Tammikuu
- Kulttuurivuosikellon tammikuu
- Vihreän Veräjän luontoideoita tammikuulle.
- Tammi on tarkoittanut napaa tai keskikohtaa. Tammikuu on saanut nimensä siitä, että se on talven keskellä. Sijaintinsa vuoksi sitä on kutsuttu myös sydänkuuksi. Kaamos päättyy tammikuussa.
- Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa
1.1. Uudenvuodenpäivä
Tammikuun ensimmäinen päivä on meillä ollut vuoden ensimmäinen päivä v. 1559 alkaen. Silloin Suomessa Ruotsin alla määrättiin tilikauden alku tammikuun 1. päiväksi. Roomalaiset tekivät saman päätöksen vuonna 153 ennen ajanlaskun alkua. Uudenvuodenpäivä on kirkollinen juhlapäivä.
Uskomus
Jos on usva uunnavuonna, niin on halla heinäkuussa.
Jos uudenvuodensaunassa puhutaan paljon, lentävät kesällä kärpäset suuhun.
- Keskustelunaihe Uudenvuoden toiveita ja suunnitelmia. Mitä toivoisit alkaneelta vuodelta?
Oletko tehnyt uudenvuoden lupauksia?
- Keskustelunaihe Vanhan kansan uuden vuoden enteet. Uudenvuoden ennusteita ja taikoja.
- Visa Uusivuosi
- Peli Tulosta ja kokoa ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen nopat, ”jotka kertovat tulevan”. Voit soveltaa myös Ennustajaeukon pussia.
- Jumppa Kinkun sulatusjumppa tuolijumppana
- Jumppa Jouluherkkujen karistus
- Audio Yle Radioyhdellä on vuodesta 1948 alkaen ollut tapana lähettää vuoden vaihteessa kello 24 lyöntien yhteydessä otteita Eino Leinon runosta ”Hymyilevä Apollo” (ilmestynyt 1989 teoksessa Sata ja yksi laulua). Nauhoitus löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
2.1. Science fiction -päivä
Science fiction -päivää (scifi-päivä) vietetään Venäjällä syntyneen yhdysvaltalaisen kirjailija Isaac Asimovin (1920 – 1992) syntymäpäivänä. Science fiction tarkoittaa tieteen tulevaisuuden kuvittelemista. Asimov on yksi merkittävimmistä tieteiskirjailijoista. Hän osasi taitavasti kuvitella tulevaisuuden tiedettä ja tekniikkaa. Hän kirjoitti noin 500 teosta ja ennusti monet nykykeksinnöt oikein jo 1960-luvulla: taulutelevisioiden yleistymisen, 3D-elokuvat, robottien lisääntyneen käytön, langattoman teknologian ja videopuhelut.
- Keskustelunaihe Millaisia keksintöjä toivoisit tehtävän?
- Keskustelunaihe Lasten leikkien muuttuminen käpylehmistä robotteihin. Katsellaan tieteiselokuvien video mainoksia esim. Star Wars -elokuvasarjasta.
- Keskustelunaihe Vanhan kansan luontotietous ja ilmastonmuutos ym. maailman muuttuminen (esim. Tammikuussa kaadettu puu ei lahoa, ei homehdu, eikä halkeile.)
- Aivojumppa Science fictionissa tarvitaan paljon luovuutta. Viritellään omaa luovuutta ratkaisemalla Arvoituksia ja kompakysymyksiä.
- Sanataide Katsotaan elokuva tai luetaan kirjaa. Tieteiskirjallisuuden edelläkävijä Jules Verne kirjoitti kuumatkasta, lentokoneista, tuulienergian teollisesta hyödyntämisestä ja sukellusveneistä 1800-luvulla eli ennen kuin mitään niistä oli olemassa. Jules Vernen kirjoja ovat mm. Matka maan keskipisteeseen, Maasta Kuuhun, Sukelluslaivalla maapallon ympäri ja Maailman ympäri 80 päivässä, Viisi viikkoa ilmapallossa.
- Vinkki Soitetaan videopuheluita; tutustutaan ja harjoitellaan, jos ei ole ennen kokeiltu
4.1. Maailman pistekirjoituspäivä
Maailman pistekirjoituspäivää on vietetty vuodesta 2001 lähtien pistekirjoituksen keksijän Louis Braillen syntymäpäivänä. Näkövammaisten keskusliiton sivustolla on tietoa pistekirjoituksesta.
