Maaliskuu

Helmikuunlopussa tai maaliskuun alussa on Laskiainen.
Paastonaikaan ja pääsiäiseen liittyvät kysymyskortit kirjasta Matkalla halki kirkkovuoden.

1.3.-31.5. Vartti vahvuuksille

(ensimmäinen kampanja oli vuonna 2020)
Ikäinstituutti haastaa kaikki iäkkäiden parissa toimivat tahot järjestämään Vahvuusvartteja. Vartti on tuokio, jossa löydetään keskustellen osallistujien vahvuuksia. Niitä ovat muun muassa sinnikkyys, rohkeus tai huumorintaju. Vartti voi olla osa ryhmäkeskustelua, kerhokokoontumista tai oma tapahtumansa.Huomion suuntaaminen vahvuuksiin vahvistaa mielen hyvinvointia, antaa energiaa ja kannattelee arjen haasteissa. Ikäopiston sivustolla on tietoa ja tehtäviä vahvuuksien etsinnän tueksi: mm. Vahvuusvarasto (A4, jossa 32 vahvuutta). Vahvuuksia (120 kpl) Mieli ry:n Vahvuuskortit (24 kpl, sisältää vahvuuksien kuvaukset)

 • Pallon kokoaminen helmistä on melkoinen sinnikkyyden osoitus ja jos lopputulos onkin pyramidi tai tilataidetta pitkin lattiaa, tarvitaan huumorintajua: Helmipallo. Toinen ohje samaan palloon.

3.3. Kolmosten päivä

Lapsiaiheisia kuviaKolme nukkea
Suomessa syntyy vuosittain noin kymmenet kolmoset. Näistä osa lapsettomuushoitojen tuloksena. Kaksosia syntyy vuosittain yli 800 paria. Neloset on syntynyt viimeksi vuonna 1994.

 • Keskustelunaihe lasten leikit ja lelut (kuvia), harrastukset, ympäristö ja koulunkäynti (kuvia) ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana paljon.

3.3. Maailman kuulopäivä (World Hearing Day) WHOPiirretty korva

Maailman terveysjärjestön WHO:n tarkoituksena on päivän avulla lisätä tietoisuutta melun aiheuttamasta kuulon heikentymisestä ja keinoista ennaltaehkäistä kuulovaurioita. WHO:n arvion mukaan 15 prosenttia maailman väestöstä kärsii jonkinasteisesta kuulon alenemasta. 360 miljoonalla ihmisellä on toimintakykyä haittaava kuulovamma. Kuulopäivä infosivusto, Kuuloliiton julkaisuja.

 • Keskustelunaihe kuulon apuvälineet, melusaaste, turvallinen äänen voimakkuus, viittomat,
 • Opetellaan muutama viittoma. Suomen Viittomakielen Sanakirjassa kaikki viittomat voi katsoa videopätkinä.

3.3. Maailman villin luonnon päivä (World Wildlife Day) YK

Tämä päivä on omistettu maapallon arvokkaille eläimille ja kasveille.

 • Keskustelunaihe metsät, kansallispuistot, eläintarhat, ruokaa villiyrteistä, pandat, tiikerit, WWF (Maailman luonnonsäätiö on yli sadassa maassa toimiva ympäristöjärjestö), koralliriutat, uhanalaiset eläimet, haitalliset vieraslajit
 • Vahvikkeen eläinkuvia ja luontokuvia
 • Katsotaan Yle Areenasta luontoaiheisia dokumentteja.

(Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen)

Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä näönhuollon päivää

Silmäsairauksien kuten glaukooman eli silmänpainetaudin ja silmänpohjan rappeuman ja diabeteksen aiheuttamien silmämuutosten aikainen havaitseminen on tärkeää. Ikänäkö alkaa noin 40-vuotiaana ja sen huomaa siitä, että pienikokoista tekstiä katsotaan kauempaa kuin aiemmin. Linkit ovat Duodecimin Terveyskirjastoon.
Vanhoja silmälaseja kerätään ja kunnostetaan kehitysmaiden ihmistenkäyttöön (esimerkki).

