Kevät

Maalis-, huhti- ja toukokuu                 Keväisiä kuvia 

 • Toimintaideat ja keskustelunaiheet on merkitty värillisillä palloilla. Ne pohjautuvat keskusliiton Senioritoiminnan ohjelmakoosteisiin Ideoita kerhoryhmiin 2005-2013 ja alkaen 2014.
 • Keskustelukortit, joiden kysymykset liittyvät keväisiin mielipiteisiin, kokemuksiin, toiveisiin ja muistoihin  Kevätkysymykset,   Vårliga fragor    Kevätkysymykset suomi+svenska
 • Keikkuva keväinen ennustus -kortit iloisen mielialan nostattamiseksi ryhmän kokoontumisen lopuksi, kauden ensimmäiselle tai viimeiselle tapaamiskerralle sekä juhliin.
 • Kevätaiheisia musiikki- ja tarinatuokioita ikäihmisille on tuottanut Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO (2007): Kevään aika. VirkistysVERSO. WS Bookwell Oy, Porvoo. Mielenterveysseuran kevätaiheinen hyvän mielen metsäkävely (video, 6min).
 • Vihreän Veräjän vuodenaikoihin liittyviä luontoaktiviteetteja
 • Saamelaiseen vuotuiskiertoon perustuvaa keväistä toimintaa 

 

MAALISKUU           kulttuurivuosikellon maaliskuu      
Kevättalven toimintaideoita Ideakansiossa s. 14-22

Helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa on Laskiainen.
Paastonaikaan ja pääsiäiseen liittyvät kysymyskortit kirjasta Matkalla halki kirkkovuoden.

 

3.3. Kolmosten päivä                            lapsiaiheisia kuvia
Suomessa syntyy vuosittain noin kymmenet kolmoset. Näistä osa lapsettomuushoitojen tuloksena. Kaksosia syntyy vuosittain yli 800 paria. Neloset on syntynyt viimeksi vuonna 1994.

 • Keskustelunaihe lasten leikit ja lelut (kuvia), harrastukset, ympäristö ja koulunkäynti (kuvia) ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana paljon.

 

Maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä näönhuollon päivää
Silmäsairauksien kuten glaukooman eli silmänpainetaudin ja silmänpohjan rappeuman ja diabeteksen aiheuttamien silmämuutosten aikainen havaitseminen on tärkeää. Ikänäkö alkaa noin 40-vuotiaana ja sen huomaa siitä, että pienikokoista tekstiä katsotaan kauempaa kuin aiemmin. Linkit ovat Duodecimin Terveyskirjastoon.
Vanhoja silmälaseja kerätään ja kunnostetaan kehitysmaiden ihmisten käyttöön (esimerkki).

 • Tänään voi kokeilla erilaisia visuaalisia efektejä Snoezelen-menetelmän tapaan.
 • Kokeillaan virtuaalilaseja (VR-lasit, virtuaalilasit) eli päähän asetettavaa pidikettä, johon laitetaan älykänny. Puhelimeen ladataan sovelluksia, pelejä tai videoita: siirrytään ajassa ja paikassa kauas ja nautitaan uusista kokemuksista. (Tutustu, miten virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden teknologialla voidaan vaikuttaa esim. syömiskokemukseen: VTT)

 

Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Maailman rukouspäivä eli Naisten kansainvälinen rukouspäivä
Päivän taustalla on 1800-luvun lopulla alkanut naisten rukousliike. Päivää vietetään nykyään 170 eri maassa.

 

8.3. Kansainvälinen naistenpäivä                     Vahvikkeen kuvia naisista

 • Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1920. Oliko päivällä lapsuudessasi tai nuoruudessasi merkitystä?
 • Kuullaan lauluja tytöistä ”Saariston Sirkasta” ”Katariinan kamariin.” Musiikkiaiheinen visa.
 • Nainen taiteessa. Patsasaiheinen visa.
 • Suomalaisen naisen tie pirtistä parlamenttiin (Kaari Utrio, 2006). Pohditaan suomalaisen naisen elämää ennen ja nyt. Naisiin liittyvä visa.
 • Kuka nainen on vaikuttanut elämääsi eniten?

Naisten nimiä tutuissa lauluissa. Jari J. Marjasen kokoama pitkä luettelo lauluista, joissa esiintyy naisen nimi: alkukirjaimet AL ja alkukirjaimet MÖ.
Piiloristikko Naisten nimiä lauluissa (ratkaisu)
Suomen Lottaperinneliitto ry on julkaissut lauluvihkosen, joka sisältää 25 sota-ajan laulua ja niihin liittyvää mielenkiintoista historiaa. Sotavuosien tunnot ja tunnelmat heijastuvat tämän vihkon lauluissa.
Suomalaisten naisten lyhyitä elämäkertoja keskusteluiden pohjaksi (tulosta esim. Helmi Vuorelma s. 14.3.1986,  kansakoulunopettajatarElina Karjalainen).
Jäädytä jääkukkia polun varteen. Keitetty vesi jäätyy kirkkaaksi jääksi. (kuva >)
Tulosta kahvipöytään jokaisen naisen asetille kukkia (lisää kukkakuvia ) tai anna naisten valita itselleen mieleinen kukkakortti.

 

Maaliskuussa ennen puoliväliä, Maailman munuaispäivä    8.3.2018
Kiinnitetään huomiota munuaisten hyvinvointiin, riittävään vedenjuontiin ja kohtuulliseen suolan käyttöön.
Munuaissairauden yleisin syy on diabetes. Tietoa ja materiaaleja Munuais- ja maksaliitosta; vuosi 2018 on Ikääntymisen teemavuosi. Liiton lehti on luettavissa netissä.
- Lääkäri määräsi, että minun pitää juoda vettä tunti ennen ateriaa.
- Noudatitko määräystä?
- En, jaksan korkeintaan neljännestunnin.

 

Viikko 11. Kansainvälinen aivoviikko         12.–18.3.2018
Viikon aikana tuodaan esiin mahdollisuuksia tukea neurologisesti sairaiden ja vammaisten henkilöiden hyvää elämää sekä edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan. Viikon tapahtumista löytyy tietoja Neurologiset vammaisjärjestöt ry:n sivustolta. Neurologisia vammaisjärjestöjä ovat mm. Aivoliitto, Muistiliitto, Neuroliitto (ent. MS-liitto), Aivovammaliitto ja Suomen Parkinsonliitto.
Aivoliitto ry:n sivustolta löytyy tietoja aivoverenkiertohäiriöihin ja kielellisiin eritysvaikeuksiin liittyvistä yhdistyksistä ja niiden toiminnasta, tietoa afasiasta, kommunikointi afaatikon kanssa.
Muistiliiton sivustolta löytyy muistisairauksiin ja dementiaan liittyvää tietoa.
Parkinson-liiton sivustolla on itse täytettävä hyvinvointikartta, jonka avulla on mahdollisuus seurata oman voinnin ja oireiden kehittymistä. Kartta auttaa myös neurologia arvioimaan hoitotarpeita paremmin.
Sananlaskujen arvuuttelu on erinomaista aivojumppaa.
Vahvikkeen Aivojumppaa          Kielivoimistelu-kortit
Seniori365 Aivojumppaa video (11 min)

 

13.3. Talvisodan päättymispäivä
105 päivää kestänyt talvisota päättyi 1940. Rauha alkoi klo 11.00. Rauhanehdot olivat ankarat. Kymmenesosa maan pinta-alasta piti luovuttaa ja 12 % maan väkiluvusta asuttaa uuden rajan sisäpuolelle. Kotinsa menetti lähes 430 000 karjalaista. Suomi menetti Karjalan kannaksen sekä Laatokan pohjoispuoliset alueet; Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen kaupungit, sekä suurimman osan Sallasta. Hanko oli vuokrattava Neuvostoliitolle 30 vuodeksi laivastotukikohdaksi. Reserviläisliitto

 

Maaliskuun keskimmäinen keskiviikko, Keltaisen nauhan päivä     14.3.2018
Suomen Reumaliiton organisoiman kampanjan tavoitteena on nostaa esille tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy yksilön elämänlaatua ja työkykyä ylläpitävänä voimana. Keltaisen Nauhan päivässä tuodaan esille uusinta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisestä. Keltaisen nauhan päivän sivuilta löytyy jumppaohjeita ja monenlaisia ideoita päivän viettoon. Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittäviä harjoituksia (á 12-14 min) löytyy UKK-instituutin sivustolta. Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa mittaamaan on kehitetty Tule-KUNTOMITTA-testistö. Helppoja lihaskuntoharjoitteita Youtubessa 12min. Tulostettava jumppa lihastasapainon ylläpitoon.