Uskomus
Kaikki tammikuun vesipisarat ovat rukiita seuraavana kesänä.
Jos varis raakkuu tammikuussa aamulla, tulee nuoskakeli, jos illalla, tulee pakkaskeli.
- Aivojumppa Muistiharjoitus Laiva on lastattu
- Aivojumppa Arvoituksia ja kompakysymyksiä
- Jumppa Sormijumppa
- Video Katsotaan Youtubesta tietoa pistekirjoituksesta (3.44 min.)
- Vinkki Tuntoaistia voi testata ja harjoituttaa. Laita kangaspussiinkäpy, kivi, puupala, nappi, pumpulia, hiekkapaperia, pyyhekumit tai muita pieniä erilaisia esineitä. Jokainen laittaa kätensä pussiin vuorotellen ja kertoo, miltä pussin sisältö tuntuu. Voi käyttää myös erimuotoisia puupalikoita tai kangastilkkuja (sametti, juutti, silkki, villaneule, frotee, vohveli).
- Vinkki Yhdessä tekemisen materiaalia Näkövammaisten liiton sivuilta
6.1. Loppiainen
Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Sitä sanotaan joskus vieläkin vanhaksi jouluksi. Loppiaisen suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulun pyhien loppumista. Katoliset ja luterilaiset muistelevat kolmea itämaan tietäjää Casparia, Melchioria ja Balthasaria – luonnontieteisiin ja tähtitieteeseen erikoistuneita persialaisia ruhtinaita, jotka seurueineen tulivat osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Ortodoksisessa kirkossa loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla.
Suomalainen, satoja vuosia vanha tiernapoika-perinne kertoo tästä itämaan tietäjien matkasta sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaat surmaamaan kaikki pienet poikalapset. Nykyään tiernapoika-näytelmää esitetään ennen joulua ja se on hieman muuntunut alkuperäisestä käsikirjoituksesta.
Loppiaisesta alkoivat ennen ns. selkäviikot eli kovan työn ajat. On monta viikkoa seuraavaan juhlaan. Tähän aikaan oltiin ennen paljon mm. metsätöissä.
- Aivojumppa Sananlaskujen merkityksiä
- Visa Numero seitsemän
- Jumppa Selkäjumppa istuen
- Video Katsotaan YouTubesta Tiernapoikien esitys (15.37 min.)
8.1. Kansainvälinen vaahtokylpypäivä
Tämä teemapäivä kuuluu vuoden hauskojen, keksittyjen teemapäivien joukkoon. Sitä voi viettää myös saunomalla vähän tavallisuudesta poiketen tai tekemällä käsi- tai jalkakylpyjä. Vaahtokylpypäivän voi tietenkin järjestää muulloinkin ja vaikka monta kertaa vuodessa. Käsi- ja jalkakylpyjen taustalle voi laittaa rauhallista taustamusiikkia tai luonnonääniä. Lisää kylvyn aikana lämmintä vettä, sillä viileä kylpy puistattaa. Kylpyjen jälkeen kädet/jalat on hyvä rasvata. Huom. saippuavaahtoiset tai rasvaiset jalat ovat liukkaat. Lämmin kylpy rentouttaa ja voi helpottaa unen tuloa.
- Musiikki Kylpylauluja Saunavihdat, Vaarit saunassa
- Askartelu Ideoita käsikylpyyn: lisää lämpimään veteen ruusun terälehtiä maljakosta uusiokäyttöön tai merisuolaa ja oliiviöljyä
- Askartelu Ideoita jalkakylpyyn: lisää lämpimään veteen jalkakylpyöljyä tai kylpysuolaa tai suolaa+ruokasoodaa+eteeristä öljyä tai yrttiä (esim. minttu, kamomilla, kehäkukka tai salvia) ja/tai pari tippaa oliiviöljyä
- Video YouTubessa Olen nähnyt Helga neidin kylvyssä ihanaa; voi jopa nähdä kuinka pohje siellä vilahtaa
8.1. Elvis Presleyn syntymäpäivä (1935)
Yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley oli rock and rollin kuningas. Hän on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja yksi 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimmista henkilöistä. Elvis oli 1950-luvun johtava teini-idoli. Hän näytteli 1950-luvulla useassa menestyselokuvassa. Elvis kuoli kotonaan 42-vuotiaana vuonna 1977.
