Talvi

Joulu-, tammi- ja helmikuu                     Talvisia kuvia 

 

JOULUKUU             Kulttuurivuosikellon joulukuu
Kutsu- ja mainospohjia joulunajan tapahtumiin            

Adventti                      (1. adventti 2.12.2018)
Sana adventti tulee latinan sanasta adventus, mikä tarkoittaa suomennettuna Herran tulemista. Adventti on joulun odottamista ja siihen valmistautumista. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät. Ensimmäinen adventtisunnuntai sijoittuu marraskuun 27. ja joulukuun 3. päivän välille riippuen siitä, mihin ajankohtaan joulupäivä osuu.

Ensimmäistä adventtisunnuntaita sävyttää riemu. Kirkoissa lauletaan Hoosianna-virttä ja liturginen väri on valkoinen, ilon väri. Toinen adventtisunnuntai liittyy Jeesuksen paluuseen aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, parannuksen saarnaajasta. Neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan neitsyt Mariaa, Herran äitiä. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää yksi kynttilä ja lisätä kynttilä joka sunnuntai.

 

1.12. Avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku
Ison joulukalenterin numerot 1-24 (A4): tulosta, kirjoita papereiden toiselle puolelle joka päivälle joku yllätys tai päivän ohjelmanumero, teippaa paperit seinälle ja käännä numerojärjestyksessä päivittäin. Viereisissä kuvissa liikunnallinen joulukalenteri Suomussalmen Vanhustentaloyhdistyksen seinällä. Numerot voi asetella numerojärjestykseen tai kuusen muotoon satunnaiseen järjestykseen. Kokonaisuuden voi täydentää joulukoristeilla tai -korteilla. Tulostettavat kirjaimet: JOULUKALENTERI JUMPPA

 

3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä (YK)
Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivaan valtakunnalliseen vammaisneuvostoon (VANE) kuuluu noin 90 vammaisjärjestöä. VANE:n sivustolta löytyy näistä tietoja. Neuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin, joka seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista.

 

5.12. Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä
Kansalaisareena on kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareenan sivustolta löytyy paljon tietoa ja ideoita vapaaehtoistoiminnan organisoimisesta, koulutuksesta ym. Tietoa ja vinkkejä vapaaehtoistoiminnan järjestämisestä myös Vahvikkeen kirjastossa. Vapaaehtoisten tehtäviä.

 

   6.12. Itsenäisyyspäivä                      vuonna 2017 juhlittiin Suomen 100-vuotissyntymäpäivää

 • Tietoa Suomen lipusta ja liputuspäivistä.    Suomen itsenäisyysjulistus
 • Mitä sinulle merkitsee isänmaa?
 • Kuunnellaan Finlandia.                     Esim. YouTubesta.
 • Keskustellaan itsenäisyyspäivästä ja linnan juhlista. Vinkkejä keskusteluun:  Linnan juhlat, muoti ja etiketti 
 • Keskustelukortit naisten muodista  Naisten muoti -kortit
 • Mietteitä suomalaisista presidenttien rouvista ja muista merkittävistä naisvaikuttajista.
 • Keskustellaan presidenteistä ja heidän lapsuudenkodeistaan.
 • Keskustelun aiheena on kallis kotimaamme. Onko edelleen lottovoitto syntyä Suomeen?
 • Mitä antaisit Suomelle syntymäpäivälahjaksi?
 • 100 esinettä Suomesta: yksi esine kultakin itsenäisyyden vuodelta. Selkeä nettisivusto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
 • Itsenäisyyspäivän juhlissa nähdään kunniamerkkien kirjoa. Ritarikunnat ovat Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Näiden kunniamerkkien lisäksi on erilaisia virallisia tai puolivirallisia ansio- tai muistoristejä ja -mitaleja. Tasavallan presidentti tekee kunniamerkkien myöntämispäätökset ja jakaa ne vuosittain itsenäisyyspäivänä. Presidentti voi jakaa myös arvonimiä. Tunnistatko kunniamerkkejä? Voit tuoda halutessasi hallussasi olevat kunniamerkit muille ryhmäläisille ihailtavaksi. Tietoa kunniamerkeistä Suomi.fi -sivustolla.
 • Mitä perinteitä itsenäisyyspäivämme viettoon kuuluu ja mistä tavat ovat saaneet alkunsa? Itsenäisyyspäivän tunnelmia musiikin ja makujen maailmasta.
 • Kuvia talvi- ja jatkosodan ajalta on tallennettu Sotasampoon.
 • Isänmaallisia lauluja.  Presidentti Kyösti Kallion puhe itsenäisyyspäivänä 1939. Suomen itsenäisyysjulistus.
 • Markkinoilta löytyy Suomi-aiheisia muistipelejä sekä Suomi-tietopelejä. Tässä yksi Suomi-visa  Suomi-visan kuvat  ja pelin ohjeet  Suomi-visan ohje.
 • Kaksi isänmaallista lauluvisaa: helpompi ja vaikeampi. Molemmissa on samat laulut, mutta eroa on sanojen määrässä. Lisäksi ensimmäisessä visassa on ensimmäisen säkeistön alku ja loppu, toisessa visassa laulun alku ja loppu.
   

Kausipelin Joululahjojen koriin heitto voi ottaa esille joskus itsenäisyyspäivän jälkeen. Joulun jälkeen se pannaan takaisin varastoon. 