 

15.3. Kansainvälinen kuluttajan oikeuksien päivä                 YK
Päivää on vietetty vuodesta 1983 lähtien. Kaikki me olemme kuluttajia. YK:n yleiskokous antoi oman kuluttajan oikeuksia koskevan ohjeistuksensa vuonna 1985 ja sitä laajennettiin neljä vuotta myöhemmin. YK:n yleiskokouksen määrittelemät keskeiset kuluttajan oikeudet ovat oikeus perustarpeiden tyydyttämiseen, oikeus hyvitykseen, oikeus kuluttajakasvatukseen sekä oikeus terveelliseen ympäristöön. Kuluttajatietoutta on Kuluttajaliiton sivustolla. Kilpailu- ja kuluttajavirastosta saa tietoja kuluttaja-asiamiehen tehtävistä sekä kuluttajaneuvonnasta.

 

   19.3. Minna Canthin päivä, tasa‐arvon päivä; Juuson, Joosen, Josefiinan ja Joosepin nimipäivä

Kirjailija, journalisti, kauppias, näytelmäkirjailija Minna Canthin (1844-1897) syntymäpäivän kunniaksi muistelemme hänen elämäänsä ja teoksiansa.
Kuva (>) on Museoviraston Historian kuvakokoelmasta (1880 – 1890).

- Jos Joosepin päivänä on kaunis sää, tulee hyvä kesä ja hedelmällinen vuosi, sanoi vanha kansa. 

 

Rasismin vastainen viikko              19.-25.3.2018
Rasismi on ihmisen syntyperän tai enemmistöstä poikkeavan erilaisuuden johdosta tapahtuvaa syrjintää ja eriarvoista kohtelua.

Digitaaliviikko (ALL DIGITAL week)                    19.-25.3.2018
Digitaaliviikko  on Euroopan laajuinen kampanja, jolla pyritään lisäämään tietoa ja taitoa käyttää digitaalisia mahdollisuuksia. Tällä viikolla voi keskustella medialukutaidosta ja tutustua digitaalisiin laitteisiin. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto lainaa Konstikoppaa. Jokaisella Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojalla on mukanaan arkiteknologiasalkku, joka sisältää arkea helpottavaa teknologiaa kuten paloturvallisuutta edistäviä välineitä, kodin valaistukseen liittyviä, näkemistä helpottavia ratkaisuja sekä kuulemisen ja muistamisen apuvälineitä. Korjausneuvojat opastavat laitteiden käyttöä yksityiskodeissa korjausneuvonnan ohessa. Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikko. SeniorSurf-sivusto.

 

Viikkoa ennen pääsiäistä sunnuntaina, Palmusunnuntai                25.3.2018
Palmusunnuntai on kristillinen juhla viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Siitä alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti Jerusalemiin juhlittuna kuninkaana ja auttajana. Ihmiset huusivat ja lauloivat ”Hoosianna”. Hoosianna on suoraan käännettynä ”oi, auta”, ”oi, pelasta”, mutta ajanlaskun alun aikoihin sitä käytettiin riemuhuutona. Päivän nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle hänen saapuessaan Jerusalemiin. Pajunoksat ovat pohjoinen vastine palmunlehville, koska ainoa elävä oksa pääsiäisen aikaan on paju. Nykyisin yleisesti koko Suomessa päivän perinteisiin kuuluu virpominen. Tulostettavia virpomaloruja.

 • Askartelu huovutusidea Punomo.fi-sivustolla.  Kirjoita hakukenttään: Huovuta helposti Pesukoneessa pääsiäismunia

- Miksi syötät kanoillesi kaakaota?
- Haluan suklaamunia.

 • Luontoidea Samalla, kun kerätään pajunoksia virpomavitsoihin, kannattaa jo kerätä koivunoksia maljakkoon. Muutamassa päivässä silmut turpoavat ja niistä putkahtelee pieniä vitamiinipommeja, jotka sisältävät C-vitamiinia, betakaroteenia sekä B2- ja B3-vitamiineja. Popsi suoraan suuhun, laita leivän päälle tai sekoita salaattiin.
 • Aivojumppa piilosanaristikko, jossa ruotsinkielisiä, pääsiäiseen ja ortodoksiseen uskoon liittyviä sanoja  

 

20.3.  Onnellisuuden päivä (YK)
Teemapäivä pyrkii keskittämään huomion onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyteen ja saavuttamiskeinoihin. "Auttamalla toisiamme, pyrkimällä kestävään talouskasvuun ja ottamaan kaikki ihmiset ja kansat mukaan tähän työhön, hyvinvointimme kasvaa ja pysyy päätavoitteenamme." Hyvinvointiin liittyviä asioita Vahvikkeen Terveys-osiossa. Järjestä jonkinlainen Onnellisuuden päivän tempaus, jolla levitetään hyvää mieltä.

20.3. Maailman tarinankerrontapäivä
Maailman tarinankerronnan päivänä kannattaa kaivaa esille sekä omia että tunnettujen henkilöiden elämäntarinoita, kansansatuja ja -tarinoita, pakinoita ja novelleja. Vahvikkeen Sanataide-laatikko. Elämäntarinoihin liittyviä vinkkejä Vahvikkeen Muistelu-laatikko > Elämäntarinat.

 

20. tai 21.3. Kevätpäiväntasaus
Yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen saman pituiset, 12 tuntia. Kevät- ja syyspäiväntasauspäivinä vietetään Tasaus-päivää eli muistutetaan globaalin hyvinvoinnin jakautumisesta epätasaisesti ja yritetään parantaa tilannetta.

Pääsiäinen                   1.4.2018
Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, joka on aikaisintaan 20. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Pääsiäisviikko alkaa palmusunnuntaista. Viikkoa kutsutaan myös nimellä hiljainen viikko tai piinaviikko. Hiljaisen viikon päiviä kutsutaan nimillä malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai (hiljainen lauantai, lankalauantai), sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai sekä toinen pääsiäispäivä. Pääsiäisperinteistä YLE:n sivulla (+video 2 min).

