Käenkaali eli ketunleipä
Metsien aluskasvillisuuteen kuuluva
käenkaali on monivuotinen ruoho,
jonka korkeus on vain 5–10 cm.
Sen maavarsi on hento ja suikertava,
yksittäiset kukat valkoisia, sinipunasuonisia,
joskus kokonaan punertavia tai sinipunaisia.
Käenkaali kukkii varhain keväällä ja alkukesästä.
Lehdet säilyvät vihreinä talven yli.
Käenkaali kasvaa varjoisissa kuusikoissa,
lehtomaisissa metsissä ja lehdoissa.
Käenkaali on herkkä kuivumiselle.
Se suojautuu laskostamalla lehdykkänsä alaspäin toisiaan vasten.
Näin haihduttava pinta pienenee puoleen.
Kasvi vetää lehtensä suppuun yöllä ja kovalla auringonpaisteella,
rankkasateella ja kosketusärsykkeestä.
Ketunleipiä eli käenkaalia voi maistella.
Lehdet maistuvat sitruunaiselta.
Se johtuu oksaalihaposta kuten raparperinkin maku.
Oksaalihappo suojaa käenkaalia hyönteisentoukilta ja etanoilta.
Jos ketunleipiä haluaa syödä enemmän,
täytyy samalla juoda maitoa oksaalihapon vuoksi.
Tietoa käenkaalista eli metsäkäenkaalista eli ketunleivästä
(Oxalis acetosella) Luontoportissa
Kuva CC0 Pixabay