Kuva- ja kysymyskortit

Myönteisen muistelun kortit

Nämä kortit on tehty tehty Mieli ry:n Mirakle -mielen hyvinvoinnin rakennuspuut ikääntyville -hankkeessa (2012-2016), jossa kehitettiin ikäihmisille mielenterveyttä tukevia toimintamuotoja ja materiaaleja. Näitä kortteja on kehitetty yhdessä Eläkeliiton TunneMieli- hankkeen, Eläkkeensaajien Keskusliiton Elinvoimaa- hankkeen sekä Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton Etsivä mieli- hankkeen kanssa.

Muistelukortit

Keski-Suomen Muistiyhdistyksen muistelukorttien kuvat ja tekstit auttavat virittäytymään muisteluun.
Kortteja voi käyttää kotona tai työssä muistisairaiden parissa yksin tai ryhmissä.
Kuvien aiheet liittyvät muun muassa ruokailuun, luontoon, eläimiin ja vuodenaikoihin.
Kortteja on yhteensä 57 kpl ja ne on painettu pinnoitetulle kartongille.
Muistelulla on iso merkitys muistisairaan elämässä.

Keski-Suomen Muistiyhdistys

LUONTO-kuvakortit ja ideavihko

LUONTO-kuvapakassa on 50 kestävää, laminoitua kuvakorttia: maisemia, eläimiä, kasveja, vuodenaikoja ja sääilmiöitä.

Kortit ovat kestävässä muovisessa kotelossa.

Ideavihko (32 sivua) sisältää korttien käyttövinkkejä sekä tietoa jokaisen kuvan aiheesta. Kortteihin liittyy kysymyksiä keskustelun virittäjiksi. Anna keskustelun rönsyillä, muistojen ja toiveiden nousta esiin.

Luontokuvien katselu saa aikaan samanlaisia positiivisia vaikutuksia kuin luonnossa oleilu.
Siksi kuvia kannattaa katsella usein – sekä yksinään että toisten kanssa.

Kaikki kuvat löytyvät myös Vahvike-aineistopankista, joten niitä voi katsella suurikokoisina tietokoneen kuvaruudulta ja älytelevisiosta tai heijastaa valkokankaalle.

Vahvike > Kuvat > LUONTO-kuvakortit

Tilaukset vtkl > verkkokauppa

Muistelu- ja keskustelukortit

Korttien avulla voi muistella, kertoa ja tutusta. Niissä on lapsuuteen, nuoruuteen ja aikuisuuteen sekä tämän hetken ajatuksiin liittyviä kysymyksiä. Pakka sisältää 72 korttia ja useita vinkkejä niiden erilaisista käyttötavoista. Korttien avulla eri-ikäiset ja erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset voivat tutustua toisiinsa.

Tilaukset Vanhustyön keskusliitto

Urheilumuistot-keskustelukortit

Urheilumuseon ensimmäiseen Urheilumuistot-keskustelukorttisarjaan on kerätty keskeisiä urheilijoita ja urheilulajeja 1950- ja 1960-luvuilta. Kuvakortit on tarkoitettu nuoruutensa tuolloin eläneille urheilun ystäville.
Kortit voi tilata valmiiksi tulostettuina ja laminoituina Urheilumuseon verkkokaupasta tai tulostaa tästä - mieluiten kaksipuoleisena.

Arjen esineitä vuosien takaa

60 kpl A5-kokoisia laminoituja kuvakortteja arkipäivän tarvikkeista sota- ja pula-ajalta sekä sen jälkeen. Kotelo sisältää perusteellisen selostusvihon, joka auttaa muistelun ja keskustelun virittämistä. Sopii mm. hoitokotien ryhmätoimintaan, isovanhempien ja lastenlasten väliseen vuorovaikutukseen, elämäntarinoiden läpikäymiseen ja muisteluterapiaan. Vanhustyön keskusliitto

Kortit on valitettavasti loppuunmyyty, mutta niitä on ollut lainattavissa mm. joissakin kirjastoissa (esimerkki) ja vapaaehtoisille kootuissa materiaalipaketeissa.

