Aivojumppa on aivoille yhtä tärkeää kuin lihasjumppa lihaksille. Pysyäkseen hyvässä kunnossa aivot tarvitsevat riittävästi sosiaalista, kiinnostavaa ja haastavaa tekemistä. Myös lastenlasten kanssa vietetty aika parantaa kognitiivisia kykyjä. Vahvikkeen Pelit-osiosta löytyy aivojumppaan sopivia pelejä, jotka asettavat kognitiivisia haasteita: niissä tarvitaan sääntöjä, tekniikkaa, taktiikkaa ja reagointia. Kun aerobic on monipuolista, musiikin tahdissa liikkumista ja lihasten stimulointia, neurobic on aivojen stimulointia sellaisilla harjoituksilla, joihin sisältyy kaikkien aistien käyttöä ja rutiineista poikkeavaa toimintaa, keskittymistä vaativaa uutta ja odottamatonta. Aivojen kannalta parasta on, jos sama viesti saapuu monen eri aistin kautta ja näin vahvistuu eri suunnista.
Muistisairaan aivojumppaajan kohdalla on tärkeää eliminoida häiriötekijät kuten taustaäänet, ohikulkijat, huono valaistus tai kirkkaan valkoinen pöytä. Käytä kellertävän tai oranssin sävyisiä pöytäliinoja tai aluskartonkeja. Ohjaajan aivojumpasta käy sopivien apukysymysten keksiminen: anna sellaisia vinkkejä, että aivojumppaajalle jää itselleen riittävästi keksittävää. Pirkanmaan Muistiyhdistyksen KOKEVA-hankkeen harjoitteita keskivaikeaa/vaikeaa muistisairautta sairastaville ihmisille.
Muistikuntoutus, muistijumppa
Muistin kuntouttamisessa voidaan käyttää kuvia tavallisista arjen esineistä vuosien takaa. VTKL on tuottanut tällaisen 60 kuvan sarjan selostusvihkoineen ja kuvat löytyvät myös Vahvikkeen kuvapankista (kirjoita Haku-kenttään: vuosien takaa). Hyviä ovat myös kuvat tutuista arkisista toiminnoista kuten silittäminen, ostoksilla käynti, ruoan valmistaminen, puutarhanhoito. Kuvista voi koota muistipelin eli memory-kortit. Näistä tarkemmin vahvikkeen Pelit-laatikossa. Muistiharjoitus kuvasta
Keski-Suomen Muistiyhdistyksen MUIKKU-laatikko sisältää DVD:lle tallennettua muistikuntoutusmateriaalia: ohjaajan opas (tietoa ryhmätoiminnan ohjaamisesta), 22 teemaan liittyen yleis- ja perinnetietoa, sananlaskuja, kaskuja, sanontoja, tietovisailuja, laulu- ja lähdevinkkejä yms. (201 s.), 32 valmista toimintatuokiota teemoihin liittyviä sekä opinnäytetyön aiheesta. MUIKKU-laatikon muistipelikortit ovat myynnissä myös erikseen: 64 kuvakorttia (32 kuvaparia) mm eläimiä, ruokia ja luontokuvia.
Päijät-Hämeen Muistiyhdistyksen Aivotreenit-hankkeessa (2016 - 2018) on kehitetty kognitiivisen harjoittelun materiaali- ja koulutusmalli Ahaa -aivotreeniä yhdessä, joihin voi tutustua esimerkkitehtävien kautta. Ahaa! -materiaalien pohjana on tutkimustieto kognitiivisen rakenteen muovautuvuudesta sekä ohjatusta oppimiskokemuksesta. Sivuilta löydät myös aivoterveysasiaa ja siihen liittyvää tulostettavaa materiaalia ja aivojumppatehtäviä esim. ryhmissä käytettäväksi.
Papunetilla on useita tietokoneella tai tabletilla pelattavia aivojumppapelejä: (palapelit, kolopalapelit, sudokut, dominot, sanadominot, muistipelit)
Miina Sillanpään säätiön Muistiluurissa on kehitetty kognitiivista toimintakykyä edistäviä FORAMEN-harjoituksia: Jätkänshakki eli ristinolla, numeroiden mieleenpainaminen ym. Ne ovat osa Impulssi -sovellusta. Säätiön Muistipuisto sisältää aivotreenien lisäksi tietoa aivoille terveellisestä ruuasta ja mielen tasapainosta, muistelua, visailua sekä liikettä niveliin.
Memoera on Suomessa kehitetty tietotekniikkalaite, joka toimii kosketusnäytöllä (kuva >). Se sisältää paljon aktivoivia ja viihdyttäviä tehtäviä. Memoeran voi tilata ilmaiseen kokeilukäyttöön 14 vuorokauden ajaksi. Siihen voi myös tutustua monen muistiyhdistyksen toimipaikassa.
