Perusopastus

Tietokoneiden ja laitteiden hajoamista ei tarvitse pelätä. Kovin helposti niitä ei saa rikki ja käyttämään oppii, kunhan uskaltaa kokeilla. Kaikille tulee vastaan myös turhauttavia tilanteita, ja silloin voi tunteita purkaa vaikka lukemalla sitä varten kirjoitetun kalevalamittaisen runon Tietokonemanaus. Runon jälkeen kannattaa kokeilla laitteiden käyttöä uudestaan.

Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Digiturvallinen elämä -pelin, jonka avulla voi oppia digiturvataitoja helposti hauskalla tavalla. Pelaaja toimi aluksi arkipäiväisissä tilanteissa kuvitteellisen Tyrskylän kunnan työntekijän roolissa. Pelin voi ladata sovelluskaupoista Apple Store ja Google Play Store. Digiturvallinen elämä -peli on tietoturva-auditoitu. Se ei muodosta internet-yhteyksiä eikä vaadi laitteelta oikeuksia. Se ei myöskään kerää henkilötietoja. Pelin pelaaminen läpi vie aikaa noin 30-60 min.Osaamiskirja

Osaamiskirja digiperustaitojen opiskeluun on selkeä ja kattava tietopaketti digitaalisista perustaidoista. (53 sivua, kansikuva >)

Kirjastojen digiopastussivut.

Ikäihmisille vertaistukea ja opastusta netin käyttöön tarjoavia tahoja voi etsiä SeniorSurfin Opastuspaikat-kartan avulla.

SeniorSurf Suomi -ryhmä Facebookissa.

Tietotekniikka-apua tarjoavia oppilaitoksia

Valtakunnalliset tahot, joiden tarjonta kannattaa tarkistaa

  • Kansalais- ja työväenopistot, kesäyliopistot, aikuiskoulutuskeskukset, ammattikorkeakoulut
  • Kirjastot
  • Eläkeläisjärjestöt
  • Ikäkeskukset, ikäpisteet
  • Setlementtiyhdistykset
  • Ylen Digitreenit sisältää hyvää opastusta kännyköiden, tietokoneiden ja ohjelmien käyttöön

Monella paikkakunnalla toimii myös yrityksiä, jotka auttavat erityisesti ikäihmisiä tietotekniikan parissa.

 

Esimerkkejä olemassa olevista materiaaleista

Mukanetti ry:n hyviä opastusvideoita Lumian käytöstä

 

Jos yhteisösi järjestää iäkkäille ihmisille maksutonta ohjausta tietotekniikan käytöstä, voit käyttää alla näkyvä ilmoitusta: