Toukokuu

Kolme ilmapalloa

Suomen lippu 1.5. Vappu,suomalaisen työn päivä

Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä ja monissa maissa yleinen vapaapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen lisäksi ylioppilaiden sekä kevään karnevaalijuhlana. Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneestä katolilaisesta abbedissasta, Pyhästä Valburgista, joka on muun muassa merenkulkijoiden ja maanviljelijöiden suojeluspyhimys. Hän oli Englannin ja Saksan ensimmäinen naiskirjailija ja toimi myös luostarin johtajana. Vapun historiaa YLE:n sivulla (+ 1min video).

Kynnöt aloitettiin ennen Vapun päivän tienoilla.Vappujuhlan mainos

Vapputilaisuuksien mainospohjia Vahvikkeessa (esimerkkikuva >).

 • Vietetään yhdessä iloista vappua hattu päässä säässä kuin säässä.
 • Tarinoita ja muistoja vappujuhlista elämän varrelta.Vappuperinteitä: ilmapallot, sima, serpentiini, tippaleivät ja munkit, nakit ja perunasalaatti, ylioppilaat YO-lakki päässä, patsaiden lakittaminen, vapputori
 • Aivojumppa Vappuvisailu
 • Kaikenikäisille ja -kuntoisille hauskaaKlassikkokarkkikorttien kortteja sisältöä yhdessäololle löytyy ennustuskorteista Keikkuva keväinen ennustus
 • Leikkimielistä valokuvausta; otetaan hauskoja kuvia kerhokavereista. Ota mukaan asusteita, hattuja, peruukkeja, helmiä, laukkuja jne. mitä kotoa löytyy.
 • Vappu ja karamellit sopivat yhteen. Klassikkokarkkikortit ovat osa Salmiakki -selkoaineistoa,(ohje, selkoteksti, tehtävät)
 • Vahvikkeen kevätlauluja
 • Ryhmärengin vappujuttuja
 • Vappuaiheinen Pulmapolku sisälle tai ulos. Reitistä voi piirtää kartan ja merkitä rastit siihen tai reitin voi viitoittaa serpentiinillä tai ilmapalloilla siten, että seuraava rasti näkyy aina edelliseen pisteeseen. Tehtävien ratkaisut

3.5. Sananvapauden päivä YK

YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja Piirros: haravakulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Tätä teemapäivää vietetään maailmanlaajuisesti. Sananvapaudessa on kyse sekä oikeudesta julkaista tietoja että lukijoiden oikeudesta saada tietää. Lehdistön tehtävä on puolustaa ja toteuttaa sananvapautta sekä toimia kansalaisten vaikutuskanavana, mielipide- ja keskustelufoorumina. Sananvapauspykälä Suomen perustuslaissa ja Journalistiliiton ohjeet

Toukokuussa Maksaviikko

Maksalla on satoja tehtäviä. Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti. Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, ylipainoisista joka kolmannella. Alkoholimaksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Liitto julkaisee viikon aikana tiedotteita rasvamaksasta, naisen maksasta ja alkoholin vaikutuksesta maksaan. Vuosi 2017 oli Munuais- ja maksaliitossa ikääntymisen teemavuosi. Julkaisuja.

 • Keskustelunaihe Syötävät sienet ja myrkylliset sienet, lääkkeiden oikean annostelun ja määrävälein tapahtuvan tsekkauksen merkitys, elinluovutukset, maksalle terveellinen ravinto, veden juominen

4.5. Liikuta minua -kampanja, Ruusun nimipäivä

Usean järjestön alulle panema kampanja haastaa yhteisöjä luomaan keväisen vapaaehtoisen ja omaehtoisen tapahtuman Ruusun päivänä 4. toukokuuta tai Kukan päivänä 13. toukokuuta (tai muuna sopivana keväisenä päivänä). Liikuta minua -kampanjaa on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 lähtien. Tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Toteutukseksi sopivat esim. talkoot, ulkoilemista naapurin tukena tai porukalla, grillijuhla, pop up -tapahtuma, kiitostilaisuus. Vahvikkeen jumppaohjeita.

