Syyskuu
- Kulttuurivuosikellon syyskuu
- Vihreän Veräjän luontoideoita syyskuulle (6 sivua)
- Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa
Uskomus Jos kurjet muuttavat varhain, tulee talvi aikaisin.
Jos teeri kujertaa jo elo-syyskuun vaihteessa, tulee varhainen talvi.
Jos hyttyset syksyllä lentelevät lähellä maata, tulee lämmin ilma.
2.9. Pohjoismainen kosteikkopäivä
Pohjoismaissa ja Baltian maissa maailman kosteikkopäivää vietetään vuosittain syyskuun 2. päivä. Muualla maailmassa talvella helmikuun 2. päivä. Rakennetut ja kunnostetut kosteikot toimivat luonnon omina suodattimina: ne hillitsevät tulvia sekä pysäyttävät ravinteita ja kiintoainetta valumavesistä. Kosteikkojen verkosto tarjoaa vesilintujen poikueille niiden tarvitsemia elinympäristöjä (YLE:n uutinen: Kosteikko on linnun paratiisi).Rantakukkaa kasvaa runsaasti monen lintujärven rannoilla (kuva>)
Kosteikko-opas (39 sivua) Kosteikkokasveja Luontoportin sivustolla Suomen Riistakeskuksen Tietoa kosteikkojen linnuista
- Tähän päivään sopii maastoretkeily ja vesilintuihin tutustuminen
- Maaseutuverkoston 12 min video kosteikon perustamisesta ja hoidosta
Uskomus Jos taivas on harmaa, kun aurinko laskee, tulee sade.
Jos aurinko laskee pilveen, tulee sade.
Jos meri on tyyni ja tumma, kun aurinko laskee, nousee raju sade ja kova tuuli.
4.9. Suomalaisen ruoan päivä
Suomalaisen ruoan päivää vietettiin ensimmäistä kertaa 2019. Ruokatieto Yhdistys edistää suomalaista ruokakulttuuria ja kotimaisen elintarvikeketjun tunnettuutta ja kilpailuetua. Keskeisin tehtävä on ylläpitää Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen elintarvikkeen tunnuksena. Hyvää Suomesta -merkin käyttö edellyttää, että elintarvike on tuotettu, valmistettu ja pakattu Suomessa. Ikäinstituutin ja Gery ry:n video Voimaa treenistä ja ruuasta (3min).
- Ruoka-aiheista tietoa ja tekemistä Vahvikkeessa
- Tulosta ja väritä syötävää (13 väritettävää kuvaa)
- Piiloristikko Keittiövälineet
4.9. Jatkosodan päättymisen muistopäivä
Jatkosota käytiin 25.6.1941 – 19.9.1944. Syyskuussa 1944 jatkosota päättyi ja aselepo astui voimaan 4. syyskuuta. Venäläiset kuitenkin jatkoivat tulitusta monilla rintamaosuuksilla. Välirauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa 19. syyskuuta 1944 ja lopullinen rauhansopimus solmittiin Pariisissa vuonna 1947.
Vahvikkeen isänmaallisia lauluja ja sota-aiheisia kuvia.
Suomen sotaveteraaniliittoon kuuluu 396 sotaveteraaniyhdistystä. Liiton lehti on Sotaveteraani ja sen edellisten vuosien numerot ovat luettavissa netissä.
Myös Sotainvalidien Veljesliiton lehti Sotainvalidi on luettavissa netissä.
- Keskustelunaihe Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas (kolme sivua + kysymyksiä ja nettilinkkejä) Kuva Kirsi ALastalo >
- Kuunnellaan pätkiä Tuntematon sotilas -kuunnelmasta: Elävässä arkistossa 10 kpl 5-10 min ja Yle Areenassa 19 kpl 20-40 min
- Katsotaan kuvia Puolustusvoimien kuva-arkistosta SA-kuva (valitse hakutoiminnolla: Jatkosota)
- Keskustelunaihe Elämää ja esineitä 40-luvulla: Vahvikkeen kuvat 40-luvulta (kuvien tekstit)
- Keskustelunaihe Säännöstely sotien jälkeen kirjassa Muistoissamme 50-luku (3 sivua)
5.9. Kansainvälinen hyväntekeväisyyden päivä (YK)
Hyväntekeväisyys on toisten auttamista ilman oman edun tavoittelua. Vapaaehtoistyö ja lahjoitukset ovat hyväntekeväisyyttä. Tutkimusten mukaan (mm. Sukupolvien ketju -tutkimushankkeen kyselyt 2012) vapaaehtoistyötä tekevät ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä. Samoin hyväntekeväisyysjärjestöille rahaa lahjoittavat ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät lahjoita. Tämä on äiti Teresan kuolinpäivä
- Keskustelunaihe myötätunto, lähimmäisenrakkaus, epäitsekkyys, kansainvälinen apu, kriisiapu, tieteen ja taiteen tukeminen, tempaukset, keräykset, hyväntekeväisyystapahtumat.
- Keskustelunaihe Vapaaehtoistyö. Vapaaehtoistyön muotoja. Haluaisitko esim. vapaaehtoisen ulkoilukaverin tai voisitko itse olla sellainen? Vapaaehtoisuus tuottaa onnellisuutta (Liisa Keltikangas-Järvisen kirjoitus Lääkärilehdessä: lyhennelmä ja koko kirjoitus)
5.9. Yrittäjän päivä
- Ideoita Yrittäjän Päivän viettoon löytyy Yrittäjän Päivä –säätiön sivuilta.