 • Muistellaan perinteitä. Miksi kylvämme rairuohoa tai laitamme esille tipuja ja pupuja? Mistä tulevat pääsiäisnoidat? Miksi syömme mämmiä? Millaisia pääsiäisperinteitä sinulla on?
 • Ihastellaan vanhoja pääsiäiskortteja. (Ulrika Juseliuksen kokoamia vanhoja kortteja; huom. linkki ko sivun vasemmassa reunassa. Pääsiäiskortteja Finnassa).
 • Fazerin valmistama Mignon‐muna on kuulunut yli sata vuotta suomalaiseen pääsiäiseen. Mitä muita kestosuosikkeja Fazer valmistaa?
 • Pääsiäisherkut. Onko sinulla erityistä muistoa tai reseptiä liittyen pääsiäisen ajan ruokiin ja perinteisiin.
 • Adjektiivi‐pääsiäistarina.
 • PääsiäiskysymyksetPåskfrågor  Pääsiäiskysymykset sekä suomeksi että på svenska
 • Askartelu rairuohon kylväminen viikkoa ennen pääsiäistä, virpomaoksat, pöytäliinat kankaanpainovärein, kananmunien värjääminen (sipulinkuoret, villalangat, kurkuma, mustikka, punajuuri, vihreä tee). Kuvassa kasvit sidottu munien päälle värjäyksen ajaksi sukkahousujen kappaleilla.
 • Jumppa tipu- ja pupuaiheinen mielikuvajumppa
 • Aivojumppa Pääsiäiseen liittyviä sanoja, Pääsiäisaiheinen piiloristikko (ratkaisu), 
 • Värityskuvia Kristus, Naiset haudalla, Enkeli, Enkeli2,

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut hyvän tietopaketin pääsiäisperinteistä.

 

21.3. Maailman runouden päivä
YK:n alainen kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö UNESCO juhlistaa joka vuosi runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä. Päivän myötä UNESCO toivoo, että koulut, kunnat, runoyhteisöt, museot, julkaisijat ja kulttuuriyhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runouden traditioista, jotka muuten eivät saisi sitä huomiota, jonka ne ovat eittämättä ansainneet osana kulttuuriperintöämme ja ovat edelleen tärkeä osa elävää taidekulttuuria.  Runovisailu tunnetuista suomalaisista runoista

21.3. Kansainvälinen päivä rotusyrjinnän poistamiseksi
Rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus. Maat, jotka allekirjoittavat tämän sopimuksen, lupautuvat lopettamaan kaiken ihonväristä, syntyperästä tai etnisestä alkuperästä johtuvan kansalaisten eriarvoisen kohtelun. Tämä yleissopimus oli ensimmäinen YK:n hyväksymä ihmisoikeuksia koskeva yleissopimus.

 

Lääkehoidon päivä    22.3.2018
Lääkehoidon teemapäivä on vuosittainen kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä. Vuonna 2018 teemana on järkevä lääkehoito ja yleisökampanjan otsikkona Sopiva lääke. Päivän verkkosivusto on aktiivinen vuosittain syksystä kevääseen.
Monet apteekit, terveysasemat, potilasjärjestöt, kauppakeskukset ja opiskelijat järjestävät tänään lääkkeisiin ja terveydenhoitoon liittyviä tapahtumia.
Lääkityslistan (tulosta käyttöön) tärkeydestä video (n. 1min)
Keskustelunaihe Omakanta-palvelu, Lääkkeeni-sovelluksella kaikki olennaiset tiedot eri lääkkeistä, Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas, Käypä hoito -suositukset
Tauti ja hoito -aiheista juttelua voi virittää myös hauskojen korttien avulla (sanasto).

22.3. Maailman vesipäivä (YK)
Yhdistyneiden kansakuntien julistama vuosipäivä, jota on vietetty vuodesta 1993 alkaen. Vesi on paras janojuoma. Se puhdistaa kehoa ja parantaa ihon kuntoa. Juo joka päivä vähintään 1,5 litraa vettä.

 • Keskustelunaihe puhdas vesi, vessat ennen ja nykyään, sauna, vesimyllyt, sään ääri-ilmiöt,

Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden alkuaineita: Itku, jää ja lumi.
Alakoululaisen koevastaus kysyttäessä veden saastuttajia: Likaiset jalat ja koko ruumis.

 

23.3. Maailman ilmatieteen päivä (YK)
Maailman ilmatieteen järjestö perustettiin 1950 osaksi YK-järjestelmää. Maailman ilmatieteen päivää on vietetty vuodesta 1961.

 • Keskustelunaihe ilmasto, sää, ilmastonmuutos, sääpalvelut, varoitusjärjestelmät, säähavainnot, ilmakehä, hiilidioksidi ja ilmakehä, sisäilmaa puhdistavat huonekasvit, ilmanpaine,


Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello kolme. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin kevät- ja kesäkuukausien ajaksi. Normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna kello neljä. Käytäntö on ollut Suomessa vuodesta 1981 alkaen.

 

24.3. Maailman tuberkuloosipäivä (YK)
Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että joka kolmannella maapallon asukkaalla on piilevä tuberkuloositartunta, joka yleensä on saatu jo lapsuudessa. Tietoa tuberkuloosista löytyy Duodecimin sivustolla. Vielä 1930-luvulla 10 000 suomalaista vuodessa kuoli tuberkuloosiin vuosiakin kestäneiden parantolahoitojen jälkeen. Tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla.

 

27.3. Maailman teatteripäivä
Päivän perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistuksen lukeminen. Joka vuosi kirjoitetaan uusi julistus ja se luetaan teattereissa ympäri maailmaa ennen illan esitystä tai lähelle osuvan muun päivän esityksen yhteydessä. Tänään järjestetään gaalailtoja ja palkintojen jakoja.

 

Maaliskuun loppupuolella sunnuntaina, Marian ilmestyspäivä
Marian ilmestyspäivää vietetään 22. ja 28.3. välisenä sunnuntaina ja se osuu aina keskelle pääsiäistä edeltävää paastonaikaa. Päivää on vietetty sen muistoksi, kun enkeli ilmestyi nuorelle Marialle ja ilmoitti, että tämä on synnyttävä pojan, jolle on annettava nimi Jeesus. Marianpäivä on yksi saamelaisten yhdestätoista liputuspäivästä. Katolisessa kirkossa Marialla on tärkeä rooli. Suomessa on 18 Marialle nimettyä kirkkoa.

 

30.3. Omakotipäivä, pientaloasumisen teemapäivä
Omakotiliitto suosittaa liputtamista. Omakotiyhdistykset järjestävät tapahtumia.
Tänään kaikki voivat juhlia omaa kotiaan – vaikka se ei olisikaan omakotitalossa. Jos ei muuten niin vaikka päiväkahvien merkeissä koti-teemasta keskustellen ja nostamalla malja omalle kodille ja hyville naapureille.

 

HUHTIKUU       kulttuurivuosikellon huhtikuu

Huhtikuussa suurin osa muuttolinnuista saapuu Suomeen, pajut ja koivut kukkivat, Pohjanmaan joet tulvivat.
Uskomuksia: Kun on kylmä huhtikuu ja märkä toukokuu, niin on täysi heinälato.
Jos hatutta päin huhtikuussa halkoja hakataan, niin turkit päällä toukoja tehdään.

 

1.4. Aprillipäivä 

 • Aprillipäivän perinteen sanotaan alkaneen jo vuodelta 1582. Tämä keväinen hassutteluperinne tunnetaan ympäri maailmaa, niin myös Suomessa, vaikka aprillipäivä ei olekaan virallisesti kalenterissa. Mistä perinne sai alkunsa?
 • Oletko sinä ollut aprillipilan kohteena tai oletko itse tehnyt aprillipilan jollekin?

 

2.4. Kansainvälinen lastenkirjapäivä
Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään kirjailija H. C. Andersenin syntymäpäivänä. Sitä on vietetty maailmanlaajuisesti vuodesta 1967 lähtien. Päivää organisoi International Board on Books for Young People (IBBY). Päivään sopivat hyvin mm. vanhat kansansadut, hölmöläistarinat, lapsille lukeminen, satukuunnelmien tekeminen ja tarinoiden keksiminen. Vahvikkeen Sanataide-laatikko ja IBBY Finland ry:n Virikkeitä. Vahvikkeen kuvia: aapisia ja kansakoulun lukukirjoja, lastenkirjoja.

