Maaliskuu
- Kulttuurivuosikellon maaliskuu
- Vihreän Veräjän luontoideoita maaliskuulle (6 sivua)
- Maaliskuun alkuperä viittaa sanaan maa tai maallinen.
- Kevättalven toimintaideoita Ideakansiossa s. 14-22
- Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa
1.3.-31.5. Vartti vahvuuksille
Ikäinstituutti haastaa kaikki iäkkäiden parissa toimivat tahot järjestämään Vahvuusvartteja. Vartti on tuokio, jossa löydetään keskustellen osallistujien vahvuuksia. Niitä ovat muun muassa sinnikkyys, rohkeus tai huumorintaju. Vartti voi olla osa ryhmäkeskustelua, kerhokokoontumista tai oma tapahtumansa.Huomion suuntaaminen vahvuuksiin vahvistaa mielen hyvinvointia, antaa energiaa ja kannattelee arjen haasteissa.
- Keskustelunaihe Tulostettavaa materiaalia Mistä olen kiitollinen
- Keskustelunaihe Ikäopiston sivustolla on tietoa ja tehtäviä vahvuuksien etsinnän tueksi: mm. Vahvuusvarasto (A4, jossa 32 vahvuutta). Vahvuuksia (120 kpl) Mieli ry:n Vahvuuskortit (24 kpl, sisältää vahvuuksien kuvaukset)
- Keskustelunaihe Materiaalia, jota voi itsekseen tai ryhmässä käyttää apuna omien voimavarojen tunnistamiseen, itsetuntemuksen lisäämiseen ja kaverin kannustamiseen: Tulosta Muutoskortit, Mielenliikennemerkit, Voimavaakuna.
- Askartelu Pallon kokoaminen helmistä on melkoinen sinnikkyyden osoitus ja jos lopputulos onkin pyramidi tai tilataidetta pitkin lattiaa, tarvitaan huumorintajua: Helmipallo. Toinen ohje samaan palloon.
- Vinkki Ikäinstituutin Ikäopistosta löytyy ideoita Voimanurkan tekemiseen
3.3. Kolmosten päivä
Suomessa syntyy vuosittain noin kymmenet kolmoset. Näistä osa lapsettomuushoitojen tuloksena. Kaksosia syntyy vuosittain yli 800 paria.
- Keskustelunaihe Lasten leikit ja lelut (kuvia), harrastukset, ympäristö ja koulunkäynti (kuvia) ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana paljon
- Keskustelunaihe Lapsuusmuisto kysymyksiä
- Aivojumppa Reino Helismaa pelasi lastensa kanssa itse keksimäänsä sanakisaa. Isä antoi sanan, ja lasten piti keksiä samoista kirjaimista kymmenessä minuutissa mahdollisimman monta sanaa. Lähtösana voi liittyä ryhmäkokoontumisen teemaan, ajankohtaiseen aiheeseen tai ryhmää yhdistävään asiaan. Keksiminen sopii yksilö- ja joukkuekilpailuksi, mutta myös ajankuluksi. Tehtävään tarvitaan kynä ja paperia.
- Aivojumppa Kuvamuistiharjoitus lapsille ja aikuisille
- Sanataide Hyppynaruloruja
- Kuvia Lapsiaiheisia kuvia
3.3. Maailman kuulopäivä (World Hearing Day) WHO
Maailman terveysjärjestön WHO:n tarkoituksena on päivän avulla lisätä tietoisuutta melun aiheuttamasta kuulon heikentymisestä ja keinoista ennaltaehkäistä kuulovaurioita. WHO:n arvion mukaan 15 prosenttia maailman väestöstä kärsii jonkinasteisesta kuulon alenemasta. 360 miljoonalla ihmisellä on toimintakykyä haittaava kuulovamma. Kuulopäivä infosivusto, Kuuloliiton julkaisuja.
- Keskustelunaihe Kuulon apuvälineet, melusaaste, turvallinen äänen voimakkuus, viittomat
- Aivojumppa Kuuloharjoitus Arvaa, mikä esine putosi
- Video Opetellaan muutama viittoma. Suomen Viittomakielen Sanakirjassa kaikki viittomat voi katsoa videopätkinä.
- Vinkki Äänipankki löytyy mm. Papunetilta. YLE:n Tehostossa on noin 80 000 erilaista tehosteääntä ja YLE:n Elävässä arkistossa äänimaisemia.
3.3. Maailman villin luonnon päivä (World Wildlife Day) YK
Tämä päivä on omistettu maapallon arvokkaille eläimille ja kasveille. Metsä- ja kalastusretkiä järjestettäessä on hyvä tutustua jokamiehen oikeuksiin. Ne ovat joiltain osin laajemmat, joiltain suppeammat kuin itse voisi päätellä. Varpujen, oksien, sammaleen ja jäkälän keräämiseen on kysyttävä lupa maanomistajalta. Maahan pudonneita oksia, risuja, lehtiä, tuohta, kaarnaa, käpyjä ja terhoja saa poimia mukaansa. Samoin rauhoittamattomia kukkia. Luontoretkeltä voi tuoda mukanaan kimpun luonnonkukkia tai valikoiman näytteitä.