 

   8.12. Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä         kuva Sibeliuksesta

 • ”On hanget korkeat nietokset” ja ”En etsi valtaa loistoa” ovat Sibeliuksen säveltämiä perinteisiä joululauluja.
 • Vietetään kerhon omaa pikkujoulua jouluisen musiikin ja tunnelman parissa.
 • Retkikohteet: Sibelius-museo Turussa on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Sibeliuksen koti Ainola Järvenpäässä on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo.      

Helsingin suomalainen klubi on tuottanut monipuolisen Jean Sibelius –sivuston, joka esittelee säveltäjän elämänhistoriaa, teoksia ja Ainolaa. Sivustolta löytyy myös musiikkinäytteitä. Sibelius syntyi vuonna 1865, joten 2015 oli juhlavuosi: 150 vuotta kansallissäveltäjän syntymästä.
Sibeliuksen musiikkia: Sinfoniat 1-7 (1899-1924), Kullervo (1892), Finlandia (1899), Karelia-sarja, (1893)
Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää on liputettu vasta vuodesta 2011.

 

Pikkujoulukoristelua
Piimällä, jugurtilla tai hammastahnalla voi maalata lumitähtiä ja muita koristekuvioita tai maisemia ikkunoihin ja peileihin. Vesi- ja peitevärit pysyvät lasissa, jos käyttää veden tilalla saippuavettä. Kuvioita voi töpätä superlonsienellä sabluunan läpi tai leimata pahvista  käännetyillä leimasimilla. Rajauksia voi tehdä maalarin teipillä. Kuviot poistetaan märällä rätillä. Lapsenlapsia tai päiväkerhoja voi pyytää koristelemaan palvelutalon ikkunoita. (video)

Ajankulua pimeisiin iltoihin


10.12. Ihmisoikeuksien päivä (YK)
Ihmisoikeuksia ovat oikeus elämään, syrjinnän kielto, orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus kansalaisuuteen, oikeus turvapaikkaan, kidutuksen kielto, oikeus yksityis- ja perhe-elämän suojaan, oikeus omaisuuteen, oikeus osallistua, mielipiteen- ja sananvapaus oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, oikeus riittävään elintasoon, liikkumisen vapaus, oikeus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielivaltaisen pidätyksen kielto, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus sosiaaliturvaan, oikeus työhön ja opetukseen, oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä, oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe sekä oikeus kehitykseen. Näihin oikeuksiin YK on liittänyt myös velvollisuuksia.

 • Tulosta ihmisoikeuskortit tai kirjoita jokainen ihmisoikeus suurin fontein omalla kortilleen. Kortit voidaan levittää pöydälle kaikkien näkyville ja valita niistä yksi kerraallaan yhteisesti keskusteltavaksi. Voidaan käyttää kahta tai useampaa eriväristä otsikoitua paperia, joiden päälle kortit siirretään sen mukaan, miten kukin ihmisoikeus toteutuu Suomessa tai maailmassa tai sen mukaan, miten tärkeinä keskustelijat niitä pitävät.  Ihmisoikeuskortit
 • Joululauluja tavuittain: ohje ja tavujakohotavujakohotavuja 2

 

13.12. Lucian päivä
Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi eniten ruotsinkielisten kesken. Lucia-neito pukeutuu valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. (+ 2min video)

 • Lauletaan Pyhän Lucian laulu: "Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa. Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy!"
 • Perinnetietoa Luciasta (Sancta Lucia), joka eli vuosina 283–304, YLE:n sivulla (+ 2 min video)

Palvelutaloissa voi järjestää joulukuusinäyttelyn, johon esim. kerhot, yhdistykset ja yritykset koristelevat oman kuusensa. Kuusista äänestetään kaunein tai arvataan kunkin kuusen koristelijat.

 

Noin miljoona suomalaista osallistuu vuosittain Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin. Se on yli 40 vuotta vanha perinne, joka on levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuuteen. Vuonna 2004 lauluvihkoja tilattiin jo yli 40 maahan.      Helppo joululauluvisa       
Joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen: Jouluradio

 

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä (YK)
Siirtolaisuusinstituutti kerää ja tallentaa muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyvää aineistoa. Sieltä löytyvät mm. tilastot maahan ja maastamuutosta 1800-luvun loppupuolelta alkaen, suomalaisten siirtolaisten matkareitit Amerikkaan ym.

 • Keskustelun aiheita: maahanmuutto ja stereotypiat, rasismi, kotoutuminen, etniset vähemmistöt, pakolaisuus, turvapaikan hakija, työperäinen maahanmuutto
 • Hassu matkailumainos Suomesta

 

21.–22.12. Talvipäivänseisaus  

Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä. Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on yli 14 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisessa vallitsee kaamos. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

 • Mietitään yhdessä, mitkä asiat tuovat elämään lisää valoa.
 • Tarkastellaan valaistuksen riittävyyttä omassa ympäristössä. Iän myötä myös valon tarve kasvaa. 60-vuotias tarvitsee n. 6 kertaa enemmän valoa kuin 20-vuotias. Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK ry on koonnut hyvän oppaan kodin ja sen lähiympäristön hyvästä ja turvallisesta valaistuksesta.