 

4.4. Miinojen vastainen päivä (YK)
Jatkosodan aikana Suomenlahdella oli kymmeniä tuhansia miinoja.

 

6.4. Kansainvälinen urheilun, kehityksen ja rauhan päivä (YK)
Tätä teemapäivää on vietetty vuodesta 2013. YK halusi nostaa esiin urheilun mahdollisuudet toimia rauhan ja sovinnon apuvälineenä. Se tuo kansat lähemmäksi toisiaan ja ylittää taloudellisia, etnisiä ja uskonnollisia rajoja - ennakkoluulojakin. Urheilulla on merkitystä terveyden, koulutuksen ja tasa-arvon edistämisessä. Se opettaa oikeudenmukaisuutta, vastustajan kunnioitusta ja yhteistyön merkitystä. Liikunta edistää fyysistä kuntoa, henkistä hyvinvointia ja sosiaalista vuorovaikutusta. YK:n mukaan urheilu on perusoikeus, jonka toteutuminen kaikille on turvattava.

 

7.4. Maailman terveyspäivä (YK)
Maailman terveyspäivää vietetään vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön perustamispäivänä. Joka vuosi terveyspäivälle valitaan erityinen terveydellinen teema. Päivän aikana rohkaistaan osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistävään toimintaan. Vahvikkeen Terveys-laatikko

 

8.4. Romanien kansallispäivä
Romanit.fi -sivusto tarjoaa tietoa romanien historiasta, tapakulttuurista ja nykypäivästä: mm. musiikista, kuvataiteista ja tanssitaiteesta

 

   9.4. Mikael Agricolan ja suomenkielen päivä
Mikael Agricolaa (1510 – 1557) kutsutaan suomenkielen isäksi. Hänestä on YLE:n sivulla 2 min video. Mikael Agricola -seura tekee tunnetuksi hänen elämäntyötään (Albert Edelfeltin piirros >). Elias Lönnrot syntyi 9.4.1802, joten hänenkin elämäntyötään Kalevalan ja suomenkielen hyväksi voi tänään juhlia. Lönnrotin elämästä löytyy tietoja Elias Lönnrot -seuran sivustolta.

 • Pohdiskellaan suomenkielen muotoutumista.
 • Ihmetellään, ihastellaan ja vertaillaan suomenkielen murteita. Suomen murteiden sanakirja. Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on sananparsia eri paikkakunnilta.
 • Muistatko vanhoja sanoja, joita ei juuri enää käytetä? Entä hylättyjä uudissanoja? Oletko oppinut uusia sanoja?
 • Mikä on suomenkielen kaunein sana?
 • Nuorison kieli ennen ja nyt. Helsingin sanomien artikkelin (2011) mukaan nuorison käyttämiä sanoja ovat mm. jeba, liian hapokasta ja läpäl. Mitkä sanat olivat muotia sinun nuoruudessasi?
 • Vahvikkeen Sanataide-laatikko
 • Agricola-leivos on maailmanlaajuisen lukutaitotyön symboli. Video leivoksen tekovaiheista, resepti

 

Eduskuntavaalit ja kuntavaalit ovat aina huhtikuussa            selkoesite  
Eduskuntavaalit järjestetään 2019, 2023, 2027,
Kuntavaalit 2017, 2021, 2025, 2029,

 • Kansanedustajien nimistä muodostetut anagrammit ovat vaativaa aivojumppaa. Ne sopivat vaalien alla moniin tilaisuuksiin ja illanviettoihin. Kaikkiin ryhmiin ei puoluepolitiikka sovi edes näin nimien yhteydessä, ole siis hienotunteinen. Anagrammeja voi rakentaa Arrakin sivustolla.  Anagrammeja kansanedustajista  

Poliittinen elin on esimerkiksi pääministerin perna.
                                                - Olli 6v.

 

11.4. Kansainvälinen Parkinson-päivä
Tietoa Parkinsonin taudista Terveyskirjastossa. Suomen Parkinson-liitto ry tekee työtä Parkinsonin tautia, dystoniaa, Huntingtonin tautia ja muita liikehäiriösairauksia sairastavien ja heidän omaistensa elämänlaadun parantamiseksi. Myös muistisairaille suositellaan "Parkinson-tyyppistä" voimistelua (opas).

 

12.4. Kansainvälinen miehitettyjen avaruuslentojen päivä (YK)
Vuonna 1961 neuvostoliittolainen Yuri Gagarin matkusti ensimmäisenä ihmisenä avaruudessa maapallon ympäri. Lento kesti alle kaksi tuntia, mutta se oli lähtölaukaus ihmiskunnan tuleville avaruuslennoille. Vuodesta 2011 alkaen tätä päivää on vietetty miehitettyjen avaruuslentojen päivänä. Moni arkipäivän teknologia on alkujaan kehitetty avaruuslentoja varten: teflon, mikroprosessorit, sääennusteet, navigointi, antennit ja sensorit. Avaruuslennot ovat nopeuttaneet kirurgian ja kuvantamisteknologian kehitystä. Kuvassa ensimmäinen Kuun pinnalla kävellyt ihminen, yhdysvaltalainen Neil Armstrong (kuva Pixabay). Hän lausui kuuluisat sanat: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle".

 

Pääsiäinen
Pääsiäinen on kevätpäivän tasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, joka on aikaisintaan 20. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Katso pääsiäisaiheista sisältöä ylhäältä, maaliskuun puolelta.

 

Taidon ja käsityön teemaviikko  aina sillä viikolla, johon osuu Taito-nimisten nimipäivä 14.4.
Valtakunnallinen tapahtumaviikko, joka nostaa esille suomalaista osaamista, taitoa sekä käsityökulttuuria ja muotoilua. Viikon tapahtumia organisoivat Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, Tekstiiliopettajaliitto TOL ry ja Teknisten aineiden opettajat – TAO r.y. eli näiden sivustoilta löytyy toteutettavia ideoita. Tee, osallistu, opeta ja koe käsityön ilo. Vuoden 2018 käsityötekniikka on kirjonta. Vahvikkeen Käsityöt.
Taidon ja käsityön viikolla on FaceBookissa omat sivut.

 

18.4. Maailman kulttuuriperinnön päivä (YK) ja Suomen aforismipäivä
Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura vaalii suomalaista kulttuuriperintöä ja lisää tietoisuutta siitä. Tuottamallaan materiaalilla ja järjestämällään toiminnalla seura tukee osallisuutta, osallistumista ja yhteisöllisyyttä.
Suomen aforismipäivää on vietetty vuodesta 2006 eli siitä lähtien, kun Suomen aforismiyhdistys täytti vuoden. Sami Feiringin kirja Lyhyesti sanomisen taide (kust. Avain 2014) on johdatus aforismin maailmaan.

 • Ideoita aforismien käyttöön ryhmissä:  Aforismit

18.4. Kansainvälinen radioamatööripäivä
Moni radioamatööri harrastaa DX-kuuntelua eli vastaanottaa radiovastaanottimellaan kaukaisten radioasemien lähetyksiä ja raportoi kuuluvuudesta kirje- tai sähköpostitse lähetysasemalle sekä kerää niiltä saatuja vastauksia. Kansainvälinen radioamatööriunioni IARU on perustettu Pariisissa 18.4.1925. Unionilla on jäseninä yli 160 kansallista radioamatööriliittoa, myös Suomen Radioamatööriliitto ry. Radioamatööriliitto kuuluu 50 muun järjestön kanssa Vapaaehtoiseen Pelastuspalveluun, joka on organisoitua, johdettua ja viranomaisia tukevaa kansalaistoimintaa. Suurin VAPEPA:n työsarka valtakunnallisesti on kadonneiden henkilöiden etsinnät.

