Riisipuuro
Perinteinen puuroresepti
Ennen puuron keittämistä ryynit huuhdottiin kylmässä vedessä
ja liotettin muutamia tunteja, karkeita ryynejä 12 tuntia.
Puuroa keitettiin vienolla ja tasaisella tulella 1-3 tuntia.
Jos puuroa jäi tähteeksi, se paistettiin pannussa vähässä voissa
ja syötiin seuraavalla aterialla.
Tähteeksi jääneestä ohrapuurosta valmistettiin myös vanukasta.
Puuro laitettiin vedellä kostutettuun kivivatiin
kerroksittain marja-tai raparperisoseen kanssa.
Paistettiin noin 1 tunti ja tarjottiin lämpimänä
mehukastikkeen kanssa.
Helmivelli oli ennen monen herkkua.
Helmiryynit valmistetaan poistamalla jyvistä ulkokuori ja pyöristämällä ne.
Sananlasku
Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.
Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa.
Oli miten oli, mutta puuroa illaksi.
Kuva© Sastamala Visual Oy