 • Tänään voi kokeilla erilaisia visuaalisia efektejä Snoezelen-menetelmän tapaan.Virtuaalilasit
 • Kokeillaan virtuaalilaseja (VR-lasit, virtuaalilasit) eli päähän asetettavaa pidikettä, johon laitetaan älykänny. Puhelimeen ladataan sovelluksia, pelejä tai videoita: siirrytään ajassa ja paikassa kauas ja nautitaan uusista kokemuksista.

Maaliskuun ensimmäinen perjantai onVanhan naisen kädet ristissä sylissä Maailman rukouspäivä eli Naisten kansainvälinen rukouspäivä

Maailman rukouspäivän (World Day of Prayer) taustalla on naisten rukousliike, joka sai alkunsa Amerikassa 1800-luvun lopulla, kun presbyteerinaiset kutsuivat muiden kirkkokuntien naisia rukoukseen yhteisten asioiden puolesta sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien monenlaisten ongelmien pakottamana. Suomeen tämä päivä tuli jo ennen sotia ja vietto vakiintui 1960-luvulla. Suomessa Maailman rukouspäivän viettoa koordinoi ja materiaaleja käänsi ennen NNKY. Nykyään materiaaleja on vain englanniksi tapahtuman kotisivulla. Päivää vietetään 170 eri maassa. Rukouksia selkokielellä
Selkokielinen hartauskanava Youtubessa sisältää viikkohartauden vuoden jokaiselle viikolle.

6.-12.3.2022 Maailman Glaukoomaviikko

Glaukooma on vakava näköhermon sairaus. Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentavilla silmätipoilla, laserhoidolla ja leikkauksilla. Kelan tilastojen mukaan korvausta glaukoomalääkkeistä saa Suomessa lähes 100 000 suomalaista. Arviolta yhtä moni ei tiedä sairaudestaan.
Glaukoomayhdistys organisoi maksuttomia vertaistoimintaryhmiä eli glaukoomakerhoja, jotka ovat kaikille avoimia. Kerhoissa glaukoomaa sairastavat voivat jakaa kokemuksiaan ja saada uutta tietoa hoidoista sekä tukea toinen toistaan.

8.3. Kansainvälinen naistenpäivä YK

Idea naistenpäivästä on syntynyt samoihin aikoihin Muistojen laulut -vihkon kansikuin äitienpäivä eli 1910-luvulla. Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1920. YK:n juhlistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty ensimmäisen kerran 1975. Kansainvälinen miestenpäivä on 19.11.

Suomen Lottaperinneliitto ry on julkaissut lauluvihkosen, joka sisältää nuotteineen 25 sota-ajan laulua ja niihin liittyvää mielenkiintoista historiaa. Sotavuosien tunnot ja tunnelmat heijastuvat tämän vihkon lauluissa.
Tulosta kahvipöytään jokaisen naisen asetille kukkia (lisää kukkakuvia) tai anna naisten valita itselleen mieleinen kukkakortti.

Maaliskuussa ennen puoliväliä, Maailman munuaispäivä

Kiinnitetään huomiota munuaisten hyvinvointiin, riittävään vedenjuontiin ja kohtuulliseen suolan käyttöön. Munuaissairauden yleisin syy on diabetes. Tietoa ja materiaaleja Munuais- ja maksaliitosta. Liiton julkaisuja.
Kasku
Lääkäri määräsi, että minun pitää juoda vettä tunti ennen ateriaa.
– Noudatitko määräystä?
– En, jaksan korkeintaan neljännestunnin.

