Digitaaliset materiaalit
Muistin ja muiden kognitiivisten kykyjen parantamiseksi on kehitetty paljon tietokoneohjelmistoja. Terapiapsi-sivustolle kootaan kuntoutukseen sopivia sovelluksia ja niiden käyttäjäkokemuksia. Vaikka sivut on koottu kuntoutuksen näkökulmasta, niiden sisältöä voi hyvin käyttää sekä hauskaksi ajankuluksi että itsenäisessä tai ohjatussa aivojumppatarkoituksessa.
Aivojumppaharjoituksia ja -pelejä
Papunetilla on useita tietokoneella tai tabletilla pelattavia aivojumppapelejä: palapelit, kolopalapelit, sudokut, dominot, sanadominot, muistipelit
Miina Sillanpään säätiön Muistiluurissa on kehitetty kognitiivista toimintakykyä edistäviä FORAMEN-harjoituksia. Ne ovat osa Impulssi -sovellusta, joka korvattiin 2019 Muistipuisto-verkkopalvelulla.
- Jätkänshakki eli ristinolla (kuva >)
- Numeroiden mieleenpainaminen (kuva >)
- Kuvien tunnistustehtävä
- Sanojen tunnistustehtävä (kuva >)
- ym.
Säätiön Muistipuisto sisältää aivotreenien lisäksi tietoa aivoille terveellisestä ruuasta ja mielen tasapainosta, muistelua, visailua sekä liikettä niveliin.
Memoera on Suomessa kehitetty laite, joka toimii kosketusnäytöllä (alin kuva >). Se sisältää paljon aktivoivia ja viihdyttäviä tehtäviä. Memoeran voi tilata ilmaiseen kokeilukäyttöön 14 vuorokauden ajaksi. Siihen voi myös tutustua monen muistiyhdistyksen toimipaikassa.
Kiinalaista alkuperää olevasta Mahjong-pelistä löytyy monta versiota. Se on tietokoneella pelattava keskittymistä vaativa ja harjoittava peli.
Sanaristikoita
Netissä täytettäviä sanaristikoita, jotka voi myös tulostaa
Vain netissä täytettäviä sanaristikoita
Jos haluat tulostaa näitä ristikoita, ota PrintScreen, vie kuvankäsittelyohjelmaan, rajaa ristikko, tallenna kuvana ja tulosta.
- ratkojat.fi Sivusto sisältää myös sanakirjan, jonka avulla voi etsiä ratkaisuja
Aivojumppaliikkeitä
Kaikki jumppaliikkeet, joissa ylitetään kehon keskiviiva, toimivat samalla aivojumppana.
- Kunnossa kaiken ikää -ohjelmalla on hauska harjoitusvideo (1,5 min).
- ET-lehden julkaisema video käsien koordinaatioharjoitus (1,5 min) pakottaa aivopuoliskot yhteistyöhön ja harjoittaa koordinaatiokykyä. Videon saa suurennettua koko ruudulle kuvan oikeasta alanurkasta.
- Erilaiset digitaaliset tanssipelit ja aktiivisella alustalla tapahtuvat liikesarjat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. Pelaaminen ja liikkuminen virtuaalitilassa on hyvä sekä liikunnan että aivojen kannalta. Lisäksi pelaaminen ohjaimilla kehittää silmä-käsi -yhteistyötä.
Katso lisää Vahvikkeen Digitaalisista peleistä.