Pieniä tekoja, isoja iloja – lämminhenkisiä kertomuksia ja upeita runoja
”Pieniä tekoja, isoja iloja” kirjan sisältö etenee aikajärjestyksessä. Sen sata sivua koostuu 30 lyhyehköstä kertomuksesta ja 7 pitkästä runosta, jotka täydentävät ja avartavat tiettyjen kertomusten sisältöjä.
Tarinat ovat helppolukuisia ja huumoripitoisia. Kertojan ote on lämminhenkinen ja hämmästyttävän hyvin hän on muistanut vuosikymmenien takaisiakin tapahtumia, paikoin tarkastikin.
Kerronnan kieli on eläväistä ja havainnollista, jolloin lukijalle syntyy runsaasti mielikuvia tapahtumista ja ihmisistä. Se inspiroi lukijaa ja pitää yllä mielenkiintoa.
Rakkaus runoihin ja lausuntaan kestänyt 75 vuotta
Kirjan kirjoittajalla Raili Erosella on runsas ja monipuolinen harrastusten, sekä vapaaehtoistyön kirjo. Tekemisien eri lajeista saa kohtalaisen läpileikkauksen, kun silmäilee kirjan sisällysluetteloa.
Hän on kertonut ja kirjoittanut koko elämänsä ajan. Runoja, näytelmiä, kertomuksia ja kirjoittaa edelleen. Jo pikkutyttönä hän keksi tarinoita, joita kertoi kahdelle nuoremmalle veljelleen.
Omien sanojensa mukaan runolausunta on Railille kaikkein rakkain harrastus ja ollut jo 75:n vuoden ajan. Häntä on myös kaikkien ikäkausien aikana kutsuttu esiintymään satoihin ja mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin.
Hän on lausunut runon jopa juhlassa, jossa itse presidentti Urho Kekkonen puhui. Se oli Eino Leinon Tyyrin tyttö. Presidentti tuli väliajalla kiittämään hyvästä esityksestä. Toinen ikimuistoinen esiintyminen oli Heurekassa, Isovanhempien juhlassa.
Joitakin esimerkkejä esiintymispaikoista: koulujen juhlat, erilaisten yhdistysten tapahtumat, kilpailut, kotona asuvien vanhusten televisiot, Vantaan ja Keravan palvelutalot ja vanhainkodit, Heureka, Keuda-sali, Tikkurilan kansalaisopiston tapahtumat, Järvenpään runokahvila, Korso jne.
Keravalla myös ainakin näissä: Keravan Lausujien ohjelmat, Karjala-Seuran ja eläkeläisjärjestöjen tilaisuudet, Armas-festivaalin palvelutalokierrokset, Kerava60+ tilaisuudet, Katupappila, runomikki (Open Mic) kirjastolla.
Runomummot
Raili kehitti ystävänsä Kaarinan kanssa konseptin ”Runomummot” joina he kiersivät esiintymässä Vantaan palvelutaloissa ja vanhainkodeissa useana vuotena. Sitten syntyi idea runokahvilasta ja kaksikko käynnisti sen 2004 sopimuksella seurakunnan kahvilan kanssa Korsoon. Siellä kävivät kuukausittain esiintymässä noin viiden vuoden ajan.
Korsossa toimi noina aikoina myös ikääntyneiden runopiiri Railin vetämänä. Runokahvila päättyi 2013, kun Raili muutti Keravalle. Runopiirin vetämistä hän jatkoi senkin jälkeen vuoteen 2019. Se puolestaan päättyi osallistujien vanhennuttua. Pian sen jälkeen Railin rakas kollega Kaarina menehtyi vakavaan sairauteen.
Rakkaisiin luoviin harrastuksiin kuuluu myös käsityöt. Niitä Raili on tehnyt runsaasti vuosikymmenien aikana. Kirjan luvussa ”Käsityöt kiinnostavat” hän erittelee kaikki lajit, joita tehnyt kangaspuilla sekä kutoen.
