Ahven
Perca fluviatilis
Ahven on Suomen yleisin kalalaji
Se valittiin kansalliskalaksemme vuonna 1994.
Se elää kaikissa vesissä, missä on riittävästi happea.
Pilkillä on noussut jopa 60-senttinen ahven.
Kalakeittoon laitetaan kalojen lisäksi perunaa, porkkanaa, kermaa ja tilliä.
Kalojen savustaminen on monella kesämökillä perinne.
Ahvenista saa ruistaikinakuoreen kätkemällä ja monta tuntia paistamalla herkullisen ahvenkukon.
Syötäviä kalalajeja ovat ahven, ankerias, hauki, kampela, kirjolohi, kuha, lahna, lohi,
made, muikku, nahkiainen, nieriä, sei, siika, silakka, särki, säyne, taimen, toutain ja turska.
- Oletko käynyt pilkkiongella? Saitko saalista?
- Oletko pujottanut matoa koukkuun?
- Oletko itse rakentanut mato-onkea?
- Mitä kalaa syöt mieluiten?
- Mitä sinulle tulee mieleen sanasta kalareissu?