Lainattavat ja vuokrattavat
Tarkista, mitä välineitä voi lainata kunnan oppimateriaalikeskuksesta, nuoriso- tai raittiuslautakunnasta ja paikkakunnan museoista.
Muistelusalkut ja -paketit
Suomen Käsityön museo
Suomen Käsityön museolla on useita lainattavia muistelusalkkuja.
Ryijysalkkuun on koottu kuvia ryijyistä, työvälineitä, materiaaleja tuoksuineen ja miniryijyjä eri materiaaleista heikkonäköistenkin kosketeltavaksi esim. kaksipuolinen veneryijy, kansanomainen koristeryijy ja ruusuryijy.Muistojeni ryijy –nostalgiasalkku herättää muistoja rakkaista ryijyistä, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä. Suomen Käsityön museo, laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
Kansakoulusalkkuun on koottu kouluaikaan liittyviä esineitä kuten aapinen, kirjoitusvihko, helmitaulu, kirjailtu vohvelikangas ja nokkahuilu. Tavaroista nousee mieleen niin aamuhartaus, oppitunti, välitunti kuin kotimatkakin. Salkku sisältää kansakouluaikaisia tuntimateriaaleja oppiaineittain: lukeminen, laskento, käsityö, voimistelu… kansakoulusalkku ohjevihko (27 sivua) ja lyhyempi versio Kansakoulumuistelusalkun käyttö-ohje (15 sivua). Suomen Käsityön museo, laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
Pelkkää paperia –muistelusalkun tavoitteena on luoda yhteisiä mukavia hetkiä nykyisten ja entisten jokapäiväisten paperituotteiden parissa. Salkun sisältö on suunniteltu ikäihmisille. Kaikkia esineitä saa kosketella ja tarkastella. Salkku sisältää mm. pula-ajan paperinarutuotteita, vanhoja postikortteja, setelirahoja ja muita paperisia maksuvälineitä sekä asiakirjoja vuosien takaa. Salkussa on myös käyttöohjeet. Suomen Käsityön museo, laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
Marimekko-muistelusalkun tarkoitus on luoda yhteisiä, mukavia sosiaalisia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. Marimekko muistelusalkku on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Salkkua voi lainata esimerkiksi eläkeläisryhmiin, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin. Salkku sisältää 50 kappaletta Marimekko-kankaista ommeltua pientä pussukkaa, kolme hattua, pöytäliinan, marimekkomuistoja, 10 kpl ”kortteja” Marimekkoelämää-näyttelyjulkaisun sekä salkun käyttöohjeet Marimekko-muistelusalkun käyttöohje (12 sivua). Suomen Käsityön museo, laina-aika 1-4 viikkoa (reetta.nikkarikoski @jkl.fi).
Alusvaate muistelusalkkun avulla muistellaan, miten ennen pukeuduttiin. Millaisia olivat näkymättömissä olleet alusvaatteet? Millaisia materiaaleja, kuoseja ja kaavoja käytettiin? Salkku sisältää naisten ja miesten alusvaatteita eri vuosikymmeniltä: naisten aluskerrastoja eri aikakausilta, alushameen, laamapaidan, rintaliivit, naisten ja lasten sukkanauhaliivit, villahousut, parin sukkia, miesten flanellisen aluskerraston ja raappahousut sekä jalkarätit. Salkusta löytyy myös tietoa eri aikakausien alusvaatepukeutumisesta.Salkun koko 51 cm x 32 cm x 14 cm, paino 4,5 kg ja tilan tarve pöydälle levitettynä noin 2 m². Alusvaatesalkun käyttöohje (19 sivua)
Porin Kulttuuriasiainkeskus
Porin Kulttuuriasiainkeskus lainaa vuodenaikoihin liittyviä senioreiden kulttuuribokseja.Ne ovat helposti kannettavia matkalaukkuja, jotkasisältävät teemaan liittyviä valokuvia, taidetta, runoja, laulunsanoja, musiikkia ja dvd-elokuvia. Kulttuuriboksi on liikuteltava palvelumalli, joka tarjoaa sisältöä yhdessäoloon; virikkeitä keskusteluun ja muistelemiseen. Kulttuuriboksi on suunnattu seniorien hoitolaitosten viriketoiminnasta vastaaville. Sitä voivat lainata myös muut seniorityhmät ja -yhdistykset. Kulttuuriboksit ovat helposti kannettavia matkalaukkuja, jotka sisältävät eri teemoihin liittyvää aineistoa; mm. valokuvia, taidekuvia, runoja, laulunsanoja, musiikkia. Materiaalista voi valita omalle ryhmälle soveltuvaa ja kiinnostavaa aineistoa käsiteltäväksi yhteiseen kulttuurihetkeen. Ryhmän vetäjä valitsee kulttuuriboksista omalle ryhmälle sopivan aineiston ja perehtyy siihen tarkemmin. Hän ohjaa toimintaa ja keskustelua ryhmänsä edellyttämällä tavalla. Boksien teemat ovat: kesä, syksy, talvi ja kevät. Palvelu on tarkoitettu vanhainkotien, päiväkeskusten, sairaaloiden ja seniorikerhojen käyttöön. Boksi sisältää käyttöohjeita. Senioriboksin voi varata ja lainata kulttuuriasiainkeskuksesta: kulttuurikoordinaattori Jan-Kristian Kivi / p. 044 701 9261, jani.kivi(at)pori.fi.
Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo lainaa kahdeksaa erilaista Muistojen matkalaukkua. Lainaaminen on maksutonta. Lainaaja hoitaa noudon ja palautuksen. Laina-aika on 1–4 viikkoa. Matkalaukuissa on neljä elämänkaarilaukkua, joissa on esineitä naisten ja miesten eri elämänalueilta, sekä neljä teemalaukkua: kauneuslaukku, jossa on kauneudenhoitoon liittyviä esineitä etenkin 1950-luvulta; koululaukku, joka koostuu kahdesta osasta: oppilaan jenkkikassista ja opettajan salkusta, ja jonka esineet ovat eri ajoilta; lapsuuslaukku, joka vie nostalgiselle matkalle lapsuuden arkeen, leikkeihin ja helsinkiläisiin paikkoihin sekä neljäntenä somalialaislaukku, jossa on rinnakkain somalialaisia ja suomalaisia menneiden aikojen ja nykypäivän käyttöesineitä. Helsingin kaupungin vapaaehtoiset kulttuurikaverit kulkevat Muistojen matkalaukkujen kanssa vetämässä ohjattuja muistelutuksia. Kokemuksia käytöstä
Hämeenlinnan Taidemuseo
Hämeenlinnan Taidemuseo lainaa hoitolaitoksille ja päivätoimintaryhmille neljää tarinalaukkua. Ne ovat kuvataiteilija Edwina Goldstonen toteuttamia taidekokonaisuuksia pienissä matkalaukuissa. Kussakin laukussa on taidokkaasti valmistettu, persoonallinen nukke ja hänen tärkeimmät muistoesineensä. Nuket kertovat eri puolilta Suomea kotoisin olevien, todellisten ja pitkään eläneiden ihmisten elämäntarinan (kuvassa Lehmä-tyttö >). Elämäkerta on mukana tekstinä. Laukussa on myös kerroksellinen tunnelikirja, jossa paperin lomittaiset kerrokset luovat kolmiulotteisen kuvan tarinan päähenkilön maailmaan. Tiedustelut: näyttelymestari Kirsi-Marja Soininen. Hämeenlinnan Taidemuseo lainaa myös taidepakettejaan kaiken ikäisille.
Joensuun seutukirjaston
Joensuun seutukirjaston toimipisteistä on lainattavissa yhdeksän Muistat sie? -hankkeessa syntynyttämuistelulaukkua, jotka käsittelevät 1930-1960-lukujen elämää seitsemän eri teeman kautta.
Saunalaukku sisältää henkilökohtaisia saunamuistoja virkistäviä materiaaleja: runoja ym. tekstejä, esineitä (mm.kuppaussarvet, partasuti,-höylä ja -veitsi, piippausakset, harja), ääninäytteitä, tuoksuja ja kuvia (kuva>).
Koululaukku sisältää koulunkäyntiin liittyviä materiaaleja: tekstejä, koulunkäyntivälineitä, koulukirjoja, koulutaulujulisteita, kuvia ja koululauluja.