Teatteria Tikkurilassa ja Korsossa
Näytteleminen alkoi jo lapsena runojen esittämisen ohessa. Pikkuveljien kanssa kotona esityksiä, joissa vanhemmat yleisönä ja joskus naapureita. Kansakoulun alettua esiintyi koulunäytelmissä.
Myös kerhojen ja myöhemmin nuorisoseuran, sekä kansanopiston kevät- ja joulujuhlat, iltamat, sekä maakunnan kattavat lukuisat kulttuurikilpailut tulivat tutuiksi. Jälkimmäisissä hän taisi esittää lähinnä lausuntaa.
Tunnettu, harrastajapohjainen Tikkurilan Teatteri ry ilmoitti 2006 lehdessä, että perustaa oman ryhmän seniori-ikäisille. Toimipaikkana on kulttuurikeskus Vernissa. Ryhmään valittiin 12 henkilöä, joista Raili yhtenä. Siitä alkoi hänen mukaansa 6 vuotta kestänyt ”ihana retki teatterin maailmaan”. Tuon mainion ryhmän nimeksi tuli ”Virtuoosit”.
Kirjassa hän esitteleekin kuusi näytelmää, joiden sisällöistä kolme luotiin itse ryhmässä ja ohjaajan avulla. Näytelmien nimet: Vispilänkauppaa ja vitamiineja / Suvisembalot / Hölmöläiset / Neljättä viedään / Kissa ulos / Latu. Raili on myös yksin kirjoittanut 10 pienehköä näytelmää.
Raili on ohjannutkin neljä näytelmää Korson Eläkeläisille ja lausuntaa runopiirille. Hän on tehnyt standup -komiikkaakin Korson Kaisana ja Keravan Kerttuna.
Innovatiivinen ote tapahtumien kehittämisessä
Railin luovuus ja innovatiivinen kekseliäisyys ilmenee myös erilaisten hankkeiden, tapahtumien ja toiminnan kehittämisissä järjestöissä. Mm. Neuvokkaat Naiset – ryhmän, sekä Korson Marttojen ideoijana.
Esimerkkinä Joulupolku Korson Ankkapuistoon: Kun oli saatu mukaan yhteistyöhön 19 järjestöä sekä Vantaan kaupunki, niin ”Joulupolku” tapahtuma sovellettiin Korson Ankkapuistoon ensi kerran 1998. Siitä syntyi suosittu jokavuotinen tapahtuma.
Raili oli mukana 16 vuotta yhtenä luovista valmistelijoista, vetäjänä 6 vuotta ja joulupukin muorina vieläpä 2022. Usein myös lumiukon rooleissa. Hän kertoi myös lapsille tarinoita, toteutti askartelun keinoin mm. tonttulan ja mökkikylän.
Lapsille tarinoita ja muu lasten kanssa tekeminen
Omat lapset ja lapsenlapset ovat tietysti aikanaan saaneet osansa äidin ja mummin kertomuksista. Raili on kertonut lukuisille lapsiryhmille tarinoita ja satuja, sekä vetänyt muutakin toimintaa sieltä alkaen, kun kävi vielä ansiotyössä. Myös satujumppaa alle kouluikäisille, alakoululaisille hiihdon opettamista, Ankkalammen Joulupolun eri-ikäisten lapsiryhmien ohjaamista jne.
Eläkkeelle siirtymisen jälkeen Mummu-vierailuilla alkoi olla kysyntää: Vantaan kaupungin lasten kesäleirit, lapsi-mummo -tapahtumaan lukemaan tarinoita Lasten taidefestivaalille Hämeenlinnaan jne. Myöhemmin Keravalla vierailut esim. Sompion päiväkodissa, Killan koulussa ym. Sompion koulun 7. luokkalaisille hän opetti Karjalan piirakoiden tekoa.
