Tammikuu

 • Kulttuurivuosikellon tammikuu
 • Vihreän Veräjän luontoideoita tammikuulle.
 • Tammi on tarkoittanut napaa tai keskikohtaa. Tammikuu on saanut nimensä siitä, että se on talven keskellä. Sijaintinsa vuoksi sitä on kutsuttu myös sydänkuuksi. Kaamos päättyy tammikuussa.

1.1. Uudenvuodenpäivä

Tammikuun ensimmäinen päivä on meillä ollut vuoden ensimmäinen päivä v. 1559 alkaen. Silloin Ruotsi-Suomessa määrättiin tilikauden alku tammikuun 1. päiväksi. Roomalaiset tekivät saman päätöksen vuonna 153 ennen ajanlaskun alkua. Uudenvuodenpäivä on kirkollinen juhlapäivä.

 • Keskustelunaihe Uudenvuoden toiveita ja suunnitelmia. Mitä toivoisit alkaneelta vuodelta?Mitä noppasi kertovat -kansi Uudenvuoden lupauksia
 • Uudenvuoden taikoja ja ennusteita. Tulosta ja kokoa ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen nopat, ”jotka kertovat tulevan”. Voit soveltaa myös Ennustajaeukon pussia.
 • Yle Radioyhdellä on vuodesta 1948 alkaen ollut tapanalähettää vuoden vaihteessa kello 24 lyöntien yhteydessä otteita Eino Leinon runosta ”Hymyilevä Apollo” (ilmestynyt 1989 teoksessa Sata ja yksi laulua). Luetaan ”Hymyilevän Apollon” säkeitä. Nauhoitus löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Keskustelunaihe Vanhan kansan uuden vuoden enteet
 • Tuolijumppa Kinkun sulatusjumppa ja Jouluherkkujen karistus

2.1. Science fiction -päivä

Science fiction -päivää (scifi-päivä) vietetään Venäjällä syntyneen yhdysvaltalaisen kirjailija Isaac Asimovin (1920 – 1992) syntymäpäivänä. Science fiction tarkoittaa tieteen tulevaisuuden kuvittelemista. Asimov on yksi merkittävimmistä tieteiskirjailijoista. Hän osasi taitavasti kuvitella tulevaisuuden tiedettä ja tekniikkaa. Hän kirjoitti noin 500 teosta ja ennusti monet nykykeksinnöt oikein jo 1960-luvulla: taulutelevisioiden yleistymisen, 3D-elokuvat, robottien lisääntyneen käytön, langattoman teknologian ja videopuhelut.

 • Keskustelunaihe Millaisia keksintöjä toivoisin tehtävän?
 • Keskustelunaihe Lasten leikkien muuttuminen käpylehmistä robotteihin. Katsellaan tieteiselokuvien mainoksia esim. Star Wars -elokuvasarjasta ja tutkitaan Star Wars -Legomainoksia.
 • Tieteiskirjallisuuden edelläkävijä Jules Verne kirjoitti kuumatkasta, lentokoneista, tuulienergian teollisesta hyödyntämisestä ja sukellusveneistä 1800-luvulla eli ennen kuin mitään niistä oli olemassa. Jules Vernen kirjoja ovat mm. Matka maan keskipisteeseen, Maasta Kuuhun, Sukelluslaivalla maapallon ympäri ja Maailman ympäri 80 päivässä, Viisi viikkoa ilmapallossa. Katsotaan joku näistä elokuvana tai luetaan kirjaa.
 • Soitetaan videopuheluita; tutustutaan ja harjoitellaan, jos ei ole ennen kokeiltu.
 • Keskustelunaihe Vanhan kansan luontotietous ja ilmastonmuutos ym. maailman muuttuminen (esim. Tammikuussa kaadettu puu ei lahoa, ei homehdu, eikä halkeile.)
 • Science fictionissa tarvitaan paljon luovuutta. Viritellään omaa luovuutta ratkaisemalla Arvoituksia ja kompakysymyksia.

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä

Maailman pistekirjoituspäivää on vietetty vuodesta 2001 lähtien pistekirjoituksen keksijän Louis Braillen syntymäpäivänä. Näkövammaisten keskusliiton sivustolla on tietoa pistekirjoituksesta.

 • Tuntoaistia voi testata ja harjoituttaa. Laita kangaspussiinkäpy, kivi, puupala, nappi, pumpulia, hiekkapaperia, pyyhekumitm. pieniä erilaisia esineitä. Jokainen laittaa kätensä pussiin vuorotellen ja kertoo, miltä pussin sisältö tuntuu. Voi käyttää myös erimuotoisia puupalikoita tai kangastilkkuja (sametti, juutti, silkki, villaneule, frotee, vohveli).

Uskomus
Kaikki tammikuun vesipisarat ovat rukiita seuraavana kesänä.
Jos varis raakkuu tammikuussa aamulla, tulee nuoskakeli, jos illalla, tulee pakkaskeli.

6.1. Loppiainen

Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Sitä sanotaan joskus vieläkin vanhaksi jouluksi. Loppiaisen suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulun pyhien loppumista. Katoliset ja luterilaiset muistelevat kolmea itämaan tietäjää Casparia, Melchioria ja Balthasaria – luonnontieteisiin ja tähtitieteeseen erikoistuneita persialaisia ruhtinaita, jotka seurueineen tulivat osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Ortodoksisessa kirkossa loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla.

Suomalainen, satoja vuosia vanha tiernapoika-perinne kertoo tästä itämaan tietäjien matkasta sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaat surmaamaan kaikki pienet poikalapset. Nykyään tiernapoika-näytelmää esitetään ennen joulua ja se on hieman muuntunut alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

Loppiaisesta alkoivat ennen ns. selkäviikot eli kovan työn ajat. On monta viikkoa seuraavaan juhlaan. Tähän aikaan oltiin ennen paljon mm. metsätöissä.

8.1. Kansainvälinen vaahtokylpypäivävaahtokylpy

Tämä teemapäivä kuuluu vuoden hauskojen, keksittyjen teemapäivien joukkoon. Sitä voi viettää myös saunomalla vähän tavallisuudesta poiketen tai tekemällä käsi- tai jalkakylpyjä. Vaahtokylpypäivän voi tietenkin järjestää muulloinkin ja vaikka monta kertaa vuodessa. Käsi- ja jalkakylpyjen taustalle voi laittaa rauhallista taustamusiikkia tai luonnonääniä. Lisää kylvyn aikana lämmintä vettä, sillä viileä kylpy puistattaa. Kylpyjen jälkeen kädet/jalat on hyvä rasvata. Huom. saippuavaahtoiset tai rasvaiset jalat ovat liukkaat. Lämmin kylpy rentouttaa ja voi helpottaa unen tuloa.

 • Ideoita käsikylpyyn: lisää lämpimään veteen ruusun terälehtiä maljakosta uusiokäyttöön tai merisuolaa ja oliiviöljyä
 • Ideoita jalkakylpyyn: lisää lämpimään veteen jalkakylpyöljyä tai kylpysuolaa tai suolaa+ruokasoodaa+eteeristä öljyä tai yrttiä (esim. minttu, kamomilla, kehäkukka tai salvia) ja/tai pari tippaa oliiviöljyä
 • Kylpylauluja: Olen nähnyt Helga neidin kylvyssä ihanaa; voi jopa nähdä kuinka pohje siellä vilahtaa. Saunavihdat. Vaarit saunassa.

8.1. Elvis Presleyn syntymäpäivä (1935)Elvis

Yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley oli rock and rollin kuningas. Hän on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja yksi 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimmista henkilöistä. Elvis oli 1950-luvun johtava teini-idoli. Hän näytteli 1950-luvulla useassa menestyselokuvassa. Elvis kuoli kotonaan 42-vuotiaana vuonna 1977. Elvis Youtubessa. (Kuva CC BY 4.0 Elviksen kuva puuterirasian kannessa. Museovirasto. Finna)

