Raportti

Taide, kulttuuri, hyvinvointi – Hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja
aide, kulttuuri, hyvinvointi – Hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja

Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja -hankkeessa toteutettiin 12 pilottihanketta, joissa luotiin uusia taiteeseen ja kulttuuriin pohjautuvia hyvinvointipalveluja ja kehitettiin kulttuuri-, sosiaali- ja terveyssektoreiden välistä yhteistyötä. Pilottien aiheita olivat kulttuurikaveri, taideapteekki ja kulttuurireseptit, kulttuurikaruselli K-65, ETT erikoistietotoimisto, kylille kulttuuria, sosiaalinen sirkus, voimauttava valokuva, koululaisten järjestämää musiikki- ja virkistystoimintaa ikäihmisten palvelutalon asukkaille, lavan taikaa, loistobussi, Loistavaa! - tapahtumakonsepti, Lakrits – hyvinvoinnin lähikauppa, kulttuuriraitti, Radio Valo, kuvionuotit, Lucia-mummo, meidän bussi, digitaaliset kulttuuripalvelut, Riemu-ryhmä sekä palvelumuotoilua ja musiikkia.
Hankkeen toteutti Etelä-Pohjanmaan liitto ja sitä tuki Opetus- ja kulttuuriministeriö, Etelä-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto sekä Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK).

KONST, KULTUR, VÄLFÄRD - God praxis och goda handlingsmodeller

Tilaa taiteilija taloosi!
Tilaa taiteilija taloosi!

Tämä Anna-Mari Rosenlöfin kokoama ja Taiteen edistämiskeskuksen julkaisema Osaamispolku – kohtaamisia vanhustyössä -hankkeen tuotos sisältää taiteilijoiden kehittämiä palvelumalleja mielekkään arjen tueksi sekä kuvauksen yhteistyöstä hoitolaitoksen ja kansalaisopiston välillä. Julkaisun lopussa on vinkkejä sopivan taiteenlajin löytämiseksi, käytännön järjestelyjen hoitamiseksi taiteilijan tullessa taloon sekä muistilista hyvinvointityötä tekevälle taiteilijalle. Teos pohjautuu yhteistyöhön laajan asiantuntijaverkoston kanssa. Siihen on kuulunut osaajia hallinnon, koulutuksen, hoivan ja hoidon sekä taiteen ja kulttuurin kentältä.

Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön käytäntöjä ja toimintamalleja
Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön käytäntöjä ja toimintamalleja

Taiteen edistämiskeskus kartoitti (2014), millaisia hyviä käytäntöjä, toiminta- ja rahoitusmalleja eri puolilla Suomea on syntynyt taiteen ammattilaisen työllistymiseksi vanhustyössä ja miten nämä mallit ovat jatkuneet hankkeiden jälkeen. Erityisesti etsittiin henkkeita, joilla on ollut jatkuvuutta kokeilujakson jälkeen ja toiminta on pystytty viemään osaksi rakenteita, siihen on sitouduttu ja toimintakulttuuria on pystytty muuttamaan.

Kimmokkeena selvitykselle oli sekä taiteen ja kulttuurin että sosiaali- ja terveysalan kentiltä kantautunut huoli siitä,miten hankkeiden tulokset ja hyvät käytännöt leviäisivät valtakunnalliseen tietoisuuteen. Selvitystä varten haastateltiin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, taiteilijoita, hanketyöntekijöitä, projektipäälliköitä, oppilaitosten edustajia, kouluttajia, tutkijoita sekä kaupunkien ja kuntien kulttuuripalveluiden edustajia.

Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön tukemiseksi on koottu kulttuurisen seniori- ja vanhustyön valtakunnallista verkostoa.

Elämänkulku ja ikäpolvet muuttuvassa maailmassa
Elämänkulku ja ikäpolvet muuttuvassa maailmassa

Kirja kuvaa Raha-automaattiyhdistyksen tukemaa Elämänkulku ja ikäpolvet -tutkimus- ja kehittämishanketta, joka toteutettiin Vanhustyön keskusliitossa vuosina 2011–2013. Hankkeessa pohdittiin tutkimuksen ja käytännön keinoin ikäpolvien välisiä suhteita ja niiden jännitteitä sekä mahdollisuuksia kaventaa ikäryhmien välisiä kuiluja. Tutkimusosuudessa kerättiin ja analysoitiin tietoa siitä, miten eri ikäpolvien ihmiset jäsentävät elämänkulkua ja omaa paikkaansa sukupolvien ketjussa sekä miten he suhtautuvat itseään nuorempiin ja vanhempiin ikäpolviin.

