Talvi

  Joulu-, tammi- ja helmikuu                     Talvisia kuvia  Talviset kysymyskortit

 

JOULUKUU             Kulttuurivuosikellon joulukuu
Kutsu- ja mainospohjia joulunajan tapahtumiin            

Adventti                      (1. adventti 2.12.2018)
Sana adventti tulee latinan sanasta adventus, mikä tarkoittaa suomennettuna Herran tulemista. Adventti on joulun odottamista ja siihen valmistautumista. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät. Ensimmäinen adventtisunnuntai sijoittuu marraskuun 27. ja joulukuun 3. päivän välille riippuen siitä, mihin ajankohtaan joulupäivä osuu.

Ensimmäistä adventtisunnuntaita sävyttää riemu. Kirkoissa lauletaan Hoosianna-virttä ja liturginen väri on valkoinen, ilon väri. Toinen adventtisunnuntai liittyy Jeesuksen paluuseen aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, parannuksen saarnaajasta. Neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan neitsyt Mariaa, Herran äitiä. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää yksi kynttilä ja lisätä kynttilä joka sunnuntai.

 

1.12. Avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku
Ison joulukalenterin numerot 1-24 (A4): Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 2tulosta,Seinälle teipattu joulukalenteri A4-kokoisista osista, malli 1 kirjoita papereiden toiselle puolelle joka päivälle joku yllätys tai päivän ohjelmanumero, teippaa paperit seinälle ja käännä numerojärjestyksessä päivittäin. Viereisissä kuvissa liikunnallinen joulukalenteri Suomussalmen Vanhustentaloyhdistyksen seinällä. Numerot voi asetella numerojärjestykseen tai kuusen muotoon satunnaiseen järjestykseen. Kokonaisuuden voi täydentää joulukoristeilla tai -korteilla. Tulostettavat kirjaimet: JOULUKALENTERI JUMPPA

 

3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä (YK)
Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivaan valtakunnalliseen vammaisneuvostoon (VANE) kuuluu noin 90 vammaisjärjestöä. VANE:n sivustolta löytyy näistä tietoja. Neuvosto on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin, joka seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista.

3.12. Toivo Kärjen syntymäpäiväToivo Kärki pöydän ääressä
Säveltäjä, muusikko Toivo Kärki syntyi 1915. Hän on yksi Suomen merkittävimpiä muusikoita. Hänen sävellyksiään on levytetty noin 1330. Hän teki musiikin noin 50 elokuvaan, lukuisiin revyisiin, näytelmiin ja radiohupailuihin. Hän teki hedelmällistä yhteistyötä kymmenien laulajien ja sanoittajien kanssa. Toivo Kärki kuoli 1992. (kuva Wikimedia Commons)

 

5.12. Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä
Kansalaisareena on kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Kansalaisareenan sivustolta löytyy paljon tietoa ja ideoita vapaaehtoistoiminnan organisoimisesta, koulutuksesta ym. Tietoa ja vinkkejä vapaaehtoistoiminnan järjestämisestä myös Vahvikkeen kirjastossa. Vapaaehtoisten tehtäviä.

 

Suomen lippu   6.12. Itsenäisyyspäivä                      vuonna 2017 juhlittiin Suomen 100-vuotissyntymäpäivää

 • Tietoa Suomen lipusta ja liputuspäivistä.    Suomen itsenäisyysjulistus
 • Mitä sinulle merkitsee isänmaa?
 • Kuunnellaan Finlandia.                     Esim. YouTubesta.
 • Keskustellaan itsenäisyyspäivästä ja linnan juhlista. Vinkkejä keskusteluun:  Linnan juhlat, muoti ja etiketti 
 • Keskustelukortit naisten muodista  Naisten muoti -kortit
 • Mietteitä suomalaisista presidenttien rouvista ja muista merkittävistä naisvaikuttajista.
 • Keskustellaan presidenteistä ja heidän lapsuudenkodeistaan.
 • Keskustelun aiheena on kallis kotimaamme. Onko edelleen lottovoitto syntyä Suomeen?
 • Mitä antaisit Suomelle syntymäpäivälahjaksi?
 • 100 esinettä Suomesta: yksi esine kultakin itsenäisyyden vuodelta. Selkeä nettisivusto suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi.
 • Itsenäisyyspäivän juhlissa nähdään kunniamerkkien kirjoa. Ritarikunnat ovat Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat. Näiden kunniamerkkien lisäksi on erilaisia virallisia tai puolivirallisia ansio- tai muistoristejä ja -mitaleja. Tasavallan presidentti tekee kunniamerkkien myöntämispäätökset ja jakaa ne vuosittain itsenäisyyspäivänä. Presidentti voi jakaa myös arvonimiä. Tunnistatko kunniamerkkejä? Voit tuoda halutessasi hallussasi olevat kunniamerkit muille ryhmäläisille ihailtavaksi. Tietoa kunniamerkeistä Suomi.fi -sivustolla.
 • Mitä perinteitä itsenäisyyspäivämme viettoon kuuluu ja mistä tavat ovat saaneet alkunsa? Itsenäisyyspäivän tunnelmia musiikin ja makujen maailmasta.
 • Kuvia talvi- ja jatkosodan ajalta on tallennettu Sotasampoon.
 • Isänmaallisia lauluja.  Presidentti Kyösti Kallion puhe itsenäisyyspäivänä 1939. Suomen itsenäisyysjulistus.
 • Markkinoilta löytyy Suomi-aiheisia muistipelejä sekä Suomi-tietopelejä. Tässä yksi Suomi-visa  Suomi-visan kuvat  ja pelin ohjeet  Suomi-visan ohje.
 • Kaksi isänmaallista lauluvisaa: helpompi ja vaikeampi. Molemmissa on samat laulut, mutta eroa on sanojen määrässä. Lisäksi ensimmäisessä visassa on ensimmäisen säkeistön alku ja loppu, toisessa visassa laulun alku ja loppu.
   

Kausipelin Joululahjojen koriin heitto voi ottaa esille joskus itsenäisyyspäivän jälkeen. Joulun jälkeen se pannaan takaisin varastoon. 

 

7.12. Marion Rungin syntymäpäivä  (1945, Helsinki)
(Kuva rajattu CC BY 4.0 Wille Katzin orkesteri ja Marion Rung. Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja Alvar Kolanen, 1960–1969. Finna)

 • Kuunnellaan Marion Rungin lauluja ja lauletaan mukana: esim. Tom Tom Tom, Where Is The Love? Riviera, Rakkaus on hellyyttä, Brigitte Bardot, Mexico, Sydänkäpynen, My boy Lollipop, Kiva, kiva rakkaus, Pieni lintu, Pikku rahastaja, El Bimbo, Eviva Espanja, Ding-a-dong,
 • Pidetään levyraati Marion Rungin kappaleista. Numerot ja muita mielipiteen ilmaisun kortteja Vahvikkeen Musiikki-laatikossa.

