Talvi

  Joulu-, tammi- ja helmikuu                     Talvisia kuvia  Talviset kysymyskortit

 

JOULUKUU            
Kulttuurivuosikellon joulukuu
Vihreän Veräjän luontoideoita joulukuulle (6 sivua)
Kutsu- ja mainospohjia joulunajan tapahtumiin            

Adventti                      (1. adventti on 29.11.2020, 28.11.2021)
Sana adventti tulee latinan sanasta adventus, mikä tarkoittaa suomennettuna Herran tulemista. Adventti on joulun odottamista ja siihen valmistautumista. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät. Ensimmäinen adventtisunnuntai on välillä 27.11. - 3.12. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää yksi kynttilä ja lisätä kynttilä joka sunnuntai.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina kirkoissa lauletaan Hoosianna-virttä. Toinen adventtisunnuntai liittyy Jeesuksen paluuseen aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta. Neljäs adventtisunnuntai on nimetty neitsyt Marialle.

 

1.12. Avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku
Ison joulukalenterin numerot 1-24 (A4): tulosta,Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 1 kirjoita papereiden toiselle puolelle joka päivälle joku yllätys tai päivän ohjelmanumero, teippaa paperit seinälle ja käännä numerojärjestyksessä päivittäin. Viereisissä kuvissa liikunnallinen joulukalenteri Suomussalmen Vanhustentaloyhdistyksen seinällä. Numerot voi asetella numerojärjestykseen tai kuusen muotoon satunnaiseen järjestykseen. Kokonaisuuden voi täydentää joulukoristeilla tai -korteilla. Tulostettavat Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 2kirjaimet: JOULUKALENTERI JUMPPA
Kylli-tädin joulukalenteri  Ylen Elävässä arkistossa (7 min)

1.12. Palovaroitinpäivä
Palovaroitinpäivän tehtävä on herättää keskustelua ja innostaa ihmisiä ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan. Palovaroitinpäivää vietetään myös muissa Pohjoismaissa. Palovaroitin on paitsi lakisääteinen, myös edullinen ja helppo tapa turvata omaisuutta ja ihmishenkiä.

 

3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä       (YK)
Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivaan valtakunnalliseen vammaisneuvostoon (VANE) kuuluu noin 90 vammaisjärjestöä. VANE:n sivustolta löytyy näistä tietoja. Neuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin, joka seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista.

3.12. Toivo Kärjen syntymäpäiväToivo Kärki pöydän ääressä
Säveltäjä, muusikko Toivo Kärki syntyi 1915. Hän on yksi Suomen merkittävimpiä muusikoita. Hänen sävellyksiään on levytetty noin 1330. Hän teki musiikin noin 50 elokuvaan, lukuisiin revyisiin, näytelmiin ja radiohupailuihin. Hän teki hedelmällistä yhteistyötä kymmenien laulajien ja sanoittajien kanssa. Toivo Kärki kuoli 1992. (kuva Wikimedia Commons)

3.12. Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä
Kansalaisareena on kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareenan sivustolta löytyy paljon tietoa ja ideoita vapaaehtoistoiminnan organisoimisesta, koulutuksesta ym.

 

Suomen lippu   6.12. Itsenäisyyspäivä             
  Tasavallan presidentin kanslian tiedote itsenäisyyspäivästä 2021. Itsenäisyyspäivän iltana presidenttipari antaa erikoishaastattelun Ylen suoraan itsenäisyyspäivän TV-lähetykseen, jossa vieraillaan Presidentinlinnassa. Lähetyksessä kuullaan presidenttiparin lisäksi veteraanien ja lottien sekä koronaviruspandemian aikana ansioituneiden henkilöiden ajatuksia ja elävää musiikkia. Lähetystä voi seurata suorana Yle TV1 -kanavalta klo 19.15–20.30 ja myöhemmin Areenassa, josta löytyy myös Linnan juhlat 2010-2020.

 • Visailu  Suomen lippu (tietoa Suomen lipusta ja liputuspäivistä)
 • Kuunnellaan Ylen Elävästä Arkistosta Suomen itsenäisyysjulistus
 • Keskustelunaihe Mitä sinulle merkitsee isänmaa ja äidinkieli?
 • Kuunnellaan Finlandia.                     Esim. YouTubesta
 • Keskustelunaihe itsenäisyyspäivä ja linnan juhlat. Vinkkejä keskusteluun:  Linnan juhlat, muoti ja etiketti 
 • Keskustelunaihe naisten muoti  Naisten muoti -kortit
 • Keskustelunaihe suomalaisten presidenttien rouvat ja muut merkittävät naisvaikuttajat.
 • Keskustelunaihe Suomen presidentit ja heidän lapsuudenkotinsa.
 • Keskustelunaihe kallis kotimaamme. Onko edelleen lottovoitto syntyä Suomeen?
 • Keskustelunaihe  Mitä antaisit Suomelle syntymäpäivälahjaksi?
 • 100 esinettä Suomesta: yksi esine kultakin itsenäisyyden vuodelta. Selkeä nettisivusto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
 • Keskustelunaihe Kunniamerkit ja arvonimet. Ritarikunnat ovat Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Näiden kunniamerkkien lisäksi on erilaisia virallisia tai puolivirallisia ansio- tai muistoristejä ja -mitaleja. Tasavallan presidentti tekee kunniamerkkien myöntämispäätökset ja jakaa ne vuosittain itsenäisyyspäivänä. Presidentti jakaa myös arvonimiä. Tunnistatko kunniamerkkejä? Voit tuoda hallussasi olevia kunniamerkkejä muille ryhmäläisille ihailtavaksi. Tietoa kunniamerkeistä ulkoministeriön ja ritarikuntien sivustoilla.
 • Keskustelunaihe Itsenäisyyspäivän vieton perinteet ja mistä tavat ovat saaneet alkunsa. Itsenäisyyspäivän tunnelmia musiikin ja makujen maailmasta.
 • Katsotaan kuvia talvi- ja jatkosodan ajalta. Niitä löytyy osoitteesta Sotasampo.
 • Kuunnellaan ja lauletaan Isänmaallisia lauluja.  Kuunnellaan presidentti Kyösti Kallion puhe itsenäisyyspäivänä 1939.
 • Pelataan Suomi-aiheisia muistipelejä sekä Suomi-tietopelejä. Tässä yksi Suomi-visa:  Suomi-visan kuvat  ja  Suomi-visan ohje.
 • Kaksi isänmaallista lauluvisaa: helpompi ja vaikeampi. Molemmissa on samat laulut, mutta eroa on sanojen määrässä. Lisäksi ensimmäisessä visassa on ensimmäisen säkeistön alku ja loppu, toisessa visassa laulun alku ja loppu.
 • RyhmäRengin Suomi-aiheisia materiaaleja

Kausipelin Joululahjojen koriin heitto voi ottaa esille joskus itsenäisyyspäivän jälkeen. Joulun jälkeen se pannaan takaisin varastoon. 

 

7.12. Marion Rungin syntymäpäivä  (1945, Helsinki)
(Kuva rajattu CC BY 4.0 Wille Katzin orkesteri ja Marion Rung. Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja Alvar Kolanen, 1960–1969. Finna)

 • Kuunnellaan Marion Rungin lauluja ja lauletaan mukana: esim. Tom Tom Tom, Where Is The Love? Riviera, Rakkaus on hellyyttä, Brigitte Bardot, Mexico, Sydänkäpynen, My boy Lollipop, Kiva, kiva rakkaus, Pieni lintu, Pikku rahastaja, El Bimbo, Eviva Espanja, Ding-a-dong,
 • Pidetään levyraati Marion Rungin kappaleista. Numerot ja muita mielipiteen ilmaisun kortteja Vahvikkeen Musiikki-laatikossa.

 

7.12. Kansainvälinen siviili-ilmailun päivä
YK:n siviili-ilmailujärjestö ICAO perustettiin 7.12.1944 edistämään turvallista ja järjestäytynyttä kansainvälistä siviili-ilmailua. Suomi on liittynyt kansainväliseen siviili-ilmailun yleissopimukseen ns. Chicagon sopimukseen 1949 ja on yksi ICAO:n 191:stä jäsenmaasta. Suomen kansallinen siviili-ilmailuviranomainen on Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi). Siviili-ilmailupäivällä on joka vuosi joku teema.

 

Suomen lippu   8.12. Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä        
    Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää on liputettu vasta vuodesta 2011. Kuva Sibeliuksesta Vahvikkeen kuvapankissa. Vahvikkeen Musiikki-laatikko.
Helsingin suomalainen klubi on tuottanut monipuolisen Jean Sibelius –sivuston, joka esittelee säveltäjän elämänhistoriaa, teoksia ja Ainolaa. Sivustolta löytyy myös musiikkinäytteitä.
Sibeliuksen musiikkia: Sinfoniat 1-7 (1899-1924), Kullervo (1892), Finlandia (1899), Karelia-sarja, (1893). (Kuvassa Jean Sibelius 70-vuotiaana, kuvaaja Ivar Rafael Helander, Museovirasto, Börje Sandbergin kokoelma, Inventaarionro HK6869:1.23. Finna CC BY 4.0)

 • Keskustelunaihe lempimusiikki
 • Lauletaan Sibeliuksen säveltämiä joululauluja ”On hanget korkeat nietokset” ja ”En etsi valtaa loistoa” ja kuunnellaan hänen sävellyksiään.
 • Vietetään kerhon omaa pikkujoulua jouluisen musiikin ja tunnelman parissa.
 • Retkikohde Sibelius-museo Turussa on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Sibeliuksen koti Ainola Järvenpäässä on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo.      
 • Aivojumppa  Laula kuvasta
 • Keskustelunaihe Sibeliuksen ja hänen perheensä elämä. Katsotaan kuvia Sibeliuksesta ja Ainolasta: 51 kuvaa Flickrissä. Yle Areenassa on 3 minuutin video Sibeliuksesta.

 

Pikkujoulukoristelua
Piimällä, jugurtilla tai hammastahnalla voi maalata lumitähtiä ja muita koristekuvioita tai maisemia ikkunoihin ja peileihin. Vesi- ja peitevärit pysyvät lasissa, jos käyttää veden tilalla saippuavettä. Kuvioita voi töpätä superlonsienellä sabluunan läpi tai leimata pahvista  käännetyillä leimasimilla. Rajauksia voi tehdä maalarin teipillä. Kuviot poistetaan märällä rätillä. Lapsenlapsia tai päiväkerhoja voi pyytää koristelemaan palvelutalon ikkunoita. (video)

Ajankulua pimeisiin iltoihin ja sisältöä pikkujouluihin

 

9.12. Kansainvälinen korruption vastainen päivä (YK)
Korruptio (latinan sanasta corrumpere ’turmelus, pahaan vietteleminen’) on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun. Korruptiossa esimerkiksi vastuullisessa asemassa oleva henkilö, kuten virkamies, lahjotaan antamaan lahjojalle etua säännösten vastaisesti. Korruptio on demokraattisia järjestelmiä häiritsevä ja hallinnollista epävakautta aikaansaava ilmiö. Se asettaa demokraattiset instituutiot, vaaliprosessit ja byrokratian toimivuuden kyseenalaiseksi. YK:n Korruptionvastainen yleissopimus (UNCAC) solmittiin 2003. Siinä sitoudutaan maailmanlaajuisesti korruptionvastaiseen työhön kaikissa maissa, jotta se ei estäisi yhteiskuntien kestävää kehitystä.