- Tampereen musiikkikirjasto on koonnut eri ammatteihin liittyviä lauluja (77 sivua).
- Keskustelunaihe Eri ammatit. Keskustelun tueksi ammatteihin liittyviä kuvia
- Askarteluidea heijastimia virkaten ja solmeillen heijastavasta langasta
6.9. Valtakunnallinen suomenhevosen päivä
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Silloin suomenhevosen kantakirja täytti 100 vuotta. Hevostietoutta löytyy Suomen hevosenomistajien keskusliitto ry:n sivustolta.
- Luetaan poimintoja Kirsi Nuutisen Metsätalouden opinnäytetyöstä Suomenhevonen metsätyössä – matka historiasta nykypäivään. Se kertoo miehen ja suomenhevosen yhteistyöstä savotoilla ja sodassa.
- Kuvamuistiharjoitus Hevonen
- Keskustelunaihe Hevoset töissä ja harrastuksissa. Keskustelun tueksi kuvia hevosista Vahvikkeessa (tekstit)
Viikko 36, Valtakunnallinen keliakiaviikko
Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnää, ohraa eikä ruista, koska niissä on gluteenia. Keliakialiitto järjestää tapahtumia ympäri Suomea.
- Keskustelunaihe erilaiset ruokavaliot, viljat, keliakia, gluteeniton ruokavalio,
- Leivotaan gluteenittomista taikinoista eli käytetään riisiä, maissia, tattaria, hirssiä, perunajauhoa ja mantelijauhoa.
Viikko 36, Positiivisuusviikko
Positiivisuusviikkoa on vietetty vuodesta 1991 lähtien. Positiivisuusviikko kannustaa ajattelemaan asioita myönteisestä näkökulmasta. Sitä kannattaa viettää niin kodeissa, työpaikoilla kuin hoitoyhteisöissäkin, sillä myönteinen palaute antaa energiaa ja kannustaa. (Jos positiivista näkökulmaa on vaikea löytää, kannattaa taustatukea etsiä mm. logoterapeuttisesta kirjallisuudesta.)
- Tee lomake, jossa on ryhmän jokaisen henkilön nimi ja sen alla riittävästi tyhjiä rivejä. Näille riveille kukin kirjoittaa, mitä asioita kyseisessä henkilössä arvostaa tai mistä on hänelle kiitollinen. Jokaiselle jaetaan yhteenveto omista myönteisistä palautteista otsikolla ”Tätä me sinussa arvostamme.” ja ”Tästä olen sinulle kiitollinen.”
- Valitaan oman yhteisön Vuoden (tai kuukauden tai viikon) positiivisimman, joka on levittänyt ympärilleen iloa ja energiaa tai vaikuttanut ympäristöönsä positiivisella tavalla. Tee hänelle kunniakirja.
- Keskustelunaihe Kiitollisuuden aiheet Kiitollisuuden vaikutuksia
- Väritetään kannustavia huoneentauluja itselle ja ystävälle: Väritä kehyksiä 1 ja Väritä kehyksiä 2
- Tässä minä olen hyvä: ja Tästä minä haaveilen: -tulostettavat laput ryhmäläisten vahvuuksien ja haaveiden tunnistamiseen Vahvuuksia ja haaveita menetelmä
Viikko 36, Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaviikko
Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä juhlitaan kulttuuriympäristöä ja tutustutaan kiinnostaviin kohteisiin ympäri Suomen. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 50 maassa. Päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu vuosittain noin 30 miljoonaa ihmistä. Päivien aikana osallistujamaissa järjestetään erilaisia kulttuuriympäristötapahtumia. Päivien tärkein toimintamuoto ovat yleisölle avoimet ovet ja kierrokset kohteissa sekä kohteisiin liittyvät yleisöluennot ja kiertokäynnit. Suomessa järjestetään vuosittain 300-500 avointa yleisötapahtumaa. (Kotiseutuliitto)
8.9. Kansainvälinen lukutaitopäivä (YK, UNESCO)
Päivän aiheeseen sopivat selkokirjat, e-kirjat, Celia-kirjasto, runot, novellit, tarinat.
- Luetaan vanhoja kansansatuja ja hölmöläistarinoita äänitiedostoiksi, joita voi jakaa tutuille pikkulapsille tai päiväkodeille. Jos vuorosanat jaetaan luettaviksi eri ihmisille, tarinoista voi tulla jännittäviä kuunnelmia.
- Lukutuki on henkilö, joka auttaa lukemisessa ja tukee siihen liittyvässä keskustelussa. Vapaaehtoinen ääneen lukija puolestaan avustaa lukemisessa ikäihmisiä hoivakodissa vapaaehtoistyönä. Selkokeskus kehittää lukutukitoimintaa ja on julkaissut Lukutuen käsikirjan.
- Tietoa selkokielestä ja ulkoasusta keskustelun pohjaksi.
