Joulukuu

  • Kulttuurivuosikellon joulukuu
  • Vihreän Veräjän luontoideoita joulukuulle (6 sivua)
  • Joulukuun nimen synty juontaa muinaisskandinaaviseen sanaan jól, alunperin joulukuun nimi oli talvikuu
  • Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa toimintaa Saamelaisten lippu

28.11. – 3.12 Ensimmäinen adventtisunnuntai

Adventista alkaa joulun odotus ja siihen valmistautuminen. Ensimmäisen adventti sunnuntainen kirkollinen väri on valkoinen. Sana adventti tulee latinan sanasta adventus, mikä tarkoittaa suomennettuna Herran tulemista. Adventti on joulun odottamista ja siihen valmistautumista. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät. Ensimmäinen adventtisunnuntai on välillä 27.11. – 3.12. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää yksi kynttilä ja lisätä kynttilä joka sunnuntai. Adventtiaika selkokielellä.  Toinen adventtisunnuntai liittyy Jeesuksen paluuseen aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta. Neljäs adventtisunnuntai on nimetty neitsyt Marialle.

1.12. Avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku

3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä (YK)

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivaan valtakunnalliseen vammaisneuvostoon (VANE) kuuluu noin 90 vammaisjärjestöä. VANE:n sivustolta löytyy näistä tietoja. Neuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin, joka seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista.

3.12. Toivo Kärjen syntymäpäiväToivo Kärki pöydän ääressä

Säveltäjä, muusikko Toivo Kärki syntyi 1915. Hän on yksi Suomen merkittävimpiä muusikoita. Hänen sävellyksiään on levytetty noin 1330. Hän teki musiikin noin 50 elokuvaan, lukuisiin revyisiin, näytelmiin ja radiohupailuihin. Hän teki hedelmällistä yhteistyötä kymmenien laulajien ja sanoittajien kanssa. Toivo Kärki kuoli 1992. (kuva Wikimedia Commons)

3.12. Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä

Kansalaisareena on kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareenan sivustolta löytyy paljon tietoa ja ideoita vapaaehtoistoiminnan organisoimisesta, koulutuksesta ym.  Itselleen sopivaa vapaaehtoistehtävää voi etsiä niitä kokoavalta vapaaehtoistyo.fi sivustolta tai järjestöjen omilta sivuilta.

  • Keskustelunaihe Mitä kaikkea vapaaehtoinen voi tehdä? Millainen vapaaehtoistoiminta kiinnostaa? Vapaaehtoisten tehtäviä
  • Vinkki Tietoa ja vinkkejä vapaaehtoistoiminnan järjestämisestä Vahvikkeen kirjastossa.

Suomen lippu 6.12. Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivän iltana tasavallan presidentti antaa erikoishaastattelun Ylen suoraan itsenäisyyspäivän TV-lähetykseen, jossa vieraillaan Presidentinlinnassa. Tietoa itsenäisyyspäivän  historiasta ja Suomen lipusta sekä liputuspäivistä

  • Keskustelunaihe Mitä sinulle merkitsee isänmaa ja äidinkieli?
  • Keskustelunaihe Itsenäisyyspäivä ja linnan juhlat. Vinkkejä keskusteluun: Linnanjuhlat, muoti ja etiketti
  • Keskustelunaihe Naisten muoti Naistenmuoti -kortit
  • Keskustelunaihe Suomalaisten presidenttien rouvat ja muut merkittävät naisvaikuttajat.
  • Keskustelunaihe Suomen presidentit ja heidän lapsuudenkotinsa.
  • Keskustelunaihe Kallis kotimaamme. Onko edelleen lottovoitto syntyä Suomeen?
  • Keskustelunaihe Mitä antaisit Suomelle syntymäpäivälahjaksi?
  • Keskustelunaihe Kunniamerkit ja arvonimet. Ritarikunnat ovat Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Näiden kunniamerkkien lisäksi on erilaisia virallisia tai puolivirallisia ansio- tai muistoristejä ja -mitaleja. Tasavallan presidentti tekee kunniamerkkien myöntämispäätökset ja jakaa ne vuosittain itsenäisyyspäivänä. Presidentti jakaa myös arvonimiä. Tunnistatko kunniamerkkejä? Voit tuoda hallussasi olevia kunniamerkkejä muille ryhmäläisille ihailtavaksi. Tietoa kunniamerkeistä ulkoministeriön ja ritarikuntien sivustoilla.
  • Keskustelunaihe Itsenäisyyspäivän vieton perinteet ja mistä tavat ovat saaneet alkunsa. Itsenäisyyspäivän tunnelmia musiikin ja makujen maailmasta.
  • Visa Suomen lippu 
  • Visa Kaksi isänmaallista lauluvisaa: helpompi ja vaikeampi. Molemmissa on samat laulut, mutta eroa on sanojen määrässä. Lisäksi ensimmäisessä visassa on ensimmäisen säkeistön alku ja loppu, toisessa visassa laulun alku ja loppu.
  • Visa Suomen lippu
  • Kuvia Katsotaan kuvia talvi- ja jatkosodan ajalta. Niitä löytyy osoitteesta Sotasampo.
  • Musiikki Lauletaan Isänmaallisia lauluja
  • Peli Pelataan Suomi-aiheisia muistipelejä sekä Suomi-tietopelejä. Tässä yksi Suomi-visa: Suomi-visan kuvat ja Suomi-visan ohje
  • Peli Kausipelin Joululahjojen koriin heitto voi ottaa esille joskus itsenäisyyspäivän jälkeen. Joulun jälkeen se pannaan takaisin varastoon.
  • Askartelu Askarrallaan kävyistä
  • Video Kuunnellaan Youtubesta Maamme Ella Erosen lausumana (4.11 min.)
  • Video Kuunnellaan Finlandia esim. YouTubesta
  • Audio Kuunnellaan Ylen Elävästä Arkistosta Suomen itsenäisyysjulistus
  • Audio Kuunnellaan presidentti Kyösti Kallion puhe itsenäisyyspäivänä 1939
  • Vinkki 100 esinettä Suomesta: yksi esine kultakin itsenäisyyden vuodelta. Selkeä nettisivusto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
  • Vinkki RyhmäRengin Suomi-aiheisia materiaaleja
  • Vinkki Yle Areenasta löytyy Linnan juhlat