- Keskustelunaihe Metsät, kansallispuistot, eläintarhat, ruokaa villiyrteistä, pandat, tiikerit, WWF (Maailman luonnonsäätiö on yli sadassa maassa toimiva ympäristöjärjestö), koralliriutat, uhanalaiset eläimet, haitalliset vieraslajit
- Visa Eksoottiset linnut
- Visa Eläinmaailman erikoisuuksia
- Kuvia Vahvikkeen eläinkuvia ja luontokuvia
- Video Katsotaan Yle Areenasta luontoaiheisia dokumentteja
Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä näönhuollon päivää
Silmäsairauksien kuten glaukooman eli silmänpainetaudin ja silmänpohjan rappeuman ja diabeteksen aiheuttamien silmämuutosten aikainen havaitseminen on tärkeää. Glaukooma on vakava näköhermon sairaus. Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentavilla silmätipoilla, laserhoidolla ja leikkauksilla. Kelan tilastojen mukaan korvausta glaukoomalääkkeistä saa Suomessa lähes 100 000 suomalaista. Arviolta yhtä moni ei tiedä sairaudestaan. Glaukoomayhdistys organisoi maksuttomia vertaistoimintaryhmiä eli glaukoomakerhoja, jotka ovat kaikille avoimia. Kerhoissa glaukoomaa sairastavat voivat jakaa kokemuksiaan ja saada uutta tietoa hoidoista sekä tukea toinen toistaan.
Ikänäkö alkaa noin 40-vuotiaana ja sen huomaa siitä, että pienikokoista tekstiä katsotaan kauempaa kuin aiemmin. Linkit ovat Duodecimin Terveyskirjastoon.
Vanhoja silmälaseja kerätään ja kunnostetaan kehitysmaiden ihmistenkäyttöön (esimerkki).
- Keskusteluaihe miten näön muutokset vaikuttavat arkeesi? Miten muoti on näkynyt silmälaseissa?
- Vinkki Tänään voi kokeilla erilaisia visuaalisia efektejä moniaistisen ympäristön Snoezelen-menetelmän tapaan
- Vinkki Kokeillaan virtuaalilaseja (VR-lasit, virtuaalilasit) eli päähän asetettavaa pidikettä, johon laitetaan älykänny. Puhelimeen ladataan sovelluksia, pelejä tai videoita: siirrytään ajassa ja paikassa kauas ja nautitaan uusista kokemuksista.
Maaliskuun ensimmäinen perjantai on
Maailman rukouspäivä eli Naisten kansainvälinen rukouspäivä
Maailman rukouspäivän (World Day of Prayer) taustalla on naisten rukousliike, joka sai alkunsa Amerikassa 1800-luvun lopulla, kun presbyteerinaiset kutsuivat muiden kirkkokuntien naisia rukoukseen yhteisten asioiden puolesta sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien monenlaisten ongelmien pakottamana. Suomeen tämä päivä tuli jo ennen sotia ja vietto vakiintui 1960-luvulla. Suomessa Maailman rukouspäivän viettoa koordinoi ja materiaaleja käänsi ennen NNKY. Nykyään materiaaleja on vain englanniksi tapahtuman kotisivulla. Päivää vietetään 170 eri maassa.
- Visa Kirkot
- Rukouksia selkokielellä
- Selkokielinen hartauskanava Youtubessa sisältää viikkohartauden vuoden jokaiselle viikolle.
8.3. Kansainvälinen naistenpäivä YK
Idea naistenpäivästä on syntynyt samoihin aikoihin kuin äitienpäivä eli 1910-luvulla. Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1920. YK:n juhlistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty ensimmäisen kerran 1975. Kansainvälinen miestenpäivä on 19.11.
- Keskustelunaihe Oliko päivällä lapsuudessasi tai nuoruudessasi merkitystä?
- Keskustelunaihe Ketkä naiset ovat vaikuttaneet elämääsi eniten?
- Keskustelunaihe Naisten erilaiset roolit ja ammatit
- Keskustelunaihe Naisten nimiä tutuissa lauluissa
- Keskustelunaihe Luetaan suomalaisten naisten lyhyitä elämäkertoja keskusteluiden pohjaksi (tulosta esim. Helmi Vuorelma
s. 14.3.1886, kansakoulunopettajatar,Elina Karjalainen).
- Keskustelunaihe Suomalaisen naisen tie pirtistä parlamenttiin (Kaari Utrio, 2006). Pohditaan suomalaisen naisen elämää ennen ja nyt.
- Aivojumppa Ratkaistaan piiloristikko Naisten nimiä lauluissa (ratkaisu)
- Visa Suomalaisia naisia
- Kuvia Katsotaan Vahvikkeen kuvia naisista
- Sanataide Suomalaisten naisten lyhyitä elämäkertoja
- Video Kuunnellaan Youtube videoilta lauluja tytöistä ”Saariston Sirkasta” ”Katariinan kamariin”
- Askartelu Jäädytetään jääkukkia polun varteen. Keitetty vesi jäätyy kirkkaaksi jääksi.(kuva >)
- Askartelu Tulosta kahvipöytään jokaisen naisen asetille kukkia (lisää kukkakuvia) tai anna naisten valita itselleen mieleinen kukkakortti
- Video Katsotaan Youtubesta Oo mikä nainen (2.20 min.)
- Opas Suomen Lottaperinneliitto ry on julkaissut lauluvihkosen, joka sisältää nuotteineen 25 sota-ajan laulua ja niihin liittyvää mielenkiintoista historiaa. Sotavuosien tunnot ja tunnelmat heijastuvat tämän vihkon lauluissa.