- Katsotaan Ylen selkouutisia
- Pelataan sana- ja kirjainpelejä
- Vahvikkeen Sanataide-laatikossa on myös Selkokieli-osasto
- Suomen Käsityön museon Muistelusalkku kansakouluajoista (27 sivua)
- Katsellaan vanhoja aapisia. Muistellaan omaa koulunaloitusta ja lukemaan opettelua. Kuvia: Kultainen aapinen & Lue, laske lapsonen -laatikko & Aapisia ja lukukirjoja &
- Askarteluidea kirjanmerkki
- Piiloristikko kirjailijat, piiloristikon vastaukset
8.9. Taimin nimipäivä
Monivuotisten kasvien istutusaikaa. Syksyllä istutetut kasvit lähtevät keväällä kasvamaan heti, kun sen aika sään puolesta tulee. Monivuotista, ruohovartista koristekasvia kutsutaan perennaksi. Kukkasipulit kannattaa kaivaa maahan vasta vähän ennen routaa. Liian lämpimässä sipulit alkavat nostaa vartta jo syksyllä.
- Katsellaan taimi- ja kukkasipuliesitteitä. Suunnitellaan istutuksia ja jos mahdollista istutetaan ja laitetaan maahan kyltit, mitä keväällä on odotettavissa mistäkin kohdassa. Kukkapenkkien suunnittelua voi tehdä leikkaamalla esitteistä ja hinnastoista kuvia ja sijoittelemalla isolle paperille.
- Katsellaan Vahvikkeen kukkakuvia
9.9.2021 Yle täyttää 95 vuotta
Yleisradio Oy eli Yle on Suomen valtion omistama valtakunnallinen mediayhtiö, jonka toimiala on yleisradiotoiminta. Se toimii verovaroin. Yleisradiolla on kolme televisiokanavaa, kuusi radiokanavaa, teksti-TV, suoratoistopalvelu Yle Areena, mobiilisovellus ja lisäksi se tarjoaa internetpalveluja yle.fi-sivustolla.
- Keskustelunaihe Radio ja televisio. Keskustelun tueksi Vahvikkeen kuvia: Pääministeri Risto Ryti pitää radiopuhetta (1940), Radion ääressä 1940-luvulla, Kauko Käyhkö radiossa (1947), Ensimmäiset televisiolähetykset (1955), Poika television ääressä (1950-luku), Kouluradion nauhoitus (1956), Yleisradion pääjohtaja Hella Wuolijoki (1952), presidentti Urho Kekkonen pitää radio- ja tv-puhetta (1962)
9.9. Kansainvälinen FASD-päivä
Teemapäivä muistuttaa, että alkoholi ja raskaus eivät kuulu yhteen. Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa lapselle vaurioita. On löydetty yli 400 tautia tai tilaa, jotka esiintyvät tyypillisesti henkilöillä, joilla on FASD. Tietoa Kehitysvammaliiton sivuilla.
9.9.2021 Lotta Svärd -järjestön perustamisesta 100 vuotta
Lotta Svärd oli vuosina 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautunut maanpuolustustyön tukijärjestö.
- Keskustelunaihe Lottien työpanos sota-aikana. Lottamuseon keräämää Lottahistoriaa Nostalgiset naiset -sivustolla
10.9. Kansainvälinen itsemurhien estämisen päivä (YK, WHO)
Itsemurhan ehkäisyn yleiset ohjeet löytyvät THL:n sivuilta ja depressiosta on tietoja Duodecimin sivuilla. Ikäinstituutin neuvoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.
- Vahvikkeessa on monenlaisia juttelukortteja, jotka virittävät keskustelua, ryhmäyttävät ja helpottavat omien mielipiteiden kertomista
- Vahvikkeen Terveys-laatikossa asiaa tunteista ja mielialasta & mielenterveydestä
- Mieleinen Huoneentaulu voi auttaa kääntämään huomiota vahvistaviin ja kannustaviin asioihin
- Runot ovat auttaneet monia ihmisiä vaikeiden tunteiden ja menneisyyden tapahtumien käsittelyssä sanoittamalla asioita. Luetaan tai jaetaan runoja tai järjestetään runokahvila.
- Lauletaan yhteislauluja (laulujen sanoja) tai järjestetään toivekonsertti.
- Yksi hyvinvoinnin edellytys on, että ihmisellä on mahdollisuus edistää itselleen tärkeitä asioita. Keskustelunaihe Mitä kukin arvostaa ja miten voisi olla mukana edistämässä näitä asioita. Jos löytyy yhteinen arvostuksen kohde, tehdään jotain konkreettista sen puolesta (esim. kerätään pihlajanoksia maljakkoon henkilölle, joka ei voi lähteä ulos; leivotaan yksinäiselle; luetaan kirjaa lapselle tai sairaalle…).
11.9. Euroopan migreenipäivä
Suomen Migreeniyhdistys toimii päänsärkysairauksia sairastavien arjen asiantuntijana ja pyrkii parantamaan heidän hyvinvointiaan jatyössä jaksamistaan.
- Keskustelunaihe kotikonstit päänsäryn ehkäisyyn, Hota-pulveri,
- Vähennetään niskalihasten jännityksiä tarinakosketusrentoutuksella.
12.9. Viljan nimipäivä, Viljatuotteiden teemapäivä
Vilja on muinaissuomalainen nimi, jota aluksi annettiin miehille, mutta on sittemmin vakiintunut naisen nimeksi. Suomessa viljellyt viljalajikkeet ovat ruis, ohra, kaura ja vehnä (näistä tietoa Ruokatieto-sivulla).
