Elokuu

4.8. Louis Armstrongin syntymäpäivä

Maailman kuuluisin jazzmuusikko Louis Armstrong (1901-1971) soitti trumpettia ja lauloi. Tietoja Wikipediassa.

 • Kuunnellaan Louis Armstrongin lauluja Youtubesta. Mm. What a wondeful world.
  I see trees of green, red roses too, I see them bloom for me and you
  And I think to myself what a wonderful world….
  …Yes I think to myself what a wonderful world.

5.8. Kansallispuvun syntymäpäivä ja tuuletuspäivä kuva

Tämä päivä kuuluu jokavuotisiin Euroopan kulttuuriperintöpäiviin, joita vietetään elo-lokakuussa. Suomessa on yli 300 kansallispukua. Tätä tuuletuspäivää on vuodesta 2010 alkaen vietetty pukeutumalla kansallispukuun, kansanpukuun (mm. feresi, sarafaani ja körttipuku) tai muinaispukuun. Puvun osia voi yhdistää myös nykyvaatteisiin.

Mustikkaleivos6.8. Mustikkapiirakkapäivä

Mustikkapiirakkapäivää vietettiin ensimmäisen kerran osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Nyt on mustikka-aika: syödään siis mustikoita sukupolvet yhdessä. Piirakan pohjaksi sopii pullataikina, murotaikina tai voitaikina. Mustikkapiirakkaa voi nauttia vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Elokuun ensimmäinen perjantai Kansainvälinen olutpäivä

Päivää on vietetty vuodesta 2007 lähtien. Olutta valmistetaan maltaista, Lasinen oluttuoppihumalista ja vedestä käyttämällä. 1600-luvulla olutta voitiin määrätä lääkkeeksi. Porissa alettiin valmistaa eli panna olutta 1853.

Erilaisia oluita: pale ale, portteri, stout, vehnäolut, lagerit kuten pilsner ja bock, lambicit. Leivinhiivalla käytetään sahtia ja kaljaa. Suomen lain rakennuskaaren mukaan jokaisen talon pihassa pitää kasvattaa humalaa: Laki humaliston istuttamisesta. Alkoholi on diureettinen aine eikä sen vuoksi suositeltava janojuoma varsinkaan helteellä.

 • Järjestä oluiden maistelu- ja arviointitapahtuma, jossa makuja voi kokeilla pienistä pikareista. Puoli desiä riittää maistiaiseksi eli yhdestä tölkistä saa 10:lle osallistujalle ja kolmessakin eri maussa on vertailtavaa.

7.8.Lahjan nimipäivä Kaksi lahjapakettia

Tätä päivää pidetään myös lahjojen antamisen teemapäivänä.

Iäkäs mies sylissään kirjava kissa

8.8. Kansainvälinen kissapäivä, International Cat Day

Kansainvälistä kissapäivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Kissanpäivä on samanlainen epävirallinen vuosipäivä kuin koiranpäivä 24.4. Kissa voi tukea mielenterveyttä ja lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta. Kissapäivän järjestää kansainvälinen eläinten hyvinvointia edistävä järjestö, International Fund for Animal Welfare (IFAW).

9.8. Suomalaisen taiteen ja Tove Janssonin päivä

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa klo 8-21. Tove Jansson (1914 – 2001) on kansainvälisesti tunnettu kuvataitelija ja kirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle. Jansson tunnetaan parhaiten muumikirjoistaan, mutta hän oli myös arvostettu taidemaalari ja kuvittaja. Helsingin Katajanokalla on Tove Janssonin puisto. 

9.8. Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä YK

YK:n yleiskokous sopi tämän päivän vietosta 1994. Tänään muistetaan maailman monikulttuurisuutta, alkuperäiskansojen kulttuureja, ansioita ja saavutuksia. Suomessa päivä on yksi saamelaisten yhdestätoista virallisesta liputuspäivästä. Saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansaksi tunnustettu kansa Euroopan Unionin alueella. Kaksi poroa metsässä, vähän luntaSaamelaisia asuu Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä laskutavasta riippuen yhteensä noin 60 000. Suurin osa heistä asuu Norjassa. Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa (sivu 62)Saamelaisten lippu Muita alkuperäiskansoja ovat mm. baskit, Krimin tataarit, samojedit, intiaanit, eskimot, armenialaiset, aboriginaalit ja maorit.