Maailman astmapäivä (World Asthma Day)

Hengitysliiton sivuita löytyy tietoa astmasta ja allergiasta. Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva sairaus. Sen oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Suomalaisista noin 10 % sairastaa astmaa. Lisäksi 7 – 9 %:lla on astman kaltaisia oireita, jotka ilmenevät esimerkiksi flunssan aikana tai siitepölykaudella. Allergia- ja astmaliitto

5.5. Kansainvälinen käsihygieniapäiväKäsien pesu

Maailman terveysjärjestön (WHO) vuosittainen kampanja muistuttaa terveydenhuoltoalan ammattilaisia käsihygienian merkityksestä terveydenhuollon laitoksissa. Hyvä käsihygienia on yksi tehokkaimmista keinoista torjua mikrobitartuntoja ja ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita (esim. noro ja MRSA). THL

 • Käsi- ja aivojumppa
 • Päivän askarteluksi sopii itsetehdyt saippuat. Askarteluliikkeet myyvät saippuamassaa ja -värejä. Silikonisia leivosmuotteja voi käyttää myös saippuoiden valamiseen. Lisäksi tarvitaan kattila massan sulattamiseen. Haluttaessa massaan voidaan lisätä kuivia kukanterälehtiä, kookoshiutaleita, kahvijauhoa, hunajaa ja/tai eteerisiä öljyjä.

5.5. Kansainvälinen kätilöpäivä

Päivän tavoitteena on juhlistaa kätilöiden työtä ja kätilö ja vastasyntynytvaikuttaa päättäjiin, jotta ymmärrys laadukkaaseen terveydenhuoltoon panostamiseen niin kätilöiden kuin myös sairaanhoitajien työn arvostamisen kautta lisääntyisi. Kansainvälisen Kätilöliiton mukaan ”Kätilön on kyettävä ohjaamaan, hoitamaan ja neuvomaan tarpeen mukaan naisia raskauden, synnytyksen ja lapsivuoteen aikana, hoitamaan synnytyksiä itsenäisesti omalla vastuullaan ja hoitamaan vastasyntynyttä ja imeväisikäistä lasta. Siihen kuuluvat ennalta ehkäisevät toimenpiteet ja hoito, poikkeavuuksien havaitseminen joko äidissä tai lapsessa, lääkärin avun hankkiminen ja hätätoimenpiteiden suorittaminen silloin, kun lääkärin apua ei ole saatavilla. Kätilöllä on tärkeä tehtävä terveysneuvojana ja kasvattajana.” Suomen ensimmäinen kätilöyhdistys on perustettu 1898 ja Suomen Kätilöliitto 1919. Vuodesta 1982 alkaen kätilöiden edunvalvontaa on hoitanut Tehy ry.

 • Keskustelunaihe kätilön työ ennen ja nyt, äitiyspakkaus,
 • Katsotaan vauvojen kuvia (Vahvikkeen lapsikuvien joukosta) ja keskustellaan syntymään ja vauvan hoitoon liittyvistä asioista

6.5. Kansallinen mökkipäivä

Kansallinen mökkipäivä liittyy Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaan. Päivää Punainen mökkivietettiin ensimmäisen kerran 2016. Suomessa on yli 500000 kesämökkiä eli niissä on kiinni merkittävä osa suomalaisten varallisuudesta. Mökkeily työllistää välillisesti yli 60 000 suomalaista. Kansantaloudellinen merkitys on suuri: se lisää paikallisten palveluiden käyttöä sekä maaseudun elinvoimaisuutta. Mökkipuuhastelu ja uiminen pitävät kuntoa yllä. Mökillä ollaan vihreän luonnon keskellä, mikä rauhoittaa, virkistää ja elvyttää.

6.5. Kansainvälinen Älä laihduta -päiväÄlä laihduta -päivän logo

Päivää on järjestetty vuodesta 1992. Suomessa Älä laihduta -päivän on lanseerannut Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry eli nykyinen Syömishäiriöliitto SYLI ry. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2010. Päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä oman itsensä ja kehonsa hyväksymisestä. Tavoitteena on kehopositiivisuus – ei yletön herkuttelu. Tänään on tarkoitus tehdä kaikenlaista kivaa niin, että huomio ei ole vatsamakkaroissa vaan kaikissa itselle mieluisissa tavallisen elämän kiinnostavissa jutuissa.