- Keskustelunaihe Millaista musiikkia kuuntelit lapsena, nuorena aikuisena ja nykyisin?
- Visa Arvaa musiikkilaji
- Video Elvis Youtubessa. (Kuva CC BY 4.0 Elviksen kuva puuterirasian kannessa. Museovirasto. Finna)
13.1. Nuutinpäivä
Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän. Viimeiset jouluruuat syödään pois tänään. Sanotaan: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit, joiksi ennen pukeutuivat aikuiset, nykyään lähinnä lapset. Miehet saattoivat ennen pukeutua naisiksi. Nuuttipukkiperinteestä kerrotaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolla sekä Kustaa Vilkunan vuotuisessa ajantiedossa.
- Keskustelunaihe Nuutinpäivän perinteet, nuuttipukki. Lopetatko joulunajan Nuutinpäivään? klikkaa kuvaa
14.1. Sakari Topeliuksen syntymäpäivä
Zachris (Zacharias, Sakari) Topelius (1818 – 1898) oli suomalainen kirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori. Topeliuksen kuuluisia teoksia ovat Kaarle-kuninkaan metsästys, Lukemisia lapsille näköispainos (mm. sadut Adalmiinan helmi, Koivu ja tähti, Sampo Lappalainen), tulostettava Lukemisia lapsille 1, Luonnonkirja, Maamme kirja, Matkustus Suomessa, Talvi-iltain tarinoita ja Välskärin kertomuksia. Teoksia on vapaasti ladattavissa Finnassa. Kansakoulun alaluokkien käyttöön tarkoitettu Maamme-kirja ilmestyi ruotsiksi vuonna 1875 ja yli sata vuotta myöhemmin se oli Suomen eniten luettu kirja heti Raamatun jälkeen. (Kuva CC BY 4.0 Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna)
- Visa Kirjallisuus
- Musiikki Topeliuksen kirjoittamat sanat ovat mm. lauluissa Kesäpäivä Kangasalla sekä Sylvian joululaulu
- Sanataide Tehdään yhdessä runo
- Video Topeliuksesta on 4 minuutin video Yle Areenassa
15.1. Suomen sanomalehdistön syntymäpäivä
Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo eli ensimmäinen Suomessa ilmestynyt sanomalehti ilmestyi ensimmäisen kerran 15.1.1771. Tämä ensimmäinen lehti samoin kuin kaikki muut Suomessa ilmestyneet vanhat sanomalehdet ovat luettavissa Kansalliskirjaston Digi-palvelussa.
- Sanataide Luetaan Selkosanomia
15.1. Kansainvälinen hattupäivä
Hattupäivä on epävirallinen teemapäivä, joka tarjoaa mahdollisuuden hassutella yhtenä päivänä vuodesta erilaisin päähinein: kalastajahattu, sadehattu, cowboy-hattu, olkihattu, silinteri, pilleri, kypärä, tohtorin hattu, metsästyshattu, knalli, panamahattu, huopahattu, aurinkohattu, stetson, ylioppilaslakki, myssy.
- Askartelu Somistetaan vanhoja hattuja pitseillä, sulilla, nauhoilla, sifongeilla, kangaskukilla ym.
- Vinkki Järjestetään hattutanssiaiset tai hattukahvit, jonne pääsylippuna toimi hattu päässä
18.1. Kristillisen ykseyden rukouspäivä
Suomessa vietetään vuosittain kahta rukouspäivää, joista kansainvälinen Kristittyjen ykseyden rukouspäivä on ensimmäinen ja 24.10. vietettävä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä on toinen. Jälkimmäinen on samalla YK:n päivä. Kristillisen ykseyden rukouspäivä aloittaa kansainvälisen kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon, jota on vietetty jo yli sata vuotta. Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Naisten kansainvälinen rukouspäivä.
