Käsityö

Käsityö ja käsittäminen ovat sukua toisilleen kuten kieliasu paljastaa. ”Käsittele, niin opit käsittämään”. Yksin tehtävillä ja yhteistyössä tehtävillä ryhmäkäsitöillä (yhteisökäsityöt) on molemmilla omat tavoitteensa. Käsitöitä tehdessä aivot saattavat työskennellä aivan muiden asioiden parissa. Rutiinikäsityö rauhoittaa ja tarjoaa mahdollisuuden käsitellä omia ajatuksiaan. Käsitöiden tekeminen voi vahvistaa ratkaisutaitoja. Käsityö rytmittää mukavasti aikaa silloin, kun se muuten tuntuisi pitkältä tai harmaalta putkelta. Uusien mallien ja tekniikoiden opettelu puolestaan on erinomaista aivojumppaa ja ryhmässä tekeminen voi olla miellyttävä sosiaalinen tapahtuma. Monet käsityötekniikat tarjoavat hienoja mahdollisuuksia käyttää luovuutta ja tehdä mitä hienoimpia värisommitelmia.

Viereisessä kuvassa on 85-vuotiaan Hilkka Prittisen virkkamista ”isoäidin neliöistä” ommeltuja tyynyjä. sukkaa kutova valkotukkainen herrahenkilö Isoäidin neliöitä voi virkata muista töistä jääneistä pienistäkin lankanyssäköistä. Onnistuneen lopputuloksen aikaansaaminen on aina voimaannuttava, itsetuntoa tukeva kokemus, mutta käsityönäyttelyn voi järjestää myös keskeneräisistä töistä. Käsityöharrastus lisää hyvinvointia. Harrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa. Viereisen kuvan 9-kymppinen herra Ahvenjärvi aloitti kudontaharrastuksensa noin 20 vuotta sitten.

Käsityön osa-alueet

Käsityön osa-alueita ovat batiikki, emalointi, frivolitee, helmityöt, huovutus, kankaanpainanta, kehräys, kehystys, keramiikka, kinnasneulatekniikka, kirjonta ja koruompelu, kivityöt, koukkuaminen, kudonta, kynttilöiden valmistaminen, lasityöt, maalaus, metallityöt, muovityöt, nahkatyöt, nauhat ja nyörit, neulominen, nimikointi, nypläys, ompelu, origami, painanta, paperityöt, pienoismallit, pitsit, punonta, puutyöt, ristipistotyöt, ryijyt, silkkipainanta, solmeilu, tilkkutyöt, virkkaus, värjäys.

Taitoliiton tuottamat Käsityön äärellä -keskustelukortit keskustelukorttejainnostavat pohtimaan käsityökulttuuria monesta näkökulmasta. Kortit herättävät uusia, virkistäviä ajatuksia ja oivalluksia käsityön laaja-alaisesta vaikuttavuudesta. Ohjevihossa kuvaillaan korttien teemoja ja annetaan vinkkejä niiden monipuolisista käyttömahdollisuuksista. Korteissa on viisi teemaa: käsityöperinne, käsityötaito, yhteisökäsityö, hyvinvointikäsityö ja käsityövaikuttaminen. Pakka sisältää 80 kirjallisuudesta poimittua käsityötä käsittelevää ajatusta ja 240 kysymystä sekä kymmenen Tutki ja kokeile -korttia, joissa on ideoita siitä, miten käsityökulttuuria voi itse toteuttaa.

Tulostettavia käsityö- ja askarteluohjeita kerätään vasemmalla olevan Käsityöohjeet-nappulan alle.

Taitoliiton valitsema vuoden 2021 käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus. Aiempien vuosien valinnat ovat olleet vuoleminen, makramee, kirjonta ja kudonta. Vuoden 2022 käsityötekniikka on värjäys luonnonväreillä. Sitä on helppo kokeilla vaikka värjäämällä lankaa bioroskista saatavilla väriaineilla.

Käsityön museon näyttelyitä verkossa

Käsityö- ja askarteluohjeita netissä

Tekijänoikeudet ja myyjäiset

Kun palvelutalo, yhdistys tai yksityinen henkilö myy käsitöitään esimerkiksi myyjäisissä, on tärkeää muistaa tekijänoikeussäädökset. Tekijänoikeuden suojaamia kuvia tai tuotemerkkejä ei mikään taho saa käyttää myytävissä tuotteissa ilman lupaa. Suojattuja ovat mm. Adidas-logo, Muumit, videopelihahmot, Disneyn hahmot, Marimekon unikko, olutmerkit sekä jääkiekkojoukkueiden logot ja Fazerin karkit. Jonkinasteisen luvan saattaa kyllä pyytäessään saada, joten kysyä kannattaa. Myös myynnissä olevissa käsityöohjeissa on usein maininta, että ohjeilla toteutettuja tuotteita ei saa käyttää kaupallisissa tarkoituksissa. Ylen juttu tästä aiheesta

Askartelu on sellaista käsin tapahtuvaa toimintaa, joka yksilön itsensä ilmentämisen ja luovan toiminnan sielullisista lähtökohdista viriten, omaehtoisena ja yksilölle mielihyvää tuottavana, jostakin aineesta luo askartelijaa tyydyttäviä näkyviä ja säilyviä tuloksia.
– Weissenberg, G.V. (1966, sivu 72): Askartelun teoria. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino.

Askarteluterapia on hoito(tapa) jossa askartelun yms. avulla pyritään kuntouttamaan potilaita, askarteluhoito. (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus)

Hakusanoja: askartelu, puhdetyö, taidekäsityö, askarteluterapia, neulekahvila, käsityötiede, käsityö