Talvi

  Joulu-, tammi- ja helmikuu                     Talvisia kuvia  Talviset kysymyskortit

 

JOULUKUU            
Kulttuurivuosikellon joulukuu
Vihreän Veräjän luontoideoita joulukuulle (6 sivua)
Kutsu- ja mainospohjia joulunajan tapahtumiin            

Adventti                      (1. adventti on 1.12.2019,  29.11.2020)
Sana adventti tulee latinan sanasta adventus, mikä tarkoittaa suomennettuna Herran tulemista. Adventti on joulun odottamista ja siihen valmistautumista. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät. Ensimmäinen adventtisunnuntai on välillä 27.11. - 3.12. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää yksi kynttilä ja lisätä kynttilä joka sunnuntai.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina kirkoissa lauletaan Hoosianna-virttä. Toinen adventtisunnuntai liittyy Jeesuksen paluuseen aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta. Neljäs adventtisunnuntai on nimetty neitsyt Marialle.

 

1.12. Avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku
Ison joulukalenterin numerot 1-24 (A4): Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 2tulosta,Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 1 kirjoita papereiden toiselle puolelle joka päivälle joku yllätys tai päivän ohjelmanumero, teippaa paperit seinälle ja käännä numerojärjestyksessä päivittäin. Viereisissä kuvissa liikunnallinen joulukalenteri Suomussalmen Vanhustentaloyhdistyksen seinällä. Numerot voi asetella numerojärjestykseen tai kuusen muotoon satunnaiseen järjestykseen. Kokonaisuuden voi täydentää joulukoristeilla tai -korteilla. Tulostettavat kirjaimet: JOULUKALENTERI JUMPPA
Kylli-tädin joulukalenteri  Ylen Elävässä arkistossa (7 min)

 

3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä       (YK)
Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivaan valtakunnalliseen vammaisneuvostoon (VANE) kuuluu noin 90 vammaisjärjestöä. VANE:n sivustolta löytyy näistä tietoja. Neuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin, joka seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista.

3.12. Toivo Kärjen syntymäpäiväToivo Kärki pöydän ääressä
Säveltäjä, muusikko Toivo Kärki syntyi 1915. Hän on yksi Suomen merkittävimpiä muusikoita. Hänen sävellyksiään on levytetty noin 1330. Hän teki musiikin noin 50 elokuvaan, lukuisiin revyisiin, näytelmiin ja radiohupailuihin. Hän teki hedelmällistä yhteistyötä kymmenien laulajien ja sanoittajien kanssa. Toivo Kärki kuoli 1992. (kuva Wikimedia Commons)

 

5.12. Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä
Kansalaisareena on kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareenan sivustolta löytyy paljon tietoa ja ideoita vapaaehtoistoiminnan organisoimisesta, koulutuksesta ym.

 

Suomen lippu   6.12. Itsenäisyyspäivä                     

 • Tietoa Suomen lipusta ja liputuspäivistä.  Ylen Elävä Arkisto: Suomen itsenäisyysjulistus
 • Keskustelunaihe Mitä sinulle merkitsee isänmaa ja äidinkieli?
 • Kuunnellaan Finlandia.                     Esim. YouTubesta
 • Keskustelunaihe itsenäisyyspäivä ja linnan juhlat. Vinkkejä keskusteluun:  Linnan juhlat, muoti ja etiketti 
 • Keskustelunaihe naisten muoti  Naisten muoti -kortit
 • Keskustelunaihe suomalaisten presidenttien rouvat ja muut merkittävät naisvaikuttajat.
 • Keskustelunaihe Suomen presidentit ja heidän lapsuudenkotinsa.
 • Keskustelunaihe kallis kotimaamme. Onko edelleen lottovoitto syntyä Suomeen?
 • Keskustelunaihe  Mitä antaisit Suomelle syntymäpäivälahjaksi?
 • 100 esinettä Suomesta: yksi esine kultakin itsenäisyyden vuodelta. Selkeä nettisivusto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
 • Keskustelunaihe Kunniamerkit ja arvonimet. Ritarikunnat ovat Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Näiden kunniamerkkien lisäksi on erilaisia virallisia tai puolivirallisia ansio- tai muistoristejä ja -mitaleja. Tasavallan presidentti tekee kunniamerkkien myöntämispäätökset ja jakaa ne vuosittain itsenäisyyspäivänä. Presidentti jakaa myös arvonimiä. Tunnistatko kunniamerkkejä? Voit tuoda hallussasi olevia kunniamerkkejä muille ryhmäläisille ihailtavaksi. Tietoa kunniamerkeistä Suomi.fi -sivustolla.
 • Keskustelunaihe Itsenäisyyspäivän vieton perinteet ja mistä tavat ovat saaneet alkunsa. Itsenäisyyspäivän tunnelmia musiikin ja makujen maailmasta.
 • Katsotaan kuvia talvi- ja jatkosodan ajalta. Niitä löytyy osoitteesta Sotasampo.
 • Kuunnellaan ja lauletaan Isänmaallisia lauluja.  Kuunnellaan presidentti Kyösti Kallion puhe itsenäisyyspäivänä 1939. Suomen itsenäisyysjulistus.
 • Pelataan Suomi-aiheisia muistipelejä sekä Suomi-tietopelejä. Tässä yksi Suomi-visa:  Suomi-visan kuvat  ja  Suomi-visan ohje.
 • Kaksi isänmaallista lauluvisaa: helpompi ja vaikeampi. Molemmissa on samat laulut, mutta eroa on sanojen määrässä. Lisäksi ensimmäisessä visassa on ensimmäisen säkeistön alku ja loppu, toisessa visassa laulun alku ja loppu.
   

Kausipelin Joululahjojen koriin heitto voi ottaa esille joskus itsenäisyyspäivän jälkeen. Joulun jälkeen se pannaan takaisin varastoon. 

 

7.12. Marion Rungin syntymäpäivä  (1945, Helsinki)
(Kuva rajattu CC BY 4.0 Wille Katzin orkesteri ja Marion Rung. Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja Alvar Kolanen, 1960–1969. Finna)

 • Kuunnellaan Marion Rungin lauluja ja lauletaan mukana: esim. Tom Tom Tom, Where Is The Love? Riviera, Rakkaus on hellyyttä, Brigitte Bardot, Mexico, Sydänkäpynen, My boy Lollipop, Kiva, kiva rakkaus, Pieni lintu, Pikku rahastaja, El Bimbo, Eviva Espanja, Ding-a-dong,
 • Pidetään levyraati Marion Rungin kappaleista. Numerot ja muita mielipiteen ilmaisun kortteja Vahvikkeen Musiikki-laatikossa.

 

Suomen lippu   8.12. Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä        
    kuva Sibeliuksesta Vahvikkeen kuvapankissa
                 (Kuvassa Jean Sibelius 70-vuotiaana, kuvaaja Ivar Rafael Helander, Museovirasto,
                Börje Sandbergin kokoelma, Inventaarionro HK6869:1.23. Finna CC BY 4.0)

 • ”On hanget korkeat nietokset” ja ”En etsi valtaa loistoa” ovat Sibeliuksen säveltämiä joululauluja.
 • Vietetään kerhon omaa pikkujoulua jouluisen musiikin ja tunnelman parissa.
 • Retkikohde Sibelius-museo Turussa on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Sibeliuksen koti Ainola Järvenpäässä on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo.      
 • Aivojumppa  Laula kuvasta
 • Katsotaan kuvia Sibeliuksesta ja Ainolasta: 51 kuvaa Flickrissä. Yle Areenassa on 3 minuutin video Sibeliuksesta.
   

Helsingin suomalainen klubi on tuottanut monipuolisen Jean Sibelius –sivuston, joka esittelee säveltäjän elämänhistoriaa, teoksia ja Ainolaa. Sivustolta löytyy myös musiikkinäytteitä.
Sibeliuksen musiikkia: Sinfoniat 1-7 (1899-1924), Kullervo (1892), Finlandia (1899), Karelia-sarja, (1893)
Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää on liputettu vasta vuodesta 2011.