8.5. Saima Harmajan syntymäpäiväSaima Harmaja

Saima Harmaja (8.5.1913-21.4.1937) on yksi Suomen rakastetuimmista runoilijoista. Hän kuoli vain 24-vuotiaana, mutta ehti kirjoittaa neljä runokokoelmaa. Hänen aiheitaan olivat luonto, rakkaus, sairauteen liittyvä toivo ja epätoivo, hengelliset aiheet sekä kuoleman mysteeri. Runoja (6 sivua)
(Kuva cc Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Pietisen kokoelma, 1931, Finna)

 • Vahvikkeen Runot ja lorut
 • Keskustelunaihe vanhat värssyt, ystävä- ja muistokirjat Värssyjä (24 kpl)
 • Muistellaan, mitä runoja osataan ulkoa, milloin ja mitä varten ne on opeteltu.
 • Tehdään uusi runo Saima Harmajan runosta Aamu
 • Tutustutaan Saima Harmajan elämään. Kaksi kirjaa Saima Harmajasta: Kaarina Helakisan (1978) Saima Harmaja: legenda jo eläessään. WSOY ja Päivi Istalan (toim. 2007) Saima Harmaja, runoilijoista runoilijoin. WSOY.
 • Keskusteluaihe lempirunoilijat

6.-15.5.Valtakunnallinen pyöräilyviikko

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa on järjestetty vuodesta 1990 lähtien. Taksipyörän kyydissä kaksi iäkästä naista, mieskuski heiluttaa kameralle

Pyörällä kaiken ikää on kansainvälinen kansanliike, jonka ovat Suomessa käynnistäneet Pyöräliitto ja Ikäinstituutti. Pyöräluotsi on vapaaehtoistoiminnan muoto. Käytettävissä on 30 kaupungissa 45 taksipyörää (kuva > Pyöräliitto/ Tiina Puputti/ Pyörällä kaiken ikää). Riksapyöräilyssä eli taksipyöräilyssä kaksi henkilöä istuu kyydissä ja pyöräluotsi polkee sähköavusteista pyörää (kuvia). Ikäinstituutti kouluttaa pyöräluotseja.

Tällä viikolla on hyvä järjestää yhdessä ulkoilua kaikenlaisilla pyörillä liikkuvilla kulkuneuvoilla, myös rollaattoreilla ja pyörätuoleilla. Kannattaa organisoida pyöränhuoltopiste, jossa tarkistetaan välineiden kunto, täydennetään ilmat ja voidellaan tarvittavat osat.

Kuntopyöräilyä voi harrastaa myös virtuaalipyöräilynä. RyhmäRengin otsikkokuva: Pyöräpelit ja pähkinätSe tarkoittaa pyöräilyä paikoillaan olevalla pyörällä ja samanaikaista reitin seurantaa virtuaalilaseilla tai edessä olevalta näytöltä. Näin voi pyöräillä metsäpolkuja tai kaupunkireittejä turvallisesti. Kuntopyörän sijoittaminen talvipuutarhaan tai ikkunan eteen on motivoivampaa kuin kuntosalissa pyöräily.

Suomen lippu 9.5. Eurooppa-päivä Yksi kortti Tunnistatko maat -visailusta

Eurooppa-päivänä juhlitaan EU:n saavutuksia ja yhtenäisyyttä ja muistetaan 9. toukokuuta 1950 annettua Schumanin julistusta. Se oli kunnianhimoinen suunnitelma pysyvän rauhan turvaamiseksi sodan jälkeisessä Euroopassa, ja sen pohjalta syntyi ajan myötä nykyinen Euroopan unioni.

 • Visailu Tunnistatko maat Erotatko, mitkä näistä ovat eurooppalaisia valtioita?
 • Keskustelunaihe Euroopan unioni. Miten Eurooppa voi ja mitä sille kuuluu? Eurooppa ennen ja nyt. Eurooppatiedotus

Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu

Tänä vuonna teemana on joutomaat. Seurattavat lajit

 • Jatka luontolauseitaLuontolauseita 43 lausetta, joihin keksitään luovasti jatkoja. Valitse vain osa tai tee tehoaivojumppa ja täydennä kaikki lauseet.

Maailman muuttolintujen päivä YK/UNEP

Maailman muuttolintujen päivää (World Migratory Bird Day) on vietetty vuodesta 2006 alkaen. Tarkoitus on nostaa esiin muuttolintuja koskevaa tietoa. Tänään järjestetään eri puolilla maailmaamuuttolintuihin ja niiden elinympäristöön liittyviä tapahtumia ja lintubongausretkiä. Ensimmäiset muuttolintujen päivän tapahtumat järjestettiin vuonna 2006 Keniassa. Kuvassa oikealla peippo.

 • Katsotaan Vahvikkeen Lintujen kuvia (tekstit).Lintu
 • Väritetään lintukuvia: Väritä lintuja 1. Biologian ja kuvataiteen opettaja Markku Yli-Erkkilän neljäs lintuaiheinen värityskirja sisältää pihojen ja puutarhojen muuttolinnut (Kesäntuojat, 32 sivua, 19 lintulajia).