Viikko 11. Kansainvälinen aivoviikko Piirros: vaaka, jossa aivot ja sydän vastapuolilla

Viikon aikana tuodaan esiin mahdollisuuksia tukea neurologisesti sairaiden ja vammaisten henkilöiden hyvää elämää sekä edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan. Viikon tapahtumista löytyy tietoja Muistiliiton -sivustolta. Neurologisia vammaisjärjestöjä ovat mm. Aivoliitto, Muistiliitto, Neuroliitto (ent. MS-liitto), Aivovammaliitto ja Suomen Parkinsonliitto.

Aivoliitto ry:n sivustolta löytyy tietoja aivoverenkiertohäiriöihin ja kielellisiin eritysvaikeuksiin liittyvistä yhdistyksistä ja niiden toiminnasta, tietoa afasiasta, kommunikointi afaatikon kanssa.

Muistiliiton sivustolta löytyy muistisairauksiin ja dementiaan liittyvää tietoa.

Parkinson-liiton sivustolla on itse täytettävä hyvinvointikartta, jonka avulla on mahdollisuus seurata oman voinnin ja oireiden kehittymistä. Kartta auttaa myös neurologia arvioimaan hoitotarpeita paremmin.

Gery ry:n sivustolta tärkeää tietoa ravinnon yhteydestä aivoterveyteen. Voimaa ruuasta -lehti.

Tälle viikolle sopivaa ohjelmaa löytyy myös Kansainvälisen 4 kielivoimistelukorttiaMuistiviikon sisällöistä. Muistiviikon ajankohta määrittyy Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) mukaisesti joko viikolle 38 tai 39.

Lääkehoidon päivä

Lääkehoidon teemapäivä onLääkehoidon päivän logo vuosittainen kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä. Vuonna 2021 teemana on Turvallinen lääkehoito korona-arjessa Päivän verkkosivusto on aktiivinen vuosittain syksystä kevääseen. Monet apteekit, terveysasemat, potilasjärjestöt, kauppakeskukset ja opiskelijat jakavat tänään lääkkeisiin ja terveydenhoitoon liittyvää informaatiota.

Valtakunnallinen sotaveteraaniviikko

Suomessa on vietetty sotaveteraaniviikkoa Suomen itsenäisyyden Sotaveteraani merkki50-juhlavuodesta 1967 saakka. Viikko sijoittuu Talvisodan päättymispäivän 13.3. ympärille. Talvisodan aikana Suomessa vallitsi voimakas yksimielisyys ja yhteisvastuu. Talvisota tunnetaan mm. ”Kaveria ei jätetä”- hengestä. 2019 tuli kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan syttymisestä ja sen johdosta Sotaveteraaniliitto lahjoitti Selviytymistarina – Suomi 1939-1945 -kirjan jokaiseen Suomen 754 kirjastoon. Se koostuu itsenäisistä artikkeleista, jotka tarjoavat monenlaista näkökulmaa ja keskustelunaihetta. (kuvassa sotaveteraanimerkki >)

13.3. Talvisodan päättymispäivä

105 päivää kestänyt talvisota päättyi 1940. Rauha alkoi klo 11.00. Rauhanehdot olivat ankarat. Kymmenesosa maan pinta-alasta piti luovuttaa ja 12 % maan väkiluvusta asuttaa uuden rajan sisäpuolelle. Kotinsa menetti lähes 430 000 karjalaista. Suomi menetti Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet; Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit, sekä suurimman osan Sallasta. Hanko oli vuokrattava Neuvostoliitolle30 vuodeksi laivastotukikohdaksi. Sodan aikana kuoli yli 26 600 sotatoimissa ollutta suomalaista ja noin tuhat siviiliä. Reserviläisliitto

13.3. Adoptoitujen päivä

Tätä päivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Suomessa arvioidaan olevan noin 30 000 adoptoitua henkilöä (Adoptioperheet ry). Vuoden 1985 jälkeen noin 5 000 lasta on adoptoitu ulkomailta. Sotien jälkeen suomalaisia lapsia adoptoitiin ulkomaille. Vuosina 1939–1945 Suomesta oli siirretty 70.000 – 75.000 1-14- vuotiasta lasta ilman vanhempiaan Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Sodan päätyttyä suurin osa lapsista palasi takaisin, mutta noin kymmenesosa jäi kasvattiperheen luokse pysyvästi joko adoptio- tai kasvatuslapsisopimuksella. Ruotsiin jäi noin 7 000 lasta ja Tanskaan noin 500.