Ohjelmia pikkujouluihin ja joulujuhliin löytyy mm. Kirsti Koivulan Joulu jokaiselle -oppaasta.
Kun ulkona on kylmää ja pimeää, voi laulaa vanhan lohdullisen lastenlaulun Oravan pesä ja käydä istumatanssina läpi siihen kuuluvat liikkeet.
Hämäräryys haittaa ympäristön värien erottamista. Vastapainoksi voi hyvän lampun valossa värittää Jouluisia värityskuvia.

Joululauluista muokatut anagrammit sopivat pikkujouluohjelmaksi  Joululaulu anagrammit. Tässä leikattavat kortit:  Joululaulu anagrammit leikkaa ja mieti

 

24.-26.12. Joulu: Jouluaatto, Joulupäivä, Tapanin päivä                  jouluaiheisia kuvia   

 • Hetki joulurunoille. (Harvoin lauletut, oudommat joululaulut sopivat lausuttavaksi.)
 • Joulukoristeet kautta aikain. Millaisia joulukoristeita oli lapsuudessasi? Onko itselläsi säilynyt jokin joulukoriste, mikä haluat laittaa esille aina joulusta toiseen?
 • Mikähän on tämän joulun joulukoristemuoti?
 • Mikä joulumuisto on jäänyt erityisesti mieleen?
 • Joulumusiikkia, joululauluja, joulutarinoita ja jouluisia maistiaisia.
 • Tonttujumppa
 • Nautitaan vuodenajan tunnelmista ja tuoksuista.
 • Keskustellaan muiden maiden jouluperinteistä. Jouluista visailua.
 • Kirjoita korteille tavuja tutuista joululauluista (tavuja ja ohje). Laita kortit pöydälle epäjärjestyksessä. Etsitään samaan lauluun kuuluvia tavuja tai jouluisten sanojen osia.
 • Jouluajan kysymyskortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Joulukysymykset, suomi/svenska,   Julfrågor
 • Värityskuvia: Joosef ja Maria, Suojelusenkeli, Maria ja vastasyntynyt, Maria-ikoni,
 • Virtuaali jouluyön messu

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut jouluperinnettä ja -tietoutta.
Joululahjaksi voi antaa tai pyytää lahjakortin, jolla tietotekniikkaa taitava henkilö lupaa opastaa siihen opettelevaa.

Uskomus:  Jos jouluna on kesä, niin pääsiäisenä on talvi (Koivisto).
                   Jos jouluyö on tähdessä, niin tulee hyvä sienivuosi (Sakkola).
                   Joulumyrskyt tietää kevätkesäisiä ukkosia (Kivennapa).

 

28.12. Viattomien lasten päivä
Viattomien lasten päivänä muistellaan Herodeksen lastenmurhan uhreja Beetlehemissä sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

 • Jouluksi saatuja kortteja voi käyttää askartelussa.
 • Keskustellaan tiernapoikaperinteestä. YouTubessa on useita Tiernapoikatallennuksia. Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen perinne. Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa nuoret pojat kiersivät talosta taloon ja esittivät laulunäytelmää, jossa rooleja oli neljä: kuningas Herodes, murjaanien kuningas, Herodeksen sotilas Knihti ja Mänkki eli tähdenpyörittäjä. Nykyään on myös seniori-ikäisiä tiernapoikaryhmiä. Näytelmää esitetään joulu- ja pikkujoulujuhlissa.

 

31.12. Uudenvuoden aatto

Uskomus   Jos uudenvuoden vastaisena yönä näkyy tähtiä, tulee hyvä hillavuosi ja marjakesä.
                 Kun on usva uutena vuotena, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää.

 

TAMMIKUU            Kulttuurivuosikellon tammikuu
Tammikuuta kutsutaan sydänkuuksi, koska se on keskellä talvea. Kaamos päättyy tammikuussa.
Vuosi 2018 on kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi. Sen aikana järjestetään lukuisia kulttuuriperintöaiheisia tapahtumia, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja tiedotuskampanjoita. Vuoden aikana luodaan toimintamuotoja Osallisuus kulttuuriperintöön -teeman alla. Tavoitteena on edistää vuorovaikutusta sekä yksilöiden ja yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia. Hankkeita varten on mahdollista hakea valtionavustusta. Teemasivut
Vuoden 2018 käsityötekniikka on kirjonta.

1.1. Uudenvuodenpäivä

 • Uudenvuoden toiveita ja suunnitelmia
 • Mitä toivoisit alkaneelta vuodelta?
 • Uudenvuoden lupauksia
 • Uudenvuoden taikoja ja ennusteita. Tulosta ja kokoa ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen nopat, "jotka kertovat tulevan". Voit soveltaa myös Ennustajaeukon pussia.
 • Yle Radio yhdellä on vuodesta 1948 alkaen ollut tapana lähettää vuoden vaihteessa kello 24 lyöntien yhteydessä otteita Eino Leinon runosta ”Hymyilevä Apollo” (ilmestynyt 1989 teoksessa Sata ja yksi laulua). Oletko kuunnellut radiota uudenvuoden yönä? Luetaan ”Hymyilevän Apollon" säkeitä. Nauhoitus löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Vanhan kansan uuden vuoden enteet
 • Tuolijumppaideoita: Kinkun sulatusjumppa ja Jouluherkkujen karistus

 

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä
Näkövammaisten keskusliiton sivustolla on tietoa pistekirjoituksesta.