Äitienpäivää edeltävä lauantai, Lapsettomien lauantai

Lapsettomien yhdistys Simpukka on vuodesta 1993 lähtien järjestänyt Lapsettomien lauantain aina äitienpäivää edeltävänä päivänä.

Suomen lippu Toukokuun toinen sunnuntai, Äitienpäivä Valkovuokkoja maljakossa

Nopea tapa juhlistaa tavallista kahvipöytää juhlapäivänä on työntää pulliin pystyyn hammastikkuihin liimatut pienet suomenliput (myynnissä myös valmiina).
Hyvä lahja äidille ja isoäidille, jotka tarvitsevat opastusta tietokoneenkäyttöön, on tähän tarkoitukseen suunniteltu lahjakortti.
Tulosta äitienpäiväkortteja. Kukkia (29 kpl) itse tehtyihin äitienpäiväkortteihin ja somisteisiin ja lisää lisää kukkia (22 kpl).

 • Muistellaan äidin neuvoja ja elämänohjeita.
 • Kevätlaulujen aika. Kevätaiheisia runoja Runoston sivustolla.
 • Lauluja äidille 1929-1952 (=tarinaa 25 äitiaiheisesta laulusta ja äitienpäivän historiaa).
 • Äitienpäivän historiaa YLE:n Areenassa (+video 1min)

10.5. Kansainvälinen AVH-päivä

AVH -sairauksia ovat aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA. Aivoliitto kannustaa suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Liuotushoito on aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Tavallisimmat oireet ovat kasvojen toisen puolen roikkuminen ja puheen puuroutuminen. Toisen puolen kädestä ja jalasta katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä.

10.5. Unelmien liikuntapäiväUnelmien liikuntapäivän mainos

Unelmien liikuntapäivä on Olympiakomitean koordinoima päivä. Tänään kaiken ikäisiä ja kaiken kuntoisia kansalaisia kannustetaan kaikenlaiseen liikkumiseen. Kannustetaan muita, jaetaan hyväksi koettuja tapoja liikkua poikkeusoloissa ja haastetaan yhdessä koko Suomi liikkumaan! Kysy iäkkäältä ihmiseltä, miten hän tänään haluaisi liikkua ja toteuta kaikki toteutettavissa olevat ehdotukset. Joku voi unelmoida 10 minuutin lenkkiseurasta.

10.5. Maailman SLE-päivä

SLE eli Systeeminen Lupus Erythematosus on autoimmuunisairaus, jota sairastaa Suomessa yli 1500 ihmistä. Maailman lupuspäivän tarkoitus on levittää tietoisuutta sairaudesta.

Suomen lippu 12.5. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päiväSnellman

Suomalaisuuden Liitto on perustettu J.V. Snellmanin syntymän satavuotispäivänä 12.5.1906. Se on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä on herättää ja vahvistaa kansallista tietoutta ja ajattelutapaa, sekä kaikin tavoin edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria. Suomalaisuuden liitto vaalii suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta, lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajattelutapaa, edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.
(J.V. Snellmanin autogrammmikuva (>) Daniel Nyblinin kuvaamana 1877 – 1881 Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.)

 • Miksi J. V. Snellman on suomalaisuuden päivän merkkihenkilö? Muistellaan kansallisfilosofin elämää ja vaikutusta Suomen kehittymiseen. Snellmanista tietoja YLE:n sivulla (+ 1 min video)
 • Visailu Tunnetko Suomen kansallissymbolit

12.5. Kansainvälinen sairaanhoitajapäiväsairaanhoitaja

Florence Nightingalen syntymäpäivänä juhlistetaan vuosittain sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa. Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on viettänyt tätä päivää vuodesta 1965. Florence Nightingale syntyi 1820, joten 2020 siitä tulee kuluneeksi 200 vuotta.

 • Keskustelunaihe entiset ja nykyaikaiset hoitovälineet, hoitajien työasut ennen ja nykyään, saattohoito, geriatria, hoitajan kello, lääkehoito ja lääkkeetön hoito

12.5. Maailman fibromyalgiapäivä

Suomessa tätä teemapäivää on vietetty vuodesta 2008 alkaen. Tavoitteena on tehdä fibromyalgiaoireyhtymää tunnetuksi ja vaikuttaa sairastavien palveluihin. Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta.