Käsityölaukku 1 sisältää perinteisiin käsityöammatteihin ja kiertäviin ammattilaisiin liittyviä materiaaleja: tekstejä, kuvia, esineitä, tekstiilejä, tuoksuja ja liikkuvaa kuvaa. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, minkälainen oli entisajan sepän, suutarin tai räätälin ammatti.
Käsityölaukku 2 sisältää perinteisiin käsitöihin liittyviä materiaaleja: tekstejä, kuvia, esineitä, tekstiilejä ja liikkuvaa kuvaa. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi lampaan kerintään, langan kehräykseen ja kankaan kudontaan.
Leikkilaukku sisältää entisaikojen leikkeihin ja leluihin liittyvää materiaalia: tekstejä, leluja, kuvia, kirjoja ja lehtiä. Laukku tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia leikkimuistoja.
Pula-aika laukkuja on kaksi. Laukkujen esineet, laminoidut kuvat, lehdet ja cd-levyt poikkeavat toisistaan. Laukku sisältää pula-aikaan liittyviä materiaaleja: tekstejä, esineitä, kuvia, tuoksuja ja musiikkia.
Postilaukku sisältää postitoimintaan ja lehtiin liittyviä materiaaleja: tekstejä, postikortteja, kenttäpostikirjeitä, lehtiä, kuvia ja musiikkia. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, miten kirjeet liikkuivat sota-aikaan ja kuinka sodan melskeen alkaminen sekä päättyminen uutisoitiin Pohjois-Karjalan tunnetuimmassa lehdessä. Muistelulaukkujen lisäksi Vaara-kirjastoista voi lainata
Tunnet sie? -näyttelylaukkuja, jotka on koottu Joensuun taidemuseon, Pohjois-Karjalan museon sekä kulttuuritoimen ja vanhuspalvelujen yhteishankkeena. Hanketta on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö. Laina-aika on kaksi viikkoa.
Tampereen kaupunki
Tampereen kaupungilla on innovatiivinen Konkarit-museopalvelu, joka tarjoaa museopalveluita hoivakoteihin, lähitoreille, päiväkeskuksiin ja korttelikerhoihin. Konkarit on tuottanut 12 äänimuseota yhteistyössä mediamuseo Rupriikin ja mediataiteilija Matti Niinimäen kanssa. Pöytämallisia äänimuseoita käytetään jatkuvasti ikäihmisten hoitoyksiköissä Koukkuniemen alueella. On kehitetty myös pienempiä, kannettavia äänimuseoita, jotka on pakattu matkalaukkuihin. Ne sisältävät soittolaitteen, äänilevyt ja kirjan, josta löytyy historiatietoja, valokuvia ja vinkkejä vuorovaikutteisiin muistelutuokioihin. Esimerkiksi Äänimuseo 10:ssä on 30 arkistoääntä erilaisista töistä ja askareista sekä luontoääniä. Luontotuokio -salkussa on upea kokoelma luontoääniä ja -valokuvia, sekä kauniit luontokortit. Kannettavat äänimuseot ja Luontotuokio kuuluvat useiden muiden aineistojen kanssa Lainattavien museopakettien valikoimaan, joita esitellään Konkarit-kotisivuilla. Muistelutuokioita varten suunnitelluissa esinepaketeissa on teemana mm. naisen käsilaukku sisältöineen 1960-luvulla, lapsuus ja lastenhoito sekä vuodevaatetekstiilit. Muuttuvat ammatit on valokuvapaketti, jossa on 18 kuvaparia ammateista ennen ja nyt. Kuvateksteissä kerrotaan ammattien historiasta ja muutoksesta.Museopakettien lainaus ikäihmisten muistelutuokioihin on maksutonta ja laina-aika noin 2 viikkoa tai sopimuksen mukaan. Yhteyshenkilö on museolehtori Lila Heinola, lila.heinola@tampere.fi, puh. 040 8063079. Nouto- ja palautuspaikka on Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Tampereen kaupunginkirjaston kotipalvelut lainaa teemapaketteja ja muistelulaukkuja (tulosta).Ikäihmisten ryhmätoimintaan räätälöityjen pakettien teemat vaihtelevat vuodenajoista ja luonnon ilmiöistä kansallisiin merkkipäiviin, arjen ilmiöihin ja kulttuurihistoriaan. Teemapaketit ovat moniaistisia kokoelmia, jotka sisältävät kirjastoaineistoa ja esimerkiksi museon kokoelmista lainaksi saatuja esineitä. Ne tuovat usein mieleen mukavia muistoja ja antavat kiinnostavaa jutun juurta. Pakettien mukana on valmiita ohjelmaehdotuksia, joiden avulla on helppo toteuttaa virkistystuokioita. Lisätietoa teemapaketeista kirjasto.kotipalvelut@tampere.fi