10.8. Laurin, Lassen ja Lassin nimipäivä, Pyhän Laurentiuksen muistopäivä

Laurin päivänä pääskyset parveilevat. Rukiinkylvön aikaa. Lehtipuiden lehdet alkavat kellastua: ”Lauri kusee lehtiin”.

Saamelaiset sanovat, että Laurin päivänä tulee tavallisesti ensimmäinen hallayö, mutta jos silloin on lämmintä, niin koko syksy on lämmin.
Elokuun alkupuolen tähdenlentoja kutsutaan Laurin kyyneleiksi. Ne ovat kotoisin Perseuksen tähdistöstä, ja näyttävät sinkoilevan kuin yhdestä aukosta jättäen usein jälkeensä punertavan vanan. Jos sää ja havaintopaikka ovat hyvät, saattaa Laurin nimipäivän yönä tähdenlentoja näkyä 60-100 kpl tunnissa. Perseuksen sijainnista johtuen tähdenlennot näkyvät erityisen hyvin Suomessa.

Miksi juuri Laurin kyyneleet? Pyhä Laurentius oli 200-luvun Roomassa diakonina. Keisari Valerianuksen aikana kristityt puhuivat jatkuvasti suunnattomasta aarteesta, joka heillä oli hallussaan. Rooman prefekti käski luovuttaa sen valtiolle. Laurentius lupasi tuoda, mutta toikin seurakunnan köyhät, kärsivät, sairaat ja vaivaiset. Tässä on rikkautta, jolla on arvoa, Laurentius sanoi. Marttyyrikuolemahan siitä seurasi. Laurentius tapettiin elokuun 10. päivänä vuonna 258 halstraamalla. Keskiaikaisissa kirkkomaalauksissa pyhimykset esiintyvät kidutuslaitteittensa kanssa. Siksi Laurentiuksella on Lohjan kirkossa halsteri kourassaan. Pyhä Laurentius on kokkien ja oluenpanijoiden suojelija. Pyhän Laurin kirkkoon Suomessa Lohjalla, Janakkalassa, Salon Perniössä, Mynämäellä, Eckeröhössä Ahvenanmaalla ja Vantaalla. Ne ovat kaikki keskiaikaisia kivikirkkoja: Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Ylläkselle on rakennettu Pyhän Laurin kappeli.

 • Laulu Pikku-Lauri
 • Hyvällä ilmalla seurataan tähdenlentoja.

Viikolla 32, koulut alkavat

12.8. Kansainvälinen nuorison päivä YKKaksi nuorta hyppää ilmaan auringonlasku taustanaan

Joka neljäs maailman yli seitsemästä miljardista ihmisestä on 10-24 -vuotias.
Ideoita ikäpolvien yhteiseen tekemiseen löytyy Vahvikkeen laatikosta Ikäpolvet.

13.8. Kansainvälinen vasenkätisten päivä

Päivää on vietetty vuodesta 1992 alkaen. Noin 10% ihmisistä on vasenkätisiä. Vasenkätisille on myynnissä mm. golf-mailoja, saksia, tölkin- ja pullonavaajia, korkkiruuveja, rannekelloja, puutarhatyökaluja, kitaroita. Vasenkätiset ovat tutkimusten mukaan keskimäärin oikeakätisiä lahjakkaampia tilan hahmottamisessa, matematiikassa ja arkkitehtuurissa.Kuuluisia vasenkätisiä ovat mm. Albert Einstein (1879 – 1955), Isaac Newton (1642 – 1726), Charles Darwin (1809-1882), Benjamin Franklin (1706 – 1790), Leonardo Da Vinci (1452 – 1519), Bill Gates (s. 1955).Akaan Viialassa valitaan vuosittain Vasenkätisten Vestivaalien yhteydessä Vuoden vasenkätinen. Valinnasta on vuodesta 2007 alkaen päättänyt Akaan elävän musiikin yhdistys Almu Ry.