- Keskustelunaihe viljanviljely ennen ja nykyään (maatila-aiheisia kuvia),
- Askarteluidea Tehdään olkikoristeita (Punomon ohjeita). Ohuista rukiinoljista syntyy kauniita tähtiä ja himmeleitä, mutta ohut puuvillalanka täytyy pujottaa imemällä eikä neulalla (rullalanka on liian kovaa, käytä pehmeämpää). Liotettuja paksuja olkia voi silitysraudalla silittää auki nauhoiksi ja koota niistä liimaamalla koristeita (esim. renkaista ketjua tai liimataan kartongille pinnaksi, josta leikataan kuvioita).
12.9. Euroopan migreenipäivä
Migreeni on kohtauksellinen, aikuisiän yleisin neurologinen sairaus. Tietoa migreenistä saa Suomen Migreeniyhdistyksestä.
Elo-syyskuussa viimeistään Mikkelinpäivänä (29.9) vietetään sadonkorjuujuhlia
Ahvenanmaalla sadonkorjuujuhlat järjestetään aina syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.
Kotimaiset kasvikset ry:n sivustolla on laaja kuvagalleria ja tietoja kasviksista.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry valitsevat joka vuosi vuoden vihanneksen. Vuoden 2023 vihannes on porkkana.
- Mainos/kutsu: Sadonkorjuujuhlat (ylempi kuva), Sadonkorjuujuhlat (alempi kuva)
- Maistajaiset kotimaisia hedelmiä, marjoja (kuvia), vihanneksia, yrttejä. Vertaillaan. Paloja voidaan kastaa erilaisiin kastikkeisiin tai jakaa raasteita/soseita pieniin kuppeihin ja kaataa niihin kastikkeita. Kaikille voi etsiä oman lempismoothien.
- Tehdään retki torille tai osallistutaan toritapahtumaan
- Askarteluidea Pihlajanmarjoja pujotetaan hammaslankaan ja kuivuttua tiivistetään raot pois. Solmitaan langan päät yhteen ja helmet ovat valmiit.
- Sienet koriin -heittopeli (kuva>) Sienet voi tehdä myös virkkaamalla.
- Koristeluidea Pujottamalla pihlajanmarjoja rautalankaan saa taivuteltavaa ja muodossaan pysyvää marjanauhaa, josta voi tehdä sydämiä ja muita kuvioita. Vedellä täytettyihin lasitölkkeihin voi upottaa pihlajanmarjaterttuja, joissa pari lehteä. Valvotussa tilanteessa pinnalla voi palaa kellukynttilä.
- Pulmailurata sadonkorjuaikaan ja sen lisätehtävä sanaympyrä
- Resepti juurespihvit 1 min video pihvien valmistuksesta
- Reseptitarina kaalilaatikosta
- Päättelytehtävä: Päättele sieni
Viikko 37, Leipäviikko
Leipäviikkoa on vietetty vuodesta 1964 alkaen. Teemana vuonna 2020 on kuitu. Suomalaisessa ruokavaliossa leipä on paras kuitulähde. Leipätiedotuksen materiaaleissa tuodaan esiinviljakuidun terveysvaikutuksia. Tula tullallaa -huoneentaulu (kuva >)
Marttojen leipäreseptejä. Suomen maakuntaleivät.
- Keskustelunaihe leivän leivonta ennen ja nyt; katsotaan leipäaiheisia kuvia
Viikko 37, Valtakunnallinen Hävikkiviikko
Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, mikä olisi voitu välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. YK ja EU ovat asettaneet tavoitteeksi ruokahävikin määrän puolittamisen reilussa kymmenessä vuodessa. Maailmanlaajuisesti noin 30 prosenttia tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on Luonnonvarakeskuksen mukaan vuosittain arviolta 120 – 160 miljoonaa kiloa eli 20 – 25 kiloa henkilöä kohden.
- Keskustelunaihe Kampanjamateriaaleja keskustelun virikkeeksi. Maa- ja metsätalousministeriön vinkkejä kaiken ruuan hyödyntämiseen.
- Tehdään ruokaa tähteistä: esim. pyttipannu, pappilan hätävara (kuva >), köyhät ritarit, leipävanukas, leipäressu, tallimestarin kiisseli, mannavanukas, perunarieska, kasvissosekeitto, perunasalaatti
Marttojen reseptejä kirjassa Ruokaa tähteistä. - Askarteluidea Askarrellaan jäännösmateriaaleista, virkataan isoäidin neliöitä, tehdään munakennoista sytykeruusuja, valetaan kynttilänpätkistä uusia kynttilöitä, Oiva askarteluopas kierrätysmateriaaleista
- Hävikkiviikon tutkimus (74 sivua), jossa tutkimustietoa ja käytännön esimerkkejä ruokahävikin mittaamisen ja vähentämisen keinoista Suomessa.
- Tehdään yhdessä iltapalaa. Valitaan resepti Kontukodin porukan kokoamasta kirjasta Konnun hävikkiruokakirja (14 sivua).
Viikko 37, Koulujen liikenneviikko
Alakouluissa ja esiopetusryhmissä jutellaan näiden kolmen teemapäivän aikana liikennesäännöistä ja turvallisuudesta. Media pitää nyt näitä aiheita esillä.
- Keskustelunaihe Iäkkäiden ihmisten turvallisesta liikkumisesta.
