Välineitä

Monikäyttöisiä käsityövälineitä tilanteessa, jossa on toimintarajoitteita, ovat varrellinen pöytään kiinnitettävä kirjontakehys, huovutusneulat ja -alustat, paksut neulepuikot, paksuvartiset virkkuukoukut, silmukanpitäjät, kankaanpainosabluunat. Vanhojen perinnekäsitöiden tekemiseen on olemassa lukuisia kädelle miellyttäviä puisia käsityövälineitä.

Neulontarenkaalla ja koukulla neuleharpputai neuleharpulla (kuvat >) voi tehdä neuleita, jos toinen käsi on osittain toimintakyvytön. Sokevan myymällä neuleharpulla voi tehdä kaulaliinoja ja myssyjä yhdellä kädellä.  Neuleharpun käyttöohjeet

Apuvälineet

Käsitöissä hyödyllisiä apuvälineitä ovat suurennuslasit, liukuesteet ja kumimatot, puristimet, jalustat, tukitelineet, kiinnikkeet ja imukuppialustat.

Suurennuslaseja löytyy valollisina ja varellisina, kannettavina ja pöytämalleina. Hyvä valikoima on esim. Näkövammaisten liiton Aviris-myymälässä.

Erilaisia liukuesteitä ja kumimattoja kannattaa katsella rautakaupoista, mattoliikkeistä ja vaahtomuovimyymälöistä. Vaahtomuovia myydään monen muotoisina kappaleina (esim. refluksityynyinä), joista voi saada sopivia alustoja käsityön tekemiseen tai käden tukemiseen tehdessä.

ApuSylvi (kuva >) on sylissä tai pöydällä pidettävä tukiteline, jota voi käyttää molemmin päin.
Sen päällä voi virkata ja tehdä helmipunontaa tai kirjontaa. Sen avulla voi tehdä käsitöitä vain toisella kädellä, mutta kaksikätisellekin siitä on apua. (esite)

Itsestään avautuvat sakset helpottavat leikkaamista. Ne on suunniteltu henkilöille, joiden liikeradat tai lihasten voimat ovat heikentyneet. Avautumisen ansiosta tällaisia saksia on kenen tahansa helppo käyttää. Saksia pystyy käyttämään ilman peukaloa niin, että puristus tehdään muilla sormilla ja kämmenpohjalla.

Näkemistä auttavia apuvälineitä löytyy Näkövammaisten keskusliiton Aviris-myymälästä. Oikealla kuvassa erikoisneula, joka koostuu kahdesta ohuesta, molemmista päistä toisissaan kiinni olevasta metallilangan pätkästä. Metalililankojen väli aukeaa isoksi silmäksi.

Tietokone käsityön apuna

Tietokoneen mustesuihkutulostimille on myynnissä kuvansiirtopapereita, joille tulostettu kuva voidaan kiinnittää lähes mille tahansa materiaalille: kankaalle, paperille, puulle, lasille, metallille. Lopputulos on kankaalle kiinnitettynä pestävä ja kestävä. Kuva tulostetaan joko peilikuvana tai alkuperäisenä käytetystä materiaalista. Vanhat valokuvat ja lasten piirrokset voidaan näin suurentaa tai pienentää tyynyihin, kasseihin, puseroihin. Niistä voidaan koota kankaisia kirjoja. Kankaaseen tuloste silitetään kiinni silitysraudalla.

Vahvikkeen Apuvälineet.