 

Suomen lippu   8.12. Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä         kuva Sibeliuksesta

 • ”On hanget korkeat nietokset” ja ”En etsi valtaa loistoa” ovat Sibeliuksen säveltämiä perinteisiä joululauluja.
 • Vietetään kerhon omaa pikkujoulua jouluisen musiikin ja tunnelman parissa.
 • Retkikohde Sibelius-museo Turussa on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Sibeliuksen koti Ainola Järvenpäässä on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo.      
 • Aivojumppa  Laula kuvasta
 • Katsotaan kuvia Sibeliuksesta ja Ainolasta: 51 kuvaa Flickrissä
   

Helsingin suomalainen klubi on tuottanut monipuolisen Jean Sibelius –sivuston, joka esittelee säveltäjän elämänhistoriaa, teoksia ja Ainolaa. Sivustolta löytyy myös musiikkinäytteitä. Sibelius syntyi vuonna 1865, joten 2015 oli juhlavuosi: 150 vuotta kansallissäveltäjän syntymästä.
Sibeliuksen musiikkia: Sinfoniat 1-7 (1899-1924), Kullervo (1892), Finlandia (1899), Karelia-sarja, (1893)
Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää on liputettu vasta vuodesta 2011.

 

Pikkujoulukoristelua
Piimällä, jugurtilla tai hammastahnalla voi maalata lumitähtiä ja muita koristekuvioita tai maisemia ikkunoihin ja peileihin. Vesi- ja peitevärit pysyvät lasissa, jos käyttää veden tilalla saippuavettä. Kuvioita voi töpätä superlonsienellä sabluunan läpi tai leimata pahvista  käännetyillä leimasimilla. Rajauksia voi tehdä maalarin teipillä. Kuviot poistetaan märällä rätillä. Lapsenlapsia tai päiväkerhoja voi pyytää koristelemaan palvelutalon ikkunoita. (video)

Ajankulua pimeisiin iltoihin


10.12. Ihmisoikeuksien päivä (YK)
Ihmisoikeuksia ovat oikeus elämään, syrjinnän kielto, orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus kansalaisuuteen, oikeus turvapaikkaan, kidutuksen kielto, oikeus yksityis- ja perhe-elämän suojaan, oikeus omaisuuteen, oikeus osallistua, mielipiteen- ja sananvapaus oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, oikeus riittävään elintasoon, liikkumisen vapaus, oikeus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielivaltaisen pidätyksen kielto, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus sosiaaliturvaan, oikeus työhön ja opetukseen, oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä, oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe sekä oikeus kehitykseen. Näihin oikeuksiin YK on liittänyt myös velvollisuuksia.

 • Tulosta ihmisoikeuskortit tai kirjoita jokainen ihmisoikeus suurin fontein omalla kortilleen. Kortit voidaan levittää pöydälle kaikkien näkyville ja valita niistä yksi kerraallaan yhteisesti keskusteltavaksi. Voidaan käyttää kahta tai useampaa eriväristä otsikoitua paperia, joiden päälle kortit siirretään sen mukaan, miten kukin ihmisoikeus toteutuu Suomessa tai maailmassa tai sen mukaan, miten tärkeinä keskustelijat niitä pitävät.  Ihmisoikeuskortit
 • Joululauluja tavuittain: ohje ja tavujakohotavujakohotavuja 2

 

13.12. Lucian päivä
Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi eniten ruotsinkielisten kesken. Lucia-neito pukeutuu valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. (+ 2min video)

 • Lauletaan Pyhän Lucian laulu: "Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa. Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy!"
 • Perinnetietoa Luciasta (Sancta Lucia), joka eli vuosina 283–304, YLE:n sivulla (+ 2 min video)

Palvelutaloissa voi järjestää joulukuusinäyttelyn, johon esim. kerhot, yhdistykset ja yritykset koristelevat oman kuusensa. Kuusista äänestetään kaunein tai arvataan kunkin kuusen koristelijat.

 

Noin miljoona suomalaista osallistuu vuosittain Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin. Se on yli 40 vuotta vanha perinne, joka on levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuuteen. Vuonna 2004 lauluvihkoja tilattiin jo yli 40 maahan.      Helppo joululauluvisa       
Joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen: Jouluradio

 

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä (YK)
Siirtolaisuusinstituutti kerää ja tallentaa muuttoliikkeisiin ja etnisiin kysymyksiin liittyvää aineistoa. Sieltä löytyvät mm. tilastot maahan ja maastamuutosta 1800-luvun loppupuolelta alkaen, suomalaisten siirtolaisten matkareitit Amerikkaan ym.

 • Keskustelunaihe maahanmuutto ja stereotypiat, rasismi, kotoutuminen, etniset vähemmistöt, pakolaisuus, turvapaikan hakija, työperäinen maahanmuutto
 • Hassu matkailumainos Suomesta

 

19.12.1913 Ansa Ikonen syntyi
Suomen Kansallisteatterin näyttelijä, laulaja Ansa Ikonen on Suomen tunnetuimpia elokuvatähtiä. Hän näytteli 40 elokuvassa, joista 12 Tauno Palon kanssa. Ansa Ikosesta Ylen Elävässä Areenassa. Ansa Ikonen kuoli 23.5. 1989. Kuvia Vahvikkeessa. 

 

21.–22.12. Talvipäivänseisaus  

Talvipäivänseisaus on vuoden pimein päivä. Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on yli 14 tuntia vuorokaudessa. Pohjoisessa vallitsee kaamos. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

 • Mietitään yhdessä, mitkä asiat tuovat elämään lisää valoa.
 • Tarkastellaan valaistuksen riittävyyttä omassa ympäristössä. Iän myötä myös valon tarve kasvaa. 60-vuotias tarvitsee n. 6 kertaa enemmän valoa kuin 20-vuotias.
 • Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK ry:n sivuilla on neuvoja ulkokäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen käytöstä sekä valonlähteistä, lampuista ym.

Ohjelmia pikkujouluihin ja joulujuhliin löytyy mm. Kirsti Koivulan Joulu jokaiselle -oppaasta.
Kun ulkona on kylmää ja pimeää, voi laulaa vanhan lohdullisen lastenlaulun Oravan pesä ja käydä istumatanssina läpi siihen kuuluvat liikkeet.Jouluisia värityskuvia -vihkon kansi
Hämäräryys haittaa ympäristön värien erottamista. Vastapainoksi voi hyvän lampun valossa värittää Jouluisia värityskuvia.

