Omaelämäkerrat

Omakuvamonologi

Kun muistisairaus on edennyt sellaiseen vaiheeseen, että henkilö kykenee jotenkin vastailemaan kysymyksiin, muttei kertomaan pidempää kronologista tarinaa, hänen haastattelunsa ja muualta kerätyt elämäntarinaa koskevat tiedot voidaan yhdistää omakuvamonologiksi. Se on yhtenäinen minä-muotoon kirjoitettu kertomus. Omakuvamonologin voi kirjoittaa hoitaja, omainen, ystävä tai vapaaehtoinen. Hyvin kirjoitettu omakuvamonologi on erinomainen hoitotyön työväline, sillä hyvän hoidon kannalta on välttämätöntä, että hoitoon osallistuvat tuntevat asukkaan elämänhistoriaa vielä siinä vaiheessa, kun henkilö ei sitä enää itse pysty kertomaan.

Elämäntarinan tallentaminen

Elämäntarinan tallentamiseen on kehitetty digitaalisia ohjelmia. Valokuvakirjan kokoamiseen löytyy netistä useita ohjelmia. Niiden etuna on helppo täydennettävyys ja monistettavuus.

Älykännyissä ja täppäreissä on puheentunnistusohjelma (kuvake = mikrofoni). Se muuttaa puhutun tekstin suoraan kirjoitetuksi. Kirjoitusta voi sitten järjestellä, korjata ja täydennellä.

Armeijan käyneistä tietoja kantakortista

Kansallisarkistossa säilytetään kantakortteja vuosina 1897–1949 syntyneistä armeijan käyneistä miehistä. Kortin voi tilata. Kantakortti on sotilaspassia laajempi asiakirja, josta ilmenee palvelukseen ja koulutukseen liittyviä tietoja, terveystietoja ja sodan käyneillä esimerkiksi tietoja taisteluihin osallistumisista. Tilaus onnistuu rekisteröitymällä Kansallisarkiston Astia-nimiseen palveluun. Kansallisarkisto on julkaissut ohjeet kantakortin tilaamiseksi. Jos henkilö, kenen tietoja kysellään, on elossa, ilman hänen kirjallista suostumustaan voidaan antaa vain julkiset tiedot. Silloin peitetään arkaluonteiset henkilötiedot. Samoin jos kuolemasta on alle 50 vuotta, tilauksessa on sitoumus asiakirjan käytöstä niin, ettei se loukkaa kohdehenkilön etua.

Tietoja Suomen sotahistoriasta voi etsiä myös Sotapolku.fi-verkkopalvelusta. Sinne voi myös lisätä sukulaisen tietoja ja vaiheita sotien aikaan. Kantakortista ilmenee, missä joukko-osastossa sotilas on kulloinkin ollut. Sen avulla voi päästä lukemaan joukko-osaston päiväkirjoja. Niitäkin löytyy verkosta. Viereinen kuva: Rintamareportteri työskentelee äsken vallatun talon pihalla. A. Haapakoski, sotakirjeenvaihtaja, valokuvaaja, Sotamuseo, CC BY 4.0.

Täytettävät kirjat

Täytettävien kirjojen teemoja ja ideoitaKirjan kansi voi käyttää tukena myös ryhmien muisteluhetkissä. Henkilökohtaisen kirjan koostamisessa voi hyvämuistinen henkilö käyttää apuna vapaaehtoista, jos itsenäinen kirjoittaminen on hankalaa esimerkiksi heikentyneen hienomotoriikan vuoksi. Minä-kirjan voi myös koostaa kansioon täysin vapaamuotoisesti ilman valmista runkoa.

Kirja minusta itsestäni. Bazar. (164 sivua) Kirja sisältää kysymyksiä, jotka koskevat muistojasi, vahvuuksiasi, ystäviäsi, salaisuuksiasi ja ajatuksiasi. Mikä oli lapsuutesi suurin unelma? Jos elämäsi olisi elokuva, mikä se olisi? Jos voisit muuttaa kolme asiaa elämässäsi, mitkä ne olisivat? Aihepiirit: Minä, Ensimmäiset, Ominaisuudet, Perhe ja ystävät, Arvot, Elämäni vuosi vuodelta, Unelmat, Salaisuudet, Rakastan, Vihaan, Koti, Kyllä/Ei, Maailman parhaat, Vahvuudet ja pelot, Usko, Politiikka, Työelämä, Vapaa-aika, Työpaikkahaastattelu/Todellisuus, Joko tai, Rakkauselämä, Muistot ja nostalgia, Ideat, Vaistot, Viimeisin, Tulevaisuuden suunnitelmat, Muistiinpanoja itsestäni. Mukana on myös sitaatteja tunnetuilta henkilöiltä kautta aikojen.

Äidin muistojen kirja – Muistele – Kirjoita – Talleta. Helpot kysymykset innostavat muistelemaan omaa lapsuutta, vanhemmuuden alkuaikaa ja kokemuksia perhe-elämästä. Kirjaan mahtuu myös muita muistoja tärkeistä hetkistä.
Isän muistojen kirja – Muistele – Kirjoita – Talleta
Isoäidin muistojen kirja – Muistele – Kirjoita – Talleta
Isoisän muistojen kirja – Muistele -Kirjoita – Talleta

Mansikkamäki, Eija: Sukuni tarina. Kirjaan voi tallentaa suvussa kulkevaa muistitietoa sekä kirjallisista lähteistä tai vaikka geenitesteistä saatuja selvityksiä. Täyttötilaa suulliselle muistitiedolle on reilusti, ja lisäksi vinkkejä sukututkimuksen tekemiseen.

Syvärinen – Tihilä (2018): Ainutlaatuinen elämäni – Aikuisen täyttökirja. Päiväkirjan ja kalenterin yhdistelmä sisältää tilaa myös muistoille.