15.3. Kansainvälinen kuluttajan oikeuksien päivä YK

Päivää on vietetty vuodesta 1983 lähtien. Kaikki me olemme kuluttajia. YK:n yleiskokous antoi oman kuluttajan oikeuksia koskevan ohjeistuksensa vuonna 1985 ja sitä laajennettiin neljä vuotta myöhemmin. YK:n yleiskokouksen määrittelemät keskeiset kuluttajan oikeudet ovat oikeus perustarpeiden tyydyttämiseen, oikeus hyvitykseen, oikeus kuluttajakasvatukseen sekä oikeus terveelliseen ympäristöön.

Maaliskuun kolmas tiistai, Kansainvälinen sosiaalityön päivä

Kansainvälinen sosiaalityön päivä on sosiaalityön ammattilaisten ja kouluttajien maailmanjärjestöjen yhdessä järjestämä juhlapäivä, jonka tarkoituksena on tuoda näkyviin tempauksin, juhlallisuuksin ja keskustelunavauksin tärkeää ihmisoikeustyötä tekevät sosiaalialan ammattilaiset.

Kansallinen uniapneapäivä

Tämän päivän ajankohta vaihtelee vuosittain. Seuraavan vuoden ajankohta vahvistetaan yleensä lokakuun loppuun mennessä. Hengitysliiton arvion mukaan 300000 – 350 000 suomalaista sairastaa uniapneaa – moni tietämättään. Uniapneaa sairastavat kaikenlaiset ihmiset: naiset ja miehet, ylipainoiset, normaalipainoiset ja hoikat, nuoret ja vanhat. Uniapnea on hyvin hoidettavissa. Opas uniapneaa sairastaville.

Maaliskuun keskimmäinen keskiviikko, Keltaisen nauhan päivä

Suomen Reumaliiton organisoiman kampanjan tavoitteena on nostaa esille tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy yksilön elämänlaatua ja työkykyä ylläpitävänä voimana. Keltaisen Nauhan päivässä tuodaan esille uusinta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisestä. Keltaisen nauhan päivän sivuilta löytyy jumppaohjeita ja monenlaisia ideoita päivän viettoon.

Suomen lippu 19.3. Minna Canthin päivä, tasa‐arvon päivä; Juuson, Joosen, Josefiinan ja Joosepin nimipäivä Minna Canth

Kirjailija, journalisti, kauppias, näytelmäkirjailija, suurperheen yksinhuoltajaäiti Minna Canthin (1844-1897) syntymäpäivä. Canthin kotitalo. Minna Canthista 2 minuutin video Yle Areenassa. Kuva (>) on Museoviraston Historian kuvakokoelmasta (1880 – 1890). Minna Canthista 2 minuutin video Yle Areenassa.

Uskomus Jos Joosepin päivänä on kaunis sää, tulee hyvä kesä ja hedelmällinen vuosi.

Viikko 12 Rasismin vastainen viikko

Rasismi on ihmisen syntyperän tai enemmistöstä poikkeavan erilaisuuden johdosta tapahtuvaa syrjintää ja eriarvoista kohtelua. Punaisen Ristin koordinoima valtakunnallinen rasisminvastaisen viikon kampanja toteutetaan vuosittain sillä viikolla, jolla vietetään YK:n kansainvälistä päivää rotusyrjinnän poistamiseksi 21.3. Punaisen ristin materiaaleja. Rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus. Maat, jotka allekirjoittavat tämän sopimuksen, lupautuvat lopettamaan kaiken ihonväristä, syntyperästä tai etnisestä alkuperästä johtuvan kansalaisten eriarvoisen kohtelun. Tämä yleissopimus oli ensimmäinen YK:n hyväksymä ihmisoikeuksia koskeva yleissopimus.