 • Tänään voivat oikeakätiset harjoitella vasemmalla kädellä toimimista: kuvien värittämistä, syömistä, leikkaamista, omenan kuorimista, hampaiden pesua, kirjoittamista tai kaulaliinan neulomista vasemmalta oikealle edeten. Se on samalla hyvää aivojumppaa.
  Tulosta väritettäviä kuvia ja värityskirjoja
 • Tulosta Käsi- ja aivojumppa

15.8. Kotimaisten marjojen teemapäivä
Mansikoita, vadelmia, mustikoita

Marjan, Marian, Marjatan, Mariannan, Mariannen, Maritan, Marittan, Marjaanan, Marjon, Marjukan, Marjutin, Jatan ja Jaanan nimipäivä Neitsyt Marian kuolinpäivä.
Suomalaisia marjoja: ahomansikka (kuva), karpalo (kuva), kataja, marja-aronia, mesimarja, metsämustikka (kuva), pihlajanmarja, puolukka (kuva), suomuurain, tyrni (kuva),vadelma, variksenmarja, (viinimarja, karviainen, pensasmustikka). Tutkimustietoa marjojen terveysvaikutuksista.

Uskomus
Käen kukunnan kuuleminen Marian päivän jälkeen on vaarallista.

15.8. Kansainvälinen isoäidinneliö -päiväisoäidinneliö

Isoäidin neliöiksi kutsutaan virkattuja koristeellisia ja usein monivärisiä neliöitä, joista kootaan peittoja ja vaatteita. Idea on syntynyt langantähteiden käyttämisestä hyödyllisesti. Erilaisia malleja on satoja (kuvia netissä) ja ohjevideoita YouTubessa paljon. Idea kansainvälisestä isoäidin neliö -päivästä syntyi vuonna 2014 ja levisi nopeasti. Isoäidin neliöitä voi virkata myös ryhmätyönä niin, että joku virkkaa alun ja toinen jatkaa (esim. vaikeamman osuuden).

17.8. Katri Helenan syntymäpäivä

Iskelmälaulaja Katri Helena Kalaoja täytti 75 vuotta vuonna 2020. Hän on levyttänyt melkein 500 laulua, julkaissut yli 50 albumia. Hänen äänitteitään on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Hän on saanut lukuisia kulta- ja platinalevyjä. (Kuva cc Hannu Männynoksa)

 • Kuunnellaan ja lauletaan Katri Helenan hittejä kuten Puhelinlangat laulaa, Anna mulle tähtitaivas, Vasten auringon siltaa, Mun sydämeni tänne jää, Katson sineen taivaan, Lintu ja lapsi, Katson autiota hiekkarantaa, Paloma Blanca, Syysunelma, Ei kauniimpaa. Katri Helenan kappaleita Youtubessa.
 • Tulosta levyraatia varten numerot (6 sivua)

18.8. Sotainvalidipäivä

Vuodesta 1944 alkaen vietettiin ensin Sotainvalidien viikkoa vuoteen 2016 asti ja siitä lähtien on vietetty Sotainvalidipäivää. Sotainvalidien Veljesliiton piiriyhdistykset ja osastot ovat järjestäneet sotainvalideille erilaisia tilaisuuksia. Sotainvalidit ovat näin päässeet viettämään aikaa yhdessä ja virkistymään. Sodissamme vammautui pysyvästi noin 96 000 ihmistä. Kelan rintamalisän saajien ennusteen mukaan vuoden 2020 lopussa veteraaneja arvioitiin olleen 6 536, (miehiä 3322, naisia 3213) ja heistä sotainvalideja noin 900 henkilöä. Veteraanien keski-ikä on noin 92 vuotta.

