Tietotekniikka
Vahvikkeen tähän laatikkoon kootaan tietotekniikan käyttöä helpottavia materiaaleja aiheittain. Voit lähettää vinkkejä ja toiveita hyvistä materiaaleista oikean yläreunan Valikon takaa löytyvän Ota yhteyttä -sivun kautta.
Tietotekniikka (tietokone, tabletti eli täppäri, älypuhelin) ja internet tarjoavat paljon huvia ja hyötyä elämään. Ensimmäinen tietokone on Suomessa otettu käyttöön vuonna 1958, joten enää sitä ei tarvitse uutuutena kammoksua.
Tietotekniikka avuksi ja iloksi
Yhteydenpidossa
- Kuvapuhelin on käytössäsi (opas >) ja voit ottaa yhteyden eri puolella maapalloa asuviin ystäviin ja sukulaisiin (ilmaisia palveluita: Skype, (ohjeet), Zoom, Discord, Googlen HangOuts ja Applen FaceTime + Facebook, Instagram, WhatsApp).
- Voit seurata web-kameroiden kautta ihmisten ja eläinten elämää eri puolilla ja osallistua konsertteihin, jumalanpalveluksiin, luentotilaisuuksiin ym. tapahtumiin reaaliaikaisesti.
- Voit pitää sähköpostilla yhteyttä toisiin ihmisiin ja posti on perillä silmänräpäyksessä. Voit lähettää ja vastaanottaa valokuvia ja laajojakin tekstitiedostoja.
- Voit juoda kahvit tai nauttia lounasta etäällä asuvien omaisten, ystävien tai ikätoverien kanssa keskustellen samalla videopuhelun välityksellä.
- Voit haastatella kaveria tai kertoa itse ääneen tarinoita ja tallentaa ne äänitiedostona tai suoraan tekstiksi muutettuna älylaitteelle.
Valokuvien tallentamisessa tai nojatuolimatkailussa
- Voit koostaa matka- ja perhekuvistasi albumeita, jotka posti tuo kotiin sidottuina kirjoina tai voit koostaa digitaalisen elämäntarinan.
- Voit harrastaa nojatuolimatkailua ja katsella maisemia itseäsi kiinnostavissa maissa ja kaupungeissa. Voit Google Earthilla tutkia maailmanlaajuisia satelliittikuvia sekä kolmiulotteisia rakennusten ja maanpinnan kuvia sadoista eri kaupungeista. Voit zoomata lapsuuden kodin pihaan tai katsella kiinnostavassa kaupungissa katutasolla 360 asteen näkymää. Enter ry:n vapaaehtoisen tekemät ohjeet Google Earthin käyttöön: 12,5 min video.
Tiedonhaussa
- Voit lukea lehtiä, tarkistaa juna-aikatauluja, tutustua teatteritarjontaan ja matkaesitteisiin, katsoa videoita ja opiskella, selata ruokareseptejä, käsityöohjeita ja remonttiohjeita.
- Voit katsella uutisia ja edellisten päivien tv-ohjelmia, kun alkuperäinen aika ei sovi; tarkistaa urheilutulokset, lottonumerot ja paikalliset säätiedot. Voit kuunnella yli 40 radiokanavaa. Käytettävissäsi on Yle Areena, joka on verovaroin rahoitettu Yleisradion verkkopalvelu ja MTV sekä maksullisia vaihtoehtoja.
Ajanvarauksissa ja ostoksien tekemisessä
- Voit varata ajan hierojalta, lääkäriltä, hammaslääkäriltä ja autokatsastukseen.
- Voit vertailla eri yritysten tuotteita ja tehdä ruoka-, vaate-, lippu- ym. ostoksia verkkokaupoissa. Verkko-ostamisen muistilista
Osallistumisessa ja vaikuttamisessa
- Voit osallistua joihinkin ajankohtaisohjelmiin kommentoimalla.
- Voit kuulua erilaisiin ryhmiin ja sosiaalisiin verkostoihin sekä vaihtaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa ja pelata verkkopelejä.
- Etäyhteys tarjoaa mahdollisuuden osallistua ammattilaisen ohjaamaan liikuntaryhmään kotona netin välityksellä: Ikäinstituutin esimerkki.
- Voit etsiä ja löytää kadoksissa olleita lapsuuden ystäviä, selvittää sukujuuriasi ja tehdä sukututkimusta.
- Saat ajantasaista tietoa vanhuuteen varautumisesta Vanheneminen.fi-verkkosivustolla. Sivuston teemoja ovat arjen turvallisuus, tulevaisuuden asuminen, osallisuus ja lähiympäristö sekä oikeudellinen ja taloudellinen ennakointi.
Tärkeissä palveluissa ja viranomaisasioinnissa
- Voit tutustua julkisiin palveluihin (Suomi.fi/Ikääntyville), viranomaisten, järjestöjen ja monenlaisten asiantuntijoiden teksteihin ja lukea viimeisimmät Käypä hoito-suositukset.