Nuoruuden aikaa, opinnot, perhe, kotitalon rakentaminen
Kirjassa on tietoa myös Railin nuoruudesta synnyinseudullaan, avioitumisesta ja perhe-elämästä. Kansakoulun jälkeen seurasi opinnot Niittylahden kansanopistossa.
Siellä hän sai ensimmäisen vuoden päätteeksi 300 mk stipendinkin koulun parhaana oppilaana. Hän osallistui myös aktiivisesti oppilaskunnan toimintaan, sekä kulttuuriesitysten järjestämiseen opiston tapahtumissa. Ammattiin hän opiskeli Joensuun kauppakoulussa.
Pyhäselän maisemista löytyi myös aviomies Lauri, jonka kanssa perusti perheen. Sitten tuli muutto Vantaalle 1963 ja lapset Hannu sekä Maarit syntyivät. Perheen yhteisiä harrastuksia olivat esim pyöräily ja hiihtäminen.
Pyörällä tehtiin piknik-retkiä Keski-Uudenmaan alueella. Raili itse on ollut melkoinen pyöräilijä, tehnyt jopa satojen kilometrien matkoja. Aikamoisia hiihtäjiä myös olleet koko perhe. Kilpailuihinkin osallistuivat sekä pohjoisessa isojen ryhmien laturetkiin. Melkoinen urakka oli myös omakotitalon rakentaminen Korsoon ja kesämökin Puulavedelle.
Matkailu avartaa, korona ja Ukrainan sota
Luvussa ”Matkailu avartaa” Raili kertoo miten ihana seikkailu oli se, kun pikkutyttönä pääsi äidin kanssa Joensuuhun käymään. Myöhemmin tulikin käytyä Joensuuta paljon kauempana.
Raili on matkustellut elämänsä aikana varsin runsaasti ja eri puolille maailmaa. Kaikkiin maanosiin ja jopa 38:n maahan. Niitä ikimuistoisia käyntejä eri maissa hän kuvailee kirjassa värikkäästi.
Ensimmäisen ulkomaanmatkan teki miehensä kanssa vuonna 1959. Suomen halki Hammerfestiin ja sieltä Norjan länsirannikkoa alaspäin. Sitten koko perheen kesken eli myös lapset mukana, tehtiin monta matkaa. Myöhemmin syntyi äiti-tytär malli, jolloin matkoilla eri maihin asuivat usein perhemajoituksissa.
Matka-tarinoihin liittyy myös pelottavaan, ”läheltä piti” – tilanteeseen joutuminen New Yorkin terrori-iskun aikaan 2011. Raili oli siellä tyttärensä luona vierailulla juuri noihin aikoihin ja halusi tutustua kuuluisiin, korkeisiin tornitaloihin Manhattanin Etelä-osissa. Onneksi ehtivät aiotun käyntipäivän aamuna kuulla iskusta uutisista.
Muistamme kaikki miten korona-aika pysäytti yhteiskunnan 2020. Raili kommentoi kokemusta kirjan saman nimisessä luvussa, sekä myös runon ”Paha korona” avulla. Kuvailee siinä mm. miten korona häneltä vei hukkaan osan kallisarvoisista viimeisistä vuosista. Myös Ukrainan sotaa hän kommentoi sota- ja pula-ajan lapsena kokeneen näkökulmasta.
Mitä ikääntyneelle virtuoosille kuuluu nyt
Keravalaisille Raili onkin tullut melko tutuksi esiintymisistään. Viime aikoina hän on vähentänyt niitä ja osallistumista jonkin verran, mutta ainakin kirjoittaminen jatkuu edelleen aktiivisesti.
Hän on osallistunut myös Hyvinvointiakatemian kirjoittajaryhmään 7 vuotta. Tuo ”Kypsät kynäilijät” ryhmä on kokoontunut kirjaston Parvi-tilassa siitä alkaen, kun koko Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksen toiminta loppui syksyllä 2022.
Kirjan saatavuus
Tiedustelut: Raili Eronen, puh 040-0665398
Teksti: Marjasinikka Väänänen