Valitse haluamasi kuvat rastittamalla
Kuva-aiheet
- 1920-luku ja aiemmin (11)
- 1930-luku (38)
- 1940-luku (87)
- 1950-luku (407)
- 1960-luku (132)
- 1970-luku (30)
- 1980-luku (2)
- ammatit (117)
- auto (76)
- eläin (179)
- esine (51)
- evakot (7)
- hevonen (15)
- hygienia (8)
- ilta (32)
- isovanhemmat (16)
- isä (13)
- jauho (4)
- joulu (42)
- juhla (9)
- järvi (92)
- kahvi (50)
- kala (9)
- kalastus (16)
- kauppa (37)
- kesä (222)
- kevät (23)
- kissa (45)
- koira (43)
- koti (14)
- kotityöt (54)
- koulu (64)
- kukka (80)
- kuvataide (2)
- käsityö (35)
- lammas (8)
- lapsi (177)
- leipä (37)
- lelu ja leikki (80)
- lintu (57)
- luonto (141)
- LUONTO-kuvakortit (50)
- maaseutu (40)
- maatila (60)
- maisema (73)
- marja (75)
- matelija (2)
- metsä (39)
- metsästys (3)
- metsätyöt (7)
- mies (140)
- musiikki (17)
- nainen (114)
- nuoruus (23)
- näyttelijä (30)
- opetustaulu (66)
- perhonen (5)
- perinne (17)
- pihapiiri (1)
- postikortti (30)
- presidentti (35)
- puu (47)
- puuteollisuus (1)
- puutyöt (8)
- rakennus (49)
- ruoka (115)
- ryhmä (12)
- sanataide (2)
- sanonta (17)
- sato (7)
- sauna (6)
- sota (18)
- suru (4)
- syksy (74)
- sää (50)
- Taide (346)
- talvi (96)
- tapahtuma (20)
- teknologia (26)
- terveys (10)
- terveys ja sairaus (60)
- tilaisuus (7)
- työnteko (24)
- uni (19)
- urheilu (36)
- vaatehuolto (31)
- vene (36)
- yksinäisyys (13)
- ystävyys (49)
- yö (9)
- äiti (22)
Kuvat
Pastilleja
Sulo-pastillia "suuta ja kurkkua varten" valmisti oululainen makeistehdas Oy Merijal Ab.
Tehtaan perusti Oulujoen rantaan apteekkari Jalander vuonna 1915.
Aluksi tehdas valmisti lähinnä pula-ajan tuotteita,
mutta erilaiset makeiset tulivat valikoimiin jo varhaisessa vaiheessa.
1930-luvulla Jalander kehitti Leipzigin yliopistossa tervapastillin.
Leijona-pastilli tuli myyntiin 1934.
Nimensä se sai Jalanderin Helsingissä ja Oulussa sijainneista Leijona-apteekeista.
Nissen´s rintakaramelleja valmisti Karl Fazer.
Fazerin tehtaan ensimmäisiä karamellilajeja olivat Keisarisekoitus,
Iris- ja Kiss-Kiss-karamellit (Kis-Kis on tavaramerkki).
Suuri osa tehtaan työntekijöistä oli venäläisiä.
Makeisten vienti aloitettiin 1800-luvun lopussa.
Tuotteita myytiin useimmissa Euroopan maissa.
Lingua–mentholpastilleja myytiin metallisrasiassa.
Ylen Elävässä arkistossa: Vierailu Fazerilaan 1966 (video 13 min)
ja Hellaksen herkkuja – Vierailu karkkitehtaassa 1960 (video10 min).
Karamellisanastoa: kirkkokaramelli, nekku, Filmitähti-purukumit, salmiakki, tikkunekku, nalle-karkki,
Kuva kuuluu sarjaan Arjen esineitä vuosien takaa.
Kuva © Emilia Nieminen
Lakritsia
Lakritsijuuresta valmistettu lakritsi on tunnettu jo tuhansia vuosia. 1700-luvulle saakka sitä pidettiin etupäässä lääkeaineena, jota käytettiin vilustumistautien ja vatsavaivojen hoidossa. Lakritsijuurta on käytetty kauan limaa irrottavana yskänlääkkeenä. Lakritsi mainitaan perinteisissä kiinalaisissa yrttikirjoissakin.
Lakritsi nostaa verenpainetta. Se voi olla haitallista ihmisille, jotka käyttävät nesteenpoistolääkkeitä, digoksiinia ja laksatiiveja.
Fazer on valmistanut lakritsia vuodesta 1927 saakka, ensin Hangossa ja myöhemmin Helsingissä. 1920-luvun lopulla valikoimassa oli jopa parikymmentä erilaista lakritsituotetta. Lakritsia valmistettiin myös talvisodan aikana ja jatkosodan aikana se oli ainoa makeinen markkinoilla.
Vuonna 2013 EU halusi kieltää lakritsipiippujen myynnin, koska niiden ajateltiin kannustavan lapsia tupakan polttoon. Laku Pekka-logo poistettiin lakritsipötköistä 2008, koska se tulkittiin rasistiseksi. Sama kohtalo oli neekerin suukoilla, joiden nimi muuttui suklaasuukoiksi.
Sananlasku
Ei makeaa mahan täydeltä.
Sanastoa laksatiivi, verenpaine, Halva, Englannin lakritsi, metrilaku, karamelli
Kuva kuuluu sarjaan Arjen esineitä vuosien takaa.
Kuva © Emilia Nieminen
Suppilovahvero
Suppilovahvero on erinomainen ruokasieni, joka ei kaipaa esikäsittelyä.