Terapiapsi-sivustolle kootaan kuntoutukseen sopivia sovelluksia ja niiden käyttäjäkokemuksia. Vaikka sivut ovat koottu kuntoutuksen näkökulmasta, niiden sisältöä voi hyvin käyttää sekä hauskaksi ajankuluksi että itsenäisessä tai ohjatussa aivojumppatarkoituksessa.
Kouvolan seudun Muisti ry:n tulostettavaa aivojumppaa (6 sivua)
Soittaminen on erinomaista aivojumppaa ja sitä voi alkaa opetella minkä ikäisenä tahansa.
Muistiinpainamisharjoitukset
Kuvamuistiharjoitukset
Valitaan kuvakokoelma, jota katsellaan ja tutkitaan esimerkiksi minuutin ajan paperikuvana, tietokoneen ruudulta tai seinään heijastettuna. Kuva laitetaan pois näkyvistä ja koetetaan muistaa, mitä kuvassa oli. Tehtäviä voi käyttää myös muistamisstrategian harjoittelemiseen: muodostetaan yhdessä tarina, joka sisältää kaikki tehtävän kuvat. Kuvamuistiharjoituksia voi rakentaa paitsi digitaalisista kuvista myös leikkaamalla sopivia kuvia aikakauslehdistä. 20 kuvan muistaminen on huipputulos.
- Kuvamuistiharjoitus Ostoslista (15 - 5 - 8 - 12 kpl, kuva >)
- Kuvamuistiharjoitus Eri aiheisia kuvia (á 5 - 20 kpl)
- Kuvamuistiharjoitus Lapsille ja isovanhemmille (kuva>)
- Kuvamuistiharjoitus Kalastusretki
- Kuvamuistiharjoitus Terveys-, raittius- ja tupakka
- Kuvamuistiharjoitus Kevät
- Kuvamuistiharjoitus Kesä
- Kuvamuistiharjoitus Syksy (5 –10 –15 –20 kuvaa)
- Kuvamuistiharjoitus Syksyinen (20 kuvaa, kuva>)
- Kuvamuistiharjoitus Talvi
- Kuvamuistiharjoitus Jouluaiheinen (5 –8 –11–15 –20 kuvaa)
- Kuvamuistiharjoitus Joulu (kuva>)
- Kuvamuistiharjoitus Luonto (kuva>)
- Kuvamuistiharjoitus Puutarha (15 kuvaa)
- Kuvamuistiharjoitus Keittiö (15 kuvaa)
- Kuvamuistiharjoitus Lapsuus (15 kuvaa)
- Kuvamuistiharjoitus Lasten puuhat (12 kuvaa)
- Kysymyksiä kuvasta 50-luvun keittiö
- Kysymyksiä kuvasta Keittiö
- Kysymyksiä kuvasta Merenkulku
- Kysymyksiä kuvasta Ystävykset
- Kysymyksiä kuvasta Kaverukset
Säilömuistista palauttaminen
Laiva on lastattu-muistiharjoitus
Korttipelit
Pasianssi on vanha, yksinpelattava korttipeli, johon löytyy monenlaisia ja monentasoisia ohjeita.
Muistisairaiden kanssa tavallisia pelikortteja voidaan käyttää erilaisiin lajittelutehtäviin kuten värit, numerot, kuviot.
Bridge on yksi maailman suosituimmista korttipeleistä. Se on neljän hengen vaativa taktiikkapeli, jota on pelattu jo 1800-luvulla. Tietoa säännöistä ja eri paikkakunnilla toimivista bridgekerhoista löytyy Suomen Bridgeliiton (SBL) nettisivustolta.
Pulmapelit
- Tangram on erittäin vanha aivojumppapeli. Siinä on seitsemän samanväristä palasta, jotka muodostavat neliön (kuvassa). Paloista voi rakentaa mallipiirrosten mukaisia kuvioita. Tangramia myydään puisena ja muovisena, mutta sen voi itsekin leikata pahvista. Pahvista saa ilmaiset palat isollekin ryhmälle. Voit järjestää yksilö- ja ryhmäkilpailuja.
- Tangramin tapaisia pelejä on myös monivärisinä. Vieressä yksi esimerkki.
- Kolmiulotteisia puisia pulmapelejä löytyy kymmeniä erilaisia (kuvassa kissan kilkuttimet>). Samoin metallilangasta
taivuteltuja. Kissan kilkuttimessa roikkuvat napit tai puupalat yritetään ujuttaa samaan lenkkiin. Kuva: Kansallismuseo
- Tulostettava Tetris (mallipalat>)
Tulostettavasta Tetriksestä voi tehdä magneettiversion. Magneettilevystä leikattuja paloja on helppo käsitellä ja ne pysyvät hyvin paikoillaan A3-kokoisessa metallisessa ilmoitustaulussa (kuva).