 

10.12. Ihmisoikeuksien päivä      (YK)
Ihmisoikeuksia ovat oikeus elämään, syrjinnän kielto, orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus kansalaisuuteen, oikeus turvapaikkaan, kidutuksen kielto, oikeus yksityis- ja perhe-elämän suojaan, oikeus omaisuuteen, oikeus osallistua, mielipiteen- ja sananvapaus oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, oikeus riittävään elintasoon, liikkumisen vapaus, oikeus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielivaltaisen pidätyksen kielto, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus sosiaaliturvaan, oikeus työhön ja opetukseen, oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä, oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe sekä oikeus kehitykseen. Näihin oikeuksiin YK on liittänyt myös velvollisuuksia.

 • Keskustelunaihe Ihmisoikeudet: tulosta ihmisoikeuskortit tai kirjoita jokainen ihmisoikeus suurin fontein omalla kortilleen. Kortit voidaan levittää pöydälle kaikkien näkyville ja valita niistä yksi kerraallaan yhteisesti keskusteltavaksi. Voidaan käyttää kahta tai useampaa eriväristä otsikoitua paperia, joiden päälle kortit siirretään sen mukaan, miten kukin ihmisoikeus toteutuu Suomessa tai maailmassa tai sen mukaan, miten tärkeinä keskustelijat niitä pitävät.  Ihmisoikeuskortit
 • Aivojumppa  Joululauluja tavuittain: ohje ja tavujakohotavujakohotavuja 2

 

11.12. Kansainvälinen vuoristopäivä   (YK)
Neljäsosa maapallon maapinta-alasta on vuoristoa. Se vaikuttaa suoraan ja epäsuorasti ihmisten toimeentuloon, hyvinvointiin ja ravinnonsaantiin. Vuorten altistuminen saastumiselle, metsien tuhoutumiselle ja maanperän köyhtymiselle ilmastonmuutoksen, luonnonkatastrofien ja ihmisten aiheuttamien toimien takia on sen vuoksi suuri riski. YK haluaa tällä teemapäivällä kiinnittää huomiota vuoristojen kehittämisen vaikutuksiin osana kestävän kehityksen tavoitteita ja niiden suunnittelua.

 • Harjoitellaan tasapainoa. Tehdään mielikuvajumppa, jossa kiivetään vaikeakulkuista vuoristoa ja mutkitellaan tiheässä metsässä.
 • UKK-instituutin ohjeita: Liikunta ehkäisee  kaatumisia ja kaatumisvammoja. Harjoitellaan yhdellä jalalla seisomista (tukea esim. tuolin selkänojasta) ja tuolilta ylösnousuja.
 • Keskustelunaihe Kaatumisen vaaratekijät: Tarkistuslista

 

12.12. Joulutähtipäivä
Tämä päivä on saanut alkunsa Yhdysvalloissa,joulutähti kukka jossa sitä on vietetty jo 1800-luvulla. Silloin kasveja harrastanut ame­ri­kkalainen suur­lä­het­ti­läs­ löysi Meksikon luonnosta vil­li­nä kas­va­via jou­lu­täh­tiä ja ihastui kovin. Hän toi kas­veja Yh­dys­val­toi­hin. Kasvi ni­met­tiin suurlähettilään nimen mu­kaan­ Poin­set­tiak­si.
Punakukkainen jou­lu­täh­ti eli tähtilatva tun­ne­taan useis­sa mais­sa ni­mel­lä Poin­set­tia.

 • Askarrellaan paperista lumitähtiä ja kiinnitetään niitä ikkunaan tai kootaan mobileiksi. Silkkipaperista leikatut lumitähdet voi kastaa sulaan kynttilämassaan ja tulostinpaperista leikattuihin voi liimata suolaa tai sokeria, jolloin tähdet kimmeltävät kauniisti.
 • Lauletaan ja jumpataan  Arkihuolesi kaikki heitä!

 

13.12. Lucian päivä Lucia pienoismalli
Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi eniten ruotsinkielisten kesken. Lucia-neito pukeutuu valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucian tehtävä on tuoda valoa talven pimeyteen. Talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. 2019 Suomen Lucia täytti 70 vuotta. Lucia-kulkue matkaa joka vuosi läpi Helsingin keskustan. Lucia ja Lucia-kuoro tekevät yleensä  joulu- ja tammikuussa vierailuja sairaaloihin, vanhainkoteihin ja juhlatilaisuuksiin ja käyvät myös eduskunnassa sekä Suomen tasavallan presidentin luona. Folkhälsan ylläpitää perinteen jatkuvuutta ja organisoi vuosittain Lucia-keräyksen, jolla tuetaan ihmisiä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. på svenska

 • Lauletaan Pyhän Lucian laulu: "Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa. Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy!"
 • Perinnetietoa Luciasta (Sancta Lucia), joka eli vuosina 283–304, YLE:n sivulla (+ 2 min video)

 

Palvelutaloissa voi järjestää joulukuusinäyttelyn, johon esim. kerhot, yhdistykset ja yritykset koristelevat oman kuusensa. Kuusista äänestetään kaunein tai arvataan kunkin kuusen koristelijat.

Noin miljoona suomalaista osallistuu vuosittain Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin. Se on yli 40 vuotta vanha perinne, joka on levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuuteen. Vuonna 2004 lauluvihkoja tilattiin jo yli 40 maahan.      Helppo joululauluvisa       
Joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen: Jouluradio

Vahvikelinja vastaa maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 13 - 15. Joulunaikaan 2021 Vahvikelinjalla päivystetään normaalisti aukioloaikojen puitteissa.
Tulosta Vahvikelinjan tiedote ja anna henkilöille, joille ajattelet tällaisesta puhelinpalvelusta olevan iloa ja mukavaa ajankulua: Vahvikelinjan info

 

alkaen 14.12.2020  Ikäihmisille suunnattu Koti TV TV
Ikäihmisille suunnattu Koti TV -kanava tuo koteihin kehon ja muistin etäkuntoutusta sekä kulttuurisisältöä. Koti TV näkyy antenni-tv:ssä kanavapaikalla 33 joka arkipäivä kello 11–13. Ohjelmatiedot näkyvät tv:n ohjelmakartassa samalla tavoin kuin muidenkin tv-kanavien. Lähetykset tulevat Digitan tv-signaalin kautta. Hankkeessa ovat mukana Suomen Kansallismuseo, Satakunnan museo, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön Kumppanuusakatemia-hanke sekä Suomen Fysiogeriatria Oy. Katsojalle ohjelma on ilmainen, laskun maksavat sairaanhoitopiirit ja mukana olevat kunnat. Tammikuun 10. päivä alkaen lähetykset näkyvät vain niillä alueilla, jotka maksavat palvelusta. Liikunnallisen ja etäkuntoutuksen sisältöä tuotetaan pohjautuen tammikuussa julkaistavaan kuudessa Euroopan maassa tehtyyn vanhuskuntoutuksen SPRINTT- tutkimukseen. (info)

 

16.12. Beethovenin syntymäpäivä            2020 syntymästä tuli kuluneeksi 250 vuotta
Ludwig van Beethoven (16.12.1770 – 26.3.1827) oli saksalainen säveltäjä. Hän oli oman aikansa merkittävin säveltäjä, mutta myös yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista mestareista. Beethoven kuuroutui, mutta kykeni silti säveltämään elämänsä loppuun asti. Hän sävelsi yhdeksän sinfoniaa, viisi pianokonserttoa, yhden viulukonserton, yhden oopperan ja kaksi messua, 32 pianosonaattia sekä 16 jousikvartettoa. Beethovenin yhdeksännen sinfonian finaalin hymniä Oodi ilolle käytetään Euroopan unionin virallisena tunnussävelmänä. (Kuva Joseph Karl Stieler >)

 • Kuunnellaan Kuutamosonaatin alkua, Viidennen sinfonian kuuluisaa Kohtalo-teemaa ja yhdeksännen sinfonian Oodi ilolle (useita versioita tästä).
 • Tutustutaan Beethovenin elämäntarinaan ja rankkaan lapsuuteen, johon kuului mm. pahoinpitelyja ja kellariin sulkemisia.
 • Keskustelunaihe tekoäly. Beethoveniin kesken jäänyt 10. sinfonia yritetään nykyään säveltää loppuun tekoälyn avulla.
 • Järjestetään toivekonsertti tai levyraati

 

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä      (YK)
Siirtolaisuusinstituutti kerää ja tallentaa muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyvää aineistoa. Sieltä löytyvät mm. tilastot maahan ja maastamuutosta 1800-luvun loppupuolelta alkaen, suomalaisten siirtolaisten matkareitit Amerikkaan ym.

 • Keskustelunaihe maahanmuutto ja stereotypiat, rasismi, kotoutuminen, etniset vähemmistöt, pakolaisuus, turvapaikan hakija, työperäinen maahanmuutto
 • Hassu matkailumainos Suomesta

 

19.12.  Ansa Ikonen syntyi 1913Ansa Ikonen
Suomen Kansallisteatterin näyttelijä, laulaja Ansa Ikonen on Suomen tunnetuimpia elokuvatähtiä. Hän näytteli 40 elokuvassa, joista 12 Tauno Palon kanssa. Ansa Ikosesta Ylen Elävässä Areenassa. Ansa Ikonen kuoli 23.5.1989. Kuvia Vahvikkeessa. (Kuva rajattu CC BY 4.0, Ansa Ikonen, Museovirasto – Musketti, kuvaaja Kuvasiskot 1957, Inventaarionumero HK7155:172-57-1)

 • Katsotaan elokuva, jossa Ansa Ikonen näyttelee. Juodaan Ansa Ikosen syntymäpäiväkahvit.

 

20.12. Kansainvälinen inhimillisen solidaarisuuden päivä   (YK)
Teemapäivän tavoite on juhlia yhteyksiä erilaisten kulttuurien välillä ja vaatia julkista keskustelua sekä poliittisia lupauksia yhteisöjen välisen solidaarisuuden edistämiseksi. Päivän avulla peräänkuulutetaan kunnioitusta kansainvälisiä sopimuksia kohtaan, jotka usein on kirjoitettu tämän teemapäivän arvojen hengessä.

20.12. Väinö Linnan syntymäpäivä                  
Vuonna 2020 Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Jatkosodassa konekiväärikomppaniassa palvellut Finlaysonin kehräämön karstaaja Väinö Linna (kuva) kirjoitti lyijykynällä ruutupaperille sotaromaanin, joka kertoi jatkosodasta. Kirja julkaistiin vuonna 1954 nimellä Tuntematon sotilas. Hänen toinen merkittävä teoksensa on Täällä Pohjantähden alla. Yle ja Areena huomioivat Linnan syntymäpäivän. (Kuva CC BY 4.0: Väinö Linna kotonaan 1959, kuvaaja UA Saarinen, Museovirasto, Finna)

 • Keskustelunaihe Tuntematon sotilas. Luetaan 8. luku kirjasta Muistoissamme 50-luku: Tuntematon sotilas. Jutellaan kirjasta ja siitä tehdyistä elokuvasovituksista.
 • Keskustelunaihe Täällä Pohjantähden alla. Laulu Täällä Pohjantähden alla

 

21.–22.12. Talvipäivänseisaus 
Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä. Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on yli 14 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisessa vallitsee kaamos. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

 • Mietitään yhdessä, mitkä asiat tuovat elämään lisää valoa.
 • Tarkastellaan valaistuksen riittävyyttä omassa ympäristössä. Iän myötä myös valon tarve kasvaa. 60-vuotias tarvitsee n. 6 kertaa enemmän valoa kuin 20-vuotias.
 • Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK ry:n sivuilla on neuvoja ulkokäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen käytöstä sekä valonlähteistä, lampuista ym.

