Tilaisuuksien järjestäminen

Erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat rytmittävät mukavasti viikkoa sekä luovat odotettavaa, muisteltavaa ja puheenaihetta. Vahvikkeen Vuodenajoista löytyy vuodenkiertoon liittyviä teemoja, ideoita ja juhlimisen aiheita:

 • Kesä: kesäkuu, heinäkuu, elokuu
 • Syksy: syyskuu, lokakuu, marraskuu
 • Talvi: joulukuu, tammikuu, helmikuu
 • Kevät: maaliskuu, huhtikuu, toukokuu

 

Tapahtumaideoita

Adventtijuhla, Aikamatka, Apuvälinenäyttely, Avoimet ovet, Bingo, Elokuvailta, Eläinvierailut, Eläkeläisten päivä, Elämyksellinen iltapäivä, Ensiapuilta, Flashmob (yllättävä taide-esitys keskellä arkea), Grillijuhlat, Hattujuhlat, Hattutanssiaiset, Hyvän mielen iltapäivä, Iloinen iltapäivä, Iltamat, Iltapäivätanssit, Isovanhempien päivä, Isovanhempien ja lastenlasten yhteinen iltapäivä, Isänpäiväjuhlat, Itsenäisyysjuhla, Juhannusjuhlat, Joulujuhla, Kahvikuppinäyttely, Kakkukekkerit, Kalevalan päivä, Kansakoululaulujen iltapäivä (kansakoululauluja), Kansallispukunäytös, Karaoke, Kauneudenhoitoilta, Kesän tervetulojuhla, Kevätjuhla, Kevätkarkelot, Kierrätyskutsut, Kierrätyspäivä, Kirjojen kierrätystapahtuma (~"BookCrossing"), Kirpputori, Kissanristiäiset, Koirakahvila, Kolmen sukupolven juhlat, Korttelikerho, Kotoilupäivä, Kulttuurikahvit, Kyläjuhlat, Käsityönäyttely, Laskiainen, Laulajaiset, Laulelmia, Lauluilta, Lavatanssit, Liikuntamessut (lajiesittelyitä ja kokeiluita), Linnunpönttötalkoot, Lättykekkerit, Maistellaan ja muistellaan, Mansikkajuhlat, Markkinat, Monikulttuurisuuspäivä, Muistelutuokio, Muistikahvila, Muistisairaan messu, Muotinäytös, Musamuistelot, Naamiaiset, Neulekahvila, Nimipäiväjuhlat (omat, tutun, kuuluisuuden), Nyyttikestit, Näyttely eri ammattien työvälineistä, Olympialaiset, Ompeluseura, Peli-ilta, Pelejä ja porinaa, Perinneleikit, Perinnepäivä, Peräkonttimuseo, Pestuumarkkinat, Pihajuhlat, Pikniktapahtuma, Pukunäytökset (eri aikakausiin liittyvät asut tai muotinäytös), Pullapaja, Puutarhajuhlat, Päivätanssit, Rapujuhlat, Retki luontoon, Retki museoon, Retki torille, Runomatinea, Runoleikkihetket pienten kanssa, Sadonkorjuujuhla, Selkokirjakahvila, Seniorikahvila, Seniorimessut, SeniorSurf-päivä, Seniorisirkus, Sirkus, Snoezelen, Sosiaalinen sirkus, Sukupolvet yhdessä -päivä (toimintapisteet, s72), Syntymäpäiväjuhlat (talon, kaupungin, kuuluisuuden, 7-kymppisten, 8-kymppisten jne...), Syysjuhlat, Taidetorstai, Taiteilijatapahtuma, Takkailta, Talkoot, Tanssit, Tarinailta, Tarinakahvila, Tavaranvaihtomessut, Teatteri, Tietoiltapäivä, Tietotekniikka tutuksi, Tupaantuliaiset, Turvallisuusiltapäivä, Ulkoilutapahtuma, Ulkoilutapahtuma, Unelmien liikuntapäivä, Vanhat koululaulut, Vanhojen taitojen esittelypäivä, Vappulaulajaiset, Varjoteatteri, Videoiltapäivä, Vierailijat (kirjailijat, taiteilijat, lähipoliisi, kunnavaltuutetut), Vihtaseurat, Virsikonsertti, Wanhojen tanssit, Yhteislauluilta(-päivä), Ympäristöpäivä, Ystävänpäivätapahtuma, Ystävänpäivä-kahvit (mainos), Ystävänpäivätanssit (mainos), Äitienpäiväkonsertti, Älyätkö älylaitteita?

 

Retket

Retkien järjestämisestä löytyy hyviä ohjeita mm. Talkoorenkaan sivuilta. Ystäväpiiriohjaajat ovat keränneet retkikohteista idealistaa.

Suomen museoita voi etsiä paikkakunnan mukaan ja aakkosjärjestyksessä. Näyttelyitä ja tapahtumia löytyy maakunnan, kunnan, ajankohdan ja vapaan sanahaun mukaan. Kartanoita Suomessa on  yli 220 kpl ja osaan niistä pääsee tutustumaan. Suomessa on yhteensä 796 kirkkoa. Hannu Asikainen on kuvannut ne melkein kaikki.  
Eläviin eläimiin voi tutustua mm. Akvaariolinnassa, Kiteen eläinpuistossa, Särkänniemen Koiramäessä, Kuusamon Suurpetokeskuksessa, Maretariumissa, Ranuan eläinpuistossa, Suvenniemen Eläintieteellisellä asemalla, Särkänniemen akvaariossa, Zoolandiassa sekä Ähtärin eläinpuistossa. 