Joululauluista muokatut anagrammit sopivat pikkujouluohjelmaksi  Joululaulu anagrammit. Tässä leikattavat kortit:  Joululaulu anagrammit leikkaa ja mieti

 

24.-26.12. Joulu: Jouluaatto, Joulupäivä, Tapanin päivä                  jouluaiheisia kuvia    Joulukortti: tonttu

 • Hetki joulurunoille. (Harvoin lauletut, oudommat joululaulut sopivat lausuttavaksi.) Joulukortti: kuusi ja kaksi lasta
 • Joulukoristeet kautta aikain. Millaisia joulukoristeita oli lapsuudessasi? Onko itselläsi säilynyt jokin joulukoriste, mikä haluat laittaa esille aina joulusta toiseen?
 • Mikähän on tämän joulun joulukoristemuoti?
 • Mikä joulumuisto on jäänyt erityisesti mieleen?Joulukortti: lammaspaimenia
 • Joulumusiikkia, joululauluja, joulutarinoita ja jouluisia maistiaisia.
 • Tonttujumppa
 • Nautitaan vuodenajan tunnelmista ja tuoksuista.
 • Keskustellaan muiden maiden jouluperinteistä. Jouluista visailua.
 • Kirjoita korteille tavuja tutuista joululauluista (tavuja ja ohje). Laita kortit pöydälle epäjärjestyksessä. Etsitään samaan lauluun kuuluvia tavuja tai jouluisten sanojen osia.
 • Jouluajan kysymyskortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Joulukysymykset, suomi/svenska, Ruotsin lippu  Julfrågor
 • Värityskuvia: Joosef ja Maria, Suojelusenkeli, Maria ja vastasyntynyt, Maria-ikoni,
 • Virtuaali jouluyön messu

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on koonnut jouluperinnettä ja -tietoutta.
Joululahjaksi voi antaa tai pyytää lahjakortin, jolla tietotekniikkaa taitava henkilö lupaa opastaa siihen opettelevaa.

Uskomus:  Jos jouluna on kesä, niin pääsiäisenä on talvi (Koivisto).
                   Jos jouluyö on tähdessä, niin tulee hyvä sienivuosi (Sakkola).
                   Joulumyrskyt tietää kevätkesäisiä ukkosia (Kivennapa).

 

28.12. Viattomien lasten päivä
Viattomien lasten päivänä muistellaan Herodeksen lastenmurhan uhreja Beetlehemissä sekä Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin.

 • Jouluksi saatuja kortteja voi käyttää askartelussa.
 • Keskustellaan tiernapoikaperinteestä. YouTubessa on useita Tiernapoikatallennuksia. Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha suomalainen perinne. Pohjois-Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa nuoret pojat kiersivät talosta taloon ja esittivät laulunäytelmää, jossa rooleja oli neljä: kuningas Herodes, murjaanien kuningas, Herodeksen sotilas Knihti ja Mänkki eli tähdenpyörittäjä. Nykyään on myös seniori-ikäisiä tiernapoikaryhmiä. Näytelmää esitetään joulu- ja pikkujoulujuhlissa.

 

31.12. Uudenvuoden aatto Uudenvuoden vastaanottajaiset -mainos

Uskomus   Jos uudenvuoden vastaisena yönä näkyy tähtiä, tulee hyvä hillavuosi ja marjakesä.
                 Kun on usva uutena vuotena, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää.

 

TAMMIKUU            Kulttuurivuosikellon tammikuu
Tammikuuta kutsutaan sydänkuuksi, koska se on keskellä talvea. Kaamos päättyy tammikuussa.
Vuosi 2018 oli kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi. Sen aikana järjestettiin lukuisia kulttuuriperintöaiheisia tapahtumia, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja tiedotuskampanjoita. Vuoden aikana luotiin toimintamuotoja Osallisuus kulttuuriperintöön -teeman alla. Tavoitteena oli edistää vuorovaikutusta sekä yksilöiden ja yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia. Teemasivut
Vuoden 2019 käsityötekniikka on kudonta.

1.1. Uudenvuodenpäivä

 • Uudenvuoden toiveita ja suunnitelmia
 • Mitä toivoisit alkaneelta vuodelta?Mitä noppasi kertovat -kansi
 • Uudenvuoden lupauksia
 • Uudenvuoden taikoja ja ennusteita. Tulosta ja kokoa ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen nopat, "jotka kertovat tulevan". Voit soveltaa myös Ennustajaeukon pussia.
 • Yle Radio yhdellä on vuodesta 1948 alkaen ollut tapana lähettää vuoden vaihteessa kello 24 lyöntien yhteydessä otteita Eino Leinon runosta ”Hymyilevä Apollo” (ilmestynyt 1989 teoksessa Sata ja yksi laulua). Oletko kuunnellut radiota uudenvuoden yönä? Luetaan ”Hymyilevän Apollon" säkeitä. Nauhoitus löytyy YLE:n Elävästä arkistosta.
 • Vanhan kansan uuden vuoden enteet
 • Tuolijumppaideoita: Kinkun sulatusjumppa ja Jouluherkkujen karistus

 

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä
Näkövammaisten keskusliiton sivustolla on tietoa pistekirjoituksesta.

 • Tuntoaistia voi testata ja harjoituttaa. Laita kangaspussiin käpy, kivi, puupala, nappi, pumpulia, hiekkapaperia, pyyhekumi tm. pieniä erilaisia esineitä. Jokainen laittaa kätensä pussiin vuorotellen ja kertoo, miltä pussin sisältö tuntuu. Voi käyttää myös erimuotoisia puupalikoita tai kangastilkkuja (sametti, juutti, silkki, villaneule, frotee, vohveli).

Uskomus
Kaikki tammikuun vesipisarat ovat rukiita seuraavana kesänä. 
Jos varis raakkuu tammikuussa aamulla, tulee nuoskakeli, jos illalla, tulee pakkaskeli.

 

6.1. Loppiainen
Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Sitä sanotaan joskus vieläkin vanhaksi jouluksi. Loppiaisen suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulun pyhien loppumista. Katoliset ja luterilaiset muistelevat kolmea itämaan tietäjää Casparia, Melchioria ja Balthasaria, jotka tulivat osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Ortodoksisessa kirkossa loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla.
Suomalainen, satoja vuosia vanha tiernapoika-perinne kertoo tästä itämaan tietäjien matkasta sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaat surmaamaan kaikki pienet poikalapset. Nykyään tiernapoika-näytelmää esitetään ennen joulua ja se on hieman muuntunut alkuperäisestä käsikirjoituksesta (sanat).
Loppiaisesta alkoivat ennen ns. selkäviikot eli kovan työn ajat. On monta viikkoa seuraavaan juhlaan. 

 

8.1. Elvis Presleyn syntymäpäivä (1935)
Yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley oli rock and rollin kuningas. Hän on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja yksi 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimmista henkilöistä. Elvis oli 1950-luvun johtava teini-idoli. Hän näytteli 1950-luvulla useassa menestyselokuvassa. Elvis kuoli kotonaan 42-vuotiaana vuonna 1977. Elvis Youtubessa.