- Voit tarkistaa, että omassa kunnassasi palvelut ovat sen tasoisia kuin Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020 – 2023 määrittelee.
- Voit maksaa laskut verkkopankissa (Verkkopankkien käyttöohje 6 sivua) vaikka keskellä yötä.
- Voit olla yhteydessä Kelaan ja verotoimistoon.
- Voit hoitaa veroasiasi OmaVero-asiointipalvelussa.
Terveyspalveluissa ja terveydenhoidossa
- Voit käyttää Kanta-palveluita: Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää, mitä tietoja terveydenhuollossa on sinusta kirjattu. Näet reseptisi, hoitoon liittyvät kirjaukset, laboratorio- ja röntgentutkimukset. Voit pyytää reseptin uusimista, tallentaa hoitotahtosi ja elinluovutustahdon sekä antaa suostumuksen omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää luovuttamisen.
- Voit tarvittaessa saada kotihoidon fyysisiä käyntejä täydentävää etähoitoa. Se on tabletilla tapahtuvaa kuva- ja äänivälitteistä palvelua, jossa terveydenhuollon ammattilainen ottaa sinuun etäyhteyden etukäteen sovittuina ajankohtina tai voit itse muodostaa yhteyden. Etähoito voi liittyä moniin päivittäisiin arjen asioihin, kuten lääkkeiden ottamiseen, verensokerin mittaukseen tai jumppahetkiin.
- Voit saada tehokasta virtuaalikuntoutusta esimerkiksi pelaamalla (sensorihanskat kädessä) käsien ja sormien toimintaa harjoittavia pelejä. Fysioterapeutti voi ohjata kuntoutustasi etänä.
- Voit vähentää yksinäisyyttä ja sosiaalista eristyneisyyttä sekä lisätä fyysistä aktiivisuutta. Hoitotyön tutkimussäätiön tiivis kooste kertoo, millaisilla teknologisilla ratkaisuilla näin voi tutkimusten mukaan vaikuttaa.
Ryhmänohjaajille ja ammattilaisille
Tulostettava Mahdollisuuksien ”näppis” auttaa virittämään keskustelua aiheesta Mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi olla? Näppiksen avulla on helppo löytää niitä tietotekniikan mahdollisuuksia, joista ryhmän jäsenet ovat kiinnostuneita.
Kortit, joiden avulla ryhmän jäsenet voivat kertoa suhtautumisestaan tietotekniikkaan: Hullunkuriset pariskunnat. Kortit sopivat uuden ryhmän tutustumiseen ja niiden avulla voidaan osoittelematta saada selville tietoteknisen osaamisen lähtötasoa ohjaustilanteiden alussa. Ne sopivat myös välipalaksi tietokoneen käyttökursseille.
Opastusmateriaaleja ja videoita löytyy SeniorSurfin sivustolta
SeniorSurf-sivulle on koottu vinkkejä iloksi ja hyödyksi – tekemistä tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tekemistä ja vierailukohteita löytyy paljon myös omalta sohvalta käsin, jos ulos lähteminen ei syystä tai toisesta onnistu. Aihepiireinä liikunta, luonto, museot, musiikki, teatteri, pelit ja aivojumppa. Tutustu SeniorSurfin Ajanvietettä etänä -sivuihin.
Kun surffailet netissä, huomaat, että joidenkin sivujen teksti on aivan liian pientä eikä suurennusnappulakaan aina löydy. Saat tekstin kokoa muutettua painamalla Control-näppäimen pohjaan ja rullaamalla hiiren rullaa.
SeniorSurfin materiaalipankki
Opasteet:Hyödyllisiä kuvakkeita, Verkkopankkien käyttö, Tiedonhaku netissä, lisää opasteita SeniorSurfin sivuilla
Tutustumateriaaleihin ja tarvittaessa pyydä joku käymään asioita kanssasi läpi.Kannattaa myösselvittää, toimiiko paikkakunnallasi jokin taho, joka opastaa ikäihmisiä tietokoneiden käytössä.
Lahjakortti
Tulosta tästä lahjakortti tietokoneen käytössä tukea tarvitsevalle henkilölle. Anna kortti lahjaksi itse tai ehdota kortin käyttöä sukulaisnuorisolle tms. lahjakortti, lahjakortti isänpäiväksi,
Monissa laitteissa on puheentunnistusohjelma eli laitteelle voi suullisesti kertoa, mitä sen haluaa tekevän. Ominaisuuden tunnistaa mikrofonin kuvasta.
Valtiovarainministeriön sivustolle on koottu pohdintoja ja tietoja, miten yhdenvertaisuus taataan digitaalisessa Suomessa ja miten kognitiivinen saavutettavuus huomioidaan digipalveluissa. Digi arkeen -neuvottelukunta on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja viranomaisten vuoropuhelukanava.