- Tehdään tasapainoa ja lihasvoimaa parantavia jumppaliikkeitä kaatumisten ennaltaehkäisemiseksi. UKK-instituutin 10 tehokasta kaatumisten ehkäisykeinoa. Vahvikkeessa jumppaohjeita
- 50 kysymyskorttia keskustelun tueksi: Autoilukysymykset (Frågor kring bilar ) – puolet autoilijoille, puolet ajokortittomille
- Ratkaistaan Liikenne-aiheisia anagrammeja
Syyskuussa piiat ja rengit ennen etsivät parempia palveluspaikkoja. Jonain syyskuisena sunnuntaina järjestettiin pestuumarkkinat eli nykykielellä rekrytointimessut. Pestuumarkkinoiden avulla voi yhdistää kertaluonteista vapaaehtoistyötä ja hyvän mielen levittämistä: Pestuumarkkinat.
13.9. Positiivisen ajattelun päivä
Päivää alettiin viettää Yhdysvalloissa vuonna 2003. Ihmisen keholla ja mielellä on vahva yhteys. Siksipositiivisella mielellä on vaikutusta ihmisen terveyteen. Tähän päivään sopivaa materiaalia voi löytää Positiivisuusviikon aineistoista.
- Vanhat sananlaskut positiivistettuina
- Tehdään kävelyretki luontoon
14.9. Maailman ensiapupäivä
- Katsotaan opetuskuvataulusarja ”Ensiapu tapaturmissa”
15.9. Maailman Siivouspäivä
Maailman Siivouspäivä eli World Cleanup Day (WCD) on kansainvälinen, maailmanlaajuinen yhden päivän kestävä ympäristön siivoustempaus. Tapahtumia on järjestetty vuodesta 2008 alkaen. (materiaalia)
- Roskakävelylle otetaan mukaan muovipussi tai useampi sekä tarttumapihdit. Lasiset, metalliset ja sekajäte kerätään eri pusseihin.
- Puutarhassa voi kerätä maahan pudonneista omenoista ne madonsyömät ja mädäntyneet kompostiin. Mustaksi kuivuneet ja muumiotautiset omenat kerätään erilleen ja laitetaan sekajätteisiin. (kuva: Apuväline Avux)
15.9. Kansainvälinen demokratian päivä (YK)
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2007. Demokratiassa valta perustuu yhteisön jäseniin, eikä ole yhden ihmisen tai yhden ryhmittymän käsissä. Se vähentää vallan väärinkäytön mahdollisuutta. Demokratian kulmakiviä ovat jokaisen henkilön mahdollisuus ilmaista vapaasti oma mielipiteensä ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Päivän tarkoitus on muistuttaa päättäjiä ja jokaista yksittäistä ihmistä näiden demokratian periaatteiden tärkeydestä.
- Aivojumppa Ratkaise kysymykset ja vastaa
15.9. Agatha Christien syntymäpäivä
Englantilaisen kirjailijan Agatha Christien (1890 – 1976) syntymästä tuli 2020 kuluneeksi 130 vuotta ja hänen ensimmäisen kirjansa julkaisusta 100 vuotta. Christien kuuluisat etsivähahmot ovat Hercule Poirot ja neiti Marple. Ensimmäiselle kirjalleenStylesin tapaus Christie joutui etsimään kustantajaa kolme vuotta. Sen jälkeen hänen kirjojaan on painettu miljoonia kappaleita ja käännetty kymmenille kielille. Poirot´n toiminnasta kertoo yli 30 romaania ja lähes 60 novellia.
- Katsotaan jokin Hercule Poirot -elokuva tai Miss Marple -elokuva.
16.9. Kansainvälinen päivä otsonikerroksen suojaamiseksi
Tätä päivää vietetään ns. Montrealin Pöytäkirjan allekirjoituspäivänä. Pöytäkirja on tehty vuonna 1987 ja siinä sovittiin otsonia tuhoavien aineiden tuotannon ja käytön rajoittamisesta ja lopettamisesta. Otsonia on kaikkialla ilmakehässä, mutta tiheämpi otsonikerros kiertää maapalloa 15-30 kilometrin korkeudella. Se suojaa maapalloa liialliselta auringon ultraviolettisäteilyltä.
Ilmatieteen laitoksen tietoa otsonikerroksesta
18.9. Kansallinen terveydenhoitajapäivä, Tyynen nimipäivä
Ensimmäistä kansallista terveydenhoitajapäivää vietettiin 2020. Terveydenhoitajayhdistykset ovat vuosikymmeniä juhlineet Tyynen päivänä. Terveydenhuoltoneuvos Tyyne Luoma (1893–1970) oli suomalaisen terveyssisarlaitoksen ja kansanterveystyön merkittävä kehittäjä, kouluttaja ja organisaattori sekä Terveydenhoitajaliiton perustaja. Tyynenpäivän juhlissa on palkittu ansioituneita terveydenhoitajia ja juhlistettu terveydenhoitajan ammattia. Terveydenhoitajat tekevät ennaltaehkäisevää työtä, jolla edistetään kansanterveyttä ja kansantaloutta. (Terveydenhoitajaliitto) Viereisessä kuvassa terveydenhoitajamerkki, josta terveydenhoitajat ja siksi opiskelijat voi tunnistaa.
