Kotiseututarinat

Paikkakunnalliset materiaalit
Kuntien omilta sivuilta, omakotiyhdistyksiltä ja maakuntamuseoista sekä muista museoista löytyy paikallishistoriaa, kuvia ja kotiseututarinoita, esim. Lapua (tulossa: Helemi), Kuopio, Oulu, Virtuaali-Tuusula. Tampereen ammattikorkeakoulu on rakentanut nettiin VirtuaaliViipurin, joka kertoo Viipurista sellaisena kuin se oli syksyllä1939. Sivustolla on tarinoita ja videoita, pienoismallivideotiivis historia, panoraamoja kuten kauppatori (liikuta hiirellä ja klikkaa kolmioita) sekä puhelinluettelo, jossa annetaan puhelimen käyttöohjeita ja mainostetaan yrityksiä ym. Lappeenrannan museo on tuomassa esille suurta kuvakokoelmaa vanhasta Viipurista ja rajantakaisesta Karjalasta. Valokuvia Helsingin miljöistä löytyy Flickristä. Helsingin kaupunginmuseon valokuvia on vapaaseen käyttöön (mainoskäyttörajoituksella) painokelpoisessa koossa osoitteessa Helsinkikuvia.fi.

 • Luovutetun Karjalan paikkakuntia anagrammeina, (vastaukset
 • Tulosta Suomen kartta A3-kokoisena. (Valitse tulostimen asetuksista A3 ja Sovita.) Viritä ryhmässä keskustelua siitä, mistä kukin on kotoisin. Millä kaikilla paikkakunnilla henkilöt ovat asuneet? Missä he nyt mieluiten asuisivat? Onko Suomessa kolkkaa, jossa he eivät ole koskaan käyneet? Kuka tietää, missä vanhemmat tai isovanhemmat ovat syntyneet? Laita kartan taakse jokin pehmeä alusta, jossa nuppineulat pysyvät pystyssä, niin eri värisillä neuloilla voidaan kotipaikkoja merkitä.

 

Kulttuurilliset materiaalit
Saamelaisen kulttuurin tietopankki Muitogiisá on koottu muistisairaiden saamelaisten avuksi. Muitogiisá sisältää saamelaista kulttuuria ja tietoa mm. saamen kielestä, elinkeinoista, töistä, vaatetuksesta ja luontoon liittyvistä asioista, saamenkielisiä sanontoja hoitotilanteisiin sekä tietoa muistisairaan kohtaamiseen liittyvistä asioista. Muitogiisásta löytyy arjen avuksi saamelaisia Muitašan-kortteja, videoita, tarinoita ja linkkejä saamelaiseen musiikkiin. Muitogiisá sopii myös ikäpolvien yhteisen toiminnan suunnitteluun sekä opetuskäyttöön.
Romanikulttuurista löytyy tietoja Romanifoorumin sivustolla.

 

Alueelliset materiaalit
Muistaja on Keski-Uudenmaan museoiden, Hyvinkään kaupungin museon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen ja Nurmijärven museon, yhteinen julkinen kokoelmatietokanta. Se sisältää alueen paikallishistoriasta kertovaa digitaalista aineistoa: valokuvia, arkistomateriaalia ja esinekuvia tietoineen.

 

Sukuhistoriat
Suomen sukututkimusseuran kautta voi löytää mielenkiintoisia kotiseututarinoita, sillä tarinat ovat sukututkimuksen ja historiantutkimuksen suurinta rikkautta (kelaa ko sivun alalaidan luetteloihin).

 

Kotimaisten kielten keskuksen sivustolta löytyy suomen yleiskielen sanakirjamurresanakirja sekä murrenäytteisiin liittyvät levikkikartat. Muisteluhetkien lisäksi näiden pohjalta voi käydä mielenkiintoisia keskusteluita ja rakentaa tietokilpailuja.
Tunnetko Murresanoja Karjalasta 1? (vastaukset 1), Tunnetko Murresanoja Karjalasta 2? (vastaukset 2), Tunnetko Murresanoja Karjalasta 3? (vastaukset 3)

Suomen Kotiseutuliitto julkaisee Kotiseutuvuosikirjaa, jonka kirjoittajat ovat kulttuuriperinnön asiantuntijoita, kotiseututoimittajia ja perinteen tuntijoita. Vuosikirjoista löytyy hyviä keskustelu- ja materiaalivinkkejä.

YouTubeen on tallennettu useita kotiseutuaiheisia lauluja, mm. Kaj Chydeniuksen ja Pauli Ylitalon Kotiseudun laulun Oulaisten nuorisokuoron laulamana. Videolla on isotekstiset sanat, joten se mukana pystyy laulamaan. Laulun sanat ja nuotit löytyvät Kotiseutuliiton sivustolla. Muita kotiseutuun liittyviä lauluja ovat maakuntalaulut sekä mm. Kotiseutu Pohjolassa ja Kotiseudulle tiedä en mä vertaa. Useilla paikkakunnilla on oma kotiseutulaulu.

Maakuntalaulut

 • Karjala: Karjalaisten laulu                 Suloisessa Suomessamme
 • Pohjanmaa: Vaasan marssi               Miss´laaja aukee Pohjanmaa    
            Pohjois-Pohjanmaan kotiseutulauluja sekä pohjoispohjalaista kulttuuria, paikallishistoriaa ja perinnetietoa
 • Savo: Savolaisten laulu (11 säkeistöä, 4 säkeistöä)  Mun muistuu mieleheni nyt
 • Häme: Hämäläisten laulu                  On mulle Suomi suloisin
 • Kainuu: Nälkämaan laulu                  Kuulkaa korpeimme kuiskintaa
 • Keski-Pohjanmaa: Keski-Pohjanmaan laulu  Näät, kuinka rannat viljavat on virtain kahta puolta
 • Keski-Suomi: Keski-Suomen kotiseutulaulu  Männikkömetsät ja rantojen raidat
 • Kymenlaakso: Kymenlaakson laulu   Kymenlaakso sun laulusi soikoon
 • Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa: Kymmenen virran maa       Maa ponteva Pohjolan äärillä on
 • Pirkanmaa: Kesäpäivä Kangasalla     Mä oksalla ylimmällä
 • Satakunta: Satakunnan laulu            Kauas, missä katse kantaa
 • Uusimaa: Uusmaalaisten laulu          Missä maat on mainiommat, vetreämmät veet,
 • Varsinais-Suomi: Varsinaissuomalaisten laulu  Helky laulu Auran rantain

Yhdistä maakunnat ja maakuntakukat.   Maakuntakukat piirroksina RyhmäRengin sivustolla.

YLE Teeman Elävässä arkistossa on Postin teettämiä lyhytelokuvia, jotka esittelevät Suomen eri paikkakuntien tärkeimpiä nähtävyyksiä ja toimivat samalla Postin ja postiautojen mainoksina: Postiautolla laskettelemaan tai ladunpäähän (12min, 15min, 10min, 12min, 12min).