Sahattua palasokeria

Vaikka sokeri on tullut Eurooppaan jo vuoden 1100 tienoilla, sen käyttö levisi vasta 1700-luvulla.
Aiemmin sokeriin oli varaa vain rikkailla. He käyttivät sitä sekä ruoan makeuttamiseen että lääkkeenä.
Sokerin kulutus vuonna 1937 oli 29 kg suomalaista kohden.
Vuonna 1970 se oli 45 kg ja nykyään kolmisenkymmentä kiloa vuodessa.
Ilman sokeria hillo pilaantuisi nopeasti, jäätelö muuttuisi kiteiseksi ja pulla menettäisi nopeasti mehevyytensä.
Sokeri tuo esiin ja syventää ruoan ainesosien omia, luonnollisia vivahteita.

Älkää kieltäkö häntä!
Sokeriastian koskemattomuus on vain periytynyt tapa niiltä päiviltä, jolloin sokeri oli kallista herkkua.
Sokerikieltoa ei Teidän enää tulisi lapsiinne nähden sovelluttaa, sillä he tarvitsevat tätä vahvistavaa ja terveellistä ravintoa.
Sokeri on tiivein, helposti sulavin ja huokein ravintoaine (jopa huokeampi kuin voileipä!)
Syökää enemmän sokeria, mutta syökää puhtainta ja makeinta
Suomalaista sokeria
99,98% ravintoa, 100% makeutta

– Sokerimainos Kotiliesi-lehdessä 19/1937

Sanastoa: hunaja, tomusokeri, raesokeri, sokerijuurikas, sokeriruoko, ksylitoli, fariinisokeri, intiaanisokeri, ruskea sokeri, siirappi, hedelmäsokeri, piilosokeri, veren sokeri

Kuva kuuluu sarjaan Arjen esineitä vuosien takaa.

Kuva © Emilia Nieminen

Luokka: ruoka