- Keskustelunaihe Tyyne Kettusen SOTE-päivityksiä ja tarinoita YouTubessa, Tyyne KYSSillä osa 1 ja KYSSillä osa 2
- Vahvikkeen Terveys-laatikko sekä Kuvat-laatikon terveys- ja sairausaiheiset kuvat ja niiden tekstit
19.9. Mika Waltarin syntymäpäivä
Mika Waltari oli merkittävä suomalainen kirjailija. Hän kirjoitti romaaneja, runoja, novelleja, pienoisromaaneja, satuja, näytelmiä, kuunnelmia, propagandamateriaalia, arvosteluja, elokuvakäsikirjoituksia, matkakertomuksia ja sarjakuvariimejä. Hänen menestysteoksistaan tuli kuuluisia myös muissa maissa. Waltarin historiallisista romaaneistaan tunnetuin on Sinuhe egyptiläinen (1945).
- Katsotaan joku Waltarin käsikirjoittama Komisario Palmu -elokuva.
- Katsotaan Waltarin käsikirjoittama elokuva Kulkurin valssi (1941).
Viikko 38, Valtakunnallinen hyvien tapojen viikko
Kouluissa järjestetään erilaisia teematapahtumia liittyen hyviin tapoihin. Viikko päättyy Hyvien tapojen päivään. Opetushallituksen ylläpitämä verkkopalvelu Edu.fi julkaisee ideoita ja materiaaleja, joita voi soveltaa myös ikäihmisten kerhotoimintaan. Tapayhdistys ry:n tapalinkit.
- Keskustelunaihe pukukoodit, juhlatavat ennen ja nyt, kielenkäyttö, pöytätavat, tervehtiminen, käytöstapojen muuttuminen, sinuttelu ja teitittely
- Kokeillaan erilaisia solmion ja huivin solmimismalleja
- Luetaan poimintoja Käytöksen kultaisesta kirjasta (YLE:n juttu kirjasta)
- Opetushallituksen tapakasvatusaiheisia pelejä
Viikko 38 (tai 39), Kansainvälinen Muistiviikko
Muistiviikon ajankohta määrittyy Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) mukaisesti joko viikolle 38 tai 39. Muistiyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät viikon aikana erilaisia tapahtumia. Tiedot niistä tulevat Muistiliiton tapahtumakalenteriin. Laaja suomalaistutkimus FINGER osoitti, että muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla niiden riskitekijöitä. Tänään siis vähennetään riskitekijöitä.
- Kunnossa kaiken ikää -ohjelman aivojumppavideo (1,5 min)
- Muistiin liittyvää tietoa ja esitteitä Muistiliitostaja Suomen muistiasiantuntijoilta
- Forssan Seudun MUISTI ry ideoita muistijumppaan
- Muistisairauksien Käypä hoito -suositus
- Vahvikkeen Aivojumppa-laatikko jaTerveys-laatikon muistiosuus
- Muistipuisto® on muistisairaille henkilöille ja aivoterveydestään kiinnostuneille ikääntyville tehty helppokäyttöinen verkkopalvelu. Muistopuisto sisältää treenejä aivoille, liikettä niveliin, tasapainoa mielelle, musiikkia ja muistelua sekä tietoa aivoterveellisestä ruuasta.
- Apetta aivoille -materiaaleja
- Maaliskuussa viikolla 11 olevan Kansainvälisen aivoviikon materiaalit sopivat myös tähän Muistiviikkoon
Syyskuun viimeinen kokonainen viikko, Kansainvälinen kuurojen viikko
Kansainvälistä kuurojen päivää on vietetty jo vuodesta 1958. Myöhemmin se laajentui viikon mittaiseksi. Tämän viikon viesti on kaikkien kuurojen yhteenkuuluvuus. Juhlaviikolla halutaan tukea ja vahvistaa edunvalvontatyötä kuurojen ja kaikkien viittomakielisten henkilöiden oikeuksien parantamiseksi eri puolilla maailmaa. Kuurojen liitto
- Keskustelunaihe Kuulon apuvälineetkuulokoje, fm-laite, täristinherätyskello, puhelinvahvistin, kaula- tai tyynysilmukka, infrapunalaite radion tai tv:n kuunteluun, itkuhälytin, kommunikaattori (Kuuloliitto: kuulokojeet ja apuvälineet)
- Kuuloharjoitus Mikä esine putosi ?
21.9. Maailman Alzheimer-päivä
Vahvikkeen Terveys-laatikossa on vinkkejä myös Alzheimerin vastustamiseen.
Aivojumppa-laatikossa on ideoita aivovoimisteluun.
- Sytetään Muistin tuli eli kynttilä tai lyhty klo 21. Led-kynttilät ovat turvallisia kaikkialla.
21.9. Kansainvälinen rauhanpäivä (YK) International Peace Day
Päivää on vietetty vuodesta 1981 alkaen. Näillä tienoilla Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Sotiemme Veteraanit –keräys järjestävät Kansa Kävelemään –tapahtumia. Ne ovat osa veteraanien kansainvälistä toimintaa.
21.9. Syysmattieli mukulamatti
Matin nimipäivä on helmikuussa, mutta syys-Matti 21.9. Matteuksen päivä oli ennen perunan ja nauriin noston päivä. Omenatkin poimittiin näihin aikoihin. Tästä päivästä lähtien karhut käyvät talvilevolle ja käärmeet vetäytyvät talvikoloihinsa. Talven puhdetyöt aloitettiin ennen näihin aikoihin.
- Herkutellaan naurishaudikkailla. Valmistus sopii samalle päivälle, kun tehdään retki torille.
