Käsityö

Käsityö ja käsittäminen ovat sukua toisilleen kuten kieliasu paljastaa. "Käsittele, niin opit käsittämään". Yksin tehtävillä ja yhteistyössä tehtävillä ryhmäkäsitöillä on molemmilla omat tavoitteensa. Käsitöitä tehdessä aivot saattavat työskennellä aivan muiden asioiden parissa. Rutiinikäsityö rauhoittaa ja tarjoaa mahdollisuuden käsitellä omia ajatuksiaan. Käsitöiden tekeminen voi vahvistaa ratkaisutaitoja. Käsityö voi rytmittää mukavasti aikaa silloin, kun se muuten tuntuisi pitkältä tai harmaalta putkelta. Uusien mallien ja tekniikoiden opettelu puolestaan on erinomaista aivojumppaa ja ryhmässä tekeminen voi olla miellyttävä sosiaalinen tapahtuma. Onnistuneen lopputuloksen aikaansaaminen on aina voimaannuttava, itsetuntoa tukeva kokemus. Käsityöharrastus lisää hyvinvointia. Käsityönäyttelyn voi järjestää myös keskeneräisistä töistä.

Käsityön osa-alueita ovat batiikki, emalointi, frivolitee, helmityöt, huovutus, kankaanpainanta, kehräys, kehystys, keramiikka, kinnasneulatekniikka, kirjonta ja koruompelu, kivityöt, koukkuaminen, kudonta, kynttilöiden valmistaminen, lasityöt, maalaus, metallityöt, muovityöt, nahkatyöt, nauhat ja nyörit, neulominen, nimikointi, nypläys, ompelu, origami, painanta, paperityöt, pienoismallit, pitsit, punonta, puutyöt, ristipistotyöt, ryijyt, silkkipainanta, solmeilu, tilkkutyöt, virkkaus, värjäys.

Taitoliiton tuottamat Käsityön äärellä -keskustelukortit innostavat pohtimaan käsityökulttuuria monesta näkökulmasta. Kortit herättävät uusia, virkistäviä ajatuksia ja oivalluksia käsityön laaja-alaisesta vaikuttavuudesta. Ohjevihossa kuvaillaan korttien teemoja ja annetaan vinkkejä niiden monipuolisista käyttömahdollisuuksista. Korteissa on viisi teemaa: käsityöperinne, käsityötaito, yhteisökäsityö, hyvinvointikäsityö ja käsityövaikuttaminen. Pakka sisältää 80 kirjallisuudesta poimittua käsityötä käsittelevää ajatusta ja 240 kysymystä sekä kymmenen Tutki ja kokeile -korttia, joissa on ideoita siitä, miten käsityökulttuuria voi itse toteuttaa.

Tulostettavia käsityö- ja askarteluohjeita kerätään vasemmalla olevan Käsityöohjeet-nappulan alle.

Vuoden 2020 käsityötekniikka on vuoleminen.

Käsityön museon näyttelyitä verkossa

Käsityö- ja askarteluohjeita netissä

 

Askartelu on sellaista käsin tapahtuvaa toimintaa, joka yksilön itsensä ilmentämisen ja luovan toiminnan sielullisista lähtökohdista viriten, omaehtoisena ja yksilölle mielihyvää tuottavana, jostakin aineesta luo askartelijaa tyydyttäviä näkyviä ja säilyviä tuloksia.
            - Weissenberg, G.V. (1966, sivu 72): Askartelun teoria. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino.

Hakusanoja: askartelu, puhdetyö, taidekäsityö, askarteluterapia, neulekahvila, käsityötiede, käsityö