7.12. Marion Rungin syntymäpäivä (1945, Helsinki)

Marion Rung pääsi levyttämään jo 15-vuotiaana sijoituttuaan iskelmälaulukilpailussa toiseksi. Ensimmäinen single oli nimeltään Brigitte Bardot. Heti seuraavana vuonna 1962 Marion edusti Suomea Euroviisuissa kappaleella Tipi tii sijoittuen seitsemänneksi.  Toisen kerran hän osallistui euroviisuihin kappaleella Tom Tom 1973 sijoittuen kuudenneksi. (Kuva rajattu CC BY 4.0 Wille Katzin orkesteri ja Marion Rung. Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja Alvar Kolanen, 1960–1969. Finna)

7.12. Kansainvälinen siviili-ilmailun päivä

YK:n siviili-ilmailujärjestö ICAO perustettiin 7.12.1944 edistämään turvallista ja järjestäytynyttä kansainvälistä siviili-ilmailua. Suomi on liittynyt kansainväliseen siviili-ilmailun yleissopimukseen ns. Chicagon sopimukseen 1949 ja on yksi ICAO:n 191:stä jäsenmaasta. Suomen kansallinen siviili-ilmailuviranomainen on Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi). Siviili-ilmailupäivällä on joka vuosi joku teema.

Suomen lippu 8.12. Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä

Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää on liputettu vasta vuodesta 2011. Helsingin suomalainen klubi on tuottanut monipuolisen Jean Sibelius –sivuston, joka esittelee säveltäjän elämänhistoriaa, teoksia ja Ainolaa. Sivustolta löytyy myös musiikkinäytteitä. Sibeliuksen musiikkia: Sinfoniat 1-7 (1899-1924),Kullervo (1892),Finlandia(1899),Karelia-sarja, (1893). (Kuvassa Jean Sibelius 70-vuotiaana, kuvaaja Ivar Rafael Helander, Museovirasto, Börje Sandbergin kokoelma, Inventaarionro HK6869:1.23. Finna CC BY 4.0)

Pikkujoulukoristelua

Ajankulua pimeisiin iltoihin ja sisältöä pikkujouluihin

9.12. Kansainvälinen korruption vastainen päivä (YK)

Korruptio (latinan sanasta corrumpere ’turmelus, pahaan vietteleminen’) on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun. Korruptiossa esimerkiksi vastuullisessa asemassa oleva henkilö, kuten virkamies, lahjotaan antamaan lahjojalle etua säännösten vastaisesti. Korruptio on demokraattisia järjestelmiä häiritsevä ja hallinnollista epävakautta aikaansaava ilmiö. Se asettaa demokraattiset instituutiot, vaaliprosessit ja byrokratian toimivuuden kyseenalaiseksi. YK:n Korruptionvastainen yleissopimus (UNCAC) solmittiin 2003. Siinä sitoudutaan maailmanlaajuisesti korruptionvastaiseen työhön kaikissa maissa, jotta se ei estäisi yhteiskuntien kestävää kehitystä. Tietoa korruptiosta Suomessa.

  • Keskustelunaihe Millaisia korruption muotoja olet havainnut?