Ohjelmia pikkujouluihin ja joulujuhliin löytyy mm. Kirsti Koivulan Joulu jokaiselle -oppaasta.
Kun ulkona on kylmää ja pimeää, voi laulaa vanhan lohdullisen lastenlaulun Oravan pesä ja käydä istumatanssina läpi siihen kuuluvat liikkeet.

 Joulukortti: tonttu

24.-26.12. Joulu: Jouluaatto, Joulupäivä, Tapanin päivä                  jouluaiheisia kuvia   

 • Luetaan joulurunoja. Harvoin lauletut, oudommat joululaulut sopivat lausuttavaksi.
 • Keskustelunaihe  Joulukoristeet kautta aikain. Millaisia joulukoristeita oli lapsuudessasi? Onko itselläsi säilynyt jokin joulukoriste, mikä haluat laittaa esille aina joulusta toiseen? Mikähän on tämän joulun joulukoristemuoti?
 • Keskustelunaihe  Joulumuistot
 • Kuunnellaan joulumusiikkia, lauletaan joululauluja, kerrotaan joulutarinoita ja maistellaan jouluisia makuja.
 • TonttujumppaJoulukortti: kuusi ja kaksi lasta
 • Keskustelunaihe  Muiden maiden jouluperinteet. Jouluista visailua.
 • Aivojumppa Kirjoita korteille tavuja tutuista joululauluista (tavuja ja ohje). Laita kortit pöydälle epäjärjestyksessä. Etsitään samaan lauluun kuuluvia tavuja tai jouluisten sanojen osia.
 • Jouluajan kysymyskortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Joulukysymykset, suomi/svenska, Ruotsin lippu  Julfrågor
 • Värityskuvia  Joosef ja Maria, Suojelusenkeli, Maria ja vastasyntynyt, Maria-ikoni,
 • Virtuaalikirkon Kauneimmat joululaulut ynnä messuja  (ei toimi kaikilla selaimilla)

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut jouluperinnettä ja -tietoutta.Joulukortti: lammaspaimenia
Joululahjaksi voi antaa tai pyytää lahjakortin, jolla tietotekniikkaa taitava henkilö lupaa opastaa siihen opettelevaa.

Uskomus:  Jos jouluna on kesä, niin pääsiäisenä on talvi (Koivisto).
                   Jos jouluyö on tähdessä, niin tulee hyvä sienivuosi (Sakkola).
                   Joulumyrskyt tietää kevätkesäisiä ukkosia (Kivennapa).

 

28.12. Viattomien lasten päivä
Viattomien lasten päivänä muistellaan Herodeksen määräämää alle 2-vuotiaiden lasten murhan uhreja Beetlehemissä sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

 • Jouluksi saatuja kortteja voi käyttää askartelussa.
 • Keskustelunaihe Tiernapoikaperinne. YouTubessa on useita Tiernapoikatallennuksia. Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen perinne. Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa nuoret pojat kiersivät talosta taloon ja esittivät laulunäytelmää, jossa rooleja oli neljä: kuningas Herodes, murjaanien kuningas, Herodeksen sotilas Knihti ja Mänkki eli tähdenpyörittäjä. Nykyään on myös seniori-ikäisiä tiernapoikaryhmiä. Näytelmää esitetään joulu- ja pikkujoulujuhlissa.

 

31.12. Uudenvuoden aatto Uudenvuoden vastaanottajaiset -mainos

Uskomus   Jos uudenvuoden vastaisena yönä näkyy tähtiä, tulee hyvä hillavuosi ja marjakesä.
                 Kun on usva uutena vuotena, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää.

 

TAMMIKUU           
Kulttuurivuosikellon tammikuu
Vihreän Veräjän luontoideoita tammikuulle (6 sivua)
Tammi on tarkoittanut napaa tai keskikohtaa. Tammikuu on saanut nimensä siitä, että se on talven keskellä. Sijaintinsa vuoksi sitä on kutsuttu myös sydänkuuksi. Kaamos päättyy tammikuussa.
Vuoden 2021 käsityötekniikka oli parsiminen. Vanhustyön keskusliiton teema vuonna 2021 oli Luonto antaa voimaa.

1.1. Uudenvuodenpäivä
Tammikuun ensimmäinen päivä on meillä ollut vuoden ensimmäinen päivä v. 1559 alkaen. Silloin Ruotsi-Suomessa määrättiin tilikauden alku tammikuun 1. päiväksi. Roomalaiset tekivät saman päätöksen vuonna 153 ennen ajanlaskun alkua. Uudenvuodenpäivä on kirkollinen juhlapäivä.

 • Keskustelunaihe  Uudenvuoden toiveita ja suunnitelmia. Mitä toivoisit alkaneelta vuodelta?Mitä noppasi kertovat -kansi Uudenvuoden lupauksia
 • Uudenvuoden taikoja ja ennusteita. Tulosta ja kokoa ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen nopat, "jotka kertovat tulevan". Voit soveltaa myös Ennustajaeukon pussia.
 • Yle Radio yhdellä on vuodesta 1948 alkaen ollut tapana lähettää vuoden vaihteessa kello 24 lyöntien yhteydessä otteita Eino Leinon runosta ”Hymyilevä Apollo” (ilmestynyt 1989 teoksessa Sata ja yksi laulua). Luetaan ”Hymyilevän Apollon" säkeitä. Nauhoitus löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Keskustelunaihe  Vanhan kansan uuden vuoden enteet
 • Tuolijumppa  Kinkun sulatusjumppa ja Jouluherkkujen karistus

 

2.1. Science fiction -päivä
Science fiction -päivää (scifi-päivä) vietetään Venäjällä syntyneen yhdysvaltalaisen kirjailija Isaac Asimovin (1920 - 1992) syntymäpäivänä. Science fiction tarkoittaa tieteen tulevaisuuden kuvittelemista. Asimov on yksi merkittävimmistä tieteiskirjailijoista. Hän osasi taitavasti kuvitella tulevaisuuden tiedettä ja tekniikkaa. Hän kirjoitti noin 500 teosta ja ennusti monet nykykeksinnöt oikein jo 1960-luvulla: taulutelevisioiden yleistymisen, 3D-elokuvat, robottien lisääntyneen käytön, langattoman teknologian ja videopuhelut.

 • Keskustelunaihe Millaisia keksintöjä toivoisin tehtävän?
 • Keskustelunaihe Lasten leikkien muuttuminen käpylehmistä robotteihin. Katsellaan tieteiselokuvien mainoksia esim. Star Wars -elokuvasarjasta ja tutkitaan Star Wars -Legomainoksia.
 • Tieteiskirjallisuuden edelläkävijä Jules Verne kirjoitti kuumatkasta, lentokoneista, tuulienergian teollisesta hyödyntämisestä ja sukellusveneistä 1800-luvulla eli ennen kuin mitään niistä oli olemassa. Jules Vernen kirjoja ovat mm. Matka maan keskipisteeseen, Maasta Kuuhun, Sukelluslaivalla maapallon ympäri ja Maailman ympäri 80 päivässä, Viisi viikkoa ilmapallossa. Katsotaan joku näistä elokuvana tai luetaan kirjaa.
 • Soitetaan videopuheluita; tutustutaan ja harjoitellaan, jos ei ole ennen kokeiltu.
 • Keskustelunaihe Vanhan kansan luontotietous ja ilmastonmuutos ym. maailman muuttuminen (esim. Tammikuussa kaadettu puu ei lahoa, ei homehdu, eikä halkeile.)
 • Science fictionissa tarvitaan paljon luovuutta. Viritellään omaa luovuutta ratkaisemalla Arvoituksia ja kompakysymyksia.

 

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä
Maailman pistekirjoituspäivää on vietetty vuodesta 2001 lähtien pistekirjoituksen keksijän Louis Braillen syntymäpäivänä. Näkövammaisten keskusliiton sivustolla on tietoa pistekirjoituksesta.

 • Tuntoaistia voi testata ja harjoituttaa. Laita kangaspussiin käpy, kivi, puupala, nappi, pumpulia, hiekkapaperia, pyyhekumi tm. pieniä erilaisia esineitä. Jokainen laittaa kätensä pussiin vuorotellen ja kertoo, miltä pussin sisältö tuntuu. Voi käyttää myös erimuotoisia puupalikoita tai kangastilkkuja (sametti, juutti, silkki, villaneule, frotee, vohveli).

Uskomus
Kaikki tammikuun vesipisarat ovat rukiita seuraavana kesänä. 
Jos varis raakkuu tammikuussa aamulla, tulee nuoskakeli, jos illalla, tulee pakkaskeli.

 

6.1. Loppiainen
Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Sitä sanotaan joskus vieläkin vanhaksi jouluksi. Loppiaisen suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulun pyhien loppumista. Katoliset ja luterilaiset muistelevat kolmea itämaan tietäjää Casparia, Melchioria ja Balthasaria - luonnontieteisiin ja tähtitieteeseen erikoistuneita persialaisia ruhtinaita, jotka seurueineen tulivat osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Ortodoksisessa kirkossa loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla.
Suomalainen, satoja vuosia vanha tiernapoika-perinne kertoo tästä itämaan tietäjien matkasta sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaat surmaamaan kaikki pienet poikalapset. Nykyään tiernapoika-näytelmää esitetään ennen joulua ja se on hieman muuntunut alkuperäisestä käsikirjoituksesta (sanat).
Loppiaisesta alkoivat ennen ns. selkäviikot eli kovan työn ajat. On monta viikkoa seuraavaan juhlaan. Tähän aikaan oltiin ennen paljon mm. metsätöissä (> keskustelunaihe).

 

8.1. Kansainvälinen vaahtokylpypäivävaahtokylpy
Tämä teemapäivä kuuluu vuoden hauskojen, keksittyjen teemapäivien joukkoon. Sitä voi viettää myös saunomalla vähän tavallisuudesta poiketen tai tekemällä käsi- tai jalkakylpyjä. Vaahtokylpypäivän voi tietenkin järjestää muulloinkin ja vaikka monta kertaa vuodessa. Käsi- ja jalkakylpyjen taustalle voi laittaa rauhallista taustamusiikkia tai luonnonääniä. Lisää kylvyn aikana lämmintä vettä, sillä viileä kylpy puistattaa. Kylpyjen jälkeen kädet/jalat on hyvä rasvata. Huom. saippuavaahtoiset tai rasvaiset jalat ovat liukkaat. Lämmin kylpy rentouttaa ja voi helpottaa unen tuloa.