20.3. Onnellisuuden päivä YK

Teemapäivä pyrkii keskittämään huomion onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyteen ja saavuttamiskeinoihin. ”Auttamalla toisiamme, pyrkimällä kestävään talouskasvuun ja ottamaan kaikki ihmiset ja kansat mukaan tähän työhön, hyvinvointimme kasvaa ja pysyy päätavoitteenamme.”

 • Keskustelunaihe Hyvinvointiin liittyvät asiat; poimintoja Vahvikkeen Terveys-osiosta.
 • Järjestetään jonkinlainen Onnellisuuden päivän tempaus, jolla levitetään hyvää mieltä.
 • Jaetaan Onnen ainekset -muistilappuja (7 sivua)
 • Kesäinen mielikuvajumppa
 • Runo Uuno Kailas: Onni

20.3. Maailman tarinankerrontapäiväIsoäiti lukee satukirjaa leikki-ikäiselle

Maailman tarinankerronnan päivänä kannattaa kaivaa esille sekä omia että tunnettujen henkilöiden elämäntarinoita, kansansatuja ja -tarinoita, pakinoita ja novelleja. Vahvikkeen Sanataide-laatikko. Elämäntarinoihin liittyviä vinkkejä Vahvikkeen Muistelu-laatikko > Elämäntarinat.

 • Visailu kirjallisuus (9 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)

20.3. Kevätpäiväntasaus

Yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen saman pituiset, 12 tuntia. Kevät- ja syyspäiväntasauspäivinä vietetään Tasaus-päivää eli muistutetaan globaalin hyvinvoinnin jakautumisesta epätasaisesti ja yritetään parantaa tilannetta.

21.3. Maailman runouden päivä YK

YK:n alainen kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö UNESCO juhlistaa joka vuosi runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä. Päivän myötä UNESCO toivoo, että koulut, kunnat, runoyhteisöt, museot, julkaisijat ja kulttuuriyhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runouden traditioista, jotka muuten eivät saisi sitä huomiota, jonka ne ovat eittämättä ansainneet osana kulttuuriperintöämme ja ovat edelleen tärkeä osa elävää taidekulttuuria.

21.3. Varhaiskasvatuspäivä

Varhaiskasvatuspäivän vietto alkoi vuonna 1989 päivähoitopäivänä. Päivän tavoitteena on tuoda varhaiskasvatuksen opettajan ja erityisopettajan arvokas työ sekä merkitys näkyväksi. Vuonna 2019 Lastentarhanopettajaliitto täytti 100 vuotta; syyskuussa tuli voimaan varhaiskasvatuslaki ja lastentarhanopettajien uudeksi tehtävänimikkeeksi tuli varhaiskasvatuksen opettaja.

 • Keskustelunaihe Lasten leikit ja leikkikalut ennen ja nykyään. Vahvikkeen lelu- ja leikkikuvat
 • Luetaan tarinoita lapsuudesta eri aikakausina Lapsuuden historia -sivustolta. Tulostettavia lapsuuteen liittyviä juttelukortteja keskustelun tueksi.
 • Katsotaan Kyllin elämää -dokumentti (54 min). Kylli Koski oli lasten suosikkihenkilö lähes neljä vuosikymmentä. Hän oli koko kansan Kylli-täti. Legendaarinen esiintyjä, taidekasvattaja, kuvittaja, akvarellisti ja suuri elämäntaiteilija kertoo 90-vuotispäivänsä alla monivaiheisesta elämästään (1996).