19.8. Maailman humanitaarisuuden päivä YK

Humanitaarinen tarkoittaa ihmisystävällinen, hyväntekeväisyys-, epäitsekäs, altruistinen, ihmiskeskeinen, ihmisrakas. Humanitaarinen apu kohdistuu ihmisen välittömiin tarpeisiin kuten ruokaan, suojaan, lääkkeisiin, puhtaaseen veteen ja jätehuoltoon. Humanitaarisen avun tarvetta synnyttävät sodat, luonnonkatastrofit ja terrorismi.

 • Laulu Jokainen ihminen on laulun arvoinen (YouTube)
 • Keskustelunaihe Ensiapu, veden suodatus, sankaritarinat, rauniokoirat
 • Katsotaan Vahvikkeen kuvapankista koulujen opetustauluista sarja Ensiapu tapaturmissa (Klikkaa sarjan ensimmäistä kuvaa. Siirry kuvan tai näppäimistön nuolilla eteen- ja taaksepäin.)

21.8. Siiri Angerkosken syntymäpäiväSiiri Angerkoski

Näyttelijä Siiri Saimi Angerkoski (1902–1971) tuli tunnetuksi lukuisista elokuvista. Hän oli 25 vuotta Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkainen näyttelijä. Siiri Angerkoski esiintyi Suomisen perheen kotiapulaisena Hilda Männistönä. Suomisen perhe oli omana aikanaan radion kuunnelluin ohjelma Markus-sedän lastentunnin jälkeen. Suomisen perhettä radioitiin noin 400 jaksoa, joista osa on tallennettu kuunneltavaksi Yle Elävään arkistoon. (Kuva Wikimedia Commons)

22.8. Iivarin ja Iivon nimipäivä

Uskomus Jos Iivarin yönä Lapissa on maa huurteessa, niin silloin tulee pitkä ja kaunis syksy.

23.8. Mätäkuu päättyy (alkoi 23.7.)

Mätäkuun jutulla tarkoitetaan perätöntä juttua. Heinä-elokuu ovat uutisrintamalla usein hiljaisia. Media paikkaa tapahtumattomuutta uutisoimalla keksittyjä tai vain osaksi totta olevia juttuja. Ole siis tavallista tarkempana; älä usko kaikkea.

23.8. Kansainvälinen päivä orjakaupan ja sen poistamisen muistoksi YK/UNESCO

Kansainliiton kansainvälisen yleissopimuksen (1926) Takana taivas, kaksi tummaa kättä, joiden välistä käsiraudat rikkitarkoituksena oli täydellisesti lopettaa orjuus ja orjakauppa kaikissa muodoissaan. YK:n vuonna 1948 laatiman Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 4. artiklassa tuomitaan orjuus ja orjakauppa kaikissa muodoissaan. Euroopassa orjuus ja orjuuden kaltainen pakkotyö on kielletty Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Orjuus on nykyään kaikkialla maailmassa virallisesti kielletty. Silti tiedetään edelleen miljoonien elävän orjuudessa, johon liittyy pelottelua, eristämistä, kiristämistä, riippuvuutta, pakottamista ja valheellisia lupauksia paremmasta elämästä. Ihmiskauppa on edelleen yksi järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista bisneksistä. Orjuus voi tarkoittaa mm. pakkoavioliittoa, pakkotyötä tai velkaorjuutta, ihmiskauppaa. Eri aikakausina orjia on kuljetettu Afrikasta Yhdysvaltoihin ja Euroopasta Afrikkaan. Kuva kansakoulun opetustaulusta, jossa afrikkalainen alkuasukaskylä. Suomalaisiakin on ryöstetty orjiksi vielä 1700-luvulla.