 

20.4. Ortodoksisen kalenterin mukaan Heikin nimipäivä. Heikki Harman eli Hectorin syntymäpäivä (s.1947)

 • 5-12 minuutin pätkiä television suositusta sarjasta Heikki ja Kaija löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Keskustellaan suomalaisesta rocktähdestä, Hectorista ohjeselkotekstitehtävätkuvat ja kuunnellaan hänen musiikkiaan.
 • Ensimmäinen Helmi ja Heikki -sarjakuva julkaistiin 1930. Sarjakuvaa julkaistaan 35 eri kielellä. Suomen Kuvalehti alkoi julkaista sitä 1956. Monessa lehdessä sarjakuva ilmestyy nimellä Touhulan perhe. (kuvia netissä)

 

22.4. Kansainvälinen Maan päivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 1970. Sen tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi.
Tänään voi järjestää toimintaa, joka liittyy roskien keräämiseen, kierrätykseen tai jäännösmateriaaliaskarteluun.

 

Huhtikuussa Sydänviikko                   15.–22.4.2018
Sydänviikkoa on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Siihen asti oli yli 30 vuotta vietetty Sydänsunnuntain juhlia. Nykyään painopiste on arjessa. Kirjastoihin, kauppoihin, apteekkeihin ja kauppakeskuksiin pystytetään tietopisteitä. Työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään erilaisia tempauksia. Vuonna 2017 korostetaan jaksamisen, ihmissuhteiden ja myönteisten tunteiden merkitystä elämän iloissa ja suruissa. Suomen Sydänliiton sivustolta löytyy tutkimusnäyttöön perustuvia suosituksia sellaisen ruokavalion koostamisesta, joka sopii koko väestölle.

 

23.4. Yrjön nimipäivä
Pyhän Yrjön kuolinpäivän eli Yrjön päivän ja 26.5. Vilhelmiinan päivän välissä karja laskettiin ennen ulos.
Ennen puhuttiin suviöistä, joilla tarkoitettiin Yrjön, Pertin ja Markun peräkkäisiä nimipäiviä.
Uskomuksia Heinäyö (Yrjö) ennusti heinänkorjuuilmoja, viljayö (Pertti 24.4.) viljankorjuuilmoja ja Markun (25.4.) marjayö marjastusilmoja. Jokaista pakkasyötä kohti uskottiin seuraavana kesänä tulevan yhdeksän hallayötä.
Millainen sää on Yrjön päivänä, niin sellainen on koko kevään.
Yökylmä Yrjönpäivänä tietää hidasta kesän tuloa.

23.4. Kansainvälinen kirjan ja tekijänoikeuksien päivä (UNESCO)
Tämä 1995 perustettu teemapäivä on omistettu kirjallisuudelle ja kirjailijoille, sillä ne ovat edistäneet ihmisyyden sosiaalista ja kulttuurista kehittymistä. Tämä on William Shakespearen kuolinpäivä (1616). Vahvikkeen Sanataide-laatikko.

Lukuviikko on samalla viikolla kuin Kirjan ja ruusun päivä      16.-22.4.2018
Lukukeskus järjestää vuosittain valtakunnallisen lukuviikon, jonka aikana kirjastot ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Viikkoon sopivaa sisältöä löytyy mm. Vahvikkeen Sanataide-laatikosta.

23.4. Kirjan ja ruusun päivä
Kirjan päivää on vietetty vuodesta 1930 lähtien. Kirjakaupoissa järjestetään erilaisia tempauksia. Juhlapäivänä on pidetty yllä perinnettä, että miehet antavat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Tapa liittyy keskiaikaiseen Pyhään Yrjöön. Legendan mukaan ritari Pyhä Yrjö surmasi lohikäärmeen, joka oli pistämässä poskeensa kauniin prinsessan. Kuolleen lohikäärmeen verestä versoi pensas täynnä tulipunaisia ruusuja, joista sankari poimi prinsessalle kauneimman. Pyhä Yrjö julistettiin Katalonian suojeluspyhimyksesi ja tämä on hänen juhlapäivänsä. Kukkia on käytetty palkintona Pyhän Yrjön päivän kirjallisuuskilpailuissa. Barcelonassa tänään on ystävänpäivä, joten lahjojen antaminen juontuu myös siihen.

 

24.4. Koiranpäivä
Koiranpäivää on vietetty vuodesta 2007. Kennelliiton tavoitteena on tehdä Koiranpäivä tunnetuksi ja saada se virallisesti almanakkaan. Koiranpäivällä Kennelliitto haluaa muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä ja erilaisista rooleista ihmisen elämässä ja yhteiskunnassa. Koira voi olla kaverikoira, lukukoira (laatusuositus), poliisikoira, sotakoira, tullikoira, rajakoira, huumekoira, verijälkikoira,  opaskoira, kuulokoira, avustajakoira, kasvatus- ja kuntoutuskoira, hypokoira tai tukikoira.  Ihmishengen pelastaneesta koirasta tulee sankarikoira. Vahvikkeen koirakuvia. Koiran vaikutuksesta ihmiseen: Duodecim. 16 kuvaa koiranpennuista.

Huhtikuun viimeinen keskiviikko, Kansainvälinen opaskoirapäivä
Huhtikuun viimeisenä keskiviikkona vietetään Kansainvälistä opaskoirapäivää. Päivän tarkoituksena on tehdä opaskoiratyötä tunnetuksi. Päivää on vietetty Suomessa ja maailmalla vuodesta 1991 lähtien.

24.4. Kansainvälinen koe-eläinten päivä (Animalia)

25.4. Kansainvälinen vieraannuttamisen vastainen päivä, Markun nimipäivä
Teemapäivän tavoitteena on muistuttaa, että lapsella on oikeus sekä isään että äitiin.
Uskomus Jos Markun varpaita palelee, tulee kylmä kesä.
Lämmin Markun päivä tietää suotuisaa kesää.

 

26.4. Maailman henkisen omaisuuden päivä   (YK/WIPO)
Päivän on perustanut Patentti- ja rekisterihallitus yhteistyökumppanina WIPO (World Intellectual Property Organisation). Tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä.

 • Keskustellaan keksinnöistä: nappi, vetoketju, hakaneula, juustohöylä, jääkaappi, astiankuivauskaappi, höyrykone, lentokone, Abloy-avain, Ksylitoli, AIV-rehu, muovi, puhelin ja älypuhelin, tietokone, internet, Suomi-konepistooli, sykemittari,
 • Tähän päivään sopii kaikki luovan toiminnan tuokiot. Vahvikkeen Sanataide-laatikko, Käsityö-laatikko, Kuvataide-laatikko ja Musiikki-laatikko.

26.4.1865 Axel Gallén syntyi     
Eräs Suomen merkittävimmistä taiteilijoista suomensi nimensä Akseli Gallen-Kallelaksi vähän yli 40-vuotiaana. Gallen-Kallelan elämän aikajana.
Axel Gallénin omakuva (>), kuivaneula ja viivasyövytys 1897. Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.
Akseli Gallen-Kallelan kuvia, luonnoksia ja piirustuksia Finnassa.

 

   27. 4. Veteraanipäivä                                  Kuva sotaveteraaneista kunniamerkkeineen
Päivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien. Veteraanijärjestöjä ovat Kaatuneitten Omaisten Liitto, Rintamaveteraaniliitto, Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto sekä Tammenlehvän Perinneliitto. Tietoja veteraaneista löytyy reserviläisliiton sivuilta. "Jälkipolville siirrettäviä arvoja ovat vastuunkanto ja yhteisöllisyys, oikeudenmukaisuus ja velvollisuudentunto, kunnia ja isänmaallisuus, vapauden vaalinta ja välittäminen."

 

28.4. Maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivä             (YK/Kansainvälinen työjärjestö ILO)
Päivää on vietetty vuodesta 2003 lähtien. Ammattiaiheisia lauluja
Työturvallisuuskeskus
edistää työn terveellisyyttä, turvallisuutta ja tuloksellisuutta.