 

13.1. Nuutinpäivä
Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän. Viimeiset jouluruuat syödään pois tänään. Sanotaan: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit, joiksi ennen pukeutuivat aikuiset, nykyään lähinnä lapset. Miehet saattoivat ennen pukeutua naisiksi. Nuuttipukkiperinteestä kerrotaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolla. 3 nuutipukkia istuu sohvalla

 • Lopetatko joulunajan Nuutinpäivään?
 • Nuutinpäivän perinteitä, Nuuttipukki        klikkaa kuvaa

 

14.1. Sakari Topeliuksen syntymäpäiväSakari Topelius rintakuva
Vuonna 2018 Topeliuksen syntymästä tuli kuluneeksi 200 vuotta. Zachris (Zacharias) Topelius oli suomalainen kirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori. Topeliuksen kuuluisia teoksia ovat Kaarle-kuninkaan metsästys, Lukemisia lapsille näköispainos (mm. sadut Adalmiinan helmi, Koivu ja tähti, Sampo Lappalainen), tulostettava Lukemisia lapsille 1, Luonnonkirja, Maamme kirja, Matkustus Suomessa, Talvi-iltain tarinoita ja Välskärin kertomuksia. Teoksia on vapaasti ladattavissa Finnassa. Topeliuksen kirjoittamat sanat ovat mm. lauluissa Kesäpäivä Kangasalla sekä Sylvian joululaulu. (Kuva CC BY 4.0 Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma)

 

15.1. Suomen sanomalehdistön syntymäpäiväPiirros: mies lukee sanomalehteä
Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo eli ensimmäinen Suomessa ilmestynyt sanomalehti ilmestyi ensimmäisen kerran 15.1.1771. Tämä ensimmäinen lehti samoin kuin kaikki muut Suomessa ilmestyneet vanhat sanomalehdet ovat luettavissa Kansalliskirjaston Digi-palvelussa.

 

18.1. Kristillisen ykseyden rukouspäivä
Suomessa vietetään vuosittain kahta rukouspäivää, joista kansainvälinen Kristittyjen ykseyden rukouspäivä on ensimmäinen ja 24.10. vietettävä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä on toinen. Jälkimmäinen on samalla YK:n päivä. Kristillisen ykseyden rukouspäivä aloittaa kansainvälisen kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon, jota on vietetty jo yli sata vuotta. Maaliskuun ensimmäinen perjantai on Naisten kansainvälinen rukouspäivä.  Immi Hellen
18.1. Runoilija Immi Hellénin syntymäpäivä    (18.1.1861 - 20.1.1937)
Kansakoulunopettaja Immi Hellénin lastenlaulut ovat tuttuja monille sukupolville: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie..., Kello löi jo viisi, lapset herätkää (sanat)... Jäi toiset aamulla nukkumaan..., Kas, kuusen latvassa oksien alla (sanat)..., Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän (sanat)...), Kellot kaikuu, Mä olen niin pienoinen (sanat) ja Pieni nokikolari (sanat). Hellenin runoja (yhteensä hän kirjoitti yli 1000 runoa). Kuva Daniel Nyblin
Immi Hellénin syntymäpäivään sopii Lastenlauluvisa.

 

19.1. Heikin nimipäivä, Pyhän Henrikin muistopäivä
     Sanontoja
     Heikin päivänä talven selkä katkeaa. Karhu kääntää kylkeään ja toteaa: Talvi puolessa,
     nälkä suolessa.

     Jos Heikkinä on leudot säät, Paavalina paukkuu ja päinvastoin.
     Heikki on taitekohta säissä: jos sitä ennen on ollut huono ilma, alkavat sen jälkeen hyvät
     ilmat ja päinvastoin.

Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään keskiajalla eläneen Piispa Henrikin muistolle.
Heikin päivä on ollut perinteinen markkinapäivä.

 


Punakuorisen juuston pala20.1. Juuston ystävien päivä (Cheese Lover´s Day)
Tänään voi järjestää juustomaistiaisia (hammastikku + juustopala + viinirypäle) tai -arvauskisan, kokeilla fonduepataa, kuorruttaa leipiä tai keksejä juustoraasteella, tiputtaa kahviin leipäjuuston paloja, leipoa juustokakkua tai juustotorttua, tehdä piimäjuustoa. Marttojen juusto- ja juustoruokareseptejä. THL:n Finelissä voi vertailla eri juustojen - ja muidenkin ruokien - proteiinimääriä. Näistä voi rakentaa tietovisailun: Kummassa on enemmän proteiinia...? (mustikka/maito, kaurapuuro/kutunjuusto jne) Valitse vaikeustaso ryhmän mukaan.

 

21.1. Kansainvälinen halipäivä                           (Hug Day)
Yhdysvalloissa tätä päivää on vietetty 1986 alkaen. Mukavan ihmisen halaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressioireita. Elimistö tuottaa mielihyvähormonia eli oksitosiinia. Itsetunto paranee ja ahdistus vähenee. Halaus virittää positiivista mielialaa, paha olo lievenee. Jopa itsensä halaamisellakin on todettu olevan hyviä vaikutuksia. Tänään voi jakaa kaikille halukkaille kaulaan ripustettavia tai rintaan kiinnitettäviä merkkejä, joissa lukee: Saa halata. Silloin ei kukaan koe joutuvansa pakkohalatuksi.

 

25.1. Paavalin nimipäivä
Paavalinpäivään on liittynyt paljon sääuskomuksia.
               Auringonpaiste Paavalina tietää poutaa koko vuodeksi. 
               Tulee hyvä herne- ja papusato, jos Paavalina on pieni lumisade,
                joka peittää reen jäljet.   
 
               Sumu ja usva Paavalina tietää sotaa ja vainoa.
               Kun Heikkinä helisee ja Paavalina paukkaa, tulee hyvä hernevuosi. 
               Yöt alkaa Uolevista, päivät pitenee Paavalista.
                Jos Paavalin päivänä on lauha ilma, niin koko talvikin on lauha

 

26.1 Kansainvälinen tullin päivä                          2019 Tullin koiratoiminta täyttää 50 vuotta
Tulli valvoo matkustajien ja tavaroiden kulkua maa-, meri- ja ilmaliikenteessä. Se takavarikoi kiellettyjä tavaroita ja aineita: huumeita, lääkkeitä, dopingaineita, tupakkaa, aseita, räjähteitä ja muita vaarallisia esineitä, käteistä rahaa ja nuuskaa. Tällä hetkellä Tullissa työskentelee lähes viisikymmentä koiraa: huumekoiria, savukekoiria, rahakoiria, ase- ja räjähdekoiria. 

 • Keskustelunaihe ulkomaanmatkat, Tullin koiratoiminta, tupakkamainonta ja -kielto, koirat ja niiden taidot, salakuljetus (mm. kieltolaki), huumeet, Tullin historiaa: Tulli.fi

 

27.1. Vainojen uhrien muistopäivä   (YK)
Tämä on juutalaisvainojen ja muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä. Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27.1.1945, jonka mukaan tämä päivä on valittu.
Kaikista uskontonsa takia vainotuista maailman ihmisistä ylivoimaisesti suurin osa on kristittyjä. Tuhannet kristityt kokevat vuosittain marttyyrikuoleman.  

