Talkkuna- ja ohukaisjauhe
Talkkuna on suomalainen perinneruoka. Sitä on syöty etenkin kesäisin.
Talkkunajauhot tehdään paahdetusta ja jauhetusta viljasta.
Joskus mukana on myös papuja ja hiven suolaa.
Viljana on yleisimmin käytetty ohraa tai ruista; Hämeessä myös kauraa.
Karjalassa ja Savossa talkkuna on pääasiassa ohraa.
Talkkunajauhot valmistettiin keittämällä vilja padassa puolikypsäksi,
valuttamalla, kuivattamalla riihessä ja jauhamalla.
Etelä- ja Länsi-Suomessa on syöty talkkunapöperöä,
jossa on ollut talkkunajauhoja ja vettä tai marjoja.
Hämeessä ja Varsinais-Suomessa talkkunaa on syöty viiliin tai piimään sekoitettuna.
Nykyään talkkunajauhoja sekoitetaan myös jäätelöön,
jolloin siitä saadaan kuitupitoinen gourmet-jälkiruoka.
Sanastoa: pepu, mutti, piepo, tokero, pöllöhillo, kuitupitoisuus
Valmiina sekoituksena myytävä ohukaisjauhe kuvastaa hyvin elämisen tahdin nopeutumista.
Ohukaisjauhetta voi käyttää myös vohveleiden tekemiseen.
Sanastoa: räiskäle, lettu, lätty, mansikkahillo, kermavaahto
Kuva kuuluu sarjaan Arjen esineitä vuosien takaa.
Kuva © Emilia Nieminen