- Visa Kirkot
- Musiikki Luterilaisia virsiä
- Kuvia uskontoaiheesta
- Rukouksia selkokielellä
18.1. Runoilija Immi Hellénin syntymäpäivä (18.1.1861 – 20.1.1937)
Kansakoulunopettaja Immi Hellénin lastenlaulut ovat tuttuja monille sukupolville: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie…, Kello löi jo viisi, lapset herätkää (sanat)… Jäi toiset aamulla nukkumaan…, Kas, kuusen latvassa oksien alla (sanat)…, Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän(sanat)…), Kellot kaikuu, Mä olen niin pienoinen (sanat) ja Pieni nokikolari (sanat). Kuva Daniel Nyblin
- Aivojumppa Immi Hellénin syntymäpäivään sopii Lastenlauluvisa
- Aivojumppa Kielijumppa
- Mielikuvarentoutus Aamuinen eväsretki
- Sanataide Hellenin runoja, hän kirjoitti yhteensä hän kirjoitti yli 1000 runoa
Kansallinen Lottaruokaviikko
Lotta Svärd -järjestön perustettiin vuonna 1921. Kuluvan vuoden aikana lottien ja pikkulottien monipuolista huoltotyötä yhteiskuntamme hyväksi tehdään näkyväksi monella tavalla. Lottaruokaviikon tammikuun teemana on muonitus.
- Aivojumppa Mikä syötävä yhdyssana
- Aivojumppa Mitä tarkoittavat ruokaan liittyvät sanat
- Aivojumppa Piiloristikko Keittiövälineet
- Visa Mikä suomalainen ruoka
- Jumppa Polvi- ja nilkkajumppa
19.1. Kansainvälinen kukkapäivä
Kansainvälistä kukkapäivää vietetään joka vuosi tammikuussa. Sitä voi viettää hoitamalla huonekasveja, laittamalla pistokkaita juurtumaan, värittämällä tai maalaamalla kukkakuvia, askartelemalla kukkakoristeita, lähettämällä kukka-aiheisia postikortteja, valitsemalla siemenluetteloista kesäksi kasvatettavia kukkalajikkeita tai ilahduttamalla ystävää ja itseä tuoreella kukkakimpulla. Kukan nimipäivää vietetään 13.5.
- Keskustelunaihe Tiedätkö mikä on kukkien merkitys eli Kukkien kieli
- Aivojumppa Päättele Mikä kukka
- Aivojumppa Mikä Kukka laulusta löytyy?
- Aivojumppa Kiinanpelissä on tavoitteena tunnistaa samanlaiset kortit ja kerätä pareja muita enemmän, tulosta kukat
- Peli Noppaperhosen tunnista kasveja 1, tunnista kasveja 2, tunnista kasveja 3
- Kuvia kukkien kuvia
- Askartelu Tehdään helpot kreppipaperiruusut Youtuben ohjeilla (0.40 min.)
19.1. Heikin nimipäivä, Pyhän Henrikin muistopäivä
Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään keskiajalla eläneen Piispa Henrikin muistoksi. Heikin päivä on ollut perinteinen markkinapäivä. Lisää perinnetietoa Heikinpäivästä.
Sanontoja
Heikin päivänä talven selkä katkeaa. Karhu kääntää kylkeään ja toteaa: Talvi puolessa,
nälkä suolessa.
Jos Heikkinä on leudot säät, Paavalina paukkuu ja päinvastoin.
Heikki on taitekohta säissä: jos sitä ennen on ollut huono ilma, alkavat sen jälkeen hyvät
ilmat ja päinvastoin.
- Keskustelunaihe Tulosta kysymyskortit Talviaiheisia kysymyksiä
- Jumppa Visailujumppa
- Sanataide Sananlaskujen merkityksiä
20.1. Juuston ystävien päivä (Cheese Lover´s Day)
Tänään voi järjestää juustomaistiaisia (hammastikku + juustopala + viinirypäle) tai -arvauskisan, kokeilla fonduepataa, kuorruttaa leipiä tai keksejä juustoraasteella, tiputtaa kahviin leipäjuuston paloja, leipoa juustokakkua tai juustotorttua, tehdä piimäjuustoa. THL:n Finelissä voi vertailla eri juustojen – ja muidenkin ruokien – proteiinimääriä. Näistä voi rakentaa tietovisailun: Kummassa on enemmän proteiinia…? (mustikka/maito, kaurapuuro/kutunjuusto jne) Valitse vaikeustaso ryhmän mukaan. Tietoa juuston historiasta.
- Keskustelunaihe Oletko juustojen ystävä, oletko ehkä itse valmistanut juustoja?
- Visa Valio
- Reseptejä Marttojen juusto- ja juustoruokareseptejä
21.1. Kansainvälinen halipäivä (Hug Day)
Yhdysvalloissa tätä päivää on vietetty 1986 alkaen. Mukavan ihmisen halaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressioireita. Elimistö tuottaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia. Itsetunto paranee ja ahdistus vähenee. Halaus virittää positiivista mielialaa, paha olo lievenee. Jopa itsensä halaamisellakin on todettu olevan hyviä vaikutuksia. Tänään voi jakaa kaikille halukkaille kaulaan ripustettavia tai rintaan kiinnitettäviä merkkejä, joissa lukee: Saa halata. Silloin ei kukaan koe joutuvansa pakkohalatuksi.
