Turvallisuus

Tietokoneiden yhteydessä puhutaan usein turvallisuudesta. Windows-koneissa tulee aina olla palomuuri ja virussuojaus kunnossa. Tämän jälkeen netin käyttö onkin aika turvallista kunhan toimii niin kuin elämässä muutenkin, pienellä varovaisuudella selviää paljosta.

Mikään rehellinen taho ei kysy pankkitunnuksia sähköpostitse. Pankkien omilla sivuilla verkkopankkiin voi kuitenkin turvallisesti kirjautua kotikoneelta. Jos teet ostoksia verkossa, perehdy myyjään etukäteen.

Viestintäviraston sivuilla kerrotaan tietoturva-asioista ja verkossa usein havaituista huijausmenetelmistä. Sieltä löytyy myös Opas turvalliseen verkko-ostamiseenTietoa nettirikollisuudesta ja turvataidoista selkokielellä on Terhi Pölläsen (2015) tekemä ja Papunetin julkaisema opas.  Se selvittää oman tietokoneen turvallisuuden lisäksi turvataitoja kuten henkilötietojen ja kuvien käyttöä, tietojen pysyvyyttä, salasanoja, tietojen luotettavuutta, ostosten tekoa, nettikiusaamista, identiteettivarkauksia ja muuta nettirikollisuutta.

KÄKÄTE-projekti on tehnyt Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimiston kanssa yhteistyötä nettihuijauksien ehkäisemiseksi ja lopputuloksena on koottu vinkkilista, joka sisältää 13 vinkkiä nettiostoksien tekoon suomalaisissa ja ulkomaalaisissa nettikaupoissa: vinkkilistan onnistuneisiin ostoksiin koti- ja ulkomaisista verkkokaupoista. Tulosta lista ja käytä nettiostamisen tukena.

Netikäs-sarjan osa 3/6: Tietoturva

 

Älykännyn turvallinen käyttö

Tässä hyvät ohjeet, kuinka suojaudut älykännykän urkinnalta: 10 tapaa suojautua älykännykän urkinnalta.