 • Ideoita käsikylpyyn: lisää lämpimään veteen ruusun terälehtiä maljakosta uusiokäyttöön tai merisuolaa ja oliiviöljyä
 • Ideoita jalkakylpyyn: lisää lämpimään veteen jalkakylpyöljyä tai kylpysuolaa tai suolaa+ruokasoodaa+eteeristä öljyä tai yrttiä (esim. minttu, kamomilla, kehäkukka tai salvia) ja/tai pari tippaa oliiviöljyä
 • Kylpylauluja: Olen nähnyt Helga neidin kylvyssä ihanaa; voi jopa nähdä kuinka pohje siellä vilahtaa.  SaunavihdatVaarit saunassa

8.1. Elvis Presleyn syntymäpäivä (1935)Elvis
Yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley oli rock and rollin kuningas. Hän on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja yksi 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimmista henkilöistä. Elvis oli 1950-luvun johtava teini-idoli. Hän näytteli 1950-luvulla useassa menestyselokuvassa. Elvis kuoli kotonaan 42-vuotiaana vuonna 1977. Elvis Youtubessa. (Kuva CC BY 4.0 Elviksen kuva puuterirasian kannessa. Museovirasto. Finna)

 

12.-18.1.2022 Aluevaalien ennakkoäänestys
Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaa 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto. Valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022. Lisätietoja

 

13.1. Nuutinpäivä
Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän. Viimeiset jouluruuat syödään pois tänään. Sanotaan: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit, joiksi ennen pukeutuivat aikuiset, nykyään lähinnä lapset. Miehet saattoivat ennen pukeutua naisiksi. Nuuttipukkiperinteestä kerrotaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolla. 3 nuutipukkia istuu sohvalla

 • Keskustelunaihe Nuutinpäivän perinteet, nuuttipukki. Lopetatko joulunajan Nuutinpäivään?     klikkaa kuvaa

 

14.1. Sakari Topeliuksen syntymäpäivä
Zachris (Zacharias, Sakari) Topelius (1818 – 1898) oli Sakari Topelius rintakuvasuomalainen kirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori. Topeliuksen kuuluisia teoksia ovat Kaarle-kuninkaan metsästys, Lukemisia lapsille näköispainos (mm. sadut Adalmiinan helmi, Koivu ja tähti, Sampo Lappalainen), tulostettava Lukemisia lapsille 1, Luonnonkirja, Maamme kirja, Matkustus Suomessa, Talvi-iltain tarinoita ja Välskärin kertomuksia. Teoksia on vapaasti ladattavissa Finnassa. Kansakoulun alaluokkien käyttöön tarkoitettu Maamme-kirja ilmestyi ruotsiksi vuonna 1875 ja yli sata vuotta myöhemmin se oli Suomen eniten luettu kirja heti Raamatun jälkeen. Topeliuksen kirjoittamat sanat ovat mm. lauluissa Kesäpäivä Kangasalla sekä Sylvian joululaulu. Topeliuksesta on 4 minuutin video Yle Areenassa. (Kuva CC BY 4.0 Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna)

 

15.1. Suomen sanomalehdistön syntymäpäiväPiirros: mies lukee sanomalehteä
Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo eli ensimmäinen Suomessa ilmestynyt sanomalehti ilmestyi ensimmäisen kerran 15.1.1771. Tämä ensimmäinen lehti samoin kuin kaikki muut Suomessa ilmestyneet vanhat sanomalehdet ovat luettavissa Kansalliskirjaston Digi-palvelussa.

15.1. Kansainvälinen hattupäivä                     
Hattupäivä on epävirallinen teemapäivä, joka tarjoaa mahdollisuuden hassutella yhtenä päivänä vuodesta erilaisin päähinein: kalastajahattu, sadehattu, cowboy-hattu, olkihattu, silinteri, pilleri, kypärä, tohtorin hattu, metsästyshattu, knalli, panamahattu, huopahattu, aurinkohattu, stetson, ylioppilaslakki, myssy.

 • Somistetaan vanhoja hattuja pitseillä, sulilla, nauhoilla, sifongeilla, kangaskukilla ym.
 • Järjestetään hattutanssiaiset tai hattukahvit, jonne pääsylippuna toimi hattu päässä.

 

18.1. Kristillisen ykseyden rukouspäivä
Suomessa vietetään vuosittain kahta rukouspäivää, joista kansainvälinen Kristittyjen ykseyden rukouspäivä on ensimmäinen ja 24.10. vietettävä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä on toinen. Jälkimmäinen on samalla YK:n päivä. Kristillisen ykseyden rukouspäivä aloittaa kansainvälisen kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon, jota on vietetty jo yli sata vuotta. Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Naisten kansainvälinen rukouspäivä. Rukouksia selkokielellä Immi Hellen
18.1. Runoilija Immi Hellénin syntymäpäivä    (18.1.1861 - 20.1.1937)
Kansakoulunopettaja Immi Hellénin lastenlaulut ovat tuttuja monille sukupolville: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie..., Kello löi jo viisi, lapset herätkää (sanat)... Jäi toiset aamulla nukkumaan..., Kas, kuusen latvassa oksien alla (sanat)..., Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän (sanat)...), Kellot kaikuu, Mä olen niin pienoinen (sanat) ja Pieni nokikolari (sanat). Hellenin runoja (yhteensä hän kirjoitti yli 1000 runoa). Kuva Daniel Nyblin

18. - 24.1.2021 Kansallinen Lottaruokaviikko
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Lotta Svärd -järjestön perustamisesta. Kuluvan vuoden aikana lottien ja pikkulottien monipuolista huoltotyötä yhteiskuntamme hyväksi tehdään näkyväksi monella tavalla. Tammikuussa teemana on muonitus. Lottaruokaviikon resepteihin voi käydä tutustumassa Lottamuseon Nostalgiset naiset -sivustolla.

 

19.1. Kansainvälinen kukkapäivä
Kansainvälistä kukkapäivää vietetään joka vuosi tammikuussa. Sitä voi viettää hoitamalla huonekasveja, laittamalla pistokkaita juurtumaan, värittämällä tai maalaamalla kukkakuvia, askartelemalla kukkakoristeita, lähettämällä kukka-aiheisia postikortteja, valitsemalla siemenluetteloista kesäksi kasvatettavia kukkalajikkeita, nauttimalla kukkien kuvista tai ilahduttamalla ystävää ja itseä tuoreella kukkakimpulla.

 

19.1. Heikin nimipäivä, Pyhän Henrikin muistopäivä
     Sanontoja
     Heikin päivänä talven selkä katkeaa. Karhu kääntää kylkeään ja toteaa: Talvi puolessa,
     nälkä suolessa.

     Jos Heikkinä on leudot säät, Paavalina paukkuu ja päinvastoin.
     Heikki on taitekohta säissä: jos sitä ennen on ollut huono ilma, alkavat sen jälkeen hyvät
     ilmat ja päinvastoin.

Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään keskiajalla eläneen Piispa Henrikin muistoksi.
Heikin päivä on ollut perinteinen markkinapäivä.

 

Punakuorisen juuston pala20.1. Juuston ystävien päivä (Cheese Lover´s Day)
Tänään voi järjestää juustomaistiaisia (hammastikku + juustopala + viinirypäle) tai -arvauskisan, kokeilla fonduepataa, kuorruttaa leipiä tai keksejä juustoraasteella, tiputtaa kahviin leipäjuuston paloja, leipoa juustokakkua tai juustotorttua, tehdä piimäjuustoa. Marttojen juusto- ja juustoruokareseptejä. THL:n Finelissä voi vertailla eri juustojen - ja muidenkin ruokien - proteiinimääriä. Näistä voi rakentaa tietovisailun: Kummassa on enemmän proteiinia...? (mustikka/maito, kaurapuuro/kutunjuusto jne) Valitse vaikeustaso ryhmän mukaan.

 

21.1. Kansainvälinen halipäivä                           (Hug Day)
Yhdysvalloissa tätä päivää on vietetty 1986 alkaen. Mukavan ihmisen halaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressioireita. Elimistö tuottaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia. Itsetunto paranee ja ahdistus vähenee. Halaus virittää positiivista mielialaa, paha olo lievenee. Jopa itsensä halaamisellakin on todettu olevan hyviä vaikutuksia. Tänään voi jakaa kaikille halukkaille kaulaan ripustettavia tai rintaan kiinnitettäviä merkkejä, joissa lukee: Saa halata. Silloin ei kukaan koe joutuvansa pakkohalatuksi.

 

23.1. Piirakkapäiväpiirakka
Järjestetään piirakkakilpailu, johon kutsutaan osallistujiksi paikkakunnalla tunnettuja henkilöitä tai erilaisten harrastuspiirien ja yritysten edustajia. Arvosteluraatina toimii esim. hoivakodin asukkaat tai palvelutalosta kerätty raati. Raatilaiset antavat ensin pisteitä osallistujien tekemien piirakoiden ulkonäöstä ja sitten piirakat paloitellaan sopiviksi suupaloiksi. Seuraavat pisteet jaetaan mausta ja rakenteesta. Apuna voi käyttää levyraadin arviointilappuja: Arviointikortit (näistä valitaan käyttöön vain muutama: sellaiset, joiden paremmuusjärjestys on selvä). Paikallislehden kanssa voi etukäteen sopia, että tulokset julkistetaan lehdessä kuvien kera. Tämä teemapäivä on levinnyt meille Yhdysvalloista, jossa sitä vietetty jo pitkään.
23.1. 2022 ensimmäiset Aluevaalit

 

25.1. Paavalin nimipäivä
Paavalinpäivään on liittynyt paljon sääuskomuksia.

            Uskomus
           Auringonpaiste Paavalina tietää poutaa koko vuodeksi. 
           Tulee hyvä herne- ja papusato, jos Paavalina on pieni lumisade,
            joka peittää reen jäljet.   
 
           Sumu ja usva Paavalina tietää sotaa ja vainoa.
           Kun Heikkinä helisee ja Paavalina paukkaa, tulee hyvä hernevuosi. 
           Yöt alkaa Uolevista, päivät pitenee Paavalista.
            Jos Paavalin päivänä on lauha ilma, niin koko talvikin on lauha
           Kun ei kylmä kynttilänä (2.2.) eikä pauku Paavalina, kylmää kynnet kyntäjältä.

 

26.1 Kansainvälinen tullin päivä                         
Tulli valvoo matkustajien ja tavaroiden kulkua maa-, meri- ja ilmaliikenteessä. Se takavarikoi kiellettyjä tavaroita ja aineita: huumeita, lääkkeitä, dopingaineita, tupakkaa, aseita, räjähteitä ja muita vaarallisia esineitä, käteistä rahaa ja nuuskaa. Tällä hetkellä Tullissa työskentelee lähes viisikymmentä koiraa: huumekoiria, savukekoiria, rahakoiria, ase- ja räjähdekoiria. Tulli on aloittanut koiratoiminnan 1969.

 • Keskustelunaihe ulkomaanmatkat, Tullin koiratoiminta, tupakkamainonta ja -kielto, koirat ja niiden taidot, salakuljetus (mm. kieltolaki), huumeet, Tullin historiaa: Tulli.fi

 

27.1. Vainojen uhrien muistopäivä        (YK)tyttö
Tämä on juutalaisvainojen ja muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä. Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27.1.1945, jonka mukaan tämä päivä on valittu. Euroopan parlamentti antoi vuonna 1995 suosituksen, että jokaisessa EU:n jäsenmaassa tulee viettää holokaustin muistopäivää. Vainojen uhrien muistopäivä on merkitty Suomessa almanakkaan vuodesta 2002 alkaen.
Kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa on kristittyjä. Tuhannet kristityt kokevat vuosittain marttyyrikuoleman.  

27.1. Mozartin syntymäpäivä 
Wieniläissäveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) eli 1756 – 1791. Hän aloitti säveltämisen nelivuotiaana. Mozartin musiikin vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin on tutkittu, ja joidenkin tutkimusten pohjalta suositeltu. Väitetään, että lehmätkin lypsävät paremmin, kun navetassa soi Mozart ja että kirurgi tekee työnsä tarkemmin ja nopeammin, mikäli leikkaussalissa soi Mozart.

