Mistä apua?

Tietotekniikan parissa opittavaa riittää, mutta muista: kaikkea ei tarvitse oppia! Tärkeää on löytää itseä kiinnostavat sisällöt sekä harjoitella omaa arkea sujuvoittavia ohjelmia.

Yksin ei myöskään tarvitse kaikesta tästä selvitä. Jos ei omasta lähipiiristä ole apua, Suomessa on upeasti tarjolla paljonkin maksutonta digiopastusta niin vapaaehtoisten, kuntien ja viranomaisten kautta saatavilla. Unohtamatta tietenkään elinikäistä oppimista tukevia oppilaitoksia!

Maksutonta, henkilökohtaista opastusta

Parhaiten oppii, kun saa käyttää itselle tuttua laitetta ja voi keskittyä harjoittelemaan juuri itselle tärkeää uutta taitoa, ilman kiireen tuntua. Monet järjestöt, kirjastot ja kunnat järjestävät säännöllisesti maksutonta digiopastusta, jota voidaan kutsua myös tietotekniikka-avuksi, vertaisopastukseksi tai digitueksi.

Ideana on, että opastukseen mennään oman laitteen kanssa ja kysytään neuvoa johonkin pulmaan, ohjelman käyttöön tai vaikka laitteen hankintaan liittyen.

Ikäihmisille vertaistukea ja opastusta netin käyttöön tarjoavia tahoja voi etsiä SeniorSurfin valtakunnallisen opastuspaikkakartan avulla. Tarjolla on myös SeniorSurfin etäopastuspalvelu, jossa apua digipulmiin saa puhelimitse vapaaehtoisilta vertaisopastajilta eri puolilta Suomea.

Oppilaitosten tarjoama digituki ja kurssit 

Tässä erimerkkejä eri kaupunkien tarjonnasta. Kannattaa tutustua oman alueen kansalais- ja työväenopistojen, kesäyliopistojen, aikuiskoulutuskeskusten ja ammattikorkeakoulujen sekä setlementtiyhdistysten tarjontaan!

Monella paikkakunnalla toimii myös yrityksiä, jotka auttavat erityisesti ikäihmisiä tietotekniikan parissa.

Opastusmainos

Jos etsit opastusta, voit törmätä monenlaisiin nimityksiin: tietotekniikan vertaistuki, nettiopastus, digiopastus tai digituki. Varmista, onko palvelu maksutonta, milloin opastusta on saatavilla ja pitääkö sitä varten varata aika.

Jos yhteisösi järjestää iäkkäille ihmisille maksutonta ohjausta tietotekniikan käytöstä, voit käyttää alla näkyvää ilmoitusta. Klikkaamalla kuvaa se aukeaa suuremmaksi ja voit tallentaa kuvan koneellesi.

Digituen symboli on luotu selventämään, mistä digituessa oikein on kyse: ihmisten kohtaamisesta ja yhdessä oppimisesta digilaitteiden äärellä. Symbolia voi hyödyntää kaikenlaisessa viestinnässä, kun kerrotaan kansalaisille tarjottavasta digilaitteiden ja digipalveluiden käytön tuesta ja opastuksesta.

Opastuskyltti

Lahjakortti: Lupaan opastaa sinua

Muista aina tarvittaessa antaa läheisellesi myös opastusta, kun annat hänelle uuden älylaitteen. Opastuslahjakortin voi antaa vaikkapa naapurille, ystävälle, isovanhemmalle, sisarukselle, lapselle… Ota lahjakortti käyttöösi, tulosta tai lähetä sähköisenä lahjan saajalle!