21.3. Maailman metsäpäivä YK

Maailman metsäpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Metsät tarjoavat meille ruokaa, energiaa, toimeentuloa ja ne ovat samalla myös erottamaton osa mielenlaatuamme. Metsässä koemme olevamme usein rauhassa ja yhteydessä luontoomme. Metsät suojelevat maaperää ja puhdistavat ilmaa.

21.3. Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä YK

Päivän tavoite on kiinnittää huomiota jokaisen ihmisen vahvuuksiin eikä vain hänen oireyhtymäänsä. Noin 3 500 suomalaisella on Downin syndrooma eli ylimääräinen 21 kromosomi. Down-henkilöt ovat tunnetuin kehitysvammaisryhmä. Parhaimmillaan Down-henkilö saavuttaa 7-9 -vuotiaan lapsen taidot ja valmiudet.

22.3. Maailman vesipäivä YKVesilasi kallellaan, vesi loiskuu

Yhdistyneiden kansakuntien julistama vuosipäivä, jota on vietetty vuodesta 1993 alkaen. Vesi on paras janojuoma. Se puhdistaa kehoa ja parantaa ihon kuntoa. Juo joka päivä vähintään 1,5 litraa vettä.

Lapsen suusta
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden alkuaineita: Itku, jää ja lumi.
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden saastuttajia: Likaiset jalat ja koko ruumis.

Viikko 12, Allergiaviikko

Allergiaviikko on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta allergioista tai astmasta ja niiden hoidosta. Allergiaviikkoa on vietetty vuodesta 1982. Viikkoa vietetään keväisin siksi, että keväällä esiintyy aina runsaasti allergiaoireita.

23.3. Pohjolan päivä

Päivää vietetään yleensä erilaisten tapahtumien ja keskustelutilaisuuksien merkeissä. Monia tapahtumia voi seurata suorina lähetyksinä. Päivää voi siten viettää myös kotisohvalla.

23.3. Maailman ilmatieteen päivä YK

Maailman ilmatieteen järjestö perustettiin 1950 osaksi YK-järjestelmää. Maailman ilmatieteen päivää on vietetty vuodesta 1961. Säähavaintoja halutulta ajanjaksolta löytyy Ilmatieteenlaitoksen sivustolta 1960-luvulta alkaen. Vuorokausihavainnoista löytyvät sademäärä, lumen syvyys, ilman lämpötila sekä ylin ja alin lämpötila. Kuukausihavainnoista löytyvät sadesumma ja keskilämpötila.

 • Keskustelunaihe ilmasto, sää, ilmastonmuutos, sääpalvelut, varoitusjärjestelmät, säähavainnot, ilmakehä, hiilidioksidi ja ilmakehä, sisäilmaa puhdistavat huonekasvit, ilmanpaine,
 • Viherkasvit kosteuttavat huoneilmaa sekä puhdistavat sitä myrkyistä ja epäpuhtauksista. Kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Kevät on huonekasvien huoltoaikaa. Nyt vaihdetaan kasveille isommat purkit ja tuoreet mullat tai vähintään lisätään uutta multaa juurelle.

24.3. Maailman tuberkuloosipäivä YK

Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että joka kolmannella maapallon asukkaalla on piilevä tuberkuloositartunta. Yleensä se on saatu jo lapsuudessa. Tietoa tuberkuloosista löytyy Duodecimin sivustolla. Vielä 1930-luvulla 10 000 suomalaista vuodessa kuoli tuberkuloosiin vuosiakin kestäneiden parantolahoitojen jälkeen. Tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla. Ensimmäisen keuhkotautisten hyväksi myytävän keruumerkin eli kirjeensulkijan suunnitteli Akseli Gallen-Kallela. Sen tilasi Vähävaraisten Keuhkotautisten Avustamisyhdistys (kuva Helsingin kaupunginmuseo, Finna).