40 päivää pääsiäisestä, Helatorstai

9.5.2024 29.5.2025
Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään 40. päivänä pääsiäisestä eli Kristuksen ylösnousemisesta hänen taivaaseen astumisensa muistoksi (ev.lut., ortodoksit). Koska pääsiäinen on aina sunnuntai, neljäskymmenes päivä siitä laskien on aina torstai. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, joten myös helatorstain ajankohta vaihtelee välillä 5. toukokuuta – 2. kesäkuuta. Helatorstai on yksi Suomen 11:stä arkipyhäpäivästä.

13.5. Kukanpäivä eli Flooran päivä

Kukanpäivä oli ennen Suomessa ylioppilaiden juhlapäivä (nykyään Vappu). Vuonna 1848 Kukanpäivän tapahtumassa esitettiin ensimmäisen kerran JL Runebergin ja Fredrik Paciuksen Maamme-laulu (sanat ja soinnut).

 • Väritä pitsikukkia
 • Amerikkalaiset viettävät tänään kansallista hedelmäcocktail-päivää. Suomalaisen kukanpäivän juhlistamiseen sopii mainiosti tehdä ja nauttia hedelmäsalaattia ja tutustua johonkin sellaiseen hedelmään, jota ei ole aiemmin maistanut.

15.5. Kansainvälinen perhepäivä YKPieni lapsi isoisän hartioilla

Vahvikkeen Kuvapankissa on lasten (kuvatekstit), äitien (kuvatekstit) ja isien (kuvatekstit) kuvia.

15.5. – 21.5.2017 oli Kannustuksen teemaviikko

Tasavallan presidentin kannustusryhmä-kampanja tähtäsi siihen, että 100-vuotiaassa Suomessa pidetään kaikki mukana eikä minkään ikäistä kiusata. Aihe sopii tällekin vuodelle.

 • Keskustelunaihe Kuka kannusti minua, Vaaleanpunainen lummekun sitä tarvitsin? Minkälaisilla sanoilla, eleillä ja teoilla toista voi kannustaa? Keitä minä kannustan?
 • Kukkakortit positiivisen palautteen antamiseen
 • Sinä se olet kuin…-kortit kannustavan palautteen antamiseen

16.5. Kansainvälinen valon päivä YK

Tätä päivää on vietetty Unescon yleiskokouksen päätöksen mukaan keväästä 2018 lähtien. Ideana on, että tiede, teknologia, taide ja kulttuuri voivat auttaa saavuttamaan Unescon tavoitteita – koulutusta, tasa-arvoa ja rauhaa. LUMA-keskus Suomi (LUMA = LUonnontieteet + MAtematiikka) kannustaa kaikkia kansainvälisen teemapäivän viettoon.

16.5. Kansainvälinen esteettömyyspäivä

Tämä päivä on sisällytetty Invalidiliiton Helppo liikkua -viikkoon (ks alla 19.-23.5).

16.5 Kansainvälinen keliakiapäivä

Suomessa keliakiaviikkoa vietetään syyskuun alussa, mutta kansainvälinen keliakiapäivä on tänään. Tietoa keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta Keliakialiiton sivustolla.

16.5. Kansainvälinen poikien päivä

Bongaa päivä pihalla

BirdLifen ideoiman päivän tarkoitus on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä lähtemättä mihinkään kauemmaksi. Tänään lasketaan, kuinka monta lintulajia kodin tai mökin pihapiiristä löytyy. Havainnointialue on ympyrä, jonka säde on 100 metriä. Havainnointiaikaa on aamuviidestä klo 17 saakka. Osallistua voi silloin, kun itselle sopii – vaikka satunnaisella havainnoinnilla puutarhatöiden lomassa. Tulostettava lajilista,

Toukokuun kolmas lauantai, Kansainvälinen ravintolapäivä Kukallinen kahvikannu ja kaksi kukallista kahvikuppia tasseineen

Kuka tahansa voi tänään laittaa myyntiin omia syötäviä tuotoksiaan. Suomessa ravintolapäivää on vietetty vuodesta 2011 alkaen toukokuussa. Maailmalla sitä vietetään kolmen kuukauden välein.

Toukokuun kolmas sunnuntai, Kaatuneiden muistopäivä

Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940, että toukokuun kolmatta sunnuntaita vietetään ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä.” Päivää vietetään kaikissa Suomen sodissa ja rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi ja kunniaksi. Kaatuneiden muistopäivän perinteisiin kuuluu sankarihaudoilla vieraileminen.