 • Tuntoaistia voi testata ja harjoituttaa. Laita kangaspussiin käpy, kivi, puupala, nappi, pumpulia, hiekkapaperia, pyyhekumi tm. pieniä erilaisia esineitä. Jokainen laittaa kätensä pussiin vuorotellen ja kertoo, miltä pussin sisältö tuntuu. Voi käyttää myös erimuotoisia puupalikoita tai kangastilkkuja (sametti, juutti, silkki, villaneule, frotee, vohveli).

Uskomus
Kaikki tammikuun vesipisarat ovat rukiita seuraavana kesänä. 
Jos varis raakkuu tammikuussa aamulla, tulee nuoskakeli, jos illalla, tulee pakkaskeli.

 

6.1. Loppiainen
Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Sitä sanotaan joskus vieläkin vanhaksi jouluksi. Loppiaisen suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulun pyhien loppumista. Katoliset ja luterilaiset muistelevat kolmea itämaan tietäjää Casparia, Melchioria ja Balthasaria, jotka tulivat osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Ortodoksisessa kirkossa loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla.
Suomalainen, satoja vuosia vanha tiernapoika-perinne kertoo tästä itämaan tietäjien matkasta sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaat surmaamaan kaikki pienet poikalapset. Nykyään tiernapoika-näytelmää esitetään ennen joulua ja se on hieman muuntunut alkuperäisestä käsikirjoituksesta (sanat).
Loppiaisesta alkoivat ennen ns. selkäviikot eli kovan työn ajat. On monta viikkoa seuraavaan juhlaan. 

 

8.1. Elvis Presleyn syntymäpäivä (1935)
Yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley oli rock and rollin kuningas. Hän on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja yksi 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimmista henkilöistä. Elvis oli 1950-luvun johtava teini-idoli. Hän näytteli 1950-luvulla useassa menestyselokuvassa. Elvis kuoli kotonaan 42-vuotiaana vuonna 1977. Elvis Youtubessa.

 

13.1. Nuutinpäivä
Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän. Viimeiset jouluruuat syödään pois tänään. Sanotaan: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit, joiksi ennen pukeutuivat aikuiset, nykyään lähinnä lapset. Miehet saattoivat ennen pukeutua naisiksi. Nuuttipukkiperinteestä kerrotaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolla.

 • Lopetatko joulunajan Nuutinpäivään?
 • Nuutinpäivän perinteitä, Nuuttipukki        klikkaa kuvaa

 

14.1. Sakari Topeliuksen syntymäpäivä
Vuonna 2018 Topeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta. Zachris (Zacharias) Topelius oli suomalainen kirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori. Topeliuksen kuuluisia teoksia ovat Kaarle-kuninkaan metsästys, Lukemisia lapsille näköispainos (mm. sadut Adalmiinan helmi, Koivu ja tähti, Sampo Lappalainen), tulostettava Lukemisia lapsille 1, Luonnonkirja, Maamme kirja, Matkustus Suomessa, Talvi-iltain tarinoita ja Välskärin kertomuksia. Teoksia on vapaasti ladattavissa Finnassa. Topeliuksen kirjoittamat sanat ovat mm. lauluissa Kesäpäivä Kangasalla sekä Sylvian joululaulu. (Kuva CC BY 4.0 Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma)

 

17.-23.1.2018 Presidentinvaalien ennakkoäänestys kotimaassa
ja 17.-20.1.2018 ulkomailla

 

18.1. Kristillisen ykseyden rukouspäivä
Suomessa vietetään vuosittain kahta rukouspäivää, joista Kristittyjen ykseyden rukouspäivä on ensimmäinen ja 24.10. vietettävä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä on toinen. Jälkimmäinen on samalla YK:n päivä. Kristillisen ykseyden rukouspäivä aloittaa kansainvälisen kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon, jota on vietetty jo yli sata vuotta.
18.1. Runoilija Immi Hellénin syntymäpäivä    (18.1.1861 - 20.1.1937)
Kansakoulunopettaja Immi Hellénin lastenlaulut ovat tuttuja monille sukupolville: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie..., Kello löi jo viisi, lapset herätkää (sanat)... Jäi toiset aamulla nukkumaan..., Kas, kuusen latvassa oksien alla (sanat)..., Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän (sanat)...), Kellot kaikuu, Mä olen niin pienoinen ja Pieni nokikolari. Hellenin runoja (yhteensä hän kirjoitti yli 1000 runoa). Kuva Daniel Nyblin
Immi Hellénin syntymäpäivään sopii Lastenlauluvisa.

 

19.1. Heikin nimipäivä, Pyhän Henrikin muistopäivä
     Sanontoja
     Heikin päivänä talven selkä katkeaa. Karhu kääntää kylkeään ja toteaa: Talvi puolessa,
     nälkä suolessa.

     Jos Heikkinä on leudot säät, Paavalina paukkuu ja päinvastoin.
     Heikki on taitekohta säissä: jos sitä ennen on ollut huono ilma, alkavat sen jälkeen hyvät
     ilmat ja päinvastoin.

Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään keskiajalla eläneen Piispa Henrikin muistolle.
Heikin päivä on ollut perinteinen markkinapäivä.

 

20.1. Juuston ystävien päivä (Cheese Lover´s Day)
Tänään voi järjestää juustomaistiaisia (hammastikku + juustopala + viinirypäle) tai -arvauskisan, kokeilla fonduepataa, kuorruttaa leipiä tai keksejä juustoraasteella, tiputtaa kahviin leipäjuuston paloja, leipoa juustokakkua tai juustotorttua, tehdä piimäjuustoa.