 • Aivojumppa Täydennä laulujen sanat (20 laulua, vastaukset s. 2)
 • Vahvikkeen Musiikki-laatikko ja Laulujen sanoja
 • Kokeillaan, miltä tuntuu tehdä aivojumppatehtäviä tai käsitöitä niin, että taustalla soi Mozartin musiikki.
 • Mozartin kuulat ovat pyöreitä suklaakonvehteja, joita on valmistettu 1800-luvun lopulta saakka. Kuulan sisällä on marsipaania ja kuori suklaata. Korvikekuulia voi valmistaa itse. Piilota lempisuklaasi pala (joka voi sisältää hasselpähkinää, pistaasipähkinää tai mantelia) marsipaanimassaan ja pyöritä käsissä palloksi. Dippaa pallo vesihauteessa sulatettuun suklaaseen ja aseta kuivumaan leivinpaperille tai ritilälle. 

27.1. Kansallinen lähihoitajapäiväLähihoitajan rintamerkki
Kansallista lähihoitajapäivää on vietetty Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin aloitteesta vuodesta 2009. Lähihoitajakoulutus alkoi Suomessa vuonna 1993 ja vuosittain lähihoitajia valmistuu noin 8 000. Lähihoitajista työskentelee vanhainkodeissa ja palvelutaloissa 30 %, terveyskeskuksissa 15%, kotipalvelussa 15% ja sairaaloissa 10%. Aiemmin lähihoitajia kutsuttiin perushoitajiksi ja sitä ennen apuhoitajiksi. Koulutuksen juuret ulottuvat vuoteen 1941, jolloin Punainen risti alkoi kouluttaa apusisaria sotasairaaloihin. 

Vahvikkeesta tulostettavia anagrammikortteja

28.1. Euroopan neuvoston tietosuojapäivä
Vahvikkeen Tietoteknikkka-laatikossa on ohjeita suojautumisesta tietokoneen vakoilun, virusten ja varkauksien varalta. EETU ry on julkaissut kirjan Näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen.

 •  Aivojumppa Anagrammeja tietotekniikasta (tehtäviä, vinkkejä ja kortit) Kuvassa mattalaminoidut kortit ovat avainrenkaassa järjestyksessä.

 

Piirros: uurna ja äänestyslippu

  2018  oli presidentin vaali. Vaalit pidetään Suomessa kuuden vuoden välein. Vaalipäivänä liputetaan.                     Selkoesite      Äänestysohjevihkon kansi   Kotiäänestysohjeet
Vahvikkeen kuvia presidenteistä
Aiemmat presidentit. Tietoja ja tarinoita 100-vuotiaan Suomen presidenteistä

 

29.1. Erätauko-päivä
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kannustaa kaikkia suomalaisia keskustelemaan. Dialogi on rakentava ja tasavertainen tapa keskustella, jossa tähdätään toisten ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua. Dialogissa luodaan luottamuksellinen ilmapiiri ja syvennetään ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta. Sitran Kortit keskustelun vetämiseen.

 • Keskustelunaihe Elokuvat, matkat, lemmikkieläimet, musiikki, harrastukset, urheilu, televisio-ohjelmat, kuninkaalliset, ympäristö, paikkakunnan ajankohtaiset asiat, liikenne, keksinnöt

 

Tammikuun viimeinen sunnuntai on Tammisunnuntai
Venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista Etelä-Pohjanmaalla tammikuun 27. - 28. välisenä yönä 1918. Se tapahtui ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä ja johdolla yllätyshyökkäyksellä. Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä. Karjalassa aseistariisunta oli alkanut jo muutama päivä aiemmin. Tammisunnuntain tapahtumilla oli oleellinen merkitys Suomen itsenäisyydelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan. Tammisunnuntaisin maanpuolustusjärjestöillä on tapana laskea seppeleet 1918 sodan, 1939 - 1940 sodan, 1941 - 1945 sodan sankarivainajien sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille (usein Narvan marssin soidessa; sanat). Vuonna 2017 tapahtumista valmistui Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva osana Suomi 100 -tapahtumia. Vapriikin kuvia vuodesta 1918 Tampereen seudulla.

 • Aivojumppa  Anagrammi Tammisunnuntai
 • ​Tammisunnuntai liittyy vuoteen 1918, mutta sota-aiheisen keskustelun pohjaksi sopii myös Pertti Rajalan kirjoittamat kaksi selkokielistä sotatietokirjaa: Talvisota (ilm. 2014) ja Jatkosota (ilm. 2015). Kustantaja molemmissa Avain.
 • Tulosta Doria.fi-julkaisuarkistosta Korsupeli. Liimaa pelilauta ja nappulat kartongille. Nappulat taitellaan niin, että ne pysyvät pystyssä.

 

Tammikuun viimeinen viikonloppu Pihabongaus Piha Bongaus tunnus
Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma,  jossa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja esim. omalla pihalla. Tuloksista kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa. Pihabongausta varten voi lainata riistakameran ja kiikareita. Tarkkailulomake

 

31.1. Eino Grönin syntymäpäivä  (syntynyt 1939 Porissa)
Iskelmä- ja tangolaulaja Eino Grönillä on omat nettisivut. Eino Grönin haastattelu Yle Areenassa 1.1.2021 (52 min; suurenna oikeasta alanurkasta).  Eino Grönistä
KansallisbiografiassaEino Grön

 

HELMIKUU                        
Kulttuurivuosikellon helmikuu
Vihreän Veräjän luontoideoita helmikuulle (6 sivua)
Helmikuun nimi viittaa pakkasen jäädyttämiin jäähelmiin, jotka kimaltelevat puiden oksilla.

 

Tammi-helmikuun vaihteesta helmikuun lopulle (ajankohta vaihtelee), Luonto lainassa, Kirjastojen luontoviikko
Vuosittain viikon mittainen kirjastoissa järjestettävä luontoaiheinen tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1999 alkaen. Hankkeessa on mukana Suomen luonnonsuojeluliitto, Luontoliitto ja useita kirjastoja eri puolilla maata. Tapahtumaan on osallistunut vuosittain noin 150 kirjastoa ympäri maan. Vahvikkeen Luonto-laatikko, Vahvikkeen Luontokuvat

 • Katsellaan ja luetaan luontokirjoja
 • Keskustelunaihe ajankohtaiset luonto- ja ympäristöasiat

1.2. Maailman ääneenlukemisen päivä        World Read Aloud DayMummo lukee lapsenlapsille kirjaa
Vahvikkeen Sanataide-laatikossa on lyhyitä tekstejä luettavaksi ääneen. Tähän päivään sopii hyvin myös kuunnelmien kuunteleminen. Ylen Elävä Arkisto sisältää paljon radiokuunnelmia vuosien varrelta. Vahvikkeessa on kuva kouluradion seikkailutarinan nauhoituksesta.

 • Aivojumppa Järjestä tavut oikeaan järjestykseen ja ratkaise Kuka laulaja? Tehtävä on haastavin, jos sanat pitää ratkaista kuulon perusteella toisen lukemana ja helpoin, jos saa kynällä merkitä paperille tavujen rajat.

1.2.1901 Näyttelijä Clark Gablen syntymäpäivä
William Clark Gable näytteli yli 60 elokuvassa yli kolmena vuosikymmenenä. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan Rhett Butler elokuvassa Tuulen viemää (1939). Seksikkäänä Hollywood-tähtenä pidetty Gable oli tosielämässä pahamaineinen naistenmies, joka oli naimisissa viisi kertaa. (Kuva Public domain)

Sitaatti
”Minua on syytetty blondien suosimisesta. Mutta olen tuntenut erittäin viehättäviä punapäitä, ruskeaverikköjä, ja naisia, joilla on harmaat hiukset. Iällä, pituudella ja painolla ei ole mitään tekemistä glamourin kanssa.”     - Clark Gable 

 

Helmikuun alussa on kouluissa Sanomalehtiviikko   
Lehtiviikkoa voi viettää hoivakodeissa esim. lukemalla ja kuuntelemalla Selkosanomia tavanomaista enemmän ja tekemällä Selkosanomien tehtäviä. Sanomalehtiviikon aikana lehdet toimittavat kouluihin satoja tuhansia maksuttomia sanomalehtiä niin printti- kuin verkkolehtinäkin. Lehdet myös järjestävät alueellisia kilpailuja, tapahtumia ja kampanjoita koululaisille. Kannattaa huolehtia siitä, että tällä viikolla lehdissä on mielenkiintoista ja positiivista luettavaa iäkkäistä ihmisistä.   

Helmikuun ensimmäistä viikkoa vietetään YK:n yleiskokouksen päätöslauselman mukaan kaikkien uskontojen ja katsomusten välisenä yhteisymmärryksen viikkona (World Interfaith Harmony Week).

 

2.2. Kaksosten päivä Kaksosvauvat tyttö ja poika
Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen Suomen Monikkoperheet ry:n aloitteesta. Kaksosia syntyy Suomessa vuosittain noin 700 perheeseen. Jokainen kaksonen on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään sisarustaan. Vuonna 2021 Kaksosten päivän teemana on Onnellisen kaksosuuden resepti. 

 • Aivojumppa Tähän päivään sopivat tehtävät, joissa etsitään pareja tai samankaltaisuuksia: Domino Varjokuvat

2.2. Maailman kosteikkopäivä
Maailman kosteikkopäivää vietetään maailmanlaajuisen SammakkoRamsar-kosteikkosopimuksen allekirjoituksen vuosipäivänä. Sopimuksen tarkoituksena on turvata ja suojella kosteikkoja ja edistää niiden kestävää käyttöä. Kosteikot tarjoavat puhdasta vettä, kalaa, riistaa sekä harrastus- ja elinkeinomahdollisuuksia. Pohjoismaissa kosteikkopäivää vietetään 2.9. 

     Uskomus
     Jos ruukkukasvit alkavat kasvaa jo helmikuussa, tulee varhainen kevät.

2.2.2020 Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihon julkaisemisesta tuli kuluneeksi 150 vuotta
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Seitsemän veljestä neljänä vihkona Novellikirjasto-sarjassa 1870. Aleksis Kiven Seura ja Nurmijärvi kutsuivat kaikkia suomalaisia osallistumaan eri tavoin veljesten merkkivuoteen. Yle Areenassa on Seitsemän veljestä äänikirjana. Ahlstedt, Kolli & Tahvanainen: Tehtäviä Seitsemän veljestä -kirjan lukemisen ja keskustelun tueksi,  Ylen 10 kysymystä Aleksis Kivestä

2.2.2022 Vahvike täyttää seitsemän vuotta
Oletko huomannut, että alareunan Ota yhteyttä -linkin kautta voi lähettää sisältötoiveita?

2.2.–8.2. väliin jäävä sunnuntai, Kynttilänpäivä   (40 päivää joulusta)
Kynttilänpäivää on vietetty 300-luvun puolivälistä saakka. Nimitys tulee siitä, että keskiajalla kynttilänpäivänä vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Tapa on yhä käytännössä katolisessa, mutta ei protestanttisissa kirkoissa. Kynttilänpäivä (ortodokseilla ja katolilaisilla Herran temppeliin tuominen) on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään sen muistoksi, että Jeesus vietiin 40 päivän ikäisenä temppeliin ja Simeon siunasi hänet (Luukas 2). Jos laskiaissunnuntai osuu samaksi päiväksi, siirtyy kynttilänpäivä viikkoa aikaisemmaksi.

Uskomus
Jos teeri alkaa soida pian kynttilältä, tulee keväästä hyvä ja tasainen.