Porukka-Tetriksessä jokainen vuorollaan laittaa yhden palan. Ohjaaja pitää palanippua kädessään tai palat nostetaan kiertävästä kupissa. Alusta kiertää ympäri pöytää ja lopuksi lasketaan, montako tyhjää ruutua jää. (idea ja kuva Tiina Vieraankivi) - 10 tulitikkupähkinää 5-18 tulitikulla, hammastikulla tai kynällä (kuva>)
- 10 tulitikkupähkinää 4-16 tulitikulla, hammastikulla tai kynällä
- Pulmapelit sopivat hyvin isovanhempien ja lastenlasten väliseen kisailuun.
Sanat, tavut ja kirjaimet
Monenlaisia sana-, tavu- ja kirjainpelejä on myynnissä, mutta erittäin hyviä pelejä voi myös rakentaa itse pienellä vaivalla ja halvalla. Sana-, tavu- ja kirjainpelit aktivoivat mielikuvitusta, ylläpitävät sanavarastoa ja lukutaitoa, parantavat keskittymiskykyä, toimivat muistiharjoitusten apuvälineenä sekä eri-ikäisten ja eri kuntoisten ihmisten hauskana yhdessäolomuotona.
Kirjainpelit Tulostettavat kirjainkortit, taivutettavat ja liimattavat kohoaakkoset, ISOT KIRJAIMET Terveysaakkoset (leikkaa logot pois)
- Yksinkertaisin kirjainpeli on koota irrallisista kirjaimista sanoja. Jos kirjaimet tarttuvat toisiinsa tai alustaan väkäsillä tai magneeteilla, paloja on helpompi käsitellä. Kumimainen liukuestemattokin auttaa palasia pysymään paikoillaan.
Sanahaku ja sen ratkaisu; muodosta 16 kirjaimesta yli 50 sanaa.
- Sanansaalistus-pelissä rakennetaan sanoja 9-16 kirjaimesta yksin tai yhdessä (kuva >).
- Sanojen kokoamista haastavampi tehtävä on muodostaa irrallisista kirjaimista sanaristikoita.
- Kirjainkilpa on kahden joukkueen välinen aivojumppakisa (kuva >)
- Reino Helismaa pelasi lastensa kanssa itse keksimäänsä sanakisaa. Isä antoi sanan, ja lasten piti keksiä samoista kirjaimista kymmenessä minuutissa mahdollisimman monta sanaa. Lähtösana voi liittyä ryhmäkokoontumisen teemaan, ajankohtaiseen aiheeseen tai ryhmää yhdistävään asiaan. Keksiminen sopii yksilö- ja joukkuekilpailuksi, mutta myös ajankuluksi. Tehtävään tarvitaan kynä ja paperia.
- Aakkospeli keksitään sanoja erilaisista kategorioista. Peli voidaan toteuttaa myös niin, että tehdään vähintään
10cm kanttiinsa kirjainkortit, jotka laitetaan maalarinteipillä tai sinitarralla lattiaan kiinni. Kaikkien osallistujien tulee olla kirjaimista yhtä kaukana. Kun keksittävä sana on lausuttu, vuorossa oleva pelaaja yrittää heittää hernepussin haluamansa kirjaimen päälle. Hänen on keksittävä vastaus, joka alkaa sillä kirjaimella, joka on lähinnä hernepussia.
- Kirjain- ja kysymyspeli (kuva oikealla)
- Senat sakaisin: tuttujen sanojen kirjaimet sekoitetaan ja kirjainryhmistä yritetään muodostaa alkuperäiset sanat: Muodosta kirjaimista leipä (18 kpl); sama, mutta isommat kirjaimet ja vain suomalaisia leipiä, sama mutta ulkomaisia leipiä (6 kpl)
- Elämäntarinan rakentaminen kirjainpelinä on hauskaa, yhteistä aivojumppaa, joka sopii kaiken ikäisille.
- Tarinan rakentaminen
- Kingo eli kirjainbingo sopii 2-6 pelaajalle. Siinä voi käyttää onnenpyörää, muovisia irtokirjaimia tai tulostettuja kirjainlappuja. Kuvassa IKEA:n Lustigt-onnenpyörään liimattu tulostetut kirjaimet (numerot).