27.1. Mozartin syntymäpäivä  (1756)

 • Täydennä laulujen sanat (20 laulua, vastaukset s. 2)
 • Vahvikkeen Musiikki-laatikko
 • Mozartin kuulat ovat pyöreitä suklaakonvehteja, joita on valmistettu 1800-luvun lopulta saakka. Kuulan sisällä on marsipaania ja kuori suklaata. Korvikekuulia voi valmistaa itse. Piilota lempisuklaasi pala (joka voi sisältää hasselpähkinää, pistaasipähkinää tai mantelia) marsipaanimassaan ja pyöritä käsissä palloksi. Dippaa pallo vesihauteessa sulatettuun suklaaseen ja aseta kuivumaan leivinpaperille tai ritilälle. 

27.1. Kansallinen lähihoitajapäiväLähihoitajan rintamerkki
Kansallista lähihoitajapäivää on vietetty Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin aloitteesta vuodesta 2009. Lähihoitajakoulutus alkoi Suomessa vuonna 1993 ja vuosittain lähihoitajia valmistuu noin 8 000. Lähihoitajista työskentelee vanhainkodeissa ja palvelutaloissa 30 %, terveyskeskuksissa 15%, kotipalvelussa 15% ja sairaaloissa 10%. Aiemmin lähihoitajia kutsuttiin perushoitajiksi ja sitä ennen apuhoitajiksi. Koulutuksen juuret ulottuvat vuoteen 1941, jolloin Punainen risti alkoi kouluttaa apusisaria sotasairaaloihin. Finnassa kuvia apuhoitajista ja heidän varusteistaan 1940-luvulta alkaen.

 

28.1. Euroopan neuvoston tietosuojapäivä
Vahvikkeen Tietoteknikkka-laatikossa on ohjeita suojautumisesta tietokoneen vakoilun, virusten ja varkauksien varalta. EETU ry on julkaissut kirjan Näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen.Vahvikkeesta tulostettavia anagrammikortteja

 •  Aivojumppa Anagrammeja tietotekniikasta (tehtäviä, vinkkejä ja kortit) Kuvassa mattalaminoidut kortit ovat avainrenkaassa järjestyksessä.

 

Piirros: uurna ja äänestyslippu

  2018  oli presidentin vaali. Vaalit pidetään Suomessa kuuden vuoden välein. Vaalipäivänä liputetaan.                     Selkoesite      Äänestysohjevihkon kansi   Kotiäänestysohjeet
Vahvikkeen kuvia presidenteistä
Aiemmat presidentit. Tietoja ja tarinoita 100-vuotiaan Suomen presidenteistä

 

29.1. Erätauko-päivä
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kannustaa kaikkia suomalaisia keskustelemaan tänään ilmastonmuutoksesta. Ruoan ilmastovaikutuksia voi vähentää suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota, pitämällä ruokahävikin minimissä sekä suosimalla kausiruokaa ja kasvattamalla osan ruuasta itse. Energian kulutusta voi pienentää maalämmöllä, aurinkokeräimillä tai -paneeleilla, kotimaisella tuulivoimalla sekä alentamalla sisälämpötilaa. Yhden asteen muutos sisälämpötilassa vastaa noin viittä prosenttia lämmityslaskussa. Liikkuminen julkisilla liikennevälineillä, pyöräillen tai kävellen ja lomailu vain kotimaassa - ei lentäen - on ympäristöystävällistä. Ilmastonmuutos

 

Tammikuun viimeinen sunnuntai on Tammisunnuntai
Venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista Etelä-Pohjanmaalla tammikuun 27. - 28. välisenä yönä 1918. Se tapahtui ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä ja johdolla yllätyshyökkäyksellä. Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä. Karjalassa aseistariisunta oli alkanut jo muutama päivä aiemmin. Tammisunnuntain tapahtumilla oli oleellinen merkitys Suomen itsenäisyydelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan. Tammisunnuntaisin maanpuolustusjärjestöillä on tapana laskea seppeleet 1918 sodan, 1939 - 1940 sodan, 1941 - 1945 sodan sankarivainajien sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille (usein Narvan marssin soidessa). Vuonna 2017 tapahtumista valmistui Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva osana Suomi 100 -tapahtumia. Vapriikin kuvia vuodesta 1918 Tampereen seudulla. Anagrammi Tammisunnuntai

 • ​Tammisunnuntai liittyy vuoteen 1918, mutta sota-aiheisen keskustelun pohjaksi sopii myös Pertti Rajalan kirjoittamat kaksi selkokielistä sotatietokirjaa: Talvisota (ilm. 2014) ja Jatkosota (ilm. 2015). Kustantaja molemmissa Avain.
 • Tulosta Doria.fi-julkaisuarkistosta Korsupeli. Liimaa pelilauta ja nappulat kartongille. Nappulat taitellaan niin, että ne pysyvät pystyssä.

lintu

Tammikuun viimeinen viikonloppu Pihabongaus Piha Bongaus tunnus
Pihabongaus on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma,  jossa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja esim. omalla pihalla. Tuloksista kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa. Aiempien vuosien tuloksia. Pihabongausta varten voi lainata riistakameran ja kiikareita. Tavallisimmista odotettavissa olevista linnuista voi tulostaa tunnistusta helpottavat kuvat (esim. 6 kuvaa/A4).   Lintujen tuntomerkkejä tunnistamista varten       Bongauspäivän bingo
Ennen keväällä alkavaa pesintää ehtii vielä rakentaa pöntöt tiaiselle ja kirjosiepolle Eläkeliiton ohjeiden mukaan: linnunpönttö.

 

31.1. Eino Grönin syntymäpäivä  (1939 Pori)

 • Kuunnellaan Eino Grönin lauluja ja lauletaan mukana.

 

HELMIKUU                         Kulttuurivuosikellon helmikuu

1.2. Maailman ääneenlukemisen päivä        World Read Aloud Day
Vahvikkeen Sanataide-laatikko
Tähän päivään sopii hyvin kuunnelmien kuunteleminen. Ylen Elävä Arkisto sisältää paljon radiokuunnelmia vuosien varrelta. Vahvikkeessa kuva kouluradion seikkailutarinan nauhoituksesta.
 

Helmikuun alussa on kouluissa Sanomalehtiviikko   
Lehtiviikkoa voi viettää hoivakodeissa esim. lukemalla ja kuuntelemalla Selkosanomia tavanomaista enemmän ja tekemällä Selkosanomien tehtäviä. Sanomalehtiviikon aikana lehdet toimittavat kouluihin satoja tuhansia maksuttomia sanomalehtiä niin printti- kuin verkkolehtinäkin. Lehdet myös järjestävät alueellisia kilpailuja, tapahtumia ja kampanjoita koululaisille. Kannattaa huolehtia siitä, että tällä viikolla lehdissä on mielenkiintoista ja positiivista luettavaa iäkkäistä ihmisistä.   

Helmikuun ensimmäistä viikkoa vietetään YK:n yleiskokouksen päätöslauselman mukaan kaikkien uskontojen ja katsomusten välisenä yhteisymmärryksen viikkona (World Interfaith Harmony Week).