17.5.Maailman telekommunikaatio- ja tietoyhteiskuntapäivä YK

Tätä YK:n teemapäivää on vietetty vuodesta 1969 lähtien. Päivä on valittu siksi, että Kansainvälinen televiestintäliitto ITU perustettiin 17.5.1865. ITU koordinoi televiestintäverkkoja ja -palveluja, jakaa radiotaajuuksia ja standardoi sekä organisoi puhelinverkkokäytäntöjä niin, että ulkomaanpuhelut ovat mahdollisia. Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa vinkkejä ja linkkejä tietotekniikan käyttöön.
SeniorSurfin opastusmateriaalia

17.5. Hiski Salomaan syntymäpäivä

Hiski Salomaa oli suomalaissyntyinen kuplettilaulaja ja lauluntekijä, jonka alkuperäinen nimi oli Hiskias Möttö ja alkuperäinen ammatti räätäli (1857 – 1957). Hiski muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1908. Hänen laulujaan ovat mm. Lännen lokari, Tiskarin polkka, Vapauden kaiho, Iitin Tiltu, Auvisen akkahommat, Talvella maa on valkoinen, Aatetta päähän.

 • Tutustutaan Hiski Salomaan elämään ja tuotantoon. Ylen Elävässä arkistossa voi kuunnella Hiskin lauluja.

18.5. Kansainvälinen museopäivä, Erkin nimipäivä

Herne kylvetään peltoon Erkin päivän aikoihin. Se voidaan esikasvattaa sisällä.

Uskomus
Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona (25.7.) helää.
Kylmä ilma Erkinpäivänä tietää hyvää kesää.

Museoviikko

Museoviikkoa on Suomessa järjestetty vuodesta 1998. Monet museot järjestävät ohjelmaa myös Museoiden yönä. Viikon tapahtumia voivat olla mm. näyttelyiden avajaiset, luontoretket, teemaopastukset tai tutkimusmatkat. Vahvikkeen Muistelu-laatikon kautta löytyy museoiden digitaalisia kuvia, videoita ja muita aineistoja.

Helppo liikkua -viikko

Invalidiliitto järjestää vuosittain toukokuussa Helppo liikkua -viikon. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat teemaviikon keskeistä sisältöä. Tarkempi teema määritellään vuosittain erikseen. 2021 teemana on esteetön pysäköinti ja esteettömien pysäköintipaikkojen luvanvarainen käyttö. Teemaviikon toteutuksessa on mukana Invalidiliiton jäsenyhdistyksiä ja muita yhteistyökumppaneita. Helppo liikkua -viikkoon sisältyvät myös kansainväliset esteettömyys- ja saavutettavuuspäivät.

20.5. Maailman mehiläistenpäivä Word Bee Day

Mehiläisillä on ollut oma päivä vuodesta 2016 alkaen. Päivä on 20.5. siksi, että kevät on tärkeää aikaa mehiläispesän kehityksen kannalta ja mehiläistarhauksen yksi uranuurtaja, 1700-luvulla elänyt Anton Janša, syntyi 20. toukokuuta. Mehiläishoitoyhdistykset, yksittäiset tarhaajat ja jotkut puutarhurit järjestävät tänään tapahtumia. Mehiläisten suorittama pölytys on välttämätön monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle. Omena, vadelma, musta- ja punaherukka, apila ja rypsi tarvitsevat mehiläispölytystä tuottaakseen runsaan ja tasalaatuisen sadon. Myös metsämustikka, puolukka ja lakka hyötyvät mehiläisten läheisyydestä. Ilman mehiläisiä pensasmustikoita ei tule lainkaan. Mehiläiset torjuvat mansikan, vadelman ja omenan tauteja biologisesti ja samalla marjasadon laatu ja säilyvyys paranevat.Hunajapurkki. Puisesta hunajakierteestä valutetaan hunajaa purkkiin

 • Katsotaan videoita hunajan tuotannosta. Ylen Elävässä arkistossa on tietoa ja kolme videota Mehiläistarhaus on hunajaista työtä (4 min + 2 min + 20 min).
 • Maistellaan ja vertaillaan eri kasveista valmistettuja hunajia.
 • Tarjoillaan jäätelöä, jonka päälle valutetaan juoksevaa hunajaa.
 • Rakennetaan hyönteishotelli

