja anna henkilöille, joille ajattelet tällaisesta puhelinpalvelusta olevan iloa ja mukavaa ajankulua: Vahvikelinjan info

16.12. Beethovenin syntymäpäivä

Ludwig van Beethoven (16.12.1770 – 26.3.1827) oli saksalainen säveltäjä. Hän oli oman aikansa merkittävin säveltäjä, mutta myös yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista mestareista. Beethoven kuuroutui, mutta kykeni silti säveltämään elämänsä loppuun asti. Hän sävelsi yhdeksän sinfoniaa, viisi pianokonserttoa, yhden viulukonserton, yhden oopperan ja kaksi messua, 32 pianosonaattia sekä 16 jousikvartettoa. Beethovenin yhdeksännen sinfonian finaalin hymniä Oodi ilolle käytetään Euroopan unionin virallisena tunnussävelmänä. (Kuva Joseph Karl Stieler >)

 • Kuunnellaan Kuutamosonaatin alkua, Viidennen sinfonian kuuluisaa Kohtalo-teemaa ja yhdeksännen sinfonian Oodi ilolle (useita versioita tästä).
 • Tutustutaan Beethovenin elämäntarinaan ja rankkaan lapsuuteen, johon kuului mm. pahoinpitelyjä ja kellariin sulkemisia.
 • Keskustelunaihe tekoäly. Beethoveniin kesken jäänyt 10. sinfonia yritetään nykyään säveltää loppuun tekoälyn avulla.
 • Järjestetään toivekonsertti tai levyraati

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä (YK)

Siirtolaisuusinstituutti kerää ja tallentaa muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyvää aineistoa. Sieltä löytyvät mm. tilastot maahan ja maastamuutosta 1800-luvun loppupuolelta alkaen, suomalaisten siirtolaisten matkareitit Amerikkaan ym.

 • Keskustelunaihe maahanmuutto ja stereotypiat, rasismi, kotoutuminen, etniset vähemmistöt, pakolaisuus, turvapaikan hakija, työperäinen maahanmuutto
 • Hassu matkailumainos Suomesta

19.12. Ansa Ikonen syntyi 1913Ansa Ikonen

Suomen Kansallisteatterin näyttelijä, laulaja Ansa Ikonen on Suomen tunnetuimpia elokuvatähtiä. Hän näytteli 40 elokuvassa, joista 12 Tauno Palon kanssa. Ansa Ikosesta Ylen Elävässä Areenassa. Ansa Ikonen kuoli 23.5.1989. Kuvia Vahvikkeessa.(Kuva rajattu CC BY 4.0, Ansa Ikonen, Museovirasto – Musketti, kuvaaja Kuvasiskot 1957, Inventaarionumero HK7155:172-57-1)

 • Katsotaan elokuva, jossa Ansa Ikonen näyttelee. Juodaan Ansa Ikosen syntymäpäiväkahvit.

20.12. Kansainvälinen inhimillisen solidaarisuuden päivä (YK)

Teemapäivän tavoite on juhlia yhteyksiä erilaisten kulttuurien välillä ja vaatia julkista keskustelua sekä poliittisia lupauksia yhteisöjen välisen solidaarisuuden edistämiseksi. Päivän avulla peräänkuulutetaan kunnioitusta kansainvälisiä sopimuksia kohtaan, jotka usein on kirjoitettu tämän teemapäivän arvojen hengessä.

20.12. Väinö Linnan syntymäpäivä

Vuonna 2020 Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Jatkosodassa konekiväärikomppaniassa palvellut Finlaysonin kehräämön karstaaja Väinö Linna (kuva) kirjoitti lyijykynällä ruutupaperille sotaromaanin, joka kertoi jatkosodasta. Kirja julkaistiin vuonna 1954 nimellä Tuntematon sotilas. Hänen toinen merkittävä teoksensa on Täällä Pohjantähden alla. Yle ja Areena huomioivat Linnan syntymäpäivän. (Kuva CC BY 4.0: Väinö Linna kotonaan 1959, kuvaaja UA Saarinen, Museovirasto, Finna)

 • Keskustelunaihe Tuntematon sotilas. Luetaan 8. luku kirjasta Muistoissamme 50-luku: Tuntematon sotilas. Jutellaan kirjasta ja siitä tehdyistä elokuvasovituksista.
 • Keskustelunaihe Täällä Pohjantähden alla. Laulu Täällä Pohjantähden alla