13.1. Nuutinpäivä

Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän. Viimeiset jouluruuat syödään pois tänään. Sanotaan: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit, joiksi ennen pukeutuivat aikuiset, nykyään lähinnä lapset. Miehet saattoivat ennen pukeutua naisiksi. Nuuttipukkiperinteestä kerrotaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolla. 3 nuutipukkia istuu sohvalla

 • Keskustelunaihe Nuutinpäivän perinteet, nuuttipukki. Lopetatko joulunajan Nuutinpäivään? klikkaa kuvaa

14.1. Sakari Topeliuksen syntymäpäivä

Zachris (Zacharias, Sakari) Topelius (1818 – 1898) oli Sakari Topelius rintakuvasuomalainen kirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori. Topeliuksen kuuluisia teoksia ovat Kaarle-kuninkaan metsästys, Lukemisia lapsille näköispainos (mm. sadut Adalmiinan helmi, Koivu ja tähti, Sampo Lappalainen), tulostettava Lukemisia lapsille 1, Luonnonkirja, Maamme kirja, Matkustus Suomessa, Talvi-iltain tarinoita ja Välskärin kertomuksia. Teoksia on vapaasti ladattavissa Finnassa. Kansakoulun alaluokkien käyttöön tarkoitettu Maamme-kirja ilmestyi ruotsiksi vuonna 1875 ja yli sata vuotta myöhemmin se oli Suomen eniten luettu kirja heti Raamatun jälkeen. Topeliuksen kirjoittamat sanat ovat mm. lauluissa Kesäpäivä Kangasalla sekä Sylvian joululaulu. Topeliuksesta on 4 minuutin video Yle Areenassa. (Kuva CC BY 4.0 Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna)

15.1. Suomen sanomalehdistön syntymäpäiväPiirros: mies lukee sanomalehteä

Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo eli ensimmäinen Suomessa ilmestynyt sanomalehti ilmestyi ensimmäisen kerran 15.1.1771. Tämä ensimmäinen lehti samoin kuin kaikki muut Suomessa ilmestyneet vanhat sanomalehdet ovat luettavissa Kansalliskirjaston Digi-palvelussa.

15.1. Kansainvälinen hattupäivä

Hattupäivä on epävirallinen teemapäivä, joka tarjoaa mahdollisuuden hassutella yhtenä päivänä vuodesta erilaisin päähinein: kalastajahattu, sadehattu, cowboy-hattu, olkihattu, silinteri, pilleri, kypärä, tohtorin hattu, metsästyshattu, knalli, panamahattu, huopahattu, aurinkohattu, stetson, ylioppilaslakki, myssy.

 • Somistetaan vanhoja hattuja pitseillä, sulilla, nauhoilla, sifongeilla, kangaskukilla ym.
 • Järjestetään hattutanssiaiset tai hattukahvit, jonne pääsylippuna toimi hattu päässä.

18.1. Kristillisen ykseyden rukouspäivä

Suomessa vietetään vuosittain kahta rukouspäivää, joista kansainvälinen Kristittyjen ykseyden rukouspäivä on ensimmäinen ja 24.10. vietettävä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä on toinen. Jälkimmäinen on samalla YK:n päivä. Kristillisen ykseyden rukouspäivä aloittaa kansainvälisen kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon, jota on vietetty jo yli sata vuotta. Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Naisten kansainvälinen rukouspäivä. Rukouksia selkokielellä Immi Hellen

18.1. Runoilija Immi Hellénin syntymäpäivä (18.1.1861 – 20.1.1937)

Kansakoulunopettaja Immi Hellénin lastenlaulut ovat tuttuja monille sukupolville: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie…, Kello löi jo viisi, lapset herätkää (sanat)… Jäi toiset aamulla nukkumaan…, Kas, kuusen latvassa oksien alla (sanat)…, Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän(sanat)…), Kellot kaikuu, Mä olen niin pienoinen (sanat) ja Pieni nokikolari (sanat). Hellenin runoja(yhteensä hän kirjoitti yli 1000 runoa). Kuva Daniel Nyblin

18. – 24.1.2021 Kansallinen Lottaruokaviikko

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Lotta Svärd -järjestön perustamisesta. Kuluvan vuoden aikana lottien ja pikkulottien monipuolista huoltotyötä yhteiskuntamme hyväksi tehdään näkyväksi monella tavalla. Tammikuussa teemana on muonitus. Lottaruokaviikon resepteihin voi käydä tutustumassa Lottamuseon Nostalgiset naiset -sivustolla.