 • Tulosta ja väritä Martin Luther King puhumassa Lincolnin muistomerkillä (1963): I have a dream.
 • Luetaan Sakari Topeliuksen klassikkosatu Koivu ja tähti (1893). Satu kertoo kahden Isonvihan aikana Suomesta Venäjälle leikki-ikäisinä ryöstetyn lapsen koti-ikävästä vieraalla maalla sekä heidän kotimatkastaan. Vuoden matkanteon jälkeen he kahden pikkulinnun opastamana löytävät kotinsa. Vanhemmat riemastuvat, sillä kaksi muuta lastaan he ovat menettäneet kuolemalle. Lapset toteavat, että linnun muodossa olleet enkelit olivatkin heidän kuolleet siskonsa. Sadulla on tosi tausta. Kasakat olivat ryöstäneet Topeliuksen isän isoisän Kristofferin ja vieneet Venäjälle. Siellä hän asui lapsettoman pariskunnan luona, sai venäläisen nimen ja opiskeli venäläisessä koulussa. Vuosien kuluttua Kristoffer karkasi, ja kulkiessaan aina auringonlaskua kohti pääsi Viipuriin. Viipurista hän pääsi laivalla Tukholmaan, missä sattumalta kohtasi äitinsä satamassa. Äiti ja lapset muuttivat takaisin Ouluun ja Kristoffer pääsi entiseen pihapiiriin. Pihassa kasvoi koivu, jonka oksien haarasta näkyi illalla tähti. Suvun tapahtumat mielessään Sakari Topelius kirjoitti sadun Koivu ja tähti. Koivu ja tähti -satu Dorian sivuilla (10 sivua, sivut vaihtuvat yläreunasta)

23.8. Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivä

Tätä päivää on vietetty vuodesta 2009 alkaen. Päivämäärä tulee Molotov–Ribbentrop -sopimuksen allekirjoittamispäivästä vuodelta 1939. Tänään muistetaan Neuvostoliiton kommunistisen stalinismin ja Suur-Saksan kansallissosialismin eli natsismin miljoonia uhreja sekä pyritään vahvistamaan demokraattisia arvoja ja rauhaa. Euroopan parlamentin kannanotto

Tietokirjaviikko

Tietokirjaviikkoa vietetään joka vuosi elokuun viimeisellä viikolla koulujen päästyä toiminnassaan vauhtiin. Viikon aikana on runsaasti maksutonta tietokirjaohjelmaa, jota voi seurata verkossa.
Tietosanakirjasarjat ovat pitkälti hävinneet kotien hyllyistä, kun uusimmat tiedot ovat yhtä lähellä kuin lähin netti. Muistisairaalle henkilölle painetuilla kirjoilla saattaa olla vielä selailukäyttöä – eikä haittaa, vaikka kirjalle kävisi huonosti; sitten se vain vaihdetaan seuraavaan. Tietokirjafestivaali verkossa 2021: ohjelma.

 • Mitä sinä haluaisit tietää? Tällä viikolla etsitään kysymyksiin vastauksia ja tuodaan hoivakotiinkin selailtaviksi eri alojen tietokirjoja. Tietokirjoja on kirjoitettu myös helposti ymmärrettävällä selkokielellä (Selkokirjoja).

24.8. Pertun (ennen Perttuli, Pärttyli, Bartolomeus) nimipäivä

Roomalaiskatolisen apostoli Bartolomeuksen muistopäivä. Perttelin kunnan vaakunassa on Bartolomeuksen kuva. Pertteli on yhdistetty Saloon 2009.
Päivänvaloa ei enää ole tarpeeksi varsinkaan aamulla ja illalla. On aika tarkistaa, että valaistus riittää lukemiseen, käsitöiden tekemiseen ja ympäristön hahmottamiseen. Riittämätön valaistus aiheuttaa kompastumisia, nukuttaa päivällä ja tekee elosta harmaata. Jokaista elettyä 13 vuotta kohti valon tarve kaksinkertaistuu edelliseen nähden!