 

Pikkujoulukoristelua
Piimällä, jugurtilla tai hammastahnalla voi maalata lumitähtiä ja muita koristekuvioita tai maisemia ikkunoihin ja peileihin. Vesi- ja peitevärit pysyvät lasissa, jos käyttää veden tilalla saippuavettä. Kuvioita voi töpätä superlonsienellä sabluunan läpi tai leimata pahvista  käännetyillä leimasimilla. Rajauksia voi tehdä maalarin teipillä. Kuviot poistetaan märällä rätillä. Lapsenlapsia tai päiväkerhoja voi pyytää koristelemaan palvelutalon ikkunoita. (video)

Ajankulua pimeisiin iltoihin ja sisältöä pikkujouluihin


10.12. Ihmisoikeuksien päivä      (YK)
Ihmisoikeuksia ovat oikeus elämään, syrjinnän kielto, orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus kansalaisuuteen, oikeus turvapaikkaan, kidutuksen kielto, oikeus yksityis- ja perhe-elämän suojaan, oikeus omaisuuteen, oikeus osallistua, mielipiteen- ja sananvapaus oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, oikeus riittävään elintasoon, liikkumisen vapaus, oikeus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielivaltaisen pidätyksen kielto, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus sosiaaliturvaan, oikeus työhön ja opetukseen, oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä, oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe sekä oikeus kehitykseen. Näihin oikeuksiin YK on liittänyt myös velvollisuuksia.

 • Keskustelunaihe Ihmisoikeudet: tulosta ihmisoikeuskortit tai kirjoita jokainen ihmisoikeus suurin fontein omalla kortilleen. Kortit voidaan levittää pöydälle kaikkien näkyville ja valita niistä yksi kerraallaan yhteisesti keskusteltavaksi. Voidaan käyttää kahta tai useampaa eriväristä otsikoitua paperia, joiden päälle kortit siirretään sen mukaan, miten kukin ihmisoikeus toteutuu Suomessa tai maailmassa tai sen mukaan, miten tärkeinä keskustelijat niitä pitävät.  Ihmisoikeuskortit
 • Aivojumppa  Joululauluja tavuittain: ohje ja tavujakohotavujakohotavuja 2

 

13.12. Lucian päivä Lucia pienoismalli
Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi eniten ruotsinkielisten kesken. Lucia-neito pukeutuu valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucian tehtävä on tuoda valoa talven pimeyteen. Talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. 2019 Suomen Lucia täyttää 70 vuotta ja uusi Lucia-neito kruunataan Helsingin tuomiokirkossa perjantaina 13. joulukuuta kello 17. Sen jälkeen Lucia-kulkue matkaa läpi Helsingin keskustan. Lucia ja Lucia-kuoro tekevät joulu- ja tammikuussa lähes 100 vierailua sairaaloihin, vanhainkoteihin ja juhlatilaisuuksiin ja käyvät myös eduskunnassa sekä Suomen tasavallan presidentin luona. Folkhälsan ylläpitää perinteen jatkuvuutta ja organisoi vuosittain Lucia-keräyksen. 2019 sillä tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. på svenska

 • Lauletaan Pyhän Lucian laulu: "Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa. Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy!"
 • Perinnetietoa Luciasta (Sancta Lucia), joka eli vuosina 283–304, YLE:n sivulla (+ 2 min video)

Palvelutaloissa voi järjestää joulukuusinäyttelyn, johon esim. kerhot, yhdistykset ja yritykset koristelevat oman kuusensa. Kuusista äänestetään kaunein tai arvataan kunkin kuusen koristelijat.

 

Noin miljoona suomalaista osallistuu vuosittain Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin. Se on yli 40 vuotta vanha perinne, joka on levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuuteen. Vuonna 2004 lauluvihkoja tilattiin jo yli 40 maahan.      Helppo joululauluvisa       
Joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen: Jouluradio

 

16.12. Beethovenin syntymäpäivä            2020 syntymästä 250 vuotta
Ludwig van Beethoven (16.12.1770 – 26.3.1827) oli saksalainen säveltäjä. Hän oli oman aikansa merkittävin säveltäjä, mutta myös yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista mestareista. Beethoven kuuroutui, mutta kykeni silti säveltämään elämänsä loppuun asti. Hän sävelsi yhdeksän sinfoniaa, viisi pianokonserttoa, yhden viulukonserton, yhden oopperan ja kaksi messua, 32 pianosonaattia sekä 16 jousikvartettoa. (Kuva Joseph Karl Stieler)

 • Kuunnellaan Kuutamosonaatin alkua, Viidennen sinfonian kuuluisaa Kohtalo-teemaa ja yhdeksännen sinfonian Oodi ilolle -hymniä.
 • Tutustutaan Beethovenin elämäntarinaan ja rankkaan lapsuuteen, johon kuului mm. pahoinpitelyja ja kellariin sulkemisia.

 

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä      (YK)
Siirtolaisuusinstituutti kerää ja tallentaa muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyvää aineistoa. Sieltä löytyvät mm. tilastot maahan ja maastamuutosta 1800-luvun loppupuolelta alkaen, suomalaisten siirtolaisten matkareitit Amerikkaan ym.

 • Keskustelunaihe maahanmuutto ja stereotypiat, rasismi, kotoutuminen, etniset vähemmistöt, pakolaisuus, turvapaikan hakija, työperäinen maahanmuutto
 • Hassu matkailumainos Suomesta

 

19.12.  Ansa Ikonen syntyi 1913Ansa Ikonen
Suomen Kansallisteatterin näyttelijä, laulaja Ansa Ikonen on Suomen tunnetuimpia elokuvatähtiä. Hän näytteli 40 elokuvassa, joista 12 Tauno Palon kanssa. Ansa Ikosesta Ylen Elävässä Areenassa. Ansa Ikonen kuoli 23.5. 1989. Kuvia Vahvikkeessa. (Kuva rajattu CC BY 4.0, Ansa Ikonen, Museovirasto – Musketti, kuvaaja Kuvasiskot 1957, Inventaarionumero HK7155:172-57-1)

 • Katsotaan elokuva, jossa Ansa Ikonen näyttelee. Juodaan Ansa Ikosen syntymäpäiväkahvit.

 

21.–22.12. Talvipäivänseisaus 
Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä. Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on yli 14 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisessa vallitsee kaamos. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

 • Mietitään yhdessä, mitkä asiat tuovat elämään lisää valoa.
 • Tarkastellaan valaistuksen riittävyyttä omassa ympäristössä. Iän myötä myös valon tarve kasvaa. 60-vuotias tarvitsee n. 6 kertaa enemmän valoa kuin 20-vuotias.
 • Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK ry:n sivuilla on neuvoja ulkokäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen käytöstä sekä valonlähteistä, lampuista ym.

Ohjelmia pikkujouluihin ja joulujuhliin löytyy mm. Kirsti Koivulan Joulu jokaiselle -oppaasta.
Kun ulkona on kylmää ja pimeää, voi laulaa vanhan lohdullisen lastenlaulun Oravan pesä ja käydä istumatanssina läpi siihen kuuluvat liikkeet.

