Tulostettavaa materiaalia

Tänne kerätään ryhmätoimintaan sopivia kysymys-, keskustelu- ja pelikortteja ym. muuta tulostettavaa materiaalia. Käytä kopiopaperina muitakin värejä kuin valkoista, ei kuitenkaan tummia sävyjä vaan vaaleita pastelleja. Keltaisen ja oranssin sävyt helpottavat osallistujien keskittymistä.

Useiden korttipakkojen lopussa on tyhjiä kortteja, joihin voi kirjoittaa ryhmälle sopivia lisäkysymyksiä (esim. kulttuuri- tai paikkakuntakohtaisia). Tulosta tarvittaessa viimeistä tekstitöntä arkkia useampia kappaleita, että saat uusiinkin kortteihin samanlaiset reunat. Kirjoita tyhjiin kortteihin tai tulosta keksimiäsi kysymyksiä tarrapaperille ja liimaa kehyksellisen kortin keskelle. Tulostettavaa tarrapaperia on myynnissä osoitetarran kokoisesta aina A4-kokoiseen asti. Korttien laminointi lisää käyttöikää, tekee niistä helpommin käsiteltävät ja puhdistettavat. Jos mahdollista, käytä mattalaminointia, niin pinta ei heijasta. Jos liikkeessä ei ole mattalaminointikalvoja, niitä saa kyllä tilaamalla. Vanhoista VHS-videokasetin koteloista saa hyviä säilytysrasioita korteille ja koteloita voi säilyttää kirjahyllyssä kirjojen tapaan.

Jos materiaalissa on merkintä CC BY-NC-SA 4.0, se tarkoittaa, että voit kopioida, levittää ja jakaa materiaalia eteenpäin missä tahansa välineessä ja muodossa, mutta et voi käyttää sitä kaupallisiin tarkoituksiin. Saat muunnella ja muokata aineistoa sekä luoda sen pohjalta uusia aineistoja kunhan mainitset lähteen asianmukaisesti ja merkitset, mikäli olet tehnyt muutoksia. Korttien kehittämisehdotuksia voi lähettää kuvaruudun alalaidassa olevan Ota yhteyttä -linkin kautta.

Ammatit: 60 tuttua ammattia kortteina, ohjeet sanaselityspeliin ja tulostettava kysymysnoppa keskustelun virittämiseen.
Ammatit ja tehtävät -kortteja voi käyttää pantomiimissa, sananselitystehtävissä, tutustumisessa ja keskustelun virittämisessä.

Anagrammeja kansanedustajista

Arvaa mikä auton osa -peli,lisäkortit

Autoilukysymykset, suomeksi ja på svenska Frågor kring bilar

Eläimellistä elämää (10 kuvaa/sarja): 1, 2, 3, 4, 5, 6 sekä ohjeet ja kysymysehdotuksia

Jossittelukysymykset Spekulationsfrågor Spekulationsfrågor suomi+svenska

Joulukysymykset

Juu-Ei -eläinpeli tulostettavat eläinkortit, joissa teksti ja kuva

Kahviaiheiset tieto- ja kysymyskortit, Kahvibingo, Kahvibingon lisäalustat

Kalastustukseen liittyyviä sanontoja, Keskustelua kalastuksesta, Kalalajit-tavut,- Kalastusvälineet-tavut