Uskomus
Millainen sää Perttulin päivänä, sellainen koko syksyn.
Sanonta
Lassina langalle, Perttuna pois. (pääskysten muutosta)

25.-27.8.2017 järjestettiin maailman suurimmat kyläjuhlat Keittoa tarjoiluastioissa ja kauhat

Tietoa, ideoita, linkkejä ja vinkkejä Syödään yhdessä -teeman toteuttamiseen ja yhteisen ruokajuhlan järjestämiseen Ruokajuhlien ABC (tuottanut Maaseudun Sivistysliitto, ELO-säätiö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Eläkeliitto, Suomen Kylätoiminta ry sekä Maa- ja kotitalousnaiset). Kiinnitetään huomiota yhdessä syömiseen, juhlistetaan ruokailuhetkiä ja nautitaan ruuan lisäksi toisten seurasta. Tutkimusten mukaan yhteenkuuluvuuden tunnettaKolme perinneruokakorttia erityisesti vahvistavia asioita ovat ruuan valmistaminen yhdessä sekä yhdessä syöminen – varsinkin, kun niihin liittyy rento yhdessä oleminen.
Marttojen reseptejä. Ruokailutilan viihtyisyyttä voi lisätä ja hälinää häivyttää kauniilla, hiljaisella taustamusiikilla, joka ei häiritse keskustelua.

Elokuun viimeinen lauantai, Suomen luonnon päivä

Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnon päivänä eli elokuun viimeisenä lauantaina. Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä ensimmäistä kertaa vuonna 2023! Silloin kalentereissa on juhlapäivänä pieni Suomen lipun kuva symbolina liputuksesta. Osallistu liputukseen ja näytä, miten tärkeä suomalainen luonto sinulle on!

 • Koe luontoelämys vaikka kotisohvalta. Katso vinkit, ohjeet ja videot Luonto-sivulta.

Elokuun viimeinen torstai, Itämeripäivä

Tämän teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Päivää koordinoi John Nurmisen Säätiö. tapahtumien ja tempausten .

 • Keskustelunaihe kalastus, mereen liittyvät muistot,
 • Väritetään meri-, järvi-, kalastus- ja ranta-aiheisia kuvia Väritä kaloja
 • Visailu Vesi
 • Herkutellaan merien ja järvien antimilla

Kalevan kisat

Kalevan kisat on vuosittain järjestettävät yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut.

28.8. Savuton Suomi -päivä

Savuton Suomi 2030 –verkosto edistää tupakattomuutta ja nikotiinittomuutta yhteistyössä.

29.8. Kansainvälinen ydinkokeiden vastainen päivä YK

Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteily- ja ydinturvallisuuttaYdinpommista nouseva savupatsas, mustavalkokuva Suomessa. STUK:n 340 työntekijää yrittää suojella ihmisiä, ympäristöä ja tulevia sukupolvia säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Eniten ydinkokeita on tehty vuosina 1945-1963. Niiden cesium- ja strontium-laskeumia havaitaan vieläkin Suomen luonnossa. Jos ilmakehään ydinpommin räjähdyksessä tai ydinvoimalaonnettomuudessa joutuu radioaktiivista jodia, mikä päätyy elimistöön, se hakeutuu kilpirauhaseen. Siellä se tuhoaa soluja ja saattaa muutaman vuoden kuluttua aiheuttaa kilpirauhasen syövän. Siksi on tärkeää käyttää vain saastumatonta ruokaa ja juomaa. Apteekin puhtailla joditableteilla voi estää radiojodin kerääntymisen elimistöön, mikäli tabletin ottaa välittömästi, kun radioaktiivinen päästö saapuu tai hieman ennen altistusta, kun tiedetään saastepilven saapumisaika. Viranomaiset tiedottavat oikeasta hetkestä. Viranomaiset myös kehottavat kaikkia koteja, työpaikkoja ja hoivakoteja pitämään varastossa riittävää määrää joditabletteja (STUK:n ohjeita).