Käytännössä eri-ikäisten ihmisten välistä kanssakäymistä lisättiinmm. Neljän polven treffit -haastekampanjallaja levitettiin tietoa eri ikäpolvia yhdistävän toiminnan mahdollisuuksista.Kampanja toteutettiinAktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalaisena teemavuonna 2012.

Kulttuurikuntouttajat
Kulttuurikuntouttajat

Hankkeessa luotiinpaikallisiin resursseihin pohjautuva, tietoa ja toimintaa yhdistävä täydennyskoulutus sosiaali- ja terveysalan työntekijöille. Hankkeen kolme keskeisintä tavoitetta olivat

  • taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantuminen ja hyödynnettävyyden lisääntyminen sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavissa organisaatioissa
  • sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden kuntouttavan työotteen kehittyminen taiteen ja kulttuurin keinoin
  • paikalliseen yhteistyöhön pohjautuvan sosiaali-, terveys- ja kulttuurialaa yhdistävän toimintamallin luominen.
Iloa ja voimaa tikutuksesta
Iloa ja voimaa tikutuksesta Päivi Kuosmasen, Satu Pekkarisen ja Tuulikki Norrlinin kirjoittama raportti Tikutus-hankkeesta (2014). Hankkeessa kehitettiin ja kokeiltiin Muistelu-tikkua sekä rakennettiin muistelutyötä ja muistojen tallentamista helpottamaan nettipohjainen muisteluohjelma työkalu.
Tuokiokin on tärkeä
Tuokiokin on tärkeä

Virtuaalikymppi-hankkeessa, joka toteutettiin Itä-Suomessa vuosina 2009–2013, paneuduttiin heikkokuntoisten ikäihmisten kognitiiviseen ja sosiaaliseen aktivointiin teknologiavälitteisten palvelujen avulla. Tähän tarkoitukseen kehitettiin helppokäyttöinen laite, jota voidaan hyödyntää ikääntyneiden muistihäiriöisten ja -sairaiden voimavaralähtöisessä tukemisessa. Se suunniteltiin osin yhdessä heikkokuntoisten ikääntyneiden kanssa. Omaiset, hoitohenkilökunta ja tietotekniikan osaajat olivat mukana kehittämistyössä.

Laitetta käytettiin muisteluhetkiin, kuvien katsomiseen ja pelaamiseen.

Hankkeessa kehitetty sovellutus lisäsi ikääntyneiden hyvinvointia tuottamalla virikkeitä, aikaansaamalla mielihyvää ja lisäämällä aktiivisuutta. Käyttäjäkokemusten mukaan laite soveltuu hoivatyön arkeen.

Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia
Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia

Hanna-Liisa Liikasen kirjoittama raportti Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia - ehdotus toiminta- ohjelmaksi 2010 - 2014 on Opetusministeriön julkaisuja 2010:1.
Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelmaehdotuksen tavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kulttuurin ja taiteen keinoin sekä osallisuuden lisääminen yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan tasoilla. Ohjelman kolme painopistealuetta ovat:

1) kulttuuri osallisuuden, yhteisöllisyyden, arjen toimintojen ja ympäristöjen edistäjänä,
2) taide ja kulttuuri osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja
3) työhyvinvoinnin tukeminen taiteen ja kulttuurin keinoin.Raportissa on lueteltu 18 toimenpide-ehdotusta, joiden avulla voidaan edistää terveyttä ja hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin.

Raportti sisältää mm. tiiviin kuvauksen taide- ja kulttuurilähtöisistä menetelmistä (s. 38-40) sekä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja (s. 68-71).

Omassa kodissa – omilla mausteilla
Omassa kodissa – omilla mausteilla

kirj. Sari Takala ja Mervi Rossi

Ikääntyvien maahanmuuttajien hoidon ja palvelujen kohtaamisesta sekä paluumuuttajavanhusten palvelutarpeista ja odotuksista seurakuntaa kohtaan.

Alueellinen yhteistoiminta ja verkostoituminen ovat avainsanoja suunniteltaessa ikääntyville maahanmuuttajille kohdennettuja palveluja.

IKÄMAMU loppuraportti
IKÄMAMU loppuraportti

Ikääntyvät maahanmuuttajat -verkosto projektin (2003–2005) loppuraportti kirjoittanut Hilkka Linderborg