 

29.4. Valtakunnallinen senioritanssipäivä  
Paikallisia senioritanssitapahtumia. Lisätietoa senioritanssista Ikäinstituutin sivuilla sekä Suomen kansainvälisen senioritanssin liitosta.

29.4. Kansainvälinen tanssin päivä
Kansainvälistä tanssin päivää vietetään vuosittain tanssija, koreografi ja tanssiteoreetikko Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivänä. Tanssin päivän juhliminen on saanut alkunsa Suomessa vuonna 1981 ja se laajeni kansainväliseksi Doris Laineen (kuvia) aloitteesta.

 

30.4. Kansainvälinen jazz-päivä              (YK)
Yhdysvalloissa 1800-luvulla syntynyt Jazz saapui Suomeen 1920-luvulla. Jazz sisältää paljon improvisaatiota. Tyypilliset soittimet ovat saksofoni, klarinetti, trumpetti, vetopasuuna, kontrabasso, rummut ja piano. Jatsityttö oli musiikkikabaree 20-luvun Helsingistä. Mm. Dallapé on levyttänyt Jatsitytön. Louis Armstrong (kuva) oli kuuluisa jazz-muusikko.

”Jatsata saa siellä aina, arkena ja sunnuntaina
kahviloissa siellä löytää jatsityttö tiensä pöytään.
Alussa voi vastustella ’ei ei ei’.
Myöhemmin hän kuiskaa mulle: ’Hem till mig.’”
    - Valter Eloranta: Ilta Viipurissa

Vuonna 1966 Porissa kokoontui 600 jazzin harrastajaa. Kesällä 2010 Pori Jazz festivaalilla kävi 162 000 henkilöä. Jazzin suomalainen historia.

 

TOUKOKUU          kulttuurivuosikellon toukokuu    
Kevätkesän toimintaideoita Ideakansiossa s. 24-32

Toukokuu on Euroopan aivokuukausi, jolloin kiinnitetään huomiota muistiin, migreeniin, neurologisiin ongelmiin yms. Tapahtumaideoita löytyy Aivoliiton, Muistiliiton, Suomen Aivosäätiön, Suomen Migreeniyhdistyksen ja Aivovammaliiton sivuilta.
Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään toukokuussa 2018 Tanskassa ja 2019 Slovakiassa.
Europarlamenttivaalit ovat toukokuussa 2019, 2024, 2029

  1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä

Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä ja monissa maissa yleinen vapaapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen lisäksi ylioppilaiden sekä kevään karnevaalijuhlana. Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneestä katolilaisesta Pyhästä Valburgista, joka on muun muassa merenkulkijoiden ja maanviljelijöiden suojeluspyhimys. Hän oli Englannin ja Saksan ensimmäinen naiskirjailija ja toimi myös luostarin johtajana. Vapun historiaa YLE:n sivulla (+ 1min video)
Kynnöt aloitettiin ennen Vapun päivän tienoilla.
Vapputilaisuuksien mainospohjia Vahvikkeessa (esimerkkikuva >).

 • Vietetään yhdessä iloista vappua hattu päässä säässä kuin säässä.
 • Tarinoita ja muistoja vappujuhlista elämän varrelta. Vappuperinteitä: ilmapallot, sima, serpentiini, tippaleivät ja munkit, nakit ja perunasalaatti, ylioppilaat YO-lakki päässä, patsaiden lakittaminen, vapputori 
 • Kaikenikäisille ja -kuntoisille hauskaa sisältöä yhdessäololle löytyy ennustuskorteista  Keikkuva keväinen ennustus
 • Leikkimielistä valokuvausta; otetaan hauskoja kuvia kerhokavereista. Ota mukaan asusteita, hattuja, peruukkeja, helmiä, laukkuja jne. mitä kotoa löytyy.
 • Vappu ja karamellit sopivat yhteen. Klassikkokarkkikortit on osa Salmiakki -selkoaineistoa, (ohjeselkotekstitehtävät
 • Vanhoja vappukuvia Helsingistä
 • Vahvikkeen kevätlauluja

1.5.2018 Maailman astmapäivä         World Asthma Day          7.5.2019,  5.5.2020 
Allergia- ja astmaliitto

 

3.5. Sananvapauden päivä
YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Tätä teemapäivää vietetään maailmanlaajuisesti. Sananvapaudessa on kyse sekä oikeudesta julkaista tietoja että lukijoiden oikeudesta saada tietää. Lehdistön tehtävä on puolustaa ja toteuttaa sananvapautta sekä toimia kansalaisten vaikutuskanavana, mielipide- ja keskustelufoorumina.

 

4.5. Liikuta minua -kampanja, Ruusun nimipäivä                                                          YLE
Usean järjestön alulle panema kampanja haastaa yhteisöjä luomaan keväisen vapaaehtoisen ja omaehtoisen tapahtuman Ruusun päivänä 4. toukokuuta tai Kukan päivänä 13. toukokuuta (tai muuna sopivana keväisenä päivänä). Liikuta minua -kampanjaa on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 lähtien. Tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Toteutukseksi sopivat esim. talkoot, ulkoilemista naapurin tukena tai porukalla, grillijuhla, pop up -tapahtuma, kiitostilaisuus. Vahvikkeen jumppaohjeita.

 

5.-13.5.2018 Valtakunnallinen pyöräilyviikko
Valtakunnallista pyöräilyviikkoa on järjestetty vuodesta 1990 lähtien. Keväällä 2018 teemana on “Pyörällä kauppaan!”.
Pyörällä kaiken ikää on kansainvälinen kansanliike, jonka ovat Suomessa käynnistäneet Pyöräliitto ja Ikäinstituutti. Pyöräluotsi on vapaaehtoistoiminnan muoto.  Käytettävissä on 30 kaupungissa 45 taksipyörää (kuva > Pyöräliitto/ Tiina Puputti/ Pyörällä kaiken ikää). Riksapyöräilyssä eli taksipyöräilyssä kaksi henkilöä istuu kyydissä ja pyöräluotsi polkee sähköavusteista pyörää (kuvia). Ikäinstituutti kouluttaa pyöräluotseja ja pyöräkapteeneita.
Tällä viikolla on hyvä järjestää yhdessä ulkoilua kaikenlaisilla pyörillä liikkuvilla kulkuneuvoilla, myös rollaattoreilla ja pyörätuoleilla. Kannattaa organisoida pyöränhuoltopiste, jossa tarkistetaan välineiden kunto, täydennetään ilmat ja voidellaan tarvittavat osat.
Kuntopyöräilyä voi harrastaa myös virtuaalipyöräilynä. Se tarkoittaa pyöräilyä paikoillaan olevalla pyörällä ja samanaikaista reitin seurantaa virtuaalilaseilla tai edessä olevalta näytöltä. Näin voi pyöräillä metsäpolkuja tai kaupunkireittejä turvallisesti. Kuntopyörän sijoittaminen talvipuutarhaan tai ikkunan eteen on motivoivampaa kuin kuntosalissa pyöräily.

 

6.5. Kansallinen mökkipäivä
Kansallinen mökkipäivä liittyy Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaan. Päivää vietettiin ensimmäisen kerran 2016. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä eli niissä on kiinni merkittävä osa suomalaisten varallisuudesta. Mökkeily työllistää välillisesti yli 60 000 suomalaista. Kansantaloudellinen merkitys on suuri: se lisää paikallisten palveluiden käyttöä sekä maaseudun elinvoimaisuutta. Mökkipuuhastelu ja uiminen pitää kuntoa yllä.

6.5. Kansainvälinen Älä laihduta -päivä
Päivää on järjestetty vuodesta 1992. Suomessa Älä laihduta -päivän on lanseerannut Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry eli nykyinen Syömishäiriöliitto SYLI ry. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2010. Päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä oman itsensä ja kehonsa hyväksymisestä.

