Kuusenkerkkiä

Picea abies
Reilu kolmasosa Suomen puista on kuusia.
Kuusesta valmistetaan paperia, huonekaluja, pakkauksia ja soittimia.
Kuusi on ilon ja surun symboli. Se on yleinen puu hautausmailla.
Tuoreita, pehmeitä ja C-vitamiinipitoisia kuusenkerkkiä voi syödä sellaisenaan.
Kerkät sisältävät kivennäisaineita ja niitä on käytetty rohtona tuhansia vuosia.
Myös joulukuusen yllätyskasvuston voi kerätä salaatin joukkoon.
Punaruskeaa kuusenkerkkäsiirappia syntyy liottamalla
ja keittämällä kuusenkerkkiä ja lisäämällä sokeria.
Siirappi maistuu jäätelön ja marjojen kanssa.
Sitä voi lorauttaa rahkajälkiruokiin tai nauttia yskänlääkkeeksi.
- Oletko syönyt kuusenkerkkiä tai keittänyt niistä teetä?
- Oletko lapsena leikkinyt käpylehmillä?
- Millaisista joulukuusen koristeista pidät?
Laulu Oravan pesä & Kuusi sanoi katajalle & Kuulkaa korpeimme kuiskintaa
& Joulupuu on rakennettu
LUONTO-kuvapakankuva numero 23
Lisätietoa Luontoportti, Martat > kuusenkerkkäsiirappi
Kuva CC0 Pixabay