MUIKKU-laatikko, muistikuntoutusmateriaalia

Keski-Suomen Muistiyhdistyksen MUIKKU-laatikko sisältää monipuolista muistikuntoutusmateriaalia, jota voidaan käyttää kotona tapahtuvien muisteluhetkien virikkeenä. Opas ja materiaalit aktivoivat ja innostavat käyttäjiä kehittelemään materiaalipaketista omannäköisen, toimivan työkalupakin.

  • pelit ja kortit -osiossa on valmiita korttipohjia, mm. sanalaskut, arvoitukset, aakkoset, kertotaulu, tavut, numerot, presidentit
  • musiikkiosiossa kerrotaan musiikin vaikutuksista ja käyttömahdollisuuksista: laululeikit, musiikkiliikunta ja tanssi, musiikki- ja lauluvisailut, Laulukoppa
  • liikuntaosio sisältää opastusta muistisairaiden liikuntatuokioiden ohjaamisesta, niska-hartiaseudun jumppaohjeet, venyttely-, tuoli- ja mielikuvajumppaohjeet
  • digitaalisia kuvia eri teemoihin liittyen yli 1000 kpl
  • teemoihin liittyviä painettuja muistikorttikuvia 64 kpl, postikorttikokoisia kuvia 128 kpl ja A5 kokoisia kuvia 16 kpl

Muistoissamme 50-luku: kuvapakka ja opas

Vanhustyön keskusliiton tuotekokonaisuudesta Muistoissamme 50-luku ilmestyi ensimmäisenä kuvapakka ja siihen kuuluva opas.
Kuvapakassa on 50 laminoitua A5-kokoista värikuvaa esineistä, jotka ovat olleet yleisesti käytössä 50-luvulla.
Näihin arkisiin esineisiin liittyy paljon tunteita ja muistoja.
Oppaan kuvatekstien lopussa olevilla hakusanoilla voi etsiä lisää tietoa keskustelujen pohjaksi tai vaikka tietokilpailujen tekemiseksi.

Kuvat sopivat käytettäväksi yhdessä edellisen kuvapakan Arjen esineitä vuosien takaa kanssa.

Viereinen kuva on kuvapakan muovikotelon kannesta.

Muistoissamme 50-luku -kokonaisuus sisältää tämän kuvapakan lisäksi:

Oi niitä aikoja – muistelukuvia Helsingistä

Kaksikielinen kuvapaketti sisältää kolmekymmentä kookasta, laminoitua valokuvaa (21cm x 26cm) Helsingistä 40-50-60-luvuilta sekä tukun kysymyksiä, jotka voivat auttaa kuvaan syventymisessä ja toimia kimmokkeena muistelulle.

Muistelukuvapakettia myy Helsingin kaupunginmuseo, ja sitä on jaettu kaupungin palvelutaloihin ja -keskuksiin.

Kuvat löytyvät myös sähköisessä muodossa ”Oi niitä aikoja” -kuva-albumista, joten niitä voi katsella myös isolta ruudulta.

Muistele ja kerro -kuvapaketti

Avainsäätiön kuvamateriaalipaketti sisältää laminoituja valokuvia 52 vanhasta esineestä.
Kuvat antavat keskustelun aiheita, aktivoivat muistia ja helpottavat kertomista.
Läpinäkyvässä muovisalkussa oleva Muistele ja kerro -kuvapaketti sisältää myös muistipelikortit.
Yhteensä 119 korttia.

Arvaa ja tarinoi -kuvamateriaalipaketti

Avainsäätiön kuvamateriaalipaketti sisältää laminoituja valokuvakortteja, joissa on 24 eri eläintä.
Kuvien avulla voidaan pelata, ne toimivat muistelun tukena ja vuorovaikutuksen virittäjinä. Kuvat helpottavat tarinointia, muistamista, asiassa pysymistä, ymmärtämistä ja tasapuolista esteetöntä viestintää. Läpinäkyvässä muovisalkussa oleva materiaali sisältää kuvia kolmeen eri peliin: arvoitukset, tarinointi ja muistipeli.