10.12. Ihmisoikeuksien päivä (YK)

Ihmisoikeuksia ovat oikeus elämään, syrjinnän kielto, orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus kansalaisuuteen, oikeus turvapaikkaan, kidutuksen kielto, oikeus yksityis- ja perhe-elämän suojaan, oikeus omaisuuteen, oikeus osallistua, mielipiteen- ja sananvapaus oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, oikeus riittävään elintasoon, liikkumisen vapaus, oikeus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielivaltaisen pidätyksen kielto, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus sosiaaliturvaan, oikeus työhön ja opetukseen, oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä, oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe sekä oikeus kehitykseen. Näihin oikeuksiin YK on liittänyt myös velvollisuuksia. Tietoa ihmisoikeuksista Suomessa.

  • Keskustelunaihe Ihmisoikeudet: tulosta Ihmisoikeuskortit tai kirjoita jokainen ihmisoikeus suurin fontein omalla kortilleen. Kortit voidaan levittää pöydälle kaikkien näkyville ja valita niistä yksi kerraallaan yhteisesti keskusteltavaksi. Voidaan käyttää kahta tai useampaa eriväristä otsikoitua paperia, joiden päälle kortit siirretään sen mukaan, miten kukin ihmisoikeus toteutuu Suomessa tai maailmassa tai sen mukaan, miten tärkeinä keskustelijat niitä pitävät.
  • Aivojumppa Joululauluja tavuittain: ohje ja tavuja, kohotavuja, kohotavuja 2
  • Jumppa Tulosta Tonttujumppa tarinan mukaan

11.12. Kansainvälinen vuoristopäivä (YK)

Neljäsosa maapallon maapinta-alasta on vuoristoa. Se vaikuttaa suoraan ja epäsuorasti ihmisten toimeentuloon, hyvinvointiin ja ravinnonsaantiin. Vuorten altistuminen saastumiselle, metsien tuhoutumiselle ja maanperän köyhtymiselle ilmastonmuutoksen, luonnonkatastrofien ja ihmisten aiheuttamien toimien takia on sen vuoksi suuri riski. YK haluaa tällä teemapäivällä kiinnittää huomiota vuoristojen kehittämisen vaikutuksiin osana kestävän kehityksen tavoitteita ja niiden suunnittelua.

12.12. Joulutähtipäivä

Tämä päivä on saanut alkunsa Yhdysvalloissa,joulutähti kukka jossa sitä on vietetty jo 1800-luvulla. Silloin kasveja harrastanut ame­ri­kkalainen suur­lä­het­ti­läs­ löysi Meksikon luonnosta vil­li­nä kas­va­via jou­lu­täh­tiä ja ihastui kovin. Hän toi kas­veja Yh­dys­val­toi­hin. Kasvi ni­met­tiin suurlähettilään nimen mu­kaan­ Poin­set­tiak­si.
Punakukkainen jou­lu­täh­ti eli tähtilatva tun­ne­taan useis­sa mais­sa ni­mel­lä Poin­set­tia.

  • Keskustelunaihe Millaisia joulukukkia sinulta löytyy?
  • Jumppa Lauletaan ja jumpataan Arkihuolesi kaikki heitä!
  • Askartelu Tehdään paperista lumitähtiä ja kiinnitetään niitä ikkunaan tai kootaan mobileiksi. Silkkipaperista leikatut lumitähdet voi kastaa sulaan kynttilämassaan ja tulostinpaperista leikattuihin voi liimata suolaa tai sokeria, jolloin tähdet kimmeltävät kauniisti.
  • Resepti Anna lahjaksi itse tehtyjä herkkuja 
  • Vinkki Ryhmärengin ideoita joulunviettoon

13.12. Lucian päivä Lucia pienoismalli

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi eniten ruotsinkielisten kesken. Lucia-neito pukeutuu valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucian tehtävä on tuoda valoa talven pimeyteen. Talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. 2019 Suomen Lucia täytti 70 vuotta. Lucia-kulkue matkaa joka vuosi läpi Helsingin keskustan. Lucia ja Lucia-kuoro tekevät yleensä joulu- ja tammikuussa vierailuja sairaaloihin, vanhainkoteihin ja juhlatilaisuuksiin ja käyvät myös eduskunnassa sekä Suomen tasavallan presidentin luona. Folkhälsan ylläpitää perinteen jatkuvuutta ja organisoi vuosittain Lucia-keräyksen, jolla tuetaan ihmisiä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. på svenska

  • Askartelu kynttilöiden koristelu
  • Video Lauletaan Youtubesta Pyhän Lucian laulu Santa Lucia  suomeksi ja ruotsiksi (2.47 min.) karaokena
  • Vinkki Perinnetietoa Luciasta (Sancta Lucia), joka eli vuosina 283–304, YLE:n sivulla (+ 2 min video)
  • Vinkki Voidaan järjestää joulukuusinäyttely, johon esim. kerhot, yhdistykset ja yritykset koristelevat oman kuusensa. Kuusista äänestetään kaunein tai arvataan kunkin kuusen koristelijat.