Maaliskuussa ennen puoliväliä, Maailman munuaispäivä
Kiinnitetään huomiota munuaisten hyvinvointiin, riittävään vedenjuontiin ja kohtuulliseen suolan käyttöön. Munuaissairauden yleisin syy on diabetes. Tietoa ja materiaaleja Munuais- ja maksaliitosta. Liiton julkaisuja.
Kasku
– Lääkäri määräsi, että minun pitää juoda vettä tunti ennen ateriaa.
– Noudatitko määräystä?
– En, jaksan korkeintaan neljännestunnin.
Viikko 11. Kansainvälinen aivoviikko 
Viikon aikana tuodaan esiin mahdollisuuksia tukea neurologisesti sairaiden ja vammaisten henkilöiden hyvää elämää sekä edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan. Viikon tapahtumista löytyy tietoja Muistiliiton -sivustolta. Neurologisia vammaisjärjestöjä ovat mm. Aivoliitto, Muistiliitto, Neuroliitto (ent. MS-liitto), Aivovammaliitto ja Suomen Parkinsonliitto.
Aivoliitto ry:n sivustolta löytyy tietoja aivoverenkiertohäiriöihin ja kielellisiin eritysvaikeuksiin liittyvistä yhdistyksistä ja niiden toiminnasta, tietoa afasiasta, kommunikointi afaatikon kanssa.
Muistiliiton sivustolta löytyy muistisairauksiin ja dementiaan liittyvää tietoa.
Parkinson-liiton sivustolla on itse täytettävä hyvinvointikartta, jonka avulla on mahdollisuus seurata oman voinnin ja oireiden kehittymistä. Kartta auttaa myös neurologia arvioimaan hoitotarpeita paremmin.
Gery ry:n sivustolta tärkeää tietoa ravinnon yhteydestä aivoterveyteen. Voimaa ruuasta -lehti.
Tälle viikolle sopivaa ohjelmaa löytyy myös Kansainvälisen Muistiviikon sisällöistä. Muistiviikon ajankohta määrittyy Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) mukaisesti joko viikolle 38 tai 39.
- Keskustelunaihe Keskustelukortit Mikä kuvia yhdistää?
- Aivojumppa Sananlaskujen arvuuttelua
- Aivojumppa Ratkaistavaa (16 tehtävää, jotka voidaan ratkaista yksin tai ryhmänä. Valitse tehtävien taso osallistujien mukaan. Yhdessäkin tehtävässä riittää pohdittavaa.)
- Aivojumppa Kielivoimistelu-kortit
- Visa Apetta aivoille -tietovisa ruoka-aiheisia totta vai tarua -väittämiä ja niihin vastaukset, vastauslomake. Ruoka-aiheesta lisää Apetta aivoille -nettisivulla sekä menetelmämanuaalissa.
- Jumppa Aivojumppaliikkeitä
- Video Seniori365 Aivojumppaa video (11 min)
- Vinkki Rakennetaan Sydän- ja aivoterveys-pulmailurata
- Vinkki RyhmäRengin päättelypähkinöitä ja yhdyssanavisoja
Lääkehoidon päivä
Lääkehoidon teemapäivä on vuosittainen kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä. Päivän verkkosivusto on aktiivinen vuosittain syksystä kevääseen. Monet apteekit, terveysasemat, potilasjärjestöt, kauppakeskukset ja opiskelijat jakavat tänään lääkkeisiin ja terveydenhoitoon liittyvää informaatiota.
- Keskustelunaihe Omakanta-palvelu, Lääkkeeni-sovelluksen olennaiset tiedot eri lääkkeistä, Käypä hoito -suositukset
- Keskustelunaihe Tauti ja hoito -aiheista juttelua voi virittää myös hauskojen korttien avulla (sanasto).
- Visa Ihmisen anatomia (10 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)
- Vinkki Hauskoja Lääkäreiden saneluita
- Opas Turvallinen lääkehoito -opas (116 sivua)
- Opas Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas
Valtakunnallinen sotaveteraaniviikko
Suomessa on vietetty sotaveteraaniviikkoa Suomen itsenäisyyden 50-juhlavuodesta 1967 saakka. Viikko sijoittuu Talvisodan päättymispäivän 13.3. ympärille. Talvisodan aikana Suomessa vallitsi voimakas yksimielisyys ja yhteisvastuu. 2019 tuli kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan syttymisestä ja sen johdosta Sotaveteraaniliitto lahjoitti Selviytymistarina – Suomi 1939-1945 -kirjan jokaiseen Suomen 754 kirjastoon. Se koostuu itsenäisistä artikkeleista, jotka tarjoavat monenlaista näkökulmaa ja keskustelunaihetta. (kuvassa sotaveteraanimerkki >)
- Keskusteluaihe Talvisota tunnetaan mm. ”Kaveria ei jätetä”- hengestä. Miten se näkyy Suomessa vai näkyykö?
- Visa Kuinka hyvin tunnet Suomi-neidon?
- Visa Suomalaisia paikannimiä
- Visa Isänmaallinen lauluvisa I, Isänmaallinen lauluvisa II
- Peli Ötökäntappopeli
- Jumppa Tasapainojumppa
- Rentoutusharjoitus istuen: Jännitä ja rentouta
- Kuvia Vahvikkeesta sota-aiheisia kuvia
- Käsityö Kudotaan Martan ohjeilla villasukat
- Video Kuunellaan Youtubesta Eldankajärven jää (2.54 min.)
