Ryhmänohjaajille

Jutellaan teknologiasta

Monet iäkkäät ihmiset ovat kasvaneet kodissa, jossa ei ollut minkäänlaista puhelinta. Tänään he saattavat seikkailla virtuaalilaseilla Eremitaasissa ja puhua omalla kännykällään videopuheluita maapallon toiselle puolelle. Teknologia on mielenkiintoinen ja rannaton keskustelunaihe.

  • Teräviä tekniikkakysymyksiä voi käyttää keskustelun virittämiseen. Valitse korteista sopivat ja kirjoita tyhjiin kortteihin lisää. Jokainen voi vetää kysymyksen viuhkasta ja osoittaa sen itselleen, vieruskaverille tai haluamalleen osallistujalle. Keskustelun rönsyileminen aiheen viereen on sallittua. Kysymyksen saa myös halutessaan vaihtaa. Kysymykset sopivat hyvin myös eri ikäpolvien yhteiseen toimintaan.
  • Tulostettavat Hyvinvointiteknologian hyödyntäminen -keskustelukortit (17 sivua) on koottu avuksi sen pohtimiseen, mitä voidaan tehdä, jotta hyvinvointiteknologia palvelisi tehtävässään mahdollisimman järkevästi nyt ja tulevaisuudessa. Korttipakassa on 15 numeroitua aihekorttia, joista voi poimia kuhunkin tilanteeseen tai ympäristöön sopivat taikka ottaa keskusteluun kaikki kortit. Aiheet liittyvät hyvinvointiteknologian hankintaan ja perehdyttämiseen, sen arkipäiväistymiseen toiminnassa, asiakkaan palveluihin ja hyvinvointiin, arviointiin sekä teknologian rooliin palvelukokonaisuuden kehittämisessä.
  • Tulostettava Mahdollisuuksien ”näppis” auttaa virittämään keskustelua aiheesta Mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi olla? Näppiksen avulla on helppo löytää niitä tietotekniikan mahdollisuuksia, joista ryhmän jäsenet ovat kiinnostuneita.
  • Kortit, joiden avulla ryhmän jäsenet voivat kertoa suhtautumisestaan tietotekniikkaan: Hullunkuriset pariskunnat. Kortit sopivat uuden ryhmän tutustumiseen ja niiden avulla voidaan osoittelematta saada selville tietoteknisen osaamisen lähtötasoa ohjaustilanteiden alussa. Ne sopivat myös välipalaksi tietokoneen käyttökursseille.

Kuuloliiton tuottama Digitaidot-peli on digitaitojen oppimiseen kehitetty yhteisöllinen oppimismenetelmä. Yhdessä pelaaminen on mukava tapa tutustua älypuhelimeen tai tablettiin ja digitaalisiin palveluihin. Fyysisten korttien lisäksi Digitaidot-pelistä on kehitetty myös lyhennetty versio etäryhmien käyttöön.

Tietotekniikka ja muu teknologia tarjoavat hyviä apuvälineitä viriketoiminnan tueksi.

 

Digiopastusten järjestäminen ja kehittäminen

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta tukee hankkeita ja organisaatioita senioreille tarjottavan digiopastustoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Tutustu opastustoiminnan tueksi tehtyihin materiaaleihin sekä SeniorSurf-verkostoon.

Yleisten kirjastojen sivuille on koottu kattava tietopaketti digiopastamisesta, digitaitojen oppimisesta, digituen verkostoista, sisältäen koulutus- ja tapahtumavinkkejä. Tutustu kirjastojen digiopastussivuihin.