 • Keskustellaan hyvinvoinnista ja terveydestä, joiden lähtökohtana ja päämääränä ei ole laihtuminen.
 • Vahvikkeen Terveys-laatikko.

 

  9.5. Eurooppa-päivä    Diaesityksiä

 • Miten Eurooppa voi ja mitä sille kuuluu. Kysymyksiä Euroopasta. Eurooppa ennen ja nyt. 
 • Tunnistatko maat: Erotatko, mitkä näistä ovat eurooppalaisia valtioita? 

 

10.5. Kansainvälinen AVH-päivä  
AVH -sairauksia ovat aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA. Aivoliitto kannustaa suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Liuotushoito on aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Tavallisimmat oireet ovat kasvojen toisen puolen roikkuminen ja puheen puuroutuminen. Toisen puolen kädestä ja jalasta katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä.

10.5. Unelmien liikuntapäivä
Kysy iäkkäältä ihmiseltä, miten hän tänään haluaisi liikkua ja toteuta kaikki toteutettavissa olevat ehdotukset. Joku voi unelmoida 10 minuutin lenkkiseurasta. Vinkkejä liikkumistapahtuman järjestäjälle. Vahvikkeessa esiteltyjä liikuntamuotoja.

40 päivää pääsiäisestä, Helatorstai          10.5.2018          (helatorstaina 2017 oli presidentti Mauno Koiviston hautajaiset)
Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään 40. päivänä pääsiäisestä eli Kristuksen ylösnousemisesta hänen taivaaseen astumisensa muistoksi (ev.lut., ortodoksit). Koska pääsiäinen on aina sunnuntai, neljäskymmenes päivä siitä laskien on aina torstai. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, joten myös helatorstain ajankohta vaihtelee välillä 5. toukokuuta – 2. kesäkuuta.
Helatorstai on yksi Suomen 11:stä arkipyhäpäivästä.

 

12. 5. Maailman muuttolintujen päivä   (YK/UNEP)
Teemaviikonloppuna järjestetään ympäri maailmaa muuttolintuja ja niiden elinympäristön tärkeyttä korostavia tapahtumia, kuten festivaaleja, opetusprojekteja ja lintubongausretkiä. Ensimmäiset muuttolintujen päivän tapahtumat järjestettiin vuonna 2006 Keniassa. Kuvassa peippo. Lintujen kuvia Vahvikkeessa (tekstit). Biologian ja kuvataiteen opettaja Markku Yli-Erkkilän neljäs lintuaiheinen värityskirja sisältää pihojen ja puutarhojen muuttolinnut (Kesäntuojat, 32 sivua, 19 lintulajia).

   12.5. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä
Suomalaisuuden Liitto on perustettu J.V. Snellmanin syntymän satavuotispäivänä 12.5.1906. Se on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä on herättää ja vahvistaa kansallista tietoutta ja ajattelutapaa, sekä kaikin tavoin edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria. Suomalaisuuden liitto vaalii suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta, lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajattelutapaa, edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.
J.V. Snellmanin autogrammmikuva (>) Daniel Nyblinin kuvaamana 1877 – 1881 Museoviraston Historian kuvakokoelmasta.

 • Miksi J. V. Snellman on suomalaisuuden päivän merkkihenkilö? Muistellaan kansallisfilosofin elämää ja vaikutusta Suomen kehittymiseen. Snellmanista tietoja YLE:n sivulla (+ 1 min video)

12.5. Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä
Vuosittain Florence Nightingalen syntymäpäivänä vietettävä vuosipäivä, jolla juhlistetaan sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa. Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on viettänyt tätä päivää vuodesta 1965.

 • Keskustelunaihe kätilön työ ennen ja nyt, entiset ja nykyaikaiset hoitovälineet, hoitajien työasut ennen ja nykyään, saattohoito, geriatria, hoitajan kello, lääkehoito ja lääkkeetön hoito

12.5.2018  Valtakunnallinen leikkipäivä
Valtakunnallisen Leikkipäivä-tempauksen tavoite on innostaa eri ikäisiä aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien. 100 leikkiä. MLL:n ylläpitämästä Leikkipankista löytyy satoja leikkejä eri-ikäisille ja erikokoisille ryhmille.

Lapsettomien lauantai
Lapsettomien yhdistys Simpukka on vuodesta 1993 lähtien järjestänyt Lapsettomien lauantain aina äitienpäivää edeltävänä päivänä. Tänään järjestetään Suomessa monin paikoin erilaisia tyhjän sylin tilaisuuksia ja messuja.

 

   Toukokuun toinen sunnuntai, Äitienpäivä      13.5.2018,  12.5.2019,  10.5.2020,   9.5.2021,   8. 5.2022
Nopea tapa juhlistaa tavallista kahvipöytää juhlapäivänä on työntää pulliin pystyyn hammastikkuihin liimatut pienet suomenliput (myynnissä myös valmiina).
Hyvä lahja äidille ja isoäidille, jotka tarvitsevat opastusta tietokoneenkäyttöön, on tähän tarkoitukseen suunniteltu lahjakortti.
Tulosta äitienpäiväkorttejaKukkia (29 kpl) itse tehtyihin äitienpäiväkortteihin ja somisteisiin ja lisää lisää kukkia (22 kpl).

 • Muistellaan äidin neuvoja ja elämänohjeita.
 • Kevätlaulujen aika. Kevätaiheisia runoja Runoston sivustolla.
 • Lauluja äidille 1929-1952 (=tarinaa 25 äitiaiheisesta laulusta ja äitienpäivän historiaa).
 • Äitienpäivän historiaa YLE:n Areenassa (+video 1min)

 

13.5. Kukanpäivä eli Flooran päivä oli ennen Suomessa ylioppilaiden juhlapäivä (nykyään Vappu). Vuonna 1848 Kukanpäivän tapahtumassa esitettiin ensimmäisen kerran JL Runebergin ja Fredrik Paciuksen Maamme-laulu.

 

14.5.-18.5. 2018 Maksaviikko
Maksalla on satoja tehtäviä. Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti. Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, ylipainoisista joka kolmannella. Alkoholimaksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Liitto julkaisee viikon aikana tiedotteita rasvamaksasta, naisen maksasta ja alkoholin vaikutuksesta maksaan. Vuosi 2017 oli Munuais- ja maksaliitossa ikääntymisen teemavuosi. Julkaisuja.

 • Keskustelunaihe Syötävät sienet ja myrkylliset sienet, lääkkeiden oikean annostelun ja määrävälein tapahtuvan tsekkauksen merkitys, elinluovutukset, maksalle terveellinen ravinto, veden juominen

 

Helppo liikkua -viikko  14.-20.5.2018
Invalidiliiton jokavuotinen teemaviikko. Esteettömyyspäivää vietetään aina viikon jonakin päivänä (to 17.5.2018). Helppo liikkua -kriteerit

 

15.5. Kansainvälinen perhepäivä    (YK)
Vahvikkeen Kuvapankissa on muutamia lasten (kuvatekstit), äitien (kuvatekstit) ja isien (kuvatekstit) kuvia. Kommentteja, koevastauksia ja sananselityksiä lasten suusta.
Mukavaa yhteistä tekemistä löytyy mm. Vahvikkeen Pelit-laatikosta, Ikäpolvet-laatikosta sekä erilaisista tulostettavista juttelukorteista.
Tänään viihdytään ruuan ääressä, joten aivojumpan aiheeksi sopii Ruokien tavut sekaisin.