13.3. Talvisodan päättymispäivä
105 päivää kestänyt talvisota päättyi 1940. Rauha alkoi klo 11.00. Rauhanehdot olivat ankarat. Kymmenesosa maan pinta-alasta piti luovuttaa ja 12 % maan väkiluvusta asuttaa uuden rajan sisäpuolelle. Kotinsa menetti lähes 430 000 karjalaista. Suomi menetti Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet; Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit, sekä suurimman osan Sallasta. Hanko oli vuokrattava Neuvostoliitolle30 vuodeksi laivastotukikohdaksi. Sodan aikana kuoli yli 26 600 sotatoimissa ollutta suomalaista ja noin tuhat siviiliä. Reserviläisliitto
- Keskustelunaihe Lottatoiminta
- Aivojumppa Ratkaistaan anagrammeja Miltä paikkakunnalta henkilöt ovat kotoisin. Valitse ryhmästä riippuen yksi tai useampi ratkaistava luovutetun Karjalan paikkakunta. Anna ratkaisemista varten isot irtokirjaimet tai kynä ja paperia. (vastaukset)
- Visa Suomalaisia perinneruokia
- Peli Korsupeli on painettu 1944. Sen säännöt muistuttavat kovasti shakkia eli se on erinomainen aivojumppapeli. Tulosta se Doria.fi-julkaisuarkistosta. Tulosta Korsupeli Tulosta säännöt.
- Musiikki Lauletaan yhdessä Vahvikkeen isänmaallisia lauluja. Tulosta kaikille sanat tai heijasta seinälle.
- Kuvia Katsotaan sota-aikaan liittyviä kuvia: Vahvikkeen kuvapankki, SA-kuvat (noin 160 000 sota-ajan tiedotuskomppanioiden ottamaa valokuvaa talvi-, jatko- ja Lapin sodan ajalta)
- Resepti Viipurinrinkeleistä ja taustatietoa
- Video Korvikkeita ja säännöstelyä (Ylen Elävä arkisto, 3 min). Kokeillaan jotain pula-ajan reseptiä.
- Video Valistusfilmi sodan jälkeiseltä pula-ajalta:
Ruokavaliomme 1941 (Ylen Elävä arkisto, 14 min). Evakkojen mukana levisi karjalainen vieraanvarainen ruokakulttuuri koko Suomeen: rotinat, karjalanpiirakat, karjalanpaisti, Viipurin rinkelit, suolasienet, lämminsavukalat, kokkelipiimä, hapatetut ruuat.
- Video Talvisota ja jatkosota jättivät jälkeensä yli 30 000 sotaleskeä ja 50 000 sotaorpoa (Ylen Elävä arkisto, useita videoita)
- Video Kuunnellaan Youtubesta Elämää juoksuhaudoissa (3.09 min.)
- Audio Tannerin radiopuhe talvisodan rauhan ehdoista (Ylen Elävä arkisto, 19 min)
- Audio Mannerheimin päiväkäsky talvisodan päätyttyä (Ylen Elävä arkisto 18 min, lukija Lauri Vennola)
- Vinkki Sotapolku on yksityisten ihmisten rakentama sivusto, josta voi nimellä hakea sotatehtäviin osallistuneita henkilöitä ja jonne tallennetaan joukko-osastojen reittejä ym. historiallista tietoa.
13.3. Adoptoitujen päivä
Tätä päivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Suomessa arvioidaan olevan noin 30 000 adoptoitua henkilöä (Adoptioperheet ry). Vuoden 1985 jälkeen noin 5 000 lasta on adoptoitu ulkomailta. Sotien jälkeen suomalaisia lapsia adoptoitiin ulkomaille. Vuosina 1939–1945 Suomesta oli siirretty 70.000 – 75.000 1-14- vuotiasta sotalasta ilman vanhempiaan Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Sodan päätyttyä suurin osa lapsista palasi takaisin, mutta noin kymmenesosa jäi kasvattiperheen luokse pysyvästi joko adoptio- tai kasvatuslapsisopimuksella. Ruotsiin jäi noin 7 000 lasta ja Tanskaan noin 500.
- Peli Tunnistuspeli Arvaa, mikä lapsikuva: Ohje ja 12 kuvan pelialustat, 6 kuvan pelialustat
- Video Kuunnellaan Youtuben video Sotalapsilaulu (5.40 min.)
- Vinkki Kuunnellaan ja luetaan sotalapsien tarinoita
15.3. Kansainvälinen kuluttajan oikeuksien päivä YK
Päivää on vietetty vuodesta 1983 lähtien. Kaikki me olemme kuluttajia. YK:n yleiskokous antoi oman kuluttajan oikeuksia koskevan ohjeistuksensa vuonna 1985 ja sitä laajennettiin neljä vuotta myöhemmin. YK:n yleiskokouksen määrittelemät keskeiset kuluttajan oikeudet ovat oikeus perustarpeiden tyydyttämiseen, oikeus hyvitykseen, oikeus kuluttajakasvatukseen sekä oikeus terveelliseen ympäristöön.
- Keskustelunaihe Kuluttajatietoudesta (Kuluttajaliiton sivustolla). Kilpailu- ja kuluttajavirastosta saa tietoja kuluttaja-asiamiehen tehtävistä sekä kuluttajaneuvonnasta.