 

24.-26.12. Joulu: Jouluaatto, Joulupäivä, Tapanin päivä                  jouluaiheisia kuvia    Joulukortti: tonttu

 • Luetaan joulurunoja. Harvoin lauletut, oudommat joululaulut sopivat lausuttavaksi.Joulukortti: kuusi ja kaksi lasta
 • Keskustelunaihe  Joulukoristeet kautta aikain. Millaisia joulukoristeita oli lapsuudessasi? Onko itselläsi säilynyt jokin joulukoriste, mikä haluat laittaa esille aina joulusta toiseen? Mikähän on tämän joulun joulukoristemuoti?
 • Keskustelunaihe  JoulumuistotJoulukortti: lammaspaimenia
 • Kuunnellaan joulumusiikkia, lauletaan joululauluja, kerrotaan joulutarinoita ja maistellaan jouluisia makuja.
 • Tonttujumppa
 • Keskustelunaihe  Muiden maiden jouluperinteet. Jouluista visailua.
 • Aivojumppa Kirjoita korteille tavuja tutuista joululauluista (tavuja ja ohje). Laita kortit pöydälle epäjärjestyksessä. Etsitään samaan lauluun kuuluvia tavuja tai jouluisten sanojen osia.
 • Jouluajan kysymyskortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Joulukysymykset, suomi/svenska, Ruotsin lippu  Julfrågor
 • Värityskuvia  Joosef ja Maria, Suojelusenkeli, Maria ja vastasyntynyt, Maria-ikoni,
 • Virtuaalinen jouluyön messu

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut jouluperinnettä ja -tietoutta.
Joululahjaksi voi antaa tai pyytää lahjakortin, jolla tietotekniikkaa taitava henkilö lupaa opastaa siihen opettelevaa.

Uskomus:  Jos jouluna on kesä, niin pääsiäisenä on talvi (Koivisto).
                   Jos jouluyö on tähdessä, niin tulee hyvä sienivuosi (Sakkola).
                   Joulumyrskyt tietää kevätkesäisiä ukkosia (Kivennapa).

 

28.12. Viattomien lasten päivä
Viattomien lasten päivänä muistellaan Herodeksen määräämää alle 2-vuotiaiden lasten murhan uhreja Beetlehemissä sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

 • Jouluksi saatuja kortteja voi käyttää askartelussa.
 • Keskustelunaihe Tiernapoikaperinne. YouTubessa on useita Tiernapoikatallennuksia. Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen perinne. Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa nuoret pojat kiersivät talosta taloon ja esittivät laulunäytelmää, jossa rooleja oli neljä: kuningas Herodes, murjaanien kuningas, Herodeksen sotilas Knihti ja Mänkki eli tähdenpyörittäjä. Nykyään on myös seniori-ikäisiä tiernapoikaryhmiä. Näytelmää esitetään joulu- ja pikkujoulujuhlissa.

 

31.12. Uudenvuoden aatto Uudenvuoden vastaanottajaiset -mainos

Uskomus   Jos uudenvuoden vastaisena yönä näkyy tähtiä, tulee hyvä hillavuosi ja marjakesä.
                 Kun on usva uutena vuotena, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää.

 

TAMMIKUU           
Kulttuurivuosikellon tammikuu
Vihreän Veräjän luontoideoita tammikuulle (6 sivua)
Tammi on tarkoittanut napaa tai keskikohtaa. Tammikuu on saanut nimensä siitä, että se on talven keskellä. Sijaintinsa vuoksi sitä on kutsuttu myös sydänkuuksi. Kaamos päättyy tammikuussa.
Vuosi 2018 oli kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi. Sen aikana järjestettiin lukuisia kulttuuriperintöaiheisia tapahtumia, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja tiedotuskampanjoita. Vuoden aikana luotiin toimintamuotoja Osallisuus kulttuuriperintöön -teeman alla. Tavoitteena oli edistää vuorovaikutusta sekä yksilöiden ja yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia. Teemasivut
Vuoden 2017 käsityötekniikka oli makramee, 2018 kirjonta, 2019 kudonta ja 2020 on vuoleminen.

1.1. Uudenvuodenpäivä

 • Keskustelunaihe  Uudenvuoden toiveita ja suunnitelmia. Mitä toivoisit alkaneelta vuodelta?Mitä noppasi kertovat -kansi Uudenvuoden lupauksia
 • Uudenvuoden taikoja ja ennusteita. Tulosta ja kokoa ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen nopat, "jotka kertovat tulevan". Voit soveltaa myös Ennustajaeukon pussia.
 • Yle Radio yhdellä on vuodesta 1948 alkaen ollut tapana lähettää vuoden vaihteessa kello 24 lyöntien yhteydessä otteita Eino Leinon runosta ”Hymyilevä Apollo” (ilmestynyt 1989 teoksessa Sata ja yksi laulua). Luetaan ”Hymyilevän Apollon" säkeitä. Nauhoitus löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Keskustelunaihe  Vanhan kansan uuden vuoden enteet
 • Tuolijumppa  Kinkun sulatusjumppa ja Jouluherkkujen karistus

 

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä
Näkövammaisten keskusliiton sivustolla on tietoa pistekirjoituksesta.

 • Tuntoaistia voi testata ja harjoituttaa. Laita kangaspussiin käpy, kivi, puupala, nappi, pumpulia, hiekkapaperia, pyyhekumi tm. pieniä erilaisia esineitä. Jokainen laittaa kätensä pussiin vuorotellen ja kertoo, miltä pussin sisältö tuntuu. Voi käyttää myös erimuotoisia puupalikoita tai kangastilkkuja (sametti, juutti, silkki, villaneule, frotee, vohveli).

Uskomus
Kaikki tammikuun vesipisarat ovat rukiita seuraavana kesänä. 
Jos varis raakkuu tammikuussa aamulla, tulee nuoskakeli, jos illalla, tulee pakkaskeli.

 

6.1. Loppiainen
Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Sitä sanotaan joskus vieläkin vanhaksi jouluksi. Loppiaisen suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulun pyhien loppumista. Katoliset ja luterilaiset muistelevat kolmea itämaan tietäjää Casparia, Melchioria ja Balthasaria, jotka tulivat osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Ortodoksisessa kirkossa loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla.
Suomalainen, satoja vuosia vanha tiernapoika-perinne kertoo tästä itämaan tietäjien matkasta sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaat surmaamaan kaikki pienet poikalapset. Nykyään tiernapoika-näytelmää esitetään ennen joulua ja se on hieman muuntunut alkuperäisestä käsikirjoituksesta (sanat).
Loppiaisesta alkoivat ennen ns. selkäviikot eli kovan työn ajat. On monta viikkoa seuraavaan juhlaan. 

 

8.1. Elvis Presleyn syntymäpäivä (1935)
Yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley oli rock and rollin kuningas. Hän on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja yksi 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimmista henkilöistä. Elvis oli 1950-luvun johtava teini-idoli. Hän näytteli 1950-luvulla useassa menestyselokuvassa. Elvis kuoli kotonaan 42-vuotiaana vuonna 1977. Elvis Youtubessa.

 

13.1. Nuutinpäivä
Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän. Viimeiset jouluruuat syödään pois tänään. Sanotaan: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit, joiksi ennen pukeutuivat aikuiset, nykyään lähinnä lapset. Miehet saattoivat ennen pukeutua naisiksi. Nuuttipukkiperinteestä kerrotaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolla. 3 nuutipukkia istuu sohvalla

 • Keskustelunaihe Nuutinpäivän perinteet, nuuttipukki. Lopetatko joulunajan Nuutinpäivään?     klikkaa kuvaa

 

14.1. Sakari Topeliuksen syntymäpäiväSakari Topelius rintakuva
Zachris (Zacharias, Sakari) Topelius (1818 – 1898) oli suomalainen kirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori. Topeliuksen kuuluisia teoksia ovat Kaarle-kuninkaan metsästys, Lukemisia lapsille näköispainos (mm. sadut Adalmiinan helmi, Koivu ja tähti, Sampo Lappalainen), tulostettava Lukemisia lapsille 1, Luonnonkirja, Maamme kirja, Matkustus Suomessa, Talvi-iltain tarinoita ja Välskärin kertomuksia. Teoksia on vapaasti ladattavissa Finnassa. Topeliuksen kirjoittamat sanat ovat mm. lauluissa Kesäpäivä Kangasalla sekä Sylvian joululaulu. Topeliuksesta on 4 minuutin video Yle Areenassa. (Kuva CC BY 4.0 Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Finna)

 

15.1. Suomen sanomalehdistön syntymäpäiväPiirros: mies lukee sanomalehteä
Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo eli ensimmäinen Suomessa ilmestynyt sanomalehti ilmestyi ensimmäisen kerran 15.1.1771. Tämä ensimmäinen lehti samoin kuin kaikki muut Suomessa ilmestyneet vanhat sanomalehdet ovat luettavissa Kansalliskirjaston Digi-palvelussa.

