Vihtatalkoot (vihtaseurat)

Vihtaseuroissa kaadetaan koivut, tehdään vihdat ja lopuksi tanssitaan. Näin luodaan kylähenkeä ja yhteisöllisyyttä. Kuvassa on menossa vihtaseurojen keskimmäinen vaihe. Paras vihdantekoaika on pian juhannuksen jälkeen. Vihtoja voi kuivattaa ja pakastaa talven varalle. Kuiva vihta haudutetaan saunassa lämpimässä vedessä pehmeäksi. Tuore vihta laitetaan kylmään veteen. Itä-Suomessa puhutaan vastasta, Länsi-Suomessa vihdasta. Paras vihta syntyy rauduskoivusta, jonka sisässä on pari oksaa hieskoivua. Rauduskoivun lehdet pysyvät paremmin oksassa kiinni. Lehden himmeä puoli asetellaan aina päällepäin, koska se on karheampi. Vihta sidotaan vitsaksella, Itä-Suomessa on käytetty myös pyörän sisäkumista leikattua rengasta. Yhteishyvä on julkaissutvideon saunavihdan tekemisestä. Rauduskoivu on Suomen kansallispuu. Koivuniemen herraksi on kutsuttu vanhaa lasten kuritusmenetelmää. Moni tämän päivän vanhus on saanut koivunoksalla paljaalle takapuolelle tehtyään jotain aikuisten mielestä sopimatonta. Mahla on koivussa (tammessa, vaahterassa, haavassa) virtaavaa ihmisellekin terveellistä nestettä. Mahlan juoksutusta voi tehdä huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin; tarvitaan pora, letku ja ämpäri - sekä joko oma koivu tai sellainen, johon on lupa. Noin 3cm syvä reikä porataan yläviistoon noin polven korkeudelle. Juoksutusohjeet Koivun lehtiä voi kuivata teeksi. Hyvin haudutettu koivunlehtitee poistaa kehosta nestettä eli vähentää turvotusta. Sitä on käytetty virtsatietulehduksiin ja keripukkiin. Pakurit ovat kuolevien koivujen antimia. Niitä on kuivattu ja jauhettu teeksi, jota on kutsuttu tikkateeksi. Yksi keskikokoinen pakuri riittää yhden henkilön teetarpeiksi vuodeksi. Pakuria on käytetty Suomessa satojen vuosien ajan. Sota-aikana sitä käytettiin kahvinkorvikkeena. Paasivaara Oy myi pakuria kahvinkorvikkeeksi vanhalla nimellä tikkatee. Pakuri syntyy, kun lahottajasieni aiheuttaa oksanarpiin ja vauriokohtiin pikimustia, poltettua hiiltä muistuttavia kasvaimia etenkin luonnontilaan jätetyissä vanhoissa lehtimetsissä. Pakuria kannattaa kerätä kuitenkin vain elävistä puista, sillä kuolleissa puissa vaikuttavat aineet vähenevät nopeasti. Pakurin keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, sillä sitä ei yleensä pysty keräämään vahingoittamatta puuta. Pakurin terveysvaikutuksista on runsaasti perimätietoa. Tiedeartikkeleiden perusteella pakurista löytyy useita satoja yhdisteitä, joita kaikkia ei ole vielä tunnistettu.

Sanonta Ensin mennään saunaan ja sitten syödään vasta.

Askarteluidea: ompele valoverhosta pieniä pusseja ja laita niihin kuivattuja koivunlehtiä. Jaa jouluna ystäville joulusaunan löylyveteen laitettaviksi.

Tuohi on erittäin kestäväkäsityömateriaali. Siitävoi punoa sormuksia, palloja, astioita. Sillä voi päällystää kirjankansia ja kauhanvarsia.

Sanastoa: rauduskoivu, hieskoivu, pirkkalaiskoivu, vaivaiskoivu, visakoivu, loimukoivu, riippakoivu, taalainkoivu, loimaankoivu Kuva © Sastamala Visual Oy