 • Valetaan tai koristellaan kynttilöitä. Ohjeita

2.2.2022 - 20.2.2022 Pekingin talviolympialaiset 2022
Avajaisia vietetään 4. helmikuuta. Kisaopas

 

3.2. Kansallinen masennuksen vastainen päivä, Valon nimipäivä
Vahvikkeen Terveys-osiosta löytyy tietoa ja linkkejä masennuksen karkoittamiseen. Laulaminen auttaa käsittelemään tunteita; Vahvikkeen laulunsanoja.
"Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan." (WHO 2013)

3.2. Alvar Aallon syntymäpäivä    arkkitehti Alvar Aalto piirustuspöytänsä ääressä
Alvar Aalto (1898 - 1976) on Suomen tunnetuin arkkitehti. Hänen suunnittelemiaan ovat mm. Finlandia-talo, Helsingin kulttuuritalo, Aalto-maljakko sekä tuolit, joissa puuosat "aaltoilevat". Alvar Aalto -museo toimii Jyväskylässä ja Helsingissä.
(Kuva Museoviraston Musketti kokoelma, Inventaarionro HK19920507:142, 1945 – 1950, Finna)

 • Tutustutaan Alvar Aallon elämäkertaan (9 sivua). Ohje Aalto-materiaalien käyttöön, tehtäviä ja kuvapeli.
 • Keskustelunaihe  Minkälainen rakennus on tyylikäs, kodikas, esteetön?

 

4.2. Maailman syöpäpäivä
Tietoa syövästä ja sen ehkäisystä, oireista ja hoidoista löytyy Syöpäjärjestöjen sivustolta. Liikunta ja terveellinen ravinto vähentävät syöpävaaraa. Näistä lisää Vahvikkeen Terveys-osiossa.

 • Tehdään ja nautitaan yhdessä kuitupitoista, vitamiinipitoista ja herkullista ruokaa.

4.2.2022 Annika Tammelan väitöstilaisuus lapsuuden lauluista klo 12 (tai 12:15) — 15
Väitöstä voi seurata netissä suorana lähetyksenä. Väitöskirja on luettavissa: Kansakoululaisen lauluaarteisto - Jälleenrakennusajalta tutut laulut ikäihmisten laulukokemuksissa ja muistoissa. Nyt on hyvä tilaisuus osallistua väitöstilaisuuteen vaikka ensimmäistä kertaa elämässään. Väitöstilaisuuden jälkeen ohjelmaan kuuluu aina kahvitarjoilu. Väitöskirjan lopussa (sivut 297 - 305) on laululuetteloita, jotka kannattaa tulostaa vinkkilistoiksi ja keskusteluaiheiksi. Vahvikkeen isotekstiset kansakoululaulut

Viikko 5, Voimaa ruuasta -viikko     Vesimelonin siivussa 2 sydämen muotoista reikää, joissa mustikoita. Vadelmia
Viikon tavoitteena on muistuttaa ruokailun ja ravitsemuksen tärkeydestä jokaisen arjessa.

 

   5.2. Runebergin syntymäpäivä                                 
Kaksisivuinen tietoisku Johan Ludvig Runebergistä
(1804 - 1877). JL Runeberg

 • Keskustelunaihe Runebergin torttujen tarina. Keitetään Runebergin syntymäpäiväkahvit ja tarjoillaan torttujen kera. Resepti
 • Keskustelunaihe Johan Ludvig Runebergin runot ja laulut mm. Maamme‐laulu, Sua, lähde kaunis, katselen, Runebergin sanoittamat virret. Niiden sanat ja sävelet ovat ev.lut.kirkon sivustolla. Kuunnellaan lauluja ja lauletaan mukana.
 • Keskustelunaihe   Runebergin kirjallisuus. Runebergin tärkein teos oli Vänrikki Stoolin tarinat (kuunneltavana Elävässä arkistossa). Kymmenet ikäpolvet joutuivat opettelemaan sitä koulussa ulkoa. Kirjallisuusvisailua.
 • Tutustutaan Fredrika Runebergiin ja hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Fredrikan elämästä Naisten ääni -lehdessä vuonna 1907 (sivun vaihto vas. alanurkassa).
 • Keskustelunaihe  Suomalaiset kansalliskirjailijat: YLE:n sivustolla.
 • Kirjallisuusvisailu
 • Katsotaan kuvia Runebergin elämästä   Kuvia Finnassa
 • Ryhmärengin Runeberg-aiheiset visailut ym.
  (Kuva CC BY 4.0 J.C. Lihr/Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma)

 

6.2. Kansallinen Teen päivä, Tean nimipäivä
Teen Ystävät ry:n aloitteesta on vuodesta 2015 vietetty teen päivää. Erilaisia teelaatuja ovat mm. musta, vihreä, keltainen, punainen ja valkoinen tee, yrttitee, Oolong tee, rooibos, mate ja maustettu tee. Toiset teet piristävät, toiset nukuttavat. Jääteetä juodaan kesäkuumalla janoon.

 • Tutustutaan erilaisiin teelaatuihin, maistellaan, teetä kupissa, kuppi käsissähaistellaan ja vertaillaan niitä. Kokeillaan maustaa teetä sokerilla, hunajalla, maidolla, sitruunalla tai hillolla. Opetellaan hauduttamaan erilaiset teet oikeaoppisesti (varaa munakello tai tiimalasi). Perehdytään teen terveysvaikutuksiin. Nautitaan teen kanssa suolaisia tai makeita herkkuja. Etsitään tietoa, mistä puutarhan ja metsän kasveista voi itse valmistaa teetä. Teekutsut-mainos

6.2. Saamelaisten kansallispäivä
Saamelaisten kansallispäivän päivämäärä on peräisin vuodelta 1917, jolloin saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän yhteistyön. Saamelaisilla on oma historia, kieli, kulttuuri, elinolot, elämäntapa ja identiteetti. Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja EU-alueen ainoa alkuperäiskansa. Suomessa on noin 9 000 saamelaista, Norjassa moninkertainen määrä. Saamelaisen vanhustyön työkalupakki (linkkejä, vuotuiskierto: talvi ja kevättalvi). Kansatieteellisiä esineitä Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelmasta löytyy Suomen museot Onlinesta. Koirien nimipäiväkalenterissa 6.2. on Joiku-nimisten koirien nimipäivä (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

 

Abiturienttien penkkariajelut    kuva penkinpainajaisista vuodelta 1956
Lukioiden vanhojen tanssit    
Monesta lukiosta käydään esittämässä vanhoja tansseja upeissa puvuissa myös palvelutaloissa ja hoivakodeissa.

 

Piirros: läppäri, jonka näytöstä hiipii naamioitunut rosvo

Helmikuun toinen viikko, Mediataitoviikko 
Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää kansalaisten mediataitoja. Teemaviikkoa koordinoi ja sen tiedotuksesta vastaa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto. Nyt järjestetään kampanjoita, tempauksia ja toimintoja monenlaisiin median ilmiöihin liittyvistä aiheista eniten oppilaitoksissa, mutta viikon sisältö koskee kaikkia kansalaisia. Entinen Tietoturvaviikko yhdistyi vuonna 2013 Mediataitoviikkoon, joka on aina samalla viikolla kuin kansainvälinen Tietoturvapäivä (Safer Internet Day). Sen tarkoituksena on lisätä viestinnän ja opastuksen keinoin kaikkien tietoisuutta siitä, miten internetin ja muiden sähköisten medioiden käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Tämän viikon aiheisiin liittyvää materiaalia löytää mm. SeniorSurfin sivuilta.
Tietokoneiden turvallisesta käytöstä on tietoa myös Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa. Netikäs: Tietoturva

 • Keskustelunaihe Mitä tietoja ihmisistä kerätään? Yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan jokaisella on oikeus tehdä tietopyyntö mille tahansa toimijalle, joka on kerännyt henkilötietoja. YLE:n Digitreenien infopaketti

 

8.2. Lainan nimipäiväLainan päivän logo
Lainan päivä on kirjastojen nimikkopäivä. Suomen kirjastoseura on vuodesta 1984 alkaen ideoinut Lainan-päivän tapahtumia. Koko viikkoa vietetään kirjastoviikkona. Vahvikkeen Sanataide-laatikko.

 

Helmikuun toinen sunnuntai, Lukurauhan päivä        Lukurauhan tunnuskuva
Suomen Kirjasäätiö kutsuu suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin. Tarkoitus on varata koko päivä kirjojen lukemiselle: luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, kokoonnutaan lukupiiriin tai vetäydytään omaan nojatuoliin. Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja. "Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty. Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty."
Suomen Kirjasäätiö on Suomen Kustannusyhdistyksen ja opetusministeriön v. 1983 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää kotimaista kirja- ja sanataidetta. Se jakaa vuosittain kolme 30.000 euron arvoista Finlandia-palkintoa: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia, Tietokirjallisuuden Finlandia ja Kaunokirjallisuuden Finlandia. Vahvikkeen Sanataide-laatikko

 

11.2. Hätäkeskuspäivä, hätänumeropäivä
Päivän numero on koko Euroopassa toimiva yleinen hätänumero 112 (EU-info).
Hätäkeskuslaitos, poliisi, sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi järjestävät tänään erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kun on näihin tahoihin ajoissa yhteydessä, voi ideoida ikäihmisille hyödyllisiä ja elämyksellisiä tapahtumia. Hätäkeskuslaitoksen infoa.

 • Keskustelunaihe Liikkumisen turvallisuutta lisäävät turvavälineet: heijastimet, turvavyöt, pyöräilykypärät, kenkien liukuesteet, kävelykeppi, kävelysauvat, potkukelkka, rollaattori, taskulamppu. Liikenneturvan selkosivustolla on Liikenneturvan ohjeita turvalliseen liikkumiseen.
 • Keskustelunaihe Turvallisuushaasteet: turvallisuuden tunteen ylläpitäminen, turvallinen asuminen, tapaturmat, liikkuminen, kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö, väkivalta ja rikokset. Sisäasiainministeriö on julkaissut (19/2011) toimintaohjelman ikääntyneiden turvallisuuden parantamiseksi: Turvallinen elämä ikääntyneille.

11.2. Suomalaisen nukketeatterin päiväKasper-nukke
Nukketeattereista saa tietoa Suomen Unima ry:stä. Suomalaisen nukketeatterin historiaa ja kirjallisuutta. Vuonna 1960 alkoi televisiossa ensimmäinen lastenohjelma. Se oli aluksi nimeltään Raninien tv-perhe, myöhemmin ohjelman nimi muutettiin Niksulan tv:ksi. Ohjelmassa esiintyivät Irja ja Matti Raninin esittämät käsinuket Kasper ja Eulaalia Kenkkunen. Lapset oppivat matkimaan Kasperin pirteää huudahdusta Trai trai trallallaa! Matti Ranin on kertonut Kasperin roolin olleen koko hänen näyttelijän uransa mieluisin rooli. Vuonna 1976 lastenohjelma Pikku Kakkoseen tuli TV2:n lastentoimituksen päällikön Pertti Nättilän esittämä ”keskikokoinen videonoutaja” Ransu Karvakuono koirakavereineen. Ransun luonut opettaja Eeva-Liisa Kinnunen antoi nukelle nimen eläinten suojelupyhimys Franciscus Assisilaisen mukaan, sillä hän ajatteli nukella olevan vaikuttava rooli monien tärkeiden asioiden opettamisessa lapsille.