Kalevala-aiheinen ristikko

Keikkuva keväinen ennustus

Kepeä kesäinen ennustus

Keskustellaan-bingot: 3×3 ruutua/3 erilaista pohjaa; 4×4 ruutua/2 erilaista pohjaa sekä 5×5 ruutua/1 pohja. Valitse ruudukon koko ryhmän koon mukaan.
Jaa jokaiselle bingoruudukko ja kynä. Osallistujat kulkevat juttelemassa oman ruudukkonsa aiheista muiden kanssa. Keskustelukumppani saa valita ruudukosta mieleisensä aiheen. Pienen juttelutuokion jälkeen kumppanin nimi kirjoitetaan ruutuun. Sen jälkeen kumppani valitsee aiheen toisen ruudukosta. Jos ruutuja on vähemmän kuin osallistujia, kerätään ruudukkoon mahdollisimman monen osallistujan nimi yhden kerran. Jos ruutuja on enemmän kuin osallistujia, osa osallistujista voi kirjoittaa nimensä kahteen ruutuun. Kun kaikki ruudukot ovat täynnä nimiä, ohjaaja luettelee osallistujien nimiä sattumanvaraisessa järjestyksessä. Se, jonka paperissa muodostuu ensimmäisenä suora vaakaan, pystyyn tai vinoon, huutaa “Bingo!”
Juhlissa ja tilaisuuksissa voi jakaa yhden bingoruudukon jokaiseen kahvipöytään tai pienryhmään herättämään keskustelua.

Klassikkokarkkikortit on osa Salmiakki -selkoaineistoa,(ohje,selkoteksti,tehtävät)

Kukkakortit positiivisen palautteen antamiseen ryhmän jäsenille ja vanhaan perinteeseen pohjautuvaa kukkien kieltä korttien tulkintaan.

Kulkupeli-levyraati

Kumman valitset?

Lempikysymykset, Älsklingsfrågor Lempikysymykset suomeksi ja på svenska

Lintubingo (kuva >)

Mahti-tunnekortit 50 erilaista tunnetilaa kuvaavaa piirrettyä korttia (kuva >).
Tarkoitettu tunteiden ilmaisun, nimeämisen ja sanoittamisen tueksi kaikenikäisille ryhmä- ja yksilökäyttöön. Käyttöideoita pdf:n viimeisellä sivulla. Kehitysvammaisten Tukiliiton materiaali.

Mediataidot – keskustelukortteja senioriryhmille, jotka haluavat pohtia omaa suhdettaan mediaan tunteiden, kokemuksen, tiedon ja tiedon saannin näkökulmista. Saatavilla myös ohjaajan opas ja vinkkivihko.

Menopelibingo, Menopelibingon lisäalustat

Mielenliikennemerkit menneen miettimiseen, nykytilanteen tarkastelemiseen ja eteenpäin suuntautumiseen.

Minun tuolini -tehtävämoniste (kuva >) kuuluu kokonaisuuteen Millä tuolilla istut?Voimavaralähtöinen ja ratkaisukeskeinen toiminnallisen menetelmän aineisto, joka sisältääkuvasarjan, harjoitusehdotuksia ja tehtävämonisteita, löytyy RyhmäRengin sivustolta.

Taiteltavat ja liimattavat kuvanopat Mitä noppasi kertovat kannustavaan ja rohkaisevaan tulevaisuuden ”ennustamiseen”.
Myynnissä on toimintanopan ja taskunopan nimellä isokokoisia (noin 15cm x 15cm) pehmonoppia, joiden sivujen taskuihin voidaan pujottaa jumppaohjeita, tehtäviä, toimintaideoita sekä ennustusten, sananselittämispelien ja arvoitusleikkien kuvia. Nopan voi koota myös maitopurkista taitellun kuution päälle.Viereisessä kuvassa näkyviä tulostettavia ja koottavia noppia: mustavalkoinen perinteinen noppa, pastellisävyinen perinteinen noppa, tyhjäsivuinen noppa, jonka voi täyttää itse, sekä em. mainitut kuvanopat.

Mieli ry:n Myönteisen muistelun kortit ja Mitä sinulle kuuluu? -kortit

Mikä meitä yhdistää -kortit: Varttuneelle väelle, Naisille, Miehille, Kaikenikäisille

Mitä teemme -kortit ryhmän toiminnan suunnitteluun

Musiikkiaiheita: Hector-ohje, selkoteksti, tehtävät, kuvat

Muutoskortit voivat auttaa miettimään omia muuttumismahdollisuuksia ja antamaan myönteistä palautetta muille tai itselle. Ryhmä voi valita jokaiselle jäsenelle oman kortin kunniakirjaksi (korttiin, kirjanmerkiksi, pyykkipoikaan)

Nopean nokkela nostatus: Kierot kysymykset ja villit vastaukset

Naisten muoti -kortit

Oletko koskaan…? kysymyskortit

Pantomiimikortit (kolme vaikeusastetta)

Pantomiimikortit aiheena urheilu

Pullonpyörityspeli

Pääsiäiskysymykset, Påskfrågor Pääsiäiskysymykset/Påskfrågor

Sanaselityskortit. Sananselitys on aivojumppaa niin selittäjille kuin arvaajille. Tulosta, laminoi ja leikkaa sananselityskortit.