 

21.1. Kansainvälinen halipäivä                           (Hug Day)
Yhdysvalloissa tätä päivää on vietetty 1986 alkaen. Mukavan ihmisen halaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressioireita. Elimistö tuottaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia. Itsetunto paranee ja ahdistus vähenee. Halaus virittää positiivista mielialaa, paha olo lievenee. Jopa itsensä halaamisellakin on todettu olevan hyviä vaikutuksia. Tänään voi jakaa kaulaan ripustettavia tai rintaan kiinnitettäviä merkkejä, joissa lukee: Saa halata. Silloin ei kukaan koe joutuvansa pakkohalatuksi.

 

25.1. Paavalin nimipäivä
Paavalinpäivään on liittynyt paljon sääuskomuksia.
               Auringonpaiste Paavalina tietää poutaa koko vuodeksi. 
               Tulee hyvä herne- ja papusato, jos Paavalina on pieni lumisade,
                joka peittää reen jäljet.   
 
               Sumu ja usva Paavalina tietää sotaa ja vainoa.
               Kun Heikkinä helisee ja Paavalina paukkaa, tulee hyvä hernevuosi. 
               Yöt alkaa Uolevista, päivät pitenee Paavalista.
                Jos Paavalin päivänä on lauha ilma, niin koko talvikin on lauha

 

27.1. Vainojen uhrien muistopäivä   (YK)
Tämä on juutalaisvainojen ja muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä. Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27.1.1945, jonka mukaan tämä päivä on valittu.
Kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa on kristittyjä. Tuhannet kristityt kokevat vuosittain marttyyrikuoleman.  

27.1. Mozartin syntymäpäivä  (1756)

27.1. Kansallinen lähihoitajapäivä
Kansallista lähihoitajapäivää on vietetty Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin aloitteesta vuodesta 2009. Lähihoitajakoulutus alkoi Suomessa vuonna 1993 ja vuosittain lähihoitajia valmistuu noin 8 000. Lähihoitajista työskentelee vanhainkodeissa ja palvelutaloissa 30 %, terveyskeskuksissa 15%, kotipalvelussa 15% ja sairaaloissa 10%.

 

28.1. Euroopan neuvoston tietosuojapäivä
Vahvikkeen Tietoteknikkka-laatikossa on ohjeita suojautumisesta tietokoneen vakoilun, virusten ja varkauksien varalta. EETU ry on julkaissut kirjan Näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen.

 •  Aivojumppa Anagrammeja tietotekniikasta (tehtäviä, vinkkejä ja kortit) Kuvassa mattalaminoidut kortit ovat avainrenkaassa järjestyksessä.

 

  28.1.2018  oli presidentin vaali             Selkoesite
  Kotiäänestysohjeet
Vahvikkeen kuvia presidenteistä
Aiemmat presidentit. Tietoja ja tarinoita 100-vuotiaan Suomen presidenteistä

 

Tammikuun viimeinen sunnuntai on Tammisunnuntai
Venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista Etelä-Pohjanmaalla tammikuun 27. - 28. välisenä yönä 1918. Se tapahtui ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä ja johdolla yllätyshyökkäyksellä. Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä. Karjalassa aseistariisunta oli alkanut jo muutama päivä aiemmin. Tammisunnuntain tapahtumilla oli oleellinen merkitys Suomen itsenäisyydelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan. Tammisunnuntaisin maanpuolustusjärjestöillä on tapana laskea seppeleet 1918 sodan, 1939 - 1940 sodan, 1941 - 1945 sodan sankarivainajien sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille (usein Narvan marssin soidessa). Vuonna 2017 tapahtumista valmistui Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva osana Suomi 100 -tapahtumia. Anagrammi Tammisunnuntai

Tammikuun viimeinen viikonloppu Pihabongaus
Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma,  jossa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja esim. omalla pihalla. Tuloksista kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa. Aiempien vuosien tuloksia. Pihabongausta varten voi lainata riistakameran ja kiikareita. Tavallisimmista odotettavissa olevista linnuista voi tulostaa tunnistusta helpottavat kuvat (esim. 6 kuvaa/A4).   Lintujen tuntomerkkejä tunnistamista varten       Bongauspäivän bingo
Ennen keväällä alkavaa pesintää ehtii vielä rakentaa pöntöt tiaiselle ja kirjosiepolle Eläkeliiton ohjeiden mukaan: linnunpönttö.

 

HELMIKUU                         Kulttuurivuosikellon helmikuu

Helmikuun alussa on kouluissa Sanomalehtiviikko   
Lehtiviikkoa voi viettää hoivakodeissa esim. lukemalla ja kuuntelemalla Selkosanomia tavanomaista enemmän ja tekemällä Selkosanomien tehtäviä. Sanomalehtiviikon aikana lehdet toimittavat kouluihin satoja tuhansia maksuttomia sanomalehtiä niin printti- kuin verkkolehtinäkin. Lehdet myös järjestävät alueellisia kilpailuja, tapahtumia ja kampanjoita koululaisille. Kannattaa huolehtia siitä, että tällä viikolla lehdissä on mielenkiintoista ja positiivista luettavaa iäkkäistä ihmisistä.   