- Ratkaistaan Syksyn sato -aiheisia anagrammeja
21.9. Nollapäästöpäivä
Nollapäästöpäivän tarkoituksena on auttaa maailmaa pääsemään eroon fossiilisista polttoaineista, joita ovat maaperästä saatavat hiili, maakaasu, turve, öljy ja kivihiili. Nollapäästöpäivää vietettiin ensimmäisen kerran Kanadassa vuonna 2008. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2017 alkaen. Päivän tavoitteena on, että fossiiliset polttoaineet korvattaisiin uusiutuvalla energialla, joita ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergia tarkoittaa puuperäisiä polttoaineita, peltobiomassaa, biokaasua ja kierrätyspolttoaineiden biohajoavaa osaa. (Opetushallituksen materiaaleja)
Aina 22.9. tai 23.9. syyspäivän tasaus
Yö ja päivä ovat yhtä pitkiä, 12 tuntia kumpikin, syyspäiväntasauksen aikaan kaikkialla maapallolla. Pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko saavat silloin molemmat yhtä paljon auringonvaloa. Pohjoisella puoliskolla on syksy, eteläisellä kevät.
- Väreistä voimaa. Maalataan mielen kuvia vesiväreillä.
- Syksyistä käsillä tekemistä.
- Suomen luonnosuojeluliiton nettisivulla Helsingin yliopiston professori Kurt Fagerstedt kertoo, miten kasvit valmistautuvat talveen. Mistä lehtien keltainen väri tulee? Miksi jotkut lehdistä muuttuvat syksyllä punaisiksi tai oransseiksi? (video 3,5min).
22.9. Kansainvälinen autoton päivä eli auton vapaapäivä
Tätä teemapäivää vietettiin ensimmäisen kerran 2001. Joissakin kaupungeissa on jopa suljettu katuja tilapäisesti.
- Katsellaan Vahvikkeen autokuvia
- Keskustelunaihe autoilu: Autoilukysymyksiä
- Kootaan autoaiheista palapeliä Ford Thunderbird
- Keskustelunaihe Vaihtoehtoiset kulkuvälineet (mopo, polkupyörä, moottoripyörä, hevonen, riksapyörä, lentokone, laiva, soutuvene, sähköpotkulauta), niiden edut ja haasteet
23.9. Kansainvälinen viittomakielten päivä (YK)
Kansainvälistä viittomakielten päivää on vietetty vuodesta 2018 alkaen. Kuurojen maailmanliitto (WFD) on perustettu 23.9.1951. Viittomakieli sai Suomessa perustuslaillisen aseman vuonna 1995. Se takaa kuuroille oikeuden oppia kieltään ja käyttää sitä vapaasti. Suomessa vietetään myös kansallista viittomakielen päivää suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen juhlapäivänä. Se on 12.2.
- Papunetillä on paljon materiaalia viittomakielestä. Tukiviittomakuvia aihepiirreittäin.
Syyskuun viimeinen perjantai, Vauvan päivä
Vauvan päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 2017. Lapsuutta koskevia keskustelukysymyksiä. Ideoita tähän päivään: VauvaSuomi ry.
- Lauletaan Tuutulauluja
- Keskustelunaihe Äitiyspakkaus ennen ja nyt
- Katsotaan Vahvikkeen lapsikuvia.
- Nukketerapiasta on erittäin hyviä kokemuksia keskivaikeasti ja vaikeasti dementoituneiden henkilöiden kanssa sellaisissa hoivayhteisöissä, joissa ei ole liian hyväkuntoisia henkilöitä kommentoimassa vauvojen aitoutta. Vauvanuken vaikutusta kannattaa kokeilla. Esim. Reborn-nuket ovat hyvin aidon näköisiä.
Syyskuun viimeinen perjantai, Tutkijoiden yö
Tutkijoiden yö -tapahtumia on järjestetty sadoissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa vuodesta 2005 lähtien. Kaikenikäisiä ihmisiäkutsutaan tutustumaan tieteeseen ja tieteen tekemiseen. Ohjelma. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ilman tapahtumiin osallistumistakin tänään sopii virittää keskusteluja keksinnöistä ja tieteen saavutuksista. (kuvassa suhteellisuusteorian luonut Albert Einstein 1920, kuva Pixabay >)
- Keskustelunaihe Minkälaista on tulevaisuuden ruoka? Millainen on Suomen suurin robotti? Miten vietettiin perjantai-iltaa sata vuotta sitten? Mitä löytyy yliopistojen kirjastojen salaisista kansioista? Revontulet ja tähdet. Valmistetaanko ihmisiä joskus koneellisesti?
- Keskustelunaihe Keksinnöt esim. nyhtökaura, laser, tietokone, internet, juustohöylä, äitiysavustuspakkaus, jäänmurtaja, savustuspussi, Abloy-lukko, AIV-rehu, aaltopahvi, Afrikan tähti -peli, Ksylitoli, Molotovin cocktail, astiankuivauskaappi, verenpainemittari, Linux-käyttöjärjestelmä, virtuaalitodellisuus…
- Visailu Puhelin
26.9. Maailman merenkulkupäivä (IMO, YK)
Tämä teemapäivä suuntaa huomiota merenkulun käytäntöjen turvallisuuteen ja laivauksen ympäristövaikutuksiin sekä kansainvälisen merenkulkujärjestön työhön.