Jokaisella pelaajalla on ruudullinen pelilauta,jossa on yhtä monta kuvaa sekä kuvallisten ruutujen lukumäärän verran peittonappuloita. Voit rakentaa laudat käyttämällä em Aakkospelin aiheluetteloa apuna. Aiheet voi laittaa pelkkinä sanoina tai myös kuvina. Pelaaja valitsee omalta laudaltaan aiheen ja nostaa kirjaimen. Hänen tehtävänsä on keksiä saamallaan kirjaimella alkava sana, joka vastaa valittua aihetta. Jos hän keksii, saa hän peittää kuvan ja vuoro siirtyy seuraavalle. Pelissä pyritään täyttämään oma laudan kaikki kuvat mahdollisimman nopeasti. Kun laudan kaikki kuvat on peitetty, se on Kingo.
- Eri aiheisten ajankohtaisten tai itselle tärkeiden sanojen aakkostaminen eli aakkosjärjestykseen laittaminen joko irrallisia sanakortteja liikuttelemalla tai paperilla olevaan luetteloon merkitsemällä: Aakkosta tyttöjen nimiä. Tähän tehtävään sopivat hyvin esimerkiksi omaisten nimet.
- Noppaperhosen Yhdistä sanoja -kirjainpelejä: Sikin-Sokin Eläimet, Sikin-Sokin Kasvit, Sikin-Sokin Puut
Synonyymit
Keksi sanoille synonyymeja (26 tuttua sanaa): ratkaisuja
Anagrammit
Vaativaa aivojumppaa on ratkaista anagrammi. Sellaisen voi rakentaa Arrakin sivustolla. Irtokirjaimet ratkaisemisen avuksi.
Eduskuntavaali-anagrammit, Presidentinvaalit, Joululaulu-anagrammit, Urheilija-anagrammit, Talviolympialaiset, Miltä paikkakunnalta henkilöt ovat kotoisin (vastaukset), Vartalon osia, Syksyn sato, Liikenne
Tavupelit
Hauska tavupeli syntyy, kun kirjoitat pahvisuikaleille tai lapuille tuttujen sanojen tavuja. Lappuja on helpompi käsitellä, jos ne liimataan paksummalle pohjalle (laatikkopahvi, kansipahvi, solumuovi, styrox). Eriaiheiset tavusarjat voi tulostaa eri värisille papereille, jos haluaa etteivät ne sekoitu keskenään. Vaikeusasteita voi vaihdella sopimalla pelataanko tavuilla vai sanojen ensimmäisillä kirjaimilla, pitämällä kortit pöydällä oikeinpäin tai nurinpäin sekä valitsemalla käyttöön kaikki kortit tai vain kaksikirjaimiset. Tavusarjoja: Kalalajit, Kalastusvalineet, (ohjeet edellisiin), Sauna, Yleinen tavupeli, Kesää ennustavat tavupalat, Kukat, Satokauden tavupalat,
Pudotuspeli
Levitä tavut pöydälle nurinpäin. Käännä yksi tavu esiin. Jokainen pelaaja keksii vuorollaan sanan, joka alkaa noilla kirjaimilla tai tavulla. Se putoaa pelistä, joka ei keksi uutta sanaa.
Viimeksi jäljelle jäänyt saa kortin itselleen ja uusi kortti käännetään näkyviin. Eniten kortteja kerännyt voittaa.
Alkukirjaimet
Levitä tavut pöydälle. Jokainen pelaaja ottaa vuorollaan yhden kortin ja keksii sanan, joka alkaa kortin kirjaimilla tai tavulla.
Esim. LA laulaa, lattia, lama, Laila, laatu; KER kerma, kertoa, kerä, Kerttu
Tarina
Levitä tavut pöydälle. Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan yhden kortin ja keksii sanan, joka alkaa kortin kirjaimilla (tai tavulla). Jokaisen sanan on liityttävä edellisiin niin, että syntyy tarinaa. Se, joka ei pysty jatkamaan lausetta, sanoo Piste. Seuraava pelaaja saa aloittaa uuden lauseen. Muistiharjoituksena voidaan välillä toistaa siihenastinen tarina. Mitä hullumpi tarina, sitä helpompi se on muistaa.
Esim. ÄI äidin KI kissa LI lipitti KAH kahvia LAU lautaselta...
Sanat
Jaa jokaiselle pelaajalle viisi tavua ja levitä loput pöydälle. Kukin pelaaja muodostaa vuorollaan sanan yhdistämällä oman ja pöydältä nostamansa tavun. Tavun joutuu nostamaan itselleen ellei saa muodostetuksi sanaa. Voittaja on se, jonka kortit loppuvat ensin. Valmiit sanat jätetään pöydälle näkyviin.