Toukokuun kolmas keskiviikko, Valtakunnallinen kalastuspäivä

Tänään voi järjestää sillimaistiaisia, luontovideoiden katsomista, kalastusvälinenäyttelyitä, veneretkiä, tunnistusvisailuja kalojen kuvista. Kalatalouden keskusliitolla on myynnissä kalamuistipeli ja pelikortit, joissa on von Wrightin ja Sundmanin taidokkaasti piirtämät kalankuvat (myös venäjänkielisenä). Kalatalouden keskusliitolla on myös paljon videoita kalan käsittelystä. Luontoportin sivuston avulla pystyy tunnistamaan eri kalalajeja tuntomerkkien perusteella ja sivustolla on 90 kalalajin kuvat ja kuvaukset.Virveli

Sananlasku
Kala kauniina pitävi, veden vilja virkeänä.

Maailman SaavutettavuuspäiväVauva läppärin kimpussa

Saavutettavuuspäivää on vietetty vuodesta 2010 lähtien. EU:n saavutettavuusdirektiivi edellyttää, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluja. Hankintalaki velvoittaa huomioimaan saavutettavuuden ja esteettömyyden julkisissa hankinnoissa. Suomessa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019. Se sisältää saavutettavuusdirektiivistä tulevat vaatimukset ja sääntelyä digitaalisten palvelujen tarjoamiseen. Saavutettavuuden tietopankki

21.5. Kansainvälinen talonpojan päivä

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on yli 70 vuotta tukenut talonpoikaista kulttuuriperintöä, johon kuuluu mm. kansanrunous, kansatiede ja Suomen kulttuurihistoria. Säätiön tarkoituksena on edistää vanhan talonpoikaiskulttuurin kaikinpuolista tutkimista, sen aineiston keräämistä sekä aineistojen ja tutkimusten julkistamista, ja toiseksi herättää nuorissa kiintymystä vanhaan kansankulttuuriin ja esi-isien työhön sekä edistää uutta talonpoikaiskulttuuria.

21.5. Kansainvälinen kulttuurisen monimuotoisuuden päivä YK

Päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Tavoitteena on tutustua muihin kulttuureihin, lisätä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja tasa-arvoista kohtelua.

22.5. Luonnon monimuotoisuuden päivä YK luontokuvia (kuvatekstit)

Toimintaideoita Vahvikkeen Luonto-laatikossa: videolinkkejä, luonnon seuraamiseen liittyviä ideoita, peli- ja askarteluideoita ym.
Suomen luonnonsuojeluliiton luontopolkuopas.

50 päivää pääsiäisestä, Helluntai Piirros: Kyyhkynen, jonka jalat kiinni punaisessa sydämessä

Helluntai on aikaisintaan 10. toukokuuta ja viimeistään 13. kesäkuuta. Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä (ev.lut., ortodoksit). Sitä tiedetään juhlitun ainakin 200-luvulta lähtien. Helluntaita vietetään aina sunnuntaina; seitsemän viikkoa pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain eli Kristuksen taivaaseen astumisen jälkeen. Sana helluntai tulee muinaisruotsin sanoista hælgho dagher ’pyhät päivät’. Uusi testamentti kutsuu helluntaiksi Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlaa. Helluntaita kuvaavat Pyhän Hengen vertauskuvat kyyhkynen ja liekki. (Pyhän Kolminaisuuden päivä on viikon kuluttua helluntaista. Sen vietto sai alkunsa 1100-luvulla Englannissa.)

Sanontoja
Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä.
Jos ei ole heilaa helluntaina, niin juhannuksena on jono.
Kun on heila helluntaina, niin on heila koko vuoden.
Kun on helle helluntaina, niin pakkanen Paavalina (25.1.), kylmä viima kynttelinä.

Etelä- ja Lounais-Suomessa on helluntaita edeltävänä lauantaina poltettu helavalkeita. Kuuluisin kansanperinteen kevätjuhla on Sääksmäen Ritvalan helkajuhla (kuva). Koivuissa on lehdet jo niin isoja, että vihtojen ja vastojen teko on mahdollista. Vanhaan perinteeseen kuuluu helluntaisauna (saunakuvia), jossa vihdotaan tuoreilla vastoilla. Jos vastojen tekeminen ei ole mahdollista, voi koivusta riipiä vähän lehtiä kuuman veden joukkoon, niin voi nauttia kesän tuoksusta.

24.5. Euroopan kansallispuistopäivä

Euroopan kansallispuistopäivä on Euroopan suojelualueliiton EUROPARCin aloittama perinne. Kansallispuistopäivää vietetään sadoissa puistoissa kautta Euroopan siksi, että Euroopan ensimmäiset yhdeksän kansallispuistoa perustettiin 24.5.1909. Suomen kansallispuistot (videoita). Vahvikkeen sisältämää kirjallisuutta luonnosta ja sen vaikutuksista.

