• Leipien laittaminen uuniin

    Leivinuunissa poltetaan pitkiä halkoja kuivaa puuta, tavallisesti pari pesällistä.Jos leivinuuni seisoo pitkään käyttämättä,kannattaa ensin polttaa nuohousluukussa vähän paperia.Silloin ilma lämpenee ja veto paranee.Jos näin ei toimi, savut pöllähtävät puita sytyttäessä herkästi tupaan.Kahdella pesällisellä puita lämpötila nousee noin 250-280 asteeseen.Mitä kuumemmaksi uuni lämmitetään, sitä kauemmin se on sopivan lämpöinen. Hiiliä sekoitellaan välillä, niin arina kuumenee tasaisesti.Mänty…

    Lue artikkeli: Leipien laittaminen uuniin
  • Leipiä hapanjuuritaikinasta

    Leivinuunin kokoa on usein kuvailtu kertomalla,kuinka monta leipää siinä mahtuu kerralla paistumaan:5, 6 tai 7 leivän uuni. RunoSoudetaan Sorolaan,pitkä on matka tätilään.Täti leipoi suuren leivän,pani paljo voita päälle. Mummo se herkkuja paistaa,tekisi mieleni maistaa. Kuva cc Outi Mäki

    Lue artikkeli: Leipiä hapanjuuritaikinasta
  • Leipiä valmiina uuniin

    Kuvan rukiiset reikäleivät on leivottu hapanjuureen,mutta hapanleivän teossa voidaan käyttää myös hiivaa. Hapanleipä hiivallaHämmennä lämpimään veteen puoli kiloa jauhoja hyvin sekaisin.Sekoita siihen hapatus ja aseta astia lämpöiseen paikkaankesä­llä 20 tunniksi, talvella 40 tunniksi.Lisää 1/4 kiloa jauhoja ja veteen liotettu hiiva. Sekoita h­yvin.Anna nousta. Jätä vähän hapatusta seuraavaksi kerraksi.Leivo leiviksi ja paista.

    Lue artikkeli: Leipiä valmiina uuniin
  • Leipiä ja pullia tilauksesta

    Jääskestä kotoisin oleva Helena Ikonen leipoi imatralaisille pullat ja leivät asiakkaiden tuomista aineista.Emäntä Ikonen sai 1932 valtakunnan ruoanlaittomestarin arvonimen Viipurin maatalousnäyttelyssä. Kuvassa on tyypillinen oman aikakautensa puuhella.Pöydällä näkyy vesiämpäri.Vesi kannettiin pihakaivosta. Suomen valokuvataiteen museo, Kuvia kaikille –sivusto

    Lue artikkeli: Leipiä ja pullia tilauksesta
  • Leipätaikinaa taikinakaukalossa

    Vastaleivottu, lämpimänä voilla voideltuleipä katoaa yleensä nopeasti herkuttelijoiden suihin. Kuvassa vanha, yhdestä puusta veistetty taikinakaukalo. Kuva cc Outi Mäki

    Lue artikkeli: Leipätaikinaa taikinakaukalossa
  • Leipomon myymälä

    Myynnissä munkkirinkilöitä, viinereitä ja leipiä. Ruisreikäleipä tehdään perinteisesti taikinajuureen, mutta hiivaakin saatetaan käyttää.Reikä tasoittaa kypsymistä, mutta sitä on tarvittu myös leipien orteen ripustamista varten. Hiivaleipätehdään hiivaleipäjauhoista, nesteenä maitoa tai piimää.Taikinanostatetaan hiivalla. Kakko on ohra- ja vehnäjauhoistaleivottu länsisuomalainen leipä. Pohjois-Suomessa rieska on ohut vaalea leipä, jota ei nostateta lainkaan.Etelä-Savolainen rieska muistuttaa pannukakkua.Kakkois-Suomessa rieskaksi kutsutaan paksuhkoa hiivaleipää.…

    Lue artikkeli: Leipomon myymälä
  • Leipätaikinan alustaminen

    Jauhojen lisäämisen jälkeen juuri aluksi nousee,mutta laskeutuu sitten alas.Silloin se on valmista alustettavaksi. Taikina alustetaan käsin.Huonosti alustettu taikina kohoaa huonosti,lässähtää uunissa ja leivän pinta halkeilee. Pula-aikoina Suomessa lisättiin ruisjauhojen jatkeeksi pettua.Sitä saatiin männyn jälsi- ja nilakerrosta kuivamalla ja jauhamalla.Pettu on tutkimuksissa osoittautunut monessa suhteessajopa ravintorikkaammaksi kuin kotimaiset viljalajimme.Se sisältää runsaasti ravintokuitua, rautaa, mangaania ja sinkkiä.Petussa…

    Lue artikkeli: Leipätaikinan alustaminen
  • Leipätaikinan pyörittelyä

    Taikinaa pyöritellään ja käännellään pöydällä,jossa on ohuelti ruisjauhoja,kunnes se ei enää tartu käsiin. Joskus pirteissä on ollut käännettävä pöytälevy.Toisella puolella on leivottu jatoinen puoli on ollut käytössä muuna aikana. Älä koskaan sano, ettet osaa.Sano: Minä opettelen. Kun joku kysyy: Kykenetkö?Vastaa: En tiedä ennen kuin olen yrittänyt. Kuva kuuluu sarjaan Suomi syö ja juo. CC-BY Kuvaaja…

    Lue artikkeli: Leipätaikinan pyörittelyä
  • Leipää ostamassa

    Lokakuussa 1958 vehnäjauhot kallistuivat.Leipään hinnannousu ehti jo muutamassa päivässä.Polakka ja ranskanleipä kallistuivat viidellä markalla. Suomen valokuvataiteen museo, Kuvia kaikille –sivusto

    Lue artikkeli: Leipää ostamassa
  • Leiriläiselle samettivelliä

    Leiriläinen saa keittäjältä velliä kuppiinsa Pälkäneellä.Kuva on otettu Kulutusosuuskuntien Keskusliiton järjestämällä Sata-Hämeen leirillä. Alkuperäinen kuvateksti:”Samettivelliä – ihanaa!Mistä täti tiesikin, että tämä on mun herkkuani?” (Kuluttaja 33/1962, s. 17)

    Lue artikkeli: Leiriläiselle samettivelliä