 

18.1. Kristillisen ykseyden rukouspäivä
Suomessa vietetään vuosittain kahta rukouspäivää, joista kansainvälinen Kristittyjen ykseyden rukouspäivä on ensimmäinen ja 24.10. vietettävä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä on toinen. Jälkimmäinen on samalla YK:n päivä. Kristillisen ykseyden rukouspäivä aloittaa kansainvälisen kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon, jota on vietetty jo yli sata vuotta. Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Naisten kansainvälinen rukouspäivä.  Immi Hellen
18.1. Runoilija Immi Hellénin syntymäpäivä    (18.1.1861 - 20.1.1937)
Kansakoulunopettaja Immi Hellénin lastenlaulut ovat tuttuja monille sukupolville: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie..., Kello löi jo viisi, lapset herätkää (sanat)... Jäi toiset aamulla nukkumaan..., Kas, kuusen latvassa oksien alla (sanat)..., Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän (sanat)...), Kellot kaikuu, Mä olen niin pienoinen (sanat) ja Pieni nokikolari (sanat). Hellenin runoja (yhteensä hän kirjoitti yli 1000 runoa). Kuva Daniel Nyblin

 

19.1. Heikin nimipäivä, Pyhän Henrikin muistopäivä
     Sanontoja
     Heikin päivänä talven selkä katkeaa. Karhu kääntää kylkeään ja toteaa: Talvi puolessa,
     nälkä suolessa.

     Jos Heikkinä on leudot säät, Paavalina paukkuu ja päinvastoin.
     Heikki on taitekohta säissä: jos sitä ennen on ollut huono ilma, alkavat sen jälkeen hyvät
     ilmat ja päinvastoin.

Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään keskiajalla eläneen Piispa Henrikin muistoksi.
Heikin päivä on ollut perinteinen markkinapäivä.

 

Punakuorisen juuston pala20.1. Juuston ystävien päivä (Cheese Lover´s Day)
Tänään voi järjestää juustomaistiaisia (hammastikku + juustopala + viinirypäle) tai -arvauskisan, kokeilla fonduepataa, kuorruttaa leipiä tai keksejä juustoraasteella, tiputtaa kahviin leipäjuuston paloja, leipoa juustokakkua tai juustotorttua, tehdä piimäjuustoa. Marttojen juusto- ja juustoruokareseptejä. THL:n Finelissä voi vertailla eri juustojen - ja muidenkin ruokien - proteiinimääriä. Näistä voi rakentaa tietovisailun: Kummassa on enemmän proteiinia...? (mustikka/maito, kaurapuuro/kutunjuusto jne) Valitse vaikeustaso ryhmän mukaan.

 

21.1. Kansainvälinen halipäivä                           (Hug Day)
Yhdysvalloissa tätä päivää on vietetty 1986 alkaen. Mukavan ihmisen halaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressioireita. Elimistö tuottaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia. Itsetunto paranee ja ahdistus vähenee. Halaus virittää positiivista mielialaa, paha olo lievenee. Jopa itsensä halaamisellakin on todettu olevan hyviä vaikutuksia. Tänään voi jakaa kaikille halukkaille kaulaan ripustettavia tai rintaan kiinnitettäviä merkkejä, joissa lukee: Saa halata. Silloin ei kukaan koe joutuvansa pakkohalatuksi.

 

25.1. Paavalin nimipäivä
Paavalinpäivään on liittynyt paljon sääuskomuksia.

Uskomus
           Auringonpaiste Paavalina tietää poutaa koko vuodeksi. 
           Tulee hyvä herne- ja papusato, jos Paavalina on pieni lumisade,
            joka peittää reen jäljet.   
 
           Sumu ja usva Paavalina tietää sotaa ja vainoa.
           Kun Heikkinä helisee ja Paavalina paukkaa, tulee hyvä hernevuosi. 
           Yöt alkaa Uolevista, päivät pitenee Paavalista.
            Jos Paavalin päivänä on lauha ilma, niin koko talvikin on lauha

 

26.1 Kansainvälinen tullin päivä                         
Tulli valvoo matkustajien ja tavaroiden kulkua maa-, meri- ja ilmaliikenteessä. Se takavarikoi kiellettyjä tavaroita ja aineita: huumeita, lääkkeitä, dopingaineita, tupakkaa, aseita, räjähteitä ja muita vaarallisia esineitä, käteistä rahaa ja nuuskaa. Tällä hetkellä Tullissa työskentelee lähes viisikymmentä koiraa: huumekoiria, savukekoiria, rahakoiria, ase- ja räjähdekoiria. Tulli on aloittanut koiratoiminnan 1969.

 • Keskustelunaihe ulkomaanmatkat, Tullin koiratoiminta, tupakkamainonta ja -kielto, koirat ja niiden taidot, salakuljetus (mm. kieltolaki), huumeet, Tullin historiaa: Tulli.fi

 

27.1. Vainojen uhrien muistopäivä        (YK)
Tämä on juutalaisvainojen ja muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä. Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27.1.1945, jonka mukaan tämä päivä on valittu.
Kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa on kristittyjä. Tuhannet kristityt kokevat vuosittain marttyyrikuoleman.  

27.1. Mozartin syntymäpäivä 
Wieniläissäveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) eli 1756 – 1791. Hän aloitti säveltämisen nelivuotiaana. Mozartin musiikin vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin on tutkittu, ja joidenkin tutkimusten pohjalta suositeltu. Väitetään, että lehmätkin lypsävät paremmin, kun navetassa soi Mozart ja että kirurgi tekee työnsä tarkemmin ja nopeammin, mikäli leikkaussalissa soi Mozart.

 • Aivojumppa Täydennä laulujen sanat (20 laulua, vastaukset s. 2)
 • Vahvikkeen Musiikki-laatikko ja Laulujen sanoja
 • Kokeillaan, miltä tuntuu tehdä aivojumppatehtäviä tai käsitöitä niin, että taustalla soi Mozartin musiikki.
 • Mozartin kuulat ovat pyöreitä suklaakonvehteja, joita on valmistettu 1800-luvun lopulta saakka. Kuulan sisällä on marsipaania ja kuori suklaata. Korvikekuulia voi valmistaa itse. Piilota lempisuklaasi pala (joka voi sisältää hasselpähkinää, pistaasipähkinää tai mantelia) marsipaanimassaan ja pyöritä käsissä palloksi. Dippaa pallo vesihauteessa sulatettuun suklaaseen ja aseta kuivumaan leivinpaperille tai ritilälle. 

27.1. Kansallinen lähihoitajapäiväLähihoitajan rintamerkki
Kansallista lähihoitajapäivää on vietetty Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin aloitteesta vuodesta 2009. Lähihoitajakoulutus alkoi Suomessa vuonna 1993 ja vuosittain lähihoitajia valmistuu noin 8 000. Lähihoitajista työskentelee vanhainkodeissa ja palvelutaloissa 30 %, terveyskeskuksissa 15%, kotipalvelussa 15% ja sairaaloissa 10%. Aiemmin lähihoitajia kutsuttiin perushoitajiksi ja sitä ennen apuhoitajiksi. Koulutuksen juuret ulottuvat vuoteen 1941, jolloin Punainen risti alkoi kouluttaa apusisaria sotasairaaloihin. 

 

28.1. Euroopan neuvoston tietosuojapäivä
Vahvikkeen Tietoteknikkka-laatikossa on ohjeita suojautumisesta tietokoneen vakoilun, virusten ja varkauksien varalta. EETU ry on julkaissut kirjan Näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen.Vahvikkeesta tulostettavia anagrammikortteja

 •  Aivojumppa Anagrammeja tietotekniikasta (tehtäviä, vinkkejä ja kortit) Kuvassa mattalaminoidut kortit ovat avainrenkaassa järjestyksessä.