Toukokuun viimeinen keskiviikko, Maailman MS-päivä

Neuroliitto toimii multippeliskleroosia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Se organisoi tänään tapahtumia. Paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia tempauksia kuten pyörätuolitanssia, esteettömyysratoja, luentoja, karkkeja, tietoiskuja.

28.5. Kansainvälinen selkokielen päiväSelkokielen päivän merkki

Päivää vietetään ensimmäistä kertaa vuonna 2020. Selkokeskus julkaisee Selkosanomia, kouluttaa kirjoittajia ja kerää tietoa selkokielisistä julkaisuista. Tietoa selkokielestä. Papunet-aineistopankki sisältää selkeään ja saavutettavaan viestintään liittyvää sisältöä. Selkokielen neuvottelukunnan kannanotto toukokuussa 2020.

29.5. Kansainvälinen rauhanturvaajien päivä YK

Kuva suomalaisen rauhanturvaajan tavaroista.

Viikon 21 lauantai, Siivouspäivä

Siivouspäivä on valtakunnallinen tapahtumapäivä, jolloin organisoidaan kirpputoreja, kierrätystä ja lajittelua, tuunauspajoja, vanhojen tavaroiden vaihtoa. Siivouspäivää vietetään myös elokuun viimeisenä lauantaina. Kiertokapulan tulostettava Lajitteluopas kodin jätteille.

Euroopan kestävän kehityksen viikkoKestävän kehityksen logo

Vuosittainen koko Euroopan laajuinen tapahtumaviikko, joka kannustaa kestävän kehityksen tekoihin, tapahtumiin ja projekteihin. Tietoja valtioneuvoston kanslian ylläpitämillä kestävän kehityksen sivuilla; kiertotaloudesta tietoja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry:n sivuilla.

 • Keskustelunaihe ruokahävikin pienentäminen (> päivälliseksi keittiön kootut teokset), päästöjen vähentäminen, kerskakulutuksesta ja kertakäyttökulttuurista luopuminen, turhan matkustamisen vähentäminen
 • Pystytetään kirpputori, kirjojen, pelien tai astioiden vaihtotori tai Ota tästä mieleisesi -taimitori
 • Keskustelunaihe Kiertotalous: mitä kaikkea olen kierrättänyt? Tutustutaan kierrätyskeskusten toimintaan.
 • Tuunataan vanhoja vaatteita ja liinavaatteita koruompeleilla ja kankaanpainannalla. Ommellaan vanhoista vaatteista kasseja ja pannulappuja.

31.5. Petronellan, Petran ja Camillan nimipäivä

Uskomus Lämmin yö ennustaa hallatonta kesää.

31.5. Kansainvälinen tupakaton päivä YK

Hengitysliitto on perustettu turvaamaan keuhkosairaiden hoitoa ja kuntoutusta. Hengitysliitolla on 83 jäsenjärjestöä ja näillä liikuntaryhmiä, keuhkojen toiminnan mittausta, luentoja, oppaita, retkiä ym.
Stumppi-neuvontapuhelimessa terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat maksutonta tukea ja neuvontaa tupakoinnin lopettamisessa.
Vahvikkeen kuvapankin tupakka-aiheisia kuviaKuvamuistiharjoitus: piippu, piipputupakkaa, vanhoja tupakkamerkkejä, Antinikotea.

 • Keskustelunaihe tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt, tupakoinnin haitat, mitä tupakan tilalle, keuhkoahtaumatauti
 • Terveys, raittius- ja tupakka-aiheinen Kuvamuistiharjoitus (kuva >)
 • Keskustelunaihe Uuden tupakkalain (2016) tavoite on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Ideoidaan, miten tavoitteeseen päästään. Savuton Suomi 2030verkoston yli 20 yhteistyöjärjestöä toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Maailman tilastosivustolta (World meters) löytyvät maailmanlaajuiset tilastot tupakoinnin aiheuttamista kuolemista ja savukkeiden polttomääristä.
 • Tulosta 15-sivuinen Koronakirje ja lähetä isomummolle ajankulua palvelutaloon. Sisältö sopii kaikenikäisille ja visailutehtävistä voi järjestää sukupolvien välisen kilpailun.

<< HuhtikuuKesäkuu >>