19.1. Kansainvälinen kukkapäivä

Kansainvälistä kukkapäivää vietetään joka vuosi tammikuussa. Sitä voi viettää hoitamalla huonekasveja, laittamalla pistokkaita juurtumaan, värittämällä tai maalaamalla kukkakuvia, askartelemalla kukkakoristeita, lähettämällä kukka-aiheisia postikortteja, valitsemalla siemenluetteloista kesäksi kasvatettavia kukkalajikkeita, nauttimalla kukkien kuvista tai ilahduttamalla ystävää ja itseä tuoreella kukkakimpulla.

19.1. Heikin nimipäivä, Pyhän Henrikin muistopäivä

Sanontoja
Heikin päivänä talven selkä katkeaa. Karhu kääntää kylkeään ja toteaa: Talvi puolessa,
nälkä suolessa.

Jos Heikkinä on leudot säät, Paavalina paukkuu ja päinvastoin.
Heikki on taitekohta säissä: jos sitä ennen on ollut huono ilma, alkavat sen jälkeen hyvät
ilmat ja päinvastoin.

Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään keskiajalla eläneen Piispa Henrikin muistoksi.
Heikin päivä on ollut perinteinen markkinapäivä.

Punakuorisen juuston pala20.1. Juuston ystävien päivä (Cheese Lover´s Day)

Tänään voi järjestää juustomaistiaisia (hammastikku + juustopala + viinirypäle) tai -arvauskisan, kokeilla fonduepataa, kuorruttaa leipiä tai keksejä juustoraasteella, tiputtaa kahviin leipäjuuston paloja, leipoa juustokakkua tai juustotorttua, tehdä piimäjuustoa. Marttojen juusto- ja juustoruokareseptejä. THL:n Finelissä voi vertailla eri juustojen – ja muidenkin ruokien – proteiinimääriä. Näistä voi rakentaa tietovisailun: Kummassa on enemmän proteiinia…? (mustikka/maito, kaurapuuro/kutunjuusto jne) Valitse vaikeustaso ryhmän mukaan.

21.1. Kansainvälinen halipäivä (Hug Day)

Yhdysvalloissa tätä päivää on vietetty 1986 alkaen. Mukavan ihmisen halaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressioireita. Elimistö tuottaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia. Itsetunto paranee ja ahdistus vähenee. Halaus virittää positiivista mielialaa, paha olo lievenee. Jopa itsensä halaamisellakin on todettu olevan hyviä vaikutuksia. Tänään voi jakaa kaikille halukkaille kaulaan ripustettavia tai rintaan kiinnitettäviä merkkejä, joissa lukee: Saa halata. Silloin ei kukaan koe joutuvansa pakkohalatuksi.

23.1. Piirakkapäiväpiirakka

Järjestetään piirakkakilpailu, johon kutsutaan osallistujiksi paikkakunnalla tunnettuja henkilöitä tai erilaisten harrastuspiirien ja yritysten edustajia. Arvosteluraatina toimii esim. hoivakodin asukkaat tai palvelutalosta kerätty raati. Raatilaiset antavat ensin pisteitä osallistujien tekemien piirakoiden ulkonäöstä ja sitten piirakat paloitellaan sopiviksi suupaloiksi. Seuraavat pisteet jaetaan mausta ja rakenteesta. Apuna voi käyttää levyraadin arviointilappuja: Arviointikortit (näistä valitaan käyttöön vain muutama: sellaiset, joiden paremmuusjärjestys on selvä). Paikallislehden kanssa voi etukäteen sopia, että tulokset julkistetaan lehdessä kuvien kera. Tämä teemapäivä on levinnyt meille Yhdysvalloista, jossa sitä vietetty jo pitkään.