 

Piirros: uurna ja äänestyslippu

  2018  oli presidentin vaali. Vaalit pidetään Suomessa kuuden vuoden välein. Vaalipäivänä liputetaan.                     Selkoesite      Äänestysohjevihkon kansi   Kotiäänestysohjeet
Vahvikkeen kuvia presidenteistä
Aiemmat presidentit. Tietoja ja tarinoita 100-vuotiaan Suomen presidenteistä

 

29.1. Erätauko-päivä
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kannustaa kaikkia suomalaisia keskustelemaan. Dialogi on rakentava ja tasavertainen tapa keskustella, jossa tähdätään toisten ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua. Dialogissa luodaan luottamuksellinen ilmapiiri ja syvennetään ymmärrystä aiheesta kuin aiheesta. Sitran Kortit keskustelun vetämiseen.

 • Keskustelunaihe Elokuvat, matkat, lemmikkieläimet, musiikki, harrastukset, urheilu, televisio-ohjelmat, kuninkaalliset, ympäristö, paikkakunnan ajankohtaiset asiat, liikenne, keksinnöt

 

Tammikuun viimeinen sunnuntai on Tammisunnuntai
Venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista Etelä-Pohjanmaalla tammikuun 27. - 28. välisenä yönä 1918. Se tapahtui ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä ja johdolla yllätyshyökkäyksellä. Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä. Karjalassa aseistariisunta oli alkanut jo muutama päivä aiemmin. Tammisunnuntain tapahtumilla oli oleellinen merkitys Suomen itsenäisyydelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan. Tammisunnuntaisin maanpuolustusjärjestöillä on tapana laskea seppeleet 1918 sodan, 1939 - 1940 sodan, 1941 - 1945 sodan sankarivainajien sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille (usein Narvan marssin soidessa). Vuonna 2017 tapahtumista valmistui Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva osana Suomi 100 -tapahtumia. Vapriikin kuvia vuodesta 1918 Tampereen seudulla.

 • Aivojumppa  Anagrammi Tammisunnuntai
 • ​Tammisunnuntai liittyy vuoteen 1918, mutta sota-aiheisen keskustelun pohjaksi sopii myös Pertti Rajalan kirjoittamat kaksi selkokielistä sotatietokirjaa: Talvisota (ilm. 2014) ja Jatkosota (ilm. 2015). Kustantaja molemmissa Avain.
 • Tulosta Doria.fi-julkaisuarkistosta Korsupeli. Liimaa pelilauta ja nappulat kartongille. Nappulat taitellaan niin, että ne pysyvät pystyssä.

lintu

Tammikuun viimeinen viikonloppu Pihabongaus Piha Bongaus tunnus
Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma,  jossa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja esim. omalla pihalla. Tuloksista kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa. Pihabongausta varten voi lainata riistakameran ja kiikareita.

 

31.1. Eino Grönin syntymäpäivä  (syntynyt 1939 Porissa)
Eino Grönillä on omat nettisivut.
Eino Grön

 

HELMIKUU                        
Kulttuurivuosikellon helmikuu
Vihreän Veräjän luontoideoita helmikuulle (6 sivua)
Helmikuun nimi viittaa pakkasen jäädyttämiin jäähelmiin, jotka kimaltelevat puiden oksilla.

 

Tammi-helmikuun vaihteesta helmikuun lopulle (ajankohta vaihtelee), Luonto lainassa, Kirjastojen luontoviikko
Vuosittain viikon mittainen kirjastoissa järjestettävä luontoaiheinen tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1999 alkaen. Hankkeessa on mukana Suomen luonnonsuojeluliitto, Luontoliitto ja useita kirjastoja eri puolilla maata. Tapahtumaan on osallistunut vuosittain noin 150 kirjastoa ympäri maan. Vahvikkeen Luonto-laatikko, Vahvikkeen Luontokuvat

 • Katsellaan ja luetaan luontokirjoja
 • Keskustelunaihe ajankohtaiset luonto- ja ympäristöasiat

1.2. Maailman ääneenlukemisen päivä        World Read Aloud DayMummo lukee lapsenlapsille kirjaa
Vahvikkeen Sanataide-laatikossa on lyhyitä tekstejä luettavaksi ääneen. Tähän päivään sopii hyvin myös kuunnelmien kuunteleminen. Ylen Elävä Arkisto sisältää paljon radiokuunnelmia vuosien varrelta. Vahvikkeessa on kuva kouluradion seikkailutarinan nauhoituksesta.

Helmikuun alussa on kouluissa Sanomalehtiviikko   
Lehtiviikkoa voi viettää hoivakodeissa esim. lukemalla ja kuuntelemalla Selkosanomia tavanomaista enemmän ja tekemällä Selkosanomien tehtäviä. Sanomalehtiviikon aikana lehdet toimittavat kouluihin satoja tuhansia maksuttomia sanomalehtiä niin printti- kuin verkkolehtinäkin. Lehdet myös järjestävät alueellisia kilpailuja, tapahtumia ja kampanjoita koululaisille. Kannattaa huolehtia siitä, että tällä viikolla lehdissä on mielenkiintoista ja positiivista luettavaa iäkkäistä ihmisistä.   

Helmikuun ensimmäistä viikkoa vietetään YK:n yleiskokouksen päätöslauselman mukaan kaikkien uskontojen ja katsomusten välisenä yhteisymmärryksen viikkona (World Interfaith Harmony Week).

 

2.2. Kaksosten päivä, vanha kynttilänpäivä (40 päivää joulusta)Kaksosvauvat tyttö ja poika
Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen Suomen Monikkoperheet ry:n aloitteesta. Kaksosia syntyy Suomessa vuosittain noin 700 perheeseen. Vuonna 2020 Kaksosten päivän teemana on Kohtaa kaksonen yksilönä. Jokainen kaksonenhan on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään sisarustaan. Video monikkoraskaudesta, -synnytyksestä ja arjesta kaksosten kanssa (38 min).

     Uskomus
      Jos teeri alkaa soida pian kynttilältä, tulee keväästä hyvä ja tasainen.

 • Aivojumppa Tälle päivälle sopii tehtävät, joissa etsitään pareja tai samankaltaisuuksia: Domino Varjokuvat

2.2. Maailman kosteikkopäivä
Maailman kosteikkopäivää vietetään maailmanlaajuisen SammakkoRamsar-kosteikkosopimuksen allekirjoituksen vuosipäivänä. Sopimuksen tarkoituksena on turvata ja suojella kosteikkoja ja edistää niiden kestävää käyttöä. Kosteikot tarjoavat puhdasta vettä, kalaa, riistaa sekä harrastus- ja elinkeinomahdollisuuksia. Pohjoismaissa kosteikkopäivää vietetään 2.9. 

     Uskomus
     Jos ruukkukasvit alkavat kasvaa jo helmikuussa, tulee varhainen kevät.

2.2.2020 Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihon julkaisemisesta on 150 vuotta
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Seitsemän veljestä neljänä vihkona Novellikirjasto-sarjassa 1870. Aleksis Kiven Seura ja Nurmijärvi kutsuvat kaikkia suomalaisia osallistumaan eri tavoin veljesten merkkivuoteen. Yle Areenassa on Seitsemän veljestä äänikirjana. Ahlstedt, Kolli & Tahvanainen: Tehtäviä Seitsemän veljestä -kirjan lukemisen ja keskustelun tueksi,  Ylen 10 kysymystä Aleksis Kivestä

2.2.2020 Vahvike täyttää viisi vuotta
Oletko huomannut, että alareunan Ota yhteyttä -linkin kautta voi lähettää sisältötoiveita?