 • Katsotaan Ylen Elävän Arkiston videopätkiä television vanhoista tutuista nukketeattereista. Matti Ranin kertoo Niksulan tv:stä ja Kasperista (13,5min). Lyhyitä videoita esityksistä.
 • Keskustelunaihe Television lastenohjelmat ja niiden vaikutus. Pertti Nättilän haastattelu, katsotaan karvakuonojen satuteatterin esityksiä,   
 • Keskustelunaihe Teatterissa tapahtuu. Keskusteluun tukea esim. kirjasta Tasa, Laura (2021): Teatteri selkokielellä. Oppian. Kirja kertoo, mitä teatterissa tapahtuu, kuinka teatteria voi harrastaa ja mitä teatterin ammattilaiset oikein tekevät työkseen. Lisäksi kotimaisia teattereita, teatteritaiteen historiaa, erilaisia teatterin muotoja kuten nukketeatteria, kuunnelmia sekä musiikkiteatteria.

11.2.1847 Keksijä Thomas Alva Edison syntyi
Amerikkalaisen
Thomas Edisonin keksinnöt muuttivat paljon yhteiskuntaa ja elämisen tapoja. Edison keksi mm. fonografin, sähkölampun, sähkön jakelujärjestelmän ja elokuvaprojektorin. Thomas oli nuorin 7 lapsesta ja niin hyperaktiivinen, että hänen aiemmin opettajana toiminut äitinsä otti hänet pois koulussa ja alkoi opettaa kotona. Jäätyään leskeksi 37-vuotiaana huonokuuloinen Edison kosi toista vaimoaan käyttämällä morseaakkosia. Thomas Edison perusti monia yrityksiä mm. jättiläisyritys General Electricin. Edison sai elämänsä aikana 1093 Yhdysvaltain patenttia. Vuonna 1931 Edison kuoli 84-vuotiaana.

Sitaatti
Nerous on yhden prosentin verran inspiraatiota ja yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia hikoilua.
                                                                       - Thomas Edison

 

12.2. Kansallinen viittomakielen päivä
Viittomakieliset voivat olla kuuroja, huonokuuloisia tai kuulevia. Kuuroutta voidaan määritellä monesta eri näkökulmasta, mutta kuurot itse pitävät itseään ensisijaisesti kieli- ja kulttuurivähemmistönä, viittomakielisinä. Suomen viittomakielten ja kuurojenkoulun isänä pidetään Carl Oscar Malmia (1826–1863), joka perusti Porvooseen maamme ensimmäisen kuurojenkoulun vuonna 1846. Suomen peruskoululakiin viittomakieli lisättiin vuonna 1991. Neljä vuotta myöhemmin se sai perustuslaillisen aseman: kuuroilla on oikeus oppia kieltään ja käyttää sitä vapaasti. Kansainvälistä viittomakielen päivää vietetään syyskuussa. Viittomakielestä Kuulonhuoltoliiton sivustolla.

12.2. Usko Kempin syntymäpäivä
Usko Urho Uljas Kemppi (1907 - 1994) oli suomalainen säveltäjä, sanoittaja, kirjailija sekä elokuva- ja näytelmäkäsikirjoittaja. Hänen ikivihreitä laulujaan ovat mm. Tulipunaruusut, Lennä mun lempeni laulu ja Vanha Kulkuri, Vanhan merirosvon kapakassa, Silmät tummat kuin yö, Oli kevät oli kuu, Lapsuuden pihapuu, Erämaajärven mökki, Kapakan pikkuinen Liisi, Ikävä, Kodin kynttilät, Elämää juoksuhaudoissa ja Vesivehmaan jenkka. Kemppi on suomentanut Sateenkaaren tuolla puolen ja Kadun aurinkoisella puolella. Kemppi käytti salanimiä Hurmerinta Usko (alkuperäinen nimi), Kalanti U., Kauko Kalle, Laurila Lasse, Salapuro, Talka U., Voitto F. ja Warras. Vuoteen 1943 asti Kempin sukunimi oli Hurmerinta.

 • Tutustutaan Usko Kempin elämään ja vietetään hetki vanhojen laulujen lumoissa.

 

Helmikuussa on Minä luen sinulle -kampanja      
Kampanjassa on toteutettu lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea. Lukutuokioissa on luettu ääneen selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, joita kaikkien on helppo lukea ja ymmärtää. Vahvikkeen sanataide-laatikossa on luettavaksi sopivia selkokielisiä tekstejä. Monissa Vahvikkeen kuvapankin postikorttiaiheisissa kuvissa on selkotekstiä. Tietoa kampanjasta.   Kirjavinkkejä: 2018, 2019, 2020,

Vanha radio

13.2. Maailman radiopäivä       (UNESCO)
YK:n kulttuurijärjestön Unescon World Radio Dayn tavoitteena on kertoa radion merkityksestä kaikkialla maailmassa ja edistää radionkuuntelun mahdollisuuksia. Suomen ensimmäinen radiolähetys kuultiin marraskuussa 1923. Yleisradio lähetti ensimmäiset ohjelmansa syyskuussa 1926 (kauanko ennen syntymääsi?). Suomalainen kuuntelee radiota keskimäärin noin kolme tuntia päivässä. Kansainvälistä radioamatööripäivää vietetään 18.4 (Vahvike > Kevät)

 

14.2. Ystävänpäivä                              
Ystävänpäivän juuret ovat ikivanhat. Muinaisessa Roomassa oli kaksi samanaikaista tapahtumaa ja ne sekoittuivat tavoiltaan: oli keväinen hedelmällisyysjuhla ja kristillisessä kirkossa samaan aikaan marttyyri Valentinuksen päivä. Suomalaisissa kalentereissa ystävänpäivä on ollut vuodesta 1996 lähtien. Vanhan keskieurooppalaisen uskomuksen mukaan linnut valitsevat kumppaninsa juuri 14. helmikuuta. mainos- ja korttipohjia ystävänpäivätapahtumiin, tulostettavia kortteja

 • Järjestetään ystävänpäiväkävely ja sen varrelle (opiskelijat/vapaaehtoiset/järjestöt) etappeja.
 • Keskustelunaihe  Ystävyys ja sen merkitys eri Taulu: SInä se olet kuin lasi vettä kovalla helteelläelämänvaiheissa. Tulosta palautekortteja  Hyvä ystävä on kuin...  tai Sinä se olet kuin -kortit, RyhmäRengin Suloisia sanoja ystävällisen palautteen antamiseen ystävälle, tuttavalle, vierustoverille tai koko ryhmälle. Katsotaan kuvia ystävyydestä   
 • Keskustelunaihe  Muistokirjat ja ystävävihkot: Muistatko lapsena keränneesi muistokirjaan runoja ystäviltäsi? Onko jokin värssy jäänyt mieleesi? ”Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on taskussa avain ja lukko. Sillä se sitoo ystävät yhteen, niin kuin maamies pellolla lyhteen.” Täytetään ja vaihdetaan Ystävystymisen vihkosia (monivalintakysymykset, avoimet kysymykset). Ohje ystävystymisen vihkosten täyttämiseen  
 • Keskustelunaihe Kirjeystävät  Onko sinulla ollut joskus kirjeystävää? Oletko säilyttänyt vanhoja kirjeitä?
 • Muistellaan ulkomaalaisia ystäviä. Oletko matkoilla tai kotimaassa tavannut ulkomaisen ystävällisen henkilön, joka on jäänyt mieleesi?
 • Lähetätkö kirjeitä tai kortteja? Vahvikkeen postikortteja. Tarinaa vanhoista postikorteista Ulrika Juseliuksen kertomana (nappulat ko sivun reunassa).
 • Muistatko ensirakkautesi? Naapurinpoika, filmitähti vai laulaja? Sydänvohveleita ja tomusokeriaMikä on kaunein rakkauslaulu? Onko sinulle koskaan laulettu serenadia? Jos unelmasi toteutuisi, kuka laulaisi sinulle serenadin?
 • Kuunnellaan hempeitä lauluja ja laulellaan yhdessä. Paistetaan vohveleita, jotka tarjoillaan sydäminä (kuva>).
 • ”Hädässä ystävä tunnetaan.” Millaisia ystävän tekoja muistat osuneen kohdallesi, itsellesi tai läheisillesi?
 • Ystävyysteemaan liittyvä taidehetki. Miltä näyttäisi sinun ystävyyden ikkuna?Nimikortti pöydälle
 • Ystävänpäivän runohetki mm. Eino Leinon runo Kadotettu ystävä
 • Jaetaan ystävyyteen liittyviä aforismejä vaikka kahvilautaselle asetettuna ja keskustellaan niistä.
 • ”Ystävän laulu”: tietoa laulun tekijästä ja esityksistä sekä keskustelua laulun sanomasta. Lauletaan tai kuunnellaan ystävänlaulu (mm. YouTubessa monen artistin esittämänä).     Kuva pitkospuista         Vahvikkeen Lauluja ystävyydestä
 • Nimikortit kahvipöytään (kuva >)
 • Askartelu ystävänpäiväkortti tai pieni lahja ystävälle (Taulu: sydäntarroja tai paperista leikattuja sydämiä lehdiksi Puiden varjokuvia), Ystävä-nimikyltit (kuva >)  Värssyjä & lisää Värssyjä vanhoista muistovihoista
 • Aivojumppa  Kuvamuistiharjoitus Ystävykset & Kuvamuistiharjoitus KaveruksetTulostettava A4: Ystävä-rintamerkkejä
 • Suloisia sanoja-kirjanmerkit tulosta postiiviseksi palautteeksi

 

15.2. Sipin, Sipon ja Sigfridin nimipäivä
1000-luvulla eläneen Pyhän Sigfridin muistopäivä.

Uskomus
Jos Sipin päivänä pyryttää, tulee vielä 40 pyryilmaa.
Vesisade Sipin päivänä tietää vihreää ruohoa ja hiirenkorvia jo toukokuun alkupuolella.
Sipristä sika seinustalle, kynttilästä kukko tunkiolle eli näistä päivistä lähtien sika ja kukko löysivät ulkoakin jotain syötävää.

Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen    laskiaistiistai  2023: 19.2.  &  2024: 11.2.  &  2025: 2.3.
Päivä on saanut nimensä joko paaston alkamisesta eli paastoon laskeutumisesta tai paastopäivien laskemisen alkamisesta. Laskiaistiistai on laskiaissunnuntain jälkeinen tiistai, jolloin paasto varsinaisesti alkaa. Sana karnevaali tulee latinan sanoista carne vale eli hyvästi liha, koska lihaa ei saanut syödä paaston aikaan. Mardi Gras eli rasvatiistai on laskiaistiistain ranskalaisperäinen nimitys. Se on katolisissa maissa karnevaaliajan huipennuspäivä.

Lapset käyttävät napakelkkaaUskomus
Jos laskiaissunnuntaina sataa, sataa koko paaston ajan.
Niin monta hetkeä kuin aurinko paistaa laskiaistiistaina, niin monta paistaa paastoaikana.
Jos laskiaisena tuiskuaa, niin tuiskuaa joka päivä pääsiäiseen asti.
Mitä ilma laskiaisena sitä päivä pääsiäisenä.

