Blogit ja yhteisöpalvelut

Sosiaalinen media eli some tarkoittaa tietoverkkojen kautta ja tietotekniikan avulla tapahtuvaa yhteydenpitoa ihmisten välillä. Somessa luodaan, jaetaan ja vaihdetaan tietoa, ajatuksia ja kuvia. Blogien ja yhteisöpalveluiden kautta voi tutustua moniin aihealueisiin, etsiä ja kysyä lisätietoa jostain tai kertoa itse kokemuksistaan. Niihin voi osallistua tarkastelijana tai aktiivisena osallistujana. Kaikenlaiset ihmiset kirjoittavat blogeja, joten asiallisen tiedon joukossa voi olla myös aivan puuta heinää. Tulosta viereinen esite.

Blogi

Sana blogi tulee englanninkielen sanasta blog, joka on suomennettuna internetpäiväkirja tai verkkoloki (vrt. lokikirja eli laivan päiväkirja). Blogeihin tuotetaan uutta sisältöä säännöllisesti samalla, kun vanhat sisällöt ovat myös luettavissa. Uudet tekstit tallentuvat aina päällimmäisiksi. Blogeista löytyy valtavasti tarjontaa aiheesta kuin aiheesta, mm. käsitöistä, ruokaresepteistä ja ihmisten arjesta. Moni poliitikko pitää blogia. Kuka vain voi perustaa blogin, jossa voi kertoa omalla tavallaan itselleen tärkeistä asioista. Blogipalveluita on paljon, tässä jotain esimerkkejä: Blogger, WordPress ja Blogspot.

Yhteisöpalvelut

Yhteisöpalveluissa voi olla yhteydessä muihin ihmisiin esimerkiksi kirjoittamalla tai kuvien avulla. Yhteisöpalveluita ovat Facebook (naamakirja),Twitter, Pinterest, Instagram, You Tube, Hashtag, MySpace ja Flickr. Kun osallistuu sosiaaliseen mediaan, täytyy pitää mielessä, että sisällöt voivat levitä todella laajalle, nopeasti ja peruuttamattomasti. Tarkista aina käyttämäsi palvelun käyttöehdot, ettet vahingossa kirjautuessasiluovuta palvelun tarjoajalle kaikkia oikeuksiasi.

Suosituin yhteisöpalvelu on tällä hetkellä Facebook. Facebookista löytyy mm. seuraavat julkiset (ei tarvitse rekisteröityä) ryhmät

Vanhustenpäivä ja -viikko
Hoivakoti kuntoon
Vanhustyön keskusliitto

Ryhmärenki
SeniorSurf

FaceBook-ryhmän nimen alapuolella on otsikot: Keskustelu, Jäsenet, Tapahtumat, Kuvat ja Tiedostot. Niitä klikkaamalla pääsee selailemaan esim. sivuille tallennettuja tiedostoja, joista voi löytyä hyödyllistä tietoa.

Flickr on valokuvien ja videoiden jakamiseen luotu sivusto. Siellä voi jakaa omia kuviaan ja videoita, ja arvostella muiden tuotoksia. Jaa vai sellaisia kuvia, joiden esittämät ihmiset hyväksyvät julkisen jakamisen. Kerran jaettua ei enää saa kokonaan poistettua. Flickrissä on myös julkisyhteisöjen kuten Valokuvataiteen museon kuvia (esittely). Museo vastaa kuviin liittyviin kysymyksiin. Muiden esittämien kysymysten vastauksiin tutustuminen on myös mielenkiintoista.

YouTubessa jaetaan videoita. Kaikkien yhteisöpalveluiden ongelma on valtava roskan määrä. YouTubessa voi ”rajoitettu tila” -toiminnolla suodattaa sisältöä, jota ei halua nähdä. Rajoitettu tila toimii selain- tai laitetasolla, joten se on otettava käyttöön tietokoneen jokaisessa selaimessa. Jos selaimessa on käytössä useita käyttäjäprofiileja, rajoitettu tila on otettava käyttöön näissä jokaisessa tai tilan voi lukita käyttöön, jolloin sekoskee kaikkia käyttäjiä. Ohjeet.

Kirjallisuudesta saa hyviä lisävinkkejä:

Pönkä, Harto (2014): Sosiaalisen median käsikirja. Docendo.
Netikäs-sarjan osa 2/6: Sosiaalinen media sisältää mm. sosiaalisen median sanaston