30.8. Kansainvälinen kadonneiden päivä YK

Suomessa poliisi saa joka vuosi noin 2 000 katoamisilmoitusta. Kadonneista henkilöistä 10-20 jää kateisiin.
Sodan aikana 1939-1945 tuhansia suomalaisia sotilaita katosi.
Hätäkeskuksen (112) toimintaohjeet: Kuinka toimitaan, jos muistisairas henkilö katoaa.
Poliisin ohjeet: Katoamisilmoituksen tekeminen
Muistiliiton ohjeita: Kun muistisairas ihminen katoaa, Katoamisten ja eksymisen ennaltaehkäisy

Elokuun viimeinen lauantai, Suomen luonnon päiväMustikoita

Sisäministeriö suosittelee liputusta.
Nautitaan kauniista suomalaisesta luonnosta ja sen monipuolisista hyvinvointivaikutuksista. Päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Suomen Latu kannustaa nukkumaan yön ulkona. Jos sää on sopiva, voi nukkua yön terassilla, parvekkeella tai omassa sängyssä ikkuna auki.

 • Järjestetään luontoretki esim. lintukiikareiden kanssa
 • Järjestetään luontotapahtuma, jossa osallistujat voivat valita monipuolisesta luontoaiheisesta ohjelmasta
 • Katsellaan luontokuvia. Vahvikkeen Kuvat-laatikossa on yli 50 luontokuvaa (tulosta kuvien tekstit).
 • Katsotaan luontodokumentteja: Yle Areenan Luonto-ohjelmat
 • Leivotaan ja tarjotaan marjapiirakkaa
 • Tarjotaan teetä, jonka aineet on itse luonnosta koottu: esim. vadelman, mesiangervon ja mustaherukan lehtiä, ruusunmarjoja (YLE:n esimerkki)
 • Lauletaan luontoaiheisia lauluja
 • Ulkoilutetaan koirakaveria
 • Rakennetaan luontopolku: vinkkejä Suomen luonnonsuojeluliiton vihkosta Pappa pitkospuille, mummo marjaan! – Opas ikäihmisten luontopolulle.
 • Järjestetään juhlava piknik luontoon ja kutsutaan ystävät syömään. Levitetään valkoinen liina viltin tai retkipöydän päälle ja katetaan pöytä koreaksi astioilla ja kukilla.
 • Pelataan Ruokatieto ry:n digitaalista Luonto-muistipeliä. Se toimii, mikäli tietokoneessa on Java, parhaiten Firefoxilla.
 • Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n materiaaleja ja vinkkejä tämän päivän viettoon
 • Luontoaiheinen kuvamuistiharjoitus
 • Arktiset Aromit: tulosta muistipeli, liimaa paksulle pahville tai kapalevylle, leikkaa irti

Lisää ideoita Vahvikkeen Luonto-laatikosta: mm. monia luontoaiheisia pelejä.

Elokuun viimeinen lauantai, Valtakunnallinen sienipäivä

Valtakunnallista sienipäivää on Marttojen toimesta vietetty kaksi piirrettyä tattiavuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2019 sienipäivä laajeni sieniviikoksi Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ennen sienet säilöttiin suolaamalla ja liotettiin tai keitettiin ennen käyttöä. Sieniä voi myös kuivata tai pakastaa. Vuoden 2020 nimikkosieni on miedonmakuinen lampaankääpä, jota voi löytää kuusikkorinteistä.

Elokuun viimeinen viikonvaihde, VenetsialaisetIlotulitus

Venetsialaiset tarkoittaa veneily- ja mökkeilykauden (huvilakauden) päättäjäisiä. Pohjanmaalla ja joissakin rannikkokaupungeissa venetsialaisia on vietetty yli 100 vuotta, mutta koko Suomeen tapa on levinnyt vasta viime vuosina. Ilotulituksia järjestetään monin paikoin – mutta se vaatii pelastuslaitoksen erillisen luvan. Nimi venetsialaisten yö on saanut nimensä Venetsiasta. Se oli ensimmäinen eurooppalainen kaupunki, joka oli yhteydessä Kiinaan ja siellä valmistettuihin ilotulitteisiin. Venetsiasta rakettien ampuminen levisi muualle Eurooppaan.

 • Laitetaan kynttilälyhtyjä pihapuun oksille, parvekkeelle, terassille, ikkunalaudalle valaisemaan pimeää elokuista yötä. Led-kynttilät ovat turvallisia.

<< HeinäkuuSyyskuu >>