 

3.2. Kansallinen masennuksen vastainen päivä, Valon nimipäivä
Vahvikkeen Terveys-osiosta löytyy tietoa ja linkkejä masennuksen karkoittamiseen. Laulaminen auttaa käsittelemään tunteita; Vahvikkeen laulunsanoja.
"Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan." (WHO 2013)

3.2. Alvar Aallon syntymäpäivä    arkkitehti Alvar Aalto piirustuspöytänsä ääressä
Alvar Aalto (1898 - 1976) on Suomen tunnetuin arkkitehti. Hänen suunnittelemiaan ovat mm. Finlandia-talo, Helsingin kulttuuritalo, Aalto-maljakko sekä tuolit, joissa puuosat "aaltoilevat". Alvar Aalto -museo toimii Jyväskylässä ja Helsingissä.
(Kuva Museoviraston Musketti kokoelma, Inventaarionro HK19920507:142, 1945 – 1950, Finna)

 • Tutustutaan Alvar Aallon elämäkertaan (9 sivua). Ohje Aalto-materiaalien käyttöön, tehtäviä ja kuvapeli.
 • Keskustelunaihe  Minkälainen rakennus on tyylikäs, kodikas, esteetön?

 

4.2. Maailman syöpäpäivä
Tietoa syövästä ja sen ehkäisystä, oireista ja hoidoista löytyy Syöpäjärjestöjen sivustolta. Liikunta ja terveellinen ravinto vähentävät syöpävaaraa. Näistä lisää Vahvikkeen Terveys-osiossa.

 • Tehdään ja nautitaan yhdessä kuitupitoista, vitamiinipitoista ja herkullista ruokaa.

Viikko 6, Voimaa ruuasta -viikko   3.2.-9.2.2020 Vesimelonin siivussa 2 sydämen muotoista reikää, joissa mustikoita. Vadelmia
Viikon tavoitteena on muistuttaa ruokailun ja ravitsemuksen tärkeydestä jokaisen arjessa. Voimaa ruuasta -opas

 • Geryn sivustolla vinkkejä (aivopähkinöitä sivun lopussa)
 • Syödään hyvää ruokaa hyvässä seurassa.
 • Tarjoiluidea (kuva>): meloniviipaleeseen reikiä piparkakkumuotilla, reiät täytetään marjoilla tai hedelmäpalasilla. Leikatut kuviot tarjoillaan yhdessä tai erikseen.

 

   5.2. Runebergin syntymäpäivä                                 
Kaksisivuinen tietoisku Johan Ludvig Runebergistä
(1804 - 1877). JL Runeberg

 • Keskustelunaihe Runebergin torttujen tarina. Keitetään Runebergin syntymäpäiväkahvit ja tarjoillaan torttujen kera. Resepti
 • Keskustelunaihe Johan Ludvig Runebergin runot ja laulut mm. Maamme‐laulu, Sua, lähde kaunis, katselen, Runebergin sanoittamat virret. Niiden sanat ja sävelet ovat ev.lut.kirkon sivustolla. Kuunnellaan lauluja ja lauletaan mukana.
 • Keskustelunaihe   Runebergin kirjallisuus. Runebergin tärkein teos oli Vänrikki Stoolin tarinat (kuunneltavana Elävässä arkistossa). Kymmenet ikäpolvet joutuivat opettelemaan sitä koulussa ulkoa. Kirjallisuusvisailua.
 • Tutustutaan Fredrika Runebergiin ja hänen kirjalliseen tuotantoonsa.
 • Keskustelunaihe  Suomalaiset kansalliskirjailijat: YLE:n sivustolla.
 • Kirjallisuusvisailu
  (Kuva CC BY 4.0 J.C. Lihr/Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma)

 

6.2. Kansallinen Teen päivä, Tean nimipäivä
Teen Ystävät ry:n aloitteesta on vuodesta 2015 vietetty teen päivää. Erilaisia teelaatuja ovat mm. musta, vihreä, keltainen, punainen ja valkoinen tee, yrttitee, Oolong tee, rooibos, mate ja maustettu tee. Toiset teet piristävät, toiset nukuttavat. Jääteetä juodaan kesäkuumalla janoon.

 • Tutustutaan erilaisiin teelaatuihin, maistellaan, teetä kupissa, kuppi käsissähaistellaan ja vertaillaan niitä. Kokeillaan maustaa teetä sokerilla, hunajalla, maidolla, sitruunalla tai hillolla. Opetellaan hauduttamaan erilaiset teet oikeaoppisesti (varaa munakello tai tiimalasi). Perehdytään teen terveysvaikutuksiin. Nautitaan teen kanssa suolaisia tai makeita herkkuja. Etsitään tietoa, mistä puutarhan ja metsän kasveista voi itse valmistaa teetä. Teekutsut-mainos

6.2. Saamelaisten kansallispäivä
Saamelaisten kansallispäivän päivämäärä on peräisin vuodelta 1917, jolloin saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän yhteistyön. Saamelaisilla on oma historia, kieli, kulttuuri, elinolot, elämäntapa ja identiteetti. Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja EU-alueen ainoa alkuperäiskansa. Suomessa on noin 9 000 saamelaista, Norjassa moninkertainen määrä. Saamelaisen vanhustyön työkalupakki (linkkejä, vuotuiskierto: talvi ja kevättalvi). Kansatieteellisiä esineitä Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelmasta löytyy Suomen museot Onlinesta. Koirien nimipäiväkalenterissa 6.2. on Joiku-nimisten koirien nimipäivä (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

 

6.2.2020  Abiturienttien penkkariajelut    kuva
7.2.2020 Lukioiden vanhojen tanssit    
Monesta lukiosta käydään esittämässä vanhoja tansseja upeissa puvuissa myös palvelutaloissa ja hoivakodeissa.  Mainospohja Tanssiesitys

 

Piirros: läppäri, jonka näytöstä hiipii naamioitunut rosvo

Helmikuun toinen viikko, Mediataitoviikko  10.-16.2.2020
Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää kansalaisten mediataitoja. Teemaviikkoa koordinoi ja sen tiedotuksesta vastaa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto. Nyt järjestetään kampanjoita, tempauksia ja toimintoja monenlaisiin median ilmiöihin liittyvistä aiheista eniten oppilaitoksissa, mutta viikon sisältö koskee kaikkia kansalaisia. Entinen Tietoturvaviikko yhdistyi vuonna 2013 Mediataitoviikkoon, joka on aina samalla viikolla kuin kansainvälinen Tietoturvapäivä (Safer Internet Day). Sen tarkoituksena on lisätä viestinnän ja opastuksen keinoin kaikkien tietoisuutta siitä, miten internetin ja muiden sähköisten medioiden käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Tämän viikon aiheisiin liittyvää materiaalia löytää mm. SeniorSurfin sivuilta.
Tietokoneiden turvallisesta käytöstä on tietoa myös Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa. Netikäs: Tietoturva

 • Keskustelunaihe Mitä tietoja ihmisistä kerätään? Yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan jokaisella on oikeus tehdä tietopyyntö mille tahansa toimijalle, joka on kerännyt henkilötietoja. YLE:n Digitreenien infopaketti

 

8.2. Lainan nimipäiväLainan päivän logo
Lainan päivä on kirjastojen nimikkopäivä. Suomen kirjastoseura on vuodesta 1984 alkaen ideoinut Lainan-päivän tapahtumia. Koko viikkoa vietetään kirjastoviikkona. Vahvikkeen Sanataide-laatikko.

 

Helmikuun toinen sunnuntai, Lukurauhan päivä        9.2.2020 Lukurauhan tunnuskuva
Suomen Kirjasäätiö kutsuu suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin. Tarkoitus on varata koko päivä kirjojen lukemiselle: luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, kokoonnutaan lukupiiriin tai vetäydytään omaan nojatuoliin. Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja. "Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty. Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty."
Suomen Kirjasäätiö on Suomen Kustannusyhdistyksen ja opetusministeriön v. 1983 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää kotimaista kirja- ja sanataidetta. Se jakaa vuosittain kolme 30.000 euron arvoista Finlandia-palkintoa: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia, Tietokirjallisuuden Finlandia ja Kaunokirjallisuuden Finlandia.

