Turvallisuus

Turvallisuus on tietokoneelle yhtä tärkeää kuin kodille. Windows-koneissa tulee aina olla palomuuri ja virussuojaus kunnossa. Tämän jälkeen netin käyttö onkin aika turvallista kunhan toimii niin kuin elämässä muutenkin, pienellä varovaisuudella selviää paljosta.

Mikään rehellinen taho ei kysy pankkitunnuksia sähköpostitse. Pankkien omilla sivuilla verkkopankkiin voi kuitenkin turvallisesti kirjautua kotikoneelta. Jos teet ostoksia verkossa, perehdy ensin myyjään.

Viestintäviraston sivuilla kerrotaan tietoturva-asioista ja verkossa usein havaituista huijausmenetelmistä. Sieltä löytyy myös Opas turvalliseen verkko-ostamiseen.
Tietoa nettirikollisuudesta ja turvataidoista selkokielellä onTerhi Pölläsen (2015) tekemä ja Papunetin julkaisema opas. Se selvittää oman tietokoneen turvallisuuden lisäksi turvataitoja kuten henkilötietojen ja kuvien käyttöä, tietojen pysyvyyttä, salasanoja, tietojen luotettavuutta, ostosten tekoa, nettikiusaamista, identiteettivarkauksia ja muuta nettirikollisuutta.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus on tuottanut Verkossa liikkujan työkalupakin – Toimi turvallisesti ja vastuullisesti (kuva >). Seantaa vinkkejä ja ohjeita tavallisille internetin käyttäjille jatoimii myös muistilistana verkon eri medioissa liikkuvalle.

Turvallisuuskomitean toimittama Kodin kyberopas antaa ohjeita digitaaliseen arkeen.

Hyviä tietoturvallisuuteen liittyviä käytäntöjä, joilla voi suojautua kyberuhkia vastaan, kutsutaan kyberhygieniaksi (Kyberhygieniaopas). Hyvä kyberhygienia vähentää mm. identiteettivarkauksien riskiä. Toimi näin:

  • Sulje selainsivut, kun lakkaat käyttämästä.
  • Puhdista sivuhistoriasi erityisesti julkisia koneita käyttäessäsi.
  • Rakenna turvallisia salasanoja, ei sellaisia, joita kuka tahansa kykenee arvaamaan: EI 1234 tai abc12 eikä omia tai läheisten syntymä- tai hääpäiviä tai omaa kengännumeroa.
  • Käytä jokaisella sivustolla eri salasanaa.
  • Älä luovuta käyttäjätunnuksia ja salasanoja koskaan kenellekään.
  • Kun mahdollista, käytä tekstiviesti-, kasvo- tai sormenjälkitunnistuksia.

Jos sinuun on kohdistunut tietoturvaloukkaus, kuten tietojen kalastelua tai palvelunestohyökkäyksiä tai loukkausten yrityksistä, ilmoita Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselle!

KÄKÄTE-projekti on tehnyt Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimiston kanssayhteistyötä nettihuijauksien ehkäisemiseksi jalopputuloksena on koottu vinkkilista, joka sisältää 13 vinkkiä nettiostoksien tekoon suomalaisissa ja ulkomaalaisissa nettikaupoissa.

Netikäs 3/6 Tietoturva

Kansalaisen opas tietosuojasta EU:ssa

Älykännyn turvallinen käyttö

Tässä hyvät ohjeet, kuinka suojaudut älykännykän urkinnalta: 10 tapaa suojautua älykännykän urkinnalta.

Tietopyynnön tekeminen siitä, mitä tietoja itsestä on kerätty: YLE:n Digitreenien infopaketti. GDPR:n eli yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan jokaisella on oikeus tehdä tietopyyntö mille tahansa toimijalle, joka on kerännyt henkilötietoja.