Esim. LEH-MÄ, SU-LO, KET-TU, KIS-SA, RU-NO,
Noppapeleinä Noppapelien ohjeet
Tulosta pelipohjat (koko mieluiten A3): kaksikirjaimiset tavut, kolmikirjaimiset tavut, Niminoppapeli, Tietonoppapeli
Järjestä tavut
Näissä tehtävissä tavut on sekoitettu ja ne pitää laittaa oikeaan järjestykseen. Tehtävä on haastavin, jos sanat pitää ratkaista kuulon perusteella toisen lukemana ja helpoin, jos saa kynällä merkitä paperille tavujen rajat. Kuka laulaja?
Joululauluja tavuittain (ohje ja tavuja)
Yhdyssanat
Keksi hammas-alkuisia yhdyssanoja.
Eläimet Näytä 21 ratkaistavaa eläintehtävää tietokoneen näytöltä tai heijasta valkokankaalle tai tulosta ja leikkaa kuvat, tai tulosta ja leikkaa kuvat nimineen tai tulosta ja leikkaa eläinten nimet
Ihmiset Näytä kuvapareina 21 erilaista ihmistä kuvaavaa yhdyssanaa tietokoneen näytöltä tai heijasta valkokankaalle tai tulosta ja leikkaa kuvat tai tulosta ja leikkaa kuvat nimineen tai tulosta ja leikkaa ihmisiä kuvaavat sanat. Sanallisia vihjeitä tähän visaan
Apetta aivoille ruoka-aiheisia tehtäviä: Yhdistä nimi ja asia (ratkaisu), Yhdistä paikka ja ruoka (ratkaisu), Kuvasanavihje: Kuvista yhdyssana
Sanojen järjestäminen ja lajittelu
Kaikkia sanakortteja (mm. Yhdyssanat-otsikon alta) voi käyttää järjestämis- ja luokittelutehtäviin. Jos tulostat kaksi samanlaista korttisarjaa (toinen pastelliväriselle paperille) ja leikkaat korteiksi vain toisen sarjan, voidaan irtokortteja järjestää pöydälle ehjissä papereissa olevien sanojen päälle. Hyvä tehtävä on myös sanakorttien laittaminen aakkosjärjestykseen.
Sanan- ja kuvanselityspelit
Apetta aivoille (ohjeita): Sananselitys, Kuvanselitys,
Täydennettävät lauseet
Täydennettävät puhe- ja ajatuskuplat
Sanoma- ja aikakauslehdistä tai seinäkalentereista voi leikata julkkisten, poliitikkojen, mattimeikäläisten ja eläinten kuvia, joihin liimataan puhe- ja ajatuskuplia. Ryhmässä voidaan puhe- ja ajatussisältöjä keksiä yhdessä tai kaikille voidaan jakaa oma täytettävä paperi - sama tai eri.
Täydennettävät tarinat
Täydennettävä tarina rakennetaan niin, että tarinasta poistetaan adjektiivit tai tietynlaiset substantiivit (esim. eläimet tai ruuat) ja osallistujia pyydetään luettelemaan satunnaisia adjektiiveja/substanatiiveja, jotka lisätään tarinan aukkopaikkoihin.
Hassu tarina Eläimet (sama tarina kuin visailussa Hoksaa eläin; käytä saman ryhmän kanssa vain jompaa kumpaa)
Sananlaskut Sananlaskuista Vahvikkeen Sanataide-laatikossa
- Tee kortit, joissa on sananlaskun alku tai loppu. Lauseet täydennetään ulkomuistista. Valitse täältä: suomalaisia sananlaskuja.
- Sananlaskuihin voi täydentää puuttuvia sanoja: täydennä sananlaskuja, oikeat vastaukset. Alkuperäisten sanojen tilalle voi keksiä vielä parempia ja kuvaavampia.
- Sananlaskuja voi yrittää selittää itselleenkin; niiden selittämisestä voi järjestää kilpailuja ja ryhmässä voidaan yhdessä keksiä hyviä selityksiä. Voidaan sopia, haetaanko perinteistä selitystä vai keksitään kokonaan uusia.
- Kalastukseen liittyviä sanontoja
- Ukinkontin painettu Wanhan ajan sananlaskut -kirjanen
Tulosta Suomalaisia arvoituksia (111 kpl)
Ukinkontin taskuun mahtuvat Wanhan ajan arvoitukset -kirjanen ja Wanhan ajan vertaukset -kirjanen (molemmissa 80 kpl)
Sanaristikot
Ryhmässä voi tehdä yhteistä aivojumppaa, kun tulostaa sanaristikon piirtoheitinkalvolle, mikäli piirtoheitin on käytössä tai heijastaa tykillä suureksi suoraan netistä tai kuvaprojektorilla päivän lehdestä. Piirtoheitinkalvolle kannattaa käyttää vesiliukoista tussia. Suurenna pieniruutuisia ristikoita (A4 > A3), huolehdi riittävästä valaistuksesta ja hanki tarvittaessa erilaisia suurennuslaseja.