Vinkkejä retkipäivän järjestämiseen löytyy Teija Oikarisen & Pia Talvalan opinnäytetyöstä (2014) Vanhusten retkipäivä seurakunnan leirikeskuksessa. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. Vanhustyön koulutusohjelma.

Lähiretkien järjestämiseen on olemassa elämyksellisiä, sähköavusteisia, riksan tapaisia polkupyöriä.

 

Julkisen tapahtuman järjestämiseen tarvittavat luvat

Satunnaiset elintarvikkeiden myyjäiset, makkaranpaistot ja kahvitarjoilut eivät tarvitse lupaa. Musiikin esittäminen on kuitenkin aina luvanvaraista.

Tilaisuuden järjestäjän velvollisuus on hakea musiikin julkiseen esittämiseen lupa Teostolta ja Gramexilta. Teosto hoitaa sanoittajien, säveltäjien ja sovittajien tekijönoikeuksia ja Gramex esittävien taiteilijoiden oikeuksia. Teoston luvan voi hakea yhdellä kertaa koko vuotta varten, jos järjestää korkeintaan 10 elävän tai mekaanisen musiikin tapahtumaa (ei sisällä konsertteja) ja yhden tapahtuman yleisömäärä on enintään 200 henkeä. Tarkista aluksi, mitä lupia yhteisöllä jo on ja mitä tarvitaan lisäksi.

Jos kaikille avoimeen tilaisuuteen (esim. kun ilmoitus lehdessä) peritään osallistujilta pääsymaksu, täytyy tapahtumasta tehdä poliisille ilmoitus vähintään viisi vuorokautta aiemmin. Samoin jos tapahtumassa on anniskelua, ulkona käytetään vahvistinlaitteita tai tapahtumaan odotetaan yli 100 henkilöä. Tällöin pitää myös sopia järjestyksenvalvojista.

Esimerkki muistilistasta yleisötilaisuuden järjestäjälle.

 

Arpajaiset

Rekisteröity yhdistys, itsenäinen säätiö tai muu yleishyödyllinen yhteisö, jonka kotipaikka on Suomessa, saa järjestää arpajaisia. Viranomaisen lupaa ei tarvita silloin, kun arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 2.000 euroa ja arpojen myynti ja voittojen jako tapahtuu samassa tilaisuudessa. Miniatyyriarpajaiset, joissa arpojen yhteenlaskettu arvo ei ylitä 500 euroa, saa järjestää työyhteisön tai vakiintuneen harrastusryhmän jäsenten keskuudessa virkistys- harrastus- tai yleishyödyllisen toiminnan edistämiseksi. Silloinkin arpojen myynti ja voittojen jako on tapahduttava samassa tilaisuudessa. Jos arpoja myydään pidemmän aikaa tai palkintojen arvo on yli 2000e euroa, lupa haetaan paikalliselta poliisilaitokselta. Tarkempia määräyksiä löytyy arpajaislaista. Tavara-arpajaisten lisäksi arpajaislaki antaa määräyksiä arvauskilpailuista ja bingopeleistä.

 

Ideoita ikäpolvien yhteisistä tilaisuuksista ja tapahtumista

 • musiikki-, maalaus- ja liikuntatuokiot
 • retket kirjastoon, museoihin, teatteriin tai konsertteihin
 • opastukset eri-ikäisiä kiinnostaviin taide- ja perinnenäyttelyihin
 • taide- ja perinnetapahtumat sekä teemapäivät
 • taide- ja perinnetyöpajat sekä -kurssit
 • omat taidenäyttelyt, konsertit ja pienoisnäytelmät
 • naamiaiset
 • vanhojen valokuvien ja/tai esineiden näyttelyt
 • kirjatapahtumat (esimerkiksi eri vuosikymmenten lastenkirjat)
 • Elävä kirjasto-menetelmän soveltaminen eli lainataankin ihmisiä eikä kirjoja.
 • satutuokiot, lukupiirit, sanataideryhmät, tarinapajat (aiheet esimerkiksi lähiympäristöstä)
 • haastattelut ikäihmisten omasta elämästä, perinteistä ja historiasta.
 • vanhustyön kummiyksiköt, joissa lapset voivat järjestää erilaisia tapahtumia ja tutustua paremmin yksittäisiin ikäihmisiin
 • tuokiot nykypäivän tekniikan parissa (kännykät, ipodit, tietokoneet, digikamerat)
 • kylä- ja kaupunginosajuhlat
 • hattujuhlat: erilaiset päähineet ja niiden suunnittelu tarjoavat mahdollisuuksia luovuuden toteuttamiseen. Niistä saa hyviä puheenaiheita ja arempi osallistuja voi saada rohkeutta.
 • eläinten vierailupäivät, jolloin lapset tuovat lemmikkejään vanhusten hoivakotiin ihailtaviksi ja siliteltäviksi tai ikäihmiset tuovat omia lemmikkejään lasten kerhoon tai puistoon pienten tutustuttaviksi.
 • lisää ideoita eri ikäpolvien yhteisistä tilaisuuksista ja tapahtumista löytyy Ikäpolvitoiminnan oppaasta

 

Yhteistyötahoja

Mahdollisia yhteistyötahoja tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisessä ovat järjestöt, taide- ja perinnemuseot, kirjastot, päiväkodit, koulut, taideoppilaitokset, palvelutalot, kunnan senioritoiminta, kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, kaupunginosa- ja asukasyhdistykset, Lions Klubit ja Rotaryt, poliisilaitos, yritykset ja eläkeläisjärjestöt.

 

Liputus

Kaikki tarvittavat ohjeet liputuksesta erilaisissa tilanteissa löytyvät Suomalaisuuden liiton sivustolta.

 

Monenlaisia ohjeita tapahtumien järjestämiseen löytyy Jelli järjestötietopalvelusta.