25.1. Paavalin nimipäivä

Paavalinpäivään on liittynyt paljon sääuskomuksia.

Uskomus
Auringonpaiste Paavalina tietää poutaa koko vuodeksi.
Tulee hyvä herne- ja papusato, jos Paavalina on pieni lumisade,
joka peittää reen jäljet.

Sumu ja usva Paavalina tietää sotaa ja vainoa.
Kun Heikkinä helisee ja Paavalina paukkaa, tulee hyvä hernevuosi.
Yöt alkaa Uolevista, päivät pitenee Paavalista.
Jos Paavalin päivänä on lauha ilma, niin koko talvikin on lauha
Kun ei kylmä kynttilänä (2.2.) eikä pauku Paavalina, kylmää kynnet kyntäjältä.

26.1 Kansainvälinen tullin päivä

Tulli valvoo matkustajien ja tavaroiden kulkua maa-, meri- ja ilmaliikenteessä. Se takavarikoi kiellettyjä tavaroita ja aineita: huumeita, lääkkeitä, dopingaineita, tupakkaa, aseita, räjähteitä ja muita vaarallisia esineitä, käteistä rahaa ja nuuskaa. Tällä hetkellä Tullissa työskentelee lähes viisikymmentä koiraa: huumekoiria, savukekoiria, rahakoiria, ase- ja räjähdekoiria. Tulli on aloittanut koiratoiminnan 1969.

 • Keskustelunaihe ulkomaanmatkat, Tullin koiratoiminta, tupakkamainonta ja -kielto, koirat ja niiden taidot, salakuljetus (mm. kieltolaki), huumeet, Tullin historiaa: Tulli.fi,

27.1. Vainojen uhrien muistopäivä (YK)tyttö

Tämä on juutalaisvainojen ja muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä. Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27.1.1945, jonka mukaan tämä päivä on valittu. Euroopan parlamentti antoi vuonna 1995 suosituksen, että jokaisessa EU:n jäsenmaassa tulee viettää holokaustin muistopäivää. Vainojen uhrien muistopäivä on merkitty Suomessa almanakkaan vuodesta 2002 alkaen.
Kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa on kristittyjä. Tuhannet kristityt kokevat vuosittain marttyyrikuoleman.

27.1. Mozartin syntymäpäivä

Wieniläissäveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) eli 1756 – 1791. Hän aloitti säveltämisen nelivuotiaana. Mozartin musiikin vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin on tutkittu, ja joidenkin tutkimusten pohjalta suositeltu. Väitetään, että lehmätkin lypsävät paremmin, kun navetassa soi Mozart ja että kirurgi tekee työnsä tarkemmin ja nopeammin, mikäli leikkaussalissa soi Mozart.

 • Aivojumppa Täydennä laulujen sanat (20 laulua, vastaukset s. 2)
 • Vahvikkeen Musiikki-laatikko ja Laulujen sanoja
 • Kokeillaan, miltä tuntuu tehdä aivojumppatehtäviä tai käsitöitä niin, että taustalla soi Mozartin musiikki.
 • Mozartin kuulat ovat pyöreitä suklaakonvehteja, joita on valmistettu 1800-luvun lopulta saakka. Kuulan sisällä on marsipaania ja kuori suklaata. Korvikekuulia voi valmistaa itse. Piilota lempisuklaasi pala (joka voi sisältää hasselpähkinää, pistaasipähkinää tai mantelia) marsipaanimassaan ja pyöritä käsissä palloksi. Dippaa pallo vesihauteessa sulatettuun suklaaseen ja aseta kuivumaan leivinpaperille tai ritilälle.

27.1. Kansallinen lähihoitajapäiväLähihoitajan rintamerkki

Kansallista lähihoitajapäivää on vietetty Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin aloitteesta vuodesta 2009. Lähihoitajakoulutus alkoi Suomessa vuonna 1993 ja vuosittain lähihoitajia valmistuu noin 8 000. Lähihoitajista työskentelee vanhainkodeissa ja palvelutaloissa 30 %, terveyskeskuksissa 15%, kotipalvelussa 15% ja sairaaloissa 10%.Aiemmin lähihoitajia kutsuttiin perushoitajiksi ja sitä ennen apuhoitajiksi. Koulutuksen juuret ulottuvat vuoteen 1941, jolloin Punainen risti alkoi kouluttaa apusisaria sotasairaaloihin.