- Keskustelunaihe Millainen kuluttaja olet?
- Keskusteluaihe Apetta Aivoille- Ostoskärrylajittelu, ravintoainekyltit, proteiinilaskuri
- Aivojumppa Kuvamuistiharjoitus Ostoslista
- Peli Palapeli Osuuskauppa
- Kuva kauppa-autosta
- Vinkki Kauppiaan suostumuksella voi pulmailuradan järjestää kauppaan, mutta jos se ei ole mahdollista niin esim. palvelutaloon kaupparetken jälkeen. Silloin tarvitaan rasteille kuvia ruokatavaroista ja niiden tuoteselosteista. Suurenna tekstit tai varaa osallistujille suurennuslaseja.
Maaliskuun kolmas tiistai, Kansainvälinen sosiaalityön päivä
Kansainvälinen sosiaalityön päivä on sosiaalityön ammattilaisten ja kouluttajien maailmanjärjestöjen yhdessä järjestämä juhlapäivä, jonka tarkoituksena on tuoda näkyviin tempauksin, juhlallisuuksin ja keskustelunavauksin tärkeää ihmisoikeustyötä tekevät sosiaalialan ammattilaiset.
Kansallinen uniapneapäivä
Tämän päivän ajankohta vaihtelee vuosittain. Seuraavan vuoden ajankohta vahvistetaan yleensä lokakuun loppuun mennessä. Hengitysliiton arvion mukaan 300000 – 350 000 suomalaista sairastaa uniapneaa – moni tietämättään. Uniapneaa sairastavat kaikenlaiset ihmiset: naiset ja miehet, ylipainoiset, normaalipainoiset ja hoikat, nuoret ja vanhat. Uniapnea on hyvin hoidettavissa.
- Keskustelunaihe Uni, unettomuus, unien selittäminen
- Askartelu Nukkumatin kutsukortit
- Vinkki Ryhmärengin Unijuttuja
- Opas uniapneaa sairastaville
Maaliskuun keskimmäinen keskiviikko, Keltaisen nauhan päivä
Suomen Reumaliiton organisoiman kampanjan tavoitteena on nostaa esille tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy yksilön elämänlaatua ja työkykyä ylläpitävänä voimana. Keltaisen Nauhan päivässä tuodaan esille uusinta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisestä. Keltaisen nauhan päivän sivuilta löytyy jumppaohjeita ja monenlaisia ideoita päivän viettoon.
- Aivojumppa Piiloristikko Liikkeet (ruudukko 10×10, 14 sanaa)
- Visa Värivisailu Keltainen
- Jumppa Tehdään Keltaisen nauhan päivän tasapainojumppa
- Jumppa Tehdään UKK-instituutin yksinkertaisia, mutta tehokkaita liikkeitä, jotka ehkäisevät kaatumisia: tuolilta ylösnousuja ja yhdellä jalalla tasapainotteluja. Tehdään näiden liikkeiden toistosta jokapäiväinen rutiini
- Jumppa Tehdään lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittäviä harjoituksia (á 12-14 min), joita löytyy UKK-instituutin sivustolta. Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa mittaamaan on kehitetty Tule-KUNTOMITTA-testistö.
- Jumppa Tehdään helppoja lihaskuntoharjoitteita Youtubesta 12min
19.3. Minna Canthin päivä, tasa‐arvon päivä; Juuson, Joosen, Josefiinan ja Joosepin nimipäivä 
Kirjailija, journalisti, kauppias, näytelmäkirjailija, suurperheen yksinhuoltajaäiti Minna Canthin (1844-1897) syntymäpäivä. Canthin kotitalo. Kuopio Minna Canthin aikaan. Minnan salonki
Uskomus
Jos Joosepin päivänä on kaunis sää, tulee hyvä kesä ja hedelmällinen vuosi.
- Visa Minna Canth -visa, Minna Canth -visan vastaukset
- Sanataide Minna Canthin kirjoja Kansalliskirjaston Klassikkokirjastossa luettavissa ja tulostettavissa: Novelleja 1 (mm. Kauppa-Lopo), Novelleja II, Salakari ja useita näytelmiä
- Video Minna Canthista 2 minuutin video Yle Areenassa. Kuva (>) on Museoviraston Historian kuvakokoelmasta (1880 – 1890).
Viikko 12 Rasismin vastainen viikko
Rasismi on ihmisen syntyperän tai enemmistöstä poikkeavan erilaisuuden johdosta tapahtuvaa syrjintää ja eriarvoista kohtelua. Punaisen Ristin koordinoima valtakunnallinen rasisminvastaisen viikon kampanja toteutetaan vuosittain sillä viikolla, jolla vietetään YK:n kansainvälistä päivää rotusyrjinnän poistamiseksi 21.3. Punaisen ristin materiaaleja. Rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus. Maat, jotka allekirjoittavat tämän sopimuksen, lupautuvat lopettamaan kaiken ihonväristä, syntyperästä tai etnisestä alkuperästä johtuvan kansalaisten eriarvoisen kohtelun. Tämä yleissopimus oli ensimmäinen YK:n hyväksymä ihmisoikeuksia koskeva yleissopimus.
