Pihlaja

Sorbus aucuparia

Pohjois-Savon maakuntakasvi pihlaja oli muinaissuomalaisille pyhä puu.

Pihlajanmarjoissa on paljon hyydyttävää pektiiniä.
Siksi niistä on helppo tehdä hyytelöä.

Marjoja voi myös kuivata ja jauhaa taikinoiden ja puurojen joukkoon.
Pihlajanmarjoissa on paljon C-vitamiinia.
Eri lajit maistuvat erilaiselta; lajeja on Euroopassa yli 50.
Kaikki pihlajanmarjat ovat happamia.
Pakkasen puraisemat marjat maistuvat parhailta.

Pihlajan lehdet ovat hyviä lankojen ja kankaiden kasvivärjäykseen.

Pihlajanmarjoilla herkuttelevat tilhet, rastaat, punarinnat ja punatulkut.
Joskus marjat pääsevät käymään ja niihin muodostuu alkoholia.
Tilhet kestävät alkoholia hyvin, rastaat humaltuvat helpommin.

  • Oletko maistanut raakaa pihlajanmarjaa?
  • pihlajanmarjoista tehtyä hyytelöä?
  • Oletko lapsena puhaltanut pihlajanmarjoja koiranputken läpi?

Laulu Uralin pihlaja & Tiu, tau, tilhi & Punertaa marjat pihlajan

LUONTO-kuvapakankuva numero 25

Kuva CC0 Pixabay

Luokka: LUONTO-kuvakortit, marja, puu