 • Keskustelunaihe laskiaisruokien perinteet: hernekeitto, laskiaispullat, blinit. Kuuluuko laskiaispullaan hillo vai mantelimassa? (Monissa maissa kaikki torstait ovat hernekeittopäiviä jäänteenä keskiaikaisesta katolisten paastopäivästä. Perjantaipaasto edellytti tankkausta edellisenä päivänä.) Laskiaisviikolla syödään kevättalven sesonkiherkkua blinejä. Tapa on levinnyt ortodoksisesta perinteestä. Ortodoksit kutsuvat laskiaisviikkoa bliniviikoksi. Viikko korostaa yhteisöllisyyttä. Ihmiset kokoontuvat silloin kodeissa ja muissa yhteisöissä yhteen maistuvien Lumiukkotalkoiden mainosherkkujen äärelle. Marttojen bliniresepti. Blinien kanssa sopii mäti, smetana, suolakurkku, sipuli, hapankaali, sienisalaatti, poro- tai savukalamousse ja hillo.
 • Karnevaaliperinne sijoittuu katolisissa maissa laskiaiseen. Tietoa ja kuvia karnevaaleista. Oletko ollut joskus mukana karnevaaleissa? 
 • Laskiaismäen lorut ja huudahdukset vaihtelevat eri puolilla Suomea. ”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin lapsen päitä.” 
 • Talvinen rentoutustuokio ja mielikuvamatka. Hatullinen lumiukko kiipeää puunrunkoa pitkin
 • Lumiveistoksia ja ikäpolvien yhteisten Lumiukkotalkoiden mainos  
 • Värityskuva Mäenlasku,
 • Laulu laskiaisesta: Helmikuu on tullut
 • Keskustelunaihe Laskiaisperinteet, mäenlasku yms. Muistoja lapsuuden laskiaisista (napakelkka, jääkelkka, pulkka). Laskiaisperinteistä YLE:n Elävässä Arkistossa
 • Aivojumppa  Laskiaisvisailu (10 vaihtoehtokysymystä)

 

20.2. YK:n kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä
Pyritään kiinnittämään huomiota köyhyyden poistamiseen ja sosiaaliseen suojeluun. ”Maailman sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä kannustaa kaikkia maita konkreettisiin toimiin arvokkaan elämän ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistämiseksi.” YK-liitto

 

21.2. UNESCO:n kansainvälinen äidinkielen päivä  
Tätä päivää on vietetty vuodesta 1999 alkaen. Se muistuttaa äidinkielen tärkeästä roolista. UNESCO julkistaa joka vuodelle jonkin äidinkieleen liittyvän teeman. Toimintavinkkejä Vahvikkeen Sanataide-laatikossa.Karttapallo

21.2. Kansainvälinen matkailuoppaiden päivä
Matkailuoppaat järjestävät erilaisia tempauksia. Ole ajoissa yhteydessä paikkakunnan oppaisiin, että iäkkäät ihmiset otettaisiin suunnittelussa huomioon.

 • Visailu Suomalaisia paikannimiä
 • Tehdään virtuaalikierros maailman ympäri tai lapsuuden paikkakunnilla Google Earthilla. Katsellaan maailmaa ensin ylhäältä päin 3D-kuvina. Zoomataan tuttuihin seutuihin ja siirrytään sitten katutasolle Street View'n avulla. Hiirtä liikuttamalla saadaan 360 asteen näkymä. Enter ry:n vapaaehtoisen tekemät ohjeet Google Earthin käyttöön: 12,5 min video. Jos hoivakodin sisältä ei löydy virtuaalikierrokselle opasta, voi sellaista kysellä henkilökunnan tai lähikoulun lapsista.
 • Vinkkivisa Ulkomailla ja Suomessa  Näitä haastavia kysymyksiä voi pohtia porukalla.

21.2.2022 Pekingin talviolympialaisissa mitaleja voittaneet Piirros: Suomen lippu kädessäjääkiekkojoukkue Kultaleijonat sekä hiihtomitalistit Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski lentävät takaisin Suomeen.

21.2.1875 Jeanne Calment syntyi
Ranskan kansalainen Jeanne Calment on todistetusti pitkäikäisimmäksi elänyt ihminen. Hän syntyi vuosi ennen kuin Alexander
Graham Bell patentoi puhelimensa ja 14 vuotta ennen Eiffel-tornin rakentamista. Hän tapasi Vincent Vanin Goghin ollessaan 13-vuotias. Poikkeuksellinen pitkäikäisyys johtui hänen omasta mielestään oliiviöljystä, jota hän käytti runsaasti sekä ruoassa että ihonhoidossa. Hänen ruokavalioonsa kuului myös portviiniä ja paljon suklaata joka päivä. 122-vuotias Jeanne Calment kuoli vuonna 1997. Huumorintajuiselta Jeannelta tunnetaan monessa maassa hänen kommenttinsa: ”Minulla on vain yksi ryppy ja minä istun sen päällä.” Toiseksi vanhimmaksi elänyt ihminen oli yhdysvaltalainen Sarah Knauss, joka kuoli 119-vuotiaana. Suomen ikäennätys on ikaalislaisen Lempi Rothoviuksen 112 vuotta.

Sitaatti
Säilytä aina hymysi. Se on pitkän elämän salaisuus.
                                     - Jeanne Calment

 

22.2. Muistelemispäivä, partiolaisten juhlapäiväPartiolaisen tunnus
Partiolaiset ympäri maailman muistavat ystäviänsä ja sitä, että he kuuluvat suureen kansainväliseen partioliikkeeseen. 22.2. on partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powellin ja hänen vaimonsa Olaven yhteinen syntymäpäivä. Ylemmässä kuvassa on Suomen Partiolaisten järjestötunnus. Se kertoo, että partiolainen kuuluu Suomen Partiolaisten kautta maailman partioliikkeeseen. Alemmassa kuvassa on partioliikkeen lupausmerkki, Partioliikkeen lupausmerkkijoka saadaan, kun annetaan partiolupaus ensimmäisen kerran. Yleensä tämä lupaus on sudenpentuna annettu sudenpentulupaus. Partiolainen ompelee merkit partiopaidan ja sudenpentupuseron vasempaan hihaan.
Myös ei-partiolaiset voivat tänään muistella hyviä ystäviään ja kaikkia itselleen tärkeitä asioita: läheisiä ihmisiä ja merkityksellisiä paikkoja.
Vinkkejä ja materiaaleja muisteluun Vahvikkeen Muistelu-laatikossa: tulostettavia muisteluaiheisia kysymyskortteja. Vahvikkeen ystävyysaiheisia kuvia.

 

Luonto-Liiton Kevätseuranta          alkaa helmikuun lopussa
Seurattavat lajit 2022 ovat kottarainen, kuovi eli isokuovi, keto-orvokki ja kullero.
2022 teemana on perinnemaisemat.
Luonto-Liitto toivoo havainnoista ilmoitettavan lomakkeen kautta.

 

24.2. Talvi-Matti
Kevättalvi alkaa vanhan kansan mukaan Matin nimipäivänä. 
Tarinarentoutus pareittain ulkoilun jälkeen tai muuten vaan: Talvipäivä pihassa

Uskomus
Jos Matin päivänä pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä monta kertaa ennen kevättä.
Matin päivänä talven selkä katkeaa ja karhu kääntää kylkeä.
Jos Mattina paistaa aurinko pakkassäässä, on tulossa pitkä aurinkoinen kesä.
Mitä Mattina, sitä Marjana (Matin päivänä on sama sää kuin Maarian päivänä).

24.2. Ruotsinsuomalaisten päivä
Ruotsin Akatemia päätti vuonna 2012 lisätä ruotsalaisiin almanakkoihin ruotsinsuomalaisten virallisen merkkipäivän. Päivän tarkoituksena on juhlistaa ruotsinsuomalaisten vähemmistön olemassaoloa, havainnollistaa suomalaisvähemmistön historiaa, kieltä ja kulttuuria osana Ruotsin kulttuuriperintöä sekä herättää valtaväestön kiinnostus ruotsinsuomalaisia kohtaan. Merkkipäivän ajankohta on valittu Carl Axel Gottlundin syntymäpäivän perusteella. Carl Axel Gottlund (1796–1875) oli suomalainen kansanrunouden keräilijä, kirjailija ja Helsingin yliopiston suomen kielen lehtori, joka asui Ruotsissa 20 vuotta ja puolusti suomen kielen asemaa Ruotsissa jo silloin - kaksisataa vuotta sitten. Tulostettavia ruotsinkielisiä pelejä sekä muistelu- ja juttelukortteja Vahvikkeessa. Ryhmärengin ruotsinkielistä materiaalia.

 

Mahdollisesti rauhoittavia lauluja, kun maailman tilanne ahdistaa: Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan, kokoelma iltalauluja, Tahtoisin toivoa sinulle

25.2. George Harrison syntyi 1943
Englantilainen laulaja, kitaristi ja lauluntekijä George Harrison oli Beatles-yhtyeen kitaristi. John Lennonin perustamaan yhtyeeseen aiemmin liittynyt Paul McCartney oli Harrisonin koulutoveri ja ehdotti Harrisonin mukaan ottamista, vaikka tämä oli vasta 14-vuotias. Beatlesin jälkeen Harrison teki myös menestyksekkään soolouran ja toimi lisäksi elokuvatuottajana oman tuotantoyhtiönsä kautta. Kun fanit ja media antoivat Beatleseille lempinimiä, Harrisonista tuli hiljainen Beatles. George Harrison kuoli 58-vuotiaana keuhkosyöpään vuonna 2001.

Sitaatti
Koko maailma on syntymäpäiväkakkua, joten ota pala - mutta ei liikaa.
  - George Harrison

 

   28.2. Kalevalan ja karjalaisuuden päivä, suomalaisen kulttuurin päivä

Elias Lönnrot päiväsi Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. Siksi päivää vietetään nykyisin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä. Kalevalan laajempi versio ilmestyi vuonna 1849 ja se on meidän kansalliseepoksemme. Kalevalan päivä on ollut liputuspäivä jo 1920-luvulla. Kalevalamitaksi kutsutaan suomalais-karjalaista perinnettä, jota on käytetty sepitettäessä ja esitettäessä lyriikkaa, häärunoja, työlauluja, tanssi- ja leikkilauluja, loitsuja, rahvaanrunoja, sananlaskurunoja ja arvoituksia. Vanhimmat tallenteet ovat 1500-luvulta, näytteitä. (Kuvassa Otto Joseph Alasen suunnittelema (1908–1913) Kalevala-aiheinen ryijy. Louhi-akka ottaa auringon ja kuun taivaalta ja kätkee ne kiven alle. Alapuolella on surevaa Kalevan kansaa, keskellä soittava Väinämöinen ja alinna pari valkeaa joutsenta. Museovirasto, Finna>)

 

Helmikuun viimeinen päivä, Harvinaisten sairauksien päivä
Kansainvälistä Harvinaisten sairauksien päivää järjestää Harvinaiset-verkosto. Suomessa yli 300 000 henkilöllä on jokin harvinainen sairaus.
Tauti- ja rohtokortit voivat toimia virikkeenä sairausaiheiselle keskustelulle. Voit käyttää pelkkiä valikoimiasi tautikortteja, jos haluat virittää asiapitoista keskustelua. Satunnaiset rohdot tuovat jutteluun huumoria. Kortteihin liittyy sanasto.

 

29.2.2020 oli karkauspäivä     seuraava on 4 vuoden kuluttua tästä
Karkauspäivä lisätään joka neljäs vuosi, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää 365 vrk + neljännesvuorokausi. Karkausvuosi on aina, kun vuosiluku on neljällä jaollinen eli 2020, 2024, 2028... Aiemmin karkauspäivänä pidettin 24.2.

 • Karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä. Naisia kannustetaan kosimaan miehiä. Jos mies antaa rukkaset, hänen on perinteen mukaisesti ostettava naiselle hamekangas. YLE:n arkiston video kosintatapahtumasta Lapinjärvellä.
 • Tietoa karkauspäivän perinteistä.
 • Karkauspäivän tarinoita.