 

2.2. Kaksosten päivä, vanha kynttilänpäivä (40 päivää joulusta)Kaksosvauvat tyttö ja poika
Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen Suomen Monikkoperheet ry:n aloitteesta.
Sään ennustaminen: Jos teeri alkaa soida pian kynttilältä, tulee keväästä hyvä ja tasainen.

2.2. Maailman kosteikkopäivä
Maailman kosteikkopäivää vietetään maailmanlaajuisen Ramsar-kosteikkosopimuksen allekirjoituksen vuosipäivänä. Sopimuksen tarkoituksena on turvata ja suojella kosteikkoja ja edistää niiden kestävää käyttöä. Kosteikot tarjoavat puhdasta vettä, kalaa, riistaa sekä harrastus- ja elinkeinomahdollisuuksia. Pohjoismaissa päivää vietetään 2.9. 

 • Uskomus Jos ruukkukasvit alkavat kasvaa jo helmikuussa, tulee varhainen kevät.

 

3.2. Kansallinen masennuksen vastainen päivä
Vahvikkeen Terveys-osiosta löytyy tietoa ja linkkejä masennuksen karkoittamiseen. Laulaminen auttaa käsittelemään tunteita; Vahvikkeen laulunsanoja.
"Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan." (WHO 2013)

3.2. Alvar Aallon syntymäpäivä arkkitehti Alvar Aalto piirustuspöytänsä ääressä
Alvar Aalto on Suomen tunnetuin arkkitehti. Hänen elämäkertansa (9 sivua) on mielenkiintoista luettavaa. Ohje Aalto-materiaalien käyttöön, tehtäviä, kuvapeli. Alvar Aalto -museo toimii Jyväskylässä ja Helsingissä. (Kuva Museoviraston Musketti kokoelma, Inventaarionro HK19920507:142, 1945 – 1950, Finna)

 

4.2. Maailman syöpäpäivä
Tietoa syövästä ja sen ehkäisystä, oireista ja hoidoista löytyy Syöpäjärjestöjen sivustolta. Liikunta ja terveellinen ravinto vähentää syöpävaaraa. Näistä lisää Vahvikkeen Terveys-osiossa.

 

4.2.-10.2.2019 Voimaa ruuasta -viikko Vesimelonin siivussa 2 sydämen muotoista reikää, joissa mustikoita. Vadelmia
Viikon tavoitteena on muistuttaa ruokailun ja ravitsemuksen tärkeydestä jokaisen arjessa. Syödään hyvää ruokaa hyvässä seurassa! Voimaa ruuasta -opas

 • Geryn vinkkejä (aivopähkinöitä sivun lopussa)
 • Tarjoiluidea (kuva>): meloniviipaleeseen reikiä piparkakkumuotilla, reiät täytetään marjoilla tai hedelmäpalasilla. Leikatut kuviot tarjoillaan yhdessä tai erikseen.

 

   5.2. Runebergin päivä                                  Johan Ludvig RunebergJL Runeberg

 • Runebergin torttujen tarina. Resepti
 • Johan Ludvig Runebergin (1804 - 1877) runoista on sävelletty Maamme‐laulu ja muitakin tuttuja lauluja kuten ”Sua, lähde kaunis, katselen”. Kuunnellaan lauluja ja keskustellaan niistä.
 • Lauletaan yhdessä Runebergin lauluja. Runebergin sanoittamat virret. Niiden sanat ja sävelet ovat ev.lut.kirkon sivustolla.
 • J. L. Runebergin tärkein teos on Vänrikki Stoolin tarinat (kuunneltavana Elävässä arkistossa). Kymmenet ikäpolvet joutuivat opettelemaan sitä koulussa ulkoa. Keskustellaan Runebergin kirjallisuudesta. Kirjallisuusvisailua.
 • Tutustutaan Fredrika Runebergiin ja hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Kirjallisuusvisailu. 
  (Kuva CC BY 4.0 J.C. Lihr/Daniel Nyblin, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma)

 

6.2. Saamelaisten kansallispäivä
Saamelaisten kansallispäivän päivämäärä on peräisin vuodelta 1917, jolloin saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän yhteistyön. Saamelaisilla on oma historia, kieli, kulttuuri, elinolot, elämäntapa ja identiteetti. Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja EU-alueen ainoa alkuperäiskansa. Suomessa on noin 9 000 saamelaista, Norjassa moninkertainen määrä. Saamelaisen vanhustyön työkalupakki (linkkejä, vuotuiskierto: talvi ja kevättalvi). Kansatieteellisiä esineitä Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelmasta löytyy Suomen museot Onlinesta. Koirien nimipäiväkalenterissa 6.2. on Joiku-nimisten koirien nimipäivä (Saarelma, Minna (2011): Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy).

Keskustelunaihe Mitä tietoa ja kokemuksia sinulla on saamelaisuudesta?

 

Piirros: läppäri, jonka näytöstä hiipii naamioitunut rosvo

Helmikuun toinen viikko, Mediataitoviikko  10.-16.2.2020
Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää kansalaisten mediataitoja. Teemaviikkoa koordinoi ja sen tiedotuksesta vastaa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Nyt järjestetään kampanjoita, tempauksia ja toimintoja monenlaisiin median ilmiöihin liittyvistä aiheista eniten oppilaitoksissa (aineistoja), mutta viikon sisältö koskee kaikkia kansalaisia. Entinen Tietoturvaviikko yhdistyi vuonna 2013 Mediataitoviikkoon, joka on aina samalla viikolla kuin kansainvälinen Tietoturvapäivä (Safer Internet Day). Sen tarkoituksena on lisätä viestinnän ja opastuksen keinoin kaikkien tietoisuutta siitä, miten internetin ja muiden sähköisten medioiden käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Tämän viikon aiheisiin liittyvää materiaalia löytää mm. SeniorSurfin sivuilta.
Tietokoneiden turvallisesta käytöstä on tietoa myös Vahvikkeen Tietotekniikka-laatikossa.
Netikäs: Tietoturva

 • Keskustelunaihe Mitä tietoja ihmisistä kerätään? Yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan jokaisella on oikeus tehdä tietopyyntö mille tahansa toimijalle, joka on kerännyt henkilötietoja. YLE:n Digitreenien infopaketti

 

8.2. Lainan päivä
Lainan nimipäivä on kirjastojen nimikkopäivä. Suomen kirjastoseura on vuodesta 1984 alkaen ideoinut Lainan-päivän tapahtumia. Koko viikkoa vietetään kirjastoviikkona. Vahvikkeen Sanataide-laatikko.

 

19.2. - 3.3.2019 Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Seefeld in Tirolissa ItävallassaPiirros: Suomen lippu kädessä

 

11.2. Hätäkeskuspäivä, hätänumeropäivä
Päivän numero on koko Euroopassa toimiva yleinen hätänumero 112 (EU-info).
Hätäkeskuslaitos, poliisi, sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi järjestävät tänään erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kun on näihin tahoihin ajoissa yhteydessä, voi ideoida ikäihmisille hyödyllisiä ja elämyksellisiä tapahtumia. Hätäkeskuslaitoksen infoa.