Sauna-aiheiset keskustelukortit ja Sytykkeitä saunajutuille sekä Saunapäivän levyraati

Sähäkkä syksyinen ennustus

Taianomainen talvinen ennustus

Taikahatun taikoma ennustus

Tauti ja hoito -korteissa on 42 erilaista taudin ja ”taudin” nimeä sekä niille täysin satunnaisia hoitoehdotuksia. Kortteja voi käyttää yhdessä ja erikseen. Jos ryhmässä on henkilöitä, joille jokin tauti osuu kipeästi omalle kohdalla, ohjaajan on hyvä poimia tällaisia kortteja etukäteen pois. Sekä tauti- että hoitokortteja ja sanastoa voi käyttää keskustelun sytykkeenä. Tauti-ja hoito -kortit: suomi/svenska Åkommor och botemedel Ordlista Sanasto

Tekevä ihminen: OHJE,kuvasarja 1, kuvasarja 2, kuvasarja 3, kuvasarja 4, kuvasarja 5, kuvasarja 6, kuvasarja 7, kuvasarja 8 > Uusittuja ohjeita ja kuvia

Terävät tekniikkakysymykset
Knepiga teknikfrågor Terävät tekniikkakysymykset suomi/svenska

Totuus vai tehtävä

Tulemme tutuksi -kortit 60 kysymystä, joista voi valita sopivimmat Vi lär känna varandra 5 tunnekorttia 53 kortin joukosta

Tunnekortit 53 erilaista kuvakorttia, joiden ilmeet ja eleet kuvaavat erilaisia tunnetiloja. Papunetin Tunneideoita (23 sivua), kuinka tunteita voi ilmaista silloin, kun sanoja ei ole tai niitä on vaikea löytää. Tunneideat voidaan toteuttaa sekä pareittain että ryhmässä.

Tunnista automerkki Tunnista automerkki 2

Unelmapeli Ohjeet sivulla 12 Suuntana tulevaisuus -osallistavan ohjaajan oppaassa. Ennustajaeukon pussin piirrokset.

Valehtelijoiden klubi -kortit ja ohjeet

Vahvuuksia ja haaveita menetelmä Tulostettavat laput: Tässä minä olen hyvä, Tästä minä haaveilen

Värityskirjoja:Virtaa värittämällä Vahvikkeen kuvia, Suunnittele tilkkutäkkejä

Vuodenaikoihin liittyviä kysymyksiä: Kevät, Kesä, Syksy, Talvi
Vårliga frågor

Ruotsinkielistä materiaalia

Folkhälsan on julkaissut paljon ruotsinkielisiä ryhmätoimintaan soveltuvia materiaaleja. Aineistot on suunniteltu etupäässä lasten käyttöön, mutta osa sopii hyvin aikuisillekin.
Bildkort och övrigt material: Rimmande bildpar, Rimmande par text-bild, Rimmeningar med bild.
Para ihop bilder: bildpar
Textkort -sivulla on erilaisia sana-arvoituksia ja monia hyviä sanapelejä, esim. Sammansatta ord: yrken
Kompletteringsmemory

Ystäväpiiriohjaajille

Ystäväpiiri-ohjaajilla on mahdollisuus pyytää omalta alueohjaajaltaan Ystäväpiiri-ryhmätoiminnan toteutuksen tueksi lainattavaa materiaalia: luettelo.
Lisätietoa Ystäväpiiri-toiminnasta

Geronomi Kirsi Alastalon mainioita materiaaleja löytyy RyhmäRengin emännän nettisivustolta – myös englanniksi