- Keskustelunaihe Vahvuuksia
- Aivojumppa Sanasokkelo Vahvuussanat
- Aivojumppa Kuvamuistiharjoitus, kysymyksiä kuvasta Ystävykset
- Visa Onnikysymyksiä
- Jumppa Päivän jumppana pareittain tehtävä tarinarentoutus Hiihtoretki ja Talvipäivä kotipihassa
- Sanataide kirjoittakaa ajatuksianne Vahvuuksia ja haaveita
- Sanataide Vitsejä
23.1. Piirakkapäivä
Järjestetään piirakkakilpailu, johon kutsutaan osallistujiksi paikkakunnalla tunnettuja henkilöitä tai erilaisten harrastuspiirien ja yritysten edustajia. Arvosteluraatina toimii esim. hoivakodin asukkaat tai palvelutalosta kerätty raati. Raatilaiset antavat ensin pisteitä osallistujien tekemien piirakoiden ulkonäöstä ja sitten piirakat paloitellaan sopiviksi suupaloiksi. Seuraavat pisteet jaetaan mausta ja rakenteesta. Apuna voi käyttää levyraadin arviointilappuja: Arviointikortit (näistä valitaan käyttöön vain muutama: sellaiset, joiden paremmuusjärjestys on selvä). Paikallislehden kanssa voi etukäteen sopia, että tulokset julkistetaan lehdessä kuvien kera. Tämä teemapäivä on levinnyt meille Yhdysvalloista, jossa sitä vietetty jo pitkään.
- Keskustelunaihe Millainen jauhopeukalo sinulla on?
- Visa -Apetta aivoille Totta vai tarua
- Resepti marjapiirakkaohjeita
25.1. Paavalin nimipäivä
Paavalinpäivään on liittynyt paljon sääuskomuksia.
Uskomus
Auringonpaiste Paavalina tietää poutaa koko vuodeksi.
Tulee hyvä herne- ja papusato, jos Paavalina on pieni lumisade,
joka peittää reen jäljet.
Sumu ja usva Paavalina tietää sotaa ja vainoa.
Kun Heikkinä helisee ja Paavalina paukkaa, tulee hyvä hernevuosi.
Yöt alkaa Uolevista, päivät pitenee Paavalista.
Jos Paavalin päivänä on lauha ilma, niin koko talvikin on lauha
Kun ei kylmä kynttilänä (2.2.) eikä pauku Paavalina, kylmää kynnet kyntäjältä.
26.1 Kansainvälinen tullin päivä
Tulli valvoo matkustajien ja tavaroiden kulkua maa-, meri- ja ilmaliikenteessä. Se takavarikoi kiellettyjä tavaroita ja aineita: huumeita, lääkkeitä, dopingaineita, tupakkaa, aseita, räjähteitä ja muita vaarallisia esineitä, käteistä rahaa ja nuuskaa. Tällä hetkellä Tullissa työskentelee lähes viisikymmentä koiraa: huumekoiria, savukekoiria, rahakoiria, ase- ja räjähdekoiria. Tulli on aloittanut koiratoiminnan 1969. Tullin historiaa: Tulli.fi
- Keskustelunaihe Ulkomaanmatkat, Tullin koiratoiminta, tupakkamainonta ja -kielto, koirat ja niiden taidot, salakuljetus (mm. kieltolaki), huumeet
- Visa Kieltolaki
27.1. Vainojen uhrien muistopäivä (YK)
Tämä on juutalaisvainojen ja muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä. Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27.1.1945, jonka mukaan tämä päivä on valittu. Euroopan parlamentti antoi vuonna 1995 suosituksen, että jokaisessa EU:n jäsenmaassa tulee viettää holokaustin muistopäivää. Vainojen uhrien muistopäivä on merkitty Suomessa almanakkaan vuodesta 2002 alkaen. Kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa on kristittyjä. Tuhannet kristityt kokevat vuosittain marttyyrikuoleman. Holokaustin uhrien muisto ry:n sivustolla tietoa holokaustista ja sen uhreista. (kuvassa Anne Frank vuonna 1934, Photo collection Anne Frank House, Amsterdam. Public Domain)
- Sanataide Luetaan otteita Anne Frankin Päiväkirjasta; kirjainfo
- Anne Frank tietopankkisivusto (ENG).