- Keskustelunaihe Koulujen vanhat opetustaulut eri ihmistyypeistä
20.3. Onnellisuuden päivä YK
Teemapäivä pyrkii keskittämään huomion onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyteen ja saavuttamiskeinoihin. ”Auttamalla toisiamme, pyrkimällä kestävään talouskasvuun ja ottamaan kaikki ihmiset ja kansat mukaan tähän työhön, hyvinvointimme kasvaa ja pysyy päätavoitteenamme.”
- Keskustelunaihe Hyvinvointiin liittyvät asiat; poimintoja Vahvikkeen Terveys-osiosta
- Keskustelunaihe Mitä onni on? Tulosta ja jaa Onnen ainekset -muistilappuja (7 sivua)
- Visa Onnikysymyksiä
- Jumppa Kesäinen mielikuvajumppa
- Sanataide Runo Uuno Kailas: Onni
- Vinkki Järjestetään Onnellisuuden päivän tempaus, jolla levitetään hyvää mieltä
20.3. Maailman tarinankerrontapäivä
Maailman tarinankerronnan päivänä kannattaa kaivaa esille sekä omia että tunnettujen henkilöiden elämäntarinoita, kansansatuja ja -tarinoita, pakinoita ja novelleja. Elämäntarinoihin liittyviä vinkkejä Vahvikkeen Muistelu-laatikko > Elämäntarinat.
- Keskustelunaihe Oletko armoitettu tarinankertoja tai niiden kirjoittaja?
- Aivojumppa kaksitavuisilla sanoilla
- Visa Kirjallisuus (9 kysymystä vastausvaihtoehtoineen)
- Sanataide Kirjoitetaan oma tarina
- Vinkki Korvarunot ovat Turun Sanataideyhdistyksen kehittämä menetelmä, jossa runo tehdään kahdestaan tai pienessä ryhmässä. Valitaan aihe, esimerkiksi lapsuusmuisto. Sanataiteilija (ohjaaja) esittää kysymyksiä, johdattelee ja kirjaa vanhuksen puheen muistiin sanasta sanaan. Teksti ryhmitellään uudelleen runoksi. TarkemminAnu Taivaisen ja Helena Malmivirran kirjassa Hymykuopat sivulla 4.
- Vinkki Kokeillaan sadutusta
20.3. Kevätpäiväntasaus
Yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen saman pituiset, 12 tuntia. Kevät- ja syyspäiväntasauspäivinä vietetään Tasaus-päivää eli muistutetaan globaalin hyvinvoinnin jakautumisesta epätasaisesti ja yritetään parantaa tilannetta.
21.3. Maailman runouden päivä YK
YK:n alainen kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö UNESCO juhlistaa joka vuosi runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä. Päivän myötä UNESCO toivoo, että koulut, kunnat, runoyhteisöt, museot, julkaisijat ja kulttuuriyhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runouden traditioista, jotka muuten eivät saisi sitä huomiota, jonka ne ovat eittämättä ansainneet osana kulttuuriperintöämme ja ovat edelleen tärkeä osa elävää taidekulttuuria.
- Keskustelunaihe Suomalaiset runoilijat, lempirunoni
- Aivojumppa Miten runo jatkuu
- Aivojumppa Runovisailu tunnetuista suomalaisista runoista
- Musiikki Kevätlaulu
- Sanataide Luetaan yhdessä Uuno Kailas (1901 – 1933) Onni & Paljain jaloin
- Sanataide Sanataideyhdistys Yöstäjän runorobotilla voi tehdä haikuja.
- Vinkki Tehdään yhdessä runo ym. runoaiheista tekemistä Vahvike > Sanataide > Runot ja lorut
21.3. Varhaiskasvatuspäivä
Varhaiskasvatuspäivän vietto alkoi vuonna 1989 päivähoitopäivänä. Päivän tavoitteena on tuoda varhaiskasvatuksen opettajan ja erityisopettajan arvokas työ sekä merkitys näkyväksi. Vuonna 2019 Lastentarhanopettajaliitto täytti 100 vuotta; syyskuussa tuli voimaan varhaiskasvatuslaki ja lastentarhanopettajien uudeksi tehtävänimikkeeksi tuli varhaiskasvatuksen opettaja. Lastentarhamuseo.
- Keskustelunaihe Lasten leikit ja leikkikalut ennen ja nykyään
- Keskustelunaihe Tulostettavia lapsuuteen liittyviä juttelukortteja keskustelun tueksi
- Visa Pihaleikit
- Visa Kiiltokuvat
- Kuvia Vahvikkeen lelu- ja leikkikuvat, lapsia lastentarhan pihamaalla
- Sanataide Luetaan tarinoita lapsuudesta eri aikakausina Lapsuuden historia -sivustolta
- Askartelu Väritä Lapsia
- Video Katsotaan Kyllin elämää -dokumentti (54 min). Kylli Koski oli lasten suosikkihenkilö lähes neljä vuosikymmentä. Hän oli koko kansan Kylli-täti. Legendaarinen esiintyjä, taidekasvattaja, kuvittaja, akvarellisti ja suuri elämäntaiteilija kertoo 90-vuotispäivänsä alla monivaiheisesta elämästään (1996).