- Merenkulkuaiheinen kuvamuistiharjoitus
27.9. Maailman turismipäivä (YK)
- Keskustelunaihe Kuuluisat turistikohteet. Toiveet voidaan kerätä etukäteen ja vierailla Google mapsin kautta esim. Roomassa. Google Earthilla voi tutkia maailmanlaajuisia satelliittikuvia sekä kolmiulotteisia rakennusten ja maanpinnan kuvia sadoista eri kaupungeista; voi zoomata lapsuuden kodin pihaan tai katsella kiinnostavassa kaupungissa katutasolla 360 asteen näkymää. Enter ry:n vapaaehtoisen tekemät ohjeet Google Earthin käyttöön (12,5min video)
- Ryhmärengin matkailuaiheisia juttujakysymyksiä, visoja ym.
27.9. Vesan nimipäivä, Puun päivä, puulle ja metsälle omistettu päivä
Tänään istutetaan puita.
- Kilpailu kerää eri puiden oksan- tai rungon kappaleita ja kirjoita lapuille puiden nimet. Tehtävänä on yhdistää laput oikeisiin puihin. Tehtävää voi vaikeuttaa kirjoittamalla useampia lappuja kuin on puuvaihtoehtoja.
- Askarteluidea puumosaiikit, valmiista puuosista koottavat esineet, lastu- ja tuohityöt: tuohisormus,
- Kilpailu anna jokaiselle puinen pyykkipoika (tai useampi) ja jokaiselle joukkueelle samanlainen pahvinkappale (tai kylpysieni). Lähtömerkin jälkeen pahvi lähtee kädestä käteen ja jokainen kiinnittää siihen pyykkipoikansa. Nopeampi joukkue voittaa. Pienellä porukalla pahvi voi kiertää useamman kierroksen.
- Väritä kukkiva puu
- Väritetään ruska talteen. Kerätään erilaisia puiden lehtiä. Piirretään ääriviivat paperille ja väritetään.
- Visailu Puut
28.9.1934 Brigitte Bardot syntyi
Ranskalainen valokuvamalli ja näyttelijä Brigitte Bardot oli 1950- ja 60-lukujen seksisymboli. Hän oli naimisissa mm. elokuvaohjaaja Roger Vadimin kanssa. Bardot on esiintynyt kymmenissä elokuvissa: Ei kiltti tyttö, …ja Jumala loi naisen, Sen täytyi tapahtua, Rakas Brigitte, Kohtalokas rakkaus, Shalako jne.Bardot´n pukeutumista matkittiin. Kuvassa ruudulliset Brigitte Bardot -leningit Helsingissä kesällä 1960 (kuva Finna Helsingin kaupunginmuseo/Volker von Bonin >)
- Keskustelunaihe Muoti kautta aikojen. Keskustelun tueksi Vahvikkeen kuvia vaatteista
- Tulosta Naisten muoti -kortit
Syyskuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen koulumaitopäivä
Ruokatieto ry:n sivustolta löytyy monipuolista tietoa maidosta, Ravitsemuskatsaus 2022 sivut 14-17. Sopivaa tietoa löytyy myös Digisarkan Raikasta Maailman maitopäivää, joka on 1.6. (Kuva © Kirsi Alastalo)
- Keskustelunaihe Muistot kouluruokailusta: eväät, luokassa syöminen, makaroonivelli, veripalttu, kouluruokailun maksullisuus,
- Kouluaiheinen muistelusalkku on lainattavissa Suomen Käsityön museosta.
- Muistoissamme 50-luku -kirjan 17. luku Koulu
- Kouluaiheisia kuvia Vahvikkeessa (kuvatekstit)
- Lauletaan kansakoululauluja
- RyhmäRengin kansakouluaiheisia materiaaleja
29.9. Mikkelinpäivä, Mikon, Mikaelin ja Mikan nimipäivä
Mikkelinpäivä eli arkkienkeli Mikaelin muistopäivä on lasten ja enkelien nimikkopäivä.
Sanontoja: Mikkelinpäivään mennessä on oltava nauriit kuopassa ja akat pirtissä.
Mikkelistä päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan.
- ”Ihana enkeli vierellä käy”. Enkeliaiheiset runot, laulut (Suojelusenkeli), kiiltokuvat ja taide tuovat lämpöisiä tunnelmia.
- Askarteluidea maalaa lasimaalilla kynttilälyhdyjä lasipurkeista ja ripusta rautalangalla
29.9. Kansainvälinen Maailman sydänpäivä
Paikallisten sydänyhdistysten sivustoilta löytyy Maailman sydänpäivän tapahtumia ja tietoja. Maaliskuu 2020 sydänviikko siirtyi 27.9. – 4.10.
- Askarteluidea sydänmobilet, kankaan maalaus käyttäen apuna sydämen muotoista piparimuottia ja pensseliä, sydänkori (sivu 41), vetoketjusta sydänkoru (sivu 144),
Syyskuun ja lokakuun vaihteessa olutfestivaali (Oktoberfest)
Kaksiviikkoinen saksalainen festivaali on levinnyt muihinkin maihin. Perinne on alkanut jo vuonna 1810. Vaikka nimi kertoo oluen juomisesta, etikettiin kuuluu, että humaltuminen ei ole sallittua ja käytöksen on muutenkin oltava asiallista ja kohteliasta. Saksassa tapahtumaan kuuluu myös perinteinen pukeutuminen: naisilla on värikäs mekko ja miehillä nahkahousut sekä hattu. (Kansainvälinen olutpäivä on elokuun toinen perjantai)