Myytävät tuotteet

Keski-Suomen Muistiyhdistyksen MUIKKU-laatikko sisältää usb-muistitikulle tallennettuna PDF-, PowerPoint- ja Word-tiedostoina:

 • ohjaajan opas: tietoa ryhmätoiminnan ohjaamisesta, 22 teemaan liittyen yleis- ja perinnetietoa, sananlaskuja, kaskuja, sanontoja, tietovisailuja, laulu- ja lähdevinkkejä yms. (201 s.)
 • valmiita toimintatuokioita teemoihin liittyviä (32) ja opinnäytetyön aiheesta
 • pelit- ja kortit osio: valmiita korttipohjia, mm. sanalaskut, arvoitukset, aakkoset, kertotaulu, tavut, numerot, presidentit
 • musiikkiosio: musiikin yleiset vaikutukset, musiikin eri käyttömahdollisuudet, laululeikkejä, musiikkiliikunta ja tanssi, musiikki- ja lauluvisailut, Laulukoppa
 • liikuntaosio: muistisairaiden liikuntatuokioiden ohjaaminen, niska-hartiaseudun jumppaohjeet, venyttely-, tuoli- ja mielikuvitusjumppaohjeet
 • digitaalisia teemoihin liittyviäkuvia yli 1000 kpl
 • Lisäksi teemoihin liittyviä painettuja kuvia: muistikorttikuvia 64 kpl, postikorttikokoisia kuvia 128 kpl ja A5 kokoisia kuvia 16 kpl

Keski-Suomen Muistiyhdistyksellä on myynnissä myös Muistelukortit (57 kpl) ja Lorumuistot-CD (30 laulua ja lorua).

Muistin kuntouttamisessa voidaan käyttää kuvia tavallisista arjen esineistä vuosien takaa. Vanhustyön keskusliitto on tuottanut kaksi tällaista kuvasarjaa selostusvihkoineen. Molemmat kuvasarjat löytyvät digitaalisina Vahvikkeen kuvapankista (kirjoita Haku-kenttään joko vuosien takaa tai Muistoissamme). Muistoissamme 50-luku -kuvakortit ovat edelleen myynnissä A5-kokoisina painettuina ja laminoituina kortteina, mutta vanhempaa aikakautta kuvaava 60 kortin sarja on enää vain digitaalisena.
Hyviä ovat myös kuvat tutuista arkisista toiminnoista kuten silittäminen, ostoksilla käynti, ruoan valmistaminen, puutarhanhoito.

Pulmapelitpelin paloja.

 • Tangram on erittäin vanha aivojumppapeli. Siinä on seitsemän samanväristä palasta, jotka muodostavat neliön (kuvassa). Paloista voi rakentaa mallipiirrosten mukaisia kuvioita. Tangramia myydään puisena ja muovisena, mutta sen voi itsekin leikata pahvista. Pahvista saa ilmaiset palat isollekin ryhmälle. Voit järjestää yksilö- ja ryhmäkilpailuja.
 • Tangramin tapaisiatangram. pelejä on myös monivärisinä. Vieressä yksi esimerkki.
 • Kolmiulotteisia puisia pulmapelejä löytyy kymmeniä erilaisia (kuvassa ikivanhat kissan kilkuttimet >). Kissan kilkuttimessa roikkuvat puupalat yritetään ujuttaa samaan lenkkiin. Kissan kilkuttimet on helppo askarrella itse. Kapulan tilalla voi olla myös nahkasuikale (vaikka rikki menneen saappaan varresta) ja kilkuttimiksi käyvät napit, pullonkorkit, mutterit tai avainrenkaat.kissankilkuttimet. (Kuva: Kansallismuseo)
 • Myös metallilangasta taivuteltuja pulmapelejä on paljon myynnissä (esimerkkejä netissä)

Onnenpyörä kirjain- ja numeropeleihin

Kingo eli kirjainbingo sopii 2-6 pelaajalle. Siinä voi käyttää onnenpyörää, muovisia irtokirjaimia tai tulostettuja kirjainlappuja. Kuvassa IKEA:n Lustigt-onnenpyörään liimattu tulostetut kirjaimet (numerot).
Jokaisella pelaajalla on ruudullinen pelilauta, jossa on yhtä monta kuvaa sekä kuvallisten ruutujen lukumäärän verran peittonappuloita. Voit rakentaa laudat käyttämällä Aakkospelin aiheluetteloa apuna. Aiheet voi laittaa pelkkinä sanoina tai myös kuvina. Pelaaja valitsee omalta laudaltaan aiheen ja nostaa kirjaimen. Hänen tehtävänsä on keksiä saamallaan kirjaimella alkava sana, joka vastaa valittua aihetta. Jos hän keksii, saa hän peittää kuvan ja vuoro siirtyy seuraavalle. Pelissä pyritään täyttämään oma laudan kaikki kuvat mahdollisimman nopeasti. Kun laudan kaikki kuvat on peitetty, se on Kingo. (Pelilaudat tulee Vahvikkeeseen tulostettaviksi jossain vaiheessa.)

Visailukortteja Korttipaketteja pinossa

 • Maksuttomiavisailukortteja(ladattavia pdf:iä, kelaa ko sivun loppuun) tarjoaa Noppaperhonen. Visailukortit ovat painottuneet luontovisojen suuntaan. Tarjolla on korttisarjoja mm seuraavista aiheista: Hullunkurinen kasvivisa, Kalavisa, Kasvivisa, Kuva-arvoituksia, Lintuvisa, Luontovisa.
 • Haastavat Kirjallisuus-kysymyskortit sopivat henkilöille, jotka ovat lukeneet paljon kirjallisuutta ja joilla muisti ei tuota haastetta. Pakassa on 324 kirjallisuusaiheista tietokilpailukysymystä ja vastaukset löytyvät korttien kääntöpuolelta. Kuvituksena on tyyliteltyjä kirjailijoiden potretteja.

Visailukirjoja

 • Koivula, Kirsti (2010): Virtaa visailusta
 • Visailuja löytyy Lahden Lähimmäispalvelun tuottamista kirjoistaTurinavakka, Porinakontti jaKalkatuskapsäkki.
 • Taskuun mahtuvat Ukinkontin Wanhan ajan arvoitukset -kirjanen ja Wanhan ajan vertaukset -kirjanen (molemmissa 80 kpl)

Muistisairaiden ajankuluaivojumppaa

SESSU aktiiviessu on syntynyt tarpeesta luoda muistisairaalle mahdollisuus turvalliseen näpertelyyn. Sessun näprääminen voi ilahduttaa, rauhoittaa, edistää keskittymistä ja antaa turvallista ajanvietettä. Sessussa on paljon yksityiskohtia. Sen metallirenkaisiin ja nauhoihin voidaan avainrenkaiden avulla kiinnittää lisää hypisteltävää. Taskuihin voidaan käyttäjän mielenkiinnon mukaan laittaa postikortteja, valokuvia, nenäliinoja tai pieniä esineitä.