21.3. Maailman metsäpäivä YK
Maailman metsäpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Metsät tarjoavat meille ruokaa, energiaa, toimeentuloa ja ne ovat samalla myös erottamaton osa mielenlaatuamme. Metsässä koemme olevamme usein rauhassa ja yhteydessä luontoomme. Metsät suojelevat maaperää ja puhdistavat ilmaa. WWF Suomen sivuilla on tietoa metsistä
-
- Aivojumppa Piiloristikko Puutyövälineet
- Aivojumppa Noppaperhosen sikin sokin puut
- Visa Puut
- Jumppa Tulosta mielikuvajumppakortit
- Askartelu Tehdään tuohisormus
- Askartelu Tulosta Puiden varjokuvia
21.3. Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä YK
Päivän tavoite on kiinnittää huomiota jokaisen ihmisen vahvuuksiin eikä vain hänen oireyhtymäänsä. Noin 3 500 suomalaisella on Downin syndrooma eli ylimääräinen 21 kromosomi. Down-henkilöt ovat tunnetuin kehitysvammaisryhmä.
22.3. Maailman vesipäivä YK
Yhdistyneiden kansakuntien julistama vuosipäivä, jota on vietetty vuodesta 1993 alkaen. Vesi on paras janojuoma. Se puhdistaa kehoa ja parantaa ihon kuntoa. Juo joka päivä vähintään 1,5 litraa vettä.
Lapsen suusta
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden alkuaineita: Itku, jää ja lumi.
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden saastuttajia: Likaiset jalat ja koko ruumis.
- Keskustelunaihe Puhdas vesi, vessat ennen ja nykyään, sauna, vesimyllyt, sään ääri-ilmiöt
- Visa Vesi
- Visa Valtameret
- Visa Värivisa Sininen
Viikko 12, Allergiaviikko
Allergiaviikko on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta allergioista tai astmasta ja niiden hoidosta. Allergiaviikkoa on vietetty vuodesta 1982. Viikkoa vietetään keväisin siksi, että keväällä esiintyy aina runsaasti allergiaoireita. Tietoa suomalaisten allergioista .
-
- Keskustelunaihe Mitä allergioita sinulla on= Onko jotkut allergiat jääneet pois tai tulleet takaisin? Onko sinulla kokeiltu siedätyshoitoa?
23.3. Pohjolan päivä
23.3. Maailman ilmatieteen päivä YK
Maailman ilmatieteen järjestö perustettiin 1950 osaksi YK-järjestelmää. Maailman ilmatieteen päivää on vietetty vuodesta 1961. Säähavaintoja halutulta ajanjaksolta löytyy Ilmatieteenlaitoksen sivustolta 1960-luvulta alkaen. Vuorokausihavainnoista löytyvät sademäärä, lumen syvyys, ilman lämpötila sekä ylin ja alin lämpötila. Kuukausihavainnoista löytyvät sadesumma ja keskilämpötila.
- Keskustelunaihe Ilmasto, sää, ilmastonmuutos, sääpalvelut,
varoitusjärjestelmät, säähavainnot, ilmakehä, hiilidioksidi ja ilmakehä, sisäilmaa puhdistavat huonekasvit, ilmanpaine
- Keskustelunaihe Miten kasvit saa kukoistamaan? Viherkasvit kosteuttavat huoneilmaa sekä puhdistavat sitä myrkyistä ja epäpuhtauksista. Kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Kevät on huonekasvien huoltoaikaa. Nyt vaihdetaan kasveille isommat purkit ja tuoreet mullat tai vähintään lisätään uutta multaa juurelle.
- Keskustelunaihe Pidätkö kirjaa säästä sääalmanakka
- Visa Sää
- Rentoutus Säähieronta
- Askartelu käpyhyasintti
24.3. Maailman tuberkuloosipäivä YK
Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että joka kolmannella maapallon asukkaalla on piilevä tuberkuloositartunta. Yleensä se on saatu jo lapsuudessa. Tietoa tuberkuloosista löytyy Duodecimin sivustolla. Vielä 1930-luvulla 10 000 suomalaista vuodessa kuoli tuberkuloosiin vuosiakin kestäneiden parantolahoitojen jälkeen. Tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla. Ensimmäisen keuhkotautisten hyväksi myytävän keruumerkin eli kirjeensulkijan suunnitteli Akseli Gallen-Kallela. Sen tilasi Vähävaraisten Keuhkotautisten Avustamisyhdistys (kuva Helsingin kaupunginmuseo, Finna).
Maaliskuun loppupuolella, 22.–28.3. välinen sunnuntai, Marian ilmestyspäivä
Marian ilmestyspäivä osuu aina keskelle pääsiäistä edeltävää paastonaikaa. Päivää on vietetty sen muistoksi, kun arkkienkeli Gabriel ilmestyi nuorelle Marialle ja ilmoitti, että tämä on synnyttävä pojan, jolle on annettava nimi Jeesus. Marianpäivä on yksi saamelaisten yhdestätoista liputuspäivästä. Katolisessa kirkossa Marialla on tärkeä rooli. Suomessa on 18 Marialle nimettyä kirkkoa.
Luontoliiton kevätseurantaviikonloppu
Kevätseurannassa on vakiolajien lisäksi joka vuosi eri teemalajit. Seurattavat lajit
- Askartelu Tulosta ja väritä Kesykyyhky, Talitiainen, Telkkä ja Uivelo
27.3. Maailman teatteripäivä
Päivän perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistuksen lukeminen. Joka vuosi kirjoitetaan uusi julistus ja se luetaan teattereissa ympäri maailmaa ennen illan esitystä tai lähelle osuvan muun päivän esityksen yhteydessä (vuoden 2022 julistus suomeksi). Maailman teatteripäivänä järjestettäisiin gaalailtoja ja palkintojen jakoja ellei korona estäisi yli 10 hengen kokoontumisia.