Vahvikkeesta tulostettavia anagrammikortteja

28.1. Euroopan neuvoston tietosuojapäivä

Vahvikkeen Tietoteknikkka-laatikossa on ohjeita suojautumisesta tietokoneen vakoilun, virusten ja varkauksien varalta. EETU ry on julkaissut kirjan Näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen.

 • Aivojumppa Anagrammeja tietotekniikasta (tehtäviä, vinkkejä ja kortit) Kuvassa mattalaminoidut kortit ovat avainrenkaassa järjestyksessä.

Piirros: uurna ja äänestyslippu

2018 oli presidentin vaali. Vaalit pidetään Suomessa kuuden vuoden välein. Vaalipäivänä liputetaan. Selkoesite Äänestysohjevihkon kansi Kotiäänestysohjeet
Vahvikkeen kuvia presidenteistä
Aiemmat presidentit. Tietoja ja tarinoita 100-vuotiaan Suomen presidenteistä.

29.1. Erätauko-päivä

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kannustaa kaikkia suomalaisia keskustelemaan. Dialogi on rakentava ja tasavertainen tapa keskustella, jossa tähdätään toisten ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua. Dialogissa luodaan luottamuksellinen ilmapiiri ja syvennetään ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta. Sitran Kortit keskustelun vetämiseen.

 • Keskustelunaihe Elokuvat, matkat, lemmikkieläimet, musiikki, harrastukset, urheilu, televisio-ohjelmat, kuninkaalliset, ympäristö, paikkakunnan ajankohtaiset asiat, liikenne, keksinnöt

Tammikuun viimeinen sunnuntai on Tammisunnuntai

Venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista Etelä-Pohjanmaalla tammikuun 27. – 28. välisenä yönä 1918. Se tapahtui ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä ja johdolla yllätyshyökkäyksellä. Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä. Karjalassa aseistariisunta oli alkanut jo muutama päivä aiemmin. Tammisunnuntain tapahtumilla oli oleellinen merkitys Suomen itsenäisyydelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan. Tammisunnuntaisin maanpuolustusjärjestöillä on tapana laskea seppeleet 1918 sodan, 1939 – 1940 sodan, 1941 – 1945 sodan sankarivainajien sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille (usein Narvan marssin soidessa; sanat). Vuonna 2017 tapahtumista valmistui Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva osana Suomi 100 -tapahtumia. Vapriikin kuvia vuodesta 1918 Tampereen seudulla.

 • Aivojumppa Anagrammi Tammisunnuntai
 • ​Tammisunnuntai liittyy vuoteen 1918, mutta sota-aiheisen keskustelun pohjaksi sopii myös Pertti Rajalan kirjoittamat kaksi selkokielistä sotatietokirjaa: Talvisota (ilm. 2014) ja Jatkosota (ilm. 2015). Kustantaja molemmissa Avain.
 • Tulosta Doria.fi-julkaisuarkistosta Korsupeli. Liimaa pelilauta ja nappulat kartongille. Nappulat taitellaan niin, että ne pysyvät pystyssä.

Tammikuun viimeinen viikonloppu Pihabongaus Piha Bongaus tunnus

Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma, jossa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja esim. omalla pihalla. Tuloksista kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna, seuraavan kerran 27.–28.1.2024. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa. Pihabongausta varten voi lainata riistakameran ja kiikareita. Tarkkailulomake ja muut tiedot löydät Birdlifen sivuilta.

31.1. Eino Grönin syntymäpäivä (syntynyt 1939 Porissa)

Iskelmä- ja tangolaulaja Eino Grönillä on omat nettisivut. Eino Grönin haastattelu Yle Areenassa 1.1.2021 (52 min; suurenna oikeasta alanurkasta). Eino Grönistä KansallisbiografiassaEino Grön


<< JoulukuuHelmikuu >>