15.5. - 21.5.2017 oli Kannustuksen teemaviikko
Tasavallan presidentin kannustusryhmä-kampanja tähtäsi siihen, että 100-vuotiaassa Suomessa pidetään kaikki mukana eikä minkään ikäistä kiusata. Aihe sopii tällekin vuodelle.

 • Keskustelunaihe Kuka kannusti minua, kun sitä tarvitsin? Minkälaisilla sanoilla, eleillä ja teoilla toista voi kannustaa? Keitä minä kannustan?
 • Kukkakortit positiivisen palautteen antamiseen
 • Sinä se olet kuin...-kortit kannustavan palautteen antamiseen

 

 

17.5. Maailman telekommunikaatio- ja tietoyhteiskuntapäivä            (YK)
Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa vinkkejä ja linkkejä tietotekniikan käyttöön.

 

18.5. Kansainvälinen museopäivä, Erkin nimipäivä
Kylmä ilma Erkinpäivänä tietää hyvää kesää.
Herne kylvetään peltoon Erkin päivän aikoihin. Se voidaan esikasvattaa sisällä.
Uskomus Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona (25.7.) helää.
Museoviikkoa on Suomessa järjestetty vuodesta 1998. Vuonna 2016 teemana oli Museot ja kulttuurimaisema, 2017 Museot ja kiistanalainen historia. Miten puhumme siitä mistä vaietaan? Monet museot järjestävät ohjelmaa myös Museoiden yönä. Viikon tapahtumia voivat olla mm. näyttelyiden avajaiset, luontoretket, teemaopastukset tai tutkimusmatkat.
Vahvikkeen Muistelu-laatikko.

 

20.5. Valtakunnallinen kalastuspäivä
Tänään voi järjestää sillimaistiaisia, luontovideoiden katsomista, kalastusvälinenäyttelyitä, veneretkiä, tunnistusvisailuja kalojen kuvista. Kalatalouden keskusliitolla on myynnissä kalamuistipeli ja pelikortit, joissa on von Wrightin ja Sundmanin taidokkaasti piirtämät kalankuvat (myös venäjänkielisenä). Kalatalouden keskusliitolla on myös paljon videoita kalan käsittelystä, 73 dian Tietoa kalasta -diasarja (ladattavissa) sekä suomalaisten kalojen kuvista rakennettu netissä pelattava muistipeli (aloita peli). Luontoportin sivuston avulla pystyy tunnistamaan eri kalalajeja tuntomerkkien perusteella ja sivustolla on 90 kalalajin kuvat ja kuvaukset.

Sananlasku
Kala kauniina pitävi, veden vilja virkeänä.

 

50 päivää pääsiäisestä, Helluntai              20.5.2018,   9.6.2019
Helluntai on aikaisintaan 10. toukokuuta ja viimeistään 13. kesäkuuta. Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä (ev.lut., ortodoksit). Sitä vietetään aina sunnuntaina; seitsemän viikkoa pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain eli Kristuksen taivaaseen astumisen jälkeen. Sana helluntai tulee muinaisruotsin sanoista hælgho dagher ’pyhät päivät’. Uusi testamentti kutsuu helluntaiksi Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlaa. Helluntaita kuvaavat Pyhän Hengen vertauskuvat, kyyhkynen ja liekki.

Sanontoja
Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä.
Jos ei ole heilaa helluntaina, niin juhannuksena on jono.
Kun on heila helluntaina, niin on heila koko vuoden.
Kun on helle helluntaina, niin pakkanen Paavalina (25.1.), kylmä viima kynttelinä.

Etelä- ja Lounais-Suomessa on helluntaita edeltävänä lauantaina poltettu helavalkeita. Kuuluisin kansanperinteen kevätjuhla on Sääksmäen Ritvalan helkajuhla (kuva). Vanhaan perinteeseen kuuluu myös helluntaisauna (saunakuvia), jossa vihdotaan tuoreilla vastoilla.

 

21.5. Kansainvälinen talonpojan päivä
Talonpoikaiskulttuurisäätiö on yli 70 vuotta tukenut talonpoikaista kulttuuriperintöä, johon kuuluu mm. kansanrunous, kansatiede ja Suomen kulttuurihistoria. Säätiön tarkoituksena on edistää vanhan talonpoikaiskulttuurin kaikinpuolista tutkimista, sen aineiston keräämistä sekä ainesten ja tutkimusten julkistamista, ja toiseksi, herättää nuorissa kiintymystä vanhaan kansankulttuuriin ja esi-isien työhön sekä edistää uutta talonpoikaiskulttuuria.

21.5. Kansainvälinen kulttuurisen monimuotoisuuden päivä   (YK)
Päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Tavoitteena on tutustua muihin kulttuureihin, lisätä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja tasa-arvoista kohtelua.

21.5. Kissanpäivä
Kissanpäivä on samanlainen epävirallinen vuosipäivä kuin koiranpäivä 24.4. Tänään voi katsella netistä kissavideoita. Katso itse etukäteen läpi videot, joita aiot näyttää hoivakodissa. Tietoa kissaroduista ja kissojen hoitamisesta Suomen Kissaliiton sivuilla. Vahvikkeen kissakuvat.

 

22.5. Luonnon monimuotoisuuden päivä    (YK)                                 luontokuvia (kuvatekstit)
Toimintaideoita Vahvikkeen Luonto-laatikossa: videolinkkejä, luonnon seuraamiseen liittyviä ideoita, peli- ja askarteluideoita ym.
Suomen luonnonsuojeluliiton luontopolkuopas.

Toukokuun kolmas lauantai, Kansainvälinen ravintolapäivä (19.5.2018). Virallinen sivusto.
Kuka tahansa voi tänään laittaa myyntiin omia syötäviä tuotoksiaan. Tänään jutellaan ruokatottumuksista, perinneruuista, ruuanlaitosta, gourmetherkuista ja yhdessä ruokailemisen mukavuudesta; maistellaan hyviä ruokia ja katsellaan ruoka-aiheisia kuvia. Marttojen reseptejä.

 

   Toukokuun kolmas sunnuntai, Kaatuneiden muistopäivä              20.5.2018
Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940, että toukokuun kolmatta sunnuntaita vietetään ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä.” Päivää vietetään kaikissa Suomen sodissa ja rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistoksi ja kunniaksi. Kaatuneiden muistopäivän perinteisiin kuuluu sankarihaudoilla vieraileminen.

 

24.5. Euroopan kansallispuistopäivä
Euroopan kansallispuistopäivä on Euroopan suojelualueliiton EUROPARCin aloittama perinne. Kansallispuistopäivää vietetään sadoissa puistoissa kautta Euroopan siksi, että Euroopan ensimmäiset yhdeksän kansallispuistoa perustettiin 24.5.1909. Suomen kansallispuistot (videoita). Vahvikkeen sisältämää kirjallisuutta luonnosta ja sen vaikutuksista.

 

Toukokuun viimeinen keskiviikko, Maailman MS-päivä                 30.5.2018
Neuroliitto toimii multippeliskleroosia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Se organisoi tänään tapahtumia. Paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia tempauksia kuten pyörätuolitanssia, estettömyysratoja, luentoja, karkkeja, tietoiskuja.

 

  28.5.2018 Suomen lippu täyttää 100 vuotta 
 
Tietoa Suomen lipusta ja liputtamisesta

 

29.5. Kansainvälinen rauhanturvaajien päivä     (YK)
Kuva suomalaisen rauhanturvaajan tavaroista.

 

31.5. Petronellan nimipäivä 
Lämmin yö ennustaa hallatonta kesää.

31.5. Kansainvälinen tupakaton päivä (YK)
Tupakattomana päivänä keskustellaan tupakoinnin haitoista.
Vahvikkeen kuvapankin tupakka-aiheisia kuvia: piippu, piipputupakkaa, vanhoja tupakkamerkkejä, Antinikotea.