Materiaalia

Lumiukkotalkoot

Lapsiryhmä voidaan kutsua rakentamaan lumiukkoja, lyhtyjä ja veistoksia hoivakodin pihalle tai senioriryhmä voi tehdä lumihevosia ja liukumäkiä päiväkodin tai ala-asteen pihaan. Tulosta tapahtumakutsu Lumiukkotalkoot ja lisää siihen kutsujan nimi.

Suunnistusliiton vinkkivihko Liikuntaleikkejä (33 sivua) sisältää tutustumisleikkejä, rooli- ja toimintaleikkejä, maastoleikkejä sekä ohjattuja ja tavoitteellisia opetuksellisia leikkejä. Osa sopii eri ikäisten ja eri kuntoisten ihmisten yhteisleikkeihin ja moni lapsille iäkkään aikuisen ohjaamana.

Ikäpolvien yhdessä pelattavia pelejä

Maatilan eläindomino (kuvaparit)Maatilan eläindomino (kuva-sana-parit)Kesälotto 2×2 ja kortitKesälotto 3×3 ja kortit

Luontoretket

Aarteenetsintää metsässä

Vahvikkeen Pelit-laatikossa ja Aivojumppa-laatikoissa on useita yhteistoimintaan soveltuvia materiaaleja

Suomen Kirjainstituutti on julkaissut lorukortit, jotka sisältävät perinteisiä kansanloruja sekä muutaman uudemman runolorun; yhteensä 28 kpl. Lorut sopivat mainiosti osaksi mukavia yhteisiä hetkiä isovanhempien ja lastenlasten kanssa tai vaikka päiväkodin ja palvelutalon yhteiseen tapahtumaan.

Liikkumismuistoja

Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn, jossa vanhempia pyydettiin tekemään aikamatka omaan lapsuuteensa. Oppilaat haastattelivat ja tutustuivat samalla omien vanhempiensa ja sukulaistensa lapsuuteen. Mitä ennen leikittiin ja tehtiin vapaa-ajalla? Miten liikuttiin yhdessä? Keiden kanssa? Eri leikkejä löytyi 187 kappaletta, mukana muutamia samoja leikkejä eri nimillä. Suosituimmaksi nousi 10 tikkua laudalla, poliisi- ja rosvoleikit sekä erilaiset palloleikit ja -pelit. Hyppynarulla hyppely ja kuminauha-twist ovat olleet suosittuja. Leikeistä ehdoton enemmistö oli ulkona tapahtuvia liikuntaleikkejä. Myös kotileikkejä leikittiin esim. käpylehmillä.

Liikkumismuistoja: leikkejä, lauluja, loruja, tarinoita ja muistoja (28 sivua)