Helmikuun ensimmäistä viikkoa vietetään YK:n yleiskokouksen päätöslauselman mukaan kaikkien uskontojen ja katsomusten välisenä yhteisymmärryksen viikkona (World Interfaith Harmony Week).

 

2.2. Kaksosten päivä, vanha kynttilänpäivä (40 päivää joulusta)
Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen Suomen Monikkoperheet ry:n aloitteesta.
Sään ennustaminen: Jos teeri alkaa soida pian kynttilältä, tulee keväästä hyvä ja tasainen.

2.2. Maailman kosteikkopäivä
Maailman kosteikkopäivää vietetään maailmanlaajuisen Ramsar-kosteikkosopimuksen allekirjoituksen vuosipäivänä. Sopimuksen tarkoituksena on turvata ja suojella kosteikkoja ja edistää niiden kestävää käyttöä. Kosteikot tarjoavat puhdasta vettä, kalaa, riistaa sekä harrastus- ja elinkeinomahdollisuuksia. Pohjoismaissa päivää vietetään 2.9. 

 • Uskomus Jos ruukkukasvit alkavat kasvaa jo helmikuussa, tulee varhainen kevät.

 

3.2. Kansallinen masennuksen vastainen päivä
Vahvikkeen Terveys-osiosta löytyy tietoa ja linkkejä masennuksen karkoittamiseen. Laulaminen auttaa käsittelemään tunteita; Vahvikkeen laulunsanoja.
"Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan." (WHO 2013)

3.2. Alvar Aallon syntymäpäivä
Alvar Aalto on Suomen tunnetuin arkkitehti. Hänen elämäkertansa (9 sivua) on mielenkiintoista luettavaa.  Ohje Aalto-materiaalien käyttöön, tehtäviä, kuvapeli. Alvar Aalto -museo toimii Jyväskylässä ja Helsingissä.

 

4.2. Maailman syöpäpäivä
Tietoa syövästä ja sen ehkäisystä, oireista ja hoidoista löytyy Syöpäjärjestöjen sivustolta. Liikunta ja terveellinen ravinto vähentää syöpävaaraa. Näistä lisää Vahvikkeen Terveys-osiossa.

 

   5.2. Runebergin päivä                                  Johan Ludvig Runeberg

 • Runebergin torttujen tarina. Resepti
 • Johan Ludvig Runebergin (1804 - 1877) runoista on sävelletty Maamme‐laulu ja muitakin tuttuja lauluja kuten ”Sua, lähde kaunis, katselen”. Kuunnellaan lauluja ja keskustellaan niistä.
 • Lauletaan yhdessä Runebergin lauluja. Runebergin sanoittamat virret. Niiden sanat ja sävelet ovat ev.lut.kirkon sivustolla.
 • J. L. Runebergin tärkein teos on Vänrikki Stoolin tarinat (kuunneltavana Elävässä arkistossa). Kymmenet ikäpolvet joutuivat opettelemaan sitä koulussa ulkoa. Keskustellaan Runebergin kirjallisuudesta. Kirjallisuusvisailua.
 • Tutustutaan Fredrika Runebergiin ja hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Kirjallisuusvisailu.
  (Kuva CC BY 4.0 J.C. Lihr/Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma)

 

5.2. – 11.2.2018 Minä luen sinulle -viikko
Tietoa kampanjasta. Kampanjassa maahanmuuttajat toteuttavat lukuhetkiä iäkkäille ihmisille, joille lukeminen on hankalaa.
Kirjavinkkejä
Vinkkejä lukuhetkien järjestämistä varten

 

6.2. Saamelaisten kansallispäivä
Saamelaisten kansallispäivän päivämäärä on peräisin vuodelta 1917, jolloin saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän yhteistyön. Saamelaisilla on oma historia, kieli, kulttuuri, elinolot, elämäntapa ja identiteetti. Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja EU-alueen ainoa alkuperäiskansa. Suomessa on noin 9 000 saamelaista, Norjassa moninkertainen määrä. Saamelaisen vanhustyön työkalupakki (linkkejä, vuotuiskierto: talvi ja kevättalvi). Kansatieteellisiä esineitä Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelmasta löytyy Suomen museot Onlinesta.

Keskustelunaihe Mitä tietoa ja kokemuksia sinulla on saamelaisuudesta?

 

7.2. Kansallinen tietoturvapäivä
Tietokoneiden turvallisesta käytöstä on tietoa Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa.
SeniorSurf:n sivut
Netikäs: Tietoturva

 

8.2. Lainan päivä
Lainan nimipäivä on kirjastojen nimikkopäivä. Suomen kirjastoseura on vuodesta 1984 alkaen ideoinut Lainan-päivän tapahtumia. Koko viikkoa vietetään kirjastoviikkona. Vahvikkeen Sanataide-laatikko.

 

9.2.2018 Talviolympialaisten avajaiset
XXIII talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa. (Talviolympialaisten päättäjäiset ovat 25.2.)