Tulostettavia sanaristikoita
- Talvinen sanaristikko
- Kaksi Kalevala-aiheista ristikkoa
- eritasoisia tulostettavia ristikoita Ristikko.net
Netissä täytettäviä sanaristikoita, jotka voi myös tulostaa
Vain netissä täytettäviä sanaristikoita
Jos haluat tulostaa, ota PrintScreen, vie kuvankäsittelyohjelmaan, rajaa ristikko, tallenna kuvana ja tulosta
- ratkojat.fi Sivusto sisältää myös sanakirjan, jonka avulla voi etsiä ratkaisuja
Numerot
Sudoku
Japanista kotoisin oleva logiikkapeli, jossa tarvitaan vain paperia ja kynä. Tehtävänä on täyttää 9x9-ruudukko niin, että numerot 1-9 löytyvät sekä kustakin pienestä ruudukosta että ison ruudukon kaikilta vaaka- ja pystyriveiltä vain yhden kerran.
Netistä löytyy monentasoisia sudokuja, joita voi tulostaa.
Aivotreeniä laskien
- Maatilan eläimet
- Laske noppat
sopii myös muistisairaille; hyvin pienellä avustuksella pysyvät mukana. Ohjeet ja numeroruudukot
Numeropähkinät
Ratkaise, mitä numeroa kukin eläin edustaa (10 tehtävää ja vastaukset)
Visailut ja tietokilpailut
Katso vasemmassa reunassa olevan oranssin nappulan takaa.
Muistin ja muiden kognitiivisten kykyjen parantamiseksi on kehitetty paljon tietokoneohjelmistoja. Kiinalaista alkuperää olevasta Mahjong-pelistä löytyy monta versiota. Se on tietokoneella pelattava keskittymistä vaativa ja harjoittava peli. Näistä lisää Vahvikkeen Digitaalisissa peleissä.
Liikunta ja aivojumppa
Kaikki jumppaliikkeet, joissa ylitetään kehon keskiviiva, toimivat samalla aivojumppana. Kunnossa kaiken ikää -ohjelmalla on hauska harjoitusvideo (1,5 min).
- Istu tuolilla tukevasti. Vie oikea kyynärpää ja vasen polvi yhteen kehon edessä ja päinvastoin. Nosta polvea kohti kyynärpäätä. Jatka 10 kertaa tai niin kauan kuin tuntuu hyvältä.
- Tartu molemmin käsin palloon tai johonkin muuhun esineeseen ja nosta kädet eteen vaakatasoon. Piirrä esineellä laajaa makaavaa kahdeksikkoa muutaman kerran. Vaihda suuntaa. Voit seurata esinettä katseella, mutta pidä pää paikoillaan.
Aivojumppaa on myös takaperin kävely ja uusien tanssien askelkuvioiden opettelu.
ET-lehden julkaisema video käsien koordinaatioharjoitus (1,5 min) pakottaa aivopuoliskot yhteistyöhön ja harjoittaa koordinaatiokykyä. Videon saa suurennettua koko ruudulle kuvan oikeasta alanurkasta.
Tunnistus- ja hahmotustehtävät
Kuvien tunnistaminen
- Väritä samat kuvat samalla värillä
- Tunnistuspeli Arvaa, mikä lapsikuva: Ohje ja 12 kuvan pelialustat, 6 kuvan pelialustat. Pelin voi rakentaa myös oman suvun kuvista tai lehdistä leikatuista eri ikäisten ihmisten tai eläinten kuvista.
- Monet logot ja liikemerkit ovat painuneet hyvin ihmisten mieliin. Tässä autoharrastajille sopivaa tunnistettavaa: Tunnista automerkki (tutummat), Tunnista automerkki (oudommat).
- Tunnista valtioita
- Kiinanpelissä on tavoitteena tunnistaa samanväriset ja -muotoiset kortit sekä kerätä enemmän kortteja kuin toiset pelaajat: Kuviokortit, Kukkakortit ja Ohjeet. (Kuva Tiina Vieraankivi) Osa muistisairaista lajittelee mielellään tavaroita jonkin ominaisuuden suhteen; esim. eri väristen helmien, nappien tai pallojen lajittelu kukin väri omaan kuppiinsa. Mitä enemmän erilaisia ja samantapaisiakin kohteita, sitä haasteellisempaa.