 • Keskustelunaihe Liikkumisen turvallisuutta lisäävät turvavälineet: heijastimet, turvavyöt, pyöräilykypärät, kenkien liukuesteet, kävelykeppi, kävelysauvat, potkukelkka.
 • SISÄASIAINMINISTERIÖN JULKAISUJA 19/2011. Turvallinen elämä ikääntyneille. Toimintaohjelma ikääntyneiden turvallisuuden parantamiseksi. Turvallisuushaasteet: turvallisuuden tunteen ylläpitäminen, turvallinen asuminen, tapaturmat, liikkuminen, kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö, väkivalta ja rikokset. 

11.2. Suomalaisen nukketeatterin päivä
Nukketeattereista saa tietoa Suomen Unima ry:stä. Suomalaisen nukketeatterin historiaa ja kirjallisuutta

11.–15.2.2019 Minä luen sinulle -kampanja
Kampanjassa toteutetaan lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea. Lukutuokioissa luetaan ääneen selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, joita kaikkien on helppo lukea ja ymmärtää. Vuonna 2019 teemana on Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Kampanjan suojelija on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vahvikkeen sanataide-laatikossa on luettavaksi sopivia selkokielisiä tekstejä. Monissa Vahvikkeen kuvapankin postikorttiaiheisissa kuvissa on selkotekstiä. Tietoa kampanjasta.    Kirjavinkkejä

11.2.2019 Luontosivusto.fi julkistetaan
Miina Sillanpään säätiön Kuu kiurusta kesään -hankkeessa kehitelty luonnon hyvinvointivaikutuksia ja tarinallisuutta yhdistävä sivusto luontosivusto.fi kutkuttelee aisteja tarjoten kuvia, videoita ja tehtäviä. Sisältää vuodenaikoihin ja luonnonilmiöihin liittyvät tietovisoja. Kuu kiurusta kesään – elinvoimaa luonnosta ikääntyneiden omaishoiva -hanke kestää 2017–2019.

 

Vanha radio

13.2. Maailman radiopäivä       (UNESCO)
YK:n kulttuurijärjestön Unescon World Radio Dayn tavoitteena on kertoa radion merkityksestä kaikkialla maailmassa ja edistää radionkuuntelun mahdollisuuksia. Suomen ensimmäinen radiolähetys kuultiin marraskuussa 1923. Yleisradio lähetti ensimmäiset ohjelmansa syyskuussa 1926. YLE:n Elävä arkisto: Radio-ohjelmat
Vahvikkeen kuvia: Radion kuuntelua 1940-luvulla, Risto Ryti puhuu radiossa, Kauko Käyhkö esiintyy radiossa, Urho Kekkonen pitää radio- ja tv-puhetta, Kouluradion ohjeman nauhoitus

 

14.2. Ystävänpäivä                      kuvia ystävyydestä              mainos- ja korttipohjia          kortteja
Järjestä ystävänpäiväkävely ja sen varrelle (opiskelijat/vapaaehtoiset/järjestöt) etappeja.

 • Vanhan keskieurooppalaisen uskomuksen mukaan linnut valitsevat kumppaninsa juuri 14. helmikuuta. Ystävänpäivän historiaa.
 • Keskustelua ystävyydestä ja sen merkityksestä eri Taulu: SInä se olet kuin lasi vettä kovalla helteelläelämänvaiheissa.  Hyvä ystävä on kuin...  Palautetta ystävyydestä: Sinä se olet kuin -kortit, RyhmäRengin Suloisia sanoja ystävällisen palautteen antamiseen ystävälle, tuttavalle, vierustoverille tai koko ryhmälle.
 • Täytetään ja vaihdetaan Ystävystymisen vihkosia (monivalintakysymykset, avoimet kysymykset). Ohje ystävystymisen vihkosten täyttämiseen  
 • Onko sinulla ollut joskus kirjeystävää? Oletko säilyttänyt vanhoja kirjeitä?
 • Muistatko lapsena keränneesi muistokirjaan runoja ystäviltäsi? Onko jokin värssy jäänyt mieleesi? ”Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on taskussa avain ja lukko. Sillä se sitoo ystävät yhteen, niin kuin maamies pellolla lyhteen.”
 • Muistellaan ulkomaalaisia ystäviä. Oletko matkoilla tai kotimaassa tavannut ulkomaisen ystävällisen henkilön, joka on jäänyt mieleesi?
 • Lähetätkö kirjeitä tai kortteja? Vahvikkeen postikortteja. Tarinaa vanhoista postikorteista Ulrika Juseliuksen kertomana (nappulat ko sivun reunassa).
 • Muistatko ensirakkautesi? Naapurinpoika, filmitähti vai laulaja? Sydänvohveleita ja tomusokeriaMikä on kaunein rakkauslaulu? Onko sinulle koskaan laulettu serenadia? Jos unelmasi toteutuisi, kuka laulaisi sinulle serenadin? Kuunnellaan hempeitä lauluja ja laulellaan yhdessä. Paistetaan vohveleita, jotka tarjoillaan sydäminä (kuva>).
 • ”Hädässä ystävä tunnetaan.” Millaisia ystävän tekoja muistat osuneen kohdallesi, itsellesi tai läheisillesi?
 • Ystävänpäivään liittyvä taidehetki. Miltä näyttäisi sinun ystävyyden ikkuna?
 • Ystävänpäivän runohetki.  Eino Leinon runo Kadotettu ystävä
 • Jaetaan ystävyyteen liittyviä aforismejä vaikka kahvilautaselle asetettuna ja keskustellaan niistä.
 • ”Ystävän laulu”: tietoa laulun tekijästä ja esityksistä sekä keskustelua laulun sanomasta. Lauletaan/kuunnellaan ystävänlaulu (mm. YouTubessa monen artistin esittämänä).     Kuva pitkospuista                   Lauluja ystävyydestäNimikortti pöydälle
 • Nimikortit kahvipöytään (kuva >) Tulostettava A4: Ystävä-rintamerkkejä
 • Askartelu ystävänpäiväkortti, pieni lahja ystävälle, Ystävä-nimikyltit (kuva >)
 • Aivojumppa  Kuvamuistiharjoitus ystävykset
 • Suloisia sanoja-kirjanmerkit tulosta postiiviseksi palautteeksi

 

 

15.2. Sipin, Sipon ja Sigfridin nimipäivä
1000-luvulla eläneen Pyhän Sigfridin muistopäivä. Jos Sipin päivänä pyryttää, tulee vielä 40 pyryilmaa, uskottiin ennen. Vesisade Sipin päivänä tietää vihreää ruohoa ja hiirenkorvia jo toukokuun alkupuolella. Sipristä sika seinustalle, kynttilästä kukko tunkiolle eli näistä päivistä lähtien sika ja kukko löysivät ulkoakin jotain syötävää.