16.12. Beethovenin syntymäpäivä

Ludwig van Beethoven (16.12.1770 – 26.3.1827) oli saksalainen säveltäjä. Hän oli oman aikansa merkittävin säveltäjä, mutta myös yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista mestareista. Beethoven kuuroutui, mutta kykeni silti säveltämään elämänsä loppuun asti. Hän sävelsi yhdeksän sinfoniaa, viisi pianokonserttoa, yhden viulukonserton, yhden oopperan ja kaksi messua, 32 pianosonaattia sekä 16 jousikvartettoa. Beethovenin yhdeksännen sinfonian finaalin hymniä Oodi ilolle käytetään Euroopan unionin virallisena tunnussävelmänä. (Kuva Joseph Karl Stieler >)

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä (YK)

Siirtolaisuusinstituutti kerää ja tallentaa muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyvää aineistoa. Sieltä löytyvät mm. tilastot maahan ja maastamuutosta 1800-luvun loppupuolelta alkaen, suomalaisten siirtolaisten matkareitit Amerikkaan ym.

  • Keskustelunaihe Maahanmuutto ja stereotypiat, rasismi, kotoutuminen, etniset vähemmistöt, pakolaisuus, turvapaikan hakija, työperäinen maahanmuutto
  • Vinkki Tulosta Hassu matkailumainos Suomesta

19.12. Ansa Ikonen syntyi 1913Ansa Ikonen

Suomen Kansallisteatterin näyttelijä, laulaja Ansa Ikonen on Suomen tunnetuimpia elokuvatähtiä. Hän näytteli 40 elokuvassa, joista 12 Tauno Palon kanssa. Ansa Ikosesta Ylen Elävässä Areenassa. Ansa Ikonen kuoli 23.5.1989. Kuvia Vahvikkeessa.(Kuva rajattu CC BY 4.0, Ansa Ikonen, Museovirasto – Musketti, kuvaaja Kuvasiskot 1957, Inventaarionumero HK7155:172-57-1)

20.12. Kansainvälinen inhimillisen solidaarisuuden päivä (YK)

Teemapäivän tavoite on juhlia yhteyksiä erilaisten kulttuurien välillä ja vaatia julkista keskustelua sekä poliittisia lupauksia yhteisöjen välisen solidaarisuuden edistämiseksi. Päivän avulla peräänkuulutetaan kunnioitusta kansainvälisiä sopimuksia kohtaan, jotka usein on kirjoitettu tämän teemapäivän arvojen hengessä.

20.12. Väinö Linnan syntymäpäivä

Vuonna 2020 Väinö Linnan syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Jatkosodassa konekiväärikomppaniassa palvellut Finlaysonin kehräämön karstaaja Väinö Linna (kuva) kirjoitti lyijykynällä ruutupaperille sotaromaanin, joka kertoi jatkosodasta. Kirja julkaistiin vuonna 1954 nimellä Tuntematon sotilas. Hänen toinen merkittävä teoksensa on Täällä Pohjantähden alla. Yle ja Areena huomioivat Linnan syntymäpäivän. (Kuva CC BY 4.0: Väinö Linna kotonaan 1959, kuvaaja UA Saarinen, Museovirasto, Finna)

21.–22.12. Talvipäivänseisaus

Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä. Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on yli 14 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisessa vallitsee kaamos. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

  • Keskustelunaihe Mietitään yhdessä, mitkä asiat tuovat elämään lisää valoa
  • Vinkki Tarkastellaan valaistuksen riittävyyttä omassa ympäristössä. Iän myötä myös valon tarve kasvaa. 60-vuotias tarvitsee n. 6 kertaa enemmän valoa kuin 20-vuotias.

Joulukortti: tonttu

24.-26.12. Joulu: Jouluaatto, Joulupäivä, Tapanin päivä

Tietoa joulusta ja Tapaninpäivästä.

Uskomus:

Jos jouluna on kesä, niin pääsiäisenä on talvi (Koivisto).
Jos jouluyö on tähdessä, niin tulee hyvä sienivuosi (Sakkola).
Joulumyrskyt tietää kevätkesäisiä ukkosia (Kivennapa).

Joulukortti: lammaspaimenia

28.12. Viattomien lasten päivä

Viattomien lasten päivänä muistellaan Herodeksen määräämää alle 2-vuotiaiden lasten murhan uhreja Beetlehemissä sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

31.12. Uudenvuoden aatto Uudenvuoden vastaanottajaiset -mainos

Uskomus Jos uudenvuoden vastaisena yönä näkyy tähtiä, tulee hyvä hillavuosi ja marjakesä.
Kun on usva uutena vuotena, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää.


<< MarraskuuTammikuu >>