- Digitaalinen kuvien tunnistustehtävä (Foramen), digitaalinen sanojen tunnistustehtävä (Foramen),
- Etsivä löytää -pelissä on irrallisia kuvakortteja ja jokaisella oma pelilauta, josta kuvia etsitään. Pelin aiheet liittyvät ortodoksiseen uskoon.
- Perinteisessä Domino-pelissä
on kahdesta neliöstä koostuvia palikoita tai kortteja.
Kummassakin ruudussa on pisteitä 1-6 kpl. Osallistujat laittavat korttejaan pöydälle vuorotellen peräkkäin niin, että vierekkäin tulevissa korteissa samat pistemäärät koskettavat toisiaan. Kortti, jossa on kaksi samaa pistemäärää, laitetaan riviin poikittain.
Domino voidaan rakentaa kielen tai jonkun uuden asian kuten tietotekniikan opiskeluun (kuva >). Kortin toiseen ruutuun laitetaan teksti ja toiseen kuva. Kielidomino sopii hyvin esimerkiksi maahanmuuttajille.Muistisairaalle voi koota dominon, jossa on omaisten tai ystävien kuvia ja nimiä.
Varjokuvat-domino (kuva >)
Talvilaji-domino, jossa vain kuvia sekä samaaihe haastavampana versiona (kuva+sana-parit) Talvilaji-domino.
Autodomino, jossa puolikkaita kuvia (kuva >)
Vaativa Autodomino, jossa kuva-sana-parit (isot kuvat)
Vaativa Autodomino, jossa kuva-sana-parit (kuva 6x6cm, pala 6x12cm) - Tunnista kuvasta, mitä laulua se kuvaa: Laula kuvasta 1 ja Laula kuvasta 2
Äänten tunnistaminen
- Lintujen äänten tunnistaminen hieroo sekä muisti- että muita aivonystyröitä. Tulosta tästä Lintubingon ohjeet ja kortit.
- Erilaisia äänikuvia on tuotettu erityisopetukseen, kerhotyöhön, kuunnelmien taustoiksi ja multimedian tekemiseen. Niiden pohjalta voi rakentaa lintubingon kaltaisia tehtäviä. Näistä tarkemmin Vahvikkeen Digitaalisissa virikemateriaaleissa.
- Äänivisailu
Kuvauksen tunnistaminen
- Sanallisen kuvauksen tai pantomiimin eli eleisiin, ilmeisiin ja liikkeisiin perustuvan sanattoman näyttelemisen tunnistamiseen perustuvaa aivojumppaa: Arvaa mikä auton osa -peli, Arvaa mikä autoilusana -lisäkortit, Urheilulajeja pantomiimina, Lasse Viren -aineiston sananselityspeli Arvaa, mikä urheiluväline.
Muotojen tunnistaminen
- Ompele ohuesta tiiviistä kankaasta pusseja, täytä pienillä esineillä, joista olet ottanut valokuvan. Ompele pussit kiinni. Tee jokaiselle ryhmän jäsenelle samanlainen pussi. (idea ja kuvien pussit Tiina Vieraankivi)
Tunnistatko maat?
- Laita laatikkoon tai astiaan isoja muttereita, siipi-, hattu- ja hylsymuttereita sekä niiden vastakappaleita. Parien löytäminen ja toisiinsa kiertäminen on samalla hienomotorista harjoittelua. Vaikeusastetta säädellään harjoittelijan mukaan vaihtamalla lukumäärää tai kokoa tai maalaamalla parien päädyt samalla värillä.
Kokojen tunnistaminen
- Pulttisarja: kiinnitä lautaan eripituisia ja -paksuisia ruuvipultteja muutaman sentin etäisyydelle toisistaan. Kerää säilytysrasiaan erikokoisia muttereita. Niitä voi olla sama määrä, enemmän tai vähemmän kuin laudassa pulttitappeja. Tehtävänä on etsiä ja kierittää pultteihin niihin sopivia muttereita.
Materiaalien tunnistaminen
- Tunnustelupallot
- SESSU aktiiviessu on syntynyt tarpeesta luoda muistisairaalle mahdollisuus turvalliseen näpertelyyn. Sessun
näprääminen voi ilahduttaa, rauhoittaa, edistää keskittymistä ja antaa turvallista ajanvietettä. Sessussa on paljon yksityiskohtia. Sen metallirenkaisiin ja nauhoihin voidaan avainrenkaiden avulla kiinnittää lisää hypisteltävää. Taskuihin voidaan käyttäjän mielenkiinnon mukaan laittaa postikortteja, valokuvia, nenäliinoja tai pieniä esineitä.
Sanojen tunnistaminen piiloristikko eli sanasokkelo
Sanojen tunnistaminen kaikenlaisten kirjainten joukosta eli piiloristikosta voi olla haastavaa.