 

11.2. Hätäkeskuspäivä, hätänumeropäivä
Päivän numero on Euroopassa yleinen hätänumero 112.
Hätäkeskuslaitos, poliisi, sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi järjestävät tänään erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kun on näihin tahoihin ajoissa yhteydessä, voi ideoida ikäihmisille hyödyllisiä ja elämyksellisiä tapahtumia. Hätäkeskuslaitoksen infoa

11.2. Suomalaisen nukketeatterin päivä
Nukketeattereista saa tietoa Suomen Unima ry:stä. Suomalaisen nukketeatterin historiaa ja kirjallisuutta

 

13.2. Maailman radiopäivä       (UNESCO)
YK:n kulttuurijärjestön Unescon World Radio Dayn tavoitteena on kertoa radion merkityksestä kaikkialla maailmassa ja edistää radionkuuntelun mahdollisuuksia. Suomen ensimmäinen radiolähetys kuultiin marraskuussa 1923. Yleisradio lähetti ensimmäiset ohjelmansa syyskuussa 1926. YLE:n Elävä arkisto: Radio-ohjelmat

 

14.2. Ystävänpäivä                      kuvia ystävyydestä              mainos- ja korttipohjia          kortteja
Järjestä ystävänpäiväkävely ja sen varrelle (opiskelijat/vapaaehtoiset/järjestöt) etappeja.

 • Vanhan keskieurooppalaisen uskomuksen mukaan linnut valitsevat kumppaninsa juuri 14. helmikuuta. Ystävänpäivän historiaa.
 • Keskustelua ystävyydestä ja sen merkityksestä eri elämänvaiheissa.  Hyvä ystävä on kuin...  Palautetta ystävyydestä: Sinä se olet kuin -kortit
 • Täytetään ja vaihdetaan Ystävystymisen vihkosia (monivalintakysymykset, avoimet kysymykset). Ohje ystävystymisen vihkosten täyttämiseen  
 • Onko sinulla ollut joskus kirjeystävää? Oletko säilyttänyt vanhoja kirjeitä?
 • Muistatko lapsena keränneesi muistokirjaan runoja ystäviltäsi? Onko jokin värssy jäänyt mieleesi? ”Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on taskussa avain ja lukko. Sillä se sitoo ystävät yhteen, niin kuin maamies pellolla lyhteen.”
 • Muistellaan ulkomaalaisia ystäviä. Oletko matkoilla tai kotimaassa tavannut ulkomaisen ystävällisen henkilön, joka on jäänyt mieleesi?
 • Lähetätkö kirjeitä tai kortteja? Vahvikkeen postikortteja. Tarinaa vanhoista postikorteista Ulrika Juseliuksen kertomana (nappulat ko sivun reunassa).
 • Muistatko ensirakkautesi? Naapurinpoika, filmitähti vai laulaja? Mikä on kaunein rakkauslaulu? Onko sinulle koskaan laulettu serenadia? Jos unelmasi toteutuisi, kuka laulaisi sinulle serenadin? Kuunnellaan hempeitä lauluja ja laulellaan yhdessä. Paistetaan vohveleita, jotka tarjoillaan sydäminä (kuva>).
 • ”Hädässä ystävä tunnetaan.” Millaisia ystävän tekoja muistat osuneen kohdallesi, itsellesi tai läheisillesi?
 • Ystävänpäivään liittyvä taidehetki. Miltä näyttäisi sinun ystävyyden ikkuna?
 • Ystävänpäivän runohetki.  Eino Leinon runo Kadotettu ystävä
 • Jaetaan ystävyyteen liittyviä aforismejä vaikka kahvilautaselle asetettuna ja keskustellaan niistä.
 • ”Ystävän laulu”: tietoa laulun tekijästä ja esityksistä sekä keskustelua laulun sanomasta. Lauletaan/kuunnellaan ystävänlaulu (mm. YouTubessa monen artistin esittämänä).     Kuva pitkospuista                                         Lauluja ystävyydestä
 • Nimikortit kahvipöytään (kuva >)
 • Askartelu ystävänpäiväkortti, pieni lahja ystävälle, Ystävä-nimikyltit (kuva >)

 

15.2.2018 Abiturienttien penkkariajelut    kuva
16.2.2018 Lukioiden vanhojen tanssit    
Monesta lukiosta käydään esittämässä vanhoja tansseja upeissa puvuissa myös palvelutaloissa ja hoivakodeissa.  Mainospohja Tanssiesitys

 

Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen: laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai

 • Keskustelua laskiaisruokien kuten hernekeiton ja laskiaispullien perinteistä. Kuuluuko laskiaispullaan hillo vai mantelimassa? (Monissa maissa kaikki torstait ovat hernekeittopäiviä jäänteenä keskiaikaisesta katolisten paastopäivästä. Perjantaipaasto edellytti tankkausta edellisenä päivänä.)  
 • Karnevaaliperinne sijoittuu katolisissa maissa laskiaiseen. Tietoa ja kuvia karnevaaleista. Oletko ollut joskus mukana karnevaaleissa?
 • Laskiaisperinteet, mäenlasku yms. Muistoja lapsuuden laskiaisista (napakelkka, jääkelkka, pulkka).
 • Laskiaismäen lorut ja huudahdukset vaihtelevat eri puolilla Suomea. ”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin lapsen päitä.”
 • Talvinen rentoutustuokio ja mielikuvamatka.
 • Ikäpolvien yhteiset Lumiukkotalkoot
 • Laskiaisviikolla syödään blinejä. Ne ovat kevättalven sesonkiherkku. Tapa on levinnyt ortodoksisesta perinteestä. Ortodoksit kutsuvat laskiaisviikkoa bliniviikoksi. Viikko korostaa yhteisöllisyyttä. Ihmiset kokoontuvat silloin kodeissa ja muissa yhteisöissä yhteen maistuvien herkkujen äärelle.
 • Värityskuva Mäenlasku,
 • Laulu laskiaisesta: Helmikuu on tullut
 • Jos laskiaissunnuntaina sataa, sataa koko paaston ajan.