6.2.2020  Abiturienttien penkkariajelut    kuva
7.2.2020 Lukioiden vanhojen tanssit    
Monesta lukiosta käydään esittämässä vanhoja tansseja upeissa puvuissa myös palvelutaloissa ja hoivakodeissa.  Mainospohja Tanssiesitys

Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä on Laskiainen               2019: laskiaissunnuntai 3.3. ja laskiaistiistai 5.3.Lapset käyttävät napakelkkaa

 • Keskustelunaihe laskiaisruokien perinteet: hernekeitto, laskiaispullat, blinit. Kuuluuko laskiaispullaan hillo vai mantelimassa? (Monissa maissa kaikki torstait ovat hernekeittopäiviä jäänteenä keskiaikaisesta katolisten paastopäivästä. Perjantaipaasto edellytti tankkausta edellisenä päivänä.) Laskiaisviikolla syödään kevättalven sesonkiherkkuablinejä. Tapa on levinnyt ortodoksisesta perinteestä. Ortodoksit kutsuvat laskiaisviikkoa bliniviikoksi. Viikko korostaa yhteisöllisyyttä. Ihmiset kokoontuvat silloin kodeissa ja muissa yhteisöissä yhteen maistuvien herkkujen äärelle. Marttojen bliniresepti. Blinien kanssa sopii mäti, smetana, suolakurkku, sipuli, hapankaali, sienisalaatti, poro- tai savukalamousse ja hillo.
 • Karnevaaliperinne sijoittuu katolisissa maissa laskiaiseen. Tietoa ja kuvia karnevaaleista. Oletko ollut joskus mukana karnevaaleissa? 
 • Laskiaisperinteet, mäenlasku yms. Muistoja lapsuuden laskiaisista (napakelkka, jääkelkka, pulkka).
 • Laskiaismäen lorut ja huudahdukset vaihtelevat eri puolilla Suomea. ”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin lapsen päitä.” 
 • Talvinen rentoutustuokio ja mielikuvamatka. Hatullinen lumiukko kiipeää puunrunkoa pitkinLumiukkotalkoiden mainos
 • Lumiveistoksia ja ikäpolvien yhteisten Lumiukkotalkoiden mainos  
 • Värityskuva Mäenlasku,
 • Laulu laskiaisesta: Helmikuu on tullut
 • Uskomus Jos laskiaissunnuntaina sataa, sataa koko paaston ajan.
 • Laskiaisperinteistä YLE:n Elävässä Arkistossa

 

20.2. YK:n kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä
Pyritään kiinnittämään huomiota köyhyyden poistamiseen ja sosiaaliseen suojeluun. ”Maailman sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä kannustaa kaikkia maita konkreettisiin toimiin arvokkaan elämän ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistämiseksi.” YK-liitto

 

21.2. UNESCO:n kansainvälinen äidinkielen päivä  
UNESCO julkistaa joka vuodelle jonkin äidinkieleen liittyvän teeman. Toimintavinkkejä Vahvikkeen Sanataide-laatikossa.Karttapallo

21.2. Kansainvälinen matkailuoppaiden päivä
Matkailuoppaat järjestävät erilaisia tempauksia. Ole ajoissa yhteydessä paikkakunnan oppaisiin, että iäkkäät ihmiset otettaisiin suunnittelussa huomioon.

 

22.2. Muistelemispäivä, partiolaisten juhlapäivä
Partiolaiset ympäri maailman muistavat ystäviänsä ja sitä, että he kuuluvat suureen kansainväliseen partioliikkeeseen. 22.2. on partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powellin ja hänen vaimonsa Olaven yhteinen syntymäpäivä.
Myös ei-partiolaiset voivat tänään muistella hyviä ystäviään ja kaikkia itselleen tärkeitä asioita: läheisiä ihmisiä ja merkityksellisiä paikkoja.
Vinkkejä ja materiaaleja muisteluun Vahvikkeen Muistelu-laatikossa: tulostettavia muisteluaiheisia kysymyskortteja. Vahvikkeen ystävyys-aiheisia kuvia.

 

24.2. Talvi-Matti
Kevättalvi alkaa vanhan kansan mukaan Matin nimipäivänä. 
Tarinarentoutus pareittain ulkoilun jälkeen tai muuten vaan: Talvipäivä pihassa

 • Uskomuksia Jos Matin päivänä pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä monta kertaa ennen kevättä.
  Matin päivänä talven selkä katkeaa ja karhu kääntää kylkeä.
  Jos Mattina paistaa aurinko pakkassäässä, on tulossa pitkä aurinkoinen kesä.
  Mitä Mattina, sitä Marjana (Matin päivänä on sama sää kuin Maarian päivänä).

 

   28.2. Kalevalan ja karjalaisuuden päivä, suomalaisen kulttuurin päivä

Elias Lönnrot päiväsi Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. Siksi päivää vietetään nykyisin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä. Kalevalan laajempi versio ilmestyi vuonna 1849 ja se on meidän kansalliseepoksemme. Kalevalamitaksi kutsutaan suomalais-karjalaista perinnettä, jota on käytetty sepitettäessä ja esitettäessä lyriikkaa, häärunoja, työlauluja, tanssi- ja leikkilauluja, loitsuja, rahvaanrunoja, sananlaskurunoja ja arvoituksia. Vanhimmat tallenteet ovat 1500-luvulta, näytteitä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolta löytyy tutkittua tietoa Kalevalasta, mm. vuoden 1849 Kalevalan teksti kokonaisuudessaan ja tarkistettuna. Voi myös kuunnella äänioppaan kertomana mm., miten Gallen-Kalleloiden perhe huvitteli Tarvaspäässä. Mitä ajan teknisiä uutuuksia ateljeelinnassa kokeiltiin? Mitkä suunnitelmat jäivät toteutumatta ja miksi tornin ylintä huonetta kutsutaan munkinkammioksi? Millainen oli Gallen-Kallelan ehdotus Suomen lipuksi?

 

Helmikuun viimeinen päivä, Harvinaisten sairauksien päivä
Kansainvälistä Harvinaisten sairauksien päivää järjestää Harvinaiset-verkosto. Suomessa yli 300 000 henkilöllä on jokin harvinainen sairaus.
Tauti- ja rohtokortit voivat toimia virikkeenä sairausaiheiselle keskustelulle. Voit käyttää pelkkiä valikoimiasi tautikortteja, jos haluat virittää asiapitoista keskustelua. Satunnaiset rohdot tuovat jutteluun huumoria. Kortteihin liittyy sanasto.

 

29.2. Karkauspäivä       joka neljäs vuosi eli aina, kun vuosiluku on neljällä jaollinen: 2020, 2024, 2028...

 • Karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä. Naisia kannustetaan kosimaan miehiä. Jos mies antaa rukkaset, hänen on perinteen mukaisesti ostettava naiselle hamekangas. YLE:n arkiston video kosintatapahtumasta Lapinjärvellä.
 • Tietoa karkauspäivän perinteistä.
 • Karkauspäivän tarinoita.
 • Aiemmin karkauspäivänä pidettin 24.2. Karkauspäivä lisätään joka neljäs vuosi, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää 365 vrk + neljännesvuorokausi.