Maaliskuun loppupuolella, 22.–28.3. välinen sunnuntai, Marian ilmestyspäivä

Marian ilmestyspäivä osuu aina keskelle pääsiäistä edeltävää paastonaikaa. Päivää on vietetty sen muistoksi, kun arkkienkeli Gabriel ilmestyi nuorelle Marialle ja ilmoitti, että tämä on synnyttävä pojan, jolle on annettava nimi Jeesus. Marianpäivä on yksi saamelaisten yhdestätoista liputuspäivästä. Katolisessa kirkossa Marialla on tärkeä rooli. Suomessa on 18 Marialle nimettyä kirkkoa.

Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu

Kevätseurannassa on vakiolajien lisäksi joka vuosi eri teemalajit. Seurattavat lajit

27.3. Maailman teatteripäivä

Päivän perinteisiin kuuluu Maailmanlinkki teatterin tiedotuskeskukseen teatteripäivän julistuksen lukeminen. Joka vuosi kirjoitetaan uusi julistus ja se luetaan teattereissa ympäri maailmaa ennen illan esitystä tai lähelle osuvan muun päivän esityksen yhteydessä (vuoden 2022 julistus suomeksi). Maailman teatteripäivänä järjestettäisiin gaalailtoja ja palkintojen jakoja ellei korona estäisi yli 10 hengen kokoontumisia.

Herätyskello, jonka kellotaulussa punaisella väli 3-4

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello kolme. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin kevät- ja kesäkuukausien ajaksi. Normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello neljä. Käytäntö on ollut Suomessa vuodesta 1981 alkaen. Euroopan parlamentti on päättänyt, että kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan voidaan luopua vuonna 2021. Jokaisen EU-maan parlamentti päättää kuitenkin asiasta kansallisesti ja valitsee, haluaako siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan.

Vireysviikko®

Vireysviikko® on Uniliiton vuosittainen teemaviikko, jota vietetään kesäajan ensimmäisellä viikolla. Teemaviikon avulla kiinnitetään huomiota vireystilaa ylläpitäviin tekijöihin, joista tärkein on uni. Päivittäinen toiminta vaikuttaa uneen. Monen ihmisen kohdalla liikkuminen ulkoilmassa helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. UKK-instituutin neuvoja laadukkaaseen uneen.

30.3. Omakotipäivä, pientaloasumisen teemapäivä

Omakotiliitto suosittaa liputtamista. (Omakotiyhdistykset järjestävät tapahtumia).
Tänään kaikki voivat juhlia omaa kotiaan – vaikka se ei olisikaan omakotitalossa.linkki värityskirjaan Jos ei muuten niin vaikka päiväkahvien merkeissä koti-teemasta keskustellen ja nostamalla malja omalle kodille ja hyville naapureille. Rakennusten kuvia Vahvikkeessa.

30.3. Taidemaalari Vincent van Gogh syntyi vuonna 1853

Vincent van Gogh oli elinaikanaan lähes tuntematon, köyhä, pitkälti itseoppinut taiteilija. Vasta kuolemansa jälkeen häntä on pidetty yhtenä merkittävimmistä kuvataiteilijoista: Rembrandtin jälkeen toiseksi merkittävin hollantilainen taidemaalari. Vaikka van Gogh kuoli jo 37-vuotiaana, hän ehti tehdä yli 2 100 teosta (860 öljymaalausta ja yli 1300 akvarellia, piirustusta ja luonnosta), joukossa yli 40 omakuvaa. Yhden kuuluisimmista töistään Tähtikirkas yö hän maalasi mielisairaalassa. Van Gogh sai elämänsä aikana myytyä vain yhden teoksen. Hän kuoli Ranskassa ammuttuaan itseään vatsaan. Hänen syntymäpäivänään 30.3.1987 hänen taulustaan Auringonkukat maksettiin huutokaupassa korkein hinta, joka on koskaan maksettu taideteoksesta: 22,5 miljoonaa puntaa eli yli 36 miljoonaa euroa. Taulua myydään paljon taidejulisteena ja canvas-tauluna. Auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka.


<< HelmikuuHuhtikuu >>