 

20.2. YK:n kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä
Pyritään kiinnittämään huomiota köyhyyden poistamiseen ja sosiaaliseen suojeluun.

 

21.2. UNESCO:n kansainvälinen äidinkielen päivä sekä kansainvälinen matkailuoppaiden päivä
UNESCO julkistaa joka vuodelle jonkin äidinkieleen liittyvän teeman. Toimintavinkkejä Vahvikkeen Sanataide-laatikossa.
Matkailuoppaat järjestävät erilaisia tempauksia. Ole ajoissa yhteydessä paikkakunnan oppaisiin, että iäkkäät ihmiset otettaisiin suunnittelussa huomioon.

 

22.2. Muistelemispäivä, partiolaisten juhlapäivä
Partiolaiset ympäri maailman muistavat ystäviänsä ja sitä, että he kuuluvat suureen kansainväliseen partioliikkeeseen. 22.2. on partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powellin ja hänen vaimonsa Olaven yhteinen syntymäpäivä.
Myös ei-partiolaiset voivat tänään muistella hyviä ystäviään ja kaikkia itselleen tärkeitä asioita: läheisiä ihmisiä ja merkityksellisiä paikkoja.
Vinkkejä ja materiaaleja muisteluun Vahvikkeen Muistelu-laatikossa: tulostettavia muisteluaiheisia kysymyskortteja. Vahvikkeen ystävyys-aiheisia kuvia.

 

24.2. Maailman ääneen lukemisen päivä
Selkokeskus haastaa vammais- ja vanhuspalvelut sekä kirjastot ympäri Suomea mukaan Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanjaan. Iäkkäille ihmisille ja etenkin muistisairaille soveltuvia selkokirjoja. Vahvikkeen Sanataide-laatikko.
Monissa Vahvikkeen kuvapankin postikorttiaiheisissa kuvissa on selkotekstiä.
Marja Olli & Minna Rautiainen ovat koonneet Kuvallisen keittokirjan selkokielisin ohjein (alkaen sivulta 49).

 

24.2. Talvi-Matti
Kevättalvi alkaa vanhan kansan mukaan Matin nimipäivänä. 
Tarinarentoutus pareittain ulkoilun jälkeen tai muuten vaan: Talvipäivä pihassa

 • Uskomuksia: Jos Matin päivänä pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä monta kertaa ennen kevättä.
  Matin päivänä talven selkä katkeaa ja karhu kääntää kylkeä.
  Jos Mattina paistaa aurinko pakkassäässä, on tulossa pitkä aurinkoinen kesä.
  Mitä Mattina, sitä Marjana (Matin päivänä on sama sää kuin Maarian päivänä).

 

   28.2. Kalevalan ja karjalaisuuden päivä, suomalaisen kulttuurin päivä

Elias Lönnrot päiväsi Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. Siksi päivää vietetään nykyisin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä. Kalevalan laajempi versio ilmestyi vuonna 1849 ja se on meidän kansalliseepoksemme. Kalevalamitaksi kutsutaan suomalais-karjalaista perinnettä, jota on käytetty sepitettäessä ja esitettäessä lyriikkaa, häärunoja, työlauluja, tanssi- ja leikkilauluja, loitsuja, rahvaanrunoja, sananlaskurunoja ja arvoituksia. Vanhimmat tallenteet ovat 1500-luvulta, näytteitä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolta löytyy tutkittua tietoa Kalevalasta, mm. vuoden 1849 Kalevalan teksti kokonaisuudessaan ja tarkistettuna. Voi myös kuunnella äänioppaan kertomana mm., miten Gallen-Kalleloiden perhe huvitteli Tarvaspäässä. Mitä ajan teknisiä uutuuksia ateljeelinnassa kokeiltiin? Mitkä suunnitelmat jäivät toteutumatta ja miksi tornin ylintä huonetta kutsutaan munkinkammioksi? Millainen oli Gallen-Kallelan ehdotus Suomen lipuksi?

 

Helmikuun viimeinen päivä, Harvinaisten sairauksien päivä
Kansainvälistä Harvinaisten sairauksien päivää järjestää Harvinaiset-verkosto.
Vuonna 2017 teemana on tutkimus.
Tauti- ja rohtokortit voivat toimia virikkeenä sairausaiheiselle keskustelulle. Voit käyttää pelkkiä tautikortteja, jos haluat virittää asiapitoista keskustelua. Satunnaiset rohdot tuovat tilanteeseen huumoria. Kortteihin liittyy sanasto.

 

29.2. Karkauspäivä       joka neljäs vuosi eli aina, kun vuosiluku on neljällä jaollinen: 2020, 2024, 2028...

 • Karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä. Naisia kannustetaan kosimaan miehiä. Jos mies antaa rukkaset, hänen on perinteen mukaisesti ostettava naiselle hamekangas. Aiotko hankkia tänään hamekankaan? YLE:n arkiston video kosintatapahtumasta Lapinjärvellä.
 • Tietoa karkauspäivän perinteistä.
 • Karkauspäivän tarinoita.
 • Aiemmin karkauspäivänä pidettin 24.2. Karkauspäivä lisätään joka neljäs vuosi, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää 365 vrk + neljännesvuorokausi.