21.–22.12. Talvipäivänseisaus

Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä. Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on yli 14 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisessa vallitsee kaamos. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

 • Mietitään yhdessä, mitkä asiat tuovat elämään lisää valoa.
 • Tarkastellaan valaistuksen riittävyyttä omassa ympäristössä. Iän myötä myös valon tarve kasvaa. 60-vuotias tarvitsee n. 6 kertaa enemmän valoa kuin 20-vuotias.
 • Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK ry:n sivuilla on neuvoja ulkokäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen käytöstä sekä valonlähteistä, lampuista ym.

Ohjelmia pikkujouluihin ja joulujuhliin löytyy mm. Kirsti Koivulan Joulu jokaiselle -oppaasta.
Kun ulkona on kylmää ja pimeää, voi laulaa vanhan lohdullisen lastenlaulun Oravan pesä ja käydä istumatanssina läpi siihen kuuluvat liikkeet.

Joulukortti: tonttu

24.-26.12. Joulu: Jouluaatto, Joulupäivä, Tapanin päivä

 • Luetaan joulurunoja. Harvoin lauletut, oudommat joululaulut sopivat lausuttavaksi.
 • Keskustelunaihe Joulukoristeet kautta aikain. Millaisia joulukoristeita oli lapsuudessasi? Onko itselläsi säilynyt jokin joulukoriste, mikä haluat laittaa esille aina joulusta toiseen? Mikähän on tämän joulun joulukoristemuoti?
 • Keskustelunaihe Joulumuistot
 • Kuunnellaan joulumusiikkia, lauletaan joululauluja, kerrotaan joulutarinoita ja maistellaan jouluisia makuja.
 • TonttujumppaJoulukortti: kuusi ja kaksi lasta
 • Keskustelunaihe Muiden maiden jouluperinteet. Jouluista visailua.
 • Aivojumppa Kirjoita korteille tavuja tutuista joululauluista (tavuja ja ohje). Laita kortit pöydälle epäjärjestyksessä. Etsitään samaan lauluun kuuluvia tavuja tai jouluisten sanojen osia.
 • Jouluajan kysymyskortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Joulukysymykset, suomi/svenska, Ruotsin lippu Julfrågor
 • Värityskuvia Joosef ja Maria, Suojelusenkeli, Maria ja vastasyntynyt, Maria-ikoni,
 • Virtuaalikirkon Kauneimmat joululaulut ynnä messuja (ei toimi kaikilla selaimilla)

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut jouluperinnettä ja -tietoutta.Joulukortti: lammaspaimenia
Joululahjaksi voi antaa tai pyytää lahjakortin, jolla tietotekniikkaa taitava henkilö lupaa opastaa siihen opettelevaa.

Uskomus: Jos jouluna on kesä, niin pääsiäisenä on talvi (Koivisto).
Jos jouluyö on tähdessä, niin tulee hyvä sienivuosi (Sakkola).
Joulumyrskyt tietää kevätkesäisiä ukkosia (Kivennapa).

28.12. Viattomien lasten päivä

Viattomien lasten päivänä muistellaan Herodeksen määräämää alle 2-vuotiaiden lasten murhan uhreja Beetlehemissä sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

 • Jouluksi saatuja kortteja voi käyttää askartelussa.
 • Keskustelunaihe Tiernapoikaperinne. YouTubessa on useita Tiernapoikatallennuksia. Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen perinne.Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa nuoret pojat kiersivät talosta taloon ja esittivät laulunäytelmää, jossa rooleja oli neljä: kuningas Herodes, murjaanien kuningas, Herodeksen sotilas Knihti ja Mänkki eli tähdenpyörittäjä. Nykyään on myös seniori-ikäisiä tiernapoikaryhmiä. Näytelmää esitetään joulu- ja pikkujoulujuhlissa.

31.12. Uudenvuoden aatto Uudenvuoden vastaanottajaiset -mainos

Uskomus Jos uudenvuoden vastaisena yönä näkyy tähtiä, tulee hyvä hillavuosi ja marjakesä.
Kun on usva uutena vuotena, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää.


<< MarraskuuTammikuu >>