 

11.2. Hätäkeskuspäivä, hätänumeropäivä
Päivän numero on koko Euroopassa toimiva yleinen hätänumero 112 (EU-info).
Hätäkeskuslaitos, poliisi, sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi järjestävät tänään erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kun on näihin tahoihin ajoissa yhteydessä, voi ideoida ikäihmisille hyödyllisiä ja elämyksellisiä tapahtumia. Hätäkeskuslaitoksen infoa.

 • Keskustelunaihe Liikkumisen turvallisuutta lisäävät turvavälineet: heijastimet, turvavyöt, pyöräilykypärät, kenkien liukuesteet, kävelykeppi, kävelysauvat, potkukelkka, rollaattori, taskulamppu. Liikenneturvan selkosivustolla on Liikenneturvan ohjeita turvalliseen liikkumiseen.
 • Keskustelunaihe Turvallisuushaasteet: turvallisuuden tunteen ylläpitäminen, turvallinen asuminen, tapaturmat, liikkuminen, kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö, väkivalta ja rikokset. Sisäasiainministeriö on julkaissut (19/2011) toimintaohjelman ikääntyneiden turvallisuuden parantamiseksi: Turvallinen elämä ikääntyneille.

11.2. Suomalaisen nukketeatterin päiväKasper-nukke
Nukketeattereista saa tietoa Suomen Unima ry:stä. Suomalaisen nukketeatterin historiaa ja kirjallisuutta. Vuonna 1960 alkoi televisiossa ensimmäinen lastenohjelma. Se oli aluksi nimeltään Raninien tv-perhe, myöhemmin ohjelman nimi muutettiin Niksulan tv:ksi. Ohjelmassa esiintyivät Irja ja Matti Raninin esittämät käsinuket Kasper ja Eulaalia Kenkkunen. Lapset oppivat matkimaan Kasperin pirteää huudahdusta Trai trai trallallaa! Matti Ranin on kertonut Kasperin roolin olleen koko hänen näyttelijän uransa mieluisin rooli. Vuonna 1976 lastenohjelma Pikku Kakkoseen tuli TV2:n lastentoimituksen päällikön Pertti Nättilän esittämä ”keskikokoinen videonoutaja” Ransu Karvakuono koirakavereineen. Ransun luonut opettaja Eeva-Liisa Kinnunen antoi nukelle nimen eläinten suojelupyhimys Franciscus Assisilaisen mukaan, sillä hän ajatteli nukella olevan vaikuttava rooli monien tärkeiden asioiden opettamisessa lapsille.

 

Helmikuussa on Minä luen sinulle -kampanja      (10.-14.2.2020)
Kampanjassa toteutetaan lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea. Lukutuokioissa luetaan ääneen selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, joita kaikkien on helppo lukea ja ymmärtää. Vahvikkeen sanataide-laatikossa on luettavaksi sopivia selkokielisiä tekstejä. Monissa Vahvikkeen kuvapankin postikorttiaiheisissa kuvissa on selkotekstiä. Tietoa kampanjasta.   Kirjavinkkejä: 2018, 2019, 2020

Vanha radio

13.2. Maailman radiopäivä       (UNESCO)
YK:n kulttuurijärjestön Unescon World Radio Dayn tavoitteena on kertoa radion merkityksestä kaikkialla maailmassa ja edistää radionkuuntelun mahdollisuuksia. Suomen ensimmäinen radiolähetys kuultiin marraskuussa 1923. Yleisradio lähetti ensimmäiset ohjelmansa syyskuussa 1926 (kauanko ennen syntymääsi?). Suomalainen kuuntelee radiota keskimäärin noin kolme tuntia päivässä. Kansainvälistä radioamatööripäivää vietetään 18.4 (Vahvike > Kevät)

 

14.2. Ystävänpäivä                              
Vanhan keskieurooppalaisen uskomuksen mukaan linnut valitsevat kumppaninsa juuri 14. helmikuuta. mainos- ja korttipohjia ystävänpäivätapahtumiin, tulostettavia kortteja

 • Järjestetään ystävänpäiväkävely ja sen varrelle (opiskelijat/vapaaehtoiset/järjestöt) etappeja.
 • Keskustelunaihe  Ystävyys ja sen merkitys eri Taulu: SInä se olet kuin lasi vettä kovalla helteelläelämänvaiheissa. Tulosta palautekortteja  Hyvä ystävä on kuin...  tai Sinä se olet kuin -kortit, RyhmäRengin Suloisia sanoja ystävällisen palautteen antamiseen ystävälle, tuttavalle, vierustoverille tai koko ryhmälle. Katsotaan kuvia ystävyydestä   
 • Keskustelunaihe  Muistokirjat ja ystävävihkot: Muistatko lapsena keränneesi muistokirjaan runoja ystäviltäsi? Onko jokin värssy jäänyt mieleesi? ”Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on taskussa avain ja lukko. Sillä se sitoo ystävät yhteen, niin kuin maamies pellolla lyhteen.” Täytetään ja vaihdetaan Ystävystymisen vihkosia (monivalintakysymykset, avoimet kysymykset). Ohje ystävystymisen vihkosten täyttämiseen  
 • Keskustelunaihe Kirjeystävät  Onko sinulla ollut joskus kirjeystävää? Oletko säilyttänyt vanhoja kirjeitä?
 • Muistellaan ulkomaalaisia ystäviä. Oletko matkoilla tai kotimaassa tavannut ulkomaisen ystävällisen henkilön, joka on jäänyt mieleesi?
 • Lähetätkö kirjeitä tai kortteja? Vahvikkeen postikortteja. Tarinaa vanhoista postikorteista Ulrika Juseliuksen kertomana (nappulat ko sivun reunassa).
 • Muistatko ensirakkautesi? Naapurinpoika, filmitähti vai laulaja? Sydänvohveleita ja tomusokeriaMikä on kaunein rakkauslaulu? Onko sinulle koskaan laulettu serenadia? Jos unelmasi toteutuisi, kuka laulaisi sinulle serenadin?
 • Kuunnellaan hempeitä lauluja ja laulellaan yhdessä. Paistetaan vohveleita, jotka tarjoillaan sydäminä (kuva>).
 • ”Hädässä ystävä tunnetaan.” Millaisia ystävän tekoja muistat osuneen kohdallesi, itsellesi tai läheisillesi?
 • Ystävyysteemaan liittyvä taidehetki. Miltä näyttäisi sinun ystävyyden ikkuna?
 • Ystävänpäivän runohetki mm. Eino Leinon runo Kadotettu ystävä
 • Jaetaan ystävyyteen liittyviä aforismejä vaikka kahvilautaselle asetettuna ja keskustellaan niistä.
 • ”Ystävän laulu”: tietoa laulun tekijästä ja esityksistä sekä keskustelua laulun sanomasta. Lauletaan tai kuunnellaan ystävänlaulu (mm. YouTubessa monen artistin esittämänä).     Kuva pitkospuista         Vahvikkeen Lauluja ystävyydestäNimikortti pöydälle
 • Nimikortit kahvipöytään (kuva >) Tulostettava A4: Ystävä-rintamerkkejä
 • Askartelu ystävänpäiväkortti, pieni lahja ystävälle (Taulu: sydäntarroja tai paperista leikattuja sydämiä lehdiksi Puiden varjokuvia), Ystävä-nimikyltit (kuva >)
 • Aivojumppa  Kuvamuistiharjoitus ystävykset
 • Suloisia sanoja-kirjanmerkit tulosta postiiviseksi palautteeksi

 

15.2. Sipin, Sipon ja Sigfridin nimipäivä
1000-luvulla eläneen Pyhän Sigfridin muistopäivä.

Uskomus
Jos Sipin päivänä pyryttää, tulee vielä 40 pyryilmaa.
Vesisade Sipin päivänä tietää vihreää ruohoa ja hiirenkorvia jo toukokuun alkupuolella.
Sipristä sika seinustalle, kynttilästä kukko tunkiolle eli näistä päivistä lähtien sika ja kukko löysivät ulkoakin jotain syötävää.

Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen       laskiaistiistai 25.2.2020 & 16.2.2021 & 1.3.2022

Lapset käyttävät napakelkkaaUskomus
Jos laskiaissunnuntaina sataa, sataa koko paaston ajan.

 • Keskustelunaihe laskiaisruokien perinteet: hernekeitto, laskiaispullat, blinit. Kuuluuko laskiaispullaan hillo vai mantelimassa? (Monissa maissa kaikki torstait ovat hernekeittopäiviä jäänteenä keskiaikaisesta katolisten paastopäivästä. Perjantaipaasto edellytti tankkausta edellisenä päivänä.) Laskiaisviikolla syödään kevättalven sesonkiherkkua blinejä. Tapa on levinnyt ortodoksisesta perinteestä. Ortodoksit kutsuvat laskiaisviikkoa bliniviikoksi. Viikko korostaa yhteisöllisyyttä. Ihmiset kokoontuvat silloin kodeissa ja muissa yhteisöissä yhteen maistuvien herkkujen äärelle. Marttojen bliniresepti. Blinien kanssa sopii mäti, smetana, suolakurkku, sipuli, hapankaali, sienisalaatti, poro- tai savukalamousse ja hillo.
 • Karnevaaliperinne sijoittuu katolisissa maissa laskiaiseen. Tietoa ja kuvia karnevaaleista. Oletko ollut joskus mukana karnevaaleissa? 
 • Laskiaismäen lorut ja huudahdukset vaihtelevat eri puolilla Suomea. ”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin lapsen päitä.” 
 • Talvinen rentoutustuokio ja mielikuvamatka. Hatullinen lumiukko kiipeää puunrunkoa pitkinLumiukkotalkoiden mainos
 • Lumiveistoksia ja ikäpolvien yhteisten Lumiukkotalkoiden mainos  
 • Värityskuva Mäenlasku,
 • Laulu laskiaisesta: Helmikuu on tullut
 • Laskiaisperinteet, mäenlasku yms. Muistoja lapsuuden laskiaisista (napakelkka, jääkelkka, pulkka). Laskiaisperinteistä YLE:n Elävässä Arkistossa

 

20.2. YK:n kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä
Pyritään kiinnittämään huomiota köyhyyden poistamiseen ja sosiaaliseen suojeluun. ”Maailman sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä kannustaa kaikkia maita konkreettisiin toimiin arvokkaan elämän ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistämiseksi.” YK-liitto

 

21.2. UNESCO:n kansainvälinen äidinkielen päivä  
Tätä päivää on vietetty vuodesta 1999 alkaen. Se muistuttaa äidinkielen tärkeästä roolista. UNESCO julkistaa joka vuodelle jonkin äidinkieleen liittyvän teeman. Toimintavinkkejä Vahvikkeen Sanataide-laatikossa.Karttapallo

21.2. Kansainvälinen matkailuoppaiden päivä
Matkailuoppaat järjestävät erilaisia tempauksia. Ole ajoissa yhteydessä paikkakunnan oppaisiin, että iäkkäät ihmiset otettaisiin suunnittelussa huomioon.

 • Visailu Suomalaisia paikannimiä
 • Tehdään virtuaalikierros maailman ympäri tai lapsuuden paikkakunnilla Google Earthilla. Katsellaan maailmaa ensin ylhäältä päin 3D-kuvina. Zoomataan tuttuihin seutuihin ja siirrytään sitten katutasolle Street View'n avulla. Hiirtä liikuttamalla saadaan 360 asteen näkymä. Enter ry:n vapaaehtoisen tekemät ohjeet Google Earthin käyttöön: 12,5 min video. Jos hoivakodin sisältä ei löydy virtuaalikierrokselle opasta, voi sellaista kysellä henkilökunnan tai lähikoulun lapsista.

 

21.-23.2.2020 Veteraanien SM-hallikisat
Suomen aikuisurheiluliiton kilpailukalenteri

23.2.-7.3.2021 Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Oberstdorfissa SaksassaPiirros: Suomen lippu kädessä

 

22.2. Muistelemispäivä, partiolaisten juhlapäiväPartiolaisen tunnus
Partiolaiset ympäri maailman muistavat ystäviänsä ja sitä, että he kuuluvat suureen kansainväliseen partioliikkeeseen. 22.2. on partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powellin ja hänen vaimonsa Olaven yhteinen syntymäpäivä. Ylemmässä kuvassa on Suomen Partiolaisten järjestötunnus. Se kertoo, että partiolainen kuuluu Suomen Partiolaisten kautta maailman partioliikkeeseen. Alemmassa kuvassa on partioliikkeen lupausmerkki, Partioliikkeen lupausmerkkijoka saadaan, kun annetaan partiolupaus ensimmäisen kerran. Yleensä tämä lupaus on sudenpentuna annettu sudenpentulupaus. Partiolainen ompelee merkit partiopaidan ja sudenpentupuseron vasempaan hihaan.
Myös ei-partiolaiset voivat tänään muistella hyviä ystäviään ja kaikkia itselleen tärkeitä asioita: läheisiä ihmisiä ja merkityksellisiä paikkoja.
Vinkkejä ja materiaaleja muisteluun Vahvikkeen Muistelu-laatikossa: tulostettavia muisteluaiheisia kysymyskortteja. Vahvikkeen ystävyysaiheisia kuvia.

 

24.2. Talvi-Matti
Kevättalvi alkaa vanhan kansan mukaan Matin nimipäivänä. 
Tarinarentoutus pareittain ulkoilun jälkeen tai muuten vaan: Talvipäivä pihassa

Uskomus
Jos Matin päivänä pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä monta kertaa ennen kevättä.
Matin päivänä talven selkä katkeaa ja karhu kääntää kylkeä.
Jos Mattina paistaa aurinko pakkassäässä, on tulossa pitkä aurinkoinen kesä.
Mitä Mattina, sitä Marjana (Matin päivänä on sama sää kuin Maarian päivänä).

 

   28.2. Kalevalan ja karjalaisuuden päivä, suomalaisen kulttuurin päivä

Elias Lönnrot päiväsi Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. Siksi päivää vietetään nykyisin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä. Kalevalan laajempi versio ilmestyi vuonna 1849 ja se on meidän kansalliseepoksemme. Kalevalamitaksi kutsutaan suomalais-karjalaista perinnettä, jota on käytetty sepitettäessä ja esitettäessä lyriikkaa, häärunoja, työlauluja, tanssi- ja leikkilauluja, loitsuja, rahvaanrunoja, sananlaskurunoja ja arvoituksia. Vanhimmat tallenteet ovat 1500-luvulta, näytteitä.

 

Helmikuun viimeinen päivä, Harvinaisten sairauksien päivä
Kansainvälistä Harvinaisten sairauksien päivää järjestää Harvinaiset-verkosto. Suomessa yli 300 000 henkilöllä on jokin harvinainen sairaus.
Tauti- ja rohtokortit voivat toimia virikkeenä sairausaiheiselle keskustelulle. Voit käyttää pelkkiä valikoimiasi tautikortteja, jos haluat virittää asiapitoista keskustelua. Satunnaiset rohdot tuovat jutteluun huumoria. Kortteihin liittyy sanasto.

 

29.2.2020 Karkauspäivä      
Karkauspäivä lisätään joka neljäs vuosi, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää 365 vrk + neljännesvuorokausi. Karkausvuosi on aina, kun vuosiluku on neljällä jaollinen eli 2020, 2024, 2028... Aiemmin karkauspäivänä pidettin 24.2.

 • Karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä. Naisia kannustetaan kosimaan miehiä. Jos mies antaa rukkaset, hänen on perinteen mukaisesti ostettava naiselle hamekangas. YLE:n arkiston video kosintatapahtumasta Lapinjärvellä.
 • Tietoa karkauspäivän perinteistä.
 • Karkauspäivän tarinoita.