27.1. Mozartin syntymäpäivä
Wieniläissäveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) eli 1756 – 1791. Hän aloitti säveltämisen nelivuotiaana. Mozartin musiikin vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin on tutkittu, ja joidenkin tutkimusten pohjalta suositeltu. Väitetään, että lehmätkin lypsävät paremmin, kun navetassa soi Mozart ja että kirurgi tekee työnsä tarkemmin ja nopeammin, mikäli leikkaussalissa soi Mozart.
- Aivojumppa Täydennä laulujen sanat (20 laulua, vastaukset s. 2)
- Visa Ooppera
- Resepti Mozartin kuulat ovat pyöreitä suklaakonvehteja, joita on valmistettu 1800-luvun lopulta saakka. Kuulan sisällä on marsipaania ja kuori suklaata. Korvikekuulia voi valmistaa itse. Piilota lempisuklaasi pala (joka voi sisältää hasselpähkinää, pistaasipähkinää tai mantelia) marsipaanimassaan ja pyöritä käsissä palloksi. Dippaa pallo vesihauteessa sulatettuun suklaaseen ja aseta kuivumaan leivinpaperille tai ritilälle.
- Video Kuunnellaan Youtubesta Mozartin Taikahuilusta aaria Queen of the night (3.00 min.)
- Vinkki Kokeillaan, miltä tuntuu tehdä aivojumppatehtäviä tai käsitöitä niin, että taustalla soi Mozartin musiikki
- Vinkki Ooperan teetanssiaiset voi katsoa suorina lähetyksinä näytöltä, tarkemmat tiedot Oopperan sivuilta
27.1. Kansallinen lähihoitajapäivä
Kansallista lähihoitajapäivää on vietetty Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin aloitteesta vuodesta 2009. Lähihoitajakoulutus alkoi Suomessa vuonna 1993 ja vuosittain lähihoitajia valmistuu noin 8 000. Lähihoitajista työskentelee vanhainkodeissa ja palvelutaloissa 30 %, terveyskeskuksissa 15 %, kotipalvelussa 15 % ja sairaaloissa 10 %. Aiemmin lähihoitajia kutsuttiin perushoitajiksi ja sitä ennen apuhoitajiksi. Koulutuksen juuret ulottuvat vuoteen 1941, jolloin Punainen risti alkoi kouluttaa apusisaria sotasairaaloihin.
- Keskustelunaihe Millainen on hyvä hoitaja?
- Aivojumppa anagrammi Vartalon osia
- Visa Ihmisen anatomia
- Kuvia Katsotaan Finnan kuvia apuhoitajista ja heidän varusteistaan 1940-luvulta alkaen
- Kuvia Katsotaan Vahvikkeen terveys- ja sairausaiheisia kuvia
- Video Kuunnellaan YouTubesta Valkea sisar (2.53 min.)
28.1. Euroopan neuvoston tietosuojapäivä
Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa on ohjeita suojautumisesta tietokoneen vakoilun, virusten ja varkauksien varalta. EETU ry on julkaissut kirjan Näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen.
- Keskustelunaihe Mitä tietosuoja tarkoittaa, miten se suojaa yksilöä ja yhteiskuntaa
- Aivojumppa Anagrammeja tietotekniikasta (tehtäviä, vinkkejä ja kortit) Kuvassa mattalaminoidut kortit ovat avainrenkaassa järjestyksessä.
- Video Katsotaan YouTuben viitottu video tietosuojasta (4.10min.)
Presidentinvaalit
Presidentinvaalit pidetään Suomessa kuuden vuoden välein. Vaalipäivänä liputetaan. Kotiäänestysohjeet. Aiemmat presidentit.
- Aivojumppa Anagrammeja presidentin vaaleihin liittyen
- Visa Vaalit
- Visa Vaalisanasto
- Visa Suomen presidentit
- Visa Presidenttien lemmikit
- Kuvia Vahvikkeen kuvia presidenteistä
- Video YouTubessa Miten presidentti valitaan (3.03 min.)