- Keskustelunaihe Tutut näyttelijät ja nähdyt näytelmät.
- Aivojumppa Anagrammi Kuka näyttelijä on kyseessä
- Visa Siiri Angerkoski
- Visa Ansa Ikonen
- Kuvia Katsotaan kuvia tutuista näyttelijöistä ja elokuvatähdistä: Näyttelijöitä Vahvikkeen kuvapankissa
- Vinkki Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamia pitkiä kotimaisia elokuvia vapaasti katseltavissa osoitteessa elonet.fi.
Kesäaika
Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello kolme. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin kevät- ja kesäkuukausien ajaksi. Normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello neljä. Käytäntö on ollut Suomessa vuodesta 1981 alkaen. Euroopan parlamentti on päättänyt, että kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan voidaan luopua vuonna 2021, mutta toistaiseksi niin ei ole käynyt. Jokaisen EU-maan parlamentti päättää kuitenkin asiasta kansallisesti ja valitsee, haluaako siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan.
- Keskustelunaihe Onko kesäaika tarpeellinen, sen hyödyt ja haitat?
- Visa Kello
- Kuva vedettävä herätyskello
- Video Kuunnellaan Youtubesta Hetki lyö (3.37 min.)
Vireysviikko®
Vireysviikko® on Uniliiton vuosittainen teemaviikko, jota vietetään kesäajan ensimmäisellä viikolla. Teemaviikon avulla kiinnitetään huomiota vireystilaa ylläpitäviin tekijöihin, joista tärkein on uni. Päivittäinen toiminta vaikuttaa uneen. Monen ihmisen kohdalla liikkuminen ulkoilmassa helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. UKK-instituutin neuvoja laadukkaaseen uneen.
-
- Keskustelunaihe Millaiset tekijät vaikuttavat omaan vireystilaan? Millaisia niksejä sinulla on hyvän vireystilan ylläpitämiseksi?
30.3. Omakotipäivä, pientaloasumisen teemapäivä
Omakotiliitto suosittaa liputtamista. (Omakotiyhdistykset järjestävät tapahtumia).
Tänään kaikki voivat juhlia omaa kotiaan – vaikka se ei olisikaan omakotitalossa. Jos ei muuten niin vaikka päiväkahvien merkeissä koti-teemasta keskustellen ja nostamalla malja omalle kodille ja hyville naapureille. Rakennusten kuvia Vahvikkeessa.
- Keskustelunaihe Miten haluaisit asua -keskustelukysymyksiä
- Visa Rakennuksia Suomessa
- Visa Rakennuksia maailmalla
- Visa Kerrostalo
- Askartelu Väritä taloja ja Väritä linnoja
- Video Youtubessa Nytpä tahdon olla ma, Kalliolle kukkulalle
30.3. Taidemaalari Vincent van Gogh syntyi vuonna 1853
Vincent van Gogh oli elinaikanaan lähes tuntematon, köyhä, pitkälti itseoppinut taiteilija. Vasta kuolemansa jälkeen häntä on pidetty yhtenä merkittävimmistä kuvataiteilijoista: Rembrandtin jälkeen toiseksi merkittävin hollantilainen taidemaalari. Vaikka van Gogh kuoli jo 37-vuotiaana, hän ehti tehdä yli 2 100 teosta (860 öljymaalausta ja yli 1300 akvarellia, piirustusta ja luonnosta), joukossa yli 40 omakuvaa. Yhden kuuluisimmista töistään Tähtikirkas yö hän maalasi mielisairaalassa. Van Gogh sai elämänsä aikana myytyä vain yhden teoksen. Hän kuoli Ranskassa ammuttuaan itseään vatsaan. Hänen syntymäpäivänään 30.3.1987 hänen taulustaan Auringonkukat maksettiin huutokaupassa korkein hinta, joka on koskaan maksettu taideteoksesta: 22,5 miljoonaa puntaa eli yli 36 miljoonaa euroa. Taulua myydään paljon taidejulisteena ja canvas-tauluna. Auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka.
- Keskustelunaihe Levitä maisema- tai taidekuvia (esim. postikortteja) pöydälle ja kysy esimerkiksi: Mikä näistä kuvista kuvastaa tämän hetken tunnelmiasi? Minkä kuvan maisemassa tai tapahtumassa haluaisit olla mukana? Valitse joku kuva ja astu siihen sisään. Miltä maaperä jalkojesi alla tuntuu? Mitä näet ympärilläsi? Millaisia ääniä kuulet? Millaisia tuoksuja tunnet? Haluatko koskettaa jotakin? Mistä olet tullut tähän paikkaan? Tapaat kuvan paikassa henkilön. Mitä häneltä kysyt? Miten matkasi tästä jatkuu?
- Visa Värit
- Mielikuvajumppa Taiteilija
- Askartelu Piirretään, maalataan ja väritetään kuvia: Vahvikkeen värityskirjat ja kuvat, Väritä kukkia, Väritä auringonkukka
- Kuvia Katsotaan taidekuvia ja keskustellaan niistä
- Video Youtuben audiovisuaalinen näyttely Vincent van Goghin teoksista (3.10 min.)