Sitä voi kuivata ja pakastaa.
Valitettavasti suppilovahvero muistuttaa suippumyrkkyseitikkiä,
joka on myrkyllinen. On siis tiedettävä, mitä kerää.
Ruokaviraston (entinen Evira) sivuilta löytää tietoa ruokasienten
keräämisestä, käsittelystä, myrkkyjen välttämisestä ym.
Sienten tunnistamisessa auttaa Luontoportin kuvat ja kuvaukset.
Kuva © Sastamala Visual Oy
Vastaleivottua leipää
Illallinen
Jos kaikki ovat ajoissa kotona, tulee perhepäivällinen. Muuten tulee usein vain pussikeittoa. - Lauri 6v.
SananlaskuTulisipa joulu, että saisi yölläkin syödä.
Kuva © Sastamala Visual OyRiisipuuro
Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin. Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa. Oli miten oli, mutta puuroa illaksi.
Kuva© Sastamala Visual OyKinkku
Kyll´on kystä aitassa Tule meille, Tuomas kulta! Tuopa joulu tullessasi! Tule kekri, jou´u joulu, sekä pääse pääsiäinen! Kyll´on kystä aitassamme, paljo pantua eloa, sirkan reisi, paarman jalka, peiposen peräpakara, sammakon sakarivarvas, sisiliskon silmäpuoli. - Kanteletar
Kasku Tarjoilija suositteli pullealle asiakkaalle kasvistuokaa. - Minä otankin lehtipihvin, innostui asiakas.
Kuva © Sastamala Visual OyMakkaraa grillissä
Ennen makkaroita valmistettiin maataloissa teurastuksen jälkeen.
Makkaramassaa työnnettiin lehmänsarven pätkän läpi
puhdistettuun eläimen suoleen (luonnonkuori).
Nykyään makkaratehtaissa käytetään lisäksi keinokuoria,
jotka on tehty esim. kollageenista tai selluloosasta.
Makkaramassassa voi olla lihan lisäksi silavaa ja muuta rasvaa,
kamaraa, siipikarjan nahkaa, kieltä, sydäntä ja maksaa.
Lisäksi on sipulia ja mausteita.
Sodan jälkeen makkara oli yleinen ruoka.
Kodeissa tehtiin makkarakastiketta ja makkarakeittoa.
Myynnissä oli edullista suomilenkkiä eli jätkän makkaraa eli halpamakkaraa.
Sitä kutsuttiin myös hampparin vääräksi.
Työmiehet söivät sitä kylmänä eväänä.
Lauantaimakkara on Suomen yleisin leikkelemakkara.
Sitä valmistettiin jo 1920-luvulla.
Myyjä leikkasi isosta makkarapötköstä sen kokoisen palan,
jonka asiakas halusi.
Kun myymälöihin tuli sähköllä toimivat leikkurit,
asiakas saattoi pyytää:
10 siivua lauantaimakkaraa, kiitos.
Meetvursti ja salami ovat kestomakkaroita.
Vanha loru Viikonpäivät
Maanantaina makkarat tehtiin,
tiistaina tikut vuoltiin,
keskiviikkona keitto keitettiin,
torstaina tupahan kannettiin,
perjantaina perheelle annettiin,
lauantaina liemi latkittiin,
sunnuntaina suu pyyhittiin.
Kuva © Studio-86
Kaneliomenapuu
Sananlasku Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Yksi mätä omena pilaa koko korin. Ei omena kauas puusta putoa. Minkämoinen puu, semmoset oksat.
Kuva © Sastamala Visual OyPurotaimen ja järvitaimen kypsymässä nuotiolla
Sanonta Kateus vie kalatkin vedestä.
Kuva © Sastamala Visual OyPilkkijän kalansaalis
Arvoitus Kaksi nälkäistä toisiaan narrailee. Mitä ne ovat? Kala ja kalastaja
Kuva © Sastamala Visual OyMaitoa tankkiin
Rapu kypsänä ja punaisena
Ravut keitetään suolavedessä.
Karkeaa merisuolaa tarvitaan 40 grammaa vesilitraa kohti
(1 desi painaa 100 grammaa).
Suurimmat ravut laitetaan kiehuvaan veteen ensimmäisinä.
Rapuja keitetään 8-12 minuuttia.
Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa viimeksi laitettujen rapujen jälkeen jälleen kiehua kovaa.
Kuva © Sastamala Visual Oy
Rapu
Ravustuskausi alkaa 21.7.klo 12ja kestää lokakuun loppuun.
Rapujavoi poimia käsin ja rapukeppejä apuna käyttäen.
Niitä voi pyydystäärapuhaaveilla.
Yleisin pyyntiväline on muovinen tai havasverkosta tehty rapumerta.
Syöttinä on käytetty niin lihaa kuin kalaa.
Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen lupa oli ravustaja minkä ikäinen tahansa.
18-64 vuotiailta vaaditaan lisäksi valtion kalastuksenhoitomaksu.
Vesien viileys voiviivästyttää täplärapujen poikasten kuoriutumista ja naaraiden kuorenvaihtoa.
Jokirapu kasvaa 10 senttiseksi noin 5-7 vuodessa. Täplärapu noin 3 vuodessa.
Täpläravulla on vaalea täplä saksen juuressa. Jokiravulla ei ole.
Täpläravulla on isommat sakset kuin jokiravulla.Jokirapu ei kestä rapuruttoa - täplärapu kestää.
Jokiravulla on piikit selkäkuoren molemmilla puolilla. Täpläravulla ei ole.
Kuva © Sastamala Visual Oy