Toppasokeri ja palasokereita
Toppasokeriksi kutsuttiin kartionmallista, valkoista sokeripakettia.
Niitä oli kahden ja viiden kilon kokoisia.
Sokeri valettiin kartion kärki alaspäin.
Kiintein ja makein sokeri löytyi kärjestä.
Sokeria lohkottiin kaupassa asiakkaan toiveen mukaan.
Kaikki olisivat halunneet topan huipusta.
Kotona sokeri paloiteltiin sokeripihdeillä tarjoiluastiaan
ja lapset kärkkyivät makeita lentomuruja.
Kuvassa on ensimmäisiä palasokereita.
Palasokeri oli sahattua tai puristettua.
Maun lisäksi sokeripaloilla on muita hyviä ominaisuuksia.
Niillä voi puhdistaa sähkölieden valurautaisia levyjä ja levyjen teräsreunoja.
Hiero levyjä kostutetulla sokerinpalalla.
Pyyhkäise tarkasti pois hangatessa syntyneet sokerimurut.
Muuten ne sulavat kiinni ja käryävät hellaa lämmitettäessä.
Nykyaikaiselle keraamiselle liedelle tämä vanha konsti ei sovi.
Pohjaan palaneiden kattiloidenkin pohjia on sokeripalalla raaputettu puhtaiksi.
Kuva kuuluu sarjaan Arjen esineitä vuosien takaa.
Kuva © Emilia Nieminen
Luokka: ruoka