Riisipuuro

Perinteinen puuroresepti Ennen puuron keittämistä ryynit huuhdottiin kylmässä vedessä ja liotettin muutamia tunteja, karkeita ryynejä 12 tuntia. Puuroa keitettiin vienolla ja tasaisella tulella 1-3 tuntia. Jos puuroa jäi tähteeksi, se paistettiin pannussa vähässä voissa ja syötiin seuraavalla ate­rialla. Tähteeksi jääneestä ohrapuurosta valmistettiin myös vanukasta. Puuro laitettiin vedellä kostutettuun kivivatiin kerroksittain marja-tai raparperisoseen kanssa. Paistettiin noin 1 tunti ja tar­jottiin lämpimänä mehukastikkeen kanssa. Helmivelli oli ennen monen herkkua. Helmiryynit valmistetaan poistamalla jyvistä ulkokuori ja pyö­ri­stäm­ällä ne. Sananlasku

Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin. Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa. Oli miten oli, mutta puuroa illaksi.

Kuva© Sastamala Visual Oy