Huoneentauluja

Huoneentaulu on vanha perinne. Monen kodin seinällä on ollut kankaalle ommeltuja tekstejä ja kuvia (esimerkkejä), jotka ovat välittäneet elämänohjeita, kannustaneet ja suunnanneet huomiota pois arjen harmaudesta.

Tulostettavilla huoneentauluilla on helppo elävöittää tyhjiä seiniä. Niiden avulla ajan kulkua voi rytmittää vuodenkierron mukaisesti. Käytä kannustavia tekstejä ja kuvia, joissa on myös huumoria.

Tauluja voi käyttää hoivan apuna, orientaation ja ryhmätoiminnan tukena. Niiden avulla voi sanoittaa tunteita. Tauluihin voi hankkia tyylikkäät vaihtokehykset, mutta niitä kannattaa tulostaa myös kädessä pideltäviksi – katseltaviksi ja keskusteltaviksi. Paljon käsissä pideltävät huoneentaulu.kannattaa laminoida.

Huoneentauluja voi käyttää myös kosteissa tiloissa. Toimistotarvikeliikkeet myyvät polyesteristä valmistettua synteettistä paperia, joka on repeämätöntä ja säänkestävää. Jos paperi likaantuu, sen voi pestä puhtaaksi eikä se kostu ja rypisty kylpyhuoneen tai saunan seinässä. Se kestää vettä, öljyä, rasvaa, kemikaaleja ja kovaa kulutusta laminoimatta. Paperiin voi kirjoittaa mustekynällä ja lyijykynällä. Se soveltuu huoneentaulu.värilasertulostukseen, mutta EI mustesuihkutulostukseen.

Aforismitaulut

Muutama vuosikymmen sitten oli hyvin yleistä, että kodin seinällä oli kannustavia aforismitauluja. Lauran huoneentaulu.Ne oli ommeltu kankaalle, piirretty pahville ja kehystetty tai mustaan kertonkiin oli leikattu kirjaimia, joiden takaa näkyi rypistettyä hopeapaperia. Nämä lauseet ovat kotoisin niistä tauluista.

Huoneentaulu intervallijaksolle

Viereinen huoneentauluidea on kehitetty Uudenmaan Muistiluotsin vertaistukiryhmissä. Muistisairautta sairastava ihminen hyötyy rutiineista ja tuttujen asioiden toistumisesta elämässä. Hän ei kuitenkaan aina ehdi, jaksa tai osaa kertoa, kissanpentuja.miten on asioita tottunut tekemään ja mistä pienistä asioista tykkää. Siksi lyhyet intervallijaksot saattavat rasittaa, ellei muisteta ottaa huomioon, että pienet arkiset asiat tekevät elämästämme juuri meidän näköistä. Tämä henkilökohtainen huoneentaulu tehdään yhdessä asiakkaan kanssa ja siihen kirjataan ne asiat ja siten kuin hän itse haluaa. Taulu pidetään esillä huoneen seinällä, raameissa yöpöydällä (tai vähintään asiakaskansion leipiä uunissa.päällimmäisenä lehtenä). Esimerkki: Lauran huoneentaulu intervallijaksolle

Lauluja ja loruja hoivan tueksi

Lorua tai laulua voi käyttää hoitotoimenpiteidennainen ja mies. yhteydessä huomion kiinnittämiseen, askelten rytmittämiseen ja vuorovaikutuksen virittelyyn.

Jos avustettavan henkilön omalla seinällä on juuri hänelle sopivat sanat, niitä ei tarvitse muistella ulkoa. Laulujen sanoja voi mainiosti käyttää loruina eli hoitajan ei tarvitse osata laulaa lainkaan, lausuu vain rytmikkäästi. Tietoa ns. hoivalaulusta. Sopivia lauluja löytyy mm. Vahvikkeen laulukirjasta.

leppäkerttu.   Orava.

Nukuttavia sanoja

 

Huoneentauluja hoitajien tsemppaukseen

Sopivilla aforismeilla voi tukea myös hoitajia vaikka pukukaapin oveen ripustelulla tulosteella.

Tunteisiin liittyvät huoneentaulut

Huoneentaulut vuodenaikoihin, merkkipäiviin ja juhliin

Huoneentaulut yhteisiin tiloihin keskustelun aiheiksi