Tee yksilöllisiä ristikoita. Kätke yksittäiselle henkilölle kirjainten joukkoon hänen omaistensa ja ystäviensä nimiä; ryhmän jäsenille ryhmän jäsenten nimiä. Tyhjä ruudukko 10x10, Tyhjä ruudukko 14x14, Tyhjä ruudukko 18x18, Tyhjä ruudukko 10x15
- Adjektiivit vaakaan ja pystyyn (ratkaisu) 10x12 kirjainta
- Huonekalut hukassa vaakaan ja pystyyn, sisältää apukortit, 15x15 kirjainta
- Etsi joulusanoja vaakaan ja pystyyn (vastaukset joulusanoihin) 14x15 kirjainta
- Hae kaloja vaakaan ja pystyyn (vastaukset kalahakuun) 14x15 kirjainta
- Kaupunkeja vaakaan ja pystyyn (kaupunkien ratkaisu) 14x15 kirjainta
- Piiloristikko Keittiövälineet vaakaan, pystyyn ja vinosti alaspäin 17x17 kirjainta
- Piiloristikko Kevät vaakaan ja pystyyn (ratkaisu) 13x12 kirjainta
- Kotimaiset kirjailijat vain vaakasuoraan (vastaukset) 15x9 kirjainta
- Piiloristikko Kissan hyvinvointi
- Miesten nimet vaakaan ja pystyyn (ratkaisu) 20x12 kirjainta
- Musiikkiaiheinen piiloristikko vaakaan ja pystyyn (vastaukset) 12x7 kirjainta
- Naisten nimet vaakaan ja pystyyn (ratkaisu) 10x14 kirjainta
- Naisten nimiä lauluissa vaakaan ja pystyyn (ratkaisu) 20x12 kirjainta
- Piiloristikko Puutyövälineet haastava sanasokkelo vaakaan sekä ylä- ja alaviistoon 14x14 kirjainta
- Syntymäpaikka Karjalassa vaakaan ja pystyyn (ratkaisu sivulla 2) 10x12 kirjainta
- Talvinen piiloristikko 12x7 kirjainta sekä Haastavampi talvinen piiloristikko 20x12 kirjainta (ratkaisu) molemmat ristikot vaakaan ja pystyyn
- Etsi vihanneksia ja juureksia vaakaan ja pystyyn (vastaukset vihanneksiin ja juureksiin) 14x15 kirjainta
- Ryhmärengin sanasokkeloita: Kevätsanasokkelo pystyyn, vaakaan ja vinoon 12x11 kirjainta, Pääsiäissanasokkelo vaakaan ja pystyyn 12x11 kirjainta, Vappusanasokkelo pystyyn, vaakaan ja vinoon 12x11 kirjainta. Suvinen ennustus ja sanajahti -piiloristikossa on yli 70 sanaa. Tavoitteeksi voi asettaa löytää vain ne sanat, jotka ovat vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Kaikkien sanojen löytäminen myös vinottain ja takaperin on jo haastavaa kenelle tahansa. Samaa piiloristikkoa voi käyttää tulevan suven ennustamiseen.
- Ikäinstituutin sanasokkeloita: Vahvuussanat
- Englanninkielisiä sanasokkeloita, sudokuja ja aivojumppia Free Printable Puzzles
Palapeleistä vinkkejä ja tulostettavia kuvia Vahvikkeen Pelit-laatikossa.
Lähimuistin jumppaa
Muistisairauden vuoksi hoivakodissa asuvalle henkilölle olisi hyvä hankkia sellainen oma vieraskirja, jonne vierailulla käyvät henkilöt - niin ystävät, sukulaiset kuin vapaaehtoisetkin - kirjoittaisivat ja mielellään liimaisivat mukanaan tuomiaan kuvatulosteita esim. suvun lähitapahtumista. Vieraskirja ei ole hoivaan osallistuvien keskinäistä viestinvaihtoa varten vaan sisältö on suunnattu asianomaiselle itselleen muistin tueksi ja muistelua varten. Hoitajat voivat, mikäli niin sovitaan, täydentää kirjaa päiväkirjan tapaan toimien kirjan omistajan sihteerinä (Tänään saunoimme, Ensimmäinen västäräkki nähty, Kävimme puistossa kävelyllä ym.)
Pohdittavaa
Vähennä oma ikäsi luvusta 77. Lisää lukuun 40. Tuliko syntymävuotesi?
Lisätietoja aivojumppa (Brain Gym®) -menetelmistä saa mm. Suomen kinesiologiayhdistykseltä. Samoin Voimapuun versoja -ryhmänvetäjän oppaasta.