- Vinkki Aivoliitto on julkaissut tiivistelmän Mauno Koiviston elämänvaiheista sekä keskustelukysymyksiä niistä
29.1. Erätauko-päivä
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kannustaa kaikkia suomalaisia keskustelemaan. Dialogi on rakentava ja tasavertainen tapa keskustella, jossa tähdätään toisten ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua. Dialogissa luodaan luottamuksellinen ilmapiiri ja syvennetään ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta.
- Keskustelunaihe Elokuvat, matkat, lemmikkieläimet, musiikki, harrastukset, urheilu, televisio-ohjelmat, kuninkaalliset, ympäristö, paikkakunnan ajankohtaiset asiat, liikenne, keksinnöt
- Keskustelunaihe Tulosta kysymyskortit Mikä meitä yhdistää
- Keskustelunaihe Sitran Kortit keskustelun vetämiseen
Tammikuun viimeinen sunnuntai on Tammisunnuntai
Venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista Etelä-Pohjanmaalla tammikuun 27. – 28. välisenä yönä 1918. Se tapahtui ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä ja johdolla yllätyshyökkäyksellä. Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä. Karjalassa aseistariisunta oli alkanut jo muutama päivä aiemmin. Tammisunnuntain tapahtumilla oli oleellinen merkitys Suomen itsenäisyydelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan. Tammisunnuntaisin maanpuolustusjärjestöillä on tapana laskea seppeleet 1918 sodan, 1939 – 1940 sodan, 1941 – 1945 sodan sankarivainajien sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille.
- Aivojumppa anagrammi Tammisunnuntai
- Peli Tulosta Doria.fi-julkaisuarkistosta Korsupeli. Liimaa pelilauta ja nappulat kartongille. Nappulat taitellaan niin, että ne pysyvät pystyssä.
- Musiikki Narvan marssi; sanat)
- Kuvia Vapriikin kuvia vuodesta 1918 Tampereen seudulla
- Video Tammisunnuntai Yle:n Areenassa, video (49 min)
- Video Vuonna 2017 tapahtumista valmistui Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva osana Suomi 100 -tapahtumia
- Vinkki Tammisunnuntai liittyy vuoteen 1918, mutta sota-aiheisen keskustelun pohjaksi sopii myös Pertti Rajalan kirjoittamat kaksi selkokielistä sotatietokirjaa: Talvisota (ilm. 2014) ja Jatkosota (ilm. 2015). Kustantaja molemmissa Avain.
Tammikuun viimeinen viikonloppu Pihabongaus 
Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma, jossa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja esim. omalla pihalla. Tuloksista kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa. Pihabongausta varten voi lainata riistakameran ja kiikareita. Tarkkailulomake ja muut tiedot löydät Birdlifen sivuilta. Birdlife valitsee joka vuosi vuoden linnun, käy sivuilta tutustumassa tämän vuoden lintuun.
- Keskustelunaihe Tutut linnut ja lintujen talviruokinta. Katsellaan lintujen kuvia. Vahvikkeen lintukuvat
- Visa, jonka voi tehdä yksin, pareittain tai ryhmänä Mikä lintu? Yhdistä kuva ja nimi, 24 lintua
- Peli Pelataan Bongauspäivän bingoa
- Askartelu Jos lintujen havainnointi ei ole mahdollista, voidaan bongata keskenään samanlaisia kuvia: väritä samat kuvat samalla värillä
- Askartelu Kootaan Eläkeliiton ohjeiden mukaan linnunpönttöjä tiaisen ja kirjosiepon keväällä alkavaa pesintää varten: linnunpönttö
- Vinkki Tarkkaillaan pihapiirin lintuja. Tavallisimmista odotettavissa olevista linnuista voi tulostaa
tunnistusta helpottavat kuvat (esim. Luontoportin linnut-sivusto). Lintujen tuntomerkkejä tunnistamista varten.
31.1. Eino Grönin syntymäpäivä (syntynyt 1939 Porissa)
Iskelmä- ja tangolaulaja Eino Grönillä on omat nettisivut.
- Keskustelunaihe Eino Grönin laulut ja niihin liittyvät henkilökohtaiset muistot
- Aivojumppa Kysymyksiä lauluista
- Aivojumppa Yhdistä laulaja ja laulu
- Musiikki Musavisa
- Video Eino Grönin haastattelu Yle Areenassa 1.1.2021 (52 min; suurenna oikeasta alanurkasta)
- Video Kuunnellaan Eino Grönin lauluja ja lauletaan mukana. YouTubessa on paljon Eino Grönin lauluja.