Tamperelainen Työväenmuseo Werstas lainaa maksutta kolmea muistelulaukkua. Laukkuja voi lainata Työväenmuseo Werstaalta 1–4 viikoksi kerrallaan tai sopimuksen mukaan. Lainaaminen on ilmaista, mutta laukut pitää itse noutaa museolta. Vuonna 1820 perustetun Finlaysonin tehdasalueen historiasta kertova Muistatko Finlaysonin? –museolaukku sisältää valokuvia, vanhoja työvaatteita sekä Finlaysonin tuotteita. Osuusliikkeen kassissa -laukku sisältää osuustoimintaan liittyviä kuvia ja esineitä Werstaan kokoelmista: vanhoja kuvia osuuskaupoista, tuotepakkauksia ja mainoskuvia. Laukun sisällön avulla voi virittää keskustelua esimerkiksi kuluttamisen muutoksista (kuva). Töitä ja tunnelmia -laukku sisältää esineitä ja kuvita, jotka liittyvät eri tavoin työhön ja arkipäivään. Laukusta löytyy ohjeet sen käyttöön. Laukkua voi käyttää esimerkiksi muistelun ja oman elämän pohtimisen apuvälineenä. Sen avulla voi miettiä tulevaisuutta ja omia vahvuuksia sekä kiinnostuksen kohteita. Laukkua saa käyttää vapaasti omalla tavalla ryhmästä ja käyttötilanteesta riippuen.
Lempäälä-Seura, Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut sekä Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseohanke ovat yhteistyössä koonneet muistelupaketteja kunnan vanhuspalveluiden käyttöön. Näitä muistelupaketteja on koottu kauppa- ja parturikampaamoaiheisina. Vahvike-materiaali ”Arjen esineitä vuosien takaa”- kuvakortit, jotka on kuvattu Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla, sisältyvät lainattavaan kyläkauppateemaiseen muistelupakettiin. Kuvassa oikealla on parturikampaamosalkku. Matkalaukun pohjalla on vaahtomuovipatjaa, johon on leikattu tavaroille niiden muotoiset kolot. Patja on päällystetty kankaalla. Kauppa-aiheisessa salkussa on alkuperäisiä kauppatavaroiden myyntipaketteja sekä kuvakortteja niistä. Sekatavarakaupan pitkäaikaisen kauppiaan elämäntarinan kertova kirja ja kuvakorttien opasvihko tarjoavat historiallista tukea keskustelulle. Näiden pakettien kokoaminen on kuvattu opinnäytetyössä Kulttuurista hyvinvointia ikäihmisille. Muistelulaukkuja museosta. Opinnäytteen sivuilta 47-56 saa mallisimerkin tällaisen laukun sisällöstä.
Turun museokeskus
Menneisyyden taikalaatikko on Turun museokeskuksen toteuttama suomenkielinen materiaalipaketti, jonka tarkoituksena on luoda mukavia keskusteluja sekä mahdollistaa museohetki myös museon seinien ulkopuolella. Aiheena on Turku, mutta aineistoa voi käyttää muuallakin. Vanhoja valokuvalaatikoita muistuttavat kartonkikotelot (n. 25 cm x 20 cm x 4 cm) sisältävät B5-kokoisia kuvakortteja, tekstivihon, 3D-esineitä ja palautelomakkeita. Materiaali on saatavana myös digitaalisena ja se soveltuu ryhmätoimintaan. Lainaaminen on maksutonta, mutta materiaali tulee varata ennakkoon ja noutaa itse Turun museokeskuksen Kalastajankadun toimipisteestä. Materiaaliin voi tutustua myös OmaKirjasto-palvelussa.
Tiedustelut amanuenssi Riina Nurmio riina.nurmio@turku.fi
Skärgårdens tidsresa – Saariston aikamatka -niminen kaksikielinen materiaalipaketti on myös Turun museokeskuksen tuottama. Siinä aiheena on Parainen, mutta aineistoa voi käyttää muuallakin. Tiedustelut amanuenssi Riina Nurmio riina.nurmio@turku.fi
Jyväskylän kulttuuripalvelut
Jyväskylän kulttuuripalvelut on tuottanut muistelusalkun nimeltä Saunakiulu – muistoja saunomisesta.
Louna-kirjastot
Louna-kirjastot (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä) lainaa Forssan museon koostamaa Siromuistot-viriketuokiomateriaalia, joka on rykkityykikassissa (40 x 48 cm) ja sisältää: 1 kansio (sis. ”Elämää tehtaassa” (23 kuvaa) ja” Forssassa ennen vanhaan” (31 kuvaa), 12 kpl mainoskuvia (koko A4)), 6 kpl Tehtaanmyymälän kuvia, 1 sirosäkki (sis. 41 kangastilkkua), 8 työkalua säilytyspussissa, 1 muistitikku, 1 cd-äänilevy, 1 kangasmallikirja, 1 pussi lankamalleja (4), 1 pannunmyssy, 1 patalappu, 1 esiliina, 1 pöytäliina, 4 tuoksupurkkia, muistipelikortit (36 korttia), 1 tyyny, 1 vieraskirja.
Porilainen Rakennuskulttuuritalo Toivo
Porilaisen Rakennuskulttuuritalo Toivossa voi tehdä aika matkan 1950-luvulle.
Pirkanmaan maakuntamuseo
Pirkanmaan maakuntamuseo on koonnut lainattavan valokuvapaketin aiheesta Muistikuvia lapsuudesta ennen muovileluja ja peruskoulua.
Vantaan kaupunginmuseo
Vantaan kaupunginmuseo on kehittänyt muistelusalkkupalvelun vielä lainaustoimintaa pidemmälle. Vanhustenkeskukset ja palvelutalot voivat tilata museolta Matkalaukkunäyttelyn paikan päälle oppaineen. Pienoisnäyttely sisältää esineitä, kuvia ja muuta materiaalia, joiden äärellä muistellaan yhdessä ja jutellaan menneistä vuosikymmenistä. Matkalaukkunäyttelyn kuljetuksesta ja esittelystä vastaa museon opas tai Vantaan kaupungin Kulttuuriluotsi. Palvelu on maksuton ja kesto noin 1 h. Lisätietoja ja varaukset: museolehtori Marjo Eerikäinen (marjo.eerikainen@vantaa.fi).
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä Espoossa lainaa Nallevaarin matkassa -matka-arkkua. Se sisältää leikkikaluja 1930 – 80-luvuilta, tietopaketin, tarinakortteja ja toimintavinkkejä (kuva >). Lainaaminen on maksutonta, mutta lainaaja huolehtii kuljetuksesta. Laina-aika on kaksi viikko.
Paikalliset eläkeläisjärjestöt, yhdistykset ja museot olisivat suureksi avuksi, jos kokoaisivat tällaisia eri aiheisia laukkujamuistelun tueksi.
- Jakokosken Marttojen esimerkin mukaisesti voi koota myös monipuolisia virikesalkkuja. Marttojen virikesalkuissa on muun muassa tuoksupurkkeja, muistelupelejä, rentoutuspalloja ja hernepusseja – sekä hoitajille tsemppisuklaarasiat.
- Esimerkki Liverpoolista.
- Memory Lane Therapyn muistelulaatikko – ideoita Australiasta
Yksityisen ihmisen valokuvista voi kohtuuhintaan teettää verkkokaupoissa A4-kokoisia kuvia, jotka postikorttiversioina tilattuna ovat postikorttikartonkia eli eivät laminointia välttämättä tarvitsekaan. Verkkokauppojen valokuvaohjelmilla pystyy kuviin laittamaan